Facebook
Twitter
LinkedIn
Μοιραστείτε

ανασκόπηση εβδομάδας στην Ήπειρο…


1) μάθαμε πως 48 υδροηλεκτρικά στον #Αώο έχουν αδειοδοτηθεί από την ΡΑΕ! Ναι στον Αώο! και εγώ λέω γιατί 48 και οχι 96… όσο και το ποσοστό που πήρε ο νυν Περιφερειάρχης στις Πάδες (ναι ναι… σοκαριστικο 96%, 31 στους 32)… στις παρατημένες #Πάδες… ή άντε 69 που είναι το ποσοστό των Αρμάτων από δίπλα, στη Λάκκα του Αώου (που να μην ήμουν και απο εκεί.. 🙂 ) Ντροπή είναι το λιγότερο που μπορώ να πω… άξιοι των επιλογών τους το ευγενικότερο! Ο συσχετισμός αδειοδότησης και ποσοστού… μην είμαστε κακεντρεχείς… αφορμή απλή πήρα 🙂

2) μάθαμε πως 3 τμήματα #ΑΕΙ/ΤΕΙ στην Ήπειρο θα κλείσουν… οι γείτονες κάνουνε Αγγλόφωνα και εμείς δε μπορούμε να διαχειριστούμε την πολλή μας… γνώση!
Φοβάμαι πως πέρα από το να πετάξουμε για Ευρώπη (ξεκίνησε ήδη), να δουλέψουμε (ήδη το κάνουν αρκετοί), να πηγαίνουμε διακοπές (από καιρό αρκετοί), σε λίγο θα πηγαίνουμε και για να σπουδάσουμε στην γείτονα Αλβανία!
Το παρήγορο, ο χώρος του ΤΕΙ στην #Ηγουμενίτσα – παλιό Ξενία (εγκαταλελλειμένος/αναξιοποίητος εδώ και χρόνια), δεν έχει περάσει στον #Γκριμάλντι. Ναι ναι, έχουμε λόγο να πανηγυρίζουμε… δώσαμε την μισή ακτογραμμή της Ηπείρου… αυτό πως ξέφυγε?!?!?

3) συμμετέχουμε από σήμερα ως Περιφέρεια Ηπείρου στην World Travel Market στο #Λονδίνο, αλλά απάντηση στο ερώτημα… “και πως να έρθουμε εκεί, σε αυτή την άγνωστη Ήπειρο”; …δύσκολο να δοθεί… ακόμη και από αυτούς που πήγανε και ξέρουν Αγγλικά!
σημ.: ο πρώτος πληθυντικός είναι ευγένειας. Εγώ συμμετέχω προσωπικά και πληρώνω και το εισητηριάκι μου.
σημ.2: Η Αγγλία είναι μια τεράστια αγορά, με αρκετή (από τις ισχυρότερες) αγοραστική δύναμη και κουλτούρα να ταξιδεύουν 365 μέρες. Οι εδώ ενέργειές μας εδώ και έτη θα μπορούσα να τις παρουσιάσω σα να πέφτει βότσαλο στην Παμβώτιδα. To the best of their knowledge, συνηθίζουν να λένε οι Άγγλοι🤷🏻‍♂️
Και για του λόγου το αληθές, αναρωτηθείτε πόσους Βρετανούς συναντήσατε φέτος το καλοκαίρι… και πέρσι, και πρόπερσι…

4) είδαμε την #ψευδοφιλελέυθερη κυβέρνηση, πιστή στο κρατικιστικό της μοντέλο αλλά και στις επιταγές των υπερταμειακών (ξένων) συμφερόντων, να συνεχίζει με επιτυχία την φοροληστεία ή καλύτερα την εξόντωση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και της δραστηριότητας ελευθεροεπαγγελματιών, που συντελείται εδώ και παραπάνω από μια 10ετια.
Δεν υπάρχει περίπτωση να αντέξει κανείς σε αυτό το καθεστώς. Αυτό θέλουν βέβαια! Ξέρουν τι κάνουν!
Η προσπάθεια είναι ξεσκαρτάρισμα, να μείνουν ελάχιστοι, μεγάλοι (αφού θα πάρουν την πίτα), δυνατοί, ευκολοδιαχειρίσιμοι (και «δικοί» τους, θα πρόσθετα).
Παράλληλα, η επιτομή της Περιφερειακής Υπανάπτυξης, με τους Ηπειρώτες (που είναι και από τους φτωχότερους), να επηρρεάζονται περισσότερο από τους λοιπούς που δε τους αγγίζει (πχ κυκλάδες, δωδεκάνησα, ιόνια). Μάλλιασε η γλώσσα μου να φωνάζω πως οι νόμοι “σιάδι” για όλη την χώρα μας έχουν καταστρέψει. Και φυσικά δεν αντιδρά κανείς Περιφερειάρχης. Είναι σημαντικότερα τα μπούτσικα στο ΦΒ! Αυτούς ξέρετε, αυτούς εμπιστεύεστε, αυτούς λουστείτε (κρίμα οι θαραλλέοι αντικαθεστωτικοί βέβαια που πληρώνουμε τις νύφες)!

5) ενημερωθήκαμε πως τουλάχιστον 2 Ηπειρώτες κυβερνητικοί βουλευτές (Άρτας & Θεσπρωτίας) ανακοίνωσαν ξεχωριστά το ίδιο έργο (Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας #Εγκεφαλικών). Ωραία λόγια, μεγάλα. Καλύτερα πρώτα να τα κάνουμε και μετά να τα λέμε ή καλύτερα ας κοιτάξουμε τα Περιφερειακά Νοσοκομεία της Ηπείρου και μετά ναι, εννοείται πως χρειάζεται Stroke Unit, ειδικά με τόσα εγκεφαλικά που μας έχουν προκαλέσει…

6) μάθαμε επίσης (κατά λάθος από τον κυβερνητικό Βουλευτή Λευκάδας που τον έπαιρνε η μπάλα) πως απεντάχθηκαν έργα από το #Ανάκαμψης στην Ήπειρο. Αναμενόμενα πράγματα… επίσης ποιός θυμάται στην πορεία μετά από χρόνια αν έγιναν αυτά που είπαμε (βλέπε 5);

7) ενημερωθήκαμε πως στην #Πάργα, προσέφυγε ο όμιλος Γιαννακόπουλου για το φιλέτο που πήρε μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας… δεν ήταν καλή η “σώς”… Τζάμπα οι δωρεές στο #Νοσοκομείο #Πρέβεζας (που θέλει γκρέμισμα με δεδομένο οτι φτιάχνεις καινούριο, οχι άσκοπες ενέσεις εκατομμυρίων από την Περιφέρεια και μερικών 100άδων από χορηγούς όπως ο Γιαννακόπουλος για ανακαινίσεις); 😛

8 ) απορήσαμε πόση #υποτέλεια να μετρήσουμε… από ακαδημαικούς, από τους πάντες! Δεν ξεποτίζει ο ραγιαδισμός με τίποτα στα Γιάννενα!
Παρουσιάζουν έργα και για να μη στενοχωρήσουν τον “πασσιά”… αναφέρονται στο έργο πως είναι/αφορά κοκ την Περιφέρεια Ηπείρου. Κάποια στιγμή να διαχωρίσουμε… τα έργα που δε συμμετέχει η Περιφέρεια είναι της Ηπείρου ΣΚΕΤΟ. Δε χρειάζεται περαιτέρω προσδιορισμό! Έχει προσδιοριστεί εδώ και 2500 έτη! Περιφέρεια Ηπείρου είναι ο αυτο-διοικητικός οργανισμός.

9) είδαμε και την δημοσιότητα της λίστας των «πόθεν έσχες». Σε ένα κράτος που αν δεν έχει χρεοκοπήσει, έχει φτωχοποιήσει την πλειονότητα των πολιτών του, θα μπορούσα να γράψω άπειρα για το πόσο προκλητική για το δημόσιο αίσθημα είναι η δημοσιοποίηση της και πόσο αντίθετο αποτέλεσμα πετυχαίνει (σκέφτεται ο έρμος ορίστε … «και πλουτίζουν και είναι σύννομοι… και πόσα ακόμη θα έχουν»).
Οι μικροκοινωνίες μας μπορεί να μην ξέρουν ακριβώς τι έχει ο καθένας (ναι, αυτό το δίνει η λίστα, αν και εύκολα τα γράφει ο καθένας στα παιδιά του, σε εταιρείες κοκ),
αλλά ξέρουν καλύτερα από το κράτος -που κάνει πως δεν ξερει- πως έχουν αποκτηθεί.

10) ενημερωθήκαμε πως (προ-Τελευταίο και κερασάκι), υπήρξε απ’ ευθείας ανάθεση €9.500 από την Περιφερεια για να μεταφράσει ένας σύλλογος της Πρεβεζας από τα Οθωμανικά Αρχεία υλικό (58% παρακαλώ πριν ένα μήνα η …ανέγγιχτη Πρέβεζα).
Η αλήθεια είναι πως εκεί στην Κωνσταντινούπολη τα αρχεία τους είναι θησαυρός, αλλά γιατί να μην υπάρχει μόνιμη σχέση και πρέπει κατ αποκοπή να δοθούν σε ένα φορέα από τους 100άδες (ίσως και 1000αδες που υπάρχουν στην Ήπειρο;).
Και μπαίνοντας στη σελίδα του ιδρύματος (Ακτία Νικόπολις), βλέπεις πως αυτή είναι χορηγία των Πολιτιστικών Διαδρομών του περίφημου Διαζώματος (Μπένος, που προεκλογικά έκανε «ανταποδωτικό» τουρ στην Ήπειρο….) με λινκ προς εκεί.
Τι είναι τα 9 χιλιάρικα… μπροστά στα €37 εκατομμύρια (των «θεατρικών διαδρομών») που μάλλον δεν τους έφτασαν…

11) μάθαμε πως βγήκε Ανάδοχος για το Ειδικό Πολεοδομικό σχέδιο ολόκληρης της παραλιακής γραμμής της Ηπείρου (!!!) €2.3 εκατομμύρια +ΦΠΑ λέει υπέγραψε ο προεδρος του ΤΕΕ κεντρικά και είναι από το Ταμείο Ανάκαμψης…
Οργάνωση ή προετοιμασία για “ξεπούλημα” έγραψε ένα τοπικό σάιτ και εγώ αναρωτιέμαι, πόση αναρχία στον σχεδιασμό;!; Ή πάμε πάλι μόνο για μελέτες όπως αυτές των συνδέσεων Τζουμέρκων με Εγνατία και Πρέβεζας με Ιόνια που απλά πληρώνονται εκατομμύρια από τα χρήματά μας και προκοπή δε βλέπουμε;!;

εγγραφή στο Newsletter