Facebook
Twitter
LinkedIn
Μοιραστείτε

Αναλυτικά το κείμενο της συνέντευξης ∇: 

Π.Μ. Το δίνω το λόγο το δίνω γιατί είναι ακριβώς (η ώρα), η Νέα Δημοκρατία καταγράφεται να κερδίζει την πρώτη εκλογική νίκη μετά από 7 χρόνια. Το 2012 η τελευταία εκλογική αναμέτρηση όπου ήταν νικήτρια η Νέα Δημοκρατία. Έχουμε νούμερα όμως, έχουμε κάποιους αριθμούς τώρα, δεν ξέρω, να μπούμε, αν, να πούμε λίγο, να σχολιάσουμε, καταρχάς αν είναι στην εκκίνηση τη δική σας, την προεκλογική την πρόβλεψη. Αυτά τα ποσοστά έχουν την πολύ μεγάλη σχετικότητα του ταβανιού και της οροφής και της οροφής μάλλον και του πατώματος να το πω σωστότερα δηλαδή, το χαμηλότερο και το ανώτερο αυτό μπορούμε να κρίνουμε. Η ΕΡΤ από την άλλη δίνει μία εκτίμηση η οποία έχει τη διαφορά σε χαμηλότερα επίπεδα. Αυτό να μπούμε λίγο πιο συγκεκριμένα επομένως στην αριθμητική.

Λ.Γ.  Νομίζω είναι νωρίς ακόμη, τα exit polls δίνουν ένα δείγμα, είναι σαφές ότι η Νέα Δημοκρατία είναι μπροστά φαινόταν αυτό, φαίνεται καθημερινά στην κοινωνία, θα πρέπει να περιμένουμε να κάνουμε λίγο υπομονή. Γιατί και το εύρος που δίνουν τα έξιτ πολς εκεί που είναι το διακανάλιακό είναι από 3 έως 11% μπορεί να κάτσει και πάρα πολύ ψηλά. Είναι δεδομένο ότι είναι μία καθαρή νίκη, θέλω να συγκρίνουμε με τη νίκη που είχε κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ το 2014, να θυμηθούμε τις εποχές που ήταν τότε και ήταν μόλις το 3,8%. Μιλάμε εδώ για έναν μέσο όρο 7% διαφορά φαίνεται από τα έξιτ πολς. Ξαναλέω όμως ότι πρέπει να περιμένουμε και θα πρέπει να θυμίσουμε ότι ο κύριος Τσίπρας, πέρα από το ότι έδωσε δημοσκοπικό χαρακτήρα σε αυτές τις ευρωεκλογές, παρόλο που προσωπική μου άποψη είναι ότι θα έπρεπε να είναι η ευρωπαϊκή ατζέντα, ψηφίζουμε  για ευρωεκλογές. Έχουμε ένα μεγάλο διάστημα, από το Σεπτέμβριο του 2015 που δεν έχει ψηφίσει ο κόσμος και είναι μια κυβέρνηση που έχει γαντζωθεί στην εξουσία με οριακή πλειοψηφία και θεωρώ ότι δεν έχει την αποχή του κόσμου. Πριν μία εβδομάδα μόλις ο κύριος Τσίπρας δήλωνε, τολμούσε, δεν δίστασε να δηλώσει ότι δεν υπάρχει ούτε μία στο δισεκατομμύριο περίπτωση να χάσουμε τις Ευροεκλογές.

Π.Μ. Αν βλέπεις ότι πας να φας τα μούτρα σου στις εκλογές, τι θα κάνεις, θα πεις ότι ναι περιμένουμε να χάσουμε; Δεν το λες αυτό.

Λ.Γ. Είναι μεγάλη η διαφορά κ. Μπούρχα. Δεν πρέπει να βιαζόμαστε, να έχουμε μία πραγματική εικόνα, τα exit polls μας έδειξαν μια πρώτη εικόνα, να δούμε που θα είναι η τελική διαφορά αλλά είναι μια σαφής εντολή πολιτικής αλλαγής και δεν νομίζω ότι ανατρέπεται, είναι ξεκάθαρο το τι η Νέα Δημοκρατία θα είναι πολύ σύντομα η επόμενη κυβέρνηση και ο λαός, ο κόσμος, η κοινωνία θέλει μία τελείως διαφορετική πολιτική. Είναι μία ψήφος αποδοκιμασίας και στην πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ. Παρόλο που ξαναλέω ότι θα έπρεπε να είναι Ευρωπαϊκή ατζέντα και να συζητάμε για τα ευρωπαϊκά θέματα.

Λ.Γ. Θέλω να πω ότι δεν είναι σίγουρα η αξιοπιστία των εξιτ πολλς ή των γκάλοπς.  Σε 2 ώρες θα ξέρουμε, νομίζω ότι είναι προφανές ότι θα υπάρχει μία σημαντική διαφορά και μία καθαρή νίκη. Να θυμίσω στον κ. Βούζα και στους τηλεθεατές ότι το 2009 και το 2014, που είχαμε παρόμοιες περιπτώσεις, το ποσοστό των ευρωεκλογών σχεδόν διπλασιαζόταν. Το 2009 είχαμε μια διαφορά 4,4% που τέσσερις μήνες αργότερα στις εθνικές εκλογές έγινε 10,4%, υπερδιπλασιάστηκε. Να θυμίσω το 2014 ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε με μόλις 3,8%, να θυμίσω στον κόσμο ότι ο κύριος Τσίπρας ζήτησε την επόμενη μέρα από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας να προκήρυξει εθνικές εκλογές, ότι δεν νομομοποιείται η κυβέρνηση, και όλα αυτά, υπάρχουν άπειρα βίντεο που μπορεί ο καθένας να δει. Και το 3,8% έγινε 8,5% μέσα σε έξι μήνες. Να πω και κάτι άλλο, ότι τα νούμερα αυτά που βλέπουμε στα έξιτ πολλς, και νομίζω ότι θα επιβεβαιωθούμε προς τα πάνω το βράδυ, δηλαδή προσωπική μου άποψη είναι ότι η ψαλίδα θα είναι τουλάχιστον στις 6,5 μονάδες και με ανοδικές τάσεις γιατί έχουμε και τον παράγοντα Μακεδονία αυτή τη στιγμή.

 Π.Μ. Ο οποίος βάζει και μέσα σίγουρα στην….δίνει ευρωβουλευτή πιθανά σε ένα ακόμα πολύ μικρό από αυτά που φαίνεται ότι μπορεί να είναι εκπλήξεις. Το χαρτί του Μακεδονικού έπαιζε ο Κυριάκος ο Βελόπουλος, οπότε είναι πολύ πιθανόν αυτό να κρίνει τουλάχιστον ένα ακόμα το ότι παίρνει ένα τουλάχιστον ευρωβουλευτή. Θα δούμε πως θα είναι.

Λ.Γ. Ήθελα να πω ότι τα νούμερα αυτά είναι ουσιαστικά νούμερα αυτοδυναμίας, οι εθνικές εκλογές και η λογική λέει ότι πηγαίνει προς τα πάνω, αυξάνεται αυτή η ψαλίδα. Νομίζω, ξαναλέω οι είναι μια ξεκάθαρη νίκη της Νέας Δημοκρατίας, αν αυτά είναι τα τελικά νούμερα και είναι μία καθαρή επίσης ήττα της πολιτικής της νυν κυβέρνησης, μία αποδοκιμασία των τεσσάρων αυτών ετών ΣΥΡΙΖΑ με ΑΝΕΛ και να βάλω και την παράμετρο ΑΝΕΛ. Αν αυτά είναι τα νούμερα των ΑΝΕΛ, ο κύριος Τσίπρας συγκυβερνούσε από τα 4μιση χρόνια, συγκυβερνούσε τα περισσότερα με τους ΑΝΕΛ. Είδατε που  πηγαίνει ο κυβερνητικός του συνέταιρος, άλλη μία αποδοκιμασία, άλλο ένα δείγμα της αποδοκιμασίας αυτής της κυβέρνησης.

Π.Μ. Πάντως επειδή το είπε η κ. Κορτζή πριν ότι μπορεί να είναι αυτά τα αποτελέσματα, πρόβλεψη αποτελεσμάτων, πρόκριμα αυτοδυναμίας είναι πάρα πολύ νωρίς δεν μπορεί να συγκρίνεις εθνικές εκλογές και ευρωεκλογές. Εδώ έχουμε τη χαλαρότητα της ψήφους σε ευρωεκλογές άλλη η βαρύτητα και η σημασία των εθνικών εκλογών. Πιθανά πολύ πιο δύσκολα θα πάει να ψηφίσει κάποιος από αυτούς που σήμερα μετράμε στο ένα με δύο πιθανά ΜΕΡΑ 25 ή ξέρω γω κάτι άλλο ή ακόμα και Ένωση Κεντρώων ακόμα και τα κοινοβουλευτικά σήμερα κόμματα, ή ακόμα και Ποτάμι ή  οποιοδήποτε. Πολύ πιο δύσκολα θα σκεφτεί να ψηφίσει σε εθνικές εκλογές, τώρα δεν μπορεί να κρίνουμε εδώ από το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών να μιλάμε για αυτοδυναμία, για την πρωτιά ναι δεν το συζητάει κανένας αλλά όχι για αυτοδυναμία.

Λ.Γ. Ασυζητητί, απλά θέλω να σας πω ότι με αυτά τα νούμερα αν είναι αυτά τα νούμερα και τα αναγάγαμε σε εθνικές εκλογές θα ήταν νούμερα αυτοδυναμίας. Αυτό είναι που θέλω να πω.

Λ.Γ. Επειδή ο κ. Βούζας, δεν θέλω να πάει επί του προσωπικού, αλίμονο, μην το πάρετε προσωπικά, επειδή μιλάει για το παλιό, εγώ ήμουν μικρό παιδάκι και θυμάμαι τον κ. Βούζα με το ΠΑΣΟΚ. Ποιο είναι το καινούργιο, ΣΥΡΙΖΑ; Μιλήσατε για τον αρχηγό μας, μας πήρε ένα κόμμα με οκτώ μονάδες διαφορά, 8,5 μονάδες διαφορά και μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και υπό αντίξοες συνθήκες, πέρα από το ότι κέρδισε μία εσωκομματική διαδικασία, γύρισε ένα -8% στο συν …πόσο θα είναι σήμερα, πρέπει να λάβουμε κ αυτό υπόψιν, δεν μπορείτε να λέτε ότι ο αρχηγός μας δεν μπορεί να κυβερνήσει, όταν έβαλε ένα κόμμα σε τάξη. Σήμερα ο κόσμος τεκμηριώνει με την ψήφο του ποιον θέλει να είναι ο επόμενος πρωθυπουργός της χώρας και ποιες πολιτικές πρέπει να ακολουθήσει ένα διαφορετικό πνεύμα πολιτικής, ένα φιλελεύθερο μείγμα.

 

Π.Μ. Κύριε Γεωργόπουλε σας στέρησα πριν το λόγο, άρα σας ξαναδίνω λοιπόν το λόγο. Από ότι φαίνεται έτσι από αυτά που είπε και είπε και νωρίτερα ο κ. Βούζας εδώ αλλά και από αυτά που είπε ο κύριος Μαντάς φαίνεται ότι η αντίδραση, βέβαια θα περιμένουμε να δούμε να που θα κλειδώσει το τελικό αποτέλεσμα διαφοράς. Αλλά αυτό που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζοντας ως μη στρατηγική ήττα το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών είναι ότι δεν χάθηκε ο κόσμος, δεν χάσαμε με τη διαφορά την οποία προμήνυαν, προέβλεπαν, προδίκαζαν κάποιοι όλο αυτό τον καιρό και άρα λοιπόν μπορούμε να δηλώνουμε και λίγο νικητές.

Λ.Γ. Μέτρο σύγκρισης Κ. Μπούρχα δεν είναι οι προηγούμενες δημοσκοπήσεις, μέτρο σύγκρισης είναι οι προηγούμενες ευρωεκλογές και οι εθνικές εκλογές. Στις προηγούμενες ευρωεκλογές ο κύριος Τσίπρας νίκησε με 3,8% ξαναλέω 3,8% μόλις, και μιλούσε για ιστορική ανατροπή. Αυτό πρέπει να λάβουμε υπόψιν, μιλούσε ότι δεν νομιμοποιείται η κυβέρνηση να αποφασίζει τις τύχες του λαού όπως έλεγε. Σήμερα πώς γίνεται αυτό το πράγμα αν η διαφορά από ότι φαίνεται, στη χειρότερη περίπτωση θα είναι σε αυτά τα σενάρια. Δεν είναι αυτό μια στρατηγική ήττα;

Π.Μ. Ο κ. Μαντάς πάντως είπε ότι είναι ούτε πιθανό ούτε απίθανο να προκηρύξει πρόωρες εκλογές άμεσα ο πρωθυπουργός, κανένας δεν το ξέρει αυτό στο χέρι του πρωθυπουργού είναι ούτως η άλλως. Αλλά η τελική διαφορά είναι αυτή που θα κρίνει νομίζω τις πολιτικές εξελίξεις και αυτό αναμένονταν από πριν μάθουμε για τα νούμερα των exit polls έτσι.

Λ.Γ. Και είναι και κάτι άλλο, συνήθως εγώ δεν μου αρέσει να μπαίνω στα εσωκομματικά άλλων χώρων, ας κάνουν ότι θέλουν, αλλά η λογική λέει ότι υπάρχουν και αναταράξεις εσωτερικές, υπάρχει και αμφισβήτηση σε μία τέτοια περίπτωση.

Λ.Γ.  O κ. Τσίπρας δεν βγαίνει ενδυναμωμένος από αυτή τη διαδικασία των ευρωεκλογών.

Π.Μ.  Πάντως δεν θα έλεγα ότι βγαίνει και απόλυτα και αβάσταχτα αποδυναμωμένος, όταν ένα κόμμα είναι απέναντι του.

Λ.Γ.  Να μην ξεχάσουμε ότι έταξε, έδωσε προεκλογικά δωράκια, συσπείρωσε. Το είπε κ ο κ. Μαντάς πριν, έγινε τεράστιος αγώνας από μεριά, όχι μόνο του ΣΥΡΙΖΑ όπως είπε κ ο ίδιος, είπε και ο κ. Βούζας οι προοδευτικές δυνάμεις από έναν κεντροαριστερό χώρο να πολώσουν. Δεν είναι  η Νέα Δημοκρατία το ταβάνι της εκεί, ο ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη στιγμή έπιασε το ταβάνι. Η Νέα Δημοκρατία έχει πολύ παραπάνω γιατί όταν θα έρθει η ώρα των εθνικών εκλογών και αυτό αποδεικνύεται και έτσι λέει και το παρελθόν, θα προσαρμόσει και αυτούς που ψήφισαν πιο χαλαρά γιατί πράγματι είναι το μόνο που θα συμφωνήσω με τον κ. Βούζα ότι οι ευρωεκλογές έχουν ένα χαρακτήρα διαφορετικό, μιας πιο χαλαρής ψήφου. Αν  η Νέα Δημοκρατία πιάσει αυτά τα ποσοστά στις ευρωεκλογές και με δεδομένο ότι ανοίγει η ψαλίδα σε αυτές τις περιπτώσεις, η λογική λέει ότι πάει προς τα πάνω το πράγμα. Και πηγαίνει με τους νικητές.

Λ.Γ. Θέλω να δώσω κ άλλη μια διάσταση, στη διαφορά αυτή που θα υπάρχει, που όπως φαίνεται να υπάρχει μια καθαρά νίκη της Νέας Δημοκρατίας, πρέπει να συνυπολογίσουμε και μία άλλη παράμετρο, ότι ο κύριος Μητσοτάκης δεν έταξε, δεν υποσχέθηκε εν αντιθέσει με μία κυβέρνηση που υπάρχει απέναντι η οποία το τελευταίο διάστημα έκανε το παν για να γυρίσει, να συσπειρώσει, μίλησε για 13η σύνταξη το κλασικό που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ του νέολογισμού, και οι άνθρωποι πήγαν να πάρουν τις συντάξεις τους και ήταν στο 20%. Έκανε ύστατες προσπάθειες να γυρίσει την κατάσταση. Απόλυτα τα πιστεύω, αλίμονο. Τι να μην τα πιστεύω; Τα έχω δει με τα μάτια μου. Ποιος πήγε στο 24% το ΦΠΑ; Επειδή το γυρνάει τώρα πίσω από εκεί που το παρέλαβε; Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έχει ένα τελείως διαφορετικό μείγμα πολιτικής από αυτό που έχετε εσείς. Εσείς πανηγυρίζεται γιατί γυρνάτε το ΦΠΑ και μάλιστα σε ελάχιστο όχι σε όλους,  από το 24% στο 13%. Εσείς το πήγατε στο 24% στην αρχή της θητείας σας, στην εστίαση παράδειγμα, εσείς υπερφορολογήσατε τον κόσμο. Έχω να πω άπειρα παραδείγματα και  χαρακτηριστικό αυτό της υγείας. Παίρνεται από τους συνταξιούχους τους πήγατε από το 2% στο 6% και τους πετάτε ένα …το ονομάζετε 13η σύνταξη αλλά δεν είναι αυτό το διακύβευμα, ο κόσμος σήμερα αποδοκίμασε την συνολική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ αυτή την τετραετία, είναι ένα σαφέστατο μήνυμα ότι δεν θα είναι η επόμενη κυβέρνηση, είναι σαφέστατο μήνυμα πολιτικής αλλαγής είτε είναι αύριο το πρωί είτε είναι το Σεπτέμβριο. Δεν γυρνάει κατά τη γνώμη μου αυτή η κατάσταση, δεν υπάρχει προηγούμενο. Ευσεβής πόθος των ανθρώπων του ΣΥΡΙΖΑ, της Προοδευτικής συμμαχίας, πόσοι συσπειρώθηκαν εκεί, για να μην έρθει η πολιτική αλλαγή. 

[…] Μισό λεπτάκι κ. Βούζα, εσάς σας αρέσει να βάζετε ταμπέλες στα κόμματα. Είναι ένα κόμμα φιλελεύθερο, εσείς έχετε συνιστώσες τους Ρουβίκωνες μέσα. Έχετε 100 συνιστώσες.

εγγραφή στο Newsletter