Facebook
Twitter
LinkedIn
Μοιραστείτε

Αναλυτικά το κείμενο της συνέντευξης ∇

Γ.Σ: Θα πάμε στην πρώτη συζήτηση στο στούντιο, σε επίπεδο πολιτικής συζήτησης και κεντρικής πολιτικής σκηνής λόγω των εξελίξεων που πυροδότησε ουσιαστικά το χθεσινό εκλογικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Το βράδυ της ερχόμενης Κυριακής στο δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών ο κ. Τσίπρας όπως έχει ήδη πει από χθες το βράδυ πρόκειται να μεταβεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας προκειμένου να ζητήσει εκλογές. Θα τα δούμε όλα αυτά με τον κ. Λάμπρο Γεωργόπουλο εκ μέρους της Ν.Δ. Καλησπέρα κ. Γεωργόπουλε, ευχαριστώ που είστε εδώ.

Λ.Γ: Καλησπέρα κ. Σταύρου

Γ.Σ: Χαμόγελα βλέπω!

Λ.Γ: Προφανέστατα, δικαιολογημένα χαμόγελα!

Γ.Σ: Λοιπόν να ξεκινήσουμε, το περιμένατε, περιμένατε αυτό το αποτέλεσμα ή για να το θέσω διαφορετικά, περιμένατε ενδεχομένως ότι θα υπάρχει ένα προβάδισμα της Ν.Δ. Περιμένατε μεγαλύτερο ποσοστό, να είναι πολύ μεγαλύτερη η διαφορά ή περιμένατε ίσως να είναι μικρότερη οπότε αυτό το αποτέλεσμα των εννέα κόμμα κάτι ποσοστιαίων μονάδων ικανοποιεί ακόμη περισσότερο τον χώρο της Ν.Δ. ;

Λ.Γ: Η προσωπική μου άποψη, η προσέγγιση, ήταν ότι θα υπάρχει μία τέτοια διαφορά, ήταν εμφανέστατο στη κοινωνία, συζητούσαμε με κόσμο, είμαστε στην αγορά, βλέπαμε ότι υπήρχε μία τρομερή δυσαρέσκεια απέναντι σε αυτή τη συγκυβέρνηση και ήταν σαν ένα ηφαίστειο που ήταν έτοιμο να εκραγεί και σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ο κόσμος είχε πολλά χρόνια να εκδηλώσει τις επιθυμίες του, τις επιλογές του, το αν συμφωνεί, το αν διαφωνεί με κάτι. Από το Σεπτέμβριο του 2015 μεσολάβησε πάρα πολύς χρόνος χωρίς καμία εκλογική διαδικασία. Θεωρούσα προσωπικά ότι ήταν αναμενόμενη μία τέτοια διαφορά. Νομίζω ότι, προσωπικά είχα και το ΣΥΡΙΖΑ ίσως και λίγο χαμηλότερα και έχει πάρα πολλές αναγνώσεις αυτό το αποτέλεσμα, όπως δεν είναι μόνο ότι καταδίκασε το ΣΥΡΙΖΑ βέβαια πρέπει να πούμε ότι είναι μία καθαρότατη νίκη της Ν.Δ. και μία καθαρότατη εντολή αλλαγής πολιτικού σκηνικού στη χώρα, αλλαγής μείγματος πολιτικής. Μία από τις αναγνώσεις είναι ότι ο κόσμος δεν καταδίκασε μόνο το ΣΥΡΙΖΑ, καταδίκασε και αυτούς, τιμώρησε μάλλον να μη χρησιμοποιήσω τη λέξη καταδίκασε, ακόμη και αυτούς που συγκυβέρνησαν το ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή βλέπουμε ένα ΠΟΤΑΜΙ στο 1,6%, βλέπουμε το κόμμα του Κ. Καμμένου τους ΑΝΕΛ με 0,8% και αποδεικνύεται το πόσο λάθος λειτουργούσε αυτή η συγκυβέρνηση, δεν είχε τη νομιμοποίηση αυτά τα χρόνια να πάρει τόσο κρίσιμες αποφάσεις ακόμη και για εθνικά θέματα και να συζητά απολύτως μόνη της με τους διεθνείς οργανισμούς, με ξένες χώρες, με άλλους Πρωθυπουργούς για τόσο κρίσιμα εθνικά θέματα. Τεκμηριώνεται σίγουρα και στο αποτέλεσμα στη Μακεδονία και μία άλλη πολύ σημαντική ανάγνωση του αποτελέσματος είναι ότι είναι μία τρισδιάστατη συντριβή κατά τη γνώμη μου του ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνο σε επίπεδο Ευρωεκλογών που πήραν δημοσκοπικό χαρακτήρα λόγω του όπως είπαμε πριν ότι είχε τέσσερα χρόνια ο κόσμος να εκφράσει τη βούληση του, αλλά φάνηκε και στις Περιφερειακές εκλογές με πολύ μεγάλα ποσοστά, όπως καλή ώρα εδώ στην Ήπειρο, φάνηκε και στις δημοτικές εκλογές. Σε όλα τα επίπεδα, στα τρία επίπεδα που είχαμε ως τώρα, δηλαδή στους μεγάλους δήμους, Αθήνα – Θεσσαλονίκη, στην Αττική που η Ν.Δ. είχε από τη δεκαετία του ’80 να πάρει τέτοια ποσοστά, η Περιφερειάρχης Αττικής η κ. Δούρου με 20% , οι επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ στους μεγάλους δήμους, στον Πειραιά με 15% ο Περιφερειάρχης ο υποψήφιος τους στη Μακεδονία με 11%, είναι νούμερα που νομίζω δεν χωρούν πολλών ερμηνειών κατά τη γνώμη μου, είναι απόλυτα ξεκάθαρα και νομίζω επίσης μία άλλη ερμηνεία είναι ότι πιθανότατα δεν είχαν αντιληφθεί, δεν ήθελαν να αντιληφθούν, παρέμεναν στην εξουσία, προσπαθούσαν να παρατείνουν την παραμονή τους στην εξουσία αγνοώντας το οποιοδήποτε κόστος, απορίας άξιο πώς σκεφτόταν αυτοί οι άνθρωποι και η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός όταν ο κόσμος από κάτω, είμαστε σε 10ο έτος ύφεσης και δεν διορθωνόταν τα προβλήματα, βλέπαμε μία υπέρ-φορολόγηση, επιχειρήσεις να κλείνουν, κόσμο να φεύγει στο εξωτερικό, καμία ελπίδα, απολύτως καμία ελπίδα.

Γ.Σ: Νομίζω ότι κ. Γεωργόπουλε πάντως ήταν λογικό αν θέλετε, να μη αντιλαμβάνονται, με ποια έννοια το λέω, ότι όσες φορές δόθηκε η δυνατότητα εντός της βουλής ακριβώς επειδή υπήρχαν κόμματα που στήριξαν την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, οπότε σε όποιες προτάσεις μομφής και δυσπιστίας κατέθετε η Ν.Δ. δεν δινόταν η κατάλληλη αν θέλετε απάντηση οπότε ήταν και μία ευκαιρία αυτή τη στιγμή ο κόσμος ακριβώς όπως είπατε και εσείς επειδή ήταν για πρώτη φορά οι κάλπες μετά το 2015 να εκφράσουν αυτήν την αντίθεσή τους και βέβαια φαίνεται έτσι σε σημαντικό ποσοστό ότι, είτε θετικά και θα το εξηγήσω το που το θετικά, είτε αρνητικά το θέμα της Βόρειας Μακεδονίας έπαιξε το δικό του ρόλο. Αρνητικά στο πως μεταφράστηκε σε επίπεδο ψήφων αν θέλετε στις Ευρωεκλογές και θετικά για αυτούς που υποστήριξαν τον ΣΥΡΙΖΑ, γιατί είδαμε για παράδειγμα την κ. Κουντουρά έτσι να επιβραβεύεται ουσιαστικά για το ότι παρείχε στήριξη στον ΣΥΡΙΖΑ και στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα της Βόρειας Μακεδονίας. Ο καθένας βλέπει το θέμα αυτό από την  δική του πλευρά έτσι. Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες καταποντίστηκαν.

Λ.Γ: Σίγουρα, δεν νομίζω όμως ότι είναι συσχέτιση η πρωτιά της κ. Κουντουράς, δεν είναι επιβράβευση της συμφωνίας.

Γ.Σ: Σαφώς όχι! Εννοώ επιβράβευση για την μερίδα των φίλων οπαδών του ΣΥΡΙΖΑ αν θέλετε που θεωρούσαν σωστή αυτή την  επιλογή, με αυτή την έννοια το λέω.

Λ.Γ: Πιθανότατα, αλλά το ουσιαστικό είναι ότι καταδικάστηκε αυτή η συμφωνία των Πρεσπών, νομίζω σε πολύ μεγάλο βαθμό, δεν είχε νομιμοποίηση.

Γ.Σ: Και φάνηκε στην Βόρεια Ελλάδα έτσι, με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο.

Λ.Γ: Οπωσδήποτε είναι πάρα πολύ μεγάλες οι διαφορές στην Βόρεια Ελλάδα. Το κυριότερο όμως κ. Σταύρου είναι ότι αυτή η κυβέρνηση είχε μία καθαρή τετραετία, παραπάνω από τέσσερα χρόνια είναι η ίδια σχεδόν συγκυβέρνηση για τέσσερα χρόνια και πέντε μήνες. Ο κόσμος το εκλαμβάνει, όσο και να πανηγύριζαν, μείωσαν το ΦΠΑ, ποιος τον αύξησε οι ίδιοι. Ο κόσμος πλέον έχει μία διαφορετική αντιληπτική ικανότητα, υπάρχουν τα νέα μέσα, η νέα γενιά βλέπει τι γίνεται, ακόμη και οι παλιότερες γενιές πλέον έχουν πρόσβαση στην πληροφορία. Δεν μπορούν να κοροϊδέψουν τον κόσμο και θα ήθελα να δώσω και άλλη μία ανάγνωση του εκλογικού αποτελέσματος και εδώ είναι μία πολύ μεγάλη επιτυχία του Προέδρου της Ν.Δ. και του κόμματος της Ν.Δ. που κατάφερε αυτό το ποσοστό χωρίς να τάξει, χωρίς παροχολογία, χωρίς δεσμεύσεις, δεν υποσχέθηκε τίποτα σε κανέναν ο κ. Μητσοτάκης.

Γ.Σ: Συγνώμη που σας διακόπτω κ. Γεωργόπουλε, μπορείτε να εξηγήσετε γιατί, επειδή καταγγέλλατε όλο αυτό το χρονικό διάστημα ως Ν.Δ. , καταγγέλλατε αυτή τη παροχολογία από πλευράς της κυβέρνησης προς του πολίτες, τα επιδόματα ουσιαστικά, τα οποία δόθηκαν όλο αυτό το προηγούμενο χρονικό διάστημα, ότι ακριβώς προσπαθεί με αυτό το τρόπο να προσελκύσει τους Έλληνες πολίτες για λόγους ψηφοθηρικούς, ούτε αυτό όμως απέδωσε.

Λ.Γ: Εννοείται, ούτε αυτό μα οι άνθρωποι, ο κόσμος ξαναλέω ότι αντιλαμβάνεται. Δεν μπορεί να βαφτίζει 13η σύνταξη ένα επίδομα που δίνει, όταν ο κόσμος το βλέπει στους τραπεζικούς του λογαριασμούς, όταν στους συνταξιούχους έχει αυξήσει την ασφαλιστική εισφορά υπέρ υγείας από το 2% στο 6% . Πάμπολα παραδείγματα, δεν γυρνούσε αυτό το πράγμα και θεωρώ ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ έπιασε το ανώτερο του, έκανε απίστευτες προσπάθειες να γυρίσει, μία παρένθεση να πω ότι αποδεικνύεται και οδυνηρό λάθος του κ. Τσίπρα που δεν πήγε σε εθνικές εκλογές πριν τις Ευρωεκλογές ή ταυτόχρονα με τις Ευρωεκλογές.

Γ.Σ: Μπορεί να ήταν διαφορετικό το αποτέλεσμα θεωρείτε;

Λ.Γ: Θεωρώ, διαφορετικό αποτέλεσμα, σίγουρα ο ΣΥΡΙΖΑ δεν, ο κόσμος είχε πάρει τις αποφάσεις του, την είδε αυτή τη κυβέρνηση, τη δοκίμασε, είδε την αποτυχία της, είδε ότι δεν γίνεται με αυτό το μείγμα πολιτικής, δεν γίνεται με τις επιδοματικές πολιτικές. Ο κόσμος πλέον κ. Σταύρου, η νέα γενιά ταξιδεύει έξω, η Ν.Δ. κέρδισε ακόμη και τη νέα γενιά, κέρδισε και τους δημοσίους υπαλλήλους, είδε ο κόσμος πως λειτουργούν στους μεγάλους δημόσιους οργανισμούς, καθεστωτικά σας το επιβεβαιώνω, μπορώ να σας φέρω άπειρα παραδείγματα.

 Γ.Σ: Ήταν ένας τομέας οι δημόσιοι υπάλληλοι ή μάλλον μία ομάδα κοινωνική οι δημόσιοι υπάλληλοι που φοβόσασταν ως Ν.Δ. γιατί αρκετά λέχθηκαν όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα κ. Γεωργόπουλε, αναφορικά με τη στάση που μπορεί να κρατήσει ο Κυριάκος ο Μητσοτάκης αύριο αν αναλάβει τα ηνία της κυβέρνησης στο θέμα των δημοσίων υπαλλήλων και του δημόσιου τομέα και την συρρίκνωση του ενδεχομένως.

Λ.Γ: Παραδοσιακά είναι ένας χώρος, ο οποίος είναι πιο αρνητικός στις αλλαγές, δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα οι δημόσιοι υπάλληλοι από τη διακυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη που όπως φαίνεται θα έχουμε πολύ σύντομα, εύχομαι να έχουμε πολύ σύντομα. Πρέπει να εμπιστευτούν αυτό το κόμμα, αυτόν τον άνθρωπο, τη διαχείριση του κράτους σε αυτόν τον άνθρωπο. Τα πράγματα θα είναι πολύ καλύτερα, δεν έχουν να φοβηθούν από καμία αλλαγή, από καμία αξιολόγηση, δεν τίθεται θέμα απολύσεων, θα δουλεύει το σύστημα καλύτερα, θα είναι καλύτερα προς όφελος τους, προς όφελος των οικογενειών τους.

 Γ.Σ: Μάλιστα, χθες το βράδυ ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε πριν ακόμα ο κ. Τσίπρας ανακοινώσει ουσιαστικά τη πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, είχε ζητήσει για μία ακόμη φορά εκλογές, κάτι τέτοιο βέβαια, ήρθε η απάντηση στην συνέχεια. Ωστόσο χθες ο κ. Μητσοτάκης εμφανίσθηκε αρκετά ενωτικός για μία ακόμη φορά θα έλεγε κανείς κ. Γεωργόπουλε, απευθύνθηκε ευχαριστώντας σαφώς όλους όσους στήριξαν στις χθεσινές Ευρωεκλογές τη Ν.Δ. , απευθύνθηκε όμως και σε αυτούς που δεν στήριξαν όπως είπε τη Ν.Δ. και τους οποίους θα προσπαθήσει να πείσει το επόμενο χρονικό διάστημα οργώνοντας για μία ακόμη φορά την Ελλάδα και στο δρόμο προς τις εθνικές εκλογές για το τι ακριβώς, για το ποια μάλλον είναι ακριβώς η πολιτική που θέλει να εφαρμόσει η Ν.Δ. στη νέα χώρα μας.

Λ.Γ:  Πρώτα απ’ όλα εννοείται πρέπει να ευχαριστήσουμε τον κόσμο που εμπιστεύτηκε και τον Πρόεδρο του κόμματος και το κόμμα και αυτή τη λύση και θέλουμε να εμπιστευτεί και στις εκλογές όποτε γίνουν, ακούγονται διάφορα σενάρια. Νομίζω ότι έχει αποδειχθεί σε αυτή τη πορεία διοίκησης του κόμματος από τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι έχει κάνει μία στροφή, μία στροφή προς το κέντρο, είναι ανοιχτός σε διαφορετικές κοινωνικές ομάδες, νομίζω ότι το καρπώθηκε, το καρπωθήκαμε αυτό στις πρόσφατες εκλογές. Η Ν.Δ. βγήκε πρώτη τώρα που αναλύονται λίγο τα χαρακτηριστικά αυτού του αποτελέσματος, βγαίνει πρώτη σε ηλικιακές ομάδες στη νέα γενιά που επίσης παραδοσιακά ήταν συνήθως προς διαφορετικούς χώρους. Είπαμε πριν για τους δημοσίους υπαλλήλους και νομίζω θα υπάρξει μία τέτοια προσπάθεια, πρέπει να τον εμπιστευτούν, πρέπει να εμπιστευτούν μία διαφορετική νοοτροπία, μία προσέγγιση προς ένα πιο φιλελεύθερο, ένα διαφορετικό μείγμα πολιτικής για τη χώρα, κατά τη γνώμη μου είναι επιβεβλημένη η αλλαγή μείγματος πολιτικής.

Γ.Σ: Από την άλλη βέβαια ο κ. Τσίπρας λίγο αργότερα έθεσε το δικό του δίλημμα, της προόδου ή της συντήρησης όπως είπε ουσιαστικά.

Λ.Γ:  Δεν τίθεται τέτοιο θέμα, είχε όλο το χρόνο αν ήταν, μακάρι να ήταν μια εκπληκτική κυβέρνηση και να είχε αλλάξει η κατάσταση, ο κόσμος είναι σε πολύ δύσκολη κατάσταση, η φορολογία είναι πάρα πολύ ψηλά, δεν μπορεί με αυτό το μοντέλο να αναπτυχθεί η χώρα, η χώρα έχει τρομερές αναπτυξιακές προοπτικές, όμως χρειάζεται σωστούς ανθρώπους σε σωστές θέσεις, σωστές πολιτικές κάτι που δεν είδαμε αυτά τα τελευταία χρόνια, το να βαφτίζουμε τους μεν προοδευτικούς, τους άλλους συντηρητικούς για εμένα δεν  λέει κάτι. Προοδευτικός μπορεί να είμαι και εγώ, προοδευτικός μπορεί να είναι ο οποιοσδήποτε ή συντηρητικός αντίστοιχα και ζούμε σε ένα παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον που πρέπει να προσαρμοστούμε σε αυτά τα δεδομένα και να επιτύχουμε, θεωρώ ότι την ανάπτυξη δεν θα την πετύχουμε με τις πρακτικές του ΣΥΡΙΖΑ, με τις πρακτικές της αριστεράς που έχουν αποτύχει παγκοσμίως. Οι χώρες κάνουν άλματα με φιλελεύθερες πολιτικές, επενδύοντας στον ιδιωτικό τους τομέα, επενδύοντας στο ανθρώπινο δυναμικό, εφαρμόζοντας αξιολογήσεις, επιβραβεύοντας τους καλύτερους και να μιλήσουμε και για κοινωνικό φιλελευθερισμό, δεν είναι η Ν.Δ. αυτό το κόμμα το ανάλγητο, αντιθέτως δεν μπορούμε να βάζουμε ταμπέλες ότι οι μεν είναι προοδευτικοί, οι άλλοι συντηρητικοί, οι άλλοι ευαίσθητοι, οι άλλοι δεν είναι ευαίσθητοι. Παραδείγματα πάμπολα, είδατε ακόμη μία ανάγνωση ότι ο κ. Κυμπουρόπουλος βγήκε πρώτος στις Ευρωεκλογές και του οφείλει κατά μεγάλο βαθμό πέρα από την αναγνωρισιμότητα του και την αξία του, στην επίθεση του αριστερού κ. Πολάκη. Εμείς δεν έχουμε κοινωνικές ευαισθησίες, αλίμονο.

Γ.Σ: κ. Γεωργόπουλε, οδεύοντας λοιπόν πλέον προς εθνικές εκλογές σε ένα περίπου μήνα, αν όχι στις 30/06 μέχρι 07/07 φυσιολογικά 07 Ιουλίου θα έχουμε εθνικές εκλογές. Είναι εύκολο σε αυτό το χρονικό διάστημα του ενός μηνός αυτή η διαφορά που υπάρχει σήμερα όπως κατεγράφη στις χθεσινές Ευρωεκλογές μεταξύ της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ να μεγαλώσει ακόμη περισσότερο, γιατί το να μικρύνει υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ αυτό είναι κάτι που και οι ίδιοι πλέον αν θέλετε καταλαβαίνουν ότι δεν μπορεί να αντιστραφεί όλη αυτή η κατάσταση, να αντιστραφεί αυτό το ποσοστό και να αρχίσει να μειώνεται η ψαλίδα και να κλείνει, να μεγαλώσει μπορεί αυτό το ποσοστό το επόμενο χρονικό διάστημα και σε αυτή τη διάρκεια του ενός μηνός;

Λ.Γ:  Όλα είναι πιθανά, δεν θα είναι κάτι εύκολο είναι μία εκλογική διαδικασία, η οποία έχει ίσως και λίγο διαφορετικά χαρακτηριστικά, από την άλλη ο χρόνος είναι σύντομος, δεν είμαι στατιστικολόγος, δεν έχω αναλύσει εκλογικά αποτελέσματα. Παραδοσιακά αποδεικνύεται ότι όταν ένα κόμμα κερδίζει στις Ευρωεκλογές, στις Εθνικές εκλογές που ακολουθούν η διαφορά μεγαλώνει, η ψαλίδα μεγαλώνει, συνήθως απορροφά μικρά κόμματα, δηλαδή βλέπουμε τώρα ένα ΠΟΤΑΜΙ του 1,6%, πολύ δύσκολα ο κόσμος να το εμπιστευτεί, δηλαδή είναι 1,6% που πιθανότατα θα πάει προς τη Ν.Δ. κατά τη γνώμη μου. Οι πιθανότητες λένε ότι αυτή η διαφορά ίσως και να αυξηθεί και κατά τη γνώμη μου μακάρι να αυξηθεί, σίγουρα χρειάζεται, ζούμε σε μία αστική δημοκρατία, σίγουρα χρειάζεται και ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι στη Βουλή και τα λοιπά κόμματα, όχι τα ακραία κόμματα, αλλά είναι κάτι το οποίο θα το δούμε τις επόμενες μέρες. Εγώ θεωρώ ότι ο κόσμος πρέπει να εμπιστευτεί, πρέπει να δώσει την ευκαιρία στον Κυριάκο Μητσοτάκη να είναι ο επόμενος Πρωθυπουργός, με μία ισχυρή εντολή, να εφαρμόσει το δικό του πρόγραμμα πολιτικής και εξάλλου μη ξεχνάμε ότι έχει πει ο ίδιος ο Πρόεδρος της Ν.Δ. πως αν ακόμη και σε περίπτωση αυτοδυναμίας, που το εύχομαι, θα προσπαθήσει να συγκυβερνήσει με όσο το δυνατόν περισσότερους.

Γ.Σ: Είναι εφικτός ο στόχος της αυτοδυναμίας κ. Γεωργόπουλε;

Λ.Γ: Νομίζω ότι όλα είναι πιθανά, όλα είναι πιθανά και εκτιμώ ότι η Ν.Δ. έχει δείξει ότι αντιλαμβάνεται τι γίνεται και έχει κάνει τα ανοίγματά της στους χώρους, είναι ένα κόμμα εξουσίας, έχει διαφορετικές τάσεις και νομίζω ότι υπάρχει ένα τέτοιο σοβαρό ενδεχόμενο με χαμηλούς τόνους σίγουρα, δεν είναι να πανηγυρίζουμε, δεν μπορούμε να πανηγυρίζουμε αυτή τη στιγμή όταν η χώρα βρίσκεται σε αυτή τη κατάσταση. Μας περιμένει πάρα, πάρα πολύ δουλεία μπροστά μας, χρειάζονται πάρα πολύ μεγάλες αλλαγές και νομίζω ότι δεν θα είναι εύκολα τα πράγματα ούτε αυτό το μήνα που μεσολαβεί μέχρι τις εκλογές, ούτε την επόμενη μέρα που ευελπιστώ ότι η Ν.Δ. θα είναι κυβέρνηση.

Γ.Σ: Σίγουρα σε αυτό το διάστημα του ενός μηνός θα ακούσουμε πολλά, σίγουρα η αντιπαράθεση μεταξύ των δύο κομμάτων και των δύο πολιτικών αρχηγών θα χτυπήσει κόκκινο, το είδαμε εξάλλου και όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα, δηλαδή ακόμη και με φόντο τις Ευρωεκλογές αν θέλετε, αυτό που κυριάρχησε στις συζητήσεις δεν ήταν το μέλλον της Ευρώπης, αυτό που κυριάρχησε στις συζητήσεις ήταν το εσωτερικό της χώρας.

Λ.Γ: Έχετε απόλυτο δίκιο κ. Σταύρου αυτές οι εκλογές είναι πάρα πολύ σημαντικές για το μέλλον της Ελλάδας στην Ευρώπη για το ποιους θα στείλουμε να μας αντιπροσωπεύσουν σε μία Ευρώπη που έχει μεγαλώσει, βλέπουμε τα προβλήματα που υπάρχουν στον Ευρωπαϊκό χώρο, την άνοδο της ακροδεξιάς, το ότι πρέπει να παρθούν αποφάσεις, βλέπουμε μία Βρετανία να είναι μία μέσα μία έξω από την Ευρωπαϊκή ένωση, να υπάρχει ευρωσκεπτικισμός, να έχουν γίνει πάρα πολλά λάθη από την Ευρωπαϊκή Ένωση που ανεβάζουν τον ευρωσκεπτικισμό κάτι που δεν θα έπρεπε, είμαστε υπέρ της Ευρωπαϊκής ιδέας, αλίμονο. Οι εκλογές αυτές όμως, λόγω του κ. Τσίπρα, τέσσερις φορές άλλαξε την προηγούμενη εβδομάδα το τι θα είναι αυτές οι Ευρωεκλογές, τους έδωσε δημοσκοπικό χαρακτήρα και το πλήρωσε σε εισαγωγικά, όπου ο κόσμος έδωσε την απάντηση του και αναγκάστηκε, ίσως η μόνη σωστή απόφαση που έχει πάρει ως τώρα -υπερβάλλω βέβαια, εντάξει σίγουρα μπορεί να έχει πάρει και άλλες σωστές αποφάσεις-  να προσφύγει σε εκλογές.

Γ.Σ: Άρα ουσιαστικά θα πρέπει να κατανοήσουν το επόμενο χρονικό διάστημα οι πολίτες να διακρίνουν, αν θέλετε, να γίνουν διακριτές οι διαφορές των δύο πολιτικών επί των οποίων θα κληθούν να αποφασίσουν για το πως θέλουν να συνεχίσουν το μέλλον αυτής της χώρας και ποια θα πρέπει να εφαρμοστεί.

Λ.Γ: Οπωσδήποτε, νομίζω έδειξαν το πρώτο δείγμα, έγινε ένα πρώτο βήμα, χρειάζεται ένα δεύτερο βήμα, ένα πολύ σημαντικό βήμα και νομίζω ότι οι πολίτες πλέον είπα και πριν ότι έχουν μία πολύ, πολύ καλή εικόνα τι γίνεται. Ο ΣΥΡΙΖΑ εκμεταλλεύτηκε τη κατάσταση του 2015 (σημ.: εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας), βρέθηκε στην εξουσία και παρέμεινε στην εξουσία, έχουμε κάνει πάρα πολλές εκπομπές εδώ μαζί, χωρίς να έχει τη νομιμοποίηση, έπαιρνε αποφάσεις, κάθισε, εκμεταλλεύτηκε το θεσμικό, εκμεταλλεύτηκε αυτούς τους θεσμούς και τη δυνατότητα που του έδιναν οι θεσμοί να παραμείνει στην εξουσία για τέσσερα χρόνια. Στάθηκε και τυχερός να το πω έτσι, σε εισαγωγικά, γιατί δεν μεσολάβησαν Ευρωεκλογές, δεν μεσολάβησαν δημοτικές εκλογές. Οι αυτοδιοικητικές είναι η πρώτη φορά που είχε δοθεί πέντε χρόνια περιθώριο, άρα δεν αντιλήφθηκε το μήνυμα, νομίζω είτε ζούσε σε μία γυάλινη γυάλα, είτε δεν ήθελε να αντιληφθεί το τι γίνεται στο κόσμο, πόσο υποφέρει ο κόσμος έξω, πόσο δε βλέπει βελτίωση στη ποιότητα ζωής και πέρα από αυτό έριχνε και λάδι στη φωτιά, βλέπαμε αλαζονεία, βλέπαμε κάκιστη διαχείριση. Πέθαναν 102 άτομα στο Μάτι κ. Σταύρου, μία από τις χειρότερες τραγωδίες που απέδειξε τη δυσλειτουργία αυτής της κυβέρνησης και βλέπαμε επικοινωνιακά σόου, βλέπαμε ανθρώπους του ΣΥΡΙΖΑ να λένε το πρώτο ενιάμηνο δεν μας κόστισε 200 δις μας κόστισε 80 δις. Χάθηκαν τεράστιες ευκαιρίες το 2015 που μοίραζε η Ευρώπη λεφτά, μοίραζε λεφτά το λέω σε εισαγωγικά, η ποσοτική χαλάρωση, 1 τρισεκατομμύριο μοίρασε η Ευρώπη και εμείς ήμασταν εκτός γιατί είχαμε ΣΥΡΙΖΑ. Βλέπουμε μία φορολογία που άμα τη συγκρίνουμε με τις γύρω χώρες μας, δεν σας λέω να τη συγκρίνουμε τώρα με την Αγγλία και με την Αμερική και με την Αυστραλία και τον Καναδά, με τη Ρουμανία να τη συγκρίνουμε, έχει γίνει η Ρουμανία, τραβάει όλες τις νέες επιχειρήσεις της Ευρώπης και εμείς καθόμαστε και τους παρακολουθούμε και μιλάμε για το τέρας του νέο-φιλελευθερισμού, βάζουμε μία ταμπέλα νεοφιλελεύθερος που δεν ξέρουν καν οι άνθρωποι, ούτε οι ίδιοι δεν ξέρουν, δεν μπορούν να το ερμηνεύσουν τι σημαίνει και είμαστε αρνητικοί στα πάντα. Νομίζω ότι ήρθε η ώρα να δούμε καλύτερες μέρες σίγουρα, να δούμε τη πραγματική ανάπτυξη, είναι δέκα χρόνια ύφεσης, είναι πάρα πολλά, ο τόπος έχει τρομακτικές, να μη πω τρομακτικές, να πω τεράστιες δυνατότητες. Ζούμε σε μία πανέμορφη χώρα, με πολύ μεγάλες προοπτικές απλά χρειάζεται καλή διαχείριση και οι ικανότεροι να κάνουν αυτή τη διαχείριση αυτή τη στιγμή είναι οι άνθρωποι που βρίσκονται στη Ν.Δ.

Γ.Σ: Μία Ν.Δ. η οποία σίγουρα έχει στο δρόμο αυτών των εκλογών όχι μόνο να κάνει προεκλογικό αγώνα υπάρχουν και εκκρεμότητες ακόμη και στα ψηφοδέλτια της κ. Γεωργόπουλε, είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να τρέξει το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, φαντάζομαι δεν έχετε εικόνα γιατί αλλιώς είχε γίνει γνωστός ένας σχεδιασμός το περασμένο Φθινόπωρο αν δεν κάνω λάθος που θα ανακοινώνονταν κάποια ονόματα στις αρχές της χρονιάς, τελικά αυτό μετακινήθηκε χρονικά έτσι ώστε θεωρώντας ότι δεν θα έπρεπε να υπάρχει μία ανισότητα αν θέλετε μεταξύ κάποιων που θα είχαν τη δυνατότητα πολύ πιο γρήγορα να κάνουν ένα προεκλογικό αγώνα σε σχέση με κάποιους άλλους. Τώρα πλέον ο κύβος ερρίφθη για τις εθνικές εκλογές, άρα και η Ν.Δ. θα πρέπει να τρέξει να ολοκληρώσει τα ψηφοδέλτια της στο δρόμο προς των εθνικών εκλογών.

Λ.Γ: Αυτά είναι θέματα εσωκομματικά, νομίζω δεν ενδιαφέρουν τόσο πολύ τον κόσμο, τον κόσμο τον ενδιαφέρει να δει ανθρώπους που έχουν όρεξη για δουλειά, που είναι αξιόλογοι, που έχουν δείξει δείγματα γραφής στο παρελθόν και η δική μου εκτίμηση και ανάγνωση είναι ότι η Ν.Δ. ήταν έτοιμη, όπως είπατε και εσείς από καιρό για το παν ενδεχόμενο, περιμέναμε ανά πάσα στιγμή, εδώ και τα τελευταία χρόνια λέγαμε αν θα προκηρύξει εκλογές ανά πάσα στιγμή, ήταν έτοιμη.

Γ.Σ: Άρα κράταγε κρυφά τα χαρτιά της ενδεχομένως θεωρείται;

Λ.Γ: Δεν είχε καμία λογική κατά τη γνώμη μου να ανακοινώσει νωρίτερα, ίσως γυρνούσε και μπούμερανγκ ακόμη το να ανακοινώσει νωρίτερα. Το σίγουρο είναι ότι ο κόσμος θα έχει να επιλέξει ανάμεσα σε πολύ αξιόλογους ανθρώπους κατά τη γνώμη μου, εκτιμώ ότι θα γίνουν οι βέλτιστες επιλογές, αντιπροσωπευτικές επιλογές σίγουρα για να εκφράζουν τη διαφορετική να το πω έτσι, δεν είναι η καταλληλότερη λέξη άνθρωπο-γεωγραφία της κάθε περιοχής, τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής και σίγουρα ο κ. Μητσοτάκης έχει αποδείξει ότι θέλει ανθρώπους την επόμενη μέρα να δουλέψουν πολύ σκληρά για να γυρίσουμε αυτή τη κατάσταση.

Γ.Σ: Μάλιστα, θέλω να σας ευχαριστήσω πάρα πολύ κ. Γεωργόπουλε για τη δυνατότητα που είχαμε να συνομιλήσουμε, σίγουρα το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα και δεδομένων των εξελίξεων που υπάρχουν από χθες θα έχουμε τη δυνατότητα να τα ξαναπούμε.

Λ.Γ: Θα είναι ένας μήνας πολύ κρίσιμος και για το μέλλον της χώρας, γιατί μη ξεχνάμε να βάλουμε και μία άλλη παράμετρο στη κουβέντα, συγνώμη που σας κλέβω λίγο ακόμη χρόνο, είναι ότι η επόμενη κυβέρνηση θα πρέπει να είναι μία ισχυρή κυβέρνηση, να μπορέσει να περάσει κάποια μέτρα που πέρασε ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως είναι το θέμα της απλής αναλογικής που θα φέρει ακυβερνησία και δυσλειτουργία της χώρας και μη ξεχνάμε ότι αποσυνδέθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και θα είναι μία κυβέρνηση τετραετίας, είναι πολύ κρίσιμες, ο κόσμος πρέπει να σκεφτεί πάρα πολύ σωστά και να δώσει κατά τη γνώμη μου στη Ν.Δ. τη ψήφο στις επερχόμενες εθνικές εκλογές.

Γ.Σ: Και νομίζω ότι το θετικό είναι, το θετικό έτσι όπως εξελίχτηκαν τα πράγματα το υπέθεσα λάθος, παίρνω πίσω το θετικό, έτσι όπως εξελίχτηκαν τα πράγματα είναι καλύτερα να πάμε τώρα σε εθνικές εκλογές και όχι να έχουμε μία παρατεταμένη αν θέλετε προεκλογική περίοδο μέχρι το Φθινόπωρο ενδεχομένως.

Λ.Γ: Οπωσδήποτε, είναι πολύ καλύτερα κατά τη γνώμη μου.

Γ.Σ: Να σας ευχαριστήσω πάρα πολύ κ. Γεωργόπουλε, να είστε καλά, καλό σας βράδυ!

Λ.Γ: Εγώ σας ευχαριστώ!

εγγραφή στο Newsletter