Facebook
Twitter
LinkedIn
Μοιραστείτε

ζωντανή συνέντευξη στον κ. Βλάσση Ντόκα στο δελτίο ειδήσεων του Ιωάννινα TV.

(Βλάσης Ντόκας) Να ξεκινήσουμε με το πώς εξελίσσονται τα πράγματα στη χώρα. Απ την κυβέρνηση λένε ότι απ τον Αύγουστο τα πράγματα θα ναι πολύ καλύτερα, θα έχουμε μια εποπτεία βέβαια, παντού υπάρχει εποπτεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Εσείς λέτε ότι θα υπάρξει μια αυστηρή επιτροπεία, δηλαδή θα συνεχιστεί το αυστηρό πλαίσιο το οποίο μας έχουν θέσει εδώ και χρόνια οι δανειστές και άρα δεν θα αλλάξουν πολλά πράγματα. Την ίδια στιγμή ο Τσίπρας λέει «εκλογές 13 Οκτωβρίου 2019» μαζί με τις αυτοδιοικητικές εκλογές και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ίσως για να απενεργοποιήσει το ενδεχόμενο των εκλογών αυτό το φθινόπωρο, το φθινόπωρο του 18, προκαλεί τον Αλέξη Τσίπρα θα κάνει εκλογές τώρα, αμέσως μετά τον Αύγουστο. Πώς εξελίσσονται τα πράγματα, πώς θα εξελιχθούν μετά τον Αύγουστο κύριε Γεωργόπουλε, στην καθημερινότητα των πολιτών; Γιατί αυτό είναι το μείζον για τους πολίτες, δεν είναι για το πότε ακριβώς θα γίνουν εκλογές αλλά το πώς θα αλλάξει η καθημερινότητά τους.

(Λάμπρος Γεωργόπουλος) Νομίζω ότι πλέον τους νοιάζει το πότε θα γίνουν εκλογές. Τους ενδιαφέρει να φύγει αυτή η κυβέρνηση το συντομότερο δυνατόν. Αυτό είναι το μήνυμα που εισπράττω εγώ.

(ΒΝ) Τι θα συμβεί μετά τον Αύγουστο;

 (ΛΓ) Αυτό που είπατε, πως εμείς λέμε πως θα υπάρξει μεταμνημονιακή περίοδος, δεν το λέμε μόνο εμείς, το λέει ο ίδιος ο υπουργός οικονομικών, ο άνθρωπος που είναι αρμόδιος των συζητήσεων με την τρόικα, με τους θεσμούς. Ο άνθρωπος που συμμετέχει στα Eurogroup, ο κύριος Τσακαλώτος. Και υπάρχει η κλασική διγλωσσία στον ΣΥΡΙΖΑ που οι μεν λένε ότι τελειώνει το μνημόνιο, οι δε ότι θα υπάρχει μεταμνημονιακή εποπτεία.

(ΒΝ) Εποπτεία θα υπάρξει αλλά θα είναι σε επίπεδο αυστηρής επιτροπείας; Αυτό είναι το ερώτημα. Πόσο αυστηρό θα είναι το πλαίσιο; Εποπτεία υπάρχει παντού.

 (ΛΓ) Σίγουρα θα υπάρξει. Ήδη έχουν υπογράψει μέτρα ύψους 5,1 δις κύριε Ντόκα. Έχουν υπογράψει μέτρα τα οποία θα εφαρμοστούν μετά τον Αύγουστο. Αν ο κύριος Τσίπρας ισχυρίζεται αυτό ας επαναφέρει από 1η Σεπτεμβρίου τις συντάξεις στα επίπεδα του 2010.  Αφού λέει ότι βγαίνει από το μνημόνιο, γιατί δεν το επαναφέρει στην προ-μνημονίου εποχή;

(ΒΝ)Στην αντίθετη κατεύθυνση είναι τα μέτρα όπως γνωρίζετε και εσείς και οι τηλεθεατές. Υπάρχουν μέτρα για περικοπές συντάξεων στις αρχές του ’19. Η κυβέρνηση προσπαθεί να απομακρύνει στο μέλλον αυτό το ενδεχόμενο ή να το αμβλύνει. Θα δούμε τι μπορεί να πετύχει. Πάντως υπάρχει μείωση αφορολογήτου και περικοπές συντάξεων.

(ΛΓ) Μη ξεχνάμε ότι ένα από τα χειρότερα που έχει κάνει αυτή η κυβέρνηση μέσα σε αυτό το διάστημα, καθώς βρισκόμαστε στο 4ο έτος, είναι ότι έδωσε εχέγγυο την κρατική περιουσία 99 χρόνια. Είναι αδιανόητο να μιλάει κάποιος για έξοδο από την από την μνημονιακή περίοδο όταν έχει υπογράψει για 99 χρόνια όλη η δημόσια περιουσία να ανήκει σε ένα υπερταμείο. Και παίρνοντας ελάχιστα πίσω. Με αυτό θα έπρεπε να επιτύχει διαγραφή χρέους, θα έπρεπε να κάνει αυτόματο κούρεμα, θα έπρεπε να επαναφέρει κατευθείαν το κράτος σε προ μνημονίου εποχές.

(ΒΝ) Άρα εσείς λέτε ότι τα πράγματα θα είναι πολύ σκληρά και μετά τον Αύγουστο, το πλαίσιο θα ναι πολύ σκληρό και ότι δεν θα υπάρξει δηλαδή περιθώριο για μια πιο κοινωνική πολιτική στη χώρα, για μια πιο χαλαρή πολιτική. Τα πράγματα θα συνεχίσουν να ναι σκληρά λέτε.

 (ΛΓ) Όσο διοικεί αυτή η κυβέρνηση, τα πράγματα δεν θα είναι καλά. Είναι μια κυβέρνηση, που δεν ξέρει, δεν θέλει και δεν μπορεί να υλοποιήσει. Το μείγμα πολιτικής της είναι παντελώς λάθος. Ο κόσμος το ζει στην καθημερινότητά του. Όλες οι χώρες γύρω μας, όλες οι χώρες οι αναπτυγμένες, έχουν αναπτυξιακούς ρυθμούς και εμείς παρουσιάζουμε μία φαινομενική ανάπτυξη η οποία προέρχεται από υπερφορολόγηση, από το ΦΠΑ που αυξήθηκε, από περικοπή δαπανών…

(ΒΝ) Ναι, μιλάτε για πρωτογενή πλεονάσματα. Που είναι μεγάλα έτσι;

(ΛΓ) Είναι λογιστικό τρικ κύριε Ντόκα. Και αυτό το λογιστικό τρικ αποτυπώνεται στην καθημερινότητα του κόσμου. Ο κόσμος δεν μπορεί να πληρώσει τις δόσεις του στις τράπεζες, δεν μπορεί να πληρώσει τους φόρους του. Το ποσό που χρωστάνε οι πολίτες στην εφορία αυξάνεται κατά 1 δις κάθε μήνα. Έχει ξεπεράσει το όριο των 100 δισεκατομμυρίων ευρώ. Όλοι αυτοί οι δείκτες δεν είναι καλοί για την οικονομία. Το μόνο που σώζει την κατάσταση, αλλά είναι κατά τη γνώμη μου μία φυσική εξέλιξη, ήταν αναμενόμενο να γίνει αυτό και μάλιστα είχε γίνει από ενέργειες τις προηγούμενες κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας, είναι η τουριστική ανάπτυξη. Πράγματι η χώρα το καλοκαίρι λάβει μία τονωτική ένεση στα οικονομικά της με τη χρηματοροή που θα έρθει από το εξωτερικό και θα είναι πραγματικά μία ανάσα για τους ανθρώπους κυρίως των νησιωτικών περιοχών και μαζί και με την υπόλοιπη Ηπειρωτική Ελλάδα. Αλλά να θυμίσω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν την ήθελε την ιδιωτικοποίηση των αεροδρομίων από τη Fraport.

 (ΒΝ) Ε εντάξει, υπέγραψε ο Σπίρτζης κλαίγοντας…

 (ΛΓ) Ήταν κάτι που πολεμούσαν λυσσαλέα. Δεν τα ψήφιζαν! Είναι μια συμφωνία που έφερε η κυβέρνηση Σαμαρά, μη τα ξεχνάμε αυτά. Και το τι έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ και το που οφείλεται η όποια ανάπτυξη υπάρχει σήμερα.

(ΒΝ) Κάποιοι λένε ότι είμαστε μπροστά σε μια επιχειρηματική άνοιξη στην Ελλάδα που μπλοκάρεται όμως από κάποιες αγκυλώσεις της σημερινής διακυβέρνησης.  Θα συμφωνούσατε σε αυτό; Ότι το ελατήριο πλέον έχει φτάσει στο τέρμα του και μπορεί να από δω και πέρα να εκτοξευτεί; Μπορεί να υπάρχει μία επιχειρηματική άνοιξη στη χώρα μετά από τόσα χρόνια κρίσης που μπλοκάρεται μόνο από τις αγκυλώσεις και τις δυσλειτουργίες αυτής της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ;

(ΛΓ) Σίγουρα η χώρα έχει τρομερή προοπτική. Είναι ένας πλούσιος τόπος.

(ΒΝ) Έχει δυναμική κύριε Γεωργόπουλε;

 (ΛΓ) Έχει τρομερή δυναμική. Η ύφεση αυτή τη στιγμή έχει διαρκέσει σχεδόν 10 χρόνια. Είναι παγκόσμια πρωτοτυπία να έχουμε 10 χρόνια κρίσης. Κάποια στιγμή θα υπάρξει ανάπτυξη. Για να υπάρξει οικονομική άνθηση υπάρχουν συγκεκριμένα δεδομένα και συγκεκριμένες προδιαγραφές που πρέπει να πληρούνται. Αυτά είναι: Συγκεκριμένο φορολογικό καθεστώς, συγκεκριμένο νομικό πλαίσιο, χαμηλή φορολογία, μικρές ασφαλιστικές εισφορές και αυτά δεν τα λέω εγώ τα λένε οι παγκόσμιοι δείκτες. Υπάρχουν οργανισμοί που μελετούν την ανάπτυξη σε χώρες,  την επιχειρηματικότητα. Στη Ελλάδα αυτή τη στιγμή, δυστυχώς, με αυτή την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που πολεμά λυσσαλέα τον ιδιωτικό τομέα, που είναι κατά της επιχειρηματικότητας και εφαρμόζει ένα μείγμα πολιτικής αντίθετο στην ανάπτυξη, αυτή δεν πρόκειται να υπάρξει. Ότι γίνεται, είναι μια φυσική εξέλιξη.

(ΒΝ) Εσείς σε τι είστε καλύτεροι κύριε Γεωργόπουλε;

(ΛΓ) Το μείγμα πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας να είναι σίγουρα πολύ καλύτερο. Χαμηλότερη φορολογία, χαμηλότερο ΦΠΑ, χαμηλότερες ασφαλιστικές εισφορές…

(ΒΝ) Η υψηλή φορολόγηση δεν άρχισε το ‘15  έτσι; Ο ΕΝΦΙΑ είναι φόρος της Νέας Δημοκρατίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ βέβαια θα τον καταργούσε…

 (ΛΓ) Εκτοξεύτηκε με τον ΣΥΡΙΖΑ και μη ξεχνάμε πως αυτά θα συνέβαιναν για 2 χρόνια και στην πορεία βγαίναμε απ το τούνελ. Ήρθε ο ΣΥΡΙΖΑ και κατέστρεψε την κατάσταση. Θα παίρναμε την ποσοτική χαλάρωση, θα μπαίναμε σε κάποια συγκεκριμένα πακέτα. Αυτή τη στιγμή, ο ΣΥΡΙΖΑ υλοποιεί πράγματα που έχει συμφωνήσει η προηγούμενη κυβέρνηση Σαμαρά. Όπως η διαπραγμάτευση του χρέους. Και μη ξεχνάμε ότι ο  ΣΥΡΙΖΑ είχε βγει λέγοντας «μονομερώς θα διαγράψουμε το χρέος»,  μετά «διαπραγματευόμαστε το κούρεμα». Τίποτα από αυτά δεν πέτυχε. Απολύτως τίποτα. Τα τέσσερα χρόνια κύριε Ντόκα, είναι υπεραρκετό διάστημα για να γυρίσει μια κατάσταση σε μια μικρή χώρα. Είναι μια χώρα των 10 εκατομμυρίων, είναι μια χώρα με τεράστιες δυνατότητες, με εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό, το οποίο δυστυχώς αυτή η κυβέρνηση το οδηγεί στο εξωτερικό. Δεν αφήνει τον ιδιωτικό τομέα να ανασάνει…

(ΒΝ) Επίσης αυτό δεν άρχισε το ’15. Υπήρχε και πριν. Η μετανάστευση και η ροή μυαλών και νέων ανθρώπων απ την Ελλάδα στο εξωτερικό.

 (ΛΓ) Κύριε Ντόκα, διήρκησε πάρα πολύ. Η κρίση σίγουρα ήθελε μια αντιμετώπιση. Δόθηκαν οι τονωτικές ενέσεις κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Σαμαρά και μόλις ο ασθενής πήγαινε να ξυπνήσει, ήρθε μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που τον αποτελείωσε και τον έβαλε στην κατάψυξη.

(ΒΝ) Με την ψήφο των πολιτών, υπενθυμίζω. Δεν ήρθε αυθαίρετα.

 (ΛΓ) Με την ψήφο των πολιτών αλλά δεν έχει τη νομιμοποίηση αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Μιλάμε για δημοσκοπήσεις που τον δείχνουν μέχρι και 15 μονάδες πίσω. Αν ήταν αντίθετη η κατάσταση θα είχαμε λαϊκή εξέγερση αυτή τη στιγμή.

(ΒΝ) Οι δημοσκοπήσεις δεν βγάζουνε Βουλή, δεν βγάζουν κυβερνήσεις.

 (ΛΓ) Ο ΣΥΡΙΖΑ εκμεταλλεύτηκε νομοθεσία. Εκμεταλλεύτηκε την κατάσταση και έριξε μία εκλεγμένη κυβέρνηση με αφορμή τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Συντηρείται στην κυβέρνηση χωρίς αυτή τη στιγμή να έχει την αποδοχή του κόσμου με τα μέτρα που έχει πάρει. Και μην ξεχνάμε και κάτι άλλο. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν βγήκε λέγοντας ότι θα εφαρμόσει αυτά τα πράγματα. Άρα εξαπάτησε τον κόσμο.

(ΒΝ) Τον Σεπτέμβρη του ’15 υπήρχε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο που είχε ψηφιστεί τον Αύγουστο.

 (ΛΓ) Όχι κύριε Ντόκα. Τον Αύγουστο η αντιπολίτευση έβαλε πλάτες για να σωθεί η χώρα. Ο κόσμος δεν είχε αντιληφθεί εκείνη τη στιγμή τι θα εφαρμόσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ ψηφίστηκε για κάτι διαφορετικό, για κάτι που δεν υλοποίησε. Εξαπάτησε τον κόσμο και γι’ αυτό πιστεύω ότι πλέον είναι μη αναστρέψιμη η κατάσταση. Γι αυτό γίνονται και όλα αυτά τα οποία άκουσα με τον προηγούμενο συνομιλητή σας να συζητάτε, για τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Οι άνθρωποι προσπαθούν να σωθούν. Να καθίσουν στην εξουσία όσο περισσότερο γίνεται γιατί ξέρουν ότι δεν πρόκειται να ξαναβγούν. Προσπαθούν να το πάνε όσο περισσότερο πίσω μπορούν και να κάνουν ότι κόλπο περνάει από το χέρι τους προκειμένου να μπερδέψουν τον κόσμο, να θολώσουν εκλογικό σώμα και να κρατήσουν όσο το δυνατόν περισσότερες δυνάμεις. Οι προθέσεις τους δεν είναι αγαθές. Οι προθέσεις τους είναι απλά να διατηρηθούν όσο μπορούν.

(ΒΝ) Κύριε Γεωργόπουλε, κανενός οι προθέσεις δεν είναι αγαθές στην πολιτική.

 (ΛΓ) Εδώ θα διαφωνήσω. Οι πολιτικοί πρέπει να είναι εκεί που είναι. Ψηφίζονται για να πάνε καλύτερα, για να βελτιώνουν την ποιότητα της ζωής του κόσμου, για να βελτιώνουν την οικονομική κατάσταση, τις συνθήκες, την υγεία, την ασφάλεια. Δεν ψηφίζονται για να βρίσκουν τρόπους να εκμεταλλεύονται την παραμονή τους στην εξουσία.

(ΒΝ) Ο κόσμος αξιολογεί τη διαφορετική μας οπτική. Πάμε όμως να δούμε τώρα τι γίνεται στις αυτοδιοικητικές εκλογές. 13 Οκτωβρίου Θα γίνουν αυτές, με απλή αναλογική. Καταρχάς ο Κυριάκος Μητσοτάκης προκαλεί τον Αλέξη Τσίπρα να κάνει εκλογές αμέσως μετά τον Αύγουστο. Είστε έτοιμοι εσείς για εκλογές; Θέλετε τώρα; Ανά πάσα στιγμή εκλογές; Ποια είναι η πιθανότερη εποχή για εκλογές κύριε Γεωργόπουλε; Γιατί είστε ένας άνθρωπος ρεαλιστής, ένας άνθρωπος που γνωρίζει από λογική και ξέρετε, όπως όλοι μας, ότι ο πρωθυπουργός μπορεί να προσδιορίσει το χρόνο των εκλογών. Πέρα από τον τελικό χρόνο που οπωσδήποτε είναι το ’19.

(ΛΓ)Δεν είναι στο χέρι του.

(ΒΝ) Στο χέρι του Τσίπρα είναι. Όποτε αυτός νομίζει ότι μπορεί να πετύχει το καλύτερο αποτέλεσμα. Απ τη Νέα Δημοκρατία λέτε ότι αυτό που θα κάνει ο Τσίπρας όλο το επόμενο διάστημα, είναι διαχείριση της ήττας και όπου νομίζει ότι θα μπορέσει να κάνει καλύτερη διαχείριση ήττας τότε θα κάνει και εκλογές.  Θέλω να ακούσω και το δικό σας σκεπτικό όμως για τον πιθανότερο χρόνο εκλογών.

(ΛΓ) Θα διαφωνήσω στο ότι είναι στο χέρι του κυρίου Τσίπρα.

(ΒΝ) Τι, θα υπάρξει λαϊκή εξέγερση που θα τον ανατρέψει;

 (ΛΓ) Σίγουρα κατά ένα μεγάλο μέρος είναι στο χέρι του. Κρέμεται όμως και από μια συγκυβέρνηση. Συγκυβερνά με ένα κόμμα που πήρε κάτι παραπάνω από 3%.

(ΒΝ) Βλέπετε να σπάει αυτή η συγκυβέρνηση;

(ΛΓ) Υπάρχει διγλωσσία. Βλέπετε βουλευτές της συγκυβέρνησης, ο ένας από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο άλλος από τους ΑΝ.ΕΛ. να λένε διαφορετικά πράγματα. Να τσακώνονται στα πάνελ. Άρα μπορεί ανά πάσα στιγμή…

(ΒΝ) Τι σουρεαλιστική αυτή η στιγμή ήταν αυτή με την Αυλωνίτου και τον Δημήτρη Καμμένο!

 (ΛΓ) Αυτή είναι η ποιότητα αυτών των ανθρώπων.

(ΒΝ) Πιστεύετε όμως ότι παρόλα αυτά θα σπάσει αυτή η συγκυβέρνηση; Η εξουσία είναι συνεκτικό…

 (ΛΓ) Σας είπα ότι είναι ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα. Ζούμε σε ένα πολύ απρόβλεπτο περιβάλλον που με αυτούς τους ανθρώπους η λογική δεν βρίσκει εφαρμογή. Κάνουν δεύτερες και τρίτες σκέψεις.

(ΒΝ) Κάνετε εκτίμηση ότι μπορεί να σπάσει η συμμαχία ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝ.ΕΛ. ;

 (ΛΓ) Όλα είναι πιθανά, ειδικά όσο πλησιάζουμε στον χρόνο των εκλογών γιατί ο καθένας θα προσπαθήσει να σώσει τη δική του πολιτική παράταξη.

(ΒΝ) Ο πιο πιθανός χρόνος εκλογών ποιος είναι;

 (ΛΓ) Σας έχω ξαναπεί ότι η προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι θα προσπαθήσουν να βάλουν όσο το δυνατόν περισσότερες εκλογές μαζί. Και ήδη στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνουν αυτό ακριβώς.

(ΒΝ) Έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα αυτό όμως

 (ΛΓ) Πολλά πλεονεκτήματα για τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά νομίζω ότι η ΝΔ έχει τα κατάλληλα αντανακλαστικά ώστε να προσαρμοστεί σε μία τέτοια κατάσταση και θα σας το εξηγήσω αυτό. Θεωρώ πως ο πρωθυπουργός της χώρας δεν θα πάει σε καμία εκλογική διαδικασία πριν τις βουλευτικές εκλογές. Τι σημαίνει αυτό; Το ταβάνι είναι στις 26 Μαΐου του 2019, μαζί με τις ευρωεκλογές. Αν πάει σε ευρωεκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ θα πιάσει τόσο χαμηλά ποσοστά που θα είναι καταστροφικό για τις βουλευτικές εκλογές.

(ΒΝ) Πολιτικό δεδικασμένο, αν μπορεί να πει κανείς.

 (ΛΓ)Έχει αποδειχθεί ότι αν η ελληνική κοινωνία ψηφίσει σε ευρωεκλογές και σε σύντομο χρονικό διάστημα υπάρχουν εθνικές εκλογές…

(ΒΝ) Δημιουργείται μια παγιωμένη κατάσταση «αυτός είναι μπροστά και αυτός πίσω».

 (ΛΓ) Ακριβώς. Φέρνει εσωστρέφεια στο κόμμα που χάνει τις ευρωεκλογές, και η δική μου άποψη είναι ότι -όπως αποδείχθηκε τις τελευταίες μέρες- θα προσπαθήσει να μπερδέψει και να θολώσει την κατάσταση. Θα προσπαθήσει να εγκλωβίσει τους ανθρώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης και πιθανούς υποψηφίους, ώστε να μην έχουν ρητορικό λόγο κατά της κυβέρνησης, γιατί θα θέλουν να αντλήσουν και από τη δεξαμενή των ψηφοφόρων που παραδοσιακά είναι κεντροαριστερά για τις τοπικές εκλογές. Αν τις κάνει λοιπόν μαζί θα έχει σαν αποτέλεσμα σε μία πιο ήπια βουλευτική διαμάχη.

(ΒΝ)Απλή αναλογική. Τι λέτε εσείς κύριε Γεωργόπουλε; Θα έχουμε την ευκαιρία να τα ξαναδούμε όλα αυτά γιατί εδώ θα έχουμε ένα πολύ περίπλοκο παζλ όπως διαμορφώνεται. Και ο Αλέξης Τσίπρας και το στενό κομματικό, ηγετικό επιτελείο του είναι ιδιαίτερα τακτικιστές. Γνωρίζουν από τακτικισμό  στην αριστερά -πιστέψτε με κύριε Γεωργόπουλε-

(ΛΓ) Σε αυτό σας πιστεύω κύριε Ντόκα

(ΒΝ) Πολύ περισσότερο απ ότι γνωρίζετε εσείς στην κεντροδεξιά. Γνωρίζουν οι αριστεροί γενικότερα…

(ΛΓ) Εμείς κύριε Ντόκα είμαστε φιλελεύθεροι. Πιστεύουμε στην ελεύθερη οικονομία, είναι άλλες οι αρχές μας.

(ΒΝ) Να τους παρακολουθείτε λίγο, θα σας βοηθήσουν στην τακτική…Αστειεύομαι…

 (ΛΓ) Οι αρχές μας δεν είναι να μαγειρεύουμε εκλογικές διαδικασίες. Εμείς είμαστε υπέρ του ρεαλισμού, λέμε τα πράγματα ως έχουν. Προσπαθούμε για το καλύτερο. Δεν προσπαθούμε να υπονομεύσουμε το μέλλον της χώρας, βάζοντας τρικλοποδιές.

(ΒΝ) Πάντως έχουμε ένα περίπλοκο παζλ, έχουμε πολλές εκλογές μπροστά μας, ευρωεκλογές, αυτοδιοικητικές, εθνικές εκλογές που θα γίνουν με απλή αναλογική εκτός κι αν εσείς εκλεγείτε πριν στη διακυβέρνηση της χώρας και όπως λέει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν ισχύσει ποτέ η απλή αναλογική. Τι λέτε για την απλή αναλογική κύριε Γεωργόπουλε; Δεν διαμορφώνει ένα νέο τοπίο στο οποίο θα μπορούσαν να ευνοηθούν και νέοι άνθρωποι; Δυναμικές νέων ανθρώπων;

(ΛΓ) Το εκλογικό σύστημα είναι ανοιχτό. Οι νέοι άνθρωποι κύριε Ντόκα μπορούν ανά πάσα στιγμή να φτιάξουν την παράταξή τους, τον συνδυασμό τους και να κατέβουν στις εκλογές.

(ΒΝ) Με αυτούς τους βαρύς συνδυασμούς και μηχανισμούς που υπάρχουν;

 (ΛΓ) Υπάρχουν ιδιαιτερότητες από περιοχή σε περιοχή. Δεν είναι όλη η Ελλάδα ίδια. Υπάρχουν πάρα πολλοί δήμοι, διαφορετικοί δήμοι. Μόνο στο νομό Ιωαννίνων υπάρχουν 6 δήμοι με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ο καθένας. Σε ένα κομμάτι που θα συμφωνήσω είναι ότι μειώνεται ο αριθμός των συμβούλων για να καταρτίσει κάποιος ψηφοδέλτιο. Αυτό σίγουρα δίνει μία νέα ώθηση σε ανθρώπους να συμμετάσχουν στα κοινά της τοπικής αυτοδιοίκησης. Όμως η απλή αναλογική σίγουρα μπορεί να δώσει ακυβερνησία. Μπορεί να δημιουργήσει διάφορες σχέσεις που δεν είναι προς το κοινό καλό συμφέρον.

(ΒΝ) Δεν είμαστε ώριμοι στην τοπική αυτοδιοίκηση, ως πολιτικό προσωπικό αυτοδιοίκησης, να συναινέσουμε, να συνθέσουμε, να προχωρήσουμε μπροστά όλοι μαζί;

(ΛΓ)Δυστυχώς δεν φαίνεται να είμαστε ώριμοι και νομίζω ότι είναι πρώιμο, θα έπρεπε να συζητηθεί περισσότερο και θα έπρεπε πρώτα από όλα να μην αποφασίζεται ένα νομοσχέδιο, έναν χρόνο πριν τις εκλογές. Φυσιολογικά έχουμε εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση, του χρόνου το Μάιο. Είχαμε μια 5ετή θητεία των τοπικών αρχόντων και έρχεται η κυβέρνηση και τους δίνει σχεδόν άλλον έναν χρόνο. Πάμε στα 6 χρόνια. Μιλάμε για τεραστίων διαστάσεων θητεία και δεν μπορεί να μην ξέρουμε το τι μέλλει γενέσθαι σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Ένας χρόνος και βρίσκεται ακόμα σε διαβούλευση; Να μην ξέρουμε με τι συνθήκες θα διεξαχθούν οι εκλογές ή πότε θα διεξαχθούν; Πώς μπορεί να επηρεάζονται από τις βουλευτικές εκλογές; Αν θα γίνουν πριν τις ευρωεκλογές; Είναι και πάρα πολύς κόσμος που μας παρακολουθεί που μπορεί να θέλει να ασχοληθεί είτε με το ένα είτε με το άλλο και αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να εκδηλωθεί, δεν μπορεί να κάνει κινήσεις, να φτιάξει ένα πρόγραμμα. Πιθανώς, αν είχε περισσότερο χρόνο θα ήταν προς όφελος των πολιτών.

(ΒΝ)Νέα Δημοκρατία. Καχριμάνης στην περιφέρεια. Η ΝΔ στηρίζει και δια του Αυγενάκη και δια της Σπυράκη την υποψηφιότητά Καχριμάνη στην περιφέρεια Ηπείρου. Συμφωνείτε;

(ΛΓ)  Έχω την εντύπωση κύριε Ντόκα, ότι η δήλωση που έχει κάνει η κυρία Σπυράκη είναι πως περιφερειάρχης στην Ήπειρο αυτή τη στιγμή.  Ωστόσο η Νέα Δημοκρατία νομίζω ότι πανελλαδικά δεν έχει δώσει χρίσμα για να ξέρω ότι θα στηρίξει την υποψηφιότητα Καχριμάνη όταν υπάρξουν εκλογές.

(ΒΝ) Ο Αυγενάκης έχει πει ότι θα στηρίξουμε την υποψηφιότητα Καρχριμάνη.

 (ΛΓ) Αλίμονο, αν σας το έχει πει ο κύριος Αυγενάκης… Ο κύριος Καχριμάνης έχει πολλά χρόνια εμπειρίας, έχει κάνει έργο απλά θα σας πω ότι αυτή τη στιγμή αποφεύγει η ΝΔ να δώσει χρίσματα. Αυτή είναι η άποψή μου. Όπως δεν δίνει βουλευτικά χρίσματα…

(ΒΝ)Και όταν λέει αυτό ο Αυγενάκης, γιατί το λέει;

 (ΛΓ)Δεν μιλώ ως εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας κύριε Ντόκα, εκφράζω την προσωπική μου άποψη.

(ΒΝ) Ναι άλλα όταν ακούτε δηλώσεις Αυγενάκη να λέει «στηρίζουμε Καρχιμάνη ξανά», τι πάει να πει; Δική του προσωπική άποψη εκφράζει;

 (ΛΓ) Σίγουρα κάτι θα ξέρει περισσότερο από εμένα ο κύριος Αυγενάκης.

(ΒΝ) Νίκος Γκόντας για τον δήμο Ιωαννιτών;

 (ΛΓ)Νομίζω ότι ο δήμος Ιωαννιτών κύριε Ντόκα, να το πω χρησιμοποιώντας μια αγγλική ορολογία, σε αυτό το χώρο, θέλει ένα restart. Ένα reboot, μία αναδιοργάνωση των πραγμάτων γιατί υπάρχουν πάρα πολλοί ενδιαφερόμενοι και διαφορετικές τάσεις. Θα πρέπει νομίζω -από την αρχή- να καθίσουν κάτω όλοι οι ενδιαφερόμενοι και να ακολουθηθεί μία διαδικασία όπως είναι τώρα οι εσωκομματικές εκλογές στη Νέα Δημοκρατία, αντίστοιχα να γίνει και στο δήμο κάποια παραταξιακή διαδικασία ώστε να βρεθεί ο βέλτιστος υποψήφιος απέναντι σε μία δημοτική αρχή που -η προσωπική μου άποψη είναι ότι- είναι ίσως από τις χειρότερες δημοτικές αρχές που έχει γνωρίσει αυτός ο τόπος

(ΒΝ) Αλλά πρέπει να υπάρξει μια αλλαγή λέτε στη δημοτική κεντροδεξιά μεγάλη παράταξη;

(ΛΓ) Είτε μια αλλαγή είτε συμπόρευση όλων μαζί.

(ΒΝ) Υπό τον Νίκο Γκόντα;

 (ΛΓ) Αν γίνει μια διαδικασία και είναι ο κύριος Γκόντας μπροστά. Αλλά θα πρέπει οπωσδήποτε να τεθεί το ζήτημα και να είναι και άλλοι άνθρωποι. Ξαναλέω ότι εκφέρω προσωπική άποψη σαν πολίτης. Και για τον κύριο Καχριμάνη τον οποίο σέβομαι, τον εκτιμώ και γνωρίζω το έργο που έχει συντελέσει στην περιοχή και για τον κύριο Γκόντα για τον οποίο έχω πάρα πολύ καλή εικόνα. Αλλά δυστυχώς οδηγούμαστε στο να διοικούν την πόλη άνθρωποι οι οποίοι είναι κατώτεροι των περιστάσεων, γιατί υπάρχει μια εσωτερική τριβή στον κεντροδεξιό χώρο, στην αστική τάξη της πόλης.

(ΒΝ) Τελευταίο ερώτημα. Ζιάβρας ή Τζαρούχης;  Θα τοποθετηθείτε δημόσια για τις εσωκομματικές εκλογές τη ΝΟΔΕ Ιωαννίνων;

(ΛΓ) Όχι κύριε Ντόκα, δε μου πέφτει λόγος. Εγώ θεωρώ ότι και οι δυο άνθρωποι είναι αξιόλογοι, θεωρώ τη διαδικασία εξαιρετικά καλή, όλη τη διαδικασία που έκανε το κόμμα. Ο κύριος Μητσοτάκης, ο πρόεδρος της ΝΔ δείχνει ότι είναι υπέρ της διαφάνειας, υπέρ του να ανοίγει τις πόρτες σε όλους τους ανθρώπους που δείχνουν τη διάθεση να προσφέρουνε. Και οι δυο λοιπόν είναι εξαιρετικοί άνθρωποι, όπως και οι υπόλοιποι άνθρωποι που θέλουν να συνεισφέρουν στα εσωκομματικά της παράταξης. Έχουν και οι δυο όρεξη. Όποιος και να βγει θα είναι προς όφελος της παράταξης.

(ΒΝ) Τώρα υπήρξε βέβαια μια αντιπαράθεση με τον Θόδωρο Τζαρούχη, με τον Σπύρο Βασιλείου, είναι γνωστά αυτά. Τι λέτε για όλα αυτά που ακούστηκαν;

(ΛΓ) Είναι κάτι εσωκομματικό και δεν νομίζω ότι είναι κάτι άξιο λόγου και αναφοράς. Είναι μια εκλογική διαδικασία, σίγουρα μπορεί να υπάρξουν και κάποια πράγματα αλλά νομίζω ότι γενικότερα το κλίμα είναι καλό και δεν θα πρέπει να εστιάζουμε σε αυτά σας.

εγγραφή στο Newsletter