Facebook
Twitter
LinkedIn
Μοιραστείτε

Σχολιάζοντας τις κορδέλες που κόβει ο σύριζα σε διάφορες δομές Υγείας στην Ήπειρο, ζωντανά στο κεντρικό δελτίο του Βήμα Τηλεόραση Ιωάννινα.

(Παναγιώτης Μπούρχας)Κοντά μας σήμερα ο Λάμπρος Γεωργόπουλος από τη Νέα Δημοκρατία και με την εμπειρία βέβαια του πρώην διοικητή του Χατζηκώστα, θα μιλήσουμε για θέμα υγείας. Εγκαίνια χθες, εγκαίνια σήμερα και απ το πολυδύναμο ξεκίνησαν, όχι ακριβώς εγκαίνια αλλά μία παρουσίαση των δράσεων του πολυδύναμου και στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο προχθές. Φαίνεται ότι ο τομέας υγείας για την κυβέρνηση –και το έχει δηλώσει και ο ίδιος ο υπουργός μάλιστα- μπορεί να είναι το δυνατό χαρτί για την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. ενόψει εκλογών. Συμφωνείτε με αυτή την άποψη; Φαντάζομαι όχι αλλά οφείλω να την καταθέσω.

 

(Λάμπρος Γεωργόπουλος) Όχι, δεν συμφωνώ. Πρέπει να δώσω και την άλλη διάσταση στον κόσμο, την πραγματική διάσταση, τη διάσταση της αλήθειας η οποία είναι ότι εγκαινιάζουν έργα και κόβουν κορδέλες σε κτήρια που είναι άδεια. Στο πολυδύναμο που αναφέρατε -καλή ώρα- πριν πήγαν χθες με παπά, έκαναν μία εκδήλωση στην οποία ούτε καν προσκλήθηκε το Δ.Σ. του νοσοκομείου απ όσο έχω μάθει,  την έκαναν δηλαδή μεταξύ τους  για να εγκαινιάσουν ένα κτίριο που αν οι τηλεθεατές, οποιοσδήποτε από εμάς πάει αυτή τη στιγμή στο Χατζηκώστα θα το δει κλειδωμένο και άδειο.  Είναι η πρώτη φορά στα χρονικά που βλέπω ανθρώπους να εγκαινιάζουν άδεια κτίρια. Το ίδιο συνέβη και στην πτέρυγα του Πανεπιστημιακού όπου πάλι εγκαινίασαν; Ενημέρωσαν; Δεν μπορώ να καταλάβω ποια ήταν η σκοπιμότητά τους,  ένα κτίριο το οποίο δεν είναι στελεχωμένο. Τέσσερις όροφοι, στους οποίους μόνο δυο κλινικές έχουν μεταφερθεί. Δεν είναι καινούργιες κλινικές, δεν έχει προσληφθεί νέο προσωπικό. Το τρίτο κομμάτι στην πόλη των Ιωαννίνων με το οποίο προσπαθούν να επικοινωνήσουν ότι παράγουν έργο ενώ η πραγματικότητα είναι ότι δεν έχουν κάνει απολύτως τίποτα. Είναι το τέταρτο έτος διακυβέρνησης και το μόνο που κάνουν είναι να εγκαινιάζουν έργα που έχουν ξεκινήσει, όπως το Πολυδύναμο, το 2008-2009, εδώ και 10 χρόνια.  Ομοίως και το ΤΕΠ της Ηγουμενίτσας που είδα στα social media τον κύριο Μπέζα, τότε υπουργό υγείας να λέει «εγώ το 2009 έκοβα την κορδέλα της έναρξης της κατασκευής». Στις ΤΟ.ΜΥ. , οι άνθρωποι για να δείξουν ότι παράγουν έργο, σπάνε στα δυο ένα κτήριο. Ονομάζουν δηλαδή ΤΟ.ΜΥ. 1 και ΤΟ.ΜΥ. 2 το ίδιο κτήριο. Ονομάζουν ΤΟ.ΜΥ. 3 και ΤΟ.ΜΥ 4 το ίδιο κτήριο.

 

(ΠΜ) Ντάξει, με προοπτική να μετεγκατασταθούν αλλού αλλά δεν ξέρω πότε θα γίνει αυτό.

 

(ΛΓ) Έχει εξαγγείλει ο διοικητής της 6ης υγειονομικής περιφέρειας, ο κύριος Νικολόπουλος, και το έλεγε και σε σας, σε όλα τα τοπικά μέσα, ότι μέχρι το τέλος του ‘17 στα Γιάννενα θα έχει 7 ή 8 ΤΟ.ΜΥ. Φτάσαμε στο 2018. Επίσης ο κόσμος ακούει ΤΟ.ΜΥ. και του ακούγονται άγνωστες λέξεις αυτή τη στιγμή. Ποια μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια; Ξέρουν οι  τηλεθεατές που μας παρακολουθούν τι είναι οι  ΤΟ.ΜΥ. ; Τι προσφέρουνε; Αν πραγματικά επιτελούν το ρόλο σε αυτό που σχεδιάστηκε;

 

(ΠΜ) Ακόμα όχι, δεν τις ξέρει καν ο κόσμος. Αλλά εντάξει, αυτό δεν αναιρεί το δικαίωμα να κάνεις μια μεταρρύθμιση. Είπε χθες ο υπουργός ότι είναι η μεγαλύτερη από το ’80. Κάνει μία προσπάθεια. Τώρα πόσο θα στηρίζεται αυτή η προσπάθεια στα πόδια της, είναι ένα ζητούμενο.

 

(ΛΓ) Κατά τη γνώμη μου είναι μία αποτυχημένη προσπάθεια δεν υπάρχει καμία περίπτωση να προλάβουν να το ολοκληρώσουν γιατί θέλει τρομερή επένδυση στην κουλτούρα του κόσμου, στην ενημέρωση του κόσμου το τι είναι ΤΟ.ΜΥ. Μην ξεχνάμε την άρνηση των γιατρών να στελεχώσουν τις τοπικές μονάδες υγείας. Στην προκήρυξη νομίζω ότι ούτε το 35% της κάλυψης δεν κατάφεραν. Να φανταστείτε ότι δεν ξέραν ποιοι θα είναι οι μισθοί. Προκήρυσσαν χωρίς να λένε στο ιατρικό προσωπικό σε ποια κατηγορία θα τους κατατάξουν. Αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα brain drain, φεύγουν οι γιατροί προς τα έξω και δεν είναι εύκολο να στελεχωθεί. Επίσης, νομίζω ότι είναι ο ΣΥΡΙΖΑ το έκανε αυτό μόνο και μόνο για να δείξω ότι κάτι κάνει. Ότι δεν ισχύει το προηγούμενο σχέδιο για την Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και για να παρουσιάσει προς τα έξω κάτι δικό του. Ανούσιο όμως κατά τη γνώμη μου.

 

(ΠΜ) Απ την άλλη όμως, εγώ οφείλω να πω ότι υπάρχει μια πολιτική βούληση και για το ΤΕΠ της Ηγουμενίτσας και για το πολυδύναμο και σε λίγο θα μας πει και κάποια πράγματα ο πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ. Υπάρχει στόχευση, βούληση πολιτική να λειτουργήσει μέχρι το τέλος του χρόνου με μία συγκεκριμένη μορφή. Και το  πανεπιστημιακό το πενταώροφο…  Δεν μπορεί να πει κανείς ότι δεν υπάρχει πολιτική βούληση να λειτουργήσει αυτά τα κτίρια γιατί πριν από τρία χρόνια ήμασταν λίγο στο μετέωρο. Τι  θα γίνουν αυτά  και θα μείνουν ντουβάρια

 

(ΛΓ) Συμφωνώ ότι πιθανότατα υπάρχει πολιτική βούληση. Όμως υπάρχει ανικανότητα. Δεν μπορούν αυτοί οι άνθρωποι να υλοποιήσουν. Ξαναλέω ότι είναι ο 4ος χρόνος διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Και θα σας πω ότι  επειδή υπήρξα διοικητής του νοσοκομείου Χατζηκώστα , επειδή τυγχάνει να είμαι και οικονομολόγος και οικονομολόγος  της υγείας, χειρίστηκα το θέμα του Πολυδύναμου. Σας λέω μετά λόγου γνώσεως ότι δεν έχει γίνει το παραμικρό βήμα εδώ και τρία χρόνια. Οι άνθρωποι αυτοί, κόβουν κορδέλες εκεί που το άφησα. Δεν έχουν κάνει το παραμικρό. Είχα κάνει μεγάλη προσπάθεια να ολοκληρωθούν πράγματα. Εγώ προσωπικά είχα πιέσει τις υπηρεσίες και παρέλαβα το κτήριο από τον κατασκευαστή και έκτοτε δεν έχει γίνει το παραμικρό. Θα σας πω επίσης ότι με δικές μας ενέργειες τότε είχαμε συζητήσει με τον ΚΕΘΕΑ και με τον ΟΚΑΝΑ  για να μπουν στο πολυδύναμο. Από τη στιγμή που δεν μπορούσαμε εύκολα να το στελεχώσουμε λόγω του κανονισμού 1 προς 5 και δεν έχει γίνει το παραμικρό από τότε τρία χρόνια μετά. Τι εγκαινιάζουν; Τι κορδέλες κόβουν; Τι ενημερωτικές δράσεις κάνουνε; Να το κάνουν όταν το ολοκληρώσουν. Η βούληση μπορεί να υπάρχει. Ταυτόχρονα με τη βούληση όμως υπάρχει και τρομερή ανικανότητα. Άκουσα τον κύριο Πολάκη πριν να παρουσιάζει τελείως διαφορετικά τα πράγματα.

 

(ΠΜ) 1 δις είπε υπήρχε για την υγεία και 16.000 κόσμος προσλήφθηκε τα τελευταία τρία χρόνια.

 

(ΛΓ) 200 εκατομμύρια τον χρόνο μειωμένος ο προϋπολογισμός των νοσοκομείων. Αυτή είναι η αλήθεια. Αυτοί που φώναζαν για τους μειωμένους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων, αυτοί που ήταν στα κάγκελα για το καθετί, ένα παρεάκι συνδικαλιστών γιατρών που διοικεί αυτή τη στιγμή το υπουργείο υγείας, αυτοί είναι που παρουσιάζουν τα πράγματα διαφορετικά απ ότι είναι αυτή τη στιγμή.

 

(ΠΜ) Δε μπορεί να λένε τόσο χοντρά ψέματα…

 

(ΛΓ) Κύριε Μπούρχα ζούμε σε μικροκοινωνίες. Στην πόλη μας, αυτή τη στιγμή αποδυναμώνονται τα νοσοκομεία. Από το Χατζηκώστα έφυγαν δύο εξαιρετικότατοι γιατροί.  Εγώ αν ήμουν στη θέση του κυρίου Πολάκη και του κύριου Ξανθού, θα ντρεπόμουν να έρθω στα Γιάννενα να εγκαινιάσω οτιδήποτε όταν υπάρχουν κενές θέσεις ειδικευομένων, όταν δεν έχω καταφέρει να γυρίσω το κλίμα. Όταν συνάδελφοί τους φεύγουν για το εξωτερικό, φεύγουν για την Κύπρο, φεύγουν για τη Γαλλία και μπορώ να σας μιλήσω και με ονόματα ποιοι γιατροί φύγαν απ το Χατζηκώστα και ποιές κλινικές αποδυναμωθήκαν.

 

(ΠΜ) Τι εννοείτε φύγαν;

 

(ΛΓ) Παραιτήθηκαν. Γιατροί με τεράστια εμπειρία, με τεράστιο έργο παραιτούνται και είναι δυσαναπλήρωτα αυτά  τα κενά. Αυτά οπωσδήποτε δεν τα λένε. Αλλά υπάρχει τρομερό πρόβλημα στις δομές υγείας. Δεν έχει βελτιωθεί η κατάσταση.

 

(ΠΜ) Έχει ισορροπήσει λέει ο Πολάκης και το ξαναείπε σήμερα, το  λέει σταθερά τον τελευταίο χρόνο, μη σου πω και παραπάνω…

 

(ΛΓ) Η κατάσταση είχε ισορροπήσει και βελτιωνόταν το ’14-’15. Είχαν γίνει τρομερές τομές όπως στη συνταγογράφηση, στην εφαρμογή πληροφοριακών συστημάτων, στη διοίκηση  των νοσοκομείων και του τομέα υγείας από τεχνοκράτες παρά από συνδικαλιστές γιατρούς και αυτή είναι η παγκόσμια τάση. Δεν έχω κάτι με τους γιατρούς. Καλό είναι να συνδικαλίζονται και να διεκδικούν τα δικαιώματά τους αλλά και να ξεχωρίζουμε το ρόλο του μάνατζερ από το ρόλο του γιατρού. Ο γιατρός σπουδάζει και να ασκήσει ιατρική πράξη. Ο μάνατζερ σπουδάζει τα οικονομικά, σπουδάζει τη διοίκηση.  Οπότε εκεί που γύρισε το πράγμα είναι το ‘15 με την εκλογή ΣΥΡΙΖΑ. Εκεί τα πράγματα βάλτωσαν. Μου έτυχε να είμαι ένα χρόνο διοικητής επί ΣΥΡΙΖΑ θα σας πω ότι το πρώτο εννεάμηνο του ‘15 δεν κινήθηκε πραγματικά τίποτα. Χάθηκε πολύτιμος χρόνος. Και εκείνος ο χρόνος και στη συνέχεια άλλα 2,5- 3 χρόνια κατά τα οποία πραγματικά δεν έχουν να παρουσιάσουν έργο. Κύριε Μπούρχα, αν είχαν να παρουσιάσουν έργο δεν θα έκοβαν την κορδέλα στο πολυδύναμο που είναι άδειο. Δεν θα κόβανε κορδέλα στο τέταρτο κτίριο του Πανεπιστημιακού που είναι άδειο και δεν μπορούν να το στελεχώσουν.

 

(ΠΜ) Εντάξει έχει αρχίσει μετεγκατάσταση, δεν είναι άδειο…

 

(ΛΓ) Δεν θα κόβαν κορδέλες στο ΤΕΠ Ηγουμενίτσας. Πραγματικά το ΤΕΠ είναι ένα έργο που χρειάζεται. Καλώς έγινε. Ακόμη όμως δεν έχουν καταφέρει να το κάνουν να έχει 24ωρη λειτουργία.

 

(ΠΜ) Άλλαξε η χρήση του πρώτα απ όλα. Έχουμε ένα άλλο μεγάλο θέμα εκεί…

 

(ΛΓ) Έχει όμως 24ωρη λειτουργία κύριε Μπούρχα αυτή τη στιγμή; Λειτουργεί ως ΤΕΠ; Έχει χειρουργεία; Λείπουν πράγματα; Άρα εγκαινίασαν πάλι το οποίο δεν είναι  100% έτοιμο. Και μη ξεχνάμε  ότι αυτά είναι ευρωπαϊκά έργα τα οποία εντάχθηκαν προ του 2009.  Δυστυχώς αυτή τη χώρα που ζούμε μεσολάβησε κρίση, μεσολάβησε ακυβερνησία, συνεχείς εκλογές, νέα κυβέρνηση. Δυστυχώς αυτά τα έργα πήραν πάρα πολύ και υπάρχει και μια τεράστια γραφειοκρατία.

 

(ΠΜ) Αναφέρθηκε απ τον Πολάκη και  το λένε και οι διοικητές των δύο νοσοκομείων, το λένε οι συνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ ότι εμείς θέλουμε ένα δημόσιο δωρεάν σύστημα υγείας και ότι αν έρθει η ΝΔ θα πουλήσει, θα απολύσει, θα ιδιωτικοποιήσει τομείς, θα δώσει σε ιδιώτες κομμάτια του 5όροφου ας πούμε και λοιπά.

 

(ΛΓ) Δεν είναι έτσι κύριε Μπούρχα. Η ΝΔ απέδειξε στο παρελθόν ότι βελτίωσε, ότι εξορθολόγησε το δημόσιο σύστημα υγείας. Δεν είπε ποτέ η Νέα Δημοκρατία ότι δεν θα υπάρχει πρόσβαση στο σύστημα υγείας για όλο τον κόσμο. Αυτό είναι βασική αρχή, αυτό είναι βασική αρχή και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό υγείας και εννοείται ότι η Νέα Δημοκρατία κινείται προς αυτή την κατεύθυνση. Όμως είναι ένα σύστημα γηρασμένο. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας φτιάχτηκε στα μέσα της δεκαετίας του ‘80 και οπωσδήποτε θέλει μία σοβαρή αναδιοργάνωση.  Ακόμη και το προσωπικό που είναι μέσα στο σύστημα είναι μία ανάποδη πυραμίδα το έχουμε πει και σε άλλες συνεντεύξεις. Είναι γηρασμένο προσωπικό, δεν έχει ανανεωθεί, πέσαμε πάνω στα χρόνια της κρίσης, πέσαμε στην αναλογία 1 προς 10 και 1 προς 5 στην αρχή. Εξασθένησαν κλινικές, μονάδες, οργανισμοί, νοσοκομεία και σίγουρα χρειάζεται τόνωση. Σίγουρα χρειάζεται αναδιοργάνωση και η Νέα Δημοκρατία είναι 1000% καταλληλότερη από τους ανθρώπους αυτούς που διοικούν το σύστημα αυτή τη στιγμή.

 

(ΠΜ) Είχαν την πρόθεση όμως και δείχνουν την πρόθεση να προσλάβουν κόσμο  και να ανατρέψουν ακόμα και τους κανόνες  τους απαγορευτικούς  για την πρόσληψη προσωπικού. Συζητάμε για το 1 προς 1 ας πούμε αυτή τη στιγμή, όχι για το 1 προς 5.

 

(ΛΓ) Δεν είναι το ποσοτικό κύριε Μπούρχα, είναι το ποιοτικό. Να ενημερώσω τον κόσμο ότι στα τέλη του 2014 είχε εγγραφεί στον προϋπολογισμό η πρόσληψη 5.000 ανθρώπων στο σύστημα υγείας. Είχε εγκριθεί από την τότε τρόικα και επειδή εξελέγη ο ΣΥΡΙΖΑ, οι άνθρωποι αυτοί η  κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ δεν κατάφεραν ούτε  τα αυτονόητα να κάνουν. Ούτε να προσλάβουν αυτό τον κόσμο που δεν ήταν απλά 5.000 ποσοτικά ήταν και ποιοτικά. Ήταν θέσεις ειδικευμένων γιατρών, ήταν θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού, ΠΕ- ΤΕ, θέσεις εκεί που πονούσε το σύστημα μετά από πραγματική καταγραφή των αναγκών.  Αυτοί οι 16.000 που ανακοινώνει τώρα ο κύριος Πολάκης, ξέρετε τι είναι κύριε Μπούρχα;

 

(ΠΜ) Είναι διαφόρων μορφών, το λέει.

 

(ΛΓ) Λένε ψέματα στον κόσμο.  Είναι τόσο ξεκάθαρα τα πράγματα. Ξέρετε ποιοι είναι στις 16.000; Το είπε και μόνος του αλλά δείτε πόσο όμορφα καμουφλάρουνε. Ότι είναι διαφόρων ειδικοτήτων. Αυτοί θεωρούν στο εθνικό σύστημα υγείας, τους ανθρώπους της καθαριότητας.  Σταμάτησαν τις συμβάσεις των συνεργείων καθαριότητας και προσέλαβαν μέσω διαγωνισμού στο πανεπιστημιακό, 180 άτομα. Αυτούς τους 180 τους θεωρούν καινούργιες προσλήψεις. Γιατί δεν λένε ότι έφυγαν άλλοι 100 που δούλευαν στο συνεργείο καθαριότητας; Άρα μιλάμε για εικονικές προσλήψεις, για λογιστικά τρικ.

 

(ΠΜ) Καταλήγει στη δήλωσή του ο Αντώνης ο Μπέζας, ο πρώην υπουργός, και θέλω να κλείσουμε με αυτό «Ευτυχώς που έρχονται εκλογές». Δεν ξέρω  που τις είδατε… Και ο κύριος Αυγενάκης τις είδε προχθές.

 

(ΛΓ) Διανύουμε μια περίοδο προεκλογική. Όπως και να το κάνουμε, σε έναν χρόνο με 14 μήνες από σήμερα έχουμε εκλογές. Είναι η τελευταία χρονιά του ΣΥΡΙΖΑ. Εννοείται ότι ο  ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝ.ΕΛ.  προσπαθεί να επιδείξουν έργο. Όμως οι άνθρωποι αυτοί δεν έχουν κάνει κάτι. Θα παρουσιαστεί η γύμνια τους αυτό το διάστημα. Ήταν αδρανείς και γι αυτό, αυτή τη στιγμή εγκαινιάζουν το τίποτα. Εγκαινιάζουν το κενό. Καλώ τον κόσμο να κάνει τον κόπο να πάει στο Χατζηκώστα να δει σε τι κατάσταση βρίσκεται το πολυδύναμο, να δει αν λειτουργεί. Θα τολμούσατε εσείς και εγώ να εγκαινιάσουμε ένα κτίριο που δεν λειτουργεί; Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα υπό νορμάλ συνθήκες. Είναι επικοινωνιακά τρικ. Οι άνθρωποι δεν έχουν την ικανότητα. Και τη βούληση να έχουν, η βούλησή τους είναι με δικές τους ιδεοληψίες για το σύστημα υγείας οι οποίες είναι ξεπερασμένες εδώ και 30-40 χρόνια. Το σύστημα υγείας θέλει μία τεχνοκρατική προσέγγιση. Πλέον υπάρχουν πάρα πολλά εργαλεία αλλά οι άνθρωποι αυτοί – δυστυχώς και μετά λύπης λέω- είναι οικονομικά αναλφάβητοι. Δεν μπορούν να διοικήσουν το σύστημα υγείας. Έχουν τελείως διαφορετική προσέγγιση στο πως διοικείται αυτό το σύστημα.

Για να σας απαντήσω και στο ποιος είναι ο ορίζοντας των εκλογών,  προσωπικά θεωρώ πως ως τον Μάιο του 2019. Διότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα αφήσει σε καμία περίπτωση να γίνουν ευρωεκλογές πρώτα γιατί θα υποστεί τόσο συντριπτική ήττα που δεν θα μπορεί καν να σχηματίσει ψηφοδέλτια. Θα πηδάνε όλοι από το καράβι είτε προς την τοπική αυτοδιοίκηση είτε προς αλλού και όλοι θα ρίχνουν τις ευθύνες για την κατάσταση στο «θέλαμε αλλά δεν μπορούσαμε, δεν μας άφησαν», θα λένε χίλια πράγματα. Οπότε μέχρι τον Μάιο του 2019 θα έχουμε εκλογές κατά την προσωπική μου εκτίμηση. Αυτό είναι το ταβάνι.

εγγραφή στο Newsletter