Facebook
Twitter
LinkedIn
Μοιραστείτε

Ζωντανά στο κεντρικό δελτίο του Ioannina TV

(Βλάσης Ντόκας) Να ξεκινήσουμε με την οικονομική πραγματικότητα στη χώρα. Θέλω να ακούσω τη δική σας οπτική. Πως βλέπετε εσείς να εξελίσσονται τα πράγματα στο τέλος του καλοκαιριού;

(Λάμπρος Γεωργόπουλος) Ας ξεκινήσω από τα θετικά. Είναι θετικό το ότι υπήρξε ένα κύμα τουρισμού το οποίο τονώνει τις τοπικές οικονομίες των παραθαλάσσιων και των νησιωτικών περιοχών, και σίγουρα συμβάλει στο ΑΕΠ της χώρας και στα φορολογικά έσοδα. Ωστόσο τα πράγματα εξακολουθούν να είναι δύσκολα. Δεν μπορεί να πάρει μπροστά η οικονομία της χώρας μέσα από μία καλή καλοκαιρινή σεζόν ειδικά απ τη στιγμή που έχουν μεσολαβήσει 2,5 χρόνια αδράνειας. Ο κάθε πολίτης θα βρεθεί από Σεπτέμβριο μπροστά σε έναν Γολγοθά πληρωμών, με νούμερα που φτάνουν κατά μέσο όρο τις 6.000 ευρώ για περίπου 2,5 εκατομμύρια νοικοκυριά μέσα στο επόμενο τετράμηνο. Υπάρχει μία υπερφορολόγηση. Ξεκινάνε οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, από μία κυβέρνηση που μέχρι πρότινος, προεκλογικά, στις εξαγγελίες της δήλωνε «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη». Που πήγε αυτή η εξαγγελία όταν ήδη τις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν 3.000 πλειστηριασμοί πρώτων κατοικιών και θα ακολουθήσουν και άλλες. Μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν αυτή τη στιγμή πάνω από ένα εκατομμύριο μπλοκαρισμένοι τραπεζικοί λογαριασμοί εν μέσω capital controls. Η επιχειρηματικότητα, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αφανίζονται, χάνονται, φεύγουν από το τοπίο καθώς δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε όλες αυτές τις εισφορές και δυστυχώς τα πράγματα δεν είναι ρόδινα.

(ΒΝ)Σίγουρα δεν είναι ρόδινα, θα πάνε χειρότερα λέτε εσείς στη Νέα Δημοκρατία. Κύριε Γεωργόπουλε, δεν αιτιολογείται ούτε η παραμικρή αισιοδοξία; Έστω μέσα από τα έσοδα του τουρισμού, δεν μπορεί να υπάρξει έστω και η παραμικρή αισιοδοξία για τους επόμενους μήνες;  Τι λέτε;

 (ΛΓ) Κύριε Ντόκα, αυτή η κυβέρνηση είναι 2,5 χρόνια. Δεν έχουμε δει κάτι προς την σωστή οικονομική κατεύθυνση. Νομίζω κάθε τηλεθεατής μπορεί να κρίνει από τον εαυτό του. Πως ήταν το 2014 με την κατάσταση στην οποία βρίσκεται τώρα.

(ΒΝ)Καλά και το 2014 δεν ήταν πολύ καλά τα πράγματα για ένα μεγάλο κομμάτι του κόσμου. Η ανεργία ήταν πολύ ψηλά…

(ΛΓ)Η κατάσταση είχε σταθεροποιηθεί. Αυτή τη στιγμή, χιλιάδες νέοι εξακολουθούν να φεύγουν στο εξωτερικό, δεν σταμάτησε αυτό το κύμα…

(ΒΝ)Είναι χειρότερα, λέτε, τα πράγματα σήμερα απ ότι στις αρχές του ‘15;

(ΛΓ)Πολύ χειρότερα, δεν το συζητώ. Καλώ τον κάθε τηλεθεατή να σκεφτεί τον εαυτό του. Νομίζω ότι εξαιρέσεις πιθανότητα να είναι καλύτερα από το 2014. Θα σας πω και το εξής. Ξέρουμε ότι πάρα πολύς κόσμος  από εξωτερικό έρχεται επισκεφτεί τη χώρα μας αυτό το διάστημα μου. Σήμερα λοιπόν, μου έλεγε ένας φίλος μου από τη Γερμανία ότι κάνανε ένα πάρτι, σε μία μικρή πόλη στη Γερμανία και στο πάρτι μετρήσανε 156 Έλληνες γιατρούς.

Και με αυτό τον τρόπο να περάσω στον τομέα της υγείας. Αυτή η κυβέρνηση πέρασε το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας που μόνο κλήρωση δεν θα γίνεται για το σε ποιον γιατρό θα πάμε. Μάλιστα σήμερα διάβασα ένα συγκεκριμένο τεκμηριωμένο άρθρο που έλεγε ότι στις θέσεις που άνοιξαν δεν έχουν εκδηλώσει αντίστοιχο ενδιαφέρον από τους γιατρούς. Έχει γραφτεί με τόση προχειρότητα, όπως πρόχειρες είναι όλες οι κινήσεις αυτής της κυβέρνησης, που δεν διευκρινίζει ούτε ποιος θα είναι ο μισθός του γιατρού που μπαίνει μέσα στο σύστημα. Και κάτι άλλο. Φτιάχνουμε ένα σύστημα υγείας, όπως την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Προτεραιότητα πρέπει να έχει ο ασθενής, όχι το πόσους θα διορίσουν.

(ΒΝ)Εδώ συμφωνώ απόλυτα. Προτεραιότητα στην υγεία πρέπει να έχει ο ασθενής, όπως στην παιδεία ο μαθητής. Δεν είναι η υγεία για να βολεύονται οι γιατροί και η παιδεία για να βολεύονται οι εκπαιδευτικοί.

 (ΛΓ)Και η πολιτική πρέπει να υπηρετεί τον πολίτη όμως εδώ βλέπουμε μία προχειρότητα στα πάντα, σε κάθε υπουργείο. Και δυστυχώς μετά θα πληρώνουμε αυτή την προχειρότητα.

(ΒΝ)Ακούω αυτά που λέτε, αξιολογούνται από τους τηλεθεατές. Μέσα σε όλα αυτά ακούμε μία συζήτηση για τα εγκλήματα των ολοκληρωτικών καθεστώτων. Είναι η προσπάθεια αποπροσανατολισμού που κάνουν από την κυβέρνηση κύριε Γεωργόπουλε;

(ΛΓ)Νομίζω ότι ο κόσμος έχει τρομερά προβλήματα αυτή τη στιγμή για να ασχολούμαστε με τέτοια θέματα. Προσωπική μου άποψη είναι ότι ναι, αυτή η κυβέρνηση είναι πάρα, πάρα πολύ καλή στο να πετάει την μπάλα στην εξέδρα. Σίγουρα είναι προσπάθεια αποπροσανατολισμού το να μιλάμε για κάτι τώρα που είναι κοινές ευρωπαϊκές αξίες. Δεν είναι κάτι σημερινό 23η Αυγούστου. Η σημερινή μέρα έχει καθιερωθεί από όλες τις χώρες Ευρωπαϊκής Ένωσης ως μία μέρα καταδίκης των ολοκληρωτικών καθεστώτων.

(ΒΝ)Δε μπορεί όμως να εξισώνει κανείς τον ναζισμό με τον κομμουνισμό γιατί μετά να εξισώσουμε αυτά και με τον χριστιανισμό ο οποίος έχει κάνει επίσης εγκλήματα, έκαιγε  ανθρώπους στην πυρά. 

 (ΛΓ) Όχι κύριε Ντόκα, δεν είναι το ίδιο αυτό. Μιλάμε για τον προηγούμενο αιώνα, για μια ανεπτυγμένη Ευρώπη,  για μια Ευρώπη μου βρισκόταν σε στάδια ανάπτυξης. Μιλάμε για έναν άλλο πολιτισμό και εσείς μιλάτε για τον Μεσαίωνα.

(ΒΝ)Στριμώχτηκε μέσα απ αυτό η Νέα Δημοκρατία εκτιμάτε; Δίνοντάς της το στίγμα της ακροδεξιάς ρητορικής;

(ΛΓ)Με την ακροδεξιά συγκυβερνά ο κύριος Τσίπρας. Η Νέα Δημοκρατία είναι φιλελεύθερο κόμμα, υπέρ των ευρωπαϊκών αξιών. Και ξαναλέω ότι η σημερινή μέρα δεν είναι τυχαία. Μπορεί κάποιος να ψάξει γιατί είναι η σημερινή μέρα, η 23η Αυγούστου, έχει καθιερωθεί ως ημέρα της καταδίκης αυτών των καθεστώτων, που θα διαφωνήσω μαζί σας και θα πω ότι έχουν κοινό παρονομαστή.

(ΒΝ)Εξισώνετε δηλαδή το ναζισμό, που είναι μια ρατσιστική, δολοφονική θεωρία με τον κομμουνισμό;

(ΛΓ)Έχουν γίνει εγκλήματα και από τα δύο καθεστώτα.

(ΒΝ)Τότε να εξισώσουμε με αυτά και τον χριστιανισμό.

 (ΛΓ)Εξακολουθείτε να μιλάτε για τον Μεσαίωνα. Εδώ μιλάμε για μια Ευρώπη.

(ΒΝ)Εξισώνετε τον Μεσαίωνα με τον ναζισμό;

(ΛΓ) Όχι κύριε Ντόκα.

(ΒΝ)Μην κάνουμε λοιπόν τέτοιες εξισώσεις γιατί είδατε που καταλήγουμε.

(ΛΓ)Κοινός παρονομαστής ναζισμού –κομμουνισμού είναι ότι πρόκειται για ολοκληρωτικά καθεστώτα. Δεν το λέω εγώ, το λέει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Το λένε οι 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που όλες ψήφισαν αυτή τη μέρα.

(ΒΝ)Και δεν υπάρχει καν εξίσωση του σταλινισμού, υπάρχει εξίσωση του κομμουνισμού.

(ΛΓ)Αυτή είναι η αλήθεια.

(ΒΝ)Ακούω την άποψή σας, αξιολογείται…

 (ΛΓ)Δεν είναι η άποψή μου, είναι  ψήφισμα των 27 χωρών της Ε.Ε.

(ΒΝ)Δεν το ψήφισαν οι Έλληνες Ευρωβουλευτές. Ο Βαρβιτσιώτης είχε πει τότε «δεν θα ξαναγράψουμε την ιστορία» και απείχαν οι Έλληνες Νεοδημοκράτες Ευρωβουλευτές.

(ΛΓ)Σήμερα αντιδρά ο ΣΥΡΙΖΑ σ το συνέδριο που έχει κάνει η Εσθονία. Έχει υπογραφεί από την τότε Ελληνική Κυβέρνηση.

(ΒΝ) Το ψήφισμα του 2009 δεν το ψήφισαν ούτε οι ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας κ απείχαν. Τότε ο Βαρβιτσιώτης είχε πει «δεν θα ξαναγράψουμε την ιστορία».

(ΛΓ) Δεν το γνωρίζω αυτό κύριε Ντόκα.

(ΒΝ)Ακούστηκαν οι δικές σας απόψεις, πάμε να δούμε εν όψει της ΔΕΘ, τι να περιμένει ο κόσμος από τον Κυριάκο Μητσοτάκη;

(ΛΓ)Να ξεκινήσουμε απ το τι να περιμένει από τον κύριο Τσίπρα;

(ΒΝ)Τι σας θυμίζει η ΔΕΘ; Γιατί δεν έχει πει μόνο ο Τσίπρας διάφορα. Έχει πει και ο Σαμαράς και ο Καραμανλής και οι προηγούμενοι πρωθυπουργοί.

(ΛΓ)Δεν μπορούμε να εξισώνουμε τους πάντες με τον κύριο Τσίπρα. Είπε 13 και ο χρόνος απέδειξε ότι ήταν και τα 13 ψέματα. Τι να θυμηθώ;

(ΒΝ)Έχετε το non paper της Νέας Δημοκρατίας;

(ΛΓ) Όχι δεν έχω το non paper της Νέας Δημοκρατίας, έχω τις δικές μου αντιλήψεις όπως και ο κόσμος έχει τη δική του αντίληψη, τους δικούς του δέκτες, τις δικές του προσλαμβάνουσες. Πλέον ζούμε στην εποχή της τεχνολογίας, ο καθένας ας ψάξει  εξαγγελίες Τσίπρα στη ΔΕΘ. Το ’14, το ’15, το ’16. Από όλα αυτά τι έχει συμβεί; Υπάρχουν βίντεο που καταρρίπτουν κάθε εξαγγελία του κυρίου Τσίπρα. Από την άλλη μεριά είναι η Νέα Δημοκρατία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει κάνει μία συμφωνία αλήθειας. Δεν πρόκειται να πει πράγματα τα οποία δεν θα ισχύσουν. Είναι προτιμότερο να πει λιγότερα. Αυτή είναι η λογική,  λέει λιγότερα, εφικτά, τεκμηριωμένα, ρεαλιστικά, υλοποιήσιμα. Είναι συγκεκριμένοι οι στόχοι.

(ΒΝ)Τώρα τι θα κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης; Θα δώσει αναλυτικά κυβερνητικά προγράμματα; Αυτό λένε οι πληροφορίες.

(ΛΓ)Υπάρχει ένα πρόγραμμα και έχει ανακοινώσει κάποιους άξονες του προγράμματος.

(ΒΝ)Θα δώσει περισσότερες λεπτομέρειες;

 (ΛΓ)Εκτιμώ ότι θα υπάρξει ένα άνοιγμα της βεντάλιας αυτού του προγράμματος, μια καλύτερη συγκεκριμενοποίηση των προγραμμάτων.

(ΒΝ)Δεν θα πέσει σε παροχολογία;

 (ΛΓ) Όχι, κατά τη γνώμη μου. Είμαστε ένα κόμμα σοβαρό, ρεαλιστικό, αυτά που λέμε ισχύουν και στο μέτρο του δυνατού, θα γίνουν. Πιστεύουμε ότι η χώρα έχει τρομερή προοπτική μέσα από συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις, μέσα από ένα συγκεκριμένο πακέτο μεταρρυθμίσεων.

(ΒΝ)Να δούμε σε αυτή τη σύντομη αλλά περιεκτική πολιτική δημόσια συζήτηση, και τα αυτοδιοικητικά θέματα; Θέλω τις σκέψεις σας για το πώς βλέπετε την αλλαγή του εκλογικού νόμου, το νέο εκλογικό νόμο, την απλή αναλογική με την οποία όπως όλα δείχνουν θα γίνουν οι αυτοδιοικητικές εκλογές το 2019.

(ΛΓ)Δεν έχει ψηφιστεί ακόμη, δεν ξέρω τις λεπτομέρειες του νόμου. Ωστόσο, εγώ προσωπικά, είμαι κατά της απλής αναλογικής  γιατί θα οδηγήσει σε ακυβερνησία.

(ΒΝ)Τους δήμους λέτε;

(ΛΓ)Και τους δήμους αλλά και σε επίπεδο κοινοβουλευτικό. Δεν θα πρέπει να ισχύσει η απλή αναλογική. Είναι ωραίο σαν σύστημα, δεν το συζητώ, αλλά δυστυχώς δημιουργεί ακυβερνησία. Δεν ξέρουμε τον νόμο, δεν ξέρουμε ακόμα τι θα σκαρφιστεί ο ΣΥΡΙΖΑ…

(ΒΝ)Γιατί το λέτε έτσι; Θεωρείτε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βάζει απλή αναλογική στην τοπική αυτοδιοίκηση γιατί δεν έχει αυτοδιοικητικές δυνάμεις και προσπαθεί να δημιουργήσει αναταραχή και νέα δεδομένα;

(ΛΓ)Προφανέστατα. Του αρέσει η ακυβερνησία, του αρέσει το ομιχλώδες τοπίο, του αρέσει να μην υπάρχουν συγκεκριμένες γραμμές και όπως πολύ σωστά είπατε, το ότι δεν έχει  μερίσματα στις τοπικές κοινωνίες. Μπορεί να κέρδισε τις εκλογές μέσα από τον θυμό του κόσμου, μέσα από απίστευτη παροχολογία…

(ΒΝ)Στην αυτοδιοίκηση όμως δεν έχει ισχυρές δυνάμεις.

(ΛΓ)Αυτό τεκμηριώνεται αν δείτε το χάρτη των προηγούμενων εκλογών. Δεν είχε πρόσωπα. Βέβαια οι άνθρωποι είναι ικανοί για τα πάντα. Μην αποκλείετε να δείτε απίστευτες στηρίξεις επειδή αντιλαμβάνεται ο ΣΥΡΙΖΑ πως δεν έχει αυτή τη δυναμική, ότι ο κόσμος του έχει γυρίσει την πλάτη σε όλα τα επίπεδα. Πιθανότητα να προσπαθήσει να στηρίξει πρόσωπα ευρύτερης αποδοχής.

(ΒΝ)Μιας και λέτε για πρόσωπα, θα ήθελα να κριτικάρετε πολιτικά την δημαρχία στα Γιάννενα. Πως βλέπετε τον Θωμά Μπέγκα ως δήμαρχο;

(ΛΓ)Ως πολίτης θα μιλήσω. Δεν είμαι ικανοποιημένος προσωπικά από τη συγκεκριμένη δημαρχία. Θεωρώ ότι υπήρχαν πολύ περισσότερες δυνατότητες. Ο δήμος έχει τρομερές δυνατότητες και προοπτικές και επειδή υπάρχουν πάρα πολλά θέματα που παρακολουθώ και βλέπω μία δυσαρμονία στη λειτουργία αυτής η δημοτικής αρχής, μου θυμίζει -το λέω χαριτολογώντας μεταξύ φίλων- τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝ.ΕΛ. Δεν υπάρχει αποτελεσματικότητα και είναι εκατοντάδες τα παραδείγματα. Είμαστε άνθρωποι της πόλης, ζούμε εδώ καθημερινά και δεν βλέπω να υπάρχει μία σωστή διαχείριση του δήμου.

(ΒΝ)Στην περιφέρεια Ηπείρου πώς βλέπετε τον Αλέξανδρο Καχριμάνη;

(ΛΓ)Η περιφέρεια είναι κάτι διαφορετικό αλλά και πάλι δεν είμαι ο κατάλληλος να κρίνω  αυτή τη στιγμή.

(ΒΝ)Ως πολιτικό πρόσωπο και στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας.

 (ΛΓ)Ο κύριος Καχριμάνης έχει μια πολύ μεγάλη εμπειρία, είναι επί δυο θητείες  περιφερειάρχης, δηλαδή στις επόμενες εκλογές θα κλείσει 9 χρόνια, πριν από αυτό, -αν δεν κάνω λάθος- είχε δύο θητείες ως Νομάρχης. Είναι πάρα πολλά χρόνια δε  το συζητώ ότι υπάρχει εμπειρία. Η έξωθεν μαρτυρία λέει ότι λύνει τα προβλήματα του κόσμου, ότι έχει τη λογική της ανοιχτής πόρτας αλλά σίγουρα εχθρός του καλού είναι το καλύτερο.

(ΒΝ)Τα πολλά χρόνια είναι πλεονέκτημα ή μειονέκτημα;

(ΛΓ)Είναι πλεονέκτημα αλλά νομίζω ότι από ένα σημείο και πέρα –και δεν λέω συγκεκριμένα για τον κύριο Καχριμάνη- δημιουργείται μια τάση προς τον καθεστωτισμό.  Ούτως ή άλλως Πρόεδρος της Αμερικής είναι κάποιος και είναι για δύο θητείες.

(ΒΝ)Άρα θα συμφωνήσετε με αυτό που φαίνεται ότι προωθεί ο Σκουρλέτης για δύο θητείες στην αυτοδιοίκηση;

(ΛΓ) Η προσωπική μου γνώμη είναι ότι δυο θητείες θα πρέπει να ισχύσουν παντού, όχι μόνο στην τοπική αυτοδιοίκηση. Και στο 1ο επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης, και στο 2ο, ακόμα και στην κεντρική πολιτική σκηνή. Πρέπει οπωσδήποτε κατά τη γνώμη μου να αλλάξει αυτό το σύστημα.

εγγραφή στο Newsletter