Facebook
Twitter
LinkedIn
Μοιραστείτε

Ζωντανή τηλεοπτική συνέντευξη σχολιάζοντας, την ακρίβεια και τα δημοσιοοικονομικά, την απουσία μεταρρυθμίσεων στη Υγεία και την Οικονομία, τη διαχείριση του δημοσίου χρήματος και την θέσπιση ορίου θητειών για την καταπολέμηση της διαφθοράς και του καθεστωτισμού στην Αυτοδιοίκηση.

Αναλυτικά το κείμενο της συνέντευξης ∇

B.N.  Πάμε στο στούντιο κυρίες και κύριοι όπου θα συζητήσουμε τα επόμενα λεπτά με τον κύριο Λάμπρο Γεωργόπουλο, οικονομολόγο υγείας. Κύριε Γεωργόπουλε καλώς ήρθατε.

Λ.Γ. Καλησπέρα, καλώς σας βρήκα!

Β.Ν. Λοιπόν να ξεκινήσουμε με την πανδημία και τη διαχείριση της. Τι λέτε εσείς για τη διαχείριση της πανδημίας, για τους πολλούς νεκρούς, πως εξελίσσονται τα πράγματα, τι δική σας οπτική θέλω.

Λ.Γ. Ναι, τα νούμερα δυστυχώς δεν είναι καλά. Η δική μου οπτική έχει να κάνει, κυρίως το βλέπω μέσα από το πρίσμα του Εθνικού Συστήματος Υγείας το οποίο εδώ και αρκετά χρόνια δεν βλέπω να υπάρχουνε τομές, ανακατατάξεις,  βελτίωση του Συστήματος Υγείας και δυστυχώς στηρίζεται στο φιλότιμο μιας μερίδας του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού που πραγματικά οφείλουμε και  να τους ευχαριστήσουμε για αυτά που προσφέρουν στους ανθρώπους και που παρέχουν αυτές τις υπηρεσίες.

Β.Ν. Επειδή έχετε υπάρξει, είναι γνωστό σε πολλούς, διοικητής του Χατζηκώστα βλέπετε ότι δεν έχουν γίνει τομές στο δημόσιο Σύστημα Υγείας που θα ήταν απαραίτητες έτσι;

Λ.Γ.  Αναγκαίες, αναγκαίες και νομίζω  ότι είναι ορατές και αδιαμφισβήτητες από όλους τους εμπλεκόμενους στη λειτουργία ενός Συστήματος Υγείας.

Β.Ν. Και αυτό δεν έγινε ούτε στην προηγούμενη κυβέρνηση που λέτε εσείς ούτε τώρα.

Λ.Γ. Εννοείται, ούτε τώρα και δυστυχώς χάθηκε πολύτιμος χρόνος. Ήταν μια πολύ καλή ευκαιρία η πανδημία για να βελτιώσουμε το Σύστημα Υγείας. Υπήρχαν  πάρα πολλές  ευνοϊκές συγκυρίες με την αλλαγή κυβέρνησης το 2019. Πρώτη φορά, συγκυρίες όπως ότι υπήρχε αποδοχή του κόσμου και των εργαζομένων μέσα στο Σύστημα Υγείας για μια αναδιάρθρωση του, οι οποίες δυστυχώς δεν αξιοποιήθηκαν και δε νομίζω πλέον να υπάρχει χρόνος για τέτοιες τομές καθώς πλησιάζουμε, πλησιάζουμε στο χρόνο των εκλογών. Μια κυβέρνηση συνήθως αποφεύγει να κάνει αυτές τις αλλαγές φοβούμενη το κόστος. Και δυστυχώς προς ζημία των ίδιων των πολιτών, των ασθενών, όλων μας.

Β.Ν. Πάμε να δούμε πως είναι το οικονομικό περιβάλλον καθώς αντιμετωπίζουμε παγκόσμια αλλά και εδώ στην Ελλάδα ακόμα περισσότερο, με τις παθογένειες που έχουμε εδώ, ένα κύμα ακρίβειας και στην ενέργεια και γενικότερα.  Να ακούσω τις δικές σας οπτικές κύριε Γεωργόπουλε.

Λ.Γ. Ισχύει εν μέρει ότι είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο, αλλά η χώρα πρωτοπορεί. Πρωτοπορεί στην ακρίβεια, πρωτοπορεί στους  φόρους, πρωτοπορεί στο ΦΠΑ, από τη βενζίνη ως την ενέργεια. Δυστυχώς δεν βλέπουμε και εκει  να γίνονται άμεσες και γρήγορες ενέργειες να ωφεληθεί ο κόσμος, ο οποίος κόσμος και οι πολίτες αλλά και οι επιχειρήσεις, ο παραγωγικός τομέας, έχει βγει (με ένα ερωτηματικό ή με ένα αστεράκι το βάζω) από μια κρίση που έχει διαρκέσει πάνω από 10 χρόνια. Μην ξεχνάμε η χώρα χρεοκόπησε το ’09 -’10, πάρθηκαν μέτρα, περάσαμε μια περίοδο περίεργη εκεί στα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας, έχει εξαντληθεί η ρευστότητα του πληθυσμού και η φοροδοτική του ικανότητα.

Β.Ν. Πως βλέπετε ότι θα εξελιχθούν όλα αυτά; Μπορεί να γίνει μια πρόγνωση καταρχάς πότε θα σταματήσει αυτό το κύμα ακρίβειας στην ενέργεια και από την άλλη τι μπορεί να γίνει γιατί ακούω από την αντιπολίτευση κάποιες προτάσεις για μείωση ΦΠΑ, για μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα… Η κυβέρνηση αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ σε κάποια σημεία, για μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης, ο Σκυλακάκης λέει οι φτωχοί δεν έχουν αυτοκίνητο και το κλείνει έτσι. Ο Σταϊκούρας λέει κάτι που είναι σαφώς σοβαρότερο, λέει ότι δεν μπορώ να μειώσω τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στα καύσιμα γιατί θα δημιουργήσω μεγάλες τρύπες στα δημοσιονομικά. Τι λέτε εσείς;

Λ.Γ. Τις ακούμε αυτές τις δηλώσεις και πραγματικά κάποιες είναι δηλώσεις που προκαλούνε θαυμασμό και απογοήτευση συνάμα. Πράγματι η δημοσιονομική εικόνα αυτή τη στιγμή δεν είναι καλή και η κυβέρνηση είναι στριμωγμένη. Έχουν ένα δίκιο εν μέρει που δεν μπορούν πάρουν μέτρα, γιατί; Γιατί περάσαμε μια διετία που λόγω του κορονοϊού βρήκαμε πρόσβαση σε φθηνό χρήμα όμως πλέον [και δεν βελτιώσαμε τα δημοσιονομικά μας, η κυβέρνηση ολιγώρησε αυτή τη διετία και συνέχισε την πολιτική των προηγούμενων κρατώντας ένα μεγάλο δημόσιο, μη κάνοντας τομές όπως είπαμε πρίν πχ στο Σύστημα Υγείας, …στο δημόσιο και έχασε κάποια έσοδα και από τον τουρισμό την πρώτη χρονιά, ευτυχώς βελτιώθηκε τη δεύτερη χρονιά] … όμως αυτή την στιγμή, έχουν εκτοξευθεί τα νούμερα του δανεισμού, μπαίνουμε σε πολύ πολύ επικίνδυνες καταστάσεις πάλι. Αυξήθηκε το χρέος κύριε Ντόκα μέσα σε μια διετία, το δημόσιο χρέος 20%, είναι πράγματα που δεν θα δείτε στα κύρια μέσα, δεν παίζονται πάρα πολύ. Δυστυχώς δεν μας λένε όλη την πραγματικότητα, δεν είναι καλές οι συγκυρίες.

Β.Ν. Άρα και τα περιθώρια αντίδρασης της κυβέρνησης είναι μειωμένα λέτε; Μπορεί να γίνουν λίγα πράγματα;

Λ.Γ. Ναι μπορούν να γίνουν…. Ολιγώρησαν αυτό το διάστημα, χάθηκε υπερπολύτιμος χρόνος για να μπορούν τώρα να πάρουν αποφάσεις. Και δεν φαίνεται να έχουν αυτή τη λογική της μείωσης των φόρων, παρ΄όλο που είναι μια φιλελεύθερη κυβέρνηση. Ψηφίσαμε αυτή την κυβέρνηση ως μία κυβέρνηση που θα έπρεπε να μικρύνει το κράτος, να βελτιώσει τις δαπάνες του κράτους. Εδώ, κάθε πολίτης, ας μπει στη Διαύγεια του κάθε δημόσιου φορέα, επειδή σας άκουγα και πριν να είστε με ανθρώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, και να δει που σπαταλάται το χρήμα του, η φορολογία του, αυτά που πληρώνει με κόπο και με αίμα στη φορολογία του, στη φορολογική του δήλωση, στην καθημερινότητα του που δεν το καταλαβαίνει. Πως διαχειρίζονται αυτό το δημόσιο χρήμα, ο κάθε φορέας αυτής της χώρας όχι μόνο η κεντρική κυβέρνηση, οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης;

Β.Ν. Μάλιστα. Πάμε στην τοπική αυτοδιοίκηση; Έχουμε ξανασυζητήσει μαζί για την τοπική αυτοδιοίκηση, δεν έχετε κρύψει το ενδιαφέρον σας για την τοπική κοινωνία, για την Ήπειρο, για την Περιφέρεια της Ηπείρου… θα ήθελα να το επικαιροποιήσουμε.

Λ.Γ. Ζούμε σε αυτό τον τόπο κύριε Ντόκα και εννοείται πως μας ενδιαφέρει το να προαχθεί η ποιότητα ζωής, να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής όλων εμάς που ζούμε σε αυτή την περιοχή, μια περιοχή που πονάει επίσης. Συμπαρασύρεται από το κεντρικό σκηνικό, να το πω έτσι, …από το κυβερνητικό, αλλά και σε επίπεδο τοπικό να το δούμε, …η δυναμική που έχει η περιοχή είναι δυσανάλογη με αυτό που υπάρχει αυτή τη στιγμή. Ο τόπος αδικείται, είναι τόσο απλά τα πράγματα. Επίσης, δεν διαχειρίζεται σωστά κατά τη γνώμη μου και χρειάζονται και εδώ αλλαγές σε πρόσωπα, να αναδυθούν καινούργιοι οργανισμοί για να υπάρξει μια βέλτιστη διαχείριση.

Β.Ν. Είστε σε διεργασίες για την Περιφέρεια Ηπείρου ενόψει εκλογών ΄23;

Λ.Γ. Έχουμε έναμιση χρόνο μπροστά μας ο οποίος θα έχει από ότι φαίνεται αρκετές εξελίξεις, είναι πολύ δυναμικό το περιβάλλον και το οικονομικό και το πολιτικό. Σίγουρα υπάρχουν διεργασίες και εξελίξεις και δεν αφήνουν αδιάφορο κανέναν άνθρωπο, κανέναν ενεργό πολίτη.

Β.Ν. Άρα συμμετέχετε σε διεργασίες;

Λ.Γ. Εννοείται πως συμμετέχω, και θα σας πω ότι διάβαζα…. Είναι εκπληκτικό το ότι ακόμα και η Κολομβία μια χώρα η οποία είναι… τώρα σας φέρνω ένα παράδειγμα, στο μυαλό μας όλοι έχουμε μια διεφθαρμένη χώρα, …έχει θεσπίσει μια θητεία ακόμη και για τον πρόεδρο της χώρας, ακόμη και για τους κυβερνήτες των περιοχών για να καταπολεμήσει τη διαφθορά. Και να πάμε και στις ανεπτυγμένες χώρε, η Αυστραλία επίσης έχει είτε μια είτε δυο θητείες, η Αμερική έχει δυο θητείες για τον πρόεδρο, δυο θητείες για τις περισσότερες κυβερνήσεις πολιτειών, εδώ έχουμε φτάσει να έχουμε 5 θητείες και να χάνουμε το μέτρημα…

Β.Ν. Άρα θεσμοθέτηση αριθμού συγκεκριμένων θητειών λέτε εσείς;

Λ.Γ. Οπωσδήποτε, και πρέπει να καταλάβουν κάποιοι άνθρωποι ότι οι κύκλοι κλείνουνε.

Β.Ν. Που δείχνετε τώρα;

Λ.Γ. Σε όλα τα επίπεδα της τοπικής αυτοδιοίκησης, και στην Περιφέρεια και στους Δήμους. Και ηλικιακά κριτήρια…. Πρέπει να καταλάβουμε ότι προχωρούν οι εξελίξεις, πρέπει να μπορούμε να αντιληφθούμε τα νέα δεδομένα, ζούμε σε ένα παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον, δεν μπορεί να στερούμαστε βασικών δεξιοτήτων για να διαχειριζόμαστε τόσο μεγάλα ποσά τόσους μεγάλους πόρους, χρειάζεται εκπαίδευση, χρειάζεται τεχνογνωσία για να μπορέσουμε να προσφέρουμε και να προσθέτουμε αξία στην περιοχή.

Β.Ν. Να σας ρωτήσω, θα σας δούμε δηλαδή σε ένα σχήμα αιρετών που θα διεκδικήσει την Περιφέρεια Ηπείρου;

Λ.Γ. Είναι επιτακτική ανάγκη να δημιουργηθεί όχι ένα σχήμα κύριε Ντόκα, να δημιουργηθούν περισσότερα σχήματα και να ασχοληθούν άνθρωποι με τον τόπο, με τις τύχες αυτού του τόπου. Όσο το αφήνουμε τόσο θα βαλτώνει και τόσο θα συνεχίζεται μια σαθρή κατάσταση, σε όλα τα επίπεδα, και σε επίπεδο πρώτου βαθμού τοπικής αυτοδιοίκησης και σε επίπεδο δεύτερου βαθμού τοπικής αυτοδιοίκησης. Αυτά που βλέπουμε είναι κατά τη γνώμη μου εξωφρενικά, δηλαδή κάποια στιγμή πρέπει να μπει ένα τέλος σε αυτό το πράγμα.

Β.Ν. Ακούω αυτά που λέτε, αξιολογούνται, πάμε σε αυτό το σημείο να δούμε [….] αφού σας αποδεσμεύσω κύριε Γεωργόπουλε. Σας καληνυχτίζω κύριε Γεωργόπουλε.

Λ.Γ. Σας ευχαριστώ !

εγγραφή στο Newsletter