Facebook
Twitter
LinkedIn
Μοιραστείτε

Πολιτικές που οδηγούν σε τραγωδίες.


• το δυστύχημα στα #Τέμπη συνέβη 1 μήνα πριν την προκήρυξη των, αναγκαστικών λόγω λήξης θητείας, εκλογών (του 2023). Είναι δεδομένο πως αν το βάλετε στο χρόνο και συνυπολογίσετε την απόλυτη τότε κυβερνητική κυριαρχία των μέσων (που ήταν ακόμη φρέσκα τα γενναία ποσά που είχανε πάρει ελέω covid με λίστες Πέτσα), αλλά και το γεγονός πως ερχόταν άμεσα εκλογές με απλή αναλογική, εκλογές τις οποίες φοβόταν αρκετά (για αυτό και δήλωναν έκπληκτοι το βράδυ των εκλογών με το ποσοστό), πως η κυβέρνηση προσπάθησε να εκμηδενίσει το εκλογικό κόστος της ευθύνης, η οποία ευθύνη φυσικά ηταν τεράστια.


Και σε επίπεδο εκλογών (από την δική της οπτική βέβαια), τα κατάφερε καθώς τα Τέμπη αφενός δεν ήταν διακύβευμα τον εκλογών του Μαΐου ή του Ιουνίου του 2023 και αφετέρου πέτυχε το σκοπό της να κερδίσει μια 2η τετραετία με οτι αυτό συνεπάγεται. Ενδεικτικά, έξτρα 5ετία -μετά στις εκλογές της αυτοδιοίκησης- των δικών της επιλογών και απόλυτη εγκαθίδρυση ενός συγκεκριμένου συστήματος εξουσίας για έτη, επιλογή όποιου προσώπου ήθελε ως ΠτΔ μέχρι το 2030 και άλλα πολλά…


 • Όσοι έχουμε εκπαιδευτεί έστω και στο ελάχιστο στη διαχείριση κρίσεων, γνωρίζουμε πως η διαβάθμιση της επικοινωνίας και η διαχείριση δυστυχημάτων αυτού του μεγέθους, διαχειρίζονται στο ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο. Τουτέστιν, πρωθυπουργικό. Εξού και τα πρωθυπουργικά διαγγέλματα. Ήλιος παλιότερα, φωτιές Ηλείας κοκ. Σε αυτό το επίπεδο φτάνει άμεσα η (διαβαθμισμένη) ενημέρωση και από εκεί λαμβάνονται οι αποφάσεις. Κανείς ενδιάμεσος, κατώτερος δεν παίρνει μόνος του απόφαση. Τέλος.


• Η κυβέρνηση ΣΡΖ (εγκληματικώς) είχε καταργήσει το ΕΚΕΠΥ. Το πληρώσαμε πολύ γρήγορα με την ασυνεννοησία και την έλλειψη συντονισμού φθάνοντας τους 100 νεκρούς στο #Μάτι).


Η #κυβέρνηση Μητσοτάκη, αντί να το επαναλειτουργήσει αυτόνομα και με τις υπερεξουσίες του στη διαχείριση κρίσεων, το άφησε ψαλιδισμένο υπό την ομπρέλα του ΕΚΑΒ. Θα δημιουργούσε Περιφερειακά Κέντρα Πολιτικής Προστασίας και άλλα όμορφα… Εδώ πληρώσαμε το κλίμα ευφορίας από την «επιτυχημένη» διαχείριση της πανδημίας και την τάση της κυβέρνησης αυτής να δημιουργεί ή μετονομάζει φορείς, όπως πχ Πολιτική Προστασία αντί #ΕΚΕΠΥ, φορείς διαχείρισης σε ΟΦΥΠΕΚΑ, ΟΑΕΔ σε ΔΥΠΑ και πόσα ακόμη.


Όλα αυτά πηγάζουν από μια κυβερνητική #κουλτούρα, του ενός κατά τη γνώμη μου, του συγκεντρωτισμού, της υπερεξουσίας και του απόλυτου ελέγχου των πάντων. Με γνώμονα όχι βέβαια την αποτελεσματικότητα του φορέα ή την καταλληλόλητα των ανθρώπων που τον διοικούν, αλλά έναν …”αλγόριθμο” κατάταξης σε επίπεδο παρεοκρατίας, πλουτοκρατίας και δήλωσης υποτέλειας. 


Δεν θα απέφευγε την σύγκρουση, που ξαναλέω είναι η ουσία της υπόθεσης, αν ξαναλειτουργούσε το ΕΚΕΠΥ, αλλά σίγουρα η μετά διαχείριση (πχ μπάζωμα) δε θα ήταν η ίδια. Την σύγκρουση θα την απέφευγε αν έκανε αυτά που έλεγε από το 2016 ως το 2018. Οι κατάλληλοι άνθρωποι στις κατάλληλες θέσεις και στις ΘΕΣΕΙΣ ΕΥΘΥΝΗΣ άνθρωποι όχι μόνο για την ΘΕΣΗ αλλά που αναλογίζονται και την ΕΥΘΥΝΗ. Άνθρωποι με ήθος, τεχνογνωσία και ευσυνειδησία.


Να σημειώσω πως στην Ελλάδα 2.0 του Μητσοτάκη, των 100άδων προβληματικών πλατφορμών για το τίποτα παρά περισσότερο ισως την τεχνογραφειοκρατία και την ταλαιπώρια του κόσμου, το σάιτ του ΕΚΕΠΥ, δεν έχει ούτε τις βασικές πληροφορίες διαθέσιμες. Dead links! Αλλά… έχουμε Πιερρακάκη και Παπαστεργίου να τους αβαντάρουμε συστημικά ως Μπίλ Γκέιτς της χώρας…


Και μια δεύτερη σημείωση, ενδεικτική της ανικανότητας και του τελείως λάθος χειρισμού της υπόθεσης στη βιασύνη να μην υπάρξει άμεσο πολιτικό κόστος κατά τη γνώμη μου: Ένα από τα πρώτα πράγματα που κάνεις, είναι να αποκλείσεις τον “ξένο παράγοντα”. Έστω 0.00001% πιθανότητα σας λέω. Πρέπει όμως να αποκλειστεί. Πως θα αποκλειστεί όταν καταστρέφεις όλα τα στοιχεία? Εκτός, αν θέλεις να τα καταστρέψεις.


• Είναι αδιανόητο εν έτει 2023 να συγκρούεται μετωπικά επιβατικό τρένο.

Είναι αδιανόητο, όταν με €30 ένας άνθρωπος αγοράζει ένα airtag και βλέπει οποιοσδήποτε live που είναι. Με μερικές 1000αδες ευρώ, άντε σας λέω και με μερικές 10άδες χιλιάδες, σε ένα μικρό software house μπορείς να κάνεις λογισμικό με απίστευτες δικλίδες ασφαλείας. Έχουν δώσει δισεκατομμύρια σε απ’ ευθείας αναθέσεις ή και αστεία έργα αλλά εκεί που πρέπει, εκεί που οφείλουν ΔΕΝ.


Ακόμη και αυτοκίνητα 5ετίας έχουν αισθητήρες αποφυγής, προειδοποίησης σύγκρουσης (anticollision)! Και καμία τηλεδιοίκηση να μην υπήρχε, ούτε 50 έτη πριν δε γίνεται αυτό σε ένα μικροσκοπικό ουσιαστικά αλλά και συγκριτικά εθνικό δίκτυο. Δεν το χωράει ο νους.


• Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, κόντρα στις δεσμεύσεις που τον οδήγησαν στην προεδρεία της ΝΔ και μετά σε κυβέρνηση, είδε και βλέπει ακόμη (βλέπε διαγωνισμό #διοικητών #νοσοκομείων όπου είναι ΟΛΟ πρόσχημα αξιοκρατίας και εργαλειοποίηση της λανθασμένης αλλά μεγάλης κοινωνικής αποδοχής για τον ΑΣΕΠ) τη δημόσια διοίκηση ως λάφυρο.


Αν θυμάστε έλεγε “κανένας αποτυχών υποψήφιος σε θέση”. Οχι μόνο τους έβαλε άμεσα από το 2019, φρόντισε και τις “υπογραφές” που χρειαζόταν για συμμετοχή στη διαδικασία εκλογής προέδρου κόμματος, να πάρουν θέσεις τρομερής ευθύνης. No matter what που θα έλεγαν οι Άγγλοι. Έλα όμως που τελικά… it matters και πολύ μάλιστα.. και στο πέρας του χρόνου αυτά βγαίνουν και δυστυχώς με τον χειρότερο τρόπο! Πήγαν περίπατο τα μητρώα στελεχών, η αξιοκρατία, οι επαγγελματίες μάνατζερς, μητρώα εμπειρογνωμόνων κοκ.


• Ο Μητσοτάκης ήταν … αυτό που έπρεπε, αλλά από το 2016 ως λίγο πριν τα τέλη του 2018 όμως. Αν ακούσετε το τότε τώρα… το πιθανότερο να συμφωνήσετε. Τότε βέβαια, βασίστηκε πάνω στο δικαιλογημένο αντι συριζα μπλοκ και ρεύμα, σε κοινή λογική και στον ρεαλισμό που απαιτούσε ο κόσμος βλέποντας τους ανθρώπους αυτούς να διοικούν με …βουντού #management.

 

Σε λίγους μήνες θα κλείσει 6 έτη διακυβέρνησης. Ως #πρωθυπουργός, δυστυχώς απέτυχε παταγωδώς.


Ενδεικτικά και μη ιεραρχικά, δεν υπάρχει πλατφόρμα της προκοπής. Τις πολυδιαφημίζουν και αντί να γίνεται δουλειά ταλαιπωρούν τον κόσμο με τεχνογραφειοκρατία. Λανσάρουν εξωδικαστικούς και πως έλυσαν το πρόβλημα του χρέους και ο κοσμάκης τον οποίο συνεχίζουν να υπερχρεώνουν μέσα από απίστευτες φορολογίες, θέλει να ρυθμιστεί και παλεύει. Σε βαθμό που αναρωτιέται ο καθένας μήπως αυτός είναι περιορισμένης νοημοσύνης και δε τα καταφέρνει, κόντρα σε όλα αυτά που λέει η κυβέρνηση. Η αιμορραγία ανθρώπων συνεχίζεται. 


Μίλαγε για όρια 2 θητειών και ακόμη βλέπουμε Κακλαμάνηδες, Καχριμάνηδες (με χρίσμα ΝΔ μη ξεχνάμε), Τραγάκηδες από το 1974(!) σερι βουλευτής και πόσοι άλλοι!

Ο ίδιος είπε πρόσφατα θα διεκδικήσει 3η θητεία (γιατί;… τι δε θα έχει προλάβει να κάνει σε 8 έτη!) όταν εκλέχθηκε με σημαία το “όριο 2 θητειών, ακόμη και στον εαυτό του” όπως είχε πει.

 

Η #Υγεία φεύγει για 100% ιδιωτική, η φτωχοποίηση χτυπάει την πόρτα της πλειονότητας, το δημογραφικό αφανίζει περιοχές και η αποκέντρωση είναι λέξη που δεν έχει ακουστεί από κανέναν 6 έτη. 


Η διαφθορά στα κόκκινα, οι #απευθείας αναθέσεις σπάνε ρεκόρ. Η ακρίβεια σε συνδυασμό με ανεργία, επιδοματικές πολιτικές, ληστρικούς φόρους δεν αφήνουν την πλειονότητα του κόσμου να ανασάνει. Οι κοινωνικές επιπτώσεις τεράστιες, από τα διαζύγια ως το #δημογραφικό, από την υγεία ως την εγκληματικότητα.


• Το επιχείρημα “Μητσοτάκης ή χάος” που ακούμε τελευταία είναι από αστείο ως εριστικό.

Το «θυμάστε τι έγινε το 15 σας τα λέγαμε» δίλημμα και η προσπάθεια τρομοκράτησης των «νοικοκυραίων», είναι ανεδαφικό, δε συγκρίνεται και δεν έχει καμία σχέση με το τώρα. Ναι τότε ήταν εκτροχιασμός οικονομικός, τώρα σε οικονομικό επίπεδο τι θα εκτροχιάσεις; Το ήδη εκτροχιασμένο;


Με έναν αστερίσκο βέβαια, θα σας πω πως εκτιμώ είναι ακόμη χειρότερα η κατάσταση σε σχέση με το διεθνές περιβάλλον. Τότε ήταν μόνο οικονομικό τώρα είναι και γύρω γύρω μπαρούτι. Και εδώ ωστόσο, δεν εκτιμώ πως η νυν διοίκηση της χώρας είναι εγγυητής.


Η χώρα χρειάζεται ανθρώπους ηθικούς, λογικούς, με αγάπη για τον τόπο και για τον άνθρωπο. Μακριά από τα συμφέροντα των ελάχιστων, την #παρεοκρατία, την #αδιαφάνεια και την #αναξιοκρατία. Ο κόσμος εκτιμώ επιζητά #δικαιοσύνη σε όλες τις εκφάνσεις.

Συνοψίζοντας τα παραπάνω σκόρπια:


• Τα “Τέμπη είναι εκδήλωση” μου είπαν σε μία συζήτηση, αναφερόμενοι στις κινητοποιήσεις, οχι στο συμβάν. Εκδήλωση της έντονης δυσαρέσκειας του κόσμου. Και δε μπορώ παρά να συμφωνήσω. 


Μιας κυβέρνησης που κατάφερε να βγάλει στους δρόμους και τους “#νοικοκυραίους” της θα συμπληρώσω. Μιας κυβέρνησης που αφανίζει ακόμη και τους “νοικοκυραίους” της, πλην ελαχίστων. 


Η παραμονή αυτής της κυβέρνησης είναι πλέον στα όρια της επικινδυνότητας για τη χώρα. Τουλάχιστον για την οικονομία της και την ποιότητα ζωής μας. Το επιχείρημα ή εμείς ή το χάος εν τη γενέσει του απορρίπτεται. Γιατί το χάος αυτή τη στιγμή εκ των πραγμάτων δεν είναι μακριά με τους ρυθμούς που πάμε. Και οι καιροί επικίνδυνοι.


Ας οριστεί ένα μεσοπρόθεσμο διάστημα διενέργειας εκλογών και όποιοι προκύψουν να οδηγήσουν τη χώρα σε κυβέρνηση αξιών και ριζικών αλλαγών (για αυτές που ψηφίζονται όλοι και δεν κάνει τελικώς κανείς). Ο τόπος έχει ανάγκη από βαθύτατες τομές και άλματα λογικής.


Κλείνω με κάτι που έχω ξαναγράψει:

 

H #διαφθορά στον τόπο μας, στη χώρα μας, έχει φτάσει σε αξεπέραστα επίπεδα και είναι αυτή που καίει το οξυγόνο όλων μας.


Καθημερινά, μικρά Τέμπη στην Υγεία, στην #Οικονομία, στις ζωές μας.


Δεν έχουμε #οξυγόνο εδώ και καιρό και αυτό απειλεί πολυδιάστατα τις ζωέςας. Η ανατροπή αυτών των λογικών διακυβέρνησης αποτελεί ιστορική ανάγκη.

εγγραφή στο Newsletter