Facebook
Twitter
LinkedIn
Μοιραστείτε

Ζωντανή συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ITV και τον δημοσιογράφο κ. Βλάσση Ντόκα.

(Βλάσης Ντόκας) Απόψε κοντά μας ο κύριος Λάμπρος Γεωργόπουλος, οικονομολόγος, μέλος της Ν.Δ., πρώην διοικητής του νοσοκομείου Χατζηκώστα και το λέω αυτό γιατί θα αρχίσουμε με ένα θέμα υγείας. Κύριε Γεωργόπουλε, καλώς ήρθατε στο itv.

(Λάμπρος Γεωργόπουλος) Καλώς σας βρήκα κύριε Ντόκα, έχουμε πάρα πολύ καιρό να τα πούμε.

(ΒΝ) Θα ξεκινήσουμε με ένα ζήτημα δημόσιας υγείας. Έχετε υπάρξει διοικητής του νοσοκομείου Χατζηκώστα, πετυχημένος κατά την άποψή μου, πάμε να δούμε όμως τι γίνεται με το πολυδύναμο και το πώς εξελίσσονται τα πράγματα. Πάμε να δούμε τι γίνεται με την αξιοποίησή του, κάτι που έχει καθυστερήσει και πρέπει να γίνει άμεσα. Από τις αρχές του 2019 στόχος είναι να λειτουργήσει εκεί πρότυπη μονάδα σωματικής αποτοξίνωσης από παράνομες ουσίες και αλκοόλ. Ε.Σ.Υ., ΟΚΑΝΑ και ΚΕΘΕΑ θα συνεργαστούν στο εγχείρημα. ΚΕΘΕΑ και ΟΚΑΝΑ, να πούμε εδώ στον κόσμο, έχουν διαφορετικές φιλοσοφίες, πάνω στις οποίες δημιουργήθηκαν και λειτουργούν. Μπορούν όμως να συνυπάρξουν εδώ. Εδώ έχουμε ένα πεδίο συνύπαρξης. Δεν έχει ξαναγίνει ένα εγχείρημα κοινό ΚΕΘΕΑ και ΟΚΑΝΑ.  Λοιπόν κύριε Γεωργόπουλε, εσείς έχετε χειριστεί, ως διοικητής στο νοσοκομείο Χατζηκώστα, το θέμα με το πολυδύναμο και την αξιοποίησή του. Να ξαναπώ για μία ακόμη φορά ότι η συνεργασία ΟΚΑΝΑ – ΚΕΘΕΑ γίνεται για πρώτη φορά, γιατί έχουν διαφορετικές φιλοσοφίες οι δυο τους και αυτό φαίνεται και στη λειτουργία τους. Το ΚΕΘΕΑ είναι στα στεγνά προγράμματα ενώ το ΟΚΑΝΑ από την άλλη έχει και τα υποκατάστατα. Θέλω να πω ότι για πρώτη φορά εδώ συνεργάζονται. Αυτό είναι μία καλή προοπτική, ένα καλό πείραμα -λέω εγώ- που πρέπει να πετύχει. Τι λέτε κύριε Γεωργόπουλε εσείς που έχετε διαχειριστεί το ζήτημα;

(ΛΓ) Πράγματι, είναι δύο φορείς με διαφορετική φιλοσοφία στο ίδιο αντικείμενο. Φορείς με σπουδαίο έργο και οι δύο και ειδικά η παρουσία του ΚΕΘΕΑ εδώ στα Γιάννενα –και δεν αναφέρομαι στον ΟΚΑΝΑ γιατί δεν είχε παρουσία εδώ- είναι πάρα πολύ σημαντική. Έχει βοηθήσει πάρα πολλά παιδιά, πάρα πολλούς συνανθρώπους μας που έχουν αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα.

(ΒΝ) Και το ΚΕΘΕΑ τα τελευταία χρόνια έχει παράξει σημαντικό έργο.

 (ΛΓ) Εξαιρετικό έργο και κάποιοι δείκτες του είναι πολύ ψηλά και σε παγκόσμιο επίπεδο. Μιλώ για το ποσοστό των ανθρώπων που καταφέρνουν να επανενταχθούν χωρίς προβλήματα. Να σας πω ότι είναι πράγματι καινοτόμο το να ενταχθούν στο ίδιο κτήριο αυτοί οι δυο οργανισμοί . Είναι επίσης πολύ σημαντικό το να λειτουργήσει επιτέλους το πολυδύναμο. Μακάρι να ευδοκιμήσει, μακάρι να προχωρήσει, μακάρι να συστεγαστούν σε αυτό τον χώρο. Να τονίσω βέβαια πως το πολυδύναμο αρχικά είχε σχεδιαστεί για να χρησιμοποιηθεί για άλλο σκοπό και η αδυναμία να συμβεί αυτό δείχνει και μια ανικανότητα της κυβέρνησης και της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας να υλοποιήσει.

(ΒΝ) Εντάξει, δεν είναι και πολύ μακριά από τον αρχικό σχεδιασμό.

(ΛΓ) Το πολυδύναμο είχε σχεδιαστεί για συγκεκριμένο σκοπό, είχε ενταχθεί σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα και είχε συγκεκριμένες προδιαγραφές για τη λειτουργία του. Το 2014-2015 που εγώ ήμουν στο Χατζηκώστα, είχαμε πάρει την πρωτοβουλία. Είχαν γίνει συσκέψεις με τον περιφερειάρχη, με τον κύριο Παπαχρήστο τον επικεφαλής του ΚΕΘΕΑ, με αρμόδιους φορείς του ΟΚΑΝΑ από την Αθήνα και είχαμε συναποφασίσει αυτό που βλέπουμε σήμερα, τρεισήμισι χρόνια αργότερα να προσπαθεί να γίνει πράξη. Πράγματι είναι σημαντικό. Μακάρι να ευδοκιμήσει. Μακάρι να βρεθούν οι πόροι και μακάρι το υπουργείο να είναι προς αυτή τη κατεύθυνση και επιτέλους να λειτουργήσει αυτός ο χώρος. Και είναι κρίμα γιατί δεν είναι μόνο το πολυδύναμο. Να πω στον κόσμο που ενδεχομένως να μην ξέρει όλες τις λεπτομέρειες, ότι είναι ένα κτίριο αξίας δέκα εκατομμυρίων ευρώ, είναι ολοκαίνουργιο και «κάθεται» εδώ και αρκετά χρόνια. Όσο ήμουνα εγώ τουλάχιστον, είχα προσπαθήσει με fast-track διαδικασίες, με πολύ γρήγορες διαδικασίες να προχωρήσουμε ότι έλειπε για να μπει σε λειτουργία και αυτές οι συναντήσεις που είχαμε κάνει τότε με  ΟΚΑΝΑ, με ΚΕΘΕΑ, με την περιφέρεια, με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς…

(ΒΝ)Εσείς είχατε φέρει σε επαφή ΚΕΘΕΑ και ΟΚΑΝΑ; Ήσασταν σε αυτή την κατεύθυνση;

(ΛΓ)Ναι, ήμουν σε αυτή την κατεύθυνση και σήμερα που με καλέσατε δεν ήξερα ότι υπάρχει αυτό το θέμα αλλά συγκυριακά, ναι, ήμουν στις αρχικές συζητήσεις, έτσι είχε ζυμωθεί αυτή η ιδέα του να συστεγαστούν γιατί είχαμε αιτήματα και μακάρι να συμβεί. Θα είναι μοναδικό στην Ελλάδα. Όπως και το πολυδύναμο ήταν το μοναδικό στην Ελλάδα όταν είχε φτιαχτεί.

(ΒΝ) Βέβαια πλέον υπάρχει και στη Θεσσαλονίκη μονάδα σωματικής αποτοξίνωσης είναι πάντως πρωτοποριακό αυτό και σε πολλά επίπεδα.

(ΛΓ) Είναι κάτι που χρειάζεται στην περιοχή γιατί υπάρχει πρόβλημα. Όσο κι αν δεν θέλουμε να το δούμε, υπάρχει τεράστιο πρόβλημα και νομίζω ότι το έργο που θα επιτελέσουνε και οι δύο φορές, και οι δυο οργανισμοί θα είναι πάρα πολύ μεγάλο. Να πω στον κόσμο ότι δεν είναι μόνο το πολυδύναμο που «κάθεται», είναι και η 4η πτέρυγα του πανεπιστημιακού νοσοκομείου.

(ΒΝ) Θα πάμε εκεί αλλά πριν πάμε εκεί θέλω να ξαναπώ για το ΚΕΘΕΑ και  για τον κύριο Παπαχρήστο ότι έχει κάνει φοβερή δουλειά εδώ στα Γιάννενα.  Ήρθε πριν κάποια χρόνια και έχει γίνει φοβερή δουλειά στην απεξάρτηση από ουσίες, από το ΚΕΘΕΑ, από τον ίδιο τον Παπαχρήστο. Είναι άξιο συγχαρητηρίων. Εγώ κρατάω πάντως κάποιες επιφυλάξεις για το κατά πόσο θα τα πάνε καλά ΚΕΘΕΑ και ΟΚΑΝΑ μαζί, γιατί είναι η πρώτη φορά που συνεργάζονται και θα πρέπει και οι δύο να βάλουν νερό στο κρασί τους. Όπως γίνεται στις πρώτες συνεργασίες. Να συνθέσουν. Κρατάω κάποιες επιφυλάξεις.  Θέλω να τα πάνε καλά.

(ΛΓ)Μακάρι. Αν υπάρχει καλή διάθεση και από τις δύο μεριές…

(ΒΝ)Φαίνεται ότι υπάρχει.

(ΛΓ)Θέλω να βάλω και μια άλλη παράμετρο, κάτι που συνήθως είναι στα ψιλά γράμματα των ειδήσεων τις περισσότερες φορές και αυτό είναι ότι υπάρχει μία διεργασία αυτή τη στιγμή. Ο ψυχιατρικός τομέας που υπάγονται αυτές οι δημόσιες δομές, ενώ ανήκαν στο Χατζηκώστα, γίνεται μία προσπάθεια να ενταχθούν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο. Το Χατζηκώστα είχε πρωτοβάθμια και τριτοβάθμια, το Πανεπιστημιακό πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια. Αυτό είναι ένα γεγονός το οποίο μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία του πολυδύναμου γιατί το πολυδύναμο δεν παύει αυτή τη στιγμή να ανήκει στον οργανισμό του Νοσοκομείο Χατζηκώστα.

(ΒΝ)Θα το δούμε αυτό το θέμα που βάζετε κύριε Γεωργόπουλε γιατί είναι ένα σημαντικό ζήτημα. Εισπράττω αντιδράσεις…

(ΛΓ) Υπάρχουν και αντιδράσεις, μεγάλες αντιδράσεις πάνω σε αυτό και νομίζω πως είναι ένα θέμα που θα πρέπει και εσείς να το αναδείξετε.

(ΒΝ) Και εγώ το πιστεύω, θα το δούμε το επόμενο διάστημα. Πάμε τώρα στο 4ο κτίριο του Πανεπιστημιακού που αρχίσατε να λέτε. Εδώ υπάρχουν αντιπαραθέσεις τώρα. Υπάρχουν αντιπαραθέσεις της διοίκησης με κάποιους καθηγητές, διευθυντές κλινικών, με τους εργαζόμενους… Θέλω να ακούσω τη δική σας άποψη.

(ΛΓ) Πράγματι. Μάλιστα επισκεφτήκαμε με τον κύριο Οικονόμου, τον τομεάρχη υγείας της Νέας Δημοκρατίας το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο. Έγινε σύσκεψη παρουσία του διοικητή και του αναπληρωτή διοικητή υπηρεσιακών υπαλλήλων και συζητήθηκε αυτό το θέμα της αυθαιρεσίας και στον τρόπο λειτουργίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου από τη νυν διοίκηση αλλά και για το πώς θα χωροθετηθεί αυτός ο νέος χώρος. Ποιες κλινικές θα μπούνε και φαίνεται ότι δεν τηρούνται διαδικασίες και δεν λαμβάνεται υπόψη η γνώμη των γιατρών, του επιστημονικού συμβουλίου της Ιατρικής Σχολής. Ένα ζήτημα το οποίο νομίζω ότι θα πρέπει σε τέτοιες αποφάσεις που είναι πάρα πολύ σημαντικές για την λειτουργία ενός τεράστιου οργανισμού, πάρα πολύ σημαντικού και την Ήπειρο και όχι μόνο αλλά για όλη την Βορειοδυτική Ελλάδα. Θα πρέπει, κατά τη γνώμη μου, να λαμβάνεται υπόψη η γνώμη αρκετών εμπλεκόμενων φορέων. Δεν θα πρέπει να είναι αποφασίζω και διατάζω. Πάμε και στο σημαντικότερο. Θα πρέπει να στελεχωθεί. Θα πρέπει να λειτουργήσει.

(ΒΝ)Θα πρέπει να λειτουργήσει γιατί είναι εξοπλισμένο, γιατί είναι μια χαρά κτήριο και γιατί το ζητούμενο είναι να επωφεληθούν οι ασθενείς.

 (ΛΓ) Οπωσδήποτε! Έχει υπερσύγχρονο εξοπλισμό, κόστισε αρκετά εκατομμύρια ευρώ και…

(ΒΝ) Και είναι ένα χρόνο έτσι…

 (ΛΓ)Πολύ περισσότερο από χρόνο. Μιλάμε τώρα για σχεδόν τρία χρόνια.

(ΒΝ) Κύριε Γεωργόπουλε, επειδή έχετε ασκήσει διοίκηση –το χω πει αρκετές φορές- οι διευθυντές, οι καθηγητές, οι γιατροί των κλινικών, έχουν μία άλλη αντίληψη. Λένε «ποιος είναι ο Γεωργόπουλος που θα ρθει για δύο, τρία, τέσσερα χρόνια και θα μας κάνει κουμάντο και θα μας πει τι να κάνουμε;». Υπάρχει μία ιδιοκτησιακή  -το χω ξαναπεί- διάθεση από κάποιους διευθυντές που είναι και πολλά, πολλά χρόνια και παράγουν πραγματικό έργο. Υπάρχει κάτι τέτοιο. Πώς λειτουργεί εκεί  ο διοικητής;

(ΛΓ)Δεν θα πρέπει να είναι ιατροκεντρικό το σύστημα κύριε Ντόκα. Εννοείται ότι παράγεται έργο από τους γιατρούς, ότι προσφέρουν ανεκτίμητης αξίας υπηρεσίες πάρα πολλές φορές. Ωστόσο, για καθετί υπάρχει ολόκληρο επιστημονικό πεδίο. Υπάρχουν μελέτες…

(ΒΝ)Εσείς έχετε σπουδάσει οικονομικά υγείας και γι αυτό σας ρωτώ. Ο διοικητής δεν θα πρέπει να πάρει κάποιες αποφάσεις και είναι ο κύριος που πρέπει να αποφασίσει;

(ΛΓ) Ένας εκπαιδευμένος διοικητής, ένας άνθρωπος που γνωρίζει το αντικείμενο και έχει την εμπειρία και τη γνώση, ξέρει να διαχειριστεί εξαιρετικά καλά αυτές τις καταστάσεις.

(ΒΝ)Εσείς πως διαχειριζόσασταν παρόμοιες καταστάσεις; Συμβουλευόσασταν τους διευθυντές των κλινικών σας;

 (ΛΓ) Οπωσδήποτε! Όχι μόνο τους διευθυντές των κλινικών. Πάρα πολλά μέρη. Πρέπει να βγει ένα μείγμα.

(ΒΝ)Για να μπορείς να έχεις και εργασιακή ειρήνη στο τέλος- τέλος.

 (ΛΓ)Δεν είναι μόνο η εργασιακή ειρήνη. Πρέπει να βγάλουμε το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα. Και δεν είναι μόνο το ιατρικό προσωπικό, είναι και το νοσηλευτικό προσωπικό που παράγει έργο. Είναι το διοικητικό προσωπικό. Θα σας πω ότι στο εξωτερικό λαμβάνεται πολλές φορές υπόψη η άποψη φορέων και συλλόγων των ασθενών. Της τοπικής κοινωνίας. Συνυπολογίζονται όλα αυτά. Υπάρχει αξιολόγηση ιατρικών αναγκών. Αξιολόγηση αναγκών του πληθυσμού. Υπάρχουν μελέτες. Πάρα πολλά πράγματα που μπαίνουν στο τραπέζι και μετά καταλήγουμε στη βέλτιστη λύση.

(ΒΝ) Τώρα εσείς έχετε την εικόνα ότι ο διοικητής έχει άδικο και έχουν δίκιο οι εργαζόμενοι ή οι διευθυντές που διαφωνούν με κάποιες μετακινήσεις; Θα πρέπει να γίνουν κάποιες μετακινήσεις εκεί.  Εγώ δεν ξέρω, δεν είμαι υπεύθυνος για να πω ποιοι θα πάνε αλλά έχετε την εντύπωση ότι εκεί γίνονται οι μετακινήσεις χωρίς σχεδιασμό;

(ΛΓ) Και ο ίδιος ο διοικητής νομίζω είπε πως θα επανεξετάσει το θέμα.

(ΒΝ)Ναι, είπε πως είναι ανοιχτός στο να συζητήσει και στο να επανεξετάσει κάποια πράγματα.

 (ΛΓ) Είμαι εξωτερικός παρατηρητής. Δεν θα πω ποιος έχει δίκιο και ποιος έχει άδικο. Πολλές φορές υπάρχουν και εσωτερικές κόντρες αλλά σίγουρα το ότι υπάρχει ένταση σημαίνει ότι πιθανότατα δεν έχει γίνει σωστή διαδρομή. Το ότι φωνάζουν πάρα πολλές εμπλεκόμενες πλευρές, το ότι βγαίνει ο πρόεδρος της ιατρικής σχολής και λέει ότι δεν ακολουθήθηκαν οι διαδικασίες, το ότι επιστημονικός διευθυντής του νοσοκομείου λέει «δεν ρωτήθηκα», αυτά σημαίνουν ότι δεν έγινε σωστή διαδικασία.

(ΒΝ) Όλοι πρέπει να ακούγονται αλλά αυτός που πρέπει να αποφασίζει είναι ο διοικητής.

 (ΛΓ) Δεν είναι απόλυτο αυτό.

(ΒΝ) Ποιος πρέπει να παίρνει τις αποφάσεις;

 (ΛΓ) Σε αυτή την περίπτωση, το ΔΣ αλλά το ΔΣ συγκεντρώνει τις αποφάσεις και τις γνώμες. Υπάρχουν γνωμοδοτικά όργανα. Δε μπορούμε να δρούμε αυθαίρετα. Το σημαντικότερο που θέλω να τονίσω, ανεξάρτητα απ όλο αυτό –και μακάρι να λειτουργήσει με την βέλτιστη δυνατή χωροθέτηση- είναι πως θα πρέπει να στελεχωθεί. Θα πρέπει να βρεθούν τα κονδύλια. Και θα πρέπει να γίνει μια σωστή καταγραφή των πραγματικών αναγκών γιατί είναι  ένα έργο που σχεδιάστηκε πριν 10 χρόνια, που ακόμη δεν έχει λειτουργήσει και στο μεταξύ έχουν αλλάξει οι ανάγκες του πληθυσμού της περιοχής. Πρέπει να ξαναδούμε τον χάρτη της περιοχής. Έχουμε Ιονία, έχουμε 8-9 νοσοκομεία από εδώ ως την Πάτρα. Έχουμε νησιά που δεν εξυπηρετούνται, έχουμε περιοδική ζήτηση. Δηλαδή η Κέρκυρα μπορεί να έχει 100.000 τον χειμώνα και το καλοκαίρι διπλασιάζονται ή τριπλασιάζονται. Αυτά πρέπει καταγραφούν και να δούμε  ποιες είναι οι πραγματικές ανάγκες.

(ΒΝ)Μιας και λέτε ακριβώς αυτό, για τα πολλά νοσοκομεία που έχουμε σε μία ευρύτερη περιοχή, είστε της άποψης ότι πρέπει να υπάρχουν πολλά μεγάλα νοσοκομεία για να μπορέσουμε να έχουμε καλύτερη δημόσια υγεία και κάποια άλλα περιφερειακά να λειτουργούν ως κέντρα υγείας; Δηλαδή να έχουμε μεγάλες νοσοκομειακές μονάδες ή Διάσπαρτα νοσοκομεία σε περισσότερες περιοχές; Ποια είναι για εσάς η φιλοσοφία;

 (ΛΓ) Το κλειδί είναι η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και σε αυτή θα πρέπει να δοθεί έμφαση κάτι που ο ΣΥΡΙΖΑ τώρα προσπαθεί –ανεπιτυχώς- να κάνει με τις ΤΟ.ΜΥ. Το «ανεπιτυχώς» δεν το λέω υποκειμενικά αλλά με τεκμηριωμένα στοιχεία. Δεν καλύφθηκαν οι θέσεις που προκήρυξαν και τώρα προσπαθούν να «βαφτίσουν» τους γιατρούς των κέντρων υγείας, οικογενειακούς γιατρούς. Κάνανε ΤΟ.ΜΥ. και δεν έχουν επικοινωνήσει στον κόσμο τι είναι αυτές. Αν ρωτήσετε τους τηλεθεατές «τι είναι ΤΟ.ΜΥ.;» δεν ξέρουν να σας απαντήσουν.

(ΒΝ)Θεωρείτε ότι δεν θα πετύχουν;

 (ΛΓ) Είναι πολύ δύσκολο να πετύχουν. Είναι ένα πλάνο το οποίο θεωρώ ότι έγινε πρόχειρα και βιαστικά. Προσπάθησαν να αφήσουν το ΠΕΔΥ που ήταν της προηγούμενης συγκυβέρνησης και να φτιάξουν κάτι στην Πρωτοβάθμια το οποίο είναι πρόχειρα σχεδιασμένο και δύσκολο-υλοποιήσιμο για να πεις ότι θα μας λύσει τα προβλήματα. Για να επιστρέψω ερώτημά σας, σίγουρα χρειάζονται νοσοκομεία δευτεροβάθμια, εξειδικευμένα νοσοκομεία. Σίγουρα χρειάζεται να γίνει η καταγραφή των πραγματικών αναγκών. Θεωρώ ότι ο χάρτης της υγείας, όχι μόνο στην περιοχή της Ηπείρου, πανελλαδικά αυτή τη στιγμή, είναι πλήρως απαρχαιωμένος. Παρωχημένος. Από τα μέσα της δεκαετίας του ‘80 έχουν αλλάξει πάρα πολλά. Έχει μπει η τεχνολογία, έχει αλλάξει το οδικό δίκτυο, έχει προχωρήσει πάρα πολύ η ίδια η ιατρική επιστήμη. Θα πρέπει να προσαρμοστούμε στα ανωτέρω. Και θα πρέπει να υπάρχει συνέχεια κύριε Ντόκα. Βγήκε ο ΣΥΡΙΖΑ, κατήργησε το ΠΕ.ΔΥ. και ξεκίνησε τις ΤΟ.ΜΥ. για να κάνει ένα διαφορετικό σχέδιο στην Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.  Σας έχω ξαναπεί το εξής. Ήμουνα δύο χρόνια διοικητής στο νοσοκομείο και έζησα 6 υπουργούς Υγείας.  Κάποια στιγμή πρέπει να υπάρξει συναίνεση. Να συναποφασίσουμε και να λειτουργήσει καθαρά, με επιστημονικά κριτήρια η διοίκηση του συστήματος υγείας για να μπορέσει να είναι ωφέλιμο για τον ίδιο τον πολίτη εν τέλει. Θέλω να πω κάτι άλλο. Λέμε  δωρεάν υγεία και αυτό είναι ένας μύθος. Την πληρώνουμε πανάκριβα μέσα από τη φορολογία μας, μέσα από περικοπές στις συντάξεις, από χίλιες δυο μεριές.

(ΒΝ) Για πάμε εδώ τώρα, στη δημόσια δωρεάν υγεία. Όταν ήρθε εδώ ο  Τομεάρχης υγείας της Νέας Δημοκρατίας, ο κύριος Βασίλης Οικονόμου, σε κάποια συζήτηση είπε ότι καλό είναι, αφού δεν μπορεί να γίνει κάτι στο 4ο κτίριο του Πανεπιστημιακού νοσοκομείου, να αξιοποιηθεί και από ιδιώτες. Αυτό μου το επιβεβαίωσε ο Γιάννης Νικόπουλος που ήταν μαζί. Υπάρχει αυτή η διάθεση από τη Νέα Δημοκρατία κύριε Γεωργόπουλε; Τι λέτε; Θα ήθελα να ακούσω τις σκέψεις σας.

(ΛΓ) Δεν θα πρέπει να δαιμονοποιούμε τον ιδιωτικό τομέα.

(ΒΝ) Εγώ δεν δαιμονοποιώ τίποτα αλλά θέλω να δω τι ειπώθηκε. Ποια είναι η πρόθεση της Νέας Δημοκρατίας.

 (ΛΓ) Επειδή ήμουν παρών καθ’ όλη τη διάρκεια αλλά και επειδή άκουσα τον διοικητή του Πανεπιστημιακού να δηλώνει πως «ήρθε ο κύριος Οικονόμου και μας είπε να ιδιωτικοποιήσουμε», δεν συνέβη αυτό. Όταν κάναμε την επίσκεψη, επί λέξει θα σας πω…

(ΒΝ) Τι είπε ο κύριος Οικονόμου; Γιατί ο κύριος Νικόπουλος είπε εδώ δημόσια ότι υπάρχει αυτή η πρόθεση. Ότι υπάρχει αυτή η πρόταση.

 (ΛΓ) Κύριε Ντόκα πιστέψτε με, αν ήσασταν εκείνη τη μέρα εκεί και βλέπατε ένα ολοκαίνουργιο, υπερσύγχρονο κτήριο να κάθεται. Αν βλέπατε τα υπερσύγχρονα κρεβάτια Μονάδων Εντατικής Θεραπείας που λείπουν απ όλη τη χώρα να κάθονται, και εσείς θεωρώ ότι θα λέγατε γιατί το αφήνουμε έτσι και γιατί  στη χειρότερη περίπτωση να μην συνεργαστούμε με κάποιους ανθρώπους να το τρέξουνε, σε μια πιθανή σύμπραξη ιδιωτικού – δημοσίου τομέα;  Αν θέλετε και την προσωπική μου άποψη, επειδή το Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι ένα κλειστό, εσωτερικό σύστημα, θα έπρεπε να ανοίξει. Θα έπρεπε να είναι ανοιχτό και σε ειδικές περιπτώσεις να συνεργάζεται με τον ιδιωτικό τομέα. Όπως και συνεργάζεται αυτή τη στιγμή. Πρέπει να το απομυθοποιήσουμε.

(ΒΝ) Έτσι όμως θα γίνει πιο ακριβή η ήδη ακριβή υγεία.

 (ΛΓ) Όχι κύριε Ντόκα, δεν θα γίνει πιο ακριβή. Στις περισσότερες περιπτώσεις μπορεί να είναι και καλύτερη, και ποιοτικότερη και φθηνότερη. Σίγουρα όλοι θα πρέπει να έχουν πρόσβαση, αυτός είναι και ο ορισμός του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας άλλωστε.

(ΒΝ) Φυσικά. Ακούω την πρόταση όμως, λέτε πως θα μπορούσε το 4ο κτήριο του Πανεπιστημιακού να αξιοποιηθεί και από ιδιώτες. Στη χειρότερη περίπτωση είπατε, αφού παραμένει αναξιοποίητο.

(ΛΓ) Είναι και η κοινή λογική. Είναι κρίμα. Είναι πραγματικά κρίμα να στέκονται αυτά τα κτήρια στην πόλη και να μένουν αναξιοποίητα. Μιλάμε για το πολυδύναμο στο Χατζηκώστα, για το 4ο κτήριο στο Πανεπιστημιακό και για ένα κτήριο του ΚΕΕΛΠΝΟ στους Αμπελόκηπους το οποίο είναι ένα υπερσύγχρονο κτήριο και «κάθεται» 20 χρόνια! Είναι πραγματικά αμαρτία να κάθονται αυτά τα κτήρια, να μένουν έτσι κρεβάτια ΜΕΘ όταν κόσμος πεθαίνει γιατί δεν βρίσκεται κρεβάτι στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

(ΒΝ) Πάμε να δούμε τα γενικότερα ζητήματα της επικαιρότητας. Ξεκινήσαμε με την υγεία μιας και έχετε ασχοληθεί ειδικότερα με τη δημόσια υγεία. Θέλω τις απόψεις σας όμως για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά. Οι προκλητικές δηλώσεις των Τούρκων συνεχίζονται, απ την άλλη έχουμε και προκλητικές δηλώσεις του Καμμένου, του υπουργού Άμυνας της χώρας μας. Οι Τούρκοι σήμερα τον χαρακτήρισαν «άμυαλο» και ζήτησαν απ τον Τσίπρα να τον μαζέψει. Ο Καμμένος έχει πει ότι ο Ερντογάν έχει τρελαθεί. Πως ακούτε αυτές τις δηλώσεις; Τι λέτε για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην κόψη του ξυραφιού;

(ΛΓ)Πράγματι ο κύριος Καμμένος ξεφεύγει από τα όρια και το έχει επαναλάβει πολλές φορές στο παρελθόν ενώ παράλληλα δεν είναι ο ρόλος του να κάνει εξωτερική πολιτική. Θα πρέπει να ασχολείται με το αντικείμενο του υπουργείου του. Από εκεί και πέρα, ο κύριος Τσίπρας είναι εγκλωβισμένος. Είναι πολύ ευαίσθητες οι ισορροπίες. Νομίζω ότι αν είχε τη δυνατότητα θα τον είχε απομακρύνει από τη θέση του χθες. Και θα έπρεπε όντως να απομακρυνθεί από τη θέση του γιατί φτάνει σε επίπεδο επικινδυνότητας. Αλλά μη ξεχνάμε ότι είναι μια κυβέρνηση η οποία εβρισκόμενη σε πολύ λεπτές ισορροπίες, ανέχεται έναν άνθρωπο τον οποίο υπό άλλες συνθήκες δεν θα ήθελε με τίποτα να συγκυβερνά μαζί του.

(ΒΝ) Πάμε στο σκοπιανό, ένα παραπλήσιο ζήτημα. Χθες είχαμε τη συνάντηση του Νίκου Κοτζιά, του Υπουργού Εξωτερικών με τον τομεάρχη Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, τον Γιώργο Κουμουτσάκο. Αμέσως μετά από αυτή την ενημέρωση, ο Κουμουτσάκος δήλωσε «η ανησυχία μας εντείνεται» με το ΥΠ. ΕΞ. να απαντά ότι ο κύριος Κουμουτσάκος δεν εξέφρασε ανησυχία κατά τη διάρκεια της συνάντησής μας και καλεί τη Νέα Δημοκρατία να δείξει σοβαρότητα και υπευθυνότητα.

 (ΛΓ) Ζητούν σοβαρότητα και υπευθυνότητα όταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός σε συνέντευξη Τύπου εύχεται στην σκοπιανή δημοσιογράφο την επόμενη φορά να τη χαιρετίσει ως πολίτη της Gorna Makedonia; Δηλαδή μιλάμε για αποδοχή ειλημμένης απόφασης; Ποιος να δείξει λοιπόν σοβαρότητα και υπευθυνότητα; Είναι ένα ζήτημα το οποίο πρέπει να λυθεί, που έχει τραβήξει πάρα πολύ καιρό. Μακάρι να υπάρξει συναίνεση. Αλίμονο, σε τέτοια θέματα πρέπει, όπως και γενικά σε όλα τα εθνικά θέματα, πρέπει να υπάρξει συναίνεση αλλά η σοβαρότητα πρέπει να υπάρχει πρώτα από όλα σε αυτούς που λαμβάνουν τις αποφάσεις.

(ΒΝ) Πριν κλείσουμε θα ήθελα να μιλήσουμε λίγο για την επισκεψιμότητα στην περιοχή. Υπάρχουν πάρα πολλοί επισκέπτες αυτές τις μέρες στην περιοχή, θα έρθουν και άλλοι αύριο-μεθαύριο. Είναι όλα γεμάτα και πάει καλά, κινείται ανοδικά ο τουρισμός. Βοηθάνε οι οδικοί άξονες, η Ιονία που ολοκληρώθηκε αλλά και το αεροδρόμιο. Τι λέτε;

(ΛΓ) Το κλειδί στον τουρισμό είναι η προσβασιμότητα και από τη στιγμή που ο τόπος απέκτησε καλύτερη προσβασιμότητα, κυρίως με τους δικούς οδικούς άξονες καθώς πλέον διαθέτουμε κομβικούς οδικούς άξονες αλλά και με το αεροδρόμιο που αρχίζει και υποδέχεται διεθνείς πτήσεις. Αυτές είναι οι κύριες παράμετροι για να πάει καλά η περιοχή. Είναι σημαντικό να τονωθεί η οικονομία της περιοχής, να έρθουν χρήματα στην περιοχή και γενικότερα γιατί πρόκειται για μία μικρογραφία αυτού που συμβαίνει σε εθνικό επίπεδο. Μακάρι να πάει καλά ο τουρισμός το καλοκαίρι, γιατί η επιχειρηματικότητα αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε καμπή. Και να πω το εξής. Σίγουρα υπάρχει κάποια ένταση στα ελληνοτουρκικά, σίγουρα το σκοπιανό είναι ένα ζήτημα εικοσαετίας και πρέπει να λυθεί αλλά αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση προσπαθεί να αποπροσανατολίσει τον κόσμο, πάρα πολλές φορές δίνοντας μεγαλύτερο φως σε τέτοιες υποθέσεις, ενώ υπάρχουν τρομερά και πραγματικά προβλήματα στην οικονομία και την επιχειρηματικότητα. Είναι πάρα πολύ σημαντικό η περιοχή να αναδεικνύεται. Ήταν ένα καλά κρυμμένο μυστικό, όπως συνηθίζω να λέω όταν μιλάω με φίλους μου στο εξωτερικό, τους οποίους προσκαλώ να έρθουν και να δουν την Ήπειρο. Ήταν απομονωμένη. Πανέμορφη και απομονωμένη. Τώρα της δίνεται η δυνατότητα να αναπτυχθεί. Είναι σημαντικό ότι πάρα πολλοί συμπολίτες μας ασχολούνται πλέον με τον τουρισμό, έχει βελτιωθεί επίσης το επίπεδο παροχής υπηρεσιών από τους ανθρώπους που ασχολούνται με τον τουρισμό και οπωσδήποτε –ξαναλέω- το ότι συμβάλλει στην οικονομία. Μακάρι να πάει καλά και για τους ανθρώπους που είναι ελεύθεροι επαγγελματίες. Ειδικά οι επιχειρηματίες με αυτή την υπερφορολόγηση, με αυτή τη στασιμότητα, με την τεράστια ζημιά που τους έχει κάνει -κατά τη γνώμη μου- η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ  από το ’15 και μετά. Μακάρι να είναι μία σημαντική τόνωση για τα οικονομικά τους και να μειώσει την ανεργία.

(ΒΝ) Πρέπει να ξαναδούμε λίγο τις τιμές όμως γιατί ο τουρισμός είναι ένα πολύ ευαίσθητο προϊόν.

(ΛΓ) Βεβαίως. Να πω κάτι ακόμα. Κοιτούσα πριν κάποια στοιχεία. Αυτή τη στιγμή η χώρα έχει 45% ανεργία στο νέο πληθυσμό. Είμαστε πρώτοι ανάμεσα σε πάρα πολλές χώρες. Είναι θλιβερό.  Είναι κάτι που επηρεάζει πάρα πολύ το δημοκρατικό…

(ΒΝ) Αυτό βέβαια δεν ξεκίνησε το ’15.

(ΛΓ) Κύριε Ντόκα, σας έχω ακούσει πάρα πολλές φορές να το λέτε αυτό. Είναι το 4ο έτος διακυβέρνησης της χώρας απ τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝ.ΕΛ. Στα τέσσερα χρόνια αυτοί οι άνθρωποι έπρεπε να κάνουν πράγματα. Δεν ξέρουνε, δεν θέλουνε και δεν μπορούνε.

(ΒΝ)Θα μπορούσε, λέτε, να γίνει μεγαλύτερη μείωση της ανεργίας.

(ΛΓ) Ασυζητητί. Η χώρα έχει τρομερή προοπτική. Όπως και εδώ, η Ήπειρος έχει τρομερή προοπτική. Είναι φυσική εξέλιξη σε αυτό το παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον που ζούμε η χώρα να αναδειχθεί μέσα από τις νέες τεχνολογίες, την προσβασιμότητα, τις πτήσεις που υπάρχουν. Όλες οι άλλες χώρες αναπτύσσονται και εμείς είμαστε ουραγοί με αυτή την κυβέρνηση. Είμαστε ουραγοί στα πάντα. Η ζημιά που έχουν κάνει είναι τεράστια.

(ΒΝ) Θα δούμε ευρύτερα κάποια ζητήματα αμέσως μετά το Πάσχα. Όπως και τις προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας. Άλλωστε έχω την αίσθηση ότι μπορεί οι εκλογές να μην αργήσουν. Για να το πω ορθότερα, προσωπικά δεν μπορώ να κάνω καμία εκτίμηση για τον πιο πιθανό χρόνο των εκλογών. Μπορεί να γίνουν τον Ιούνιο, μπορεί το φθινόπωρο του ’18, μπορεί ακόμη, ακόμη να γίνουν με τις ίδιες πιθανότητες σύμφωνα με τη δική μου πρόγνωση και το φθινόπωρο του ‘19 που λέει ο Αλέξης Τσίπρας.

(ΛΓ) Πράγματι κύριε Ντόκα, είναι μία απρόβλεπτη κυβέρνηση. Θα συμφωνήσω μαζί σας ότι είναι ανοιχτά όλα τα σενάρια. Η δική μου προσωπική εκτίμηση είναι ότι σίγουρα η κλεψύδρα έχει γυρίσει. Είναι μία κυβέρνηση της οποίας ο χρόνος τελειώνει. Θα κάνει την ύστατη προσπάθεια να γυρίσει το κλίμα, το οποίο νομίζω πως δεν γυρνάει. Είπε τόσα πολλά ψέματα και έκανε τόσο κακό χειρισμό που ο κόσμος έχει πλέον αντιληφθεί και δεν πρόκειται να γυρίσει προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Νομίζω, για να απαντήσω στο ερώτημά σας, ότι το ταβάνι αυτής της κυβέρνησης είναι ο Μάιος του 2019. Εκφέρω προσωπική εκτίμηση καθώς σε καμία περίπτωση δεν θα θέλει να πάει σε οποιαδήποτε άλλη εκλογική διαδικασία πριν τις βουλευτικές εκλογές. Έχουμε τις ευρωεκλογές. Αν πάει τώρα στις ευρωεκλογές θα υπάρχει τεράστια αποχή και τεράστια διαμαρτυρία εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ. Όμως συμφωνώ μαζί σας πως είναι ανά πάσα στιγμή ανοιχτό το ενδεχόμενο, ίσως και τον Ιούνιο αν και δίνω ένα μικρό ενδεχόμενο να συμβεί αυτό, ίσως και τον Σεπτέμβριο. Ζούμε σε ένα πολύ δυναμικό και απρόβλεπτο περιβάλλον, με όλα τα ενδεχόμενα να είναι ανοιχτά. Είναι και κάτι άλλο που θέλω να πω. Είναι απαράδεκτη η στάση της Κυβέρνησης, η οποία έχει πάει πίσω σε όλα τα χρονοδιαγράμματά της. Έχει ανακοινώσει ο κύριος Σκουρλέτης το χρόνο του νέου νομοσχεδίου για τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Έλεγε ότι μέχρι το Σεπτέμβριο τον περσινό θα ήταν έτοιμο. Μετά το πάνε μέχρι τον Φεβρουάριο της φετινής χρονιάς και  έχουμε φτάσει Απρίλιο. Σε ένα χρόνο από τώρα –λογικά- έχουμε αυτοδιοικητικές εκλογές.

(ΒΝ) Σε ενάμιση χρόνο

(ΛΓ) Όχι σε ενάμιση χρόνο κύριε Ντόκα!

(ΒΝ)Το φθινόπωρο του ’19 θα γίνουν οι αυτοδιοικητικές.

 (ΛΓ) Δεν έχει αποφασιστεί, καταλαβαίνετε σε τι καθεστώς ζούμε αυτή τη στιγμή;

(ΒΝ)Αυτό έχει ανακοινωθεί.

 (ΛΓ) Δεν είναι ανακοίνωση. Έχετε δει ψηφισμένο νομοσχέδιο;

(ΒΝ)Το φθινόπωρο του ’19 θα γίνουν. Αν έχετε προθέσεις για τις αυτοδιοικητικές να ετοιμαστείτε.

(ΛΓ) Είναι απαράδεκτο να ζούμε σε ένα καθεστώς αβεβαιότητας. Αυτό που μου λέτε κύριε Ντόκα είναι περισσότερο ραδιο αρβύλα.

(ΒΝ) Όχι, έχει γίνει ανακοίνωση για το φθινόπωρο του ’19.

 (ΛΓ)Του χρόνου τον Μάιο, φυσιολογικά, είχαμε εκλογές. Έναν χρόνο πριν, δεν ξέρουμε πότε θα γίνουν εκλογές, το καθεστώς με το οποίο θα γίνουν, αν θα ισχύσει η απλή αναλογική, αν θα έχει κάποιος δικαίωμα να έχει 3η θητεία. Δεν ξέρουμε τίποτα και το κάνουν εσκεμμένα.

(ΒΝ) Δεν έχουν ανακοινωθεί οι λεπτομέρειες, αλλά η ημερομηνία έχει ανακοινωθεί. Το φθινόπωρο του ’19.

 (ΛΓ) Κύριε Ντόκα, εδώ ήμασταν και συζητάγαμε και λέγατε ότι τον Σεπτέμβριο ανακοινώνεται το νομοσχέδιο. Είμαστε 9 μήνες πίσω από το Σεπτέμβριο. Σε έναν χρόνο έχουμε εκλογές και δεν έχουν αποφασίσει το χρόνο, τον τρόπο διενέργειας γιατί προσπαθούν να κρατήσουν ομήρους τους αυτοδιοικητικούς.

(ΒΝ) Σας ρώτησα πριν αν έχετε βλέψεις για την τοπική αυτοδιοίκηση.

 (ΛΓ) Οι συγκυρίες είναι περίεργες. Σας είπα πριν ότι είναι ένα δυναμικό περιβάλλον. Έχω δηλώσει στο παρελθόν ότι θα είμαι εδώ, θα είμαι παρών και θα τα πούμε εν καιρώ.

(ΒΝ) Θα έχουμε τον χρόνο να τα πούμε αυτά, πάντως να πω ότι υπάρχει ανακοίνωση για το φθινόπωρο του ’19.

 (ΛΓ) Δεν εμπιστεύομαι αυτή την κυβέρνηση κύριε Ντόκα. Σε τίποτα. Και όχι μόνο εγώ. Νομίζω το 99% των τηλεθεατών. Σε τι έχει πει αλήθεια;

(ΒΝ) Θέλω να κλείσουμε ξανά με την επισκεψιμότητα και θα θελα να πείτε στους επισκέπτες, γιατί μας ακούει κόσμος που βρίσκεται ως επισκέπτης εδώ στην Ήπειρο. Πολύς κόσμος βρίσκεται αυτές τις μέρες εδώ για να επισκεφθεί την Ήπειρο. Που τους προτείνετε να πάνε; Ποιο είναι το ομορφότερο μέρος;

(ΛΓ) Δε θέλω να αδικήσω. Έχει πανέμορφα μέρη, είναι πολύς κόσμος από άλλες περιοχές τώρα εδώ  και νομίζω ότι θα πρέπει να ανακαλύψουν. Είναι πάρα πάρα πολλά τα πράγματα που θα ανακαλύψουν. Θέλω να κλείσουμε με μία προσωπική εμπειρία. Είμαι πολύ χαρούμενος που αύριο «πετάω» απευθείας από τα Γιάννενα για εξωτερικό και είναι η πρώτη φορά. Ειδικά για εμάς, που είμαστε μία γενιά που έχει σπουδάσει, έχει ταξιδέψει στο εξωτερικό, που ως φοιτητές που ζούσαμε στο εξωτερικό τραβούσαμε τα πάνδεινα για να φτάσουμε στον τόπο καταγωγής μας, είναι ένα τελείως διαφορετικό συναίσθημα και είναι πάρα πολύ όμορφο συναίσθημα το να μπορούν τα Γιάννενα να συνδεθούν με το εξωτερικό. Είναι σημαντικό για την ποιότητα ζωής όλων μας το να μπορούμε ανά πάσα στιγμή να φύγουμε. Είχαμε την Κατάρα στο παρελθόν, είχαμε γέφυρα Ρίο-Αντίρριο,

έπρεπε να πάμε στο Ελληνικό. Αυτά στη νέα γενιά ίσως να ακούγονται κάπως γιατί τα βλέπουν όλα έτοιμα στο πιάτο πλέον αλλά για εμάς που έχουμε ζήσει άλλες καταστάσεις είναι πραγματικά υπέροχο.

(ΒΝ) Και αναβαθμίζεται η περιοχή, τα εργαλεία για την τουριστική ανάπτυξη, το λέμε και το ξαναλέμε να δω.

(ΛΓ) Και να δώσουμε τα συγχαρητήρια στους ανθρώπους που το προσπαθούν και το επιτυγχάνουν αυτό το πράγμα. Η Ένωση ξενοδόχων, για παράδειγμα, που έχει κάνει τρομερές προσπάθειες τα τελευταία χρόνια. Οι τοπικές αρχές, ο δήμος, η περιφέρεια. Πρέπει να αναγνωρίζουμε το σωστό.

(ΒΝ) Αναγνωρίζετε και στους τοπικούς βουλευτές τους κυβερνητικούς σε αυτή την προσπάθεια αναβάθμισης του αεροδρομίου;

 (ΛΓ) Δε τους είδα. Με ειλικρίνεια σας το λέω ότι δεν τους είδα. Αν συνέβαλλαν και τους αδικώ, να ζητήσω συγνώμη αλλά δεν τους είδα πουθενά. Πραγματικά.  

εγγραφή στο Newsletter