Facebook
Twitter
LinkedIn
Μοιραστείτε

ζωντανά στο μεσημεριανό δελτίο του ΄Ήπειρος TV1

Στον απόηχο των δυο συνεδρίων που φιλοξενήθηκαν στα Ιωάννινα, το Περιφερειακό Αναπτυξιακό του ΣΥΡΙΖΑ και το Προσυνέδριο της ΝΔ, φιλοξενήθηκα από την κυρία Χριστοφορίδου στην εκπομπή «η ώρα της Ηπείρου» μαζί με τον κύριο Θωμά Ρέκατα, εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ.

Καθώς παρακολούθησα το συνέδριο που διοργάνωσε η κυβέρνηση, κυρίως ότι αφορούσε τον τομέα της υγείας, εξέφρασα ανοιχτά την άποψή μου, πως επρόκειτο για μια επικοινωνιακή φιέστα με στόχο να παρουσιαστεί το ανύπαρκτο κυβερνητικό έργο, εξηγώντας πως δεν αποκόμισα κάτι καινούργιο, κάτι χειροπιαστό, κάτι ουσιώδες. Δεν υπήρξε κάποια συγκεκριμένη εξαγγελία για την περιοχή ενώ παράλληλα δεν υπήρξε συμμετοχή, πέραν απ την –αναγκαστική- παρουσία θεσμικών παραγόντων.

Στον αντίποδα, η επιλογή των Ιωαννίνων για τη διεξαγωγή του 3ου προσυνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας εκτός απ το ότι αποτελεί τιμή για την περιοχή, δεν ήταν καθόλου τυχαία, καθώς αφορούσε τον τομέα της υγείας, της κοινωνικής ασφάλισης, πρόνοιας και αλληλεγγύης και στον τομέα της υγείας τα Γιάννενα τα πηγαίνουν καλά, συγκριτικά με άλλες περιοχές της χώρας. Ήταν ένα συνέδριο στα πλαίσια διαμόρφωσης του προγράμματος για την υγεία καθώς ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας καινοτομεί και θέλει την άποψη των εργαζομένων στο σύστημα για το βέλτιστο αποτέλεσμα. Η συμμετοχή ήταν μεγάλη και οι απόψεις που ακούστηκαν ήταν ουσιαστικές και θεωρώ πως θα συνδιαμορφώσουν το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας.

Η προσωπική μου άποψη είναι πως ο τομέας της υγείας στην χώρα μας έχει τεράστιες δυνατότητες βελτίωσης. Αναγκάστηκα να απαντήσω στις κατηγορίες του ΣΥΡΙΖΑ, δια στόματος κυρίου Ρέκατα, που αφορούσαν στον μύθο του αποκλεισμού των ανασφάλιστων συμπολιτών μας από το δημόσιο σύστημα υγείας από τη Νέα Δημοκρατία και την –τάχα- επαναφορά τους σε αυτό από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ υπενθυμίζοντας πως το νομοσχέδιο επί του θέματος είχε καταθέσει η συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ το 2014 και ως διοικητής νοσοκομείου τότε, είμαι σε θέση να γνωρίζω άριστα πως υλοποιήθηκε στο έπακρο.

Παράλληλα, υπενθύμισα στον συνομιλητή μου, κύριο Ρέκατα, πως οι γιατροί του ΙΚΑ επί Νέας Δημοκρατίας δεν απολύθηκαν, όπως αναφέρθηκε αλλά κλήθηκαν να επιλέξουν ανάμεσα σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Στις αυθαίρετες δε, υποθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ ότι η Νέα Δημοκρατία επιθυμεί απολύσεις στο δημόσιο, τόνισα πως κανένας δεν μίλησε για απολύσεις αλλά για αναδιοργάνωση ώστε ο δημόσιος τομέας να καταστεί πιο αποτελεσματικός και λιγότερο δυσλειτουργικός.

Θέλοντας να βοηθήσω τους τηλεθεατές να καταλάβουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ άλλα έλεγε ως αντιπολίτευση και άλλα κάνει ως κυβέρνηση, υπενθύμισα πως ως αντιπολίτευση βρισκόταν πάντα απέναντι στη συγκυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας – ΠΑΣΟΚ και πλέον –ενώ έχουν χαθεί 2,5 χρόνια- προσπαθούν να υλοποιήσουν αυτά ακριβώς τα οποία πολεμούσαν ως λανθασμένα. Επ’ αυτού, έδωσα ακόμα ένα παράδειγμα, άγνωστο στο ευρύ κοινό. Υπήρχε μια μελέτη Γερμανικής εταιρίας, για το τι πρέπει να γίνει στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Ο κύριος Πολάκης αλλά και το σύνολο του τομέα υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, βρίσκονταν «στα κάγκελα» γιατί το υπουργείο υγείας εφαρμόζει τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης και γιατί πληρώνει αυτούς τους εξειδικευμένους συμβούλους. Αυτά ως αντιπολίτευση καθώς με τη συμπλήρωση 1,5 έτους στην διακυβέρνηση της χώρας, ο ΣΥΡΙΖΑ πλήρωσε την ίδια εταιρία με διπλάσιο ποσό για να εφαρμόσει τα ίδια πράγματα.

Ο κύριος Ρέκατας, υποστήριξε πως την τελευταία διετία, ο ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε σε 250.000 προσλήψεις, ισχυρισμός που καταρρίπτεται απόλυτα απ τα γεγονότα. Ζήτησα δε απ τον συνομιλητή μου να εξηγήσει από πού προκύπτει αυτό το νούμερο ρωτώντας αν η κυβέρνηση θεωρεί προσλήψεις ακόμα και τις ανανεώσεις συμβάσεων, φέροντας ως παράδειγμα την ανακοίνωση του Πανεπιστημιακού νοσοκομείου Ιωαννίνων σύμφωνα με την οποία θα προσλαμβάνονταν 200 καθαρίστριες και βοηθητικό προσωπικό και οι 110 εξ αυτών βρίσκονταν ήδη εντός του συστήματος υγείας.

Στην συγκεκριμένη εκπομπή, προβλήθηκε μια ενδεικτική σφυγμομέτρηση σε κατοίκους των Ιωαννίνων σχετικά με το πώς βλέπουν την κατάσταση στην χώρα. Ο κύριος Ρέκατας, τοποθετήθηκε λέγοντας πως τα υπουργεία ανάπτυξης και οικονομίας εργάζονται προς την κατεύθυνση της διευκόλυνσης των νέων ώστε να επενδύσουν σε αναπτυξιακές και καινοτόμες επιχειρήσεις. Στα δικά μου αυτιά, ακούστηκε αστείο να μιλάει ο ΣΥΡΙΖΑ για επιχειρηματικότητα και καινοτομία, έννοιες που ιδεολογικά πολεμάει με την υπερφορολόγηση και εστιάζει μόνο στο δημόσιο και αν είχε τη δυνατότητα θα έσβηνε τον ιδιωτικό τομέα από τον χάρτη. Είναι λογικό οι Έλληνες να έχουν χάσει την αισιοδοξία τους, γεγονός που αποτυπώθηκε στον τηλεοπτικό φακό, αλλά ελπίδα υπάρχει και βρίσκεται σε μια πιο τεχνοκρατική προσέγγιση, υπάρχει ελπίδα στη Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη.

εγγραφή στο Newsletter