Facebook
Twitter
LinkedIn
Μοιραστείτε

Ζωντανά στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων και τον δημοσιογράφο κ. Μπούρχα σχολιάζονταν την συγκλονιστική καταστροφή στο Μάτι Αττικής.

(Παναγιώτης Μπούρχας) Κοντά μας ο κύριος Γεωργόπουλος, μέλος του μητρώου στελεχών της Νέας Δημοκρατίας, κύριε Γεωργόπουλε, καλησπέρα και ευχαριστώ πάρα πολύ που είστε εδώ.

 (Λάμπρος Γεωργόπουλος) Καλησπέρα κύριε Μπούρχα, εγώ ευχαριστώ που ζητάτε τη γνώμη μου για αυτό το ευαίσθητο και πολύ στενάχωρο θέμα…

(ΠΜ) Είναι η επικαιρότητα. Κακώς αλλά είναι η επικαιρότητα και απασχολεί το πανελλήνιο τις τελευταίες ημέρες αλλά μετά και την ομιλία του πρωθυπουργού στο υπουργικό συμβούλιο υπάρχει και  τροφή για πολιτική αντιπαράθεση η οποία έχει ξεκινήσει ήδη τις τελευταίες ώρες και είναι βέβαιο πως θα ενταθεί τις επόμενες ημέρες. Είδα μια ανακοίνωση του Κινήματος Αλλαγής που λέει «Παραίτηση της κυβέρνησης, παραίτηση του  Αλέξη Τσίπρα». Η ΝΔ μετά την ομιλία του πρωθυπουργού στο υπουργικό συμβούλιο  λέει «σε δύο σημαντικά ζητήματα δεν απάντησε ούτε σήμερα ο πρωθυπουργός όπως δεν απάντησαν χθες οι δυο υπουργοί στην περίφημη αυτή συνέντευξη Τύπου. Δεν υπήρξε πρόληψη»,και δεν υπήρξε ενημέρωση των πολιτών για να εκκενώσουν γρήγορα και με συντεταγμένο τρόπο την περιοχή και να γλιτώσουν τον θάνατο.

 (ΛΓ) Δυστυχώς κύριε Μπούρχα υπήρξαν παραλείψεις που οδήγησαν και σε αυτή την τραγωδία. Σίγουρα οι συνθήκες ήταν δύσκολες, σίγουρα είναι πολύ νωρίς ακόμα, υπάρχουν αγνοούμενοι, δεν έχουν αναγνωριστεί τα θύματα, είναι πολύ ευαίσθητη –χρονικά- περίοδος αλλά εκτιμώ πως τις επόμενες ημέρες θα αναζητηθούν ευθύνες όπως και ο προλαλήσαντας, ο κύριος Φούσας έδωσε τη νομική διάσταση του θέματος. Οπωσδήποτε θα αναζητηθούν ευθύνες και θα σας πω και με τη δική μου εμπειρία, γιατί έχει τύχει να εκπαιδευτώ στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας, είμαι εκπαιδευμένος σε θέματα διαχείρισης κρίσεων και εκ πρώτης ματιάς φαίνεται ότι δεν αξιοποιήθηκαν τουλάχιστον οι δυνατότητες, αν μη τι άλλο να ενημερωθεί ο κόσμος και να εκκενωθεί η περιοχή. Όπως ανέφερε και ο κύριος Φούσας πριν, υπάρχουν συγκεκριμένα σχέδια που το ευρύ κοινό δεν γνωρίζει, είναι ο «Ξενοκράτης», στα νοσοκομεία έχουμε το σχέδιο «Σώστρατος»… Θα σας πω ότι όταν υπήρξα διοικητής στο νοσοκομείο Χατζηκώστα, σε δημόσια θέσει εν πάση περιπτώσει, ήμουν υποχρεωμένος να επικαιροποιώ τα σχέδια εκκένωσης, κάναμε ασκήσεις, αξιολογούμασταν πάνω στο αν κάναμε ασκήσεις και ήμουν υποχρεωμένος ανά πάσα στιγμή να μπορώ να τα εφαρμόσω και μάλιστα είχαμε εφαρμόσει ασκήσεις εκκένωσης νοσοκομειακού χώρου προκειμένου να προλαμβάνουμε καταστάσεις και να είμαστε σε ετοιμότητα για να μη συμβεί το κακό, όπως συνέβη εδώ. Μακάρι να μην είχαμε καθόλου θύματα, μακάρι να μην είχε συμβεί καθόλου, να μην υπήρχαν αυτές οι συγκυρίες, ο άνεμος, η ξηρασία, όλα αυτά που προκάλεσαν αυτό το ατυχέστατο συμβάν.

(ΠΜ) Οι ασκήσεις δεν ξέρω αν όντως εξετάζουν το χειρότερο δυνατό σενάριο, με συστοιχία αρνητικών συγκυριών δηλαδή γιατί όπως σωστά είπατε, έχουμε δει και έχουμε καλύψει δημοσιογραφικά ρεπορτάζ ασκήσεις σε νοσοκομεία, σε σχολεία, σε άλλους ευαίσθητους χώρους, ασκήσεις πυροσβεστικής ενόψει αντπυρικής περιόδου. Εκεί βλέπουμε διάφορα περιστατικά, με τον τραυματισμό κάποιου κ.λπ. Εδώ ήταν ένα ακραίο σενάριο. Δεν ξέρω αν μελετώνται τέτοια ακραία σενάρια σε ασκήσεις.

 (ΛΓ) Εκτιμώ, κύριε Μπούρχα, πως οπωσδήποτε μελετώνται και οπωσδήποτε υπάρχουν πλέον σύγχρονες τεχνολογίες οι οποίες μπορούν να αξιοποιηθούν. Άκουσα πριν και πολύς κόσμος συγκρίνει με το 2007. Να πούμε ότι από το 2007 απέχουμε 11 χρόνια, να πούμε ότι οι τότε φωτιές ήταν 100 φορές μεγαλύτερες από αυτή που συνέβη στην περιοχή της Αττικής. Σε ασύγκριτα μεγαλύτερη έκταση. Πλέον τα γεωπληροφοριακά συστήματα έχουν προχωρήσει πάρα πολύ, τα social media έχουν προχωρήσει πάρα πολύ, ο κόσμος χρησιμοποιεί τα κινητά,–επαναλαμβάνω πως δεν είμαι ειδικός- αλλά η λογική λέει ότι κάλλιστα θα μπορούσαν αν μη τι άλλο έστω με sms, με facebook, με χίλια δυο πράγματα που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν.

(ΠΜ) Έχετε δίκιο, το ξαναείδα προχθές σε Μ.Μ.Ε., μέσω sms μια ενημέρωση. Εντοπίζουν οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας τους ευρισκόμενους μέσα σε μια συγκεκριμένη γεωγραφική έκταση και στέλνεται αυτόματα sms και σου λέει «φύγε».

 (ΛΓ) Πράγματι έπρεπε αν μη τι άλλο να κινητοποιηθεί ο κόσμος. Ήταν το ελάχιστο που έπρεπε να έχει γίνει. Φαίνεται ότι χρονικά υπήρξε μια καθυστέρηση. Σίγουρα για αυτό θα αποφανθούν οι ειδικοί αλλά για να καταλάβει ο κόσμος και την έκταση, μιλάμε για μια φωτιά -για να μιλήσουμε και με τα δεδομένα των Ιωαννίνων- η οποία από εκεί που ξεκίνησε έως εκεί που κατέληξε είναι μια απόσταση 5 χιλιομέτρων. Σα να λέμε ότι έχουμε μια φωτιά στο Νεοχωρόπουλο ή στο Πανεπιστημιακό και  έχουμε δυο ώρες περιθώριο να πάρουμε τα μέτρα μας στο κέντρο. Δεν έκανε τεράστια διαδρομή η φωτιά μέσα σε αυτές τις δυο ώρες. Ήταν πέντε χιλιόμετρα. Σίγουρα υπό πολύ αντίξοες συνθήκες, δεν το συζητώ.

(ΠΜ) Είχαμε χθες μια συνέντευξη Τύπου και είχαμε σήμερα τη συνέχειά της ουσιαστικά, την ομιλία του Πρωθυπουργού στο υπουργικό συμβούλιο, η οποία ήρθε να καλύψει ουσιαστικά αυτά που δεν είπαν χθες οι δυο υπουργοί.

 (ΛΓ) Πράγματι, αλλά θα πρέπει να αναλυθούν και οι ευθύνες. Το να λέει κάποιος «αναλαμβάνω την πολιτική ευθύνη», στα δικά μου αυτιά και στα αυτιά των πολιτών δεν λέει κάτι. Σε αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να παρθούν γενναίες αποφάσεις. Όπως είπε πριν και ο κύριος Φούσας, μπορεί και συγκυριακά να τύχει σε κάποιον υπουργό, πρέπει να υπάρξει κάποια παραίτηση αν μη τι άλλο. Συν ότι ο κύριος Τσίπρας άργησε. Δεν θέλω να πάω τόσο στην πολιτική διάσταση του θέματος αλλά είδαμε –κατά τη γνώμη μου- πολύ λάθος κινήσεις. Τέσσερις μέρες μετά; Είδα κύριε Μπούρχα, επειδή παρακολουθώ τα ξένα Μ.Μ.Ε. και κυρίως το BBC, είδα τον κύριο Καμμένο να δηλώνει στο BBC με περίσσιο θράσος ότι φταίνε οι άνθρωποι που οικοδόμησαν χωρίς άδειες. Αν είναι δυνατόν! Να βγαίνει μετά από μια τέτοια τραγωδία και να λέει ότι φταίνε τα θύματα αυτής της καταστροφής; Και από μια κυβέρνηση που –μη ξεχνάμε- πέρυσι είχε δώσει ειδικά μέτρα για τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων. Επίσης είδαμε ένα επικοινωνιακό show. Δεν «παίρνουν» τέτοιες καταστάσεις επικοινωνιακά shows. Η φωτιά ξεκίνησε στις 5 το απόγευμα, και στις 12 το βράδυ είδαμε όλοι μαζί –γιατί νομίζω όλη η Ελλάδα ήταν συντονισμένη, παρακολουθούσε συγκλονισμένη τις εξελίξεις- είδαμε ένα συμβούλιο με τον Πρωθυπουργό, με την Περιφερειάρχη Αττικής, με τους αρμόδιους υπουργούς, να ενημερώνονται «ζωντανά» στις 23.45! Τόσες ώρες μετά. Επτά ώρες μετά, ότι το φαινόμενο είναι σε ύφεση; Και να γίνονται ερωτήσεις –συγνώμη για την έκφραση, αλλά θα πω- αστείες! «Τι ώρα θα πετάξουν τα πτητικά μέσα αύριο;» και να σημειώνουν σε τεφτέρια το τι θα γίνει. Δεν είναι δυστυχώς…

(ΠΜ) Και σίγουρα εκείνη την ώρα υπήρχαν θύματα…Δεν ξέρω… Απέκρυπτε η πυροσβεστική και οι υπόλοιποι απ τον πρωθυπουργό; Δεν ήθελαν να φανερώσουν; Αλλά τι να το κάνεις όταν δυο ώρες μετά βγήκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και ανέγνωσε είδηση για 20-25 νεκρούς μέχρι εκείνη την ώρα;

(ΛΓ) Σίγουρα κύριε Μπούρχα το να εξετάζουμε τώρα τα πράγματα με ψυχρό μάτι, μπορούμε να καταλογίσουμε πολλές ευθύνες.

(ΠΜ) Φάνηκε πως υπήρχε μια διάθεση επικοινωνιακής διαχείρισης. Πρώτα δηλαδή η διαχείριση και μετά η ουσία. Εδώ αντί να αναλώσεις τη δύναμή σου, να αφήσεις τον επικεφαλής της πυροσβεστικής να κάνει τη δουλειά που έπρεπε εκείνη την ώρα έψαχνες μια ενημέρωση, που εκείνη την ώρα, στις 12 το βράδυ, πέθαινε κόσμος.

 (ΛΓ) Ήταν αργά. Ήταν ήδη αργά αν και εκτιμώ ότι υποβάθμισαν το γεγονός. Δηλαδή όταν τα Μέσα έκαναν «ζωντανές» μεταδόσεις, αναρτούσαν στο Facebook νόμιζαν ότι είναι κάτι σε επίπεδο να τρομάξει ο κόσμος.

(ΠΜ) Ο ΣΚΑΙ ψάχνει για νεκρούς έλεγε ο Πολάκης…

 (ΛΓ) Δυστυχώς αυτά τα θέματα θέλουν εξαιρετικά καλό χειρισμό, γιατί θρηνούμε σήμερα πάμπολες, δεκάδες –εύχομαι να μην είναι εκατοντάδες- ανθρώπινες ζωές.

(ΠΜ) Η πολιτική αντιπαράθεση μπορεί να οδηγήσει κάπου όταν λέει η αντιπολίτευση «να παραιτηθεί η κυβέρνηση, να παραιτηθεί ο υπουργός, ο πρωθυπουργός»… Δεν παραιτήθηκε κανένας ούτε θα παραιτηθεί από εδώ και στο εξής αλλά νιώθει μια πίεση η κυβέρνηση ή είναι αυτό που έλεγε πριν ο συνάδελφός μου ο Αλέξανδρος ο Θεμελής, ότι η αντιπολίτευση δεν μπορεί να πει πολλά ακόμα και σήμερα γιατί μετράει στο ενεργητικό της μια αντίστοιχη τραγωδία, τηρουμένων των αναλογιών που είπατε πριν, αλλά μιλάμε για περισσότερους νεκρούς πια απ τους νομίζω 73 της Ηλείας, αλλά βλέπουμε ότι ίσως ο κόσμος δεν βγάζει και την οργή. Δηλαδή ποιος περίμενε μια τέτοια αντίδραση; Έβλεπα χθες τον πολίτη με τις δυο κόρες που συνομιλούσε με τον Καμμένο και τρελάθηκα με την ψυχραιμία αυτού του ανθρώπου, για να είμαι ειλικρινής. Έχοντας μπροστά του τον Καμμένο, περίμενα άλλες αντιδράσεις, πολύ χειρότερες. Άρα, θέλω να πω, δεν ξέρω… Μήπως ο κόσμος έχει αντιληφθεί ότι είμαστε ανίκανοι στο να αντιδράσουμε;

 (ΛΓ) Νομίζω είναι έκδηλη η απογοήτευση του κόσμου απλά δεν μπορεί να εκφραστεί. Δεν υπάρχουν τρόποι να εκφραστεί και νομίζω θα το κάνει στην πρώτη δυνατή ευκαιρία. Από εκεί και πέρα είναι δεδομένο ότι κάθε κυβέρνηση διαχειρίζεται τον τόπο, διαχειρίζεται και τις καταστάσεις αυτές. Και δυστυχώς εδώ φαίνεται –ξαναλέω, δεν θέλω να δώσω υπερβολικά μεγάλη πολιτική διάσταση- κατώτερη των περιστάσεων και σε αυτό τον πολύ ευαίσθητο τομέα. Γιατί στα οικονομικά, ΟΚ, όλοι πονάμε στην τσέπη μας, όλοι έχουμε υποστεί την υπερφορολόγηση, άλλοι φεύγουν για το εξωτερικό, άλλοι δουλεύουν περισσότερο, όμως σε τέτοια θέματα η διαχειριστική ικανότητα πονάει πολύ περισσότερο, πονάει με άμεσες απώλειες ανθρώπινων ζωών. Και τολμώ να πω δημοσίως, επειδή έζησα καταστάσεις την περίοδο 2013-2015, ο κόσμος πιθανότατα δεν γνωρίζει τον ρόλο του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας, ενός πολύ, πολύ σοβαρού οργανισμού που διοικούνταν από έναν άνθρωπο εξαιρετικό που είχε διοργανώσει Ολυμπιακούς Αγώνες, είχε χειριστεί τις φωτιές του 2007, την πτώση του αεροπλάνου της Helios, ήταν σύμβουλος στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Πεκίνο το 2008, ειδικός σε θέματα ασφαλείας και δυστυχώς αυτή η κυβέρνηση, μόλις εκλέχθηκε,   τον αντικατέστησε.

(ΠΜ) Ο κύριος Ευσταθίου;

 (ΛΓ) Ο κύριος Ευσταθίου, μάλιστα. Είναι κάποιοι άνθρωποι οι οποίοι έχουν τεράστιο βιογραφικό και είναι και κάποιες θέσεις οι οποίες δεν θα πρέπει να επηρεάζονται από τις αλλαγές κυβερνήσεων. Αν αλλάζουν, ας αλλάξουν με καλύτερους. Αν αλλάζονται, ας αλλάζονται με μεγάλη προσοχή στο τι συνέπειες υπάρχουν σε αλλαγή πολύ, πολύ καίριων θέσεων στα σώματα ασφαλείας, σε οργανισμούς όπως το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας. Ένας σεβαστότατος άνθρωπος ο κύριος Ευσταθίου με τεράστιο έργο.

(ΠΜ) Ποια είναι η εμπλοκή του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας σε αυτή την περίπτωση; Ποια θα ήταν δηλαδή;

 (ΛΓ) Εκτιμώ κύριε Μπούρχα ότι σε δικά μας θέματα, ο διοικητής του ΕΚΕΠΥ  ήταν επιχειρησιακά υπεύθυνος για τον συντονισμό όλων των ενεργειών. Δηλαδή ξέραμε με ποιον είχαμε να κάνουμε. Ξέραμε ποιος συντονίζει. Τώρα, δεν μπορώ να πω. Και μακριά είμαι και δεν ξέρω τις καταστάσεις στην Αττική και δεν ξέρω ποιος ήταν ο υπεύθυνος. Πρέπει ένας να είναι υπεύθυνος για τον επιχειρησιακό συντονισμό τέτοιων καταστάσεων, διαχειρίσεων κρίσεων.

(ΠΜ) Εδώ βλέπουμε πάντως ότι ακόμη και σήμερα δεν έχει γίνει κατορθωτό να συντονιστεί ένα κράτος για να βρει τους αγνοούμενους. Υπάρχει μια απόκλιση στον αριθμό που έδινε η πυροσβεστική και σε αυτόν που δίνει η ιατροδικαστική υπηρεσία.

Φαίνεται ότι κάποιοι πυροσβέστες βρίσκοντας υπολείμματα πια νεκρών, τα πηγαίνουν στο νεκροτομείο θεωρώντας ότι είναι ένας νεκρός και με την ανάλυση του DNA μετά, αντιλαμβάνονται οι ιατροδικαστές μετά ότι πρόκειται για δυο ανθρώπους. Έχουμε λοιπόν μια απόκλιση. Το μεσημέρι δήλωσε η πυροσβεστική ότι έχουμε 83 νεκρούς και η ιατροδικαστική 87. Αλλά απ την άλλη δεν ξέρουμε πόσους αγνοούμενους έχουμε.

 (ΛΓ) Τραγικό. Δυστυχώς. Ακόμη και το ότι ένας ιδιωτικός φορέας έβγαλε πλατφόρμα και είχε τους νεκρούς, δεν ξέρω το επίπεδο αξιοπιστίας, δείχνει μια ανεπάρκεια. Στο δικό μου ίσως πιο έμπειρο μάτι λόγω αυτής της εμπειρίας και της εκπαίδευσης που έχω, αυτό δείχνει. Θα έπρεπε το ίδιο το κράτος να έχει τη λίστα των αγνοουμένων. Σε αυτά τα θέματα η επικοινωνία είναι πάρα πολύ σημαντική, δεν χωρά παιχνίδια επικοινωνιακά, δεν χωράν παιχνίδια πολιτικά. Είναι πολύ σοβαρά θέματα, είναι κόσμος που πονάει υπερβολικά αυτή τη στιγμή, είναι κόσμος που έχει χάσει γονείς, έχει χάσει παιδιά, που αγνοεί παιδιά, που ελπίζει, που πιστεύει ότι θα τους βρει –και μακάρι να τους βρει- και θα έπρεπε ο όλος χειρισμός να είναι εξαιρετικός και αψεγάδιαστος.

(ΠΜ) Καταχρώμαι την ευκαιρία της παρουσίας σας εδώ, μια πολιτική κουβέντα, όσο κι αν θεωρείτε πως είναι εκτός κλίματος, εννοώ εκλογολογία θέλω να κάνω επειδή ακούστηκε το όνομά σας το τελευταίο χρονικό διάστημα για τον Δήμο Ιωαννιτών.

 (ΛΓ) Θα ήθελα κύριε Μπούρχα, και να με συγχωρέσετε,  αλλά θα ήθελα να σεβαστούμε αυτές τις μέρες και να μη μπούμε σε τέτοιες διαδικασίες. Πιστεύω περνάνε όχι σε δεύτερη αλλά σε εικοστή μοίρα, κατά τη γνώμη μου, κατά τη δική μου οπτική γωνία. Σίγουρα εσείς κάνετε τη δουλειά σας και οφείλετε να ρωτήσετε πράγματα αλλά θα ήθελα να παραμείνουμε σε αυτό το θέμα και να μη μπούμε σε τέτοιες διαδικασίες. Θα έχουμε όλο τον χρόνο από Σεπτέμβριο.

(ΠΜ) Εκτός κι αν τότε είναι αργά. Μιλάμε με περιορισμό στις εμφανίσεις, έχει προκηρυχθεί ήδη προεκλογική περίοδος…

 (ΛΓ) Μακάρι να κλείναμε την τηλεοπτική σεζόν με πολύ πιο ευχάριστα νέα, πολύ πιο ευχάριστες καταστάσεις. Μακάρι να συζητούσαμε εδώ για τα οικονομικά, για την τοπική αυτοδιοίκηση, για τα πολιτικά αλλά δυστυχώς μας προλαβαίνουν οι καταστάσεις και οι συγκυρίες. Εύχομαι τουλάχιστον η επόμενη χρονιά να ξεκινήσει με πολύ πιο ευχάριστα νέα.

εγγραφή στο Newsletter