Facebook
Twitter
LinkedIn
Μοιραστείτε

Π.Μ: Θα ήθελα να δούμε ένα ζήτημα το οποίο προκάλεσε μία δυσαρέσκεια τις τελευταίες μέρες και στον κόσμο της Νέας Δημοκρατίας αλλά κυρίως στους εκτός κομματικών τειχών που θεωρούν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης αθέτησε μία πρώτη υπόσχεση του. Αυτή που έλεγε ότι θα αξιοποιήσω στελέχη καταρτισμένα, θα αξιοποιήσω management για τα δημόσια νοσοκομεία και γενικά στη διοίκηση νοσοκομείων θα μπορούσε να δείξει πολλά πράγματα ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Συνέβη στο παρελθόν από άλλες κυβερνήσεις όταν χρησιμοποίησαν μηχανισμούς μιας αξιοκρατικότερης επιλογής από το να βουτάς στην κομματική επετηρίδα και να βρίσκεις κομματικά αρεστούς για να τοποθετήσεις στα νοσοκομεία. Λοιπόν για να ξεκινήσουμε από εκεί αν θέλετε και να πάμε μετά και σε προϊστορία και σε εκλογές.

Λ.Γ: Πράγματι, ανακοινώθηκαν οι επιλογές, θα μιλήσω τώρα με μία διαφορετική ιδιότητα ως ενός ανθρώπου που είμαι εκλεγμένος στο Δ.Σ. των οικονομολόγων υγείας, των managers υγείας, και βγήκε και μία ανακοίνωση την προηγούμενη εβδομάδα του Δ.Σ. του διοικητικού συμβουλίου με την οποία καλούμε να παρθεί πίσω ολόκληρη η απόφαση και να παρθούν σωστές και αξιοκρατικές διαδικασίες. Ο χώρος της υγείας είναι ένας πολύ ευαίσθητος χώρος, πλέον η διοίκηση της υγείας είναι ένα ξεχωριστό πεδίο και οι απαιτήσεις αυτών των θέσεων είναι πάρα πολύ μεγάλες και δεν νομίζω ότι είναι σε θέση άνθρωποι με διαφορετικό ιστορικό και τεχνογνωσία, να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν σε αυτό το δύσκολο ρόλο. Δυστυχώς εκτιμώ πως αν συνεχιστεί αυτό θα φανούν στην πορεία τα προβλήματα στην υγεία, ήδη ο ΣΥΡΙΖΑ άφησε αρκετά προβλήματα στην υγεία, η κατάσταση στα νοσοκομεία νομίζω δεν είναι καλή και χρειάζονται καταρτισμένοι άνθρωποι. Θα δυσκολευτούν και να διοικήσουν αυτοί οι άνθρωποι και ειδικά με την κουλτούρα που έχει ήδη αναπτυχθεί γιατί χρειάζεται να επιβληθούν σε ανθρώπους, σε ιατρικό προσωπικό. Εκτιμώ ότι αρκετοί δεν έχουν καταλάβει την ιδιαιτερότητα αυτής της θέσης, την ευθύνη που συνεπάγεται αυτή η θέση, και την επικινδυνότητα ακόμα αυτής της θέσης, του διοικητή ενός νοσοκομείου. Σίγουρα, η άποψη μου ,και το έχω πει χιλιάδες φορές, είναι πως δεν είναι πολιτική αυτή η θέση αλλά πρέπει να είναι τεχνοκρατική.

Π.Μ: To χειρότερο εδώ είναι  κίνδυνος, έτσι έχουμε πάει εδώ και πολλά χρόνια, με κομματικά στελέχη διοικήθηκαν νοσοκομεία και δεν έκλεισε κανένα δημόσιο νοσοκομείο για να πούμε ότι ήρθε η καταστροφή, άρα το χειρότερο είναι ο κίνδυνος ή το μήνυμα που έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης;

Λ.Γ: Σίγουρα είναι η πρώτη ισχυρή ανακολουθία, είναι ένα πλήγμα για την κυβέρνηση, νομίζω ότι γίνονται διορθωτικές κινήσεις και ευελπιστώ ότι θα γίνουν τέτοιες διορθωτικές κινήσεις. Η επικινδυνότητα, σίγουρα δεν έκλεισαν νοσοκομεία, πολλά κινήθηκαν στον αυτόματο πιλότο, εχθρός του καλού είναι το καλύτερο, δεν πάει να πει ότι τα νοσοκομεία δουλεύουν στους σωστούς ρυθμούς. Υπάρχουν πάμπολλα προβλήματα, χρειαζόμαστε ώρες να πούμε τι προοπτικές και τι περιθώρια βελτίωσης υπάρχουν στα νοσοκομεία. Έχω πει στο παρελθόν κύριε Μπούρχα ότι τα νοσοκομεία στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή δουλεύουν ακόμα και στο χαμηλότερο από το 5% των δυνατοτήτων τους, καταλαβαίνετε τι περιθώριο υπάρχει και θα διαφωνήσω σε κάτι μαζί σας ότι και στο παρελθόν υπήρχαν πάρα πολλές πολιτικές τοποθετήσεις αλλά υπήρχαν και τεχνοκρατικές τοποθετήσεις. Υπήρξα διοικητής του νοσοκομείου το 2013-2015, είμαι οικονομολόγος της υγείας, είμαι εξειδικευμένος πάνω σε αυτό το αντικείμενο. Η δική μου επιλογή, ήταν μία τεχνοκρατική επιλογή, όπως και σε εκείνη τη “φουρνιά” επί κυβέρνησης Σαμαρά, με υπουργό υγείας τον κ. Γεωργιάδη, υπήρχαν πάρα πολλοί αξιόλογοι διοικητές και αν θέλετε την άποψή μου αυτή η κυβέρνηση θα έπρεπε να ξεκινήσει από εκεί την στελέχωση, από αυτούς τους ανθρώπους που σε πού δύσκολες συνθήκες, έβαλαν πλάτη, ανταπεξήλθαν σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, με έναν ΣΥΡΙΖΑ απέναντι, με λιγότερο προσωπικό, με λιγότερα χρήματα και είχαν και την τεχνογνωσία. Ήταν απογοητευτικές οι επιλογές πραγματικά.

Π.Μ: Απογοητευτικές επειδή ήταν κάποιος διοικητής 80 χρονών η γενικότερα στο σύνολο τους;

Λ.Γ: Όχι απαραίτητα, το 80 χρονών εντάξει είναι ενδεικτικό αλλά επειδή τυχαίνει όπως σας είπα να είμαι στο Δ.Σ. των οικονομολόγων της υγείας, και ξέρω την ανθρωπογεωγραφία εθνικά, δυστυχώς έμειναν έξω άνθρωποι πάρα πολύ αξιόλογοι, πάρα πολύ δυνατά βιογραφικά και επιλέγησαν άνθρωποι που δεν έχουν την κατάρτιση, και θα το δουν στην πορεία δηλαδή πραγματικά θα δυσκολευτούν σε αυτά τα πόστα τα οποία είναι εξαιρετικά απαιτητικά κατά την γνώμη μου.

Π.Μ: Είχατεκάνειαίτηση για κάποια από τις δύο θέσεις των νοσοκομείων εδώ στην Ήπειρο;

Λ.Γ: Όχι, δεν είχα κάνει αίτηση (σημ.: για το Χατζηκώστα καθώς μόνο για αυτό είχε γίνει πρόσκληση τότε), δεν ήθελα, έχω διοικήσει το «Χατζηκώστα», είχα υποπτευθεί και την κατάσταση, ήμουν λίγο υποψιασμένος για το πώς θα γίνει η διαδικασία και δυστυχώς επιβεβαιώθηκα. 

Π.Μ: Είσαστε ένα από τα πρώτα στελέχη, το πρώτο μάλλον στέλεχος που είχε ανακοινωθεί ως στέλεχος του μητρώου του περίφημου στελεχών. Μία ρηξικέλευθη πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη από τα χρόνια της αντιπολίτευσης, η οποία δικαίως και διαφημιζόταν από τον ίδιο και καλλιέργησε πάρα πολλές προσδοκίες αλλά κάποια στιγμή αρχίζετε να τρώτε σφαλιάρες όπως ήταν η αναμενόμενη πρόωρη ανακοίνωση υποψηφιοτήτων είχε οριστεί στις 10/01/2019. Τότε είχε πει ότι θα γίνει η ανακοίνωση και ψαχνόμασταν όλοι μετά γιατί δεν έχει βγει η ανακοίνωση και μας είπαν όχι δεν είχαμε πει ακριβώς έτσι και λοιπά. Ήταν ένα πρώτο πλήγμα έναντι του μητρώου στελεχών. Το χειρότερο είναι ότι σήμερα μετράμε 5 μήνες από τις εκλογές και η κυβέρνηση ούτε διαχειριστή πολυκατοικίας δεν έχει χρησιμοποιήσει από το μητρώο στελεχών, ένα τρομακτικό λάθος.

Λ.Γ: Εντάξει υπάρχουν κάποιες μεμονωμένες περιπτώσεις αξιοποίησης, έχετε δίκαιο στο ότι δεν είχαν γίνει αυτές οι ανακοινώσεις. Να πω ότι εγώ έχω το παράδοξο συνήθως κατηγορούμε τώρα γιατί μπαίνουν πολιτικοί σε θέσεις νοσοκομείων, εγώ είχα την αντίστροφη πορεία, διοίκησα το νοσοκομείο ως τεχνοκράτης, και έθεσα τον εαυτό μου στη διάθεση. Το μητρώο ήταν πράγματι μία αξιόλογη πρωτοβουλία του προέδρου του κόμματος. Αρχικά ξεκίνησε με τις καλύτερες των προθέσεων και νομίζω ήταν και απαίτηση του κόσμου εκείνη τη στιγμή. Δηλαδή ο κόσμος είχε ψηφίσει τον πρόεδρο της ΝΔ για να αλλάξει τα πράγματα, εκλέχθηκε ως outsider, ως ο εκπρόσωπος του νέου. Μην ξεχνάμε ότι στην κοινοβουλευτική ομάδα τότε η υποψηφιότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν μειοψηφική. Ήταν μόνος του, 75 βουλευτές απέναντι, δεν στήριζε κανένας και το καρπώθηκε αυτό ο κ. Μητσοτάκης, και καρπώθηκε τον παλμό της κοινωνίας εκείνη την στιγμή που σίγουρα ο κόσμος ήταν αντί-ΣΥΡΙΖΑ και ήθελε το νέο. Έγινε το μητρώο αλλά θεωρώ ότι υπήρχαν τεράστιες αντιδράσεις στο μητρώο και κυρίως από το παλιό, το παραδοσιακό που δεν ήθελε να δει το καινούργιο να έρχεται και νομίζω ότι δυστυχώς το μητρώο απαξιώθηκε από τους ίδιους τους δημιουργούς του σταδιακά στην πορεία.

 Π.Μ: Και αυτό δηλαδή συνεχίζει μέχρι και σήμερα; Kαι αύριο μεθαύριο θα λέτε μητρώο στελεχών και θα γελάτε σαν ανέκδοτο;

Λ.Γ: Σε εθνικό επίπεδο επειδή όπως είπατε ανακοινώθηκα στους πρώτους 15 τυχαίνει να ξέρω πάρα πολλούς ανθρώπους που συζητάμε μαζί, εξαιρετικά αξιόλογοι άνθρωποι έμειναν εκτός διαδικασιών και δεν ήταν αυτό αλλά ήταν ότι είχαν χείριστη συμπεριφορά δηλαδή νομίζω ότι εκλάπη το φως τους και στην πορεία δεν αξιοποιήθηκαν στην πορεία. Νομίζω ότι γίνεται τώρα μία προσπάθεια επαναδραστηριοποίησης αλλά νομίζω ότι είναι αργά να κινητοποιηθούν αυτοί οι άνθρωποι που πραγματικά νομίζω πως αυτό που έχουν βιώσει δεν νομίζω ότι είναι εύκολα επανορθώσιμο. Και η άποψη μου είναι ότι πληρώθηκε αυτό, δηλαδή, κάθε επιλογή, σίγουρα είναι δικαίωμα του προέδρου ενός κόμματος και σίγουρα της ΝΔ είναι καταστατικά να τρέξει το κόμμα με τους όρους που θέλει. Όμως οι επιλογές και στο ψηφοδέλτιο, καθώς δεν επιλέχθηκαν μέλη του μητρώου στο ψηφοδέλτιο, ελάχιστες μόνο περιπτώσεις και ίσως οι ακίνδυνες περιπτώσεις και για αυτό και από το μητρώο αυτή την στιγμή μπορεί να έχουμε έναν βουλευτή, βαριά δύο στους 158.

Π.Μ: Ναι δεν το ξέρω αυτό, δεν το είχα εκτιμήσει καθόλου στο μυαλό μου. Ένας βαριά δυο βουλευτές στο μητρώο.

Λ.Γ: Ναι στην Μαγνησία και στην Κατερίνη, ωστόσο δική μου άποψη είναι ότι όλα κρίνονται εκ του αποτελέσματος. Όταν στις ευρωεκλογές υπάρχει +10 μονάδες διαφορά και γίνονται μετά οι επιλογές και δεν γίνονται κατά την γνώμη μου οι σωστές επιλογές βλέπετε μια διαφορά 38%-31%. Στο νομό Ιωαννίνων, ο ΣΥΡΙΖΑ με όλα αυτά που έκανε τα 5 χρόνια ήταν 37-36. Ναι μεν έβγαλε η ΝΔ 4 βουλευτές αλλά ποσοστό 37%-36%, και να σας πω ότι στο λεκανοπέδιο Ιωαννίνων ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν πρώτος με 37%-36% και θεωρώ, δική μου ερμηνεία, αντίδραση στις επιλογές ψηφοδελτίων και να το συνδέσω με τις επιλογές των διοικητών στα νοσοκομεία, θεωρώ ότι υπήρχε μία αλαζονεία μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Άνθρωποι που δούλεψαν πάρα πολύ σκληρά για να έρθει αυτό το αποτέλεσμα, παραγκωνίσθηκαν και επιστρέψαμε στο παραδοσιακό.

 Π.Μ: Νιώθετε ότι είστε ένας από αυτούς δηλαδή λόγω του αποκλεισμού σας από το ψηφοδέλτιο των εθνικών εκλογών;

Λ.Γ: Σίγουρα είμαι ένας από αυτούς και εμένα με στεναχωρεί η επίφαση αξιοκρατίας, δηλαδή δεν είναι ζήτημα δικαίωμα να επιλέξει όποιους θέλει ωστόσο να είναι με συγκεκριμένα κριτήρια. Στις εσωκομματικές εκλογές υπήρχε η υπόσχεση ότι οι μισοί από τους υποψήφιους βουλευτές θα είναι εκλεγμένοι από την βάση. Ούτε αυτό τηρήθηκε, ούτε στις 10/01 ανακοινώθηκαν οι υποψήφιοι βουλευτές από το μητρώο και αδικήθηκαν και πολλοί αξιόλογοι άνθρωποι που ήταν τελικώς στα ψηφοδέλτια που τους δόθηκαν 18 μέρες περιθώριο, ποιους ευνοεί αυτό το πράγμα; Δεν ευνοεί την νυν κατάσταση; Τους υπάρχοντες βουλευτές; Υπήρχε τρομερή εύνοια στους νυν βουλευτές στη νυν κοινοβουλευτική ομάδα και νομίζω ένα εθνικό φαινόμενο είναι ότι πολλές φορές διαμόρφωσαν τα ψηφοδέλτια και επηρέασαν σε πολύ μεγάλο βαθμό .

Π.Μ: Δεν ξέρω, δεν θα μπορούσα να το πω, για το ΣΥΡΙΖΑ το πιστεύω ότι σε ένα μεγάλο βαθμό έγινε αλλά για τη ΝΔ δεν μπορεί να μου κολλήσει λίγο. Ας πούμε ήρθε στα Γιάννενα ο κ. Αμιράς για να εκλεγεί, έτσι δεν είναι;    

Λ.Γ: Δεν θέλω να μπω τώρα σε ονοματολογία, σίγουρα είμαι κατά των αλεξιπτωτιστών, θεωρώ ότι είναι τραγικό για την περιοχή και ειδικά για μία περιοχή που είναι περιοχή σαν τα Γιάννενα. Είναι απαξιωτικό για τον κόσμο της πόλης, για τον επιχειρηματικό, ιατρικό κόσμο. Είμαστε ένας νομός με ένα πανεπιστήμιο, με δυο πολύ δυνατά νοσοκομεία, με πολύ μεγάλες επιχειρήσεις, και είναι ένας άνθρωπος που δεν έχει ζήσει εδώ ποτέ. Δεν θέλω να προσωποποιήσω αλλά κατά την γνώμη μου αυτό ήταν το κακό αποτέλεσμα του Νομού.

Π.Μ: Απλά το χρησιμοποίησα σαν παράδειγμα αυτό για να σας αντικρούσω το επιχείρημα σας ότι φτιάχτηκε από βουλευτές, ο κ. Αμυράς ήρθε για να εκλεγεί.

 Λ.Γ: Υπήρξε εξαίρεση ο κ. Αμυράς, νομίζω ότι το υπόλοιπο ήταν με κριτήριο την ακινδυνότητα και ο νοών νοείτω, δείχνει μία κουλτούρα αυτό και δημιουργούνται προσδοκίες. Όπως στα νοσοκομεία δημιουργήθηκαν προσδοκίες ότι θα βάλουμε managers, θα βάλουμε τεχνοκράτες, θα βάλουμε ανθρώπους που κατέχουν το αντικείμενο σε αυτές τις πολύ ευαίσθητες θέσεις, αντίστοιχα δημιουργήθηκαν και οι προσδοκίες νωρίτερα και στο μεσοδιάστημα γιατί δεν είναι μόνο αυτές οι επιλογές. Έγιναν επιλογές στους Γενικούς Γραμματείς, έγιναν επιλογές στις υγειονομικές περιφέρειες, που εκεί είναι ακόμα πιο δύσκολα τα πράγματα του να διοικήσει κάποιος μία υγειονομική περιφέρεια από τη Σπάρτη ως την Κέρκυρα, που είναι η 6η ΥΠΕ.  

Π.Μ: Ναι, άρα για να κρατήσω κάτι που είπατε, σας ενοχλεί μία συμπεριφορά που έδειξε το κόμμα απέναντί σας και απέναντι και σε ανθρώπους όπως εσείς. Εκ του αποτελέσματος κρίνετε ότι θα μπορούσε να πάει καλύτερα η ΝΔ στις εθνικές εκλογές.

Λ.Γ: Δεν το προσωποποιώ αλλά σίγουρα θα μπορούσε, με αυτά που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ η διαφορά θα έπρεπε να είναι, ήδη στις ευρωεκλογές ήταν δέκα μονάδες, 15 και 20 μονάδες αν γίνονταν οι σωστές επιλογές. Θεωρώ πως στο νομό το 37-36 είναι τρομερή αποτυχία.

Π.Μ: Και ακολουθεί το μετά που η όλη συμπεριφορά απέναντι στους ανθρώπους που δημιουργήθηκε η προσδοκία ότι θα τους αξιοποιήσεις και δεν το έκανες από εκεί και πέρα πως τους αντιμετωπίζεις; Ξεχνώντας τους. Θέτοντας στους στο περιθώριο κυριολεκτικά.

Λ.Γ: Το ζήτημα είναι να τρέξει σωστά η χώρα σίγουρα έπρεπε να αντικατασταθεί η προηγούμενη κυβέρνηση, σίγουρα έπρεπε να κερδίσει τις εκλογές ο κ. Μητσοτάκης, δεν το συζητάω αυτό, και όλοι έχουμε προσμονή και προσδοκία, μακάρι να βελτιώσουν τις καταστάσεις σε όλα τα επίπεδα. Είναι μία δύσκολη κατάσταση, προσωπική μου εκτίμηση όμως είναι ότι αν δεν κάνουν τις σωστές επιλογές σε ανθρώπους και αν δεν, ο κόσμος περιμένει αξιοκρατία περιμένει να μην δει ουσιαστικά αυτό που το 2009-10 η χώρα φαλίρισε και ο κόσμος ψήφιζε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως το νέο, το άφθαρτο. Ναι μεν ήταν και βουλευτής και υφυπουργός τότε αλλά θέλει να δει διαφορετικά πράγματα κατά τη γνώμη μου.

Π.Μ: Φταίει ότι ένας κούκος δεν μπορεί να φέρει την άνοιξη; Φταίει το κόμμα δηλαδή; Θεωρώ σε πολύ μεγάλο βαθμό ότι ο Μητσοτάκης είναι μόνος του σε ένα παρηκμασμένο κομματικό στερέωμα με βαρίδια πάρα πολλά τα οποία δεν μπορεί να τα αντιμετωπίσει.

Λ.Γ: Είναι πολυπαραγοντικό, ψηφίσαμε μία κυβέρνηση μεταρρυθμιστική δεν ψηφίσαμε μία κυβέρνηση να είναι συνεχιστής των προηγούμενων καταστάσεων και επίσης είναι πολυπαραγοντικό τώρα που μιλάμε σε εθνικό επίπεδο αλλά και σε  τοπικό. Είναι πάρα πολλές οι επιρροές και οι ρίζες του παλιού που δεν επιτρέπουν να αλλάξει η κατάσταση.   

Π.Μ: Δηλαδή εννοείται φαντάζομαι βουλευτές, εννοείται ένα μηχανισμό της τοπικής ΝΔ, από τοπική αυτοδιοίκηση μέχρι περιφέρεια.

Λ.Γ: Κλείνει μία χρονιά, επειδή έχουμε να πούμε πολλά νομίζω, με πολλαπλές εκλογικές διαδικασίες και θεωρώ ότι και σε τοπικό επίπεδο και οι πληροφορίες που δινόταν από εδώ δεν ήταν σωστές. Δεν έγινε σωστά η αξιολόγηση προσώπων.

Π.Μ: Αναφέρεστε στο δήμο γιατί εκεί ήταν χαμένη η μάχη για την ΝΔ, στην περιφέρεια εν μπορούσε να πάει καλύτερα από το να βγει την 1η Κυριακή ο κ. Καχριμάνης με 57%.

Λ.Γ: Θα επιμείνω στο ότι δεν έγιναν οι διαδικασίες και αποδεικνύεται εκ του αποτελέσματος. Ακόμη και στην περιφέρεια θεωρώ πως δεν είχαμε επιλογές, αναγκαστικά ο κόσμος δεν είχε επιλογές γιατί δεν υπήρχε κάτι το διαφορετικό η δεν επετράπη να υπάρξει κάτι το διαφορετικό. Με την υποσχετική σε πολλούς ανθρώπους ότι θα ασχοληθείτε με την κεντρική πολιτική σκηνή και την συγκυρία την χρονική πως κάθισαν τα πράγματα, νομίζω ότι δόθηκε ένα ελεύθερο πεδίο δόξης λαμπρό να υπάρξει μία επανεκλογή. Υπάρχουν όμως και σε αυτό το επίπεδο πολλές αναγνώσεις.

Π.Μ: Έχουν γίνει λάθη στο πως διαχειρίστηκε η ΝΔ αν και στο Δήμο Ιωαννιτών είχε ακουστεί το όνομά σας, αλλά τότε λέγατε με ενδιαφέρει η κεντρική πολιτική σκηνή.

Λ.Γ: Πράγματι με είχαν προσεγγίσει άνθρωποι αλλά δεν, και είχα τις εγγυήσεις, με παρότρυναν, με ενημέρωσαν, ενημερώθηκα ότι θα είμαι, δεν απέκλεισα τις επιλογές χωρίς λόγο.

Π.Μ: Και θα μπορούσατε να πάτε με ενωμένο το χώρο της ΝΔ ως μια επιλογή, τότε θυμάμαι ο κ. Γκόντας ήταν θετικά διακείμενος να προχωρήσει ένας νέος άνθρωπος και το ξέρω από το ρεπορτάζ και από ανθρώπους δικούς του. Δεν θα προέκυπτε ξαφνικά η κ. Καλογιάννη για την ΝΔ, βάλθηκε να αναζητά ένα πρόσωπο για αρκετό καιρό ενώ είχε μια δυστοκία στην εξεύρεση του κατάλληλου και το όνομα σας είχε παίξει από την αρχή αλλά το ξεκόψατε γιατί λέτε ότι εγώ έχω ταχθεί εκεί.

Λ.Γ: Πρώτον είμαι υπέρ των διαδικασιών, θεωρώ ότι δεν έγινε καμία διαδικασία σε κανένα επίπεδο από τα 3, τους 2 της τοπικής αυτοδιοίκησης και τον 3ο της κεντρικής πολιτικής σκηνής. Και δεύτερον θεωρώ ότι πρέπει να υπάρξει όριο στις θητείες έως 2 φορές. Όταν δεν υπάρχει αυτό το όριο τείνει σε καθεστωτισμό με ανθρώπους εδώ πολλά χρόνια σε θητείες και επηρεάζουν καταστάσεις και ειδικά έτσι όπως ήρθαν χρονικά οι εξελίξεις, με μία περιφέρεια στο 60% και έναν δήμο, το παράδοξο, στο 19% να μην μπορεί να περάσει η επιλογή που στηρίζεται υποτίθεται από τον κέντρο δεξιό χώρο στον 20 γύρο.

Π.Μ: Βρήκατε απέναντι αυτά τα καθεστωτικά πρότυπα και αντιλήψεις γιατί αναφερθήκατε στην Περιφέρεια Ηπείρου,  θεωρείται ότι είχατε απέναντί σας κάποιους τέτοιους ανθρώπους όπως ο περιφερειάρχης, o κ. Καχριμάνης;

Λ.Γ: Θεωρώ πως άνθρωποι που έχουν θεσμικούς ρόλους και εξουσία φεύγουν πέρα από το όριο των αρμοδιοτήτων τους ή πιθανώς να ερωτούνται και να μετράει η γνώμη τους. Πρέπει να κάνω και την αυτοκριτική μου, σίγουρα και εγώ είχα απειρία στο κομμάτι της εκλογής, δεν είχα ξανά βάλει υποψήφιος και εσκεμμένα δεν είχα ξαναβάλει. Ωστόσο θεωρώ πως κάποιοι άνθρωποι έχουν επιρροή, στα κεντρικά που αποφασίζονται υπάρχουν  συγκεκριμένες διαδρομές που ακολουθούνται, κάποιοι άνθρωποι δε δίνουν τα σωστά μηνύματα.

Π.Μ: Και μετανιώνετε που δεν καταφέρατε να κρατήσετε κάποιες ισορροπίες σε τέτοια θέματα καίρια, κομβικά;

Λ.Γ: Όχι , ο χαρακτήρας μου δεν είναι τέτοιος θεωρώ τον εαυτό μου αυτόφωτο, ότι έχω κάνει το έχω κάνει μόνος μου, παραμένω στα πιστεύω μου, είμαι φιλελεύθερος, είδαμε τα αρνητικά πρέπει να δούμε και τα θετικά. Είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε, η ΝΔ είναι η μεγάλη φιλελεύθερη παράταξη και συμφωνώ απόλυτα με τις αξίες της. Η κριτική γίνεται καλόπιστα και καλοπροαίρετα για να βελτιώνουμε τις καταστάσεις γιατί βλέπετε ότι γίνονται ατυχήματα. Δεν γίνεται κάτι που έχει χτιστεί σε 5 χρόνια να καταρρίπτεται  από ανθρώπους που δεν μπορούν να κάνουν την αξιολόγηση, που είναι κατώτεροι των περιστάσεων, αρνητικοί και υπάρχουν άλλα συμφέροντα που τους οδηγούν στις επιλογές.

Π.Μ: Δεν χρεώνετε στο κέντρο αυτές τις κακές επιλογές αλλά στους διαύλους ενδιάμεσους που φτάνουμε το μήνυμα στο κέντρο;

Λ.Γ: Στην ισχύ του παραδοσιακού, του παλιού η οποία όταν βλέπει το νέο και το άφθαρτο, το πολεμά και το διαβάλλει.

Π.Μ: Το βιώσατε προφανώς για να το λέτε αυτό.

Λ.Γ: Το βίωσαν πάρα πολλοί άνθρωποι ανά την Ελλάδα και νομίζω είμαι και εγώ ένας από αυτούς. Δίνω απαντήσεις απέναντι στον κόσμο που με πίστεψε και με στήριξε, θεωρώ πως κάτι πρέπει να αλλάξει στην περιοχή πρέπει να αλλάξει η κατάσταση, πιστεύω στις 2 θητείες. Η αλαζονεία της εξουσίας είναι πολύ επικίνδυνη σε αυτές τις περιπτώσεις. Νομίζω όμως ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει δείξει πως έχει γρήγορες αντιδράσεις, ότι διορθώνει τα λάθη και θα διορθωθούν καταστάσεις. Είναι μία κυβέρνηση καλύτερη από το ΣΥΡΙΖΑ και έχει ένα δύσκολο έργο μπροστά της και στο μεταναστευτικό και στα οικονομικά και στη διοίκηση των δημόσιων οργανισμών. Ο κόσμος ψήφισε μία κυβέρνηση μεταρρυθμιστική, δηλαδή το ότι δεν επέλεξε τους σωστούς διοικητές είναι διπλό το κακό γιατί ψηφίστηκε για να μην επιλέξει με τον τρόπο που επιλέγονταν οι διοικητές.

Π.Μ: Οι επιλογές στο κεντρικό σχήμα της κυβέρνησης δεν ήταν καλές; Αν το αξιολογήσει κανείς θα δει ότι ελάχιστα πράγματα έχουν γίνει εκτός και αν γίνεται και δεν το ανακοινώνουν. Σαν πρώτη εικόνα το σχήμα ήταν ενδιαφέρον, να δούμε όμως πως θα λειτουργήσει. Σαν μια πρώτη εικόνα εμένα με ικανοποίησε από εκεί και πέρα πρέπει να δούμε το ταμείο.

Λ.Γ: Είμαι υπέρτου διαχωρισμού του βουλευτικού και του υπουργικού συμφωνώ με τους τεχνοκράτες και τους εξωκοινοβουλευτικούς, αλλά μένει να το δούμε και στην πράξη. Θα σας μιλήσω για το αντικείμενο μου την υγεία όπου έχουμε έναν υφυπουργό που είναι άνθρωπος της αγοράς και είναι εξωκοινοβουλευτικός. ‘Όμως πρέπει να του δώσουμε και τις αρμοδιότητες να κάνει αυτά τα πράγματα γιατί θεωρώ ότι θα συναινούσε στο ένας δάσκαλος να διοικεί ένα πανεπιστημιακό νοσοκομείο π.χ. στη Λάρισα είναι κάτι που εφάρμοσε ο ΣΥΡΙΖΑ για να έχει δημοσιονομικό όφελος. Νομίζω ότι χρειάζονται άνθρωποι της αγοράς σε αυτές τις θέσεις και χρειάζεται να δούμε πράγματα καθώς πρακτικά πονάμε.

Π.Μ: Για τον χώρο της υγείας έχετε να επισημάνετε πράγματα;

Λ.Γ: Δεν είμαι ικανοποιημένος, νομίζω δεν αλλάζει κάτι, τα προβλήματα είναι τεράστια και ο ΣΥΡΙΖΑ απέκρυπτε αυτά τα χρόνια ποια είναι τα προβλήματα στην υγεία. Σίγουρα δεν έχουν μπει οι διοικητές που να ταυτίζονται με την φιλοσοφία της κυβέρνησης. Εγώ π.χ. δεν μπορούσα να μείνω με τον κ. Πολάκη υπουργό υγείας και σίγουρα είναι και από τους λόγους που μου πήρε το κεφάλι ο κύριος Πολάκης ενώ η επιτροπή με αξιολόγησε σωστά και πληρώ τις προδιαγραφές και πέτυχα τους ποιοτικούς στόχους. Αλλά θεωρώ ότι οι διοικήσεις πρέπει να ταιριάζουν με την φιλοσοφία και μετά να αξιολογηθεί, τα πρώτα βήματα όμως δεν είναι θετικά, θέτουμε τον πήχη ψηλά όπως αξίζει σε αυτή τη χώρα. 

Π.Μ: Κλείνοντας πως συνεχίζει η πολιτική για τον Λ.Γ ή συνεχίζεται ή όχι;

Λ.Γ: Σίγουρα η ζωή δεν σταματάει με την παρουσία η μη σε κάποιο κοινοβουλευτικό ψηφοδέλτιο, θα το δούμε εν καιρώ. Δεν ήθελα να κάνω ζημιά στο κόμμα της ΝΔ σε προεκλογικό επίπεδο. Έπρεπε να βγει η ΝΔ, υποστήριξα την ΝΔ, είμαστε εδώ να κάνουμε καλόπιστη και θετική κριτική και εννοείται παρακολουθούμε και τις εξελίξεις και σε τοπικό επίπεδο. Γίνομαι δέκτης πολλών παραπόνων ανθρώπων και τους αφουγκράζομαι γιατί , αν θέλετε να τα το πούμε έτσι, πονάω την περιοχή.

εγγραφή στο Newsletter