Facebook
Twitter
LinkedIn
Μοιραστείτε

(Παναγιώτης Μπούρχας) Θα ήθελα να ξεκινήσουμε με τα όσα είδαμε στο προηγούμενο ρεπορτάζ αναφορικά με το προσφυγικό και τις καταγγελίες για κακοδιαχείριση. Είναι ένα  μεγάλο ζήτημα των τελευταίων ημερών διότι το να λέγεται ότι 1,6 δις ευρώ έχουν δοθεί  ή θα δοθούν στην Ελλάδα και διαχειρίζονται με έναν τρόπο που οδηγεί στην εικόνα που παρουσιάζει η Μόρια ή το Βαθύ της Σάμου, είναι ένα ζήτημα πολιτικό.  Αποτελεί επικαιρότητα μαζί με τα φάουλ και τα λεκτικά ατοπήματα του κυρίου Καμμένου. Τέλος, θα ήθελα να δούμε και τι έγινε κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ήπειρο, την οποία παρακολουθήσατε.

 (Λάμπρος Γεωργόπουλος) Το θέμα του προσφυγικού, ειδικά εδώ στην περιοχή της Ηπείρου, όπου έχουμε τις κατασκηνώσεις στην Κατσικά, στα Δολιανά και στην Φιλιππιάδα, το έχουμε ζήσει από κοντά. Όσοι ασχολούνται ξέρουν τι γίνεται εκεί και δεν είναι τυχαίο ότι έχει ενεργοποιηθεί ένας ευρωπαϊκός οργανισμός καταπολέμησης της διαφθοράς και ψάχνει να βρει το τι συνέβη και το που πήγαν αυτά τα χρήματα, τα οποία μη ξεχνάμε πως είναι από Ευρωπαϊκά κονδύλια. Καθημερινά βλέπουν το φως της δημοσιότητας γεγονότα, όπως το ότι ο άνθρωπος που είχε τοποθετηθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ επί του θέματος, με το που ξεκίνησαν οι καταγγελίες, εξαναγκάστηκε σε παραίτηση. Αυτή είναι η πρακτική και λογική αυτών των ανθρώπων. Σύμφωνα με κάποιες συγκριτικές μελέτες, είναι δεδομένο ότι η Ελλάδα έχει διαχειριστεί πολύ περισσότερα χρήματα σε σχέση με γειτονικές χώρες και κατ’ αναλογία κεφαλής δηλαδή.

(ΠΜ) Ένας πρόσφυγας δηλαδή, μας στοιχίζει πολύ ακριβότερα από ότι ας πούμε σε μία άλλη χώρα.

(ΛΓ) Σίγουρα και πρέπει πρώτα –πρώτα να συγκρίνουμε με την Τουρκία η οποία ήταν και αυτή που δέχτηκε το μεγαλύτερο κύμα προσφύγων και παράτυπων μεταναστών. Νομίζω ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝ.ΕΛ. αξιοποίησε διαφορετικά αυτά τα χρήματα που ήρθανε. Προέβη σε διορισμούς, προέβη σε στελέχωση άλλων οργανισμών. Επειδή τυχαίνει να γνωρίζω καλά τον τομέα της υγείας, ξέρουμε ότι προσλάμβανε και μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ, μέσω ειδικών δομών δηλαδή, και στελέχωνε άλλους οργανισμούς, όπως τα νοσοκομεία για παράδειγμα, με τα χρήματα που ήταν στην πραγματικότητα για τους πρόσφυγες. Γενικότερα έβγαινε μία οσμή κακοδιαχείρισης και εκ των πραγμάτων πρόκειται για μια κυβέρνηση η οποία, κατά τη γνώμη μου, έχει μία διαχειριστική ανεπάρκεια και μια ανικανότητα. Μην ξεχνάμε επίσης ότι το μεγάλο ζήτημα με το προσφυγικό δημιουργήθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ. Για να μιλήσω με νούμερα, οι ροές του προσφυγικού το 2014 ήταν μόλις 55.000 και  τότε ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση ήταν στα «κάγκελα» για την Αμυγδαλέζα και αν έλειπε ένα air-condition γινόταν πανικός. Στο τέλος του 2015, πρώτο χρόνο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, είχαμε ένα εκατομμύριο πρόσφυγες να περνούν παράτυπα τα σύνορα της χώρας. Να  υπενθυμίσω στον κόσμο πως μιλούσαν για ανοιχτά σύνορα. Παράλληλα, δημιουργήθηκε και τεράστιο πρόβλημα στην Ευρώπη.

(ΠΜ) Περνούσαν και έφευγαν όπως έλεγε η τότε υπουργός.

 (ΛΓ) Κάποιες στιγμές περάσαμε από κύματα του προσφυγικού ρεύματος, βλέπουμε και στην Κατσικά πότε να έχει κόσμο, πότε να μην έχει. Οι εταιρίες πληρώνονταν για το σύνολο.

(ΠΜ) Ναι, είναι μια απ τις υποθέσεις που νομίζω πρέπει να απασχολήσουν.

 (ΛΓ) Νομίζω πως και αυτό διερευνάται. Εν πάση περιπτώσει, νομίζω ότι αυτοί οι άνθρωποι εκμεταλλεύτηκαν κάποια χρήματα γιατί η χώρα εκ των πραγμάτων ήταν -και είναι- σε δύσκολη οικονομική κατάσταση. Πήραν κάποια χρήματα ώστε να καλυφθούν αυτές οι αυξημένες ανάγκες που δημιουργήθηκαν από το 2015, με δική τους υπαιτιότητα, και νομίζω πως σίγουρα υπάρχει κακοδιαχείριση ο οποία θα φανεί και αργότερα. Θα φανεί  όταν αλλάξουν τα πράγματα, γιατί η Νέα Δημοκρατία ως αντιπολίτευση δεν έχει την πλήρη πρόσβαση στις πληροφορίες.

(ΠΜ) Τώρα, όσα γίνονται με τον Καμμένο τα τελευταία εικοσιτετράωρα, που «αδειάστηκε»  εντελώς από κυβερνητικά στελέχη για τα όσα είπε στην Αμερική, που έδωσε βάσεις, που είπε ότι σχεδιάζει και μία αντιρωσική ασπίδα στα Βαλκάνια, όλα αυτά τι είναι τώρα; Είναι πραγματικές κουβέντες που γίνονται και λάθη του Καμμένου ή είναι λίγο να έχουμε να λέμε για να μην ασχολούμαστε με άλλα;

(ΛΓ) Κύριε Μπούρχα, είναι πολύ πιθανό να είναι και αυτό το τελευταίο. Να είναι φωτοβολίδες αποπροσανατολισμού δηλαδή. Είναι μία κυβέρνηση η οποία βρίσκεται σε αποδρομή. Είναι μία κυβέρνηση εβρισκόμενη στον 4ο χρόνο διακυβέρνησης της χώρας και δεν έχει καταφέρει να επιλύσει σημαντικά προβλήματα και κυρίως τα οικονομικά. Είναι μία κυβέρνηση που δυσκόλεψε την κατάσταση. Εκεί που βγαίναμε από το τούνελ το 2014, τέσσερα χρόνια μετά είμαστε στο ίδιο και –πιθανότατα- χειρότερο επίπεδο. Περιμένω δε, από εδώ και πέρα, επειδή είμαστε σε προεκλογική χρονιά με τις εκλογές να απέχουν πλέον λιγότερο από 12 μήνες, να δούμε πάρα, πάρα πολλά πράγματα. Έχουν δείξει στο παρελθόν ότι δεν είναι άξιοι εμπιστοσύνης. Είναι μία κυβέρνηση που φάσκει και αντιφάσκει. Άλλα λέει ο υπουργός Άμυνας, άλλα λέει ο υπουργός εξωτερικών και νομίζω ότι είναι μια κυβέρνηση σε πολύ ευαίσθητες ισορροπίες. Γι αυτό και αναγκάζονται ο ένας να ανέχεται τον άλλον.

(ΠΜ) Αν λέγονται σοβαρά αυτά, είναι ένας λόγος διάσπασης, είναι ένας λόγος αποχώρησης των ΑΝΕΛ.  Το ότι δηλαδή πνέουν τα μένεα κατά του Καμμένου οι αριστεροί, εντός ή εκτός εισαγωγικών. Ή όταν ακόμα και ο Τύπος ο οποίος είναι φίλα προσκείμενος στην κυβέρνηση,  τον κατηγορεί, τον καταγγέλλει για το φίλο-Αμερικανισμό του. Ο οποίος είναι και κολλητός του Ιβάν Σαββίδη βέβαια… Τώρα πως το ένα συνδέεται με το άλλο…

(ΛΓ) Αυτοί οι άνθρωποι δεν το έχουν σε τίποτα να είναι μία έτσι, μία αλλιώς. Μια να είναι με τη Ρωσία, να ζητάνε χρήματα από τη Ρωσία, μια να απελαύνουν Ρώσους διπλωμάτες. Μια να κατηγορούν τους Αμερικανούς, μια να είναι με τους Αμερικανούς. Ο ένας λέει το Α, ο άλλος το Ω, τελείως διαφορετικές διαστάσεις. Εγώ δεν θα σταθώ στο ποιοι είναι αυτοί οι άνθρωποι. Και εμείς και ο κόσμος ξέρουμε πια πολύ καλά, μετά από 4 χρόνια, τι εστί ΣΥΡΙΖΑ και τι εστί ΑΝ.ΕΛ. Το σημαντικό είναι ότι κάνουν ζημιά στον τόπο. Νομίζω ότι θα πρέπει να έχουμε μία εκλογική διαδικασία το συντομότερο δυνατόν. Εξάλλου δεν νομιμοποιούνται να παραμένουν στην εξουσία. Οι έρευνες δείχνουν ότι έχουν χάσει το λαϊκό έρεισμα. Ο ίδιος ο Τσίπρας έλεγε το 2014 «δεν μπορεί να κυβερνά κάποιος που είναι στο 15-20%».

(ΠΜ) Τα όσα είπε προχθές ο Μητσοτάκης για τους υποψήφιους, μιας και τυγχάνετε ένας εκ των ενδιαφερόμενων υποψήφιων βουλευτών, ήταν αναμενόμενα ή είπε κάτι που μπορεί και να σας αιφνιδίασε;

(ΛΓ) Τα λεγόμενά του είναι πολύ ξεκάθαρα, λογικά και μέσα στα πλαίσια που γνωρίζουμε όλοι τα τελευταία χρόνια. Είναι πάρα πολύ σημαντικό το ότι υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που ενδιαφέρονται. Δείχνει παράσταση νίκης και συσπείρωση το ότι πάρα πολλοί άνθρωποι θέλουν να είναι στα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας. Όμως τον κόσμο εκτιμώ πως δεν τον αφορά αυτό. Τον αφορά να έχουμε μια κυβέρνηση αύριο ικανή, έτοιμη να λύσει προβλήματα, έτοιμη να κάνει μεταρρυθμίσεις, έτοιμη να μειώσει τη φορολογία, έτοιμη να αλλάξει τα κακώς κείμενα. Όλα όσα δεν έκαναν αυτοί οι άνθρωποι τα τελευταία τέσσερα χρόνια δηλαδή. Και νομίζω ότι ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας από όταν πήρε τα ηνία της παράταξης, δείχνει ότι είναι ο ικανότερος, αυτή τη στιγμή, για να κάνει αυτή την αλλαγή, αυτή την αναγέννηση που χρειάζεται ο τόπος μετά από 10 χρόνια πολύ, πολύ δύσκολων καταστάσεων που όλοι μας έχουμε βιώσει σε όλα τα επίπεδα.

(ΠΜ) Υπάρχουν οι συμπεριφορές που περιέγραψε ο κύριος Μητσοτάκης στους  ενδιαφερόμενους υποψήφιους; Υπάρχουν δηλαδή συμπεριφορές αλαζονείας, συμπεριφορές υπερφίαλες;

(ΛΓ) Δεν έχει υποπέσει κάτι τέτοιο στην αντίληψή μου. Νομίζω ότι υπάρχει ένα καλό κλίμα και νομίζω επίσης πως τηρούνται οι διαδικασίες και έχουμε όλοι εμπιστοσύνη στον πρόεδρο του κόμματος. Έχουμε κοινό παρονομαστή τη φιλελεύθερη προσέγγιση των πραγμάτων και θεωρούμε επιτακτική ανάγκη να αλλαχτεί αυτή η κυβέρνηση και να έρθει μία νίκη της φιλελεύθερης παράταξης. Προς αυτή την κατεύθυνση δουλεύουμε όλοι και μπαίνει σε δεύτερη και σε τρίτη μοίρα το ποιος από εμάς θα είναι υποψήφιος. Είμαι σίγουρος ότι θα γίνει η καλύτερη επιλογή. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έχει δείξει ότι εισάγει νέες καινοτομίες. Την αξιολόγηση, το «άνοιγμα» σε νέους ανθρώπους. Δηλώνει, και το πιστεύω απόλυτα, ότι δεν θα είναι διχαστικός όπως ο κύριος Τσίπρας και ο κύριος Καμμένος. Ο κύριος Μητσοτάκης δήλωσε ότι είναι εδώ,  κάνει άνοιγμα προς όλες τις μεριές και θα είναι αύριο ένας πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων. Όχι ένας καθεστωτικός πρωθυπουργός του «ή εμείς ή αυτοί», όπως είναι ο κύριος Τσίπρας αυτή τη στιγμή.

(ΠΜ) Τι κρατάτε από αυτήν την επίσκεψη του κυρίου Μητσοτάκη στην Ήπειρο προχθές; Τα όσα είπε για την Ήπειρο ή πράγματα τα οποία γνωρίζαμε από τις προεκλογικές εξαγγελίες σε σχέση με τη μείωση φορολογικών συντελεστών, ασφαλιστικών εισφορών κ.λπ. ;

(ΛΓ) Είναι δεδομένο ότι ο αρχηγός μιας φιλελεύθερης παράταξης να μιλάει για μείωση φορολογίας και ειδικά στην Ελλάδα η οποία έχει υποφέρει πάρα, πάρα πολύ τα τελευταία χρόνια. Οι πολίτες υποφέρουν από την υπερφορολόγηση, είτε αυτή προέρχεται από τον ΕΝΦΙΑ, είτε από τον ΦΠΑ, είτε από τον φόρο εισοδήματος, είτε από το αφορολόγητο, είτε από τη μείωση των παροχών για τους τρίτεκνους.  Οπότε είναι δεδομένο ότι είναι το σωστό ο αρχηγός μιας φιλελεύθερης παράταξης να μιλάει για τη μείωση αυτών των εισφορών, για ένα μικρότερο και αποτελεσματικότερο κράτος. Να πάω στο δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας, το τι κρατάω. Κρατάω το είναι απόλυτα ενημερωμένος για την κατάσταση γενικότερα αλλά και ειδικότερα για τα προβλήματα της Ηπείρου. Ήρθε μάλιστα με προτάσεις και με λύσεις. Ένα απ αυτά, που ανέφερε στην ομιλία του, ήταν για το αντίστοιχο της νησιωτικότητας, τα κριτήρια ορεινότητας. Είναι αναγκαία να ληφθούν και το έζησα παλαιότερα εβρισκόμενος σε υψηλή θέση του δημοσίου τομέα. Γράφονται νόμοι και είναι επίπεδοι για όλη την Ελλάδα, είτε αφορά στην Αμοργό, είτε στην Κόνιτσα, είτε στην Πράμαντα, είτε στο Περιστέρι Αττικής! Η χώρα είναι διαφορετικών ταχυτήτων. Επίσης, κάτι τέτοιο θα βοηθήσει και στην αποκέντρωση. Την έχουμε ξεχάσει παντελώς τα τελευταία χρόνια. Εμείς που ζούμε στην Ήπειρο και αγαπάμε αυτό τον τόπο, ξέρουμε ότι χρειάζονται ειδικά κίνητρα για να κρατηθούν ζωντανοί οι μικροί οικισμοί και τα χωριά και να βελτιωθεί η οικονομική κατάσταση των κατοίκων των περιοχών αυτών.

εγγραφή στο Newsletter