Μεσημεριανή, ανοικτή στην επικοινωνία, ζωντανή και χαλαρή συνέντευξη, απαντώντας σε οποιαδήποτε ερώτηση, καλεσμένος της Vilian Stasinou στο Βήμα Τηλεόραση Ιωάννινα.
Αναλυτικά το κείμενο της συνέντευξης ∇
Λ.Γ: Σας ευχαριστώ για την πρόσκληση και συγχαρητήρια για τις διαδραστικές εκπομπές σας για το πραγματικό βήμα που δίνεται στον πολίτη να αναφέρει τα προβλήματα του, μικρά, μεγάλα, μεγαλύτερα.
Β.Σ: Νομίζω κάπως έτσι μπορούν όλα να γίνουν λίγο καλύτερα όταν μαθαίνουμε να ακούμε. Φαντάζομαι ότι όλο αυτό το διάστημα και εσείς ακούτε, είστε στην κοινωνία, καταγράφεται ζητήματα. Ποια είναι τα κυρίαρχα πού φτάνουν αυτή τη στιγμή από την κοινωνία σε όλους εσάς και ενόψει αυτοδιοικητικών εκλογών, αυτά συζητώ σε αυτό το τραπέζι, και ενόψει διοικητικών και ενόψει εθνικών; Ποιοί είναι οι κυρίαρχοι προβληματισμοί;
Λ.Γ: Νομίζω το νούμερο ένα πρόβλημα του κόσμου αυτή τη στιγμή είναι το οικονομικό. Η οικονομική δυστοκία, το γεγονός ότι ζορίζεται η πλειονότητα των συμπολιτών μας. Ζοριζόμαστε γενικότερα να ανταπεξέλθουμε σε αυτές τις συνθήκες της σημερινής εποχής. Η χώρα είναι σε 10 χρόνια συνεχούς ύφεσης, είναι ένα πολύ μεγάλο διάστημα και δεν φαίνεται, τουλάχιστον για την ώρα, και από αυτή την κυβέρνηση δεν φάνηκε να υπάρξει καμία βελτίωση. Το οικονομικό είναι συνυφασμένο οπωσδήποτε και με την ποιότητα ζωής, δεν φαίνεται να υπάρχει βελτίωση της ποιότητας ζωής. Σίγουρα κάποιοι μπορεί να είναι καλύτερα, να ευνοήθηκαν αυτά τα χρόνια αλλά το κυρίαρχο θέμα είναι ότι η μεσαία τάξη έχει χάσει τα εισοδήματά της, έχει χάσει τις οικονομικές της δυνατότητες, και μία μεγάλη μερίδα του πληθυσμού φτωχοποιείται.
Β.Σ: Λοιπόν μου αναφέρατε τις κρίσιμες λέξεις, μεσαία τάξη, η οποία θεωρούνταν η ραχοκοκαλιά της οικονομίας. Ξέρετε άκουσα τον Κυριάκο Μητσοτάκη μόλις προχθές να λέει ότι μόλις αναλάβει τη διακυβέρνηση του τόπου, θα φροντίσει να επιστρέψει στη μεσαία τάξη αυτά που της αφαιρέθηκαν. Μόνο που δεν της αφαιρέθηκαν μόνο από την μνημονιακή κυβέρνηση Τσίπρα – ΑΝΕΛ, μέχρι ένα σημείο Τσίπρα με άλλους τώρα, αφαιρέθηκε και από τις προηγούμενες συγκυβερνήσεις με τη Νέα Δημοκρατία ,το ΠΑΣΟΚ, τον κύριο Υπουργό, σήμερα, Ναυτιλίας, η γνωστή ΤΡΟΙΚΑ τότε που κυβερνούσε. Από τότε άρχισαν να αφαιρούνται πράγματα από τη μεσαία τάξη.
Λ.Γ: Πράγματι νομίζω ότι είναι κοινά αποδεκτό ότι ζούσαμε παραπάνω από τα όριά μας μέχρι ένα συγκεκριμένο σημείο και έπρεπε, νομίζω ήταν υποχρεωτικό, να μπει μία τάξη στα πράγματα. Όλοι χάσανε, πιθανότατα η πλειονότητα του κόσμου έχασε από τα εισοδήματά της, έγινε μία προσπάθεια εξορθολογισμού των δαπανών, υπήρχε ένα κράτος που δεν ήξερε σε ποιόν πληρώνει συντάξεις. Υπήρχε μία αδικία γενικότερα στην κατανομή των δημόσιων πόρων, μπήκε μία τάξη, εφαρμόστηκαν πληροφοριακά συστήματα στις δημόσιες δαπάνες, στις δαπάνες των νοσοκομείων, στη φαρμακευτική δαπάνη που είναι τόσο επίκαιρη και όταν ήμασταν έτοιμοι και είχε εξορθολογιστεί το σύστημα, δυστυχώς κατά τη γνώμη μου, συνέβη το ατύχημα της εκλογής του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κόσμος, ήδη είχαν περάσει πέντε χρόνια, ήταν ευάλωτος στο να ακούσει ανθρώπους που έταζαν τα πάντα στους πάντες και αποδείχτηκε ότι πέντε χρόνια μετά όχι μόνο δεν βελτιώθηκε η κατάσταση, αλλά στην καλύτερη των περιπτώσεων παραμείναμε στάσιμοι. Δεν θέλω να μπω σε τεχνικούς όρους για το τί χάσαμε όπως η ποσοτική χαλάρωση, που θεωρώ ότι οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν τι είναι ποσοτική χαλάρωση αλλά μιλάμε για τρισεκατομμύρια που μοίρασε η Ευρωπαϊκή Ένωση για επιχειρηματικότητα, για να ανοίξουν οι αγορές, για την ανεργία και εμείς τα χάσαμε λόγω της κυβέρνησης Τσίπρα, Βαρουφάκη το 2015 και όλα αυτά τα χρόνια. Να πούμε για τα για τα ΕΣΠΑ; Για τα Ευρωπαϊκά προγράμματα; Για την απορροφητικότητα; Για το ότι δεν έπεσαν χρήματα στην οικονομία; Για το ότι η φορολογία έγινε χειρότερη για τον κόσμο; Για τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου που βρίσκονται -σε όλο τον κόσμο είναι αποδεκτό αυτό- στον ιδιωτικό τομέα. Έχει, θα χρησιμοποιήσω μία λέξη, έχει γονατίσει η αγορά έξω, αυτό είναι το κυρίαρχο πρόβλημα, δυστυχώς ο κόσμος όσο και να προσπαθούν, και είναι ήρωες αυτοί που έχουν παραμείνει εδώ και προσπαθούν να επιβιώσουν επιχειρηματικά, επαγγελματικά, oι ελεύθεροι επαγγελματίες δυστυχώς δεν βλέπουν άκρη σε αυτό το τούνελ τουλάχιστον από αυτή την κυβέρνηση.
Β.Σ: Λοιπόν διαβάζω ένα μήνυμα: «Παρακαλώ πολύ να ρωτήσετε τον καλεσμένο σας για τις δεσμεύσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για μείωση της φορολογίας. Πότε θα γίνει αυτή; Πόσο ευαίσθητη θα είναι και σε ποιους τομείς;» Ο Κυριάκος Μητσοτάκης λοιπόν, για να διευρύνω λιγάκι το ερώτημα του τηλεθεατή μας ανακοίνωνε από την ΔΕΘ θυμάμαι, ότι θα μειώσει τη φορολογία και θα συμφωνήσω σε κάθε πολιτικό λόγο που ισχυρίζεται και που δηλώνει ότι με την υπερφορολόγηση και την παραοικονομία ευνοείς και την ανάπτυξη δεν την ευνοείς καθόλου. Γιατί λοιπόν ο καθείς που ασχολείται με τα ζητήματα αυτά δεν μπορεί αυτό να το αντιληφθεί; Και βεβαίως πόσο βαθιά θα βάλει το μαχαίρι σε αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πότε; Πολλές φορές ακούμε «Θα το κάνω αλλά σε βάθος χρόνου», αυτό το σε βάθος χρόνου με προβληματίζει.
Λ.Γ: Θα σας δώσω απάντηση στο ερώτημα το δικό σας και του τηλεθεατή. Πρώτα από όλα υπάρχει μία σοβαρότατη ιδεολογική διαφορά μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και των ανθρώπων που κυβερνούν τη χώρα αυτή τη στιγμή. Η Νέα Δημοκρατία είναι ένα φιλελεύθερο κόμμα, πιστεύει στην ελεύθερη οικονομία, πιστεύει στην ελεύθερη αγορά, στη μικρότερη φορολογία, σε ένα πιο αποτελεσματικό κράτος εν αντιθέσει με το ΣΥΡΙΖΑ και τα κεντροαριστερά κόμματα που είναι κρατιστές και πιστεύουν ότι αν μπορούσαν θα ήθελαν να έχουν και τον απόλυτο έλεγχο και της οικονομίας έξω. Αυτή είναι η βασική διαφορά. Τώρα για το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας κάλλιστα είναι διαθέσιμο, μπορεί κάποιος πολύ εύκολα να κατεβάσει τις προγραμματικές δεσμεύσεις του κυρίου Μητσοτάκη, που όπως είπατε και εσείς από την Έκθεση της Θεσσαλονίκης ακόμη της ανακοίνωσε, μιλάμε για φορολογία 20% άμεσα μέσα στα πρώτα δύο χρόνια. Δεν είναι εύκολο, μιλάμε για ένα χαοτικό φορολογικό καθεστώς, για ένα χαοτικό περιβάλλον και οι άνθρωποι της αγοράς που νομίζω μας καταλαβαίνουν απόλυτα, και έχετε και εσείς δίκιο σε αυτό που είπατε. Οδηγούμαστε στην παραοικονομία, προσωπική μου άποψη και ως οικονομολόγος θα σας πω ότι εγώ είμαι υπέρ ενός flat tax λεγόμενου συστήματος φορολογίας, δηλαδή ενός ενιαίου φόρου για τα πάντα. Επίσης θεωρώ ότι θα ήταν μεγαλύτερα τα έσοδα και θα ήταν και καθαρότερη η εικόνα, να ξέρουμε τι γίνεται. Αν ξέραμε ότι υπάρχει μία χαμηλή φορολογία, όλοι όμως είναι υποχρεωμένοι να πληρώσουν αυτή τη φορολογία και δεν έχουμε διαρροές, δεν έχουμε μαύρα, δεν έχουμε αλλού 13 αλλού 24. Θέλω επίσης να δώσω ένα παράδειγμα στους τηλεθεατές ότι αυτή η κυβέρνηση, για να καταλάβετε πως βάζει βαθιά το χέρι στην τσέπη του όλων μας, στο φαγητό που παίρνετε έξω, στο delivery, στο εστιατόριο που θα πάτε με την οικογένειά σας αύξησε 24% το ΦΠΑ κατευθείαν από το 13%, επίσης 11% πληρώνεται σε κάθε λογαριασμό. Είναι πράγματα που τα ζούμε στην καθημερινότητά μας και για αυτό πρέπει να είναι πάρα πολύ κρίσιμη η επιλογή όταν θα έρθει η ώρα των εκλογών και εδώ βάζω ένα αστεράκι για το πότε θα είναι η ώρα των εκλογών, να κάνουμε μία σωστή απόφαση και να καταλάβουμε ποιοι είναι οι μεν, ποιοι είναι οι δε. Τι ευαγγελίζεται το ένα κόμμα, τι ευαγγελίζεται το άλλο κόμμα. Νομίζω ότι ο κόσμος πρέπει να εκτιμήσει ποιος λέει τις αλήθειες, ποιος έταξε πράγματα και δεν έκανε και ποιος έχει ένα πιο συμμαζεμένο, κοστολογημένο, ρεαλιστικό, εφικτό πρόγραμμα.
Β.Σ: Γιατί βάλατε αστεράκι; Πότε βλέπετε εκλογές;
Λ.Γ: Γιατί ούτως ή άλλως είμαστε σε μία προεκλογική περίοδο, το αργότερο σε τέσσερις μήνες ή πέντε μήνες από τώρα είναι οι εκλογές.
Β.Σ: Τώρα με προκαλείτε όμως να σας πω ότι αφού είστε σε προεκλογική περίοδο έπρεπε η Νέα Δημοκρατία να ανακοινώσει ψηφοδέλτια. Δεν ξέρει κανείς ποιος, τι, την σεναριολογία, προφανώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης φοβάται ότι αν ανακοινώσει ψηφοδέλτιο αυτοί που θα είναι απέξω δεν θα το κυνηγήσουν το πράγμα αλλά και με την τελευταία στιγμή δεν νομίζω ότι βοηθά τουλάχιστον τους καινούργιους υποψηφίους παρά μόνο το σύστημα.
Λ.Γ: Nομίζω ότι έχω μία καλύτερη σφαιρική εικόνα και πρέπει να αντιμετωπίσουμε επίσης έναν άνθρωπο, τον κύριο Τσίπρα, που είναι απόλυτα τακτικιστής και νομίζω ότι το επιτελείο της Νέας Δημοκρατίας έχει μία λογική σε αυτό που κάνει, κρίνει ότι δεν πρέπει να ανακοινώσει τις υποψηφιότητες αυτή τη στιγμή και πιθανότατα καλώς. Από τη στιγμή που εμείς εδώ από τα Γιάννενα βλέπουμε μόνο ένα κομμάτι, μία αχτίδα ενώ αυτοί βλέπουν το σύνολο της χώρας και βλέπουν είτε αντιδράσεις που προσπαθούν να κατεβάσουν να το πω έτσι με όρους ποδοσφαιρικούς, προσπαθούν να κατεβάσουν την καλύτερη ομάδα στις δεδομένες συνθήκες και λέω στις δεδομένες συνθήκες γιατί υπάρχει ενδεχόμενο, 21 μέρες χρειάζεται οπωσδήποτε πρωθυπουργός της χώρας να προκαλέσει εκλογές, υπάρχει ενδεχόμενο να προκαλέσει εκλογές και αύριο για τις επόμενες 20 μέρες και να κάνει τον απόλυτο αιφνιδιασμό. Υπάρχει ενδεχόμενο να τις πάει στις 20 Οκτωβρίου. Συνεπώς η κατάσταση είναι ρευστή, αλλάζουν τα δεδομένα, ζούμε σε ένα πολύ δυναμικό περιβάλλον.
Β.Σ: Ο κ. Κεφαλογιάννης εκτιμά από αυτό εδώ το τραπέζι που συζητούσαμε με την αφορμή την πρόσφατη επίσκεψη του, ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα προκηρύξει εκλογές και θα της κάνει μαζί με τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές. Εν πάση περιπτώσει όμως συμβεί δεν συμβεί αυτό, μπορεί να συμβεί τον Ιούνιο, υπάρχουν ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, άλλωστε διαβάζοντας κανείς τον Αλέξη Τσίπρα μπορεί να καταλάβει ότι είναι ένας άνθρωπος που θέλει τον αιφνιδιασμό, του αρέσει ο αιφνιδιασμός, το έχει αποδείξει και σε άλλες πολιτικές κινήσεις στο παρελθόν. Ως εκ τούτου η Νέα Δημοκρατία που ούτως ή άλλως ζητάει εκλογές, θα έπρεπε να είναι λίγο πιο έτοιμη επαναλαμβάνω γιατί αυτά είναι μηνύματα τα οποία τα διαβάζουμε.
Λ.Γ: Έχω την εντύπωση ότι είναι έτοιμη, αποκλείεται ένα κόμμα που ετοιμάζεται να κυβερνήσει να μην είναι έτοιμο, απλά δεν επιλέγει αυτή τη στιγμή να επικοινωνήσει προς τα έξω αυτό. Θέλω να σας πω, επειδή είπατε για τον Τσίπρα, αυτό που κοιτάει είναι να διασωθεί. Αν πάει σε εκλογές, χωρίς να έχουν προκηρυχθεί εθνικές εκλογές νωρίτερα θα φλερτάρει με το χαμηλότερο ποσοστό που έχει καταγράψει κυβέρνηση στην Ελλάδα σε Ευρωεκλογές και μη σας πω ίσως να είναι και Ευρωπαϊκά πρωτοπόρος, χαμηλά στο ποσοστό που θα καταγράψει, κάτι που αυτόματα θα πυροδοτήσει άλλες αντιδράσεις, θα πυροδοτήσει κατά τη γνώμη ίσως αύξηση μικρών κομμάτων, του ΚΙΝΑΛ, θα φύγουνε μπροστά και για αυτό κάνει και αυτό το άνοιγμα προς το κέντρο, το χωρίς επιτυχία άνοιγμα προς το κέντρο.
Β.Σ: Λένε ότι φτιάχνει το νέο ΠΑΣΟΚ, το λέω γιατί είναι έξυπνος παίκτης ο Αλέξης Τσίπρας κατάφερε να κάνει τη Νέα Δημοκρατία να αλλάξει ηγεσία, κατάφερε να απεμπλακεί από τα δικά του βαρίδια, κατάφερε να συνεργαστεί με την άκρα δεξιά και να έχει κυβέρνηση για πολύ καιρό, κατάφερε να απαλλαγεί και από αυτή και να φτιάξει τώρα το νέο ΠΑΣΟΚ, δηλαδή θέλω να πω οι κινήσεις του παίκτη είναι πανέξυπνες και η στρατηγική.
Λ.Γ: Προσπαθεί αλλά δεν τα έχει καταφέρει ακόμα. Κατάφερε να κάνει μία χώρα να είναι η τελευταία στα πάντα, να ολισθαίνει στα επίπεδα διαπλοκής, στα επίπεδα διαφθοράς, στα επίπεδα ανάπτυξης, στα επίπεδα φορολογίας να είμαστε πρωταθλητές, δηλαδή πρέπει να βλέπουμε και αυτά τα πράγματα. Θέλουμε έναν πρωθυπουργό ο οποίος απλά να καταφέρει να είναι τακτικιστής και να κυριαρχεί στο χώρο του και να κάνει ίντριγκες και τέτοιου είδους παιχνίδια; Ή θέλουμε έναν άνθρωπο να κοιτάξει πραγματικά για το μέλλον της χώρας με όποιο κόστος και θα γυρίσω πίσω στην κυβέρνηση Σαμαρά που κατά τη γνώμη μου έκανε τρομερή δουλειά για να κρατήσει τη χώρα μακριά από την χρεοκοπία και να ορθοποδήσει και ήταν και λάθος, κατά τη γνώμη μου, αν κύριος Τσίπρας ήταν τόσο ευφυής θα έπρεπε να περιμένει. Θα ήταν σε πολύ καλύτερη κατάσταση αν περίμενε ένα χρόνο, ενάμιση χρόνο, που θα έβγαινε στην εξουσία έτσι, φαινόταν τα πράγματα και να πάρει τη χώρα και με ποσοτική χαλάρωση και με λιγότερα μέτρα και λιγότερα μνημονιακά μέτρα.
Β.Σ: Ο Αντώνης Σαμαράς ήταν εδώ την Κυριακή και γενικώς ομιλεί όμως δεν έχω ακούσει καθόλου να μιλάει από όταν έφυγε από πρωθυπουργός και μετά, από όταν παρέδωσε στον Γιώργο Παπανδρέου ο Κώστας Καραμανλής. Δεν σας λείπει από τη Νέα Δημοκρατία η φωνή του Κώστα Καραμανλή;
Λ.Γ: Δεν θέλω να το σχολιάσω αυτό, εντάξει νομίζω ότι εγώ είμαι ένα νέο στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας με μία φιλελεύθερη προσέγγιση, τελείως διαφορετική προσέγγιση των πραγμάτων, είμαι υπέρ της εφαρμογής ιδιωτικο-οικονομικών κριτηρίων λειτουργίας στο δημόσιο. Μέσα στη Νέα Δημοκρατία σίγουρα υπάρχουν διαφορετικές τάσεις, διαφορετικές προσεγγίσεις, κοινή συνισταμένη, έχουμε κοινές συνισταμένες. Αλλά μην ξεχνάμε ότι ένα κόμμα εξουσίας μπορεί να έχει διαφορετικές προσεγγίσεις και διαφορετικές τάσεις όπως άλλωστε και ο ΣΥΡΙΖΑ. Αν θυμάμαι καλά μπορεί να ήταν και άθροισμα δεκάδων μην πω και εκατό διαφορετικών συνιστωσών.
Β.Σ: Να μεταφέρω δύο μηνύματα, η Νέα Δημοκρατία από τη μία λέει ότι βγήκαμε από τα μνημόνια, από την άλλη λέει ότι θα μειώσουν φόρους κλπ. Πως θα το κάνουν; ρωτάει ένας τηλεθεατής.
Λ.Γ: Υπάρχει ένα διαφορετικό μείγμα πολιτικής. Πρώτα από όλα, εμείς δεν είπαμε ποτέ ότι βγήκαμε από τα μνημόνια, αυτά τα είπε ο κύριος Τσίπρας αγκαλιά με τον Καμμένο στο Ζάππειο τέλη Αυγούστου και καπάκι συμφώνησε για τη Μακεδονία για να γλιτώσει τις συντάξεις, καπάκι έκλεισε δύο διαφορετικούς προϋπολογισμούς, έναν ενδεχόμενο αν θα το εγκρίνει η Τρόικα και έναν όχι. Είμαστε ακόμη σε ισχυρή εποπτεία, νομίζω ότι η Νέα Δημοκρατία είναι σε πολύ καταλληλότερη θέση από τον κύριο Τσίπρα αυτή τη στιγμή, που έχει υπογράψει τα πάντα, έχει πει ναι σε όλα, χωρίς διαπραγματευτικά να κερδίζει κάτι ιδιαίτερο. Η Νέα Δημοκρατία λοιπόν είναι σε πολύ καλύτερη θέση, έχει πείσει με το πρόγραμμα της και να φέρει μικρότερη φορολογία, να φέρει με το μείγμα πολιτικής, με ανάπτυξη στον ιδιωτικό τομέα, να τραβήξει επενδύσεις, μικρότερη φορολογία, να καταπολεμήσει την ανεργία, να βοηθήσει όσο γίνεται στο λεγόμενο brain drain, στη φυγή εγκεφάλων που θέλουν να γυρίσουν πίσω και να δημιουργήσουν καλύτερες συνθήκες για το νέο κόσμο. Να προσαρμόσει τη χώρα στα νέα δεδομένα. Πλέον η Ρουμανία και η Αλβανία κάνουν πράγματα που δεν γίνονται στην Ελλάδα σε επίπεδο φορολογίας.
Β.Σ: Σαφώς, πείθει εν μέρει, δεν πείθει όμως αυτοδύναμα ενώ δεν προκύπτει από πουθενά αυτοδυναμία και θα έλεγε κανείς με όλα τα δεινά που μου περιγράφετε γιατί δεν κατάφερε η Νέα Δημοκρατία να ανεβάσει τόσο τα ποσοστά της ώστε να εξασφαλίζει σήμερα μία αυτοδυναμία έστω δημοσκοπικά. Μου το είπατε νωρίτερα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταγράψει στις ευρωεκλογές εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά. Ποιος θα τα πάρει αυτά τα ποσοστά; Δηλαδή αν πάρει εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά, η Νέα Δημοκρατία θα πρέπει να απογειωθεί.
Λ.Γ: Σίγουρα δεν είμαι ούτε δημοσκόπος, τα ποσοστά που λέμε για τη Νέα Δημοκρατία της αυτονομίας υπάρχουν κάποιες δημοσκοπήσεις που την δείχνουν σε αυτοδυναμία σε επίπεδο εθνικών εκλογών. Στις ευρωεκλογές είναι τελείως διαφορετικό το κοινό, το πώς δηλαδή ψηφίζει ο κόσμος. Είναι μία πιο χαλαρή ψήφος, σίγουρα αυτή η ψήφος θα είναι, θεωρώ, επειδή ο κόσμος έχει να ψηφίσει πέντε χρόνια και αυτό θα βγει και στην τοπική αυτοδιοίκηση. Εκτιμώ, όπως πάντα, ο Έλληνας ψήφιζε τιμωρητικά και αυτή τη στιγμή θα ψηφίσει ακόμη περισσότερο τιμωρητικά κατά τη γνώμη μου. Δεν λέω ότι θα το καρπωθεί απόλυτα η Νέα Δημοκρατία στις ευρωεκλογές αλλά σίγουρα θα το καρπωθεί στις εθνικές εκλογές και η πλειονότητα του κόσμου εκτιμώ ότι βλέπει τη Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη ως μόνη λύση και καλώς τον βλέπει ως μόνη λύση.
Β.Σ: Ο κόσμος δεν ξεχνά ποτέ τις σπατάλες και τις δαπάνες του παρελθόντος. Ένα από τα θέματα που χρεώνουν στη Νέα Δημοκρατία όπως και στο ΠΑΣΟΚ τότε, είναι τα χρέη των κομμάτων. Ρωτάει λοιπόν ο τηλεθεατής πως θα ξεπληρώσει η Νέα Δημοκρατία τα χρέη της; Μισό δις λέει.
Λ.Γ: Έχει από όσο γνωρίζω, έχει γίνει η Νέα Δημοκρατία ένα κόμμα βιώσιμο από τις δαπάνες που παίρνει από τον κρατικό προϋπολογισμό τους, γιατί τα κόμματα παίρνουν, ανάλογα τα ποσοστά τους, κάποια κρατική επιχορήγηση. Αυτή τη στιγμή ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, από τη στιγμή που εκλέχθηκε πρόεδρος του κόμματος περιόρισε τις δαπάνες του ίδιου του οργανισμού, πληρώνονται τα δάνεια και αποπληρώνονται είτε από τις εισφορές των μελών είτε από την κρατική επιχορήγηση και θα πληρωθούν από τις μελλοντικές κρατικές επιχορηγήσεις.
Β.Σ: Ακόμα, συνεχίζουμε τα μηνύματα των τηλεθεατών, για σκάνδαλα πώς είμαστε σίγουροι ότι η Νέα Δημοκρατία είναι πεντακάθαρη; αυτό έχω απορία. Πώς δηλαδή θα πρέπει να εμπιστευτούμε τη Νέα Δημοκρατία με ποια επιχειρήματα; από Λευκάδα το μήνυμα.
Λ.Γ: Νομίζω ότι είναι ένας χώρος ο οποίος φαίνεται και στις κινήσεις τώρα, θα σου πω ότι σήμερα η Νέα Δημοκρατία ψήφισε υπέρ της άρσης της ασυλίας του κυρίου Λοβέρδου. Τα τελευταία χρόνια που μπορώ να ξέρω και εγώ, κινείται σε ένα απόλυτα διαφανές καθεστώς και νομίζω ότι ο κύριος Μητσοτάκης δείχνει απίστευτη πειθαρχία σε οποιαδήποτε τυχόν κρούσμα. Περνάει το μήνυμα ότι μέσα σε αυτό το χώρο ότι δεν θα υπάρξει καμία ανοχή σε τέτοιου είδους παραδείγματα.
Β.Σ: Εδώ που φτάσαμε, λέει ένας τηλεθεατής, φτάσαμε από τις κυβερνήσεις Σαμαρά-Βενιζέλου.
Λ.Γ: Εδώ θα διαφωνήσω απόλυτα, θα διαφωνήσω κάθετα, θα το αποδείξει η ιστορία στο μέλλον, όπως απέδειξε ότι, εγώ είμαι ο μικρότερος αλλά τη δεκαετία του ’90, πόσο δίκιο είχε ο μεγάλος Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και αν εφαρμόζαμε αυτά που έλεγε τότε, δεν θα είχαμε φτάσει σε αυτό το σημείο. Επειδή έζησα την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, έτυχε να ήμουν εκείνη την εποχή σε μία διοικητική θέση υψηλής ευθύνης, μετά λόγου γνώσεως, σας λέω ότι έγινε τεράστια δουλειά, έγινε απίστευτη δουλειά και θα σας πω ότι από κει και πέρα στον τομέα της υγείας που γνωρίζω καλά, ότι δεν έκαναν το παραμικρό πέντε χρόνια. Ίσα-ίσα οι προϋπολογισμοί είναι μικρότεροι, οι άνθρωποι που φώναζαν για εκείνη την κυβέρνηση, που ήταν στα κάγκελα ουσιαστικά για κείνη την κυβέρνηση και τους χαμηλούς προϋπολογισμούς, ήρθαν στην εξουσία. Αυτοί οι άνθρωποι λειτούργησαν το σύστημα με ακόμη χαμηλότερους προϋπολογισμούς και το λειτούργησαν χωρίς να φαίνεται κανένα ίχνος βελτίωσης, ανάπτυξης, προοπτικής, ελπίδας, αναδιοργάνωσης. Δεν έχουν γίνει βήματα προόδου, προκαλώ τον οποιονδήποτε να πάμε σε όποιο δημόσιο οργανισμό θα δει τα ίδια που έγιναν το 2015. Πάρα πολλά παραδείγματα εδώ στην πόλη όπως η προέκταση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, πουθενά, ελάχιστα πράγματα, το πολυδύναμο στο Χατζηκώστα το έχουν ανακοινώσει πέντε φορές, τα ΤΟΜΥ τα βαφτίζουν, μιλάω τώρα για την υγεία που γνωρίζω το θέμα λίγο καλύτερα, οι τοπικές μονάδες υγείας, τις βαφτίζουν για να δείξουν την μνημονιακή υποχρέωση ότι έχουν δημιουργήσει δηλαδή πρωτοβάθμιο σύστημα υγείας το οποίο δεν λειτουργεί.
Β.Σ: Διαβάζω το μήνυμα το οποίο λέει: «Καλησπέρα, κυρία Στασινού ο κύριος Γεωργόπουλος είναι ο μόνος διοικητής νοσοκομείου που παρείχε έργο. Μακάρι όλοι οι διοικητές των νοσοκομείων να του έμοιαζαν έστω και λίγο». Με αφορμή αυτό το μήνυμα, πώς είδατε την πρόσφατη επίσκεψη του υπουργού την προηγούμενη βδομάδα που ήταν εδώ ο Υπουργός Υγείας;
Λ.Γ: Θα σας πω ότι δεν έτυχε να την παρακολουθήσω γιατί έλειπα αυτή τη βδομάδα στο εξωτερικό. Δεν νομίζω ότι ο υπουργός Υγείας μπορεί να έρθει στα Γιάννενα και να πει κάναμε κάτι διαφορετικό. Είχε έρθει και στο παρελθόν και κάναμε εγκαίνια στο Πολυδύναμο, έκανε εγκαίνια στην 4η πτέρυγα, επικοινωνιακές φαμφάρες χωρίς και χωρίς ουσία κατά τη γνώμη μου. Λένε πράγματα χωρίς αντίκρισμα. Είναι αυτή τη στιγμή στην εξουσία, έχουν όλοι την πληροφόρηση, είναι δύσκολο για την αντιπολίτευση να έχει τα στοιχεία και τα δεδομένα τα ανοσολογικά, τα οικονομικά των νοσοκομείων, με αποτέλεσμα μόνοι τους να διαφημίζουν προς τα έξω ότι κάνουν πράγματα. Θέλω να τονίσω κάτι άλλο, ήταν υποχρέωση του υπουργείου Υγείας κάτι που δεν κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, και είναι υπόχρεος απέναντι στον κάθε Έλληνα πολίτη, απέναντι στον κάθε Έλληνα φορολογούμενο να δείχνει τα οικονομικά στοιχεία των νοσοκομείων. Υπάρχει ένα λεγόμενο Business Intelligence System, δηλαδή σύστημα επιχειρησιακής ευθύνης που εφαρμόζει το νοσοκομείο με εφαρμογή συστήματα που εφάρμοσε η κακή κυβέρνηση, κακή ειρωνικά το λέω, Σαμαρά-Βενιζέλου που θα μπορούσε ο κάθε Έλληνας πολίτης να βλέπει τι δαπανάται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, πόσο δαπανάται στην τάδε κλινική, πόσο κίνηση είχε, για να το συγκρίνουμε με τη Λάρισα, με την αντίστοιχη κλινική. Πόσοι γιατροί υπάρχουν εκεί, τι νοσηλευτικό προσωπικό; Αυτά τα στοιχεία, ο Υπουργός Υγείας ο κ. Ξανθός, ο κ. Πολάκης τα κρατάει κρυμμένα από τον Έλληνα πολίτη, από τον Έλληνα φορολογούμενο που πληρώνει πολύ ακριβά από την τσέπη του. Θα έπρεπε να είναι διαθέσιμα και μετά να καθίσουμε τον κύριο Ξανθό και να κάνουμε κριτική και να δούμε σε ομοιογενή στοιχεία αν τα πάνε καλά ή όχι. Κατά την γνώμη μου δεν τα πάνε καθόλου καλά.
Β.Σ: Μάλιστα, λοιπόν να ολοκληρώσουμε τα μηνύματα των τηλεθεατών, ένα μήνυμα λέει: « Μέχρι χθες λέγανε ότι δεν θα πάρουμε τη δόση του ενός δις μέχρι παρά προχθές λέγανε ότι δεν βγαίνουμε στις αγορές, έγιναν τα αντίθετα σε αυτά και πολλά άλλα. Γιατί λοιπόν να τους εμπιστευτούμε;» λέει ένα μήνυμα.
Λ.Γ: Ο κόσμος δεν πρέπει να έχει κοντή μνήμη. Τι έχει γίνει σε αυτή την πενταετία; Κάνανε δύο χρόνια να υπογράψουν τις αξιολογήσεις, καθυστέρησαν απίστευτα. Τη δόση του ενός δις κάλλιστα ο ίδιος ο Τσίπρας δεν βγήκε και είπε ότι εμείς βγήκαμε από τα μνημόνια και τις υποχρεώσεις; Γιατί λοιπόν ακόμη παίρνουμε δόσεις από έξω και πρέπει να πιάσουμε υποχρεώσεις; Και για την έξοδο στις αγορές, θα σας πω ότι την επικροτούμε και τη χειροκροτούμε την έξοδο στις αγορές. Εννοείται ότι είναι ένα καλό βήμα όμως έρχεται πολύ αργά, σε μεγάλο κόστος, πολλαπλάσιο κόστος από ότι αυτή τη στιγμή δανείζεται η Πορτογαλία και η Δανία και αυτά είναι αποτελέσματα της πολιτικής που πήρε ο κ. Τσίπρας, της πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ και της διαχειριστικής ανεπάρκειας αυτής της κυβέρνησης. Η Ελλάδα, αυτή τη στιγμή, έπρεπε να είχε κάνει άλματα μέχρι τώρα. Τα θεμέλια μπήκαν το ‘13 με ‘15, έπρεπε να κάνει άλματα, μπήκε στην κατάψυξη με αυτή την κυβέρνηση και δυστυχώς το πληρώνουμε όλοι μας στην καθημερινότητά μας, στέλνουν πολύ άσχημα μέτρα φορολογικά, έδωσα το παράδειγμα πριν, ακόμη και στην πίτσα που παραγγέλνουμε στο σπίτι μας την πληρώνουμε 11% ακριβότερα. Σχετικά με την δήλωση του τηλεθεατή, ήταν υποχρέωσή μου, σε μία θέση τόσο υπεύθυνη να δώσω τον καλύτερό μου εαυτό.
Β.Σ: «Ρωτήστε τον κ. Γεωργόπουλο, όταν θα έρθει η Νέα Δημοκρατία στην εξουσία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρωθυπουργός ποια μέτρα πρέπει να πάρει ώστε να μειωθεί η ανεργία; Θα βελτιωθεί η οικονομική κατάσταση των Ελλήνων; Δεν το πιστεύουμε δυστυχώς με την μείωση της ανεργίας αφού μας κυβερνούν ξένοι, Ευρωπαίοι και ως όρος και επηρεάζουν στις αποφάσεις των ελληνικών κυβερνήσεων.
Λ.Γ: Θα πω ότι το δεδομένο είναι ότι δεν είναι εύκολη η επόμενη μέρα, δεν είναι εύκολη εκ των πραγμάτων η διοίκηση μιας χώρας από τον επόμενο, τον οποιονδήποτε πρωθυπουργό, δεν θα μπω στα σενάρια συνομωσίας τώρα, ότι μας επηρεάζουν, ζούμε σε ένα παγκοσμιοποιημένο πλέον περιβάλλον και υπάρχουν διάφοροι συσχετισμοί όπως καλή ώρα ήρθαν τα μνημόνια γιατί είχαμε δανεισθεί, υπόγραψαν κάποιες συμβάσεις, έπρεπε να δώσουμε τα χρήματα πίσω, για να δώσουμε τα χρήματα πίσω μας είπαν ότι πρέπει να εφαρμόσουμε κάποια πράγματα. Η καταπολέμησή της ανεργίας σίγουρα δεν θα σας πω πως θα γίνει, θα σας πω πως δεν θα γίνει. Δεν θα γίνει με επιδοματική πολιτική, δεν θέλουμε, δεν είναι στη φιλοσοφία τη δική μας η επιδοματική πολιτική. Σε καμία περίπτωση δεν θα εφαρμόσουμε επιδοματική πολιτική, θα την εφαρμόσουμε μόνο στις πολύ ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες αλλά καλώ τους τηλεθεατές να διαβάσουν το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας και να τους λυθούν κάποιες από τις απορίες. Σίγουρα είναι ένα πρόγραμμα που αναπτύσσεται συνεχώς και εννοείται ότι δεν μπορεί να παρουσιαστεί λεπτομερώς. Υπάρχουν διαφορετικοί τομείς στο κόμμα, από το γνωρίζω, που δουλεύουν πάνω σε αυτό είτε είναι ο τομέας της υγείας, είτε της παιδείας, είτε της ανάπτυξης της οικονομίας.
Β.Σ: Ένα μήνυμα λέει: «Ο Λάμπρος πραγματικά ήταν διοικητής και για το υλικό αλλά και για το προσωπικό. Πραγματικά είναι άξιος συγχαρητηρίων. Θωμάς Χαλκιάς» Άλλο μήνυμα: «Κύριε Γεωργόπουλε μην ξεχνάς ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει στους φίλους του 51%». «Ο Κυριάκος θα βγει με αυτοδυναμία και αν όχι με ποιον θα συγκυβερνήσει;» Τα χουμε πει χίλιες φορές, με ποιον θα συγκυβερνήσει λοιπόν;
Λ.Γ: Φυσιολογικά με τα κόμματα που βρίσκονται ,τα λογικά κόμματα να το πω έτσι, σε ένα ευρύτερο δημοκρατικό τόξο.
Β.Σ: Σε ένα δημοκρατικό τόξο είναι και ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο κύριος Μεϊμαράκης, ήμουνα εκεί και στη ΔΕΘ, το ξέρετε πολύ καλά, και έχω καταγράψει ατελείωτες συζητήσεις μαζί του και συνεντεύξεις, το κλείνει το μάτι στο ΣΥΡΙΖΑ.
Λ.Γ: Δεν το γνωρίζω, νομίζω ότι είναι ένα απίθανο σενάριο.
Β.Σ: Απίθανο σενάριο ήταν κάποτε το να ακούσουμε ότι η Νέα Δημοκρατία θα συγκυβερνήσει με το ΠΑΣΟΚ, πλέον δεν μας κάνει καμία αίσθηση.
Λ.Γ: Αλλάζουν οι εποχές οπωσδήποτε, αλλά δεν το βλέπω τουλάχιστον για την επόμενη δεκαετία.
Β.Σ: Ένα σχόλιο για τις αυτοδιοικητικές εκλογές; Δήμος, Περιφέρεια, τι βλέπετε; Θέλω τα προγνωστικά σας και ολοκληρώνω με αυτό,
Λ.Γ: Θέλω να πω απλά ότι είμαι πολύ χαρούμενος, που βλέπω πολλούς αξιόλογους ανθρώπους και φίλους σε διαφορετικές παρατάξεις, δεν θα σταθώ σε μία παράταξη, άνθρωποι που θέλουν να ασχοληθούν με τα κοινά, δημοτικά είτε περιφερειακά και θέλω να πιστεύω ότι έχουν τις καλύτερες των προθέσεων και πρέπει να ασχοληθούν νέοι άνθρωποι. Νομίζω ότι χρειάζεται φρεσκάδα, πρέπει να ασχοληθούμε για να δώσουμε το διαφορικό.
Β.Σ: Αυτή η εγκύκλιος του Αυγενάκη έβαλε κάποια πράγματα σε σειρά; Επήλθε ηρεμία από τις όλες ταραχώδης διαδικασίες;
Λ.Γ: Δεν το γνωρίζω, ούτε είμαι τόσο κοντά στις τοπικές παρατάξεις και στις αυτοδιοικητικές παρατάξεις. Να πω την αλήθεια παρακολουθώ τα πράγματα, θέλω να πιστεύω ότι τουλάχιστον στο δήμο θα υπάρξει μία αλλαγή, νομίζω ότι έκλεισε τον κύκλο της αυτή η διακυβέρνηση του δήμου, η διαχείριση του δήμου καλύτερα, από τον κύριο Μπέγκα, ο οποίος δεν είναι μόνο 5 χρόνια, και εδώ μία παρένθεση, ήταν λάθος η πενταετία γιατί προκάλεσε καθεστωτισμό και αλαζονεία. Είναι δεύτερη θητεία αυτή και νομίζω ότι μετά από 9 χρόνια ότι ήταν να κάνουν, το έκαναν και νομίζω ότι είχαν τρομερό περιθώριο να κάνουν πολύ περισσότερα πράγματα και την ανοχή του κόσμου και ευελπιστώ ότι τουλάχιστον στο δήμο θα υπάρξει μία αλλαγή.