Facebook
Twitter
LinkedIn
Μοιραστείτε

(Παναγιώτης Μπούρχας):  Κοντά μας ο Λάμπρος Γεωργόπουλος, οικονομολόγος πρώην διοικητής του νοσοκομείου Χατζηκώστα. Η ιδιότητα του μέλους του μητρώου στελεχών της Νέας Δημοκρατίας δεν ξέρω μπορεί να σας συνοδεύει, πάντως υπάρχει.

(Λάμπρος Γεωργόπουλος): Πάντα έλεγα ότι είμαι ένας άνθρωπος φιλελεύθερος, είναι ένας χώρος που με εκφράζει και έχω θέσει τον εαυτό μου στη διάθεση του κόμματος, ειδικά αυτή την εποχή που θεωρώ ότι χρειάζεται οπωσδήποτε αλλαγή για το καλό του τόπου.

(ΠΜ): Η συμπερίληψή σας τα 15 πρώτα στελέχη τα οποία ανακοινώθηκαν για αυτό το κομματικό εργαλείο, το μητρώο στελεχών μέσα από το οποίο η Νέα Δημοκρατία και ο πρόεδρός της θέλει να δείξει ότι κάνει μία ανανέωση στο κόμμα, και από τη μια εμπιστεύεται καινούργια στελέχη τα οποία δεν είναι από το κλεινόν άστυ, από την άλλη έχουν ευρύτερη απήχηση σε ολόκληρη τη χώρα και προέρχονται ακόμα και από άλλους κομματικούς χώρους, σας δίνει πρόκριμα υποψηφιότητας;

(ΛΓ): Καταρχάς δεν είναι χρίσμα υποψηφιότητας. Σίγουρα, σε προσωπικό επίπεδο, είναι τιμητικό για μένα να είμαι στους πρώτους 15 απ όλη την Ελλάδα, που ανακοινώνονται, γεγονός που μου δίνει το πράσινο φως να δηλώνω παρών στις εξελίξεις όποτε αυτές και αν συμβούν. Αλλά θα ήθελα να σταθώ στο γενικότερο νόημα. Πρώτα από όλα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας αυτή τη στιγμή τηρεί τις υποσχέσεις του. Λέει την αλήθεια. Μίλησε για ανανέωση, μίλησε για άνοιγμα του κόμματος και πράγματι το υλοποιεί. Δεύτερον, γίνεται  άνοιγμα σε όλους αυτούς που δεν ήταν παραδοσιακά μέσα στο κόμμα. Τρίτον, ότι ετοιμάζεται για την επόμενη μέρα. Τέταρτον, το κόμμα αυτό είναι έτοιμο, γιατί ζούμε σε ένα πολύ αβέβαιο περιβάλλον, και μπορεί ανά πάσα στιγμή να προκηρυχθούν εκλογές. Είναι έτοιμο να διεκδικήσει την ψήφο των Ελλήνων και νομίζω ότι αυτή τη στιγμή είναι η μόνη λύση και η καλύτερη επιλογή για να βγει η χώρα από αυτή την κατάσταση που έχει έρθει.

(ΠΜ): Είναι ένα πρόκριμα για αυτά τα πρώτα 15 στελέχη να εκθέσουν τον εαυτό τους και να πουν «είμαστε εδώ και αν θέλετε είμαστε και υποψήφιοι βουλευτές»;

(ΛΓ): Είπα και πριν ότι αυτό θα το δούμε. Όπως έχει πει και ο πρόεδρος, στην πορεία θα ακολουθηθούν διαδικασίες για τις υποψηφιότητες. Σίγουρα η πιθανότητα είναι ένα πρόκριμα, κατά τη γνώμη μου, αλλά έχουμε ακόμη χρόνο, μέχρι να προκηρυχθούν, όταν προκηρυχθούν εκλογές.

(ΠΜ): Εσάς προσωπικά σας ενδιαφέρει, φαντάζομαι;

(ΛΓ): Έχω θέσει τον εαυτό μου στη διάθεση του κόμματος.

(ΠΜ): Εννοώ η ενεργός πολιτική. Το ότι περάσατε από μία σειρά τεχνοκρατικών στελεχών που κρίθηκαν και αξιολογήθηκαν με άριστα σε αυτή τη φάση, τι σημαίνει; Θα σήμαινε θεωρητικά ότι μπορεί να εξοφληθεί είτε σε πόστα της κρατικής μηχανής, σε υπεύθυνες θέσεις του κράτους;

(ΛΓ): Οπωσδήποτε. Αυτή ήταν και η επίσημη ανακοίνωση. Ότι εμείς έχουμε ανθρώπους έτοιμους να στελεχώσουν, να αναλάβουν θέσεις ευθύνης, ανθρώπους που έχουν αποδείξει στο προηγούμενο διάστημα ότι τα έχουν καταφέρει στους τομείς τους και είμαστε έτοιμοι την επόμενη μέρα να κυβερνήσουμε αυτό τον τόπο.

(ΠΜ): Το άνοιγμα σε συνεργασίες με χώρους όπως η ΔΡΑΣΗ ή ακόμα και με τη συμμετοχή μεταξύ των 15 στελεχών, του γιου ενός πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ, αυτό τι δείχνει για τον Μητσοτάκη;

(ΛΓ): Νομίζω ότι είναι προς τη πολύ σωστή κατεύθυνση και μάλιστα ο ίδιος ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, ο κύριος Μητσοτάκης έχει πει ότι ακόμη και αν κερδίσει τις εκλογές με αυτοδυναμία, πάλι θα επιχειρηθεί μία ευρύτερη συναίνεση με κόμματα βέβαια που μπορεί να συνεργαστεί, με κόμματα του ευρωπαϊκού τόξου. Δεν μιλάμε τώρα για εξτρεμιστικές προσεγγίσεις, μιλάμε για ανθρώπους μέσα σε αυτούς τους χώρους, μέσα από τα κόμματα στα οποία επικρατεί η κοινή λογική,  μια κοινή λογική που την έχουμε χάσει τελευταία δύο χρόνια. Ζούμε έναν παραλογισμό στη διακυβέρνηση αυτού του τόπου.

(ΠΜ): Το να κάνει με αυτόν τον τρόπο και με αυτά τα βήματα, άλματα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, για να ξεπεράσει ίσως και το ίδιο του το κόμμα πολλές φορές και να κρατιέται όμως από κάποια βαρίδια, εντός ή εκτός εισαγωγικών, θεωρείτε ότι είναι ικανός να κάνει την υπέρβαση όντως; Φτάνει ένας κούκος να φέρει την άνοιξη;

(ΛΓ): Δεν είναι και μόνος του, έχει ένα επιτελείο ανθρώπων. Σίγουρα τα βαρίδια που λέτε εσείς, όταν ένα κόμμα είναι κόμμα εξουσίας, εκφράζει διαφορετικές τάξεις, διαφορετικές σ

τάσεις ανθρώπων μέσα σε αυτό και εκεί είναι η πολιτική που χρειάζεται μία ισορροπία ανάμεσα σε αυτές τις διαφορετικές τάσεις ώστε να επιτευχθεί το μεγαλύτερο δυνατόν αποτέλεσμα.  Μην ξεχνάμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εκλέχτηκε αποτελώντας ένα συνονθύλευμα πάρα πολλών διαφορετικών συνιστωσών. Σίγουρα και στη Νέα Δημοκρατία υπάρχουν κάποιοι που είναι πιο φιλελεύθεροι και γενικά υπάρχουν διαφορετικές τάσεις.

(ΠΜ): Είναι απαραίτητοι όλοι. Λέω για παράδειγμα, Λάμπρος Γεωργόπουλος απ τη μια και Γεράσιμος Γιακουμάτος με τις δηλώσεις του χθες, μπορούν να χωρέσουν στο ίδιο κόμμα; Γιατί ακριβώς αυτή την κριτική ακούω από χθες, από ανθρώπους που δεν ανήκουν στη Νέα Δημοκρατία.

(ΛΓ): Γι αυτό υπάρχει διάλογος για να βγει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Και ξαναλέω πως δεν γίνεται να έχουμε ένα κόμμα αρίστων, ούτε μια κυβέρνηση αρίστων. Κατά καιρούς έχουμε δει σε όλους τους χώρους, βουλευτές από διαφορετικά στρώματα, διαφορετικών προσεγγίσεων και αυτή η διαφορετικότητα των απόψεων συνθέτει το τελικό αποτέλεσμα. Χρειάζεται και η διαφορετικότητα των απόψεων.

(ΠΜ): Η αξιολόγηση που γίνεται, θα γίνει από το κόμμα; Την τελική αξιολόγηση βέβαια θα την κάνει ο κόσμος που ψηφίζει. Δεν ξέρω ποια είναι η αίσθησή σας για τον κόσμο μέσα από την επαφή που έχετε τα τελευταία χρόνια ως διοικητής, σήμερα που θέλετε να κάνετε μία προσέγγιση μεγαλύτερη με την ενεργό πολιτική, αν δηλαδή ο κόσμος άρχισε να αλλάζει τον τρόπο που σκέφτεται την πολιτική, την κρίνει και ψηφίζει στο τέλος γιατί αυτό μετράει στο κάτω κάτω…

(ΛΓ): Οπωσδήποτε. Να ξεκαθαρίσω ότι δεν είναι αυτοσκοπός μου η πολιτική σταδιοδρομία. Είπα και πριν ότι θέτω εαυτόν στη διάθεση του κόμματος, θεωρώ ότι μπορώ να βοηθήσω προς την κατεύθυνση αυτή από τον τομέα μου. Γνωρίζετε ότι ήμουνα στο νοσοκομείο, υπάρχει μια τεχνογνωσία πάνω στο κομμάτι της υγείας. Σίγουρα ο κόσμος κρίνει τον κάθε πολιτικό και το κάθε κόμμα, ωστόσο νομίζω ότι από αποδεικνύεται 2 χρόνια μετά, ότι ο κόσμος το 2015 ψήφισε λανθασμένα. Παρασύρθηκε από ανθρώπους που έταξαν τα πάντα στους πάντες και πολύ γρήγορα αποδείχθηκε ότι δεν ήταν σε θέση να διαχειριστούν μία πολύ δύσκολη κατάσταση εκ των πραγμάτων. Έγινε ένα τραγικό λάθος, θα πω με αφορμή τα δύο χρόνια ΣΥΡΙΖΑ. Τη στιγμή που βγαίναμε από το τούνελ, μετά από 5 χρόνια ύφεσης, βρέθηκε πεδίο στον ΣΥΡΙΖΑ, σε ανθρώπους που δεν είχαν πρόβλημα να πουν ψέματα, τα οποία λένε ακόμα και σήμερα. Αποδεικνύεται συνεχώς ότι δεν υπάρχει ρεαλισμός, δεν  υπάρχει ορθολογιστική προσέγγιση των πραγμάτων. Βρήκαν εύφορο πέδιο, εκμεταλλεύτηκαν αυτή την δικαιολογημένη -ως ένα βαθμό- οργή του κόσμου που έβλεπε να χάνεται εισόδημα, έβλεπε να κάνει θυσίες και βρέθηκαν στην εξουσία. Μια εξουσία που κρατάνε εις βάρος των πολιτών, στο βωμό της καρέκλας. Παραμένουν στην εξουσία, ενώ κατά τη γνώμη μου δεν έχουν αυτή τη στιγμή, σε καμία περίπτωση το λαϊκό έρεισμα. Δεν έχουν με τίποτα την πλειοψηφία του κόσμου και νομίζω ότι υπάρχει και αγανάκτηση στον κόσμο για τους χειρισμούς της κυβέρνησης.

(ΠΜ): Τα ίδια επιχειρήματα άκουγα βέβαια και πριν 2 χρόνια, από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ όταν ζητούσαν πρόωρες εκλογές. Σήμερα είναι αντίστροφοι οι ρόλοι, με τον ΣΥΡΙΖΑ να λέει «δεν πρέπει να γίνουν τώρα εκλογές» όπως έλεγε τότε και η Νέα Δημοκρατία. Τις πλειοψηφίες πάντως τις δημιουργούν οι εκλογές. Δεν τις κάνουν οι δημοσκοπήσεις, οι οποίες μπορεί να αλλάξουν την επομένη των εκλογών, ξαφνικά.

(ΛΓ): Οπωσδήποτε. Δεν μπορούμε να συγκρίνουμε το ‘14 με το σήμερα. Νομίζω ότι ζούμε μία τρομερή υπερφορολόγηση, τα αποθέματα του κόσμου, οικονομικά και ψυχικά, έχουν εξαντληθεί. Μια βόλτα στην πόλη αρκεί να για να δείτε ότι η κρίση είναι εδώ, με μαγαζιά ξενοίκιαστα. Για να μην πάμε την υπόσχεση- σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη» και ως τώρα έχουν σταλθεί 880.000 κατασχετήρια, ακόμη και για πολύ μικρά χρέη στην εφορία. Θα σας θυμίσω ότι το στο τέλος του 2014, η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου,  δηλαδή η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, μείωνε  τη φορολογία. Δημιουργούνταν ένα ευνοϊκό περιβάλλον για την επιχειρηματικότητα. Ήταν πολύ καλύτερες οι συνθήκες απ’ ότι είναι τώρα.

(ΠΜ): Από αυτά τα δύο χρόνια τι κρατάτε πέραν απ όσα είπατε μέχρι τώρα; Πέραν απ τις παλινωδίες, πέρα από τα πισωγυρίσματα; 

(ΛΓ): Ότι δεν βλέπω κάτι θετικό. Η κατάσταση έχει χειροτερέψει. Ρωτώ και τους τηλεθεατές: Σε τι έχει βελτιωθεί η ποιότητα ζωής τους; Πληρώνουν λιγότερους φόρους; Μειώθηκε η ανεργία; Βρίσκουν ευκολότερα δουλειές; Έχουν μεγαλύτερη πρόσβαση στην υγεία; Το 2014, ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορούσε ψευδόμενος την κυβέρνηση Σαμαρά, ότι έχει περικόψει πάρα πολύ τις δαπάνες στην υγεία. Από το 1,6 δις ευρώ που ήταν οι δαπάνες για τα νοσοκομεία το 2014, φέτος είμαστε στο ένα δισεκατομμύριο. Κάθε χρόνο υπάρχει μείωση 200 εκατομμυρίων.

(ΠΜ): Ο προϋπολογισμός για την υγεία δηλαδή βαίνει μειούμενος κατά 200 εκατομμύρια κάθε χρόνο.

(ΛΓ): Είναι μειωμένος και με πάρα, πάρα πολλά προβλήματα.

(ΠΜ): Πέρα από το πεντάευρο και όλα τα άλλα τα «συνθηματικά», περισσότερο του ΣΥΡΙΖΑ τα οποία δεν επικαλεστώ, αυτό που θα μπορούσε να αντιτάξει σήμερα στη Νέα Δημοκρατία είναι ότι τουλάχιστον ξεκίνησαν κάποιες προσλήψεις. Δε λέω 5.000 και 10.000, λέω προσλήψεις.

(ΛΓ): Πρέπει να ενημερώσουμε τον κόσμο κύριε Μπούρχα πως το 2014 που ήμουν σε θέση ευθύνης, είχαν εγκριθεί 5.000 προσλήψεις οι οποίες είχε συμφωνηθεί με την τρόικα να γίνουν άμεσα, στις αρχές του 2015. Η ανικανότητα, η διαχειριστική ανεπάρκεια αυτών των ανθρώπων, οδήγησε δύο χρόνια μετά να μην έχουν καταφέρει να κάνουν ούτε αυτές τις προσλήψεις. Κατάφεραν να φτάσουν το σύστημα στα άκρα.

(ΠΜ): Μόνιμες προσλήψεις εννοείτε έτσι; Όχι ΕΣΠΑ, όχι ΚΕΕΛΠΝΟ;

(ΛΓ): Όχι, όχι. Μόνιμες προσλήψεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ βρήκε παραθυράκια μέσω του ΕΣΠΑ, μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ, να κάνουν κάποιες από αυτές τις προσλήψεις.

(ΠΜ): Και χωρίς ΑΣΕΠ, έτσι;

 (ΛΓ): Και εκτός κριτηρίων ΑΣΕΠ και με χειρότερα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Για να καταλάβει ο κόσμος, ενώ πρέπει να προσλάβουν νοσηλευτές,  προσλαμβάνουν τραπεζοκόμους ή αντί να προσλάβουμε 10 γιατρούς, πήραμε τρεις γιατρούς και πέντε ανειδίκευτους.

(ΠΜ): Είναι εύκολο να αλλάξει τα πράγματα η Νέα Δημοκρατία; Το ρωτώ κατ επανάληψη στα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας. Μπορούν οι εκλογές τόσο εύκολα αλλάξουν τα πράγματα; Ο κόσμος λέει: «και τι θα αλλάξει ξαφνικά, αν βγει ο Μητσοτάκης;»

(ΛΓ): Καταρχήν, πρέπει να διευκρινίσω ότι οι εκλογές δεν είναι καλές για τη Νέα Δημοκρατία. Οι εκλογές είναι καλές για τον τόπο. Και,ναι, σίγουρα θα αλλάξουν τα πράγματα γιατί θα αλλάξει το μείγμα πολιτικής. Θα μειωθεί η φορολόγηση, θα έρθουν επενδύσεις.  Νομίζω ότι είναι η Νέα Δημοκρατία είναι ικανότερη να φέρει επενδύσεις στη χώρα. Αυτή τη στιγμή, η χώρα είναι μη επενδύσιμη. Mιλάμε ότι κάποιος πρέπει να κινείται στα όρια της ψυχικής ασθένειας για να έρθει και να επενδύσει σε αυτή τη χώρα, με αυτό το καθεστώς φορολόγησης. Είναι δεδομένο ότι από οικονομικής άποψης η Νέα Δημοκρατία θα είναι πολύ καλύτερη για αυτό τον τόπο. Πιστεύω ότι η χώρα έχει τρομερή οικονομική δυναμική. Έχω ταξιδέψει σε 30 χώρες του κόσμου και θα σας πω ότι αυτή η χώρα είναι ένα από τα πιο πλούσια οικόπεδα του κόσμου. Απλά υπάρχει τρομερή κακοδιαχείριση τα τελευταία χρόνια.

(ΠΜ): Μπορεί τόσο εύκολα να αλλάξουν τα πράγματα; Γιατί δεν άλλαξαν τα πράγματα; Θα μου πείτε ότι άρχισε να μειώνει τη φορολογία ο Σαμαράς, ότι άρχισαν να γίνονται κάποια πράγματα που ανακόπηκαν απότομα, μετά από δύο χρόνια. Αυτά θα χρειαστούν 2 χρόνια ακόμα και άρα γιατί να μη μείνει ο ΣΥΡΙΖΑ άλλα δύο χρόνια;

(ΛΓ): Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ μας έχει αποδείξει ότι έχει απόλυτα λανθασμένη προσέγγιση. Απλά φορολογεί τον κόσμο και συντηρεί ένα δημόσιο χωρίς να κάνει τις ριζικές μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται αυτό το δημόσιο σύστημα. Πέφτουν τα χρήματα σε ένα βαρέλι χωρίς πάτο με τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν υπάρχει άλλη λύση προς αυτή την κατεύθυνση.

(ΠΜ): Χρειάζεται να γίνουν απολύσεις στο δημόσιο;

(ΛΓ): Νομίζω ότι το δημόσιο μπορεί να γίνει πιο ευέλικτο. Σίγουρα είμαστε υπέρ της αξιολόγησης στον δημόσιο τομέα, σίγουρα είμαστε υπέρ της κινητικότητας στον δημόσιο τομέα και θεωρούμε ότι στο δημόσιο δεν θα γίνουν απολύσεις όμως μπορεί να υπάρξει κινητικότητα. Θα γίνει βελτιστοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, βελτιστοποίηση των πόρων του δημοσίου.

(ΠΜ): Σε εξειδικευμένο, σε εκπαιδευμένο προσωπικό πάσχει σήμερα ο χώρος της υγείας, όπως είπατε πριν. Δεν θέλουμε διοικητικούς για τα νοσοκομεία αλλά γιατρούς και νοσηλευτές. Επομένως η κινητικότητα δεν μπορεί να εξυπηρετήσει αυτή την ανάγκη…

(ΛΓ): Θα σας πω ένα παράδειγμα. Σε λίγο καιρό θα έχουμε την Ιόνια οδό. Υπάρχουν 9 νοσοκομεία από εδώ ως την Πάτρα, χωρίς να υπολογίζω σε αυτά την Πρέβεζα και τη Λευκάδα. Εγώ δε σας λέω ότι θα απολυθεί κόσμος αλλά είναι αμαρτία να υπάρχουν νοσοκομεία υποστελεχωμένα. Θα μπορούσε να γίνει μία συγχώνευση νοσοκομείων, φέρνω ένα απλό παράδειγμα, εκφράζω προσωπική εμπειρία και άποψη.

(ΠΜ): Έχει πολιτικό ρίσκο και  κόστος μεγάλο αυτό το πράγμα.

 (ΛΓ): Πράγματι. Θα πρέπει όμως κάποια στιγμή να παρθούν πολιτικά ρίσκα τα οποία όμως μακροπρόθεσμα θα αποτελέσουν όφελος για τον πολίτη. Πάρτε το παράδειγμα της Πρέβεζας και της Λευκάδας. Νομίζω ότι θα πρέπει να υπάρξει ένα νοσοκομείο. Ξαναλέω, εκφράζω προσωπική άποψη.

(ΠΜ): Σκεφτείτε τη θέση του Πρεβεζιάνου βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας…

 (ΛΓ): Δεν είναι καλύτερα όμως κύριε Μπούρχα να έχουμε 10 γιατρούς σε ένα νοσοκομείο αντί να έχουμε 5 γιατρούς στο ένα και 5 στο άλλο και να μη δουλεύει εν τέλει κανένα νοσοκομείο; Υπάρχουν τέτοιες μικρές λύσεις οι οποίες μπορούν να φέρουν πάρα πολύ μεγάλο αποτέλεσμα χωρίς να κινδυνεύει κανένας με απόλυση, αντιθέτως να επιφέρει μια win – win κατάσταση από την οποία βγαίνουν όλοι κερδισμένοι.

(ΠΜ): Με δεδομένο τη σημερινή συνεδρίαση τουEurogroup, το τι δήλωνε χθες ο πρωθυπουργός αλλά και κυβερνητικά στελέχη σήμερα, ότι δηλαδή δεν υπάρχει περίπτωση να νομοθετήσουμε ούτε ένα ευρώ νέα μέτρα σε αντίθεση με τις απαιτήσεις των δανειστών που ζητούν μέτρα τώρα ακόμα και για το 2019, τι εκτιμάτε ότι θα συμβεί; Μετωπική που μπορεί να σημαίνει ίσως και εκλογές ή θα τα ψηφίσουν τα μέτρα;

(ΛΓ): Κύριε Μπούρχα, σε αυτά τα δύο χρόνια έχουμε ζήσει πάρα πολλά με τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Είχαμε απάτες, αυταπάτες, αυτοδιαψεύσεις… Εκτιμώ ότι συντριπτικά μεγάλο ποσοστό των Ελλήνων δεν πιστεύει τον πρωθυπουργό της χώρας αυτή τη στιγμή, όταν λέει  «δεν θα υπογράψω τα νέα μέτρα». Από εκεί και πέρα, από το τι θα γίνει είναι ρίσκο. Εκτίμησή μου είναι ότι θα οδηγηθούμε σε εκλογές, αργά ή γρήγορα μέσα στο 2017. Θα οδηγήσουν οι εξελίξεις. Ευελπιστώ να μην οδηγηθούμε εκεί μέσα από ατύχημα.

εγγραφή στο Newsletter