Facebook
Twitter
LinkedIn
Μοιραστείτε

Προσκεκλημένος του Βλάση Ντόκα στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Ιωάννινα TV, με συνομιλητή τον κύριο Άρη Σπέγγος, συντονιστή του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ, κληθήκαμε αμφότεροι να σχολιάσουμε τα τεκταινόμενα με την δική μας οπτική. Κεντρικό ζήτημα η περιβόητη αξιολόγηση από τους δανειστές με σκοπό την εκταμίευση της δόσης. Δυστυχώς αυτού του είδους οι συζητήσεις δεν προσφέρονται για ποιοτικό διάλογο, πόσο μάλλον όταν με τον κύριο Σπέγγο δεν είχαμε κανένα σημείο σύγκλισης απόψεων.

Στην αρχική του τοποθέτηση, ο κύριος Σπέγγος δήλωσε συγκρατημένα αισιόδοξος για το κλείσιμο της αξιολόγησης, μιας αξιολόγησης που θα έπρεπε να έχει κλείσει έναν χρόνο πριν. Σημείωσε δε πως για τα νέα μέτρα που θα λάβει η κυβέρνηση θα υπάρξουν αντίμετρα για τους πολίτες τα οποία παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις μου ουδέποτε αποκάλυψε. Μήπως γιατί δεν δύναται να υπάρξουν; Πιθανότατα. Παράλληλα, ο κύριος Σπέγγος έκανε αναφορά σε κόκκινες γραμμές από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ προς τους Ευρωπαίους αξιωματούχους. Αυτή η κυβέρνηση δεν έχει κόκκινες γραμμές. Το μόνο που τη νοιάζει είναι να παραμείνει στην εξουσία. Είναι ικανοί να υπογράψουν τα πάντα, στον βωμό της καρέκλας, χωρίς να ενδιαφέρονται καθόλου για το πώς ζει ο κόσμος.

Για την αδυναμία διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με τους δανειστές, ο συνομιλητής μου θέλησε να κατηγορήσει την… αντιπολίτευση! Δήλωσε λοιπόν πως τα πράγματα θα ήταν πολύ καλύτερα εάν είχαμε ένα εσωτερικό, εθνικό, αρραγές μέτωπο, μια κοινή αποφασιστική φωνή απέναντι στους δανειστές. Υπενθύμισα λοιπόν στον κύριο Σπέγγο πως αν κάποιοι δεν επιθυμούν κάτι τέτοιο, αυτοί είναι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι εβρισκόμενοι στην αντιπολίτευση δεν ψήφισαν ούτε ένα νομοσχέδιο της συγκυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας – ΠΑΣΟΚ. Σημειωτέον πως πρόκειται για τα ίδια νομοσχέδια που τώρα ψηφίζουν με κλειστά μάτια! Αντίθετα, η Νέα Δημοκρατία το 2015 συναίνεσε και ψήφισε το 3ο μνημόνιο, βάζοντας πλάτη ώστε η χώρα να γλιτώσει την έξοδο από το ευρώ.

Ο κύριος Σπέγγος δήλωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πετύχει τους στόχους που έχουν θέσει οι δανειστές, αναγκάζοντάς με να του απαντήσω πως αν πραγματικά έχουν επιτύχει κάποιους στόχους, αυτό συνέβη μέσω της τρομερής υπερφορολόγησης την οποία έχουν υποστεί οι Έλληνες φορολογούμενοι και με ένα μίγμα πολιτικής το οποίο έχει εξαντλήσει τους Έλληνες πολίτες, έχει εξαντλήσει την οικονομία, έχει εξαντλήσει τον ιδιωτικό τομέα και ο κόσμος πλέον έχει φτάσει να μην μπορεί να πληρώσει. Δεν μπορούσα δε, να μην αναφερθώ σε αυτή την αδιανόητη διγλωσσία που χαρακτηρίζει την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Ποιος ξεχνά άλλωστε το σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη» αλλά και τογεγονός ότι αυτή τη στιγμή έχουν σταλθεί εκατοντάδες χιλιάδες κατασχετήρια;

Κατά την κοινή γραμμή των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, στις ανωτέρω τοποθετήσεις μου ο κύριος Σπέγγος επέλεξε να δηλώσει πως για όλα αυτά τα μέτρα και τους τρομερούς φόρους φταίνε οι… προηγούμενοι! Επί λέξει, ο συντονιστής του ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων δήλωσε «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν επέβαλε κανένα νέο φόρο και δεν έκοψε ακόμα συντάξεις», επιλέγοντας ξεκάθαρα να βγάλει τρελούς όλους τους Έλληνες. Καθώς ο κύριος Σπέγγος επέμεινε πως οι φόροι και οι περικοπές ήταν αποτέλεσμα της προηγούμενης διακυβέρνησης, του υπενθύμισα πως και ο ΕΝΦΙΑ αυξήθηκε και οι συντάξεις περικόπηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος μάλιστα εκλέχθηκε επειδή θα καταργούσε τον ΕΝΦΙΑ.

Ο κύριος Σπέγγος, λαϊκίζοντας, ανέφερε πως τα κόμματα που χρεοκόπησαν τη χώρα είναι αυτά της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ λησμονώντας πως αφενός η Νέα Δημοκρατία έχει κάνει την αυτοκριτική της, αφετέρου πως το μισό υπουργικό συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ αποτελείται από πρώην στελέχη του ίδιου ΠΑΣΟΚ που κυβέρνησε 30 χρόνια. Ενημέρωσα δε τον κύριο Σπέγγο που επαναλάμβανε πως η Νέα Δημοκρατία διπλασίασε το εξωτερικό χρέος της χώρας, πως το παρότι το 2004 η Ελλάδα διοργάνωσε Ολυμπιακούς Αγώνες, το 2009 βρισκόταν στις 28 πλουσιότερες χώρες του κόσμου.

Σε μια προσπάθεια να κατηγορήσει τη Νέα Δημοκρατία, ο κύριος Σπέγγος ανέφερε πως η Νέα Δημοκρατία δεν ψήφισε το νομοσχέδιο που προέβλεπε την ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων με 600 εκατομμύρια ευρώ, ότι πήρε το μέρος των καναλαρχών στη διαδικασία έκδοσης τηλεοπτικών αδειών και πως επέλεξε να στηρίξει την πολυεθνική Uber έναντι των αυτοκινητιστών.

Τόνισα στον συνομιλητή μου πως η διαδικασία έκδοσης τηλεοπτικών αδειών την οποία κίνησε ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν απολύτως αποτυχημένη και θα έπρεπε να επιστρέψουν στους συμμετέχοντες τα 20 εκατομμύρια ευρώ που κατέθεσαν από τη στιγμή που το ΕΣΡ απέρριψε αυτό τον καθεστωτικό νόμο Παππά. Αναφορικά με τα 600 εκατομμύρια που μοιράστηκαν στους συνταξιούχους τα Χριστούγεννα, ενημέρωσα τους τηλεθεατές πως η ανοργανωσιά αυτής της κυβέρνησης αποδεικνύεται απ το γεγονός ότι αυτά τα χρήματα μοιράστηκαν εν τέλει στους συνταξιούχους ανεξαρτήτως εισοδήματος. Δηλαδή, από τα χρήματα αυτά που πάρθηκαν με αφαίμαξη των Ελλήνων φορολογουμένων, κάποια κατέληξαν σε ανθρώπους που δεν έχουν οικονομικό πρόβλημα και δεν θεωρούνται χαμηλοσυνταξιούχοι. Απαντώντας στο 3ο ζήτημα για το οποίο εγκάλεσε τη Νέα Δημοκρατία ο κύριος Σπέγγος, του υπενθύμισα πως το κόμμα της νυν αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι υπέρ της ελεύθερης αγοράς.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. μας έχει συνηθίσει πια σε μια δημιουργική λογιστική αλλά κανείς δεν ξεχνάει πως ο κύριος Βαρουφάκης ως υπουργός Οικονομικών, κόστισε στη χώρα 100 δισεκατομμύρια! Ο κύριος Σπέγγος, λαϊκίζοντας εκ νέου, θέλησε να ειρωνευτεί ρωτώντας εάν τα νούμερα προέρχονται από «το γραφείο αλήθειας». Τον ενημέρωσα πως τα νούμερα αυτά ανακοινώθηκαν από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ζήτησα από τον συνομιλητή μου να μου αναφέρει ένα θετικό για τους πολίτες μέτρο, το οποίο έχει λάβει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Ο κύριος Σπέγγος, επέλεξε να καταφύγει στη γνωστή «καραμέλα» των κυβερνώντων, τους ανασφάλιστους συμπολίτες μας και την πρόσβασή τους στη δημόσια υγεία. Εξακολουθεί δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ, να οικειοποιείται έναν νόμο του Ιουνίου του 2014 τον οποίο συνέταξε, ψήφισε και υλοποίησε η συγκυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας – ΠΑΣΟΚ, επί Άδωνη Γεωργιάδη και Αντώνη Μπέζα, υπουργού και υφυπουργού υγείας αντίστοιχα.

Ολοκληρώνοντας τις τοποθετήσεις μας, ο κύριος Σπέγγος δήλωσε πως δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο νέων, οδυνηρών μέτρων, τονίζοντας πως η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να προφυλάξει τους χαμηλόμισθους και τους χαμηλοσυνταξιούχους από αυτά αλλά παραδέχτηκε πως μερίδα των Ελλήνων φορολογουμένων οι οποίοι –σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ- επωφελούνταν ως τώρα από ανισοκατανομές θα πληρώσουν περισσότερα!

Από την πλευρά μου, επεσήμανα για ακόμη μια φορά το πόσο επιζήμια είναι αυτή η κυβέρνηση για την χώρα, το πόσο ανάλγητη στέκει απέναντι στους πολίτες και υπογράμμισα πως η προσφυγή στις κάλπες είναι αναγκαιότητα με το 90% των Ελλήνων να δηλώνει απογοητευμένος από τη διακυβέρνηση αυτή.

εγγραφή στο Newsletter