Facebook
Twitter
LinkedIn
Μοιραστείτε

Στο μεσημεριανό κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Ήπειρος TV1 σε αντιπαράθεση με τον Υπεύθυνο Υγείας του Σύριζα Ιωαννίνων κ. Παχατουρίδη.

Αναλυτικά το κείμενο της συνέντευξης ∇: 

Χ. Δίνω και το χρόνο στον κύριο Γεωργόπουλο να αναπτύξει τις σκέψεις του. Δεν ξέρω ίσως να διαφωνήσει φαντάζομαι, είναι θέμα διαφορετικής ιδεολογίας.

Λ.Γ.  Δεν ξέρω από πού να πρώτοξεκινήσω, θα πω ότι ήμουν παρών στην παρουσίαση αυτού του προγράμματος και αυτά που άκουσα και καλώ όλο τον κόσμο να μπει πλέον με τις σύγχρονες τεχνολογίες, μπορεί να το δεί, να γκουγκλάρει να το πω έτσι, να μπει στο YouTube να δει όλο το πρόγραμμα, την παρουσίαση που ειπώθηκαν πράγματα εξαιρετικά, ρεαλιστικά, εφικτά, σύγχρονα αυτά που είναι απαιτήσεις του συστήματος και που δεν μπορώ να καταλάβω πως κάποιος άνθρωπος μπορεί να είναι αντίθετος σε αυτά τα πράγματα δηλαδή στην πρόληψη, στη χρήση νέων τεχνολογιών. Επίσης είναι ΕΝΑ Σύστημα για, τη βελτίωση της Δημόσιας Υγείας, νομίζω ότι οι άνθρωποι του ΣΥΡΙΖΑ μπερδεύουν το δημόσιο με το ιδιωτικό και επίσης να πω ότι και οι ιδιώτες προσφέρουν στο Σύστημα, προσφέρουν πρωτοβάθμια περίθαλψη υγείας δεν κατανοώ αυτές τις εκφράσεις περί κονσερβών και τα άλλα που ακούστηκαν. Αλίμονο, οι άνθρωποι της υγείας έχουνε μέσα στο χώρο, προσφέρουνε όλοι τους ένα κομματάκι σε αυτό, πολύ σημαντικό κομμάτι και τεράστιο έργο στους συνανθρώπους μας που το έχει ανάγκη, ειδικά αυτή την εποχή. Θέλω να πω λοιπόν για ένα πρόγραμμα υγείας το οποίο πραγματικά και εμένα που ασχολούμαι πολύ με το χώρο, με εξέπληξε θετικά. Είναι πράγματα αναγκαία, ρεαλιστικά, θα μπορούσα να μιλήσω ώρα γιατί το τι είναι να γίνει αλλά νομίζω ότι αυτό που παρακολούθησα ήταν ακριβώς αυτά που θεωρώ ότι έχει ανάγκη το Σύστημα. Καθώς πέντε χρόνια μετά, διανύουμε το πέμπτο έτος διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και δεν έχουμε δει αυτές τις αναγκαίες αλλαγές που θα πρέπει να μπουν μέσα στο Σύστημα Υγείας. Απορώ πως μπορεί να ισχυρίζονται οι άνθρωποι του ΣΥΡΙΖΑ ότι προχωρούν σε αναβαθμίσεις, όταν οι προϋπολογισμοί είναι πετσοκομένοι, οι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων είναι χαμηλότεροι, κάθε χρόνο χαμηλότεροι, πώς καταφέρνουν μετά να λένε ότι κάνουμε αναβάθμιση ιατροτεχνολογικών εξοπλισμών όταν μας κατηγορούσαν το 2013, το ‘14 που είχαμε και περισσότερα χρήματα, και εκεί ήταν που εξορθολογίστηκε το σύστημα και βρήκανε μία κατάσταση την οποία όμως δεν συνέχισαν, τη βελτίωση της, κατά τη γνώμη μου. Δεν ξέρω αν θέλετε να μπω σε λεπτομέρειες από το πρόγραμμα υγείας, είναι πάρα πολλά αυτά που ειπώθηκαν, θα χρειαστούμε πολλή ώρα.

Χ. Ήτανε ουσιαστικά πάνω σε τρεις άξονες έτσι, στάθηκε κυρίως, πρόληψη, πρόγραμμα δράσεων και βελτίωση των συνθηκών παροχής υπηρεσιών υγείας. Και εκεί γίνεται πολύς λόγος και αντίλογος από το κυβερνών κόμμα, από το ΣΥΡΙΖΑ σε ότι αφορά τους ιδιώτες, θέλετε να σταθούμε λίγο σε αυτό; Κάνατε ένα άνοιγμα μέσω του προγράμματος αυτού στους ιδιώτες; Στην ιδιωτικοποίηση  παροχών υπηρεσιών υγείας;

Λ.Γ. Δε λέμε όχι στις συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, είναι αναγκαίες. Δεν αναιρούμε τον κόπο και την προσπάθεια των ανθρώπων του δημόσιου τομέα, θέλουμε την αναβάθμιση του δημόσιου συστήματος, θέλουμε την καλυτέρευση των συνθηκών των ανθρώπων που δουλεύουν μέσα στο σύστημα όπως ο ίδιος εδώ ο κ. Παχατουρίδης που είναι γιατρός. Δεν λέμε εμείς όχι σε αυτό, αλλά δεν μπορούμε να αφήνουμε έξω από το σύστημα υγείας τον ιδιωτικό τομέα, δεν μπορεί να είναι μία κλειστή, ένα σάιλο όπως λέγεται, το δημόσιο σύστημα υγείας να είναι αποκλειστικά κλειστό και να μην είναι ανοιχτό στις συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα. Θα σας πω ότι η τάση στο εξωτερικό είναι αυτή τη στιγμή παράδειγμα, αντί να αγοράζονται μηχανήματα, μαγνητική αξονική αγοράζονται υπηρεσίες. Γιατί να μην χρησιμοποιήσουμε τον ιδιωτικό τομέα όταν είναι προς όφελος του τελικού χρήστη που στην προκειμένη περίπτωση είναι ο ασθενής; Αυτό είναι ένα πρόγραμμα υγείας που παρουσιάστηκε, η προτεραιότητά του πρώτα από όλα δεν είναι ιατροκεντρικό είναι ασθενοκεντρικό, προτεραιότητά του είναι ο ασθενής, προτεραιότητά του είναι πώς θα βελτιώσουμε την παροχή υπηρεσιών υγείας στους ασθενείς και μέσα σε αυτό το σύστημα, ναι δεν λέμε όχι και στον ιδιωτικό τομέα, δεν λέμε όχι και στην βελτίωση των συνθηκών του δημόσιου τομέα, ο οποίος και ο ίδιος ο κ. Παχατουρίδης το είπε πριν ότι το σύστημα πονάει και θα πρέπει να βρούμε και συνεναίσεις και κοινούς παρονομαστές. Νομίζω ζούμε σε μία εποχή που κάποια πράγματα είναι κοινή λογική και ειδικά ο χώρος της υγείας που είναι τόσο ευαίσθητος. Νομίζω ότι θα πρέπει να εφαρμοστούν οπωσδήποτε κάποια πράγματα και το απέδειξε και ο ΣΥΡΙΖΑ. Θα σας πω ότι όταν ήρθει στην εξουσία αυτά που κατηγορούσε πριν τα έκανε, και πολλές μνημονιακές υποχρεώσεις. Αυτά που κατηγορούσε πριν εμάς που κάναμε τεράστιο αγώνα να κρατήσουμε το σύστημα όρθιο, υπό πολύ αντίξοες συνθήκες, τα εφάρμοσε, δεν είπε όχι σε αυτά, γιατί πλέον στο σύστημα υγείας υπάρχει η επικρατούσα τάση είναι η τεχνοκρατική προσέγγιση των πραγμάτων.

[…]

Χ. Κύριε Γεωργόπουλε, βλέπω σημειώνετε όλη την ώρα.

Λ.Γ. Ναι σημειώνω, έχω πάρα πολλά να απαντήσω. Εννοείται ότι είναι φυσική εξέλιξη, ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων, εννοείται ότι θα πρέπει να αξιοποιήσουμε το ΕΣΠΑ, δε λέμε όχι σε αυτό όμως να το αξιοποιήσουμε σωστά, να σας πω τι έχει κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, τις μονάδες αυτές τις ΤΟΜΥ, επειδή δεν έχει πόρους να τις χρηματοδοτήσει, τις ενέταξε στο ΕΣΠΑ, το οποίο λήγει τέλος του 2019, αρχές του ‘20 λήγει, με αποτέλεσμα αυτοί οι άνθρωποι, βέβαια δεν θα τον νοιάζει τον ΣΥΡΙΖΑ γιατί δεν θα είναι η κυβέρνηση την επόμενη μέρα απλά θα δημιουργήσει προβλήματα, δεν μιλάμε για ένα ολοκληρωμένο σωστό πρόγραμμα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, κατήργησαν το ΠΕΔΥ, ήθελα να το ονομάσουν στα πλαίσια του νεολλογισμού που κάνουνε, τις ονόμασαν ΤΟΜΥ, ήταν μνημονιακή τους υποχρέωση να φτιάξουν 250 ΤΟΜΥ, δεν τις έχουνε φτιάξει γιατί υπάρχει διαχειριστική ανεπάρκεια, δυστυχώς μετά λύπης μου το λέω ότι υπάρχει διαχειριστική ανεπάρκεια. Μακάρι να ήταν εξαιρετικοί, μακάρι αντιλαμβανόταν σύγχρονες μορφές διοίκησης και να προχωρoύσανε τα πράγματα, έχουν φτιάξει 100 από τις 250, υπάρχουν τεράστια κενά, υπάρχουν περιοχές ακάλυπτες από γενικούς γιατρούς από παιδιάτρους. Ευτυχώς θέλω να κάνω μία παρένθεση, τα Γιάννενα είναι εξαίρεση με τα δυο τους τα νοσοκομεία που στέκονται και κρατάνε καλά όλα αυτά τα χρόνια αλλά δυστυχώς κ. Παχατουρίδη, φαντάζομαι μιλάτε με συναδέλφους σας δεν είναι ίδια κατάσταση σε άλλες περιοχές που μας βλέπουν ή γενικώς σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. Έφτιαξαν λοιπόν τα ΤΟΜΥ, την Πρωτοβάθμια και είναι και το παράδειγμα των Ιωαννίνων που βαφτίζουν δυο-δυο ΤΟΜΥ δηλαδή πρώτη δεύτερη και τρίτη Τετάρτη μαζί και να δείχνουν ότι έχουν κάνει περισσότερες. Δυστυχώς αυτά τα χρόνια διανύουμε το πέμπτο έτος διακυβέρνησης Σύριζα, ήταν πάρα πολλά πράγματα πουν θα μπορούσαν να γίνουν όπως θα συμφωνήσω οι ενεργειακές αναβαθμίσεις, η μείωση του κόστους των δαπανών για πετρέλαιο, θα διαφωνήσω στο θέμα της καθαριότητας είναι ένα θέμα που καίει και το βρίσκετε μπροστά σας κύριε Παχατουρίδη. Να πω στους τηλεθεατές ότι στα Γιάννενα το ένα νοσοκομείο προχώρησε, και εδώ είναι το παράδοξο της υπόθεσης, στην κατάργηση του εργολάβου το άλλο συνέχισε με τον εργολάβο. Οικονομοτεχνικές μελέτες έδειξαν ότι είναι συμφέρον για το δημόσιο να υπάρχει εργολάβος και τώρα που λήγουν οι συμβάσεις των καθαριστριών αυτών που προκηρύχθηκαν λήγει το οκτάμηνο, κάνουν διαδήλωση και κατηγορούν τον κ. Πολάκη. Και θέλω να σταθώ και στον κύριο Πολάκη, τον κύριο Παχατουρίδη έχει τύχει να τον έχω γνωρίσει και σαν γιατρό και τον εκτιμώ πάρα πολύ για αυτό του το κομμάτι, αλλά δεν μπορεί να είναι Υπουργός Υγείας ένας άνθρωπος σαν τον κ. Πολάκη, θεωρώ ότι προσβάλλει και τον κύριο Παχατουρίδη που βρίσκεται δίπλα μου αυτή τη στιγμή και προσφέρει πραγματικό έργο με τις ιατρικές του υπηρεσίες.

[…]

Χ. Κάποιοι λένε ότι δεν δικαιούται η Νέα Δημοκρατία να μιλάει για υγεία όταν λέει πήγε να μου φέρετε τα πεντάευρα στα νοσοκομεία, λοιπόν θα ήθελα την άποψή σας.

Λ.Γ. Εγώ συμφωνώ με το πεντάευρο, δεν είναι οτι το κρύβω, και ο ΣΥΡΙΖΑ να ξέρετε έκοψε το πεντάευρο που ήταν στοχευμένο για κάποιον που έκανε ραντεβού με τον κύριο Παχατουρίδη παράδειγμα, με ανθρώπους με μεγάλη εμπειρία, με διευθυντές του ΕΣΥ και το πέρασαν αύξηση 6% στους συνταξιούχους την εισφορά για την υγεία. Ξέρετε πόσο ήταν το έσοδο από το πεντάευρο; 19 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο πανελλαδικά, ξέρετε πόσο χρέωσε ο  ΣΥΡΙΖΑ τους συνταξιούχους; 900 εκατομμύρια, συγκρίνετε τη διαφορά για να καταλάβετε και να πούμε μετά για το πεντάευρο αν έπρεπε να καταργηθεί ή όχι. Είπε ο κ. Παχατουρίδης, θα προτιμούσα βέβαια να μιλήσω για το πρόγραμμα υγείας αλλά πάλι παραπέμπω τον κόσμο και τον ίδιο τον κ. Παχατουρίδη να το διαβάσει, θεωρώ τώρα ότι είναι ένα πρόγραμμα προς την απόλυτα σωστή κατεύθυνση. Δεν νομίζω ότι εύκολα υπάρχει άνθρωπος να διαφωνήσει με αυτά, είναι κοινή λογική με αυτά που λέει το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας. Τα 2 εκατομμύρια που εγγράφησαν στους οικογενειακούς γιατρούς τεκμηριώνουν την αναποτελεσματικότητα του συστήματος και το γεγονός ότι υπάρχουν περιοχές που δεν έχουν καλυφθεί. Επίσης στην περιοχή ζούμε και γίνομαι δέκτης παραπόνων, μετακινούν κόσμο με εντέλλεσθε, γιατρούς γιατί η νεφρολογική του Χατζηκώστα να καλύψει νεφρολογικές άλλων περιοχών, αν το σύστημα είναι εντάξει και είναι τόσο ρόδινα και ιδανικά τα πράγματα γιατί στέλνουνε εντέλλεσθε σε γιατρούς με μεγάλη εμπειρία με πολλά χρόνια υπηρεσίας, τους αναγκάζον να κάνουν 15 εφημερίες. Απλά κυρία Χριστόφορίδου ξέρετε τι γίνεται, μέσα στα νοσοκομεία δυστυχώς δεν βγαίνουν αυτά τα πράγματα προς τα έξω, ο ΣΥΡΙΖΑ τα καλύπτει και τα καλύπτει πολύ καλά και κάποια στιγμή τα βάζει κάτω από το χαλάκι του αλλά κάποια στιγμή αυτά γίνονται βουνό και είναι πάρα πάρα πολλά αυτά τα προβλήματα. Και θέλω να πω παράδειγμα ότι όταν εγώ ήμουν διοικητής στο Χατζηκώστα, και να ξέρει ο κόσμος πως είμαι οικονομολόγος της υγείας, τεχνοκράτης της υγείας δεν ήταν πολιτική τοποθέτηση και στέλναμε γιατρούς να καλύψουν ανάγκες άλλων νοσοκομείων, όπως η περιοδική ζήτηση του νοσοκομείου της Πρέβεζας γιατί λόγω τουρισμού έχει το καλοκαίρι, ξέρετε τι γινόταν από την ΕΙΝΗ και από τον κύριο Νικολόπουλο που σήμερα είναι διοικητής της Υγειονομικής Περιφέρειας; Παραστάσεις διαμαρτυρίας γιατι στέλνουμε εντέλλεσθε! Συγγνώμη δεν ήταν εντέλλεσθε, μετακινήσεις με τη συναίνεση των γιατρών και σήμερα στέλνουν οι διοικητές και η υγειονομική περιφέρεια εντέλλεσθε για να καλύψουν κενά που δεν υπάρχουνε. Αποχώρησαν από το σύστημα 500 άνθρωποι με συνταξιοδότηση αυτή τη χρονιά. Δεν καλύπτεται με τους επικουρικούς, είναι λίγες οι θέσεις που καλύπτονται με τους επικουρικούς και ξαναλέω, μακάρι να τους καλύπτει, μακάρι να φέρουν κι άλλο κόσμο στο σύστημα, μακάρι να καλύφθουν οι κλινικές. Η εικόνα που έχω κύριε Παχατουρίδη, δυστυχώς είναι διαφορετική, υπάρχουν κλινικές αυτή τη στιγμή και στον Νομό που δεν είναι καλυμμένες, δεν υπάρχουν ειδικευόμενοι γιατροί, δεν καλύπτονται θέσεις, υπάρχουν κλινικές που υπολειτουργούν, λειτουργούν με 15 εφημερίες του κάθε γιατρού. Θέλω να σας πω επίσης για τις προκηρύξεις των ΤΕΠ, πόσο καιρό έχουνε κάνει που σίγουρα εμείς στο πρόγραμμά μας λέμε ότι τα ΤΕΠ θα είναι αυτόνομα τμήματα, διασυνδεδεμένα με το ΕΚΑΒ, κοινή λογική, δεν νομίζω να διαφωνήσει κάνεις. Εδώ προκήρυξαν θέσεις των ΤΕΠ που δεν έχουν καλυφθεί. Θέλω να πω επίσης για το πολυδύναμο, 5 χρόνια, πόσες φορές το ανακοίνωσε η νυν ηγεσία του Υπουργείου Υγείας σχεδόν το εγκαινίασε τη νέα πτέρυγα του Πανεπιστημιακού, πού είναι η αποτελεσματικότητα; Εμείς κ. Παχατουρίδη, μαζί σας, να το υλοποιήσουμε, να το κάνουμε, να το προχωρήσουμε,  περνάει όμως ο καιρός μπαίνουμε σε προεκλογική. Κυβερνάτε από τον Ιανουάριο του ’15, κλείσαμε τέσσερα χρόνια και διανύουμε τον πέμπτο, συν ένα εξάμηνο που η κατάσταση ήταν με τις τόσες φωνές σας  και την τόση αντίδραση σας στο σύστημα, φυσιολογικότατα πράγματα που κάναμε για τον εξορθολογισμό, που δεν επέτρεπαν τη σωστή λειτουργία.

Επίσης, θέλω να πω για τους προϋπολογισμούς του νοσοκομείου, θα ήθελα να το ψάξετε έχετε λάθος σε αυτό, είναι €200 εκατομμύρια κάτω οι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων κάθε χρόνο, δεν είναι αυτό που είπατε ότι υπάρχουν ανεβασμένοι προϋπολογισμοί. Δυστυχώς χάνουμε και πολύ πολύ αξιόλογο προσωπικό, υπάρχουν κλινικές στην περιοχή, έχει φύγει ο κόσμος παραιτούνται δεν θέλω να μπω σε ονόματα, ο κ. Παχατουρίδης είμαι σίγουρος ότι τους ξέρει τους συναδέλφους του που αναγκαστικά φεύγουν κυρίως για το εξωτερικό. Άνθρωποι που έχουν προσφέρει, που πρόσφεραν στο σύστημα, το στήριξαν και βλέποντας αυτή την κατάσταση, βλέποντας ότι δεν βελτιώνεται και είναι άλλη μία τεκμηρίωση ότι δεν πάει καλά το πράγμα, παραιτούνται, αποχωρούν από τις θέσεις τους και νομίζω και κ. Παχατουρίδη τις ξέρετε αυτές τις περιπτώσεις.

[…]

Λ.Γ.  Εδώ είναι η πρώτη φορά που θα σας διακόψω γιατί ήμουνα μέσα στο σύστημα. Δεν πληρώναν το πεντάευρο,  αν δεν μπορούσαν να το πληρώσουν, αλίμονο, ξέρετε ποιες ήταν οι εισπράξεις από το 5ευρω; Υπήρχαν κέντρα υγείας, γιατί υπάρχουν τα δεδομένα τα είχαμε και εμείς τα δίναμε και στη δημοσιότητα εν αντιθέσει με σας που το λεγόμενο Business Intelligence, το κρατάτε στο Υπουργείο και έπρεπε μέσα να υπάρχει διαφάνεια και να είναι προσβάσιμα τα δεδομένα σε όλους τους Έλληνες για να βλέπουμε πόσο κοστίζει το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, πόσο κοστίζει ένα κέντρο υγείας; Δυστυχώς αυτά κρατούνται στο Υπουργείο Υγείας ενώ θα πρέπει να είναι προς τα έξω και θα σας πω ότι το κέντρο υγείας Βουτσαρά, ξέρετε, είχε εισπράξει €0 σε 2 χρόνια από 5 ευρώ. Δεν έπαιρνε σε κανέναν. Αυτό πρέπει να καταρριφθεί λίγο και ο μύθος του πεντάευρου ότι ήταν τόσο αυστηρά τα πράγματα.

Λ.Γ. Θα σας πω ότι στο πρόγραμμά της Νέας Δημοκρατίας εμείς ευτυχώς ή δυστυχώς δεν είμαστε λαϊκιστές να λέμε νούμερα κοινότητας με προσλήψεις. Το μόνο που αναφέρθηκε σε δύο ώρες παρουσίασης ήταν για 2000 προσλήψεις άμεσες. Θα σας πω ότι ο κύριος Μητσοτάκης το διάστημα 2013-‘15 ήτανε υπουργός διοικητικής μεταρρύθμισης και είχε συμφωνήσει με τους θεσμούς, μετά από έντονες διαπραγματεύσεις μεγάλο αριθμό υγειονομικών να προσληφθούν στο σύστημα και είχαν ενταχθεί και εγγραφεί στον προϋπολογισμό. Δυστυχώς όμως ήρθε ο ΣΥΡΙΖΑ  το Γενάρη του ‘15 και αυτό δεν συνέβη, πήγαμε πίσω τουλάχιστον ένα χρόνο και ξέρετε τι έκανε μετά ο ΣΥΡΙΖΑ κ. Χριστοφορίδου; Πήρε κόσμο, αντί να πάρει γιατρούς που ήταν προκηρυγμένοι, που ήταν έτοιμο δηλαδή είχαμε συμφωνήσει να πάρουμε γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό, έλεγε ότι πήρε εννιά χιλιάδες κόσμο το οποίο ήταν οι καθαρίστριες, το υποστηρικτικό προσωπικό που προηγουμένως είχε απολύσει καθώς δούλευαν στον εργολάβο, απλά δούλευαν σε ιδιωτικό από προγράμματα ΟΑΕΔ, από προγράμματα ΕΣΠΑ και ελάχιστο προσωπικό και κάποιες θέσεις επικουρικών που παίρνετε τώρα, γιατί; Γιατί αποχωρούν από το σύστημα γιατί κλείνουν το 67ο έτος της ηλικίας τους και αποχώρησαν. 01-01-2019 έφυγαν 500 γιατροί από το Εθνικό Σύστημα Υγείας. 01-01-2020 φεύγουν δυόμισι χιλιάδες γιατροί από το Σύστημα Υγείας γιατί είναι μία ανάποδη πυραμίδα, φτιάχτηκε το ’80, με το πρόβλημα όλων των ετών έτσι εδώ να πω ότι όντως δεν είναι ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ που είναι μία ανάποδη πυραμίδα, είναι ευθύνη δεκαετιών, είναι γηρασμένο το προσωπικό αποχωρεί και αυτό εκμεταλλεύεται ο ΣΥΡΙΖΑ και το πουλάει ως προσλήψεις. Όχι δεν είναι αυτές οι αυτές οι προσλήψεις, ήθελα να κάνω αυτή την παρένθεση, ξέρω ότι μπορεί να διαφωνείτε σε αυτό αλλά εγώ έχω μάθει να μιλάω με δεδομένα.

[…]

Άλλο να προσλαμβάνονται δύο νευροχειρούργοι σαν εσάς σε βαθμίδα διευθυντή και άλλο να προσλαμβάνουμε δύο διοικητικούς υπαλλήλους ή δυο ΔΕ για παράδειγμα, δεν θέλω να αδικήσω τους ανθρώπους αλίμονο, πρέπει να βλέπουμε και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά.

Χ. Για το νέο κτίριο, τη νέα πτέρυγα κ. Γεωργόπουλε που ο συνομιλητής σας είπε ότι ουσιαστικά φτιάχτηκε με προδιαγραφές να λειτουργήσει ιδιωτικά τι απαντάτε;

Λ.Γ. Πρώτα απ’όλα πρέπει να πω ότι πρέπει να μπει μπροστά αυτή η πτέρυγα. Πρώτα απ’όλα θα συμφωνήσω ότι χρειάζεται οπωσδήποτε αλλαγή ο χάρτης υγείας έχουν περάσει 30 χρόνια και δεν έχει καθίσει κάποιος να χαρτογραφήσει την περιοχή, τις πραγματικές ανάγκες, τις πραγματικές ανάγκες της πρωτοβάθμιας. Έχουμε έξι Κέντρα Υγείας που λειτουργούνε με τα οδικά δεδομένα, με τους οδικούς άξονες του 1985 έχουμε 2019,  έχουμε 9 νοσοκομεία από δω έως την Πάτρα όταν έχουμε πλέον Ιονία, είχαν φτιαχτεί με διαφορετική λογική. Δεν είπα να κλείσουμε μη με παρεξηγήσετε κ. Παχατουρίδη αλλά πρέπει να γίνει ένας… […] Δεν νομίζω ότι θα  διαφωνήσει κανένας με αυτό αλλά να καταγράφουν οι ανάγκες και με βάση  αυτές τις ανάγκες να δούμε τι κλινικές χρειαζόμαστε αυτό λέγεται health needs assessment δηλαδή καταγραφή υγειονομικών αναγκών, εν πάση περιπτώσει. Είναι ένα υπερσύγχρονο κτίριο είναι αμαρτία που κάθεται τόσα χρόνια και το πολυδύναμο και η νέα πτέρυγα, ο ΣΥΡΙΖΑ δυστυχώς μας έβαλε την ταμπέλα ότι εμείς θέλουμε να το ιδιωτικοποιήσουμε, κάτι που δεν ισχύει, ποτέ δεν ειπώθηκε ποτέ από επίσημα χείλη αλλά πραγματικά σας λέω ότι εμείς οι άνθρωποι που ασχολούμαστε με την υγεία στη Νέα Δημοκρατία δεν είχαμε αυτό στο μυαλό μας. Δεν θα απολογηθούμε για αυτό που ο κ. Παχατουρίδης παρατήρησε και ξέρει την εργονομία του χώρου, δεν θα απολογηθούμε εμείς για την εργονομία του χώρου και πως αυτό μπορεί να αξιοποιηθεί και αν αυτό κάνει καμπανάκι ότι πάει προς ιδιωτικό τομέα. Νομίζω ότι δεν υφίσταται κάτι τέτοιο, επιτρέψτε μου να διαφωνήσω. Ξέρω ότι υπήρχαν μεγάλες κόντρες με τη διοίκηση και με γιατρούς για το πώς θα μεταφερθεί σε αυτό, ποιες κλινικές θα πάρουν τι, δεν ξέρω τώρα τις λεπτομέρειες αλλά το σίγουρο είναι ότι αυτά τα κτίρια το πολυδύναμο, η νέα πτέρυγα του πανεπιστημιακού, μιλάμε για χιλιάδες τετραγωνικά μόνο το πολυδύναμο είναι 30 χιλιάδες τετραγωνικά και αν δεν κάνω λάθος η νέα πτέρυγα είναι μεγαλύτερη. Δύο κτίρια στους Αμπελόκηπους, που κάθονται αυτή τη στιγμή και δεν έχουν ενταχθεί σε τίποτα. Χρειάζεται όμως προσωπικό και αυτό το προσωπικό δεν το παίρνει ο ΣΥΡΙΖΑ ή χρειάζεται να γίνει μία καλή αναδιανομή, ανακατανομή του προσωπικού όμως δεν το έχει κάνει και επιμένω ότι είναι πέμπτος χρόνος, πότε θα του κάνει, ποιο είναι το πρόγραμμα στην υγεία του ΣΥΡΙΖΑ; Εγώ δεν το είδα πουθενά, δεν είδα την εφαρμογή του, πότε θα το κάνει, θα τα αφήσουνε μετά που θα είμαστε εμείς κυβέρνηση όπως δείχνουν τα πράγματα είτε το Μάιο ή τον Οκτώβρη ή δεν ξέρω πότε θα αποφασίσει να κάνει εκλογές ο κύριος Τσίπρας και μετά θα πυροβολούν σε εισαγωγικά και θα λένε να ορίστε, οι κακοί αυτοί οι άνθρωποι που δεν υλοποιούν γιατί πέντε χρόνια δυστυχώς το αφήσαμε, νέκρωσε δηλαδή το βάλαμε στην κατάψυξη όλο το Σύστημα Υγείας και αν συνέβησαν κάποια πράγματα εγώ μετά χαράς να τα δω και να τα αναγνωρίσω ότι έγιναν, ήταν είτε φυσική εξέλιξη είτε βασισμένο στο φιλότιμο των ανθρώπων είτε δυστυχώς δεν βρίσκω λόγους αλλά δεν νομίζω ότι γίνεται κάτι προσχεδιασμένο, σχεδιασμένο, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό στον τομέα της υγείας.

[…]

Λ.Γ. Θα ήθελα όμως να κλείσω, ξαναλέω πρώτα από όλα, που είναι διαθέσιμο το πρόγραμμα υγείας του ΣΥΡΙΖΑ να το δούμε, να το διαβάσουμε και δεύτερον προτρέπω τον κόσμο να μπει να ψάξει να διαβάσει το πρόγραμμα υγείας της Νέας Δημοκρατίας.

Δεν έχω δει κάποιο συγκεκριμένο πρόγραμμα, νομίζω ότι υπάρχει μία αναρχία στο σύστημα αυτή τη στιγμή.  Εμείς τους βάλαμε (τους ανασφάλιστους) κ. Παχατουρίδη με νόμο Άδωνη Γεωργιάδη το 2014.  Εγώ την εφάρμοζα απόλυτα και εδώ θέλω να υπερασπιστώ και τον κ. Βάββα, δημοσίευε το ποσό που πήγαινε σε ανασφάλιστους που δαπανήθηκε από νοσοκομείο σε ανασφάλιστους.

Θέλω να πω ότι είναι νόμος του 2014, τους ανασφάλιστους στο Σύστημα Υγείας τους έβαλε η ανάλγητη για τους ανθρώπους του ΣΥΡΙΖΑ Νέα Δημοκρατία και αυτός ο ανάλγητος υπουργός υγείας ο κύριος Άδωνις Γεωργιάδης. Αυτοί προέβλεψαν στο σύστημα.

Απλά καλώ τον κόσμο, πρέπει να το να το διαβάσει, να το δει να το μελετήσει προσεκτικά να καταλάβει το νέο ύφος και ήθος που πρεσβεύει η Νέα Δημοκρατία και ο πρόεδρος της Κυριάκος Μητσοτάκης. Ξέρουμε τι μας γίνεται, έχουμε γνώση, υπάρχει άφθονη τεχνογνωσία, ξέρουμε πάρα πολύ καλά τι πρέπει να κάνουμε, πώς θα το κάνουμε, πότε θα το κάνουμε και γνώμονας είναι η όσο το δυνατόν καλύτερη εξυπηρέτηση των συμπολιτών μας, η καλύτερη παροχή υπηρεσιών υγείας και να πιάνουν τόπο τα λεφτά μας, τα λεφτά του Έλληνα φορολογούμενου που έχει υποστεί ο κάθε Έλληνας πολίτης τα τελευταία 10 χρόνια, μία τεράστια υπερφορολόγηση, τεράστιες εισφορές.

[…]

Εγώ δεν είχα στείλει ούτε ένα νοσήλειο προσωπικά στη ΔΟΥ. Και πρέπει να συμφωνήσουμε νομίζω και σε ένα τελευταίο, εν κατακλείδι, ότι η υγεία δεν είναι δωρεάν είναι ένας μύθος ότι είναι δωρεάν, την πληρώνουμε.

Εσείς δεν πληρώνεστε κύριε Παχατουρίδη, που είστε γιατρός, κάποιος σας πληρώνει αυτό εννοώ, για τον ασθενή, για τον πολίτη, μακάρι να είναι δωρεάν αλλά και να προσφερθεί δωρεάν υπάρχει ένα κόστος, αυτό πρέπει να καταλάβουμε και αυτό το κόστος κάπου πρέπει να βρεθεί είτε είναι ο προϋπολογισμός, είτε είναι η φορολογία,  είτε είναι κάποια έσοδα που πρέπει να κάνουν τα νοσοκομεία. Πρέπει να λέμε τα πράγματα ως έχουν, δεν είναι δωρεάν η λειτουργία ενός Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, κοστίζει τεράστια χρήματα και πρέπει να εξορθολογήσουμε αυτό το κόστος, είτε με απλά πράγματα με τις εργειακές  δαπάνες, είτε συμπράττοντας με ασφαλιστικές εταιρείες όπως λέει και το πρόγραμμα. 

[…] Γιατί όχι, άμα μειώνετε το κόστος και βελτιώνει την ποιότητα παροχής υπηρεσιών γιατί να πούμε όχι σε αυτό το πράγμα.

εγγραφή στο Newsletter