Facebook
Twitter
LinkedIn
Μοιραστείτε

∇ Αποσπασματικά τμήματα με τοποθετήσεις μου από ζωντανή παρουσία στο Βήμα Τηλεόραση Ιωάννινα και το κεντρικό δελτίο ειδήσεων, σε πάνελ με συντονιστή τον δημοσιογράφο Παναγιώτη Μπούρχα και συνομιλητή τον πρώην βουλευτή Θανάση Οικονόμου (κιν.αλ).

αναλυτικά το κείμενο της συνέντευξης ∇

Χαίρομαι που ακούω από τον κ. Οικονόμου τη λέξη αξιολόγηση στο δημόσιο, εννοείται ότι πρέπει να μπούμε στην αξιολόγηση στο δημόσιο και θα συμφωνήσω επίσης μαζί του ότι είναι καθαρά λόγοι επικοινωνιακοί, είναι επικοινωνιακές φωτοβολίδες του κ. Τσίπρα σε μια προσπάθεια να συσπειρώσει το κοινό του και να αποπροσανατολίσει τον κόσμο από την τραγική του διακυβέρνηση, από τα λάθη που έχει κάνει όλα αυτά τα χρόνια.

Γιατί το προοδευτικό να είναι μόνο προνόμιο από το κέντρο προς την αριστερά; Δηλαδή εμείς ως φιλελεύθεροι δεν είμαστε προοδευτικοί; Η πρόθεση του, δεν έχει αγνές προθέσεις αυτός ο άνθρωπος, έχει αποδείξει το ό,τι κάνει το κάνει με πολιτική σκοπιμότητα.

Πρέπει να ιεραρχήσουμε. Αυτή τη στιγμή αν ακολουθήσουμε την πολιτική του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ, που σηκώνει ένα θέμα εκκλησία, πραγματικά ένα ευαίσθητο θέμα, και αφήνουμε στην άκρη το υπερταμείο, που ζούμε σε αυτήν την πόλη που η μισή η πόλη πήγε στο ταμείο για 99 χρόνια. Πρέπει κάποια στιγμή να πέσει αυτός ο μύθος ότι οι καλοί οι αριστεροί και οι κακοί οι άλλοι. Δηλαδή δεν φροντίζουν το κράτος, τους πολίτες μόνο οι αριστεροί και απέδειξαν, αυτή η διακυβέρνηση ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ, ίσως έπρεπε να έρθει και αυτό, για να δείξει πόσο φτωχοποίησε τη χώρα, πόσο φτωχοποίησε τους πολίτες, τους έχει ρίξει πάρα πολύ χαμηλά και τώρα τους πετάει κοινωνικά επιδόματα. Καμία οικονομία κ. Οικονόμου στον κόσμο δεν έχει βασιστεί σε κοινωνικά επιδόματα. Και θα σας πω ότι ο φιλελευθερισμός είναι αυτός που κατοχυρώνει το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Οι κρατιστές του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ ή οι φιλελεύθεροι της Ν.Δ; Ποιοι είναι κοντά στην παραγωγικότητα; Ποιοι είναι κοντά στην επιχειρηματικότητα; Ποιοι είναι κοντά στη μείωση της φορολογίας; Ποιοι είναι κοντά στη βελτίωση της λειτουργίας του κράτους; Ποιοι είναι κοντά στην αξιολόγηση;  Ο ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ είναι υπέρ της αξιολόγησης; Ο ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ είναι υπέρ της επιχειρηματικότητας; Δαιμονοποιεί την επιχειρηματικότητα. Είμαι οικονομολόγος κ. Οικονόμου, η οικονομία μπορεί να έχει ψυχολογία, μπορεί να έχει αρνητικό κλίμα που επηρεάζει την ανάπτυξη και είναι ακριβώς αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή. Με κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ δεν πρόκειται να υπάρξει ανάπτυξη. Συμφωνούμε σε πάρα πολλά όσον αφορά το οικονομικό και την ανάπτυξη, δε λέμε κάτι διαφορετικό, ίσως το λέω με διαφορετικά λόγια. Απλά δεν μπορώ να αντιληφθώ πως ο κ. Οικονόμου βλέπει σε μια αριστερή κυβέρνηση του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ αυτά που λέει. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση, οι άνθρωποι είναι οικονομικά αναλφάβητοι, δεν μπορούν να αντιληφθούν αυτό που σωστά περιγράφεται, το παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον. Δεν μπορούν να προσαρμοστούν σε αυτά τα νέα δεδομένα. Χρειάζεται τεχνοκράτες, χρειάζεται ανθρώπους που έχουν καλή γνώση των οικονομικών και της διοίκησης για να μπορέσουμε να ανταγωνιστούμε πλέον κ. Οικονόμου. Φτάσαμε τις γειτονικές μας χώρες (σημ. εννοώντας πρώην ανατολικές), τη Ρουμανία που (πλέον) κάνει άλματα. Είμαστε τελευταίοι στα πάντα.

Είναι προφανέστατα λάθος το μίγμα πολιτικής που ακολουθεί ο ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ τα τελευταία χρόνια. Γιατί; Γιατί πετυχαίνει αυτό το υπέρ πλεόνασμα όχι από χρήματα δηλαδή από επενδύσεις που έρχονται από έξω προς τα μέσα στη χώρα , να το πω έτσι για να το καταλάβει και ο κόσμος. Το πετυχαίνει πώς; Κόβοντας 1,3 δις από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, κόβοντας με 21 νόμους συντάξεις, και άλλα πάρα πολλά μέτρα υπερφορολογώντας τον κόσμο, μπλοκάροντας λογαριασμούς, τραβώντας χρήματα από τραπεζικούς λογαριασμούς του κόσμου, απειλώντας με κατασχέσεις. Δεν είναι ανάπτυξη αυτή, είναι μια φαινομενική ανάπτυξη. Ο ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ κάνει δημιουργική λογιστική, παίζει με τον προϋπολογισμό της χώρας. Συμφωνώ επίσης πάλι με τον κ. Οικονόμου που είπε ότι είναι πάρα πολύ σημαντική η πολιτική σταθερότητα, ασυζητητί για την ανάπτυξη μιας χώρας, όμως αυτοί οι άνθρωποι εδώ απέδειξαν ότι είχαν όλο το περιθώριο, είχαν 4 γεμάτα χρόνια μπροστά τους να κάνουν πράγματα, είχαν μια χρυσή ευκαιρία για την χώρα να την αναπτύξουν, την πήραν σε μια εξαιρετική κατάσταση, με θυσίες του κόσμου από το 2009 έως  το 2015 γιατί πραγματικά ήταν ξέφραγο αμπέλι το κράτος και για αυτό χρεοκόπησε. Μπήκε τάξη στα πράγματα και ήρθε ένας ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ που θα μπορούσε πολύ εύκολα να κάνει μια στροφή στην πραγματικότητα, και να θυμίσω στον κόσμο τι έγινε το πρώτο 9μηνο που γινόταν ένας πανικός επί εποχή Βαρουφάκη, αυτά ήταν τα αστέρια του του κ. Τσίπρα. Ο κ. Τσίπρας έχει ευθύνη, χάθηκαν 100 δις, δεν το λέω εγώ, και γυρνάμε τώρα στις συντάξεις τις οποίες πανηγυρίζει  ο ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ γιατί; Για τις συντάξεις που δεν κόβει; Για τις συντάξεις που έχει κόψει 21 φορές. Αυτή τη στιγμή η Ν.Δ από την άλλη κ ο κ. Μητσοτάκης, δεν έχει εξαγγείλει σχεδόν τίποτα που δεν είναι ρεαλιστικό, τεκμηριωμένο και δεν έχει πάει σε παροχολογία όπως έκαναν οι περισσότεροι πολιτικοί αρχηγοί.

Σας λέω ότι αυτά που μόλις περιγράψατε, που τάζει αυτή τη στιγμή ο ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ τη μείωση της φορολογίας, αυτοί το κάνουν προεκλογικά ως τεχνάσματα και δεν το πιστεύουν καν, ούτε πρόκειται κατά τη γνώμη να υλοποιήσουν τέτοια πράγματα, ενώ η Ν.Δ είναι το ιδεολογικό της υπόβαθρο αυτό, δηλαδή εμείς είμαστε υπέρ ενός πιο μοντέρνου κράτους, πιο μικρού κράτους, πιο αποτελεσματικού κράτους. Δε σημαίνει αυτό απαραίτητα απολύσεις. Μικρότερης φορολογίας, υπέρ της επιχειρηματικότητας, υπέρ του ιδιωτικού τομέα, από την άλλη μεριά έχουμε ανθρώπους που είναι κρατιστές, λαϊκιστές, έχουν αποδείξει περίτρανα 4 χρόνια ότι δεν διστάζουν να πούν οτιδήποτε, να τάξουν στους πάντες τα πάντα. Το ίδιο έκαναν και 2014 και το 2015. Χάθηκαν θυσίες 5 ετών, και μπήκαμε 4 χρόνια στον πάγο κ. Οικονόμου.  Είμαστε κ. Οικονόμου τελευταίοι στα πάντα, πέφτουμε συνεχώς σε οποιαδήποτε αξιολόγηση γίνεται. Βλέπουμε τι γίνεται έξω, βλέπουμε τι γίνεται στην αγορά, βλέπουμε τις επιχειρήσεις να κλείνουν η μία πίσω από την άλλη, βλέπουμε τον κόσμο να μην μπορεί να πληρώσει την φορολογία του, βλέπουμε να χρωστάνε 5 εκ. έλληνες, δεν χρειαζόμαστε καμία μελέτη κανενός ανθρώπου σαν αυτή που βγήκε χθές να μας πει ότι είμαστε τελευταίοι στην καταπολέμησει της φτώχειας.

Μπορεί αυτή τη στιγμή να κάνει ό,τι θέλει; Έχει ψηφίσει μέτρα 5 δις για το 2019 και το 2020. Να σας θυμίσω πόσο ήταν το email Χαρδούβελη; 1 δις τον μάρτιο του 2015. Δηλαδή αυτοί οι άνθρωποι, υποτίθεται ότι έφυγε η Τρόϊκα από πάνω μας αλλά για τα επόμενα 2 χρόνια και θα το δούμε από  01/01/2019 με 01/01/2020 που μειώνεται και άλλο το αφορολόγητο. Θέλετε να σας θυμίσω τον κ. Τσακαλωτο να λέει όταν πέσει το αφορολόγητο εγώ θα παραιτηθώ; 

Εμείς εκφράζουμε την αλήθεια, την ειλικρίνεια, τον ρεαλισμό, την πραγματικότητα και τις σοβαρές λύσεις. Ο κ. Μητσοτάκης δεν έταξε λαγούς με πετραχήλια, προσπαθεί τουλάχιστον να είναι τα πάντα κοστολογημένα. Δεν είπε θα προσλάβω 100.000 χιλ δημοσίους υπαλλήλους. Εσείς έχετε πιο μεγάλη εμπειρία από εμένα, ήσασταν στη Bουλή, τους έχετε γνωρίσει αυτούς τους ανθρώπους από κοντά, έχετε δει τις καταστάσεις. Έχετε δει να λέει αύριο 100.000 προσλήψεις; όχι, δεν το κάνει, δεν το λέει.

Η αριστερά έχει μία τάση να ηρωποιεί τα πράγματα, είναι εξαιρετική και αυτή η κυβέρνηση στην προπαγάνδα, είναι εξαιρετική στο να φτιάχνει ιστορίες, είναι εξαιρετική στο να αποπλανούν τη μάζα κατά τη γνώμη μου. Συμφωνώ μαζί σας, αντίστοιχα εγώ μπορώ να σας πω ότι παντού όπου υπήρχε κομουνιστικό καθεστώς έχει καταρρεύσει, παντού όπου υπήρχε κομουνισμός και όπου υπήρχε αριστερά δεν πήγε καλά η οικονομία. Και παντού εκεί που υπάρχει πρόοδος και ανάπτυξη είναι σε ένα Αγγλοσαξωνικό τόξο και σε φιλελεύθερες πολιτικές

Σίγουρα όμως η ποιότητα ζωής των ανθρώπων είναι καλύτερη και υπάρχουν και μορφές του φιλελευθερισμού όπως είναι ο κοινωνικός φιλελευθερισμός κ. Οικονόμου, μοντέλα που έχουν εφαρμοστεί για παράδειγμα στις σκανδιναβικές χώρες.

εγγραφή στο Newsletter