Facebook
Twitter
LinkedIn
Μοιραστείτε

Μη ρωτάς τι μπορεί να κάνει το κόμμα για σένα. Ρώτα τι μπορείς να κάνεις εσύ για το κόμμα… Η Πειραιώς έθεσε το ερώτημα εμμέσως πλην σαφώς – μέσω του Μητρώου Πολιτικών Στελεχών. Κάλεσε τους απλούς πολίτες να ενταχθούν και να ενεργοποιηθούν στη Ν.Δ. σε μια συγκυρία που η πολιτική δεν θεωρείται «αποκατάσταση» ούτε τιμή για όσους έχουν «κολλήσει» ένσημα, αλλά μάλλον, απωθεί. Στο προσκλητήριο και στις διαδικασίες αυστηρών συνεντεύξεων που ακολούθησαν, ανταποκρίθηκαν πολλοί. Η «Κ» παρουσιάζει σήμερα τα πρώτα 15 πολιτικά στελέχη που εντάσσονται στην οικογένεια της Πειραιώς μέσα από αυτή την πρωτόγνωρη διαδικασία.

Πρόκειται, μεταξύ άλλων, για τον αντιπρόεδρο μεγάλης ζυθοποιίας που στον ελεύθερο χρόνο του ασχολείται με τον στίβο, το στέλεχος σε πολυεθνικές εταιρείες του κλάδου της Ενέργειας που ζει στον Σαν Φρανσίσκο, τον διοικητή νοσοκομείου των Ιωαννίνων, τη δικηγόρο που συμμετέχει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, τον ηλεκτρολόγο-μηχανικό που ασχολείται και με start-ups, τον διευθυντή χειρουργικής κλινικής μεγάλου ιδιωτικού νοσοκομείου της Αθήνας, απόφοιτο της Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων και της Νομικής του Αριστοτελείου, τον μαιευτήρα-γυναικολόγο με τις επιστημονικές δημοσιεύσεις, τον αγρότη από την Ημαθία που μιλά εφτά γλώσσες, τον φυσικοθεραπευτή που ίδρυσε την πιο γρήγορα αναπτυσσόμενη εταιρεία παροχής οδοντιατρικών υπηρεσιών στη Σκωτία.

Οι Βασίλης Ανδρικόπουλος, Ροδιανός Αντωνακόπουλος, Λάμπρος Γεωργόπουλος, Αθηνά Γιαννοπούλου, Γιώργος Δημητρακόπουλος, Τάσος Καρανδρέας, Αθανάσιος Κοσμόπουλος, Ιωάννης Κούτρας, Νίκος Λιολιόπουλος, Ιωάννης Μανώλης, Τάσος Μυτόγλου, Στέλιος Ορφανάκης, Νικήτας Παπαντωνίου, Δημήτρης Σύρμος και Αθηνά Ψαράκη πέρασαν όλα τα στάδια της διαδικασίας των δομημένων συνεντεύξεων και είναι τα πρώτα 15 πολιτικά στελέχη που μέσω των ικανοτήτων, της εμπειρίας και των διαφορετικών προφίλ τους επιδιώκεται να σηματοδοτήσουν το «οξυγόνο» και την ανανέωση στη Ν.Δ. Κάποιοι από τους προαναφερθέντες θα διεκδικήσουν μια θέση στα ψηφοδέλτια, άλλοι θα στελεχώσουν γραμματείες του κόμματος, φέρνοντας νέες ιδέες και άλλοι θα αξιοποιηθούν στον κρατικό μηχανισμό σε μια μελλοντική κυβέρνηση της Ν.Δ.

Είναι το «νέο αίμα» που εισέρχεται στη Ν.Δ στο πρώτο στάδιο εφαρμογής του σχεδίου του Κυριάκου Μητσοτάκη να ανανεώσει το κόμμα και να το ανοίξει σε πρόσωπα που κατά πλειοψηφία δεν είχαν σχέση ούτε με τη Ν.Δ. ούτε με την πολιτική, αλλά είναι καταξιωμένα στον χώρο τους. Απευθύνεται, όπως λένε στην Πειραιώς, σε αυτούς που η Ν.Δ. δεν γνωρίζει και όχι στα ενεργά πολιτικά στελέχη. Ο κ. Μητσοτάκης φιλοδοξεί το «νέο αίμα» να επιμορφωθεί στην Πειραιώς και να αποτελέσει, μεταξύ άλλων, «μαγιά» για τα ψηφοδέλτια του κόμματος, κρίσιμη μάζα που θα μπορούσε να παίξει ρόλο στον κρατικό μηχανισμό –γενικές γραμματείες υπουργείων και όχι μόνο– σε μια μελλοντική κυβέρνηση της Ν.Δ., αλλά και στελεχιακό δυναμικό που θα αποτελέσει προστιθέμενη αξία για το κόμμα.

Επιδίωξη του προέδρου της Ν.Δ. μέσω της δημιουργίας του Μητρώου Στελεχών είναι να δημιουργήσει μια νέα γενιά στελεχών που δεν θα περιορίζεται στον «μικρόκοσμο» της Αθήνας ή της Θεσσαλονίκης, αλλά θα έχει ενεργή παρουσία σε ολόκληρη την Ελλάδα και η οποία θα μπορούσε μέσα από διαδικασίες αξιολόγησης να διεκδικήσει και θέσεις στα ψηφοδέλτια του κόμματος. Αλλωστε, όπως έχει γράψει η «Κ», τα στελέχη του Μητρώου που αξιολογήθηκαν θετικά και ενδιαφέρονται να είναι υποψήφιοι βουλευτές θα πρέπει να κερδίσουν μια θέση στα ψηφοδέλτια μέσω αξιολόγησης, στην οποία θα συνεκτιμηθούν οι επιδόσεις τους στη δημοσιοποίηση και υποστήριξη των θέσεων της Ν.Δ., αλλά και η ικανότητά τους να εγγράψουν μέλη και ψηφοφόρους στη βάση.

Η ιδέα μοιάζει επαναστατική και βρίσκεται υπό τη στενή παρακολούθηση και εποπτεία του προέδρου της Ν.Δ., ο οποίος είχε και τον τελικό λόγο για τα στελέχη που αξιολογήθηκαν θετικά. Οπως είχε πει ο ίδιος, παρουσιάζοντας το Μητρώο, «δεν είναι δυνατόν όποιος έχει πρόσβαση, ας πούμε, στον τρίτο όροφο της Πειραιώς, στο γραφείο του προέδρου, να είναι αυτός που θα έχει προνομιακή μεταχείριση σε μια ενδεχόμενη συμμετοχή του αύριο σε ένα ψηφοδέλτιο. Χρειαζόμαστε διαδικασίες, δομές, μηχανισμούς αξιολόγησης και κυρίως τη βεβαιότητα σε όλη την κοινωνία ότι είμαστε ένα κόμμα το οποίο σκέφτεται και αντιλαμβάνεται τη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού του διαφορετικά από ό,τι έκανε μέχρι σήμερα». Δεν είναι τυχαίο, εξάλλου, ότι η ανακοίνωση του Μητρώου σηματοδότησε και την προσθήκη στο οργανόγραμμα της Πειραιώς της Διεύθυνσης Διαχείρισης και Ανάπτυξης Ανθρώπινων Πόρων, την οποία διευθύνει η Ρεβέκκα Πιτσίκα.

Σε τρεις μήνες 1.400 βιογραφικά!

Το Μητρώο Πολιτικών Στελεχών εγκαινιάστηκε τον περασμένο Οκτώβριο, όταν μέσα από τη διαδικτυακή πλατφόρμα ananeosi.nd.gr δόθηκε η δυνατότητα σε κάθε ενδιαφερόμενο να καταθέσει το βιογραφικό του, δηλώνοντας το ενδιαφέρον του να ενεργοποιηθεί πολιτικά στη Ν.Δ. Στη διαδικασία μέχρι στιγμής –μέσα σε τρεις μήνες– έχουν κατατεθεί 1.400 βιογραφικά. Εχουν ήδη διεξαχθεί 310 συνεντεύξεις, για τις οποίες έχουν αφιερωθεί 305 ώρες από οκτώ ομάδες στις οποίες μετέχουν 24 αξιολογητές. Ο μέσος όρος ηλικίας των συμμετεχόντων είναι τα 42 έτη. Σε ποσοστό μεγαλύτερο του 80% οι αιτούντες έχουν τουλάχιστον δεκαετή επαγγελματική εμπειρία, ενώ ενδιαφέρον είναι και το εκπαιδευτικό υπόβαθρο: ποσοστό άνω του 50% διαθέτει τουλάχιστον μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών, ενώ το γενικότερο προφίλ είναι προσώπων καταξιωμένων στον χώρο τους. Εκτός από τους 15 που μπαίνουν στην αρένα άμεσα, στον προθάλαμο της Ν.Δ. βρίσκονται ακόμη 170 υποψήφια πολιτικά στελέχη που θα δραστηριοποιηθούν μέσω των τομέων του κόμματος σε θέματα σχετικά με την εμπειρία και το προφίλ τους. Το Μητρώο είναι ανοικτό σε νέες αιτήσεις, καθώς στο τέλος Ιανουαρίου ανοίγει νέος κύκλος συνεντεύξεων.

Καθημερινή, Έντυπη έκδοση, Κυριακή 15.01.2017

εγγραφή στο Newsletter