Facebook
Twitter
LinkedIn
Μοιραστείτε

Ζωντανά στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων σχολιάζοντας την τρέχουσα επικαιρότητα και απαντώντας στα ερωτήματα του κ. Βλάσση Ντόκα.

Θέματα: Σκοπιανό, Διόδια Εγνατίας, Δημοσιονομική Πολιτική, Φορολογία, Εξωδικαστικός, Χρόνος εκλογών, Απλή αναλογική, Δημοτικές εκλογές Ιωαννίνων

 

(Βλάσης Ντόκας) Να ξεκινήσουμε με τα εθνικά ζητήματα. Να ξεκινήσουμε με το σκοπιανό, το Μακεδονικό. Έχουμε εξελίξεις. Μίλησαν σήμερα το απόγευμα ο Ζάεφ με τον Τσίπρα, ο Τσίπρας με τον Ζάεφ, ο Έλληνας με τον Σκοπιανό Πρωθυπουργό. Μία ώρα μιλούσαν τηλεφωνικά, εξετάστηκαν διάφορες ιδέες και λύσεις, αυτή είναι η διαρροή. Αύριο θα υπάρξει νέο τηλεφώνημα. Τι λέτε εσείς για τις εξελίξεις αυτές συγκεκριμένα κύριε Γεωργόπουλε; Πώς βλέπετε τους χειρισμούς της Κυβέρνησης;

(Λάμπρος Γεωργόπουλος) Νομίζω ότι πρώτα απ όλα αυτή η κυβέρνηση θα έπρεπε να ενημερώνει τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις. Θα έπρεπε να έχει μία γενικότερη συνολική αντιμετώπιση στο θέμα και να μην διαπραγματεύεται μόνη της. Αυτό είναι το βασικό. Κατά δεύτερον, θα πρέπει να καταλάβει ότι έχει διαπραγματευτική δύναμη. Το πρόβλημα δεν είναι στην Ελληνική μεριά. Αυτή τη στιγμή το πρόβλημα είναι στους Σκοπιανούς, οι οποίοι θέλουν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, θέλουν να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και δεν μπορούν γιατί η Ελλάδα στο παρελθόν έχει ασκήσει βέτο σε αυτές τις προσδοκίες, σε  αυτές τους τις φιλοδοξίες. Από τη στιγμή που δεν επιλύεται το θέμα το συνταγματικό και ενός κοινού ονόματος όπως λέγεται, το erga omnes. Νομίζω ότι η κυβέρνηση, όπως και σε όλα τα υπόλοιπα θέματα που έχει χειριστεί, δεν το χειρίζεται με τον σωστό τρόπο και αποδεικνύεται από τις δηλώσεις του κυρίου Κοτζιά το τελευταίο διάστημα που μιλάει περί μακεδονικής γλώσσας αναγνωρισμένης από την Ελλάδα από το 1977. Σήμερα, πριν από λίγο από όσο διάβασα, είπε ότι τα δύο τα ονόματα που συζητιούνται είναι είτε το  Gorna είτε το Severna Μακεδονία,  οπότε αποδέχονται θα είναι ο όρος Μακεδονία μέσα σε αυτό που λένε ότι έχουν φτάσει το 95% των διαπραγματεύσεων κάτι που -μην ξεχνάμε ότι ο κυβερνητικός του έταιρος, ο κύριος Καμμένος- αν και δεν είναι του έχει κανείς εμπιστοσύνη μου όλα αυτά που έχει πει και τα αντίθετά που έχει πράξει, έχει δηλώσει ότι σε καμία περίπτωση δεν θα το αποδεχθεί.

(ΒΝ) Άρα μπορεί να υπάρξει και κυβερνητική κρίση εκτιμάτε κύριε Γεωργόπουλε μέσα από μια συμφωνία, αν υπάρξει, για το Σκοπιανό;

(ΛΓ) Για ανθρώπους με συγκεκριμένους ηθικούς κώδικες θα μπορούσε να υπάρξει αλλά νομίζω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ έχουν αποδείξει ότι βρίσκουν λύσεις σε αυτά. Πιθανώς αύριο να ψάξουν να βρουν «μαξιλαράκι» αλλού για να συνεχίσουν την συγκυβέρνηση. Δηλαδή για να το πω με απλά λόγια, να ψηφίσουν από άλλα κόμματα ότι θα φέρουν στη Βουλή ωστόσο θεωρώ ότι για τους δικούς μου ηθικούς πολιτικούς κώδικες αν από την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝ.ΕΛ. ,ο ένας δεν συμφωνεί σε κάτι τόσο σημαντικό  θα είναι έπρεπε να σημαίνει αυτόματα ότι υπάρχει πρόβλημα στην κυβερνητική συνοχή.

(ΒΝ) Το ακούω, αξιολογείται αλλά για πάμε να δούμε πώς εξελίσσονται τα πράγματα στην οικονομία και πριν πάμε στην οικονομία θα ήθελα να σχολιάσετε τις αυξήσεις από το ’19 στα διόδια. Είπαμε και λίγο πριν το δελτίο, σε ρεπορτάζ του Αλέκου Παπαδόπουλου ότι η Τυριά πηγαίνει από 2,10 στα 3,42, ο σταθμός εδώ στο λεκανοπέδιο από 1,20 στο 1,98 και στο Μαλακάσι από 2,10 στα 2,40. Παντού γίνονται αυξήσεις κατά μήκος της Εγνατίας αλλά μιλάμε για τις δικές μας περιοχές. Τι λέτε;

(ΛΓ) Είναι η απάντηση στις κυβερνητικές εξαγγελίες περί εξόδου από το μνημόνιο τον Αύγουστο του ’18. Ο κύριος Σπίρτζης  μαζί με τον κύριο Τσακαλώτο, συνυπέγραψαν και ψήφισαν την αύξηση 67% των τιμών των διοδίων με ισχύ από 1/1/19 το οποίο είναι θεωρητικά μετά την -όπως την ονομάζουν- μεταμνημονιακή εποχή, ένα τρομερό κόστος.

Για να καταλάβει ο κόσμος, κάθε ώρα οδήγησης στην Εγνατία θα σημαίνει σχεδόν έξι ευρώ. Αν συνυπολογίσουμε ότι η Ελλάδα είναι η χώρα με μία από τις ακριβότερες τιμές βενζίνης, κάνει σχεδόν απαγορευτική τη μετακίνηση. Όχι απαγορευτική, σίγουρα θα βρει τρόπο ο κόσμος να μετακινηθεί αλλά θα δυσκολευτεί. Και θα πρέπει να τονίσουμε και κάτι άλλο κύριε Ντόκα, ότι ειδικά η Εγνατία, είναι ένα έργο που έχει ολοκληρωθεί εδώ και σχεδόν μία δεκαετία και δεν είναι ένα έργο που πραγματοποιήθηκε με τη μέθοδο της σύμπραξης δημόσιου -ιδιωτικού τομέα, έγινε από κοινοτικούς και κρατικούς πόρους. Αυτοί οι άνθρωποι, όπως ξεπουλάνε τη χώρα σε όλα τα επίπεδα, ξεπουλάνε και  κάθε καλή δομή αυτής της χώρας, επειδή έχουν αποτύχει στο μείγμα πολιτικής που προσπάθησαν να εφαρμόσουν καθώς δεν είναι εφαρμόσιμο όπως θεωρώ ότι κάθε σοβαρός οικονομολόγος θα πει. Αναγκαστικά λοιπόν, πρέπει να πάρουν κάποια αντίμετρα για να πετύχουν τους δημοσιονομικούς στόχους και αυτό το πληρώνει ο Έλληνας πολίτης στην καθημερινότητά του.

(ΒΝ) Το ακούω αυτό, αξιολογούνται αυτά που λέτε και εσείς και όλοι μας από τον κόσμο. Για πάμε να δούμε τώρα τι γίνεται στη Βουλή αυτές τις μέρες που ψηφίζονται τα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης. Ο Αύγουστος είναι μπροστά μας, 20 Αυγούστου βγαίνουμε από τη δανειακή σύμβαση. Τα πράγματα πολύ καλύτερα λένε από την κυβέρνηση. Τι λέτε εσείς κύριε Γεωργόπουλε;  Βέβαια έρχονται οι περικοπές στις συντάξεις που κατά πάσα πιθανότητα δεν θα μπορέσουν να παραλειφθούν και η μείωση του αφορολογήτου που είναι ισχυρότατα χτυπήματα. Θέλω να ακούσω την άποψή σας όμως για την έξοδο από τη δανειακή σύμβαση αλλά και για τα προαπαιτούμενα της τέταρτης αξιολόγησης που συζητώνται στη Βουλή.

(ΛΓ) Τα πράγματα θα ήταν πολύ καλύτερα αν αυτοί οι άνθρωποι δεν είχαν ανατρέψει την κυβέρνηση του ’14. Τώρα προσπαθούν να πιάσουν τους στόχους που είχαν ήδη συμφωνηθεί το 2012 και ήταν κοντά σε υλοποίηση το 2014, αλλά δυστυχώς αρχές του 15ου ξεσήκωσαν τον κόσμο και ανέτρεψε μία κυβέρνηση. Μιλάω τώρα για την περικοπή του χρέους , για μια καλύτερη διευθέτηση του χρέους. Δεν νομίζω ότι τα πράγματα θα αλλάξουν προς την καλύτερη κατεύθυνση. Η μόνη περίπτωση να αλλάξουν τα πράγματα προς την καλύτερη κατεύθυνση είναι αυτή η κυβέρνηση να προκηρύξει εκλογές και να αλλάξει το κυβερνητικό σχήμα. Να έρθει η Νέα Δημοκρατία στην κυβέρνηση, με μία πιο φιλελεύθερη πολιτική, με τελείως διαφορετικό δημοσιονομικό μείγμα από αυτό που εφάρμοσαν αυτοί οι άνθρωποι. Όπως πολύ σωστά είπατε, έρχονται περικοπές συντάξεων. Ψηφίζουν καθημερινά μέτρα. Περνάνε το μεσοπρόθεσμο μέχρι το ‘22 το οποίο είναι πάρα ,πάρα πολύ αυστηρό και εγώ νομίζω ότι ναρκοθετούν την επόμενη περίοδο. Θεωρώ ότι επειδή ξέρουν ότι δεν θα είναι στην κυβέρνηση τα επόμενα χρόνια, προσπαθούν να δυσκολέψουν το έργο της  επόμενης κυβέρνησης.

(ΒΝ) Επειδή είστε οικονομολόγος θα θελα την άποψή σας για κάποια εργαλεία που αυτή τη στιγμή υπάρχουν, που δημιουργήθηκαν από την κυβέρνηση όπως ο εξωδικαστικός αλλά και τα χρήματα, τα εργαλεία από τα ΕΣΠΑ, τα οποία εντάξει είναι Ευρωπαϊκά προγράμματα . θέλω να μου πείτε την άποψή σας για αυτά και πώς μπορούν αυτά να χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση της κρίσης και την ανάκαμψη της Ελληνικής οικονομίας. Τι λέτε;

 (ΛΓ) Η πραγματική οικονομία κύριε Ντόκα, αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα στενάζει. Είναι πολύ άσχημο το περιβάλλον, τρομερή η φορολόγηση, πολύ δύσκολες οι συνθήκες και οποιαδήποτε επιχείρηση…

(ΒΝ) Η  φορολόγηση δεν άρχισε –το λέω συχνά-  το ’15. Υπήρχε και πριν δυσβάστακτη φορολόγηση.

(ΛΓ) Το έχουμε συζητήσει πάρα πολλές φορές κύριε Ντόκα. Όχι δεν ήταν αυτή η φορολόγηση πριν το ’15. Μη ξεχνάμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έβαλε το ΦΠΑ στα νησιά, ο ΣΥΡΙΖΑ αύξησε τον ΦΠΑ στο 24% σε όλη την Ελλάδα και μπορώ να σας απαριθμήσω δεκάδες τέτοιες περιπτώσεις όπου…

(ΒΝ) Ήταν δύσκολα τα πράγματα πάντως στη φορολογία των εισοδηματιών και πριν το 2015, άκουγα παράπονα συχνά.

(ΛΓ) Σίγουρα το προηγούμενο διάστημα υπήρχαν δυσκολίες αλλά εκεί που σχεδόν είχαμε βγει από το τούνελ ξαναγυρίσαμε πάρα πολύ πίσω. Να πάμε στην ερώτησή σας τώρα. Ο εξωδικαστικός συμβιβασμός είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο, έπρεπε να υπάρξουν τέτοια μέτρα από τη στιγμή που 4 εκατομμύρια συμπολίτες μας χρωστάνε στην εφορία, μιλάμε για 1,5 εκατομμύριο μπλοκαρισμένους λογαριασμούς και έπρεπε να δοθεί η δυνατότητα σε ανθρώπους που υπέφεραν από μία παρατεταμένη κρίση. Μην ξεχνάμε ότι ξεκίνησε η κρίση στα μέσα του 2008 και οι άνθρωποι αυτοί θα έπρεπε να έχουν λάβει μία δεύτερη ίσως και μία τρίτη ευκαιρία. Όμως η ανεπάρκεια αυτής της κυβέρνησης είναι απερίγραπτη.  Κάνει ένα νομοσχέδιο πέρυσι το καλοκαίρι και το προετοιμάζει τουλάχιστον 6 μήνες. Το είχαν προαναγγείλει και είναι κάτι το οποίο δεν έχει καμία εφαρμογή και έχει τρομερά ελλείμματα.  Οι άνθρωποι δεν μπορούν να γράψουν ούτε  νομοσχέδιο! Αποτέλεσμα αυτού; Θα σας μιλήσω με νούμερα. Μετά από 9 μήνες, μόλις 18 επιχειρήσεις είχαν καταφέρει να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες. Ευτυχώς τουλάχιστον μετά από κάποιους μήνες και μάλλον έπειτα από ισχυρές πιέσεις αναγκάστηκαν να κάνω τροποποιήσεις και βελτιώσεις.

(ΒΝ) Υπάρχουν αλλαγές και στο προσεχές διάστημα έχουν ανακοινώσει πως θα υπάρξουν κι άλλες βελτιώσεις.

 (ΛΓ) Μακάρι να υπάρξουν βελτιώσεις για να μπορέσει να βοηθηθεί η επιχειρηματικότητα και η οικονομία. Να απαντήσω τώρα για τα προγράμματα του ΕΣΠΑ. Θα σας πω ότι από το ‘15 που βγήκε αυτή η κυβέρνηση πάγωσαν σχεδόν τα πάντα. Μπήκαμε στο γύψο. Και αυτό πήρε πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Μέσα σε δύο χρόνια τρέξανε μόλις δύο προγράμματα. Ξέρετε τι κάνανε τα λεφτά απ τα προγράμματα; Τα πήρανε και τα κάνανε προσλήψεις επικουρικών στα νοσοκομεία για παράδειγμα. Καμία σχέση με την πραγματική σκοπιμότητα, με τους λόγους για τους οποίους βγαίνουν αυτά τα προγράμματα. Και πιθανώς να αντιμετωπίσουν προβλήματα στην πορεία και θα αντιμετωπίσουν προβλήματα οι άνθρωποι στον χώρο της υγείας που προσλήφθηκαν μέσα από αυτά τα προγράμματα. Δεν ήξεραν να τα διαχειριστούν και τώρα, επειδή -μην ξεχνάμε ότι- βρισκόμαστε ήδη σε προεκλογική περίοδο, άρχισαν να υπόσχονται.  Θα κάνουν δύο πράγματα, κατά την προσωπική μου άποψη. Το πρώτο σας το είπα ήδη. Θα ναρκοθετούν την επόμενη περίοδο. Θα δυσκολεύουν τους χειρισμούς της επόμενης κυβέρνησης. Είτε με τις συντάξεις αν κάνουν πρόωρες εκλογές είτε με οποιαδήποτε άλλα μέτρα όπως είναι τα διόδια που μόλις είπατε. Το δεύτερο κομμάτι είναι ότι θα προκηρύξουν προγράμματα προσλήψεων οι οποίες θα προκηρυχθούν αλλά μετά επειδή παίρνει ένα διάστημα, έχει τον κύκλο του το κάθε πρόγραμμα, δεν βγαίνει σήμερα υλοποιείται αύριο, μπορεί να πάρει και ένα χρόνο θα τα αφήσουν για τους επόμενους. Αυτή είναι η γνώμη μου. Δυστυχώς. Μακάρι να ήταν διαφορετικά.

(ΒΝ) Επειδή μιλήσατε για προεκλογική περίοδο έχετε εκτιμήσει ότι ο πιο πιθανός χρόνος εκλογών είναι ο χρόνος των ευρωεκλογών, την άνοιξη του 2019. Δεν ξέρω αν έχει αλλάξει κάτι στην πολιτική πρόγνωση που κάνατε…

(ΛΓ)Όχι, δεν έχει αλλάξει κάτι. Από τη μεριά του ο ΣΥΡΙΖΑ σίγουρα θα θελήσει να εξαντλήσει, να πάει όσο πιο πίσω γίνεται γιατί αντιλαμβάνεται ότι είναι σε δυσχερή θέση. Δεν μπορεί να αναστρέψει αυτό το κλίμα οπότε η επιθυμία του θα είναι για τον Μάιο του 2019, πριν από κάθε άλλες εκλογές. Εγώ επιμένω σε αυτή την άποψή μου. Ωστόσο δεν αποκλείω κάποιο ατύχημα, δεν αποκλείω τον αιφνιδιασμό, δεν αποκλείω να υπάρχουν εξελίξεις νωρίτερα.  Είτε όπως πάρα πολλοί ισχυρίζονται για το Σεπτέμβριο, είτε στο επίπεδο της λογικής της τεκμηρίωσης της ναρκοθέτησης της επόμενης διακυβέρνησης, ότι περνάνε όλα τα μέτρα για 1/1/19 και κάπου τον Οκτώβριο να αποχωρήσουν,  να κάνουν μια ηρωική έξοδο και να κάνουν τη «δεξιά παρένθεση» κατά κάποιο τρόπο ποντάροντας στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

(ΒΝ) Όλα τα ενδεχόμενα είναι οπωσδήποτε ανοιχτά.  Εγώ το έχω ξαναπεί, ούτε ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας έχω την εντύπωση πως γνωρίζει πότε θα προκηρύξει εκλογές ή αν θα πάει στο τέλος της τετραετίας όμως εσείς λέτε πως πιθανότερος χρόνος σύμφωνα με τη δική σας πρόγνωση, είναι τον Μάιο του ’19 μαζί με τις Ευρωεκλογές.

(ΛΓ) Θέλω όμως να δώσω και μια άλλη διάσταση κύριε Ντόκα. Η πολιτική εκτίμηση που κάνω είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ όσο παρατείνει το χρόνο των εκλογών, όσο πηγαίνει προς τα πίσω, τόσο φλερτάρει –και ίσως να ακουστεί τρελό αυτό που θα πω αλλά πιστέψτε με το έχω τεκμηριωμένο- με την τρίτη θέση. Θα σας πω ότι στα Γιάννενα πραγματοποιήθηκαν πρόσφατα οι εκλογές τους δασκάλους και ήδη ο  ΣΥΡΙΖΑ βγήκε τρίτος και καταϊδρωμένος.

(ΒΝ) Καλά, πάντα είχε δύναμη το ΠΑΣΟΚ στους δασκάλους.

(ΛΓ) Ένα μεγάλο κομμάτι του ΠΑΣΟΚ ψήφισε τον ΣΥΡΙΖΑ κύριε Ντόκα. Οπότε του γυρνάει την πλάτη. Θεωρώ πως στα Γιάννενα, για παράδειγμα, που υπάρχει μια δυναμική, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πολύ μεγάλες πιθανότητες να μην πάρει τη δεύτερη θέση κατά τη γνώμη μου.

Είναι αδιαμφισβήτητο ότι η 1η θέση θα είναι  της Νέας Δημοκρατίας και από εκεί και πέρα εάν το ΠΑΣΟΚ δείξει μια διοργάνωση και μία καλή επιλογή προσώπων, αν και δεν μου αρέσει να μπαίνω σε ξένα χωράφια…

(ΒΝ) Κατανοητό. Ακούω αυτή την εκτίμηση, αξιολογείται από τον κόσμο. Η Νέα Δημοκρατία θα έχει αυτοδυναμία; Αυτό είναι ένα κεντρικό ερώτημα των εκλογών, όποτε και αν γίνουν. Και σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις…

(ΛΓ) Αυτό  δεν μπορώ να το απαντήσω εγώ κύριε Ντόκα. Μακάρι να έχει αυτοδυναμία. Ωστόσο και αυτοδυναμία να έχει, θα υπάρξει συνεργασία με κόμματα του ευρύτερου ευρωπαϊκού τόξου και μέσα στα πλαίσια της κοινής λογικής. Εννοείται ότι αποκλείονται τα άκρα, ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή, όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ. Και μεταφέρω τώρα δηλώσεις του προέδρου του κυρίου Μητσοτάκη ότι θα επιδιώξει και σε περίπτωση αυτοδυναμίας την ευρύτερη συμμετοχή ώστε η χώρα να βγει από αυτό το αδιέξοδο και αυτή την παρατεταμένη κρίση. Μία πρωτοφανής κρίση που έχει διαρκέσει 10 χρόνια.

(ΒΝ) Έξω εδώ στην πιάτσα, στην πόλη οι περισσότεροι νεοδημοκράτες με τους οποίους μιλώ, θεωρούν ότι θα είστε στο ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας στις ερχόμενες εθνικές εκλογές, όποτε και αν αυτές γίνουν. Σας έχω ξαναρωτήσει, να επικαιροποιούμε όμως συχνά. Ρωτώ όλους όσους εμπλέκονται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Σας ενδιαφέρει να είστε υποψήφιος βουλευτής κύριε Γεωργόπουλε;

(ΛΓ) Εννοείται, είναι γνωστό εκεί που πρέπει. Έχω δηλώσει την επιθυμία μου, ωστόσο σε ένα τόσο αβέβαιο και δυναμικό περιβάλλον ποτέ δεν ξέρουμε τι μέλλει γενέσθαι.  Πότε θα γίνουν εκλογές; Με τις συνθήκες θα γίνουν εκλογές; Νομίζω ότι κανείς απ αυτούς που  επιθυμεί κάτι τέτοιο δεν μπορεί να δηλώσει την υποψηφιότητά του αν δεν δει το όνομά του γραμμένο στο ψηφοδέλτιο.  Σίγουρα είμαι εδώ, έχω πει ότι με ενδιαφέρει αλλά είναι μια απόφαση η οποία δεν είναι δικιά μας.

(ΒΝ) Σίγουρα είναι απόφαση του κόμματος. Πέρα από τον σημερινό βουλευτή που θα είναι ξανά υποψήφιος, πέρα απ τον Κώστα Τασούλα, αφού όπως έχει ειπωθεί όλοι οι νυν βουλευτές θα είναι ξανά υποψήφιοι αν το επιθυμούν και ο Κώστας Τασούλας έχει πει ότι το επιθυμεί,  όλοι οι άλλοι βέβαια είναι στην απόφαση του κόμματος. Είναι κατανοητό αυτό, είναι αυτονόητο. Να δούμε λίγο την αυτοδιοίκηση κύριε Γεωργόπουλε. Απλή αναλογική στην αυτοδιοίκηση, μάλιστα σήμερα, αυτή την στιγμή που μιλάμε, εξελίσσεται μία εκδήλωση κοινή η οποία έχει προκαλέσει και πολλές αναταράξεις των παρατάξεων που στηρίχτηκαν από ΣΥΡΙΖΑ και από Δημοκρατική συμπαράταξη από ΠΑΣΟΚ στην περιφέρεια Ηπείρου. Τα έχουμε συζητήσει κάποια στιγμή όταν από το Κίνημα Αλλαγής αποκήρυξαν τον επικεφαλής της παράταξης, Γιώργο Ζάψα. Της παράταξης που είχε στηρίξει το ΠΑΣΟΚ, η Δημοκρατική συμπαράταξη το ’14. Θα δούμε και στη συνέχεια πώς θα εξελιχθούν αυτά. Θέλω να ακούσω τη δική σας άποψη για την απλή αναλογική, πριν όμως από αυτό θέλω να μου πείτε τι λέει η Νέα Δημοκρατία και ποια είναι η δική σας προσωπική άποψη για το δήμο Ιωαννιτών. Εντάξει στην Περιφέρεια Ηπείρου είναι ξεκαθαρισμένα τα πράγματα. Ο Λευτέρης Αυγενάκης, ήρθε εδώ είπε ξανά για μία ακόμη φορά ότι η Νέα Δημοκρατία στηρίζει Αλέξανδρο Καχριμάνη όμως στον δήμο Ιωαννιτών τα πράγματα είναι πιο πολύπλοκα καθώς ο Νίκος Γκόντας σε αυτή τη φάση δεν έχει δηλώσει τις προθέσεις του. Εγώ θέλω να μου πείτε την άποψή σας για τον Νίκο γκόντα και πως πρέπει να εξελιχθούν τα πράγματα για το δήμο Ιωαννιτών.  

(ΛΓ) Βάλατε πολλά θέματα μαζί.

(ΒΝ) Εστιάζουμε στον Δήμο Ιωαννιτών!

 (ΛΓ) Να ξεκινήσω πρώτα από την κυρία Γεροβασίλη. Να θυμίσω στον κόσμο ότι η κυρία Γεροβασίλη διεκδίκησε την περιφέρεια Ηπείρου, ήταν υποψήφια περιφερειάρχης Ηπείρου το 2014 και  πήρε ένα ποσοστό κοντά στο 26%. Διαβάζοντας πριν από λίγο τις δηλώσεις της από εδώ, από τα Γιάννενα, είπε ότι πάγια θέση της αριστεράς είναι η απλή αναλογική.

(ΒΝ) Και γονιδιακή υποχρέωση την χαρακτήρισε ο Κώστας Πουλάκης, ο γενικός γραμματέας…

 (ΛΓ) Τέλεια. Γιατί δεν το εφαρμόζουν; Εκλέχθηκαν, κατηγορούσαν το σύστημα του μπόνους των 50 εδρών. Γιατί την επόμενη μέρα των εκλογών, ή στις δεύτερες εκλογές του ‘15 δεν το εφάρμοσαν και δεν πήγαν σε απλή αναλογική;

(ΒΝ) Έχουν ψηφίσει…

 (ΛΓ) Ψήφισαν για μετά. Τώρα γιατί κυβερνούν με ισχνές πλειοψηφίες; Γιατί συγκυβερνούν με ακροδεξιούς; Και μας μιλάνε για απλή αναλογική; Δηλαδή όπου μας συμφέρει και ότι μας συμφέρει. Δεν γίνεται έτσι κύριε Ντόκα. Πάμε τώρα στην απλή αναλογική. Στην τοπική αυτοδιοίκηση δεν είναι το ίδιο. Η απλή αναλογική δεν μπορεί να εφαρμοστεί στην τοπική αυτοδιοίκηση και είναι ένα μέγα λάθος το οποίο

(ΒΝ) Θα έχει πρόβλημα κυβερνησιμότητας λέτε;

(ΛΓ) Οπωσδήποτε!  Είναι τραγικό. Είναι τραγικό γιατί σε κεντρικό επίπεδο υπάρχουν και άλλοι θεσμοί. Υπάρχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Έχει μελετηθεί το τι θα γίνει σε περίπτωση ακυβερνησίας, σε περίπτωση μη συνεργασίας. Στην τοπική αυτοδιοίκηση αυτό δεν έχει προβλεφτεί και δεν μπορεί μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα να κάνουν τέτοιες ραγδαίες αλλαγές χωρίς να έχουν προετοιμάσει το έδαφος και θα φανεί και άλλο ένα ζήτημα κύριε Ντόκα.  Ο κύριος Σκουρλέτης ο οποίος είναι ο αρμόδιος υπουργός για τον «Κλεισθένη», έλεγε ότι τον Σεπτέμβρη του ‘17 ότι θα είχε ετοιμάσει τον νόμο. Ξέρετε τι έχουμε τώρα κύριε Ντόκα; Ιούνιο του ’18. Ξέρετε πού είναι ο «Κλεισθένης»; Ακόμη σε διαβούλευση.

(ΒΝ) Άρα λέτε, προχειρότητα και προβλήματα κυβερνησιμότητας.

 (ΛΓ) Και προχειρότητα, και προβλήματα κυβερνησιμότητας και λάθος προσέγγιση. Μία προσέγγιση που δεν κοιτάει το κοινό καλό. Αυτοί οι άνθρωποι μη νομίζετε ότι κοιτάνε τι είναι το καλύτερο, όπως λένε για την τοπική αυτοδιοίκηση, για την ισότητα.

(ΝΒ) Αλλά;

 (ΛΓ) Να διασφαλίσουν κάποιους ανθρώπους να εκλεγούν και μη σας πω να εξασφαλίσουν και το μπάχαλο την επόμενη μέρα. Επειδή στους 320 δήμους που υπάρχουν, στους 320 αιρετούς αυτή τη στιγμή, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μόλις 20, είναι ένα πεδίο στο οποίο δεν έχουν κοινωνική διεισδυτικότητα. Προσπαθούν να βρουν τρόπους ώστε να μην επιτρέψουν στους άλλους να κυβερνήσουν.

(ΒΝ) Ακούω την άποψή σας, αξιολογείται από τον κόσμο. Λοιπόν, δήμος Ιωαννιτών.

(ΛΓ) Νομίζω ότι είναι κοινή λογική -όλοι συζητάμε με τον κόσμο- ότι πρέπει να βρεθεί  κάποιος άνθρωπος να ηγηθεί ή να οριστεί μέσα από κάποιες διαδικασίες. Κάπως πρέπει να σχηματοποιηθεί κάτι διαφορετικό απέναντι σε μία Δημοτική Αρχή που το έχω ξαναπεί και δεν φοβάμαι να το ξαναπώ, είναι κατώτερη των προσδοκιών. Είναι μία από τις χειρότερες δημοτικές αρχές που τουλάχιστον εγώ έχω συναντήσει στην πόλη τα τελευταία χρόνια και φανταστείτε ότι παίζουν μόνοι τους και χάνουν!

(ΒΝ) Δεν υπάρχει αντιπολίτευση δηλαδή.

(ΛΓ) Παίζουν μόνοι τους και χάνουν.  Δεν υπάρχει αυτό το πράγμα! Αυτή η δημαρχία Μπέγκα, με αυτούς τους αντιδημάρχους την έχω περιγράψει σα μια μικρογραφία της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝ.ΕΛ. Τρέχει μόνη της και βγαίνει τελευταία.

(ΒΝ) Άρα λέτε ότι ο Νίκος γκόντας δεν θα ήταν μία καλή επιλογή για τη Νέα Δημοκρατία;

(ΛΓ) Νομίζω ότι ο κύριος Γκόντας είναι ένας αξιοσέβαστος άνθρωπος, ένας άνθρωπος που κατάφερε πολλά ως δήμαρχος της πόλης και νομίζω ότι κάποια στιγμή όλα κάνουν τον κύκλο τους. Μπορεί να συνεισφέρει πάρα πολύ με τις γνώσεις του και με την εμπειρία του  αλλά προκειμένου η πόλη να δει πολύ καλύτερες μέρες σημαίνει ότι πρέπει να αντικατασταθεί αυτή η Δημοτική Αρχή που υπάρχει τώρα. Θα πρέπει από την άλλη μεριά να υπάρχει αντίβαρο.  Αλλά μην ξεχνάμε πώς και μέσα στην υπάρχουσα δημοτική παράταξη, σε αυτή που έχει τώρα τα ηνία  της πόλης,  και εκεί βλέπω ότι υπάρχουν διασπάσεις.

εγγραφή στο Newsletter