Facebook
Twitter
LinkedIn
Μοιραστείτε

Με απόλυτο σεβασμό στα θύματα των Τεμπών, τις οικογένειές τους, τον πόνο τους και τη θλίψη όλης της χώρας, θέλω να σας μεταφέρω τα παρακάτω, συμβάλλοντας έστω και στο ελάχιστο να αλλάξει η κουλτούρα μας.


Τέμπη

—————
Τα Τέμπη είναι η κορυφή από ένα παγόβουνο. Δυσλειτουργίας, ψευδο(fake)επιτευγμάτων, δημόσιας διοίκησης και διακυβέρνησης που παρά τις προσδοκίες που καλλιέργησαν και τα μέσα που βομβαρδίζουν προπαγανδιστικά, λειτουργεί με συνθήκες και νοοτροπία 1980.
Την ώρα που καλείς ταξί και παρακολουθείς στο κινητό σου πού βρίσκεται, 2 τρένα συγκρούονται. #ΑΔΙΑΝΟΗΤΟ!


Δυστυχώς, αναδείχτηκε με τον χειρότερο τρόπο η γύμνια του κράτους. Μία επιλεκτική γύμνια που όλοι βλέπουμε και βιώνουμε σε πάμπολες στιγμές της καθημερινότητάς μας, αλλά έχει βαλθεί το μιντιακό και το πολιτικό σύστημα, είτε να επιχειρεί να πείσει τις μεγάλες μάζες για το αντίθετο είτε να περιθωριοποιεί τις φωνές που ακόμη και απόλυτα καλοπροαίρετα τις αναφέρουν σε εποχές νηνεμίας.


Ανέφερα επιλεκτική γύμνια γιατί αλλού τα καταφέρνουν εξαιρετικά. Στην λεηλασία των πόρων και των υποδομών του πάμπλουτου τόπου και των ανθρώπων του, στη δημιουργία μιας χώρας παγίδας χρέους για κάθε μορφή δραστηριότητας, στη λειτουργία του #Υπερταμείου, της #ΑΑΔΕ, στη δημιουργία υπερκερδών για τους λίγους φίλους, στις νομοθεσίες για τα funds και τους πλειστηριασμούς, στην ερημοποίηση της υπαίθρου, στη μείωση του πληθυσμού, στην απαξίωση του Συστήματος Υγείας, στην τεχνητή παρεμπόδιση ή και απώθηση συμμετοχής στα κοινά αξιόλογων ανθρώπων.


Στα Τέμπη “εκτροχιάστηκε το καθεστώς” έγραψε κάποιος και με βρίσκει σύμφωνο. Το σύστημα ξεπερνιέται από τα γεγονότα και την ίδια την κοινωνία. Η νέα γενιά ταξιδεύει στο εξωτερικό, έχει μέτρο σύγκρισης, σερφάρει, ψάχνει, δε μπορείς να την κοροϊδεύεις. Όχι για πολύ τουλάχιστον.


«Σταθμάρχες» παντού!
—————
Την μέρα του δυστυχήματος στα Τέμπη, ετοίμαζα ένα άρθρο για τη συνέχιση της τοποθέτησης μη σχετικών διοικητών στα #Νοσοκομεία. Πείτε το και επαγγελματική διαστροφή, παρακολουθώ πολλά χρόνια την ανθρωπογεωγραφία του Συστήματος Υγείας.
Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, 4 ημέρες πριν τα Τέμπη, με απύθμενο θράσος και ολοφάνερη αλαζονεία της εξουσίας, στην #Άρτα διόρισαν έναν συνταξιούχο εκπαιδευτικό ως νέο «προσωρινό» (το οποίο έχει επίσης τεράστιες προεκτάσεις) Διοικητή του Νοσοκομείου της!
Συνταξιούχος δάσκαλος διοικητής νοσοκομείου λοιπόν, μετά από 4 χρόνια της συγκεκριμένης κυβέρνησης. Μετά μην απορείτε γιατί έρχονται Τέμπη! Και δυστυχώς θα έρθουν και άλλα Τέμπη, είτε μεγάλα και ξαφνικά, είτε μόνιμα, μικρά και καθημερινά!
Και δεν αντιδρά κανείς! Ούτε οι δημοσιογράφοι, ούτε η Περιφέρεια, ούτε, ούτε, ούτε, και περισσότερο ούτε η ίδια η κοινωνία! Πρέπει να είμαι ο μόνος που το ανήρτησα στο twitter! Και τι έγινε? Θα περάσει σιγά σιγά κάτω στο τάιμλάιν… η ζωή συνεχίζεται και οι ζωές μας θα κινδυνεύουν!


From Scratch
—————
Οι Άγγλοι εφαρμόζουν μία «μεθοδολογία» που την λένε «from scratch», εκεί που δεν επιδέχεται βελτιώσεων, κατεδαφίζουν τα πάντα και ξεκινούν από μηδενική βάση, χωρίς κανένα συσχετισμό με το παρελθόν και οποιοδήποτε υφιστάμενο στοιχείο.


Το Εσθονικό μοντέλο
—————
Το 2014 με κάλεσε ένα φίλος, πρώην συμφοιτητής που πλέον είχε γίνει καθηγητής να μιλήσουμε μαζί στους Μεταπτυχιακούς του φοιτητές στο City του Λονδίνου για διαχείριση κρίσεων, υγείας κοκ. Πάνω στην διάλεξή που εγώ μιλούσα για την Ελλάδα και απαντούσα στο ερώτημα πώς τόσο νέος ήμουν διοικητής Νοσοκομείου, αυτός έφερε το παράδειγμα της Εσθονίας. Όταν λέει πήγα να συμβουλέψω το Εσθονικό Υπουργείο Υγείας, σοκαρίστηκα. Δεν έβρισκες άνθρωπο πάνω από 30 ετών! Από τον Υπουργό, τους διευθυντές μέχρι και τους υπαλλήλους. Και γιατί αυτό? Γιατί είχαν υποφέρει τόσο από τον κομμουνισμό και αυτό το στυλ διοίκησης, που εκτίμησαν ότι και το παραμικρό υπόλειμμα παλιάς νοοτροπίας θα αποτελούσε τεράστιο εμπόδιο προόδου.


Θεωρούσαν πως για να πετύχουν τον εκσυγχρονισμό τους, την μετάβαση στο δυτικό κόσμο, την πρόοδό τους ή όπως θέλετε πείτε το, ήθελε 100% ανανέωση και καμία απολύτως σύνδεση με το παρελθόν.


Το ταξίδι στην Κίνα
—————
Όταν το 2016 έφτασα στην Κίνα, εντυπωσιάστηκα σε τέτοιο βαθμό και τόσο γρήγορα από τις υποδομές τους που από τα πρώτα πράγματα που σκέφτηκα ήταν.. «αυτοί εδώ αν βρίσκονταν στην Ελλάδα, θα είχανε κάνει μέσα σε 2 χρόνια όλη τη χώρα ένα …Μετρό. Κάθε πόλη θα ήταν μία στάση. Γιάννενα-Καλαμάτα σε 1 ώρα και Ηγουμενίτσα Αλεξανδρούπολη επίσης 1 ώρα».

Ξέρω ότι ακούγεται υπερβολικό, αλλά ενδεικτικό του πως δούλευαν και τι υλοποιούσαν! Όπως επίσης ενδεικτικό του πόσο πίσω είμαστε! Θυμάμαι το 2019, είχα δημοσιεύσει μία ανάρτηση με ένα νέο δίκτυο τρένων εκεί, που κινούνταν απλά …πάνω σε αισθητήρες που τοποθετούσαν στους δρόμους.


Τρένο στην Ήπειρο
—————
Επί της ευκαιρίας, όποιος πολιτικός σας λέει για τρένο στην Ήπειρο, απλά μην τον πιστεύετε!
Θα πρέπει να υπάρξουν κοσμογονικές αλλαγές, όπως πχ έξοδος από ΕΕ για να υπάρξει ρεαλιστική προσέγγιση σε τέτοια έργα! 


Είναι πιθανότερο ή και συντομότερο, να δείτε ιπτάμενα αυτοκίνητα να παρκάρουν στα βουνά μας παρά τρένο στην Ήπειρο.

Εδώ μία σύνδεση ενός δρόμου δε μπορούν να κάνουν (Ιόνια-Πρέβεζα) επί 17 έτη, από … «κακή τύχη» όπως δήλωσαν… 17 έτη κακή τύχη! Το Ιωάννινα Κακαβιά το μελετούν και το προκηρύσσουν κάθε εκλογές, μία οριοθέτηση Λίμνης σέρνεται 20 έτη, την σύνδεση Εγνατίας – Τζουμέρκα τη μελέτησαν μερικά εκατομμύρια ευρώ και μετά χάθηκε στο δρόμο…

εγγραφή στο Newsletter