Facebook
Twitter
LinkedIn
Μοιραστείτε

Αναλυτικά το κείμενο της συνέντευξης ∇

….

Λ.Γ: Ζαλίστηκα πραγματικά, ακούγοντας όλα αυτά… νομίζω, και επειδή σε 35 μέρες από τώρα έχουμε εθνικές εκλογές, σήμερα υπάρχει ο δεύτερος γύρος αυτοδιοικητικών εκλογών, δεν νομίζω ότι ο κόσμος με τα τόσα προβλήματα που έχει προκαλέσει η συγκυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ (η οποία δεν ήταν νομιμοποιημένη και αποδείχτηκε με το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών) ότι τον κόσμο τον ενδιαφέρουν αν ο κ. Βενιζέλος, μία πραγματικά πολύ μεγάλη οντότητα της πολιτικής την τελευταία δεκαετία, οι κινήσεις του…  

 

Β.Ν: Τον θέλετε εσείς αυτή την στιγμή στη Νέα Δημοκρατία κ.Γεωργόπουλε; Οι κινήσεις του λένε ότι δεν θα πάει στην Νέα Δημοκρατία αλλά…

 

Λ.Γ: Δεν ασχολούμαστε με τα εσωκομματικά, αυτή τη στιγμή το διακύβευμα είναι οι εθνικές εκλογές. Ο κόσμος έστειλε ένα πεντακάθαρο μήνυμα, αφενός αποδοκιμασίας της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ την προηγούμενη Κυριακή και έστειλε ένα  ξεκάθαρο μήνυμα πολιτικής αλλαγής. Αποδοκίμασαν την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ και δίνει την ευκαιρία, θέλει να δώσει την ευκαιρία, σε έναν άνθρωπο που έχει δείξει τελείως διαφορετικό ήθος και ύφος πολιτικής αντίληψης και προσέγγισης, ότι η χώρα πρέπει να διακυβερνηθεί  από αυτόν. Εμείς δουλεύουμε σε χαμηλούς τόνους, έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας, να γυρίσει αυτή η κατάσταση που είναι δύσκολη για τον κόσμο. Ο κόσμος έχει τρομερά προβλήματα, προβλήματα που δημιουργήθηκαν από μία διαχειριστική ανεπάρκεια του ΣΥΡΙΖΑ στη διακυβέρνηση της χώρας. Είναι υπερφορολογημένος, έχει μπλοκαρισμένους λογαριασμούς, έχει τα παιδιά του στο εξωτερικό. Αυτά είναι τα προβλήματα του κόσμου κατά τη γνώμη μου, προσωπική μου γνώμη, και όχι τι θα κάνει ο κύριος Βενιζέλος. Σίγουρα είναι μία οντότητα στον χώρο της κεντρο-αριστεράς και θα σας πω μία τελείως προσωπική άποψη, όταν βλέπει ο κόσμος αυτά μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ, και όπως το είπατε και εσείς πριν σε μία επιστροφή του λόγου σας, πιθανότατα ευννοούμαστε εμείς! Και αποδεικνύεται και κάτι άλλο, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε αντιληφθεί πιθανότατα όπωσ ο κ. Κάτσης τώρα μιλάει για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας του 2020, εδώ έχουμε εκλογές σε 30 μέρες, οι άνθρωποι δεν έχουν πιάσει τον παλμό της κοινωνίας, δεν αφουγκράστηκαν ότι ο κόσμος βράζει και έχει αντίδραση και θέλει κάτι διαφορετικό.

 

Κάτσης:  …απλά σας εξηγώ ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν ο μοναδικός από τη Νέα Δημοκρατία ως πρόσωπο μιλάω, δεν ήταν τότε αρχηγός της, που δεν ψήφισε τον σημερινό Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον κύριο Παυλόπουλο, είναι ο μοναδικός βουλευτής Νέας Δημοκρατίας και είναι, μάλλον αρνήθηκε, ως αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας στη συζήτηση που διεξάγεται στη Βουλή να πάρει θέση από τώρα για να απεγκλωβιστεί η Συνταγματική αναθεώρηση από το πρόσωπό της εκλογής προέδρου, υπέρ της στήριξης του σημερινού προέδρου της δημοκρατίας του κυρίου Παυλόπουλου.

 

Λ.Γ:Δεν σχολίασα αυτό, είπα ότι προβλέψατε πως ο κύριος Βενιζέλος θα πάει για πρόεδρος της Δημοκρατίας. 

 

Β.Ν: Το είπε ως μία πληροφορία που παίζει κ. Γεωργόπουλε, που ακούγεται, την έχετε ακούσει και εσείς. 

 

 Λ.Γ: Και το νόημα αυτού που λέω εγώ είναι ότι αποδεικνύεται ότι κοιτάτε άλλα πράγματα, όπως κάνατε 4,5 χρόνια. Δεν κοιτούσατε την καθημερινότητα του κόσμου, αφήσατε τον κόσμο να υποφέρει, τον υπερφορολογήσατε και είδατε το αποτέλεσμα και θα το δείτε πιθανότατα και σε ένα μήνα από τώρα που θα χάσετε τουλάχιστον τις μισές εκλογικές σας έδρες

 

Κάτσης: Να κάνω μία ερώτηση; Για να κάνουμε ζωντανό διάλογο, 12-15 μέχρι να αναλάβει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ εσείς ποια θέση είχατε στον νομό Ιωαννίνων; Ήσασταν αν δεν κάνω λάθος διοικητής στο νοσοκομείο σωστά;

 

 Λ.Γ: Ναι δεν το είχα κρύψει ποτέ και είχα τοποθετηθεί ως τεχνοκράτης, είμαι οικονομολόγος υγείας.

 

 Κάτσης: Δεν αμφισβητώ ούτε τα προσόντα σας, ούτε την επάρκεια σας.

 

Λ.Γ: Και δουλέψαμε πολύ σκληρά για να κρατηθεί όρθια η χώρα με την συγκυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και τον κύριο Βενιζέλο. 

 

Κάτσης: Ως διοικητής του νοσοκομείου, και θέλω να μιλήσετε με εντιμότητα γιατί μας παρακολουθούν Ηπειρώτες συμπολίτες μας, είχατε δεχτεί στο νοσοκομείο ανασφάλιστους συμπολίτες εξαιτίας της ανεργίας και χρεώθηκαν τα νοσήλια τους και τη διαμονή τους στο νοσοκομείο; Δηλαδή είχαν πάει στοιχεία περιθαλπομένων ασθενών στην εφορία από τα νοσοκομεία της Ηπείρου την περίοδο εκείνης της διακυβέρνησης;  Είχατε δωρεάν περίθαλψη στους ανασφάλιστους; 

 

Λ.Γ: Δεν θα βρείτε έναν άνθρωπο από τους δεκάδες χιλιάδες δεκάδες που νοσηλεύτηκαν στο νοσοκομείο που ήμουν εγώ διοικητής που να πήγε ο λογαριασμός τους στην εφορία μέχρι και το 2014. Το 2014 με Υπουργό Υγείας τον κύριο Γεωργιάδη πέρασε ο νόμος για τους ανασφάλιστους, είναι ένας μεγάλος μύθος ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έβαλε τους ανασφάλιστους, και σας το λεω ως διοικητής, έχοντας τεχνογνωσία. Εμείς βάλαμε τους ανασφάλιστους μέσα στο σύστημα.

 

 Κάτσης: Άρα λοιπόν θεωρείτε ότι δεν έχει πάει κανένα διαβιβαστικό στην εφορία.

 

Λ.Γ: Δεν είπα αυτό, άλλα νοσοκομεία είχαν στείλει, εμείς όμως λύσαμε το πρόβλημα.

 

Κάτσης: ‘Η είναι καθολικό αυτό το δικαίωμα ή εξαιρείται  το νοσοκομείο που διοικούσατε εσείς. Διαγράψαμε με νόμο το 2016, 35 εκατομμύρια χρέη ανασφάλιστων που μπήκαν στο δημόσιο σύστημα υγείας και τα είχαν βεβαιώσει όλες οι διοικήσεις των νοσοκομείων στους ανασφάλιστους.

 

Λ.Γ:Το 2015 βρήκατε μία πολύ καλή κατάσταση, λέτε τη μισή αλήθεια, δεν λέτε ότι αυξήσατε στους συνταξιούχους την εισφορά περί υγείας από το 4% στο 6% που σημαίνει 800 εκατομμύρια κάθε χρόνο. Ειδικά στον χώρο της υγείας, η συγκυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ το 2013-2015 έφερε την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, έκανε πάρα πολλές τομές στο σύστημα, εξορθολόγησε την δημόσια δαπάνη στο σύστημα υγείας και πράγματι υπήρχαν και άνθρωποι που είχαν αδικηθεί, όπως μιλάμε πιο εξειδικευμένα οι μικροβιολόγοι.

 

Κάτσης: Πόσο καιρό είχαν να πληρωθούν τα φαρμακεία από τον ΕΟΠΥΥ;

 

Λ.Γ:Το μήνυμα το πήρατε την προηγούμενη Κυριακή, αν ήσασταν τόσο καλοί δεν θα ήσασταν 10 μονάδες πίσω, και 8 που χάσατε (σημ.: ήσασταν μπροστά), 18 μονάδες χάσατε. Αντιληφθήκατε τι έγινε την Κυριακή; Στον χώρο της υγείας επειδή τον ξέρω πάρα πολύ καλά δεν έχετε να παρουσιάσετε έργο. Εγκαινιάσατε το νέο Πολυδύναμο 3 φορές, που είναι έτοιμο; Την πτέρυγα στο πανεπιστημιακό, ο κ. Πολάκης που είναι υπουργός υγείας με αυτό το φανταστικό ήθος και ύφος. Γιατί δεν δίνει στη δημοσιότητα τα οικονομικά των νοσοκομείων; Υπάρχει ένα σύστημα που το λένε business intelligence αλλά επειδή δεν θέλετε να υπάρχουν τα δεδομένα στον κόσμο ενώ είστε υποχρεωμένοι, δεν τα δίνετε στην δημοσιότητα. Όταν θα τα δώσετε στην δημοσιότητα όπως κάναμε εμείς τότε θα μπορέσουμε να μιλήσουμε για συγκρίσεις και όχι για δεδομένα παραδείγματα όπως λέτε εσείς για τα φαρμακεία, τα οποία το 2015 τα είχατε κάνει αν θυμάστε εκλογικά σας κέντρα.

 

Λ.Γ: Νομίζω ότι σύμφωνα με τα αποτελέσματα που είδα στο δήμο πάρα πολλοί αξιόλογοι άνθρωποι έχουν εκλεγεί δημοτικοί σύμβουλοι και θεωρώ ότι ήταν ένα καλό της απλής αναλογικής, αν και νομίζω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αν ήθελε να εφαρμόσει απλή αναλογική έπρεπε να το πάει ακόμα παραπέρα και να έχει ένα κοινό ψηφοδέλτιο αν πραγματικά ήθελε. Νομίζω ο Κλεισθένης ήταν κάτι που εφάρμοσαν με τελείως άλλο σκεπτικό. Θέλω όμως να πω κάτι επειδή είπε ο κ. Κάτσης πριν έφερε ένα παράδειγμα, πραγματικά δεν μπορώ να έχω τεχνογνωσία σε όλα τα πράγματα, όπως για τα φαρμακεία και τι κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ και αν πληρώνει νωρίτερα. Θα σας διαβάσω ένα μήνυμα που μου ήρθε από έναν άνθρωπο που ξέρει πάρα πολύ καλά τη φάρμακο-οικονομία και μου λέει να μεταφέρω πώς πληρώνεται νωρίτερα γιατί πληρώνεται το 1/3 από αυτά που πληρώνεται. Αυτά μου μεταφέρει ένας φαρμακοποιός που είναι στην αγορά και ξέρει την φαρμακο-οικονομία πάρα πολύ καλά.

 

Κάτσης: Δηλαδή έχει μειωθεί η αποζημίωση του δημοσίου; Τι πληρώνει το δημόσιο στο φαρμακείο; ‘Εχει μειωθεί το ποσοστό;

 

Λ.Γ: Έχουν πέσει οι δαπάνες. Παρακολουθώ πολύ στενά τον χώρο της υγείας στην Ελλάδα, οι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων τα τελευταία χρόνια είναι 200 εκατομμύρια κάτω κάθε χρόνο. Σας μετέφερα το μήνυμα από έναν άνθρωπο της αγοράς, έναν φαρμακοποιό, που ξέρει και ασχολείται. Ένα exit poll  που μόλις βγήκε δείχνει μεγαλύτερη τη διαφορά, αν ο κ. Κάτσης και ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίσει με αυτή τη λογική που δεν αντιλαμβάνονται τον κόσμο και το τι έχουν κάνει, και δεν ζητούν συγνώμη αλλά έχουν αυτή την αλαζονεία, θα υποστούν μεγαλύτερη ήττα κατά την γνώμη μου. Ο ΣΥΡΙΖΑ υπέστη συντριβές στην τοπική αυτοδιοίκηση, υποψήφιοι της Νέας Δημοκρατίας και οι δύο περιφερειάρχες, στην Αθήνα 20% η κυρία Δούρου, η πολύ διαφημισμένη κ. Δούρου. Στη Μακεδονία 65-10.

 

 Λ.Γ: Δείχνουν ότι δεν έχουν καταλάβει οι άνθρωποι τι έχει γίνει, νομίζω ότι στις εθνικές εκλογές αν πάρουμε αυτή την προσέγγιση, δεν καταλαβαίνουν τι έχει γίνει, δεν έχουν καταλάβει τα λάθη τους καθόλου. Μιλούσαν για τις δημοσκοπήσεις, από το 2016 υπήρχε αυτή η κατάσταση κ. Ντόκα και έλεγαν για τους δημοσκόπους. Μιλάμε για μία κυβέρνηση που δεν είχε, θα χρησιμοποιήσω δικό τους όρο, την λαϊκή νομιμοποίηση εδώ και 3 χρόνια. Υπήρχε τρομερή αντίδραση, πήρε πολύ κρίσιμες αποφάσεις, εθνικές αποφάσεις, εθνικών συμφερόντων χωρίς να έχει την νομιμοποίηση. Βέβαια ζούμε σε μία αστική δημοκρατία, εμείς είμαστε υπερ, μακάρι, δεν λέμε να μην είναι ο ΣΥΡΙΖΑ στην επόμενη βουλή η το ΚΙΝΑΛ, όπως θέλουν να ονομάζουν αυτόν τον χώρο, προοδευτικό, όπως βαφτίζονται εν πάση περιπτώσει. Θέλω να πω ότι αυτή η καραμέλα του νεο-φιλελευθερισμού που βλέπουν ένα φάντασμα και χρησιμοποιούν κάποιες ταμπέλες τύπου νεοφιλελευθερισμός που δεν υφίσταται, είναι κλασική ορολογία τους. Αόριστο και ασαφές, βάζετε ταμπέλες αντι να βλέπετε τα προβλήματα του κόσμου, βλέπετε φαντάσματα. Είναι η προπαγάνδα σας, έχετε σφυρηλατηθεί σε αυτό, στο να βάζετε ταμπέλες. Δεν υπάρχει νεοφιλελευθερισμός. 

 

 Λ.Γ: Γιατί αγοράζετε μαγνητικό για τους Φιλιάτες, μπορείτε να μου εξηγήσετε; Έχει γίνει ποτέ καταγραφή, μελέτη αναγκών; Έχετε μιλήσει με οικονομολόγους υγείας να σας κάνουν τεκμηριωμένη έρευνα και μελέτη για το που χρειάζεται στην Ελλάδα; Αυτή είναι η διαφορά μας.

 

 Λ.Γ:Τέσσερα χρόνια και πέντε μήνες, κυβερνούν, συγκυβερνούν την χώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τους όχι δεξιούς αλλά ακροδεξιούς θα τους έλεγα εγώ κ. Γάτσιο. Πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά, σε 35 μέρες έχουμε πάρα πολύ κρίσιμες εκλογές για το μέλλον του τόπου, για το μέλλον του τόπου, για το μέλλον της χώρας, θα αποφασίσουμε ποιος θα είναι κυβέρνηση και τι πολιτικές θα εφαρμοστούν για την επόμενη δεκαετία. Ο κόσμος δεν θα πρέπει να ξεχάσει όλα αυτά που συνέβησαν στα 4,5 χρόνια. Να μην ξεχνάμε το καταστροφικό πρώτο 9μηνο που ο κ. Βαρουφάκης παρουσιαζόταν ως γκουρού της οικονομίας, €200 δις μέσα, οι δικοί τους άνθρωποι μιλούν όχι για €200 αλλά για €100 δις μέσα. Να ξεχάσουν τι έγινε; Να ξεχάσουν την καταστροφή στο Μάτι;    

εγγραφή στο Newsletter