Facebook
Twitter
LinkedIn
Μοιραστείτε

Το κείμενο της τηλεοπτικής συνέντευξης

Β.Ν: Τα επόμενα λεπτά θα μιλήσουμε με τον κύριο Λάμπρο Γεωργόπουλο, ο οποίος είναι οικονομολόγος, οικονομολόγος υγείας και πρώην διοικητής του Χατζηκώστα, Κύριε Γεωργόπουλε καλησπέρα.

 

Λ.Γ: Καλησπέρα και καλή χρονιά!

Β.Ν: Καλή χρονιά και σε εσάς! Καταρχάς αν σας έκανα ένα γενικό ερώτημα μέχρι εδώ που βρισκόμαστε τους προηγούμενους μήνες το δημόσιο σύστημα υγείας πώς αντιμετώπισε την covid-19, πώς αντιμετώπισε τον κορονοϊό, τι θα μου λέγατε;

Λ.Γ: Εκτιμώ εκ του αποτελέσματος ότι ανταποκρίθηκε, αυτό φαίνεται, ανταποκρίθηκε στην πίεση και από την άλλη νομίζω ότι το πλεονέκτημα ήταν ότι στις υπόλοιπες υπηρεσίες υγείας δεν δέχτηκε αυτή τη πίεση, ο κόσμος απέφευγε να χρησιμοποιήσει το σύστημα φοβούμενος την πανδημία και την όλη κατάσταση.

Β.Ν: Ναι, και αυτό βοήθησε όλο το σύστημα να λειτουργήσει έχετε δίκιο σε αυτό. Τώρα, οι εμβολιασμοί πώς εξελίσσονται; Είναι γνωστό με χαμηλότερους ρυθμούς είχαν ανακοινωθεί άλλα νούμερα, τα εμβόλια που είχε προαγοράσει η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν ήρθαν ποτέ μέχρι αυτή τη στιγμή. Περιμένουμε κι άλλα εμβόλια από άλλες εταιρείες, έχουμε προαγοράσει και από άλλες εταιρείες. Πώς βλέπετε να εξελίσσεται όλο αυτό το εγχείρημα εδώ;

Λ.Γ: Κοιτάξτε είναι ένα πρωτόγνωρο εγχείρημα πρώτα απ’ όλα, η όλη κατάσταση είναι πρώτη φορά που αντιμετωπίζεται από ένα Σύστημα Υγείας στην Ελλάδα και επίσης πρέπει να συνυπολογίσουμε σε αυτό ότι είμαστε εξαρτώμενοι από έξω, δεν είναι ότι παράγουμε εμείς το εμβόλιο και μπορούμε να κάνουμε ότι θέλουμε, συνεπώς η διαθεσιμότητα των δόσεων και του εμβολίου επηρεάζει οπωσδήποτε την ανάπτυξη των κέντρων και τον εμβολιασμό του πληθυσμού. Συνεπώς για την ώρα θεωρώ ότι ένα ποσοστό του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί, βλέπουμε ότι και σε άλλες χώρες δεν έχουμε υψηλά ποσοστά του πληθυσμού να έχουν εμβολιαστεί. Όμως, ας κρατήσουμε κάτι θετικό πιστεύω πώς αυτή είναι η αρχή του τέλους, δηλαδή είχαν μία προσδοκία στο 65% αποτελεσματικότητας και μου μεταφέρουν ότι αυτή τη στιγμή είναι στο 95% η αποτελεσματικότητα του εμβολίου και υπάρχει αυτή η άποψη ότι αν εμβολιαστεί ο πληθυσμός θα λύσουμε και το πρόβλημα, μακάρι! Σίγουρα δεν μπορώ προσωπικά να το εγγυηθώ, μακάρι να είναι αυτή η αρχή του τέλους. Αν και προσωπικά εγώ πιστεύω και στη θεραπεία, δηλαδή ότι δεν πρέπει να μείνουμε μόνο στο εμβόλιο πρέπει να δούμε και στο κομμάτι της θεραπείας. Όμως είμαστε στα χέρια των πολύ μεγάλων φαρμακευτικών εταιρειών, ωστόσο ας είμαστε αισιόδοξοι ότι τα πράγματα θα πάνε καλά και όπως είπα ότι είμαστε στην αρχή του τέλους.

Β.Ν: Μιας και το λέτε αυτό, εδώ ο Αλέξης Τσίπρας έχει κάνει μία πρόταση να παρθούν, να αγοραστούν οι πατέντες των φαρμάκων από την Ελλάδα, από την Ευρωπαϊκή Ένωση και να μπορεί να παράγει η Ένωση εμβόλια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι αυτό δεν είναι μια σοβαρή πρόταση. Τι λέτε εσείς μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο, τα χρήματα είναι πολλά, οι εταιρείες έχουν επενδύσει πολλά χρήματα και θέλουν να κερδίσουν πολύ περισσότερα. Μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο σε αυτή την οριακή φάση με την covid-19;

Λ.Γ: Τι να σας πω είναι πολύ μεγάλη κουβέντα κ. Ντόκα αυτή. Σίγουρα οι φαρμακευτικές εταιρείες καλύπτονται. Το pharma industry που λέμε είναι πολύ μεγάλοι παίκτες, τεράστιοι παίκτες, δηλαδή παίκτες που οι προϋπολογισμοί τους οι ετήσιοι είναι μεγαλύτεροι από προϋπολογισμούς κρατών που έχουν τις δικές τους συνθήκες, επενδύουν πάρα πολύ στην έρευνα, στην τεχνολογία, στην καινοτομία.

Β.Ν: Και δύσκολα θα έμπαιναν σε αυτή τη συναλλαγή, έτσι είναι.

Λ.Γ: Είναι μία αμφίδρομη σχέση των φαρμακευτικών με τα κράτη, με τις ενώσεις κρατών όπως είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση και μη ξεχνάμε επίσης ότι είναι μία πρωτόγνωρη κατάσταση και υπάρχει και ένας ανταγωνισμός ανάμεσα στις μεγάλες φαρμακευτικές και δεν ξέρουμε μπορεί και μία πολύ μικρή να βρει τη λύση και μπορεί να δούμε να “ξεπηδούν” λύσεις από εταιρείες μικρότερες. Σίγουρα οι εταιρείες αυτές έχουν τις πατέντες των φαρμάκων, να σας πω την αλήθεια δεν μπορώ με σιγουριά να σας πω ότι έχει ξαναγίνει αυτό στο παρελθόν έπεσε μία πρόταση στο τραπέζι, στην εποχή που ζούμε όλα είναι υπό διερεύνηση.

Β.Ν: Μάλιστα, επειδή είναι οριακή η κατάσταση γι’ αυτό πάμε να δούμε πως εξελίσσονται τα πράγματα στην οικονομία εδώ στη χώρα, άνοιξε το λιανεμπόριο. Εντάξει έπρεπε να ανοίξει έτσι όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα. Τι λέτε εσείς όμως για τη στήριξη του λιανεμπορίου;

Λ.Γ: Η οικονομία αυτή τη στιγμή κ. Ντόκα, να ξεχωρίσουμε πρώτα και την ιδιωτική οικονομία, η χώρα απαρτίζεται από πολύ μεγάλο ποσοστό μικρομεσαίων επιχειρήσεων εν αντιθέσει με άλλες χώρες και έχουν πληγή πάρα πολύ σοβαρά. Τα κράτος προσπάθησε να δώσει κάποιες ενισχύσεις, σίγουρα δεν υπάρχει η απόλυτη δικαιοσύνη στο “τι” δόθηκε και σε ποιον “δόθηκε”, υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν λάβει κάποιες επιχορηγήσεις είναι σε δύσκολη κατάσταση έχουν τα μαγαζιά τους κλειστά, τις επιχειρήσεις τους κλειστές πάρα πολλούς μήνες αυτό το διάστημα και σίγουρα χρειάζονται ενίσχυση. Τώρα από την άλλη δεν πρέπει να φτάσουμε όμως και στο σημείο να ζει η επιχειρηματικότητα μέσα από τις επιδοτήσεις.

Β.Ν: Δεν είναι επιδοτούμενη η επιχειρηματικότητα έχετε δίκιο.

Λ.Γ: Δυστυχώς όλο αυτό επηρέασε πάρα πολύ την οικονομία, νομίζω ότι σε ένα σημείο ήμασταν και λίγο υπερβολικοί στο κλείσιμο κάποιων καταστημάτων, δηλαδή νομίζω ότι θα έπρεπε να γίνει λίγο καλύτερος διαχωρισμός στο “ποιος” κλείνει και “τι” κλείνει και τι επιπτώσεις μπορεί να έχει στη Δημόσια Υγεία. Δυστυχώς αισθάνομαι ότι ένα μεγάλο ποσοστό των επιχειρήσεων πιθανότατα δεν θα μπορέσει να ξανά ανοίξει και πρέπει να συνυπολογίσουμε επίσης ότι η χώρα βρισκόταν σε μία ύφεση δεκαετίας, προέρχεται από μία οικονομική κρίση, το επιχειρηματικό περιβάλλον εκ των πραγμάτων ήταν ιδιαίτερα δύσκολο με μία φορολογία υψηλότατη και μη ανταποδοτική, δηλαδή πληρώνουμε σε ένα βαρέλι χωρίς πάτωμα οι ασφαλιστικές εισφορές πάρα πολύ μεγάλες, είναι τεράστια τα προβλήματα της επιχειρηματικότητας και δυστυχώς φοβάμαι ότι οι οικονομικές επιπτώσεις θα είναι τεράστιες όχι μόνο στις επιχειρήσεις αλλά και στο ίδιο το κράτος. Αν θυμάστε στην αρχή της πανδημίας είχαμε κάνει μια κουβέντα και σας είχα πει ότι η κρίση δεν είναι μόνο κρίση στην υγεία θα είναι οικονομική κρίση γιατί η χώρα μας στηρίχτηκε τα τελευταία χρόνια στη παροχή υπηρεσιών και στο τουρισμό. Χάθηκαν το καλοκαίρι 20 δις ζεστού χρήματος που ερχόταν απ’ έξω και αυτά τα χρήματα έπεφταν στην αγορά, ανακυκλωνόταν στην αγορά. Αν έχουμε δεύτερο τέτοιο Καλοκαίρι δυστυχώς φοβάμαι ότι η χώρα θα έχει πολύ μεγάλες δυσκολίες και οι ενισχύσεις που πιθανότατα θα έρθουν ή έχουν υποσχεθεί ότι θα έρθουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση νομίζω ότι δεν θα πρέπει να ποντάρουμε τόσο πολύ σε αυτές. Δεν είναι πανάκεια καθώς έρχονται σιγά, σταδιακά, μακροπρόθεσμα και υπό πολύ συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Β.Ν: Και κάτι τελευταίο, είπατε ότι, και έτσι είναι ότι οι μικρομεσαία επιχειρηματικότητα εδώ στη χώρα όσον αφορά το λιανεμπόριο είναι σε μεγαλύτερα ποσοστά απ’ ότι σε προηγμένες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό εκτιμάται ότι λίγο νωρίτερα – λίγο αργότερα θα συμβεί, δηλαδή θα συρρικνωθεί και εδώ η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα;

Λ.Γ: Το πιθανότερο κ. Ντόκα είναι ότι δυστυχώς αυτά τείνουν προς τους μεγαλύτερους “παίκτες”, δηλαδή είναι πολύ δύσκολο να ανταποκριθούν μικρές επιχειρήσεις. Βέβαια η οικονομία είναι κάτι το οποίο είναι απρόβλεπτο, εγώ την παρομοιάζω σαν ένα μπαλόνι με νερό να το πω μεταφορικά, το πατάμε από τη μία μεριά βγαίνει από την άλλη, κάποιοι ευνοούνται κάποιοι είδαν και αυτή τη κρίση σαν ευκαιρία και δε θα σταματήσει ποτέ ούτε η επιχειρηματικότητα ούτε η οικονομία να τρέχει.

Β.Ν: Ευχαριστώ πολύ

Λ.Γ:  Και πρέπει να προσαρμοστούμε στις συνθήκες της αγοράς, στις συνθήκες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή.

Β.Ν: Σας ευχαριστώ πολύ κ. Γεωργόπουλε θα έχουμε την ευκαιρία να τα ξανά πούμε. Να είστε καλά!

Λ.Γ:  Να είστε καλά! Καλό σας βράδυ!

εγγραφή στο Newsletter