∇
(Βλάσης Ντόκας) Κύριε Γεωργόπουλε είστε εδώ σήμερα για να συζητήσουμε για ένα δημοσίευμα της «Καθημερινής» σύμφωνα με το οποίο ανακοινωθήκατε από τη Νέα Δημοκρατία στα 15 πρώτα στελέχη τα οποία προέκυψαν έπειτα από αξιολόγηση από το περίφημο πολιτικό μητρώο, το μητρώο πολιτικών στελεχών της Νέας Δημοκρατίας και τα οποία στελέχη, είτε θα στελεχώσουν τα ψηφοδέλτια για τις εκλογές όποτε κι αν γίνουν είτε οργανισμούς μετά τις εκλογές αν η ΝΔ εκλεγεί κυβέρνηση.
(Λάμπρος Γεωργόπουλος) Πράγματι κύριε Ντόκα, είναι τιμή μου που επιλέχθηκα στα πρώτα δεκαπέντε άτομα, βέβαια θα ακολουθήσουν και άλλα ονόματα, όπως επίσης να επισημάνω εδώ ότι το μητρώο είναι ανοιχτό σε οποιονδήποτε θέλει να λάβει μέρος σε αυτή την προσπάθεια της ΝΔ, να υποβάλει την αίτηση του και να αξιολογηθεί μέσα από διαφορετικά στάδια αξιολόγησης, από διαφορετικές διαδικασίες αξιολόγησης.
(ΒΝ) Είναι μια καινοτομία του Κυριάκου Μητσοτάκη…
(ΛΓ) Είναι μια καινοτομία, είναι η πρώτη φορά που εφαρμόζεται στην μεταπολιτευτική Ελλάδα από ένα κόμμα και δείχνει αφενός το άνοιγμα του κόμματος στην κοινωνία, αφετέρου ότι ο κύριος Μητσοτάκης τηρεί τις δεσμεύσεις και τις υποσχέσεις του. Πηγαίνει μέσα από μια αξιοκρατική διαδικασία να επιλέξει τα στελέχη της επόμενης ημέρας. Είναι μια τρίτη παράμετρος, πρέπει να είμαστε έτοιμοι για την επόμενη ημέρα. Ζούμε σε ένα αβέβαιο καθεστώς και πρέπει ανά πάσα στιγμή μπορεί να έχουμε εξελίξεις. Εύχομαι να μην έχουμε ατύχημα, να έχουμε ομαλές εξελίξεις. Έχουμε μια κυβέρνηση αυτή τη στιγμή, ένα ρευστό πολιτικό περιβάλλον. Η αξιολόγηση είναι ανοιχτή εδώ και πόσο καιρό. Από τον Σεπτέμβριο ακούμε ότι κλείνει η αξιολόγηση. Η ΝΔ ετοιμάζεται για την επόμενη ημέρα, ετοιμάζεται να γίνει η επόμενη κυβέρνηση που θα μπορέσει να βγάλει τη χώρα από αυτό το αδιέξοδο που την οδήγησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. τα τελευταία δυο χρόνια.
(ΒΝ) Αυτές οι διαδικασίες της αξιολόγησης ήταν μόνο τεχνοκρατικής αξιολόγησης ή υπήρξε και πολιτική αξιολόγηση; Ήταν μια «μανατζερίστικη» αξιολόγηση ή ήταν και πολιτική η αξιολόγηση;
(ΛΓ) Δεν μπορώ να απαντήσω με σαφήνεια σε αυτό το ερώτημα γιατί δεν ξέρω όλα τα στάδια της διαδικασίας, εγώ είδα τη διαδικασία απ την πλευρά του υποψηφίου. Αυτό που ξέρω είναι ότι υπήρξαν στάδια συνεντεύξεων και επιστημονική διαχείριση του δυναμικού. Είναι η πρώτη φορά που ένα κόμμα έχει διεύθυνση διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού, τα στελέχη αξιολογούνται και εφαρμόζονται τέτοιες διαδικασίες οι οποίες κατά τη γνώμη μου επειδή τυγχάνει να είμαι οικονομολόγος, να έχω σπουδάσει διοίκηση επιχειρήσεων, η διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού είναι εξαιρετικά σπουδαία για έναν οργανισμό αλλά και για την ίδια τη χώρα, για το πώς διοικείται η χώρα. Η Νέα Δημοκρατία θα είναι έτοιμη αυτά που υλοποιεί στο σπίτι της βάζοντας τάξη στα του οίκου της, αύριο να βάλει τάξη στη χώρα.
(ΒΝ) Να εστιάσουμε λίγο στα ψηφοδέλτια; Είναι ένα πρόκριμα αυτή η αξιολόγηση έναντι άλλων ώστε να είστε στα ψηφοδέλτια της ΝΔ;
(ΛΓ) Κοιτάξτε κύριε Ντόκα. Αυτή η αξιολόγηση δεν μου δίνει χρίσμα υποψηφιότητας. Σε καμία περίπτωση. Πρέπει να το διευκρινίσω αυτό. Γενικά όμως μου δίνει το πράσινο φως να δηλώνω «παρών» στις επόμενες εξελίξεις.
(ΒΝ) Σας ενδιαφέρει εσάς να είστε στα ψηφοδέλτια;
(ΛΓ) Δεν είναι της στιγμής κύριε Ντόκα. Οι επόμενες εκλογές, φυσιολογικά, είναι το 2019. Αν υπάρχουν εξελίξεις θα το δούμε αυτό στην πορεία.
(ΒΝ) Το πότε θα έχουμε εκλογές είναι εξαιρετικά επισφαλές να προβλέψει κανείς, μετά και τις δηλώσεις Σόιμπλε. Αυτή η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. για εσάς γιατί πρέπει να φύγει άμεσα; Επαναλαμβάνετε συνεχώς στη ΝΔ το αίτημα για εκλογές. Γιατί;
(ΛΓ) Για το καλό του τόπου κύριε Ντόκα. Οι εκλογές δεν είναι καλές για τη ΝΔ. Οι εκλογές είναι καλές για τον τόπο. Πρέπει το συντομότερο…
(ΒΝ) Έχει αποτύχει εντελώς αυτή η κυβέρνηση;
(ΛΓ) Απόλυτα! Το δείχνουν οι δημοσκοπήσεις. Το βλέπετε έξω αν ρωτήσετε τον κόσμο. Υπάρχει τρομερή διαχειριστική ανεπάρκεια η οποία είναι εμφανής σε κάθε έκφανση της λειτουργίας αυτής της κυβέρνησης και σε κάθε τομέα είτε είναι υγεία είτε παιδεία. Είναι μια κυβέρνηση η οποία συγκυριακά βρέθηκε στην εξουσία με πάρα πολλά ψέματα τα οποία ψέματα ο κόσμος τα ζει στην καθημερινότητά του τώρα. Είτε αυτό λέγεται αύξηση της τιμής της βενζίνης, είτε λέγεται μείωση των κοινωνικών παροχών. Σήμερα πραγματοποιήθηκε μια πολύ μεγάλη συγκέντρωση απ τους λογοθεραπευτές έξω απ το υπουργείο υγείας. Είναι μια κυβέρνηση η οποία κάνει τα αντίθετα από αυτά που έλεγε, μια κυβέρνηση που δεν μπορεί να υλοποιήσει τίποτα από αυτά που έταξε. Ας ήταν τουλάχιστον ειλικρινείς από την πρώτη μέρα και ας έλεγαν «ότι σας έχουμε πει είναι ψέματα, θα εφαρμόσουμε κάτι διαφορετικό». Γνώμη μου είναι ότι την 25η Ιανουαρίου 2015 σύντομα θα τη θυμόμαστε και θα λέμε ότι τότε συνέβη ένα μεγάλο ατύχημα για την Ελλάδα. Και δυστυχώς επαναλήφθηκε και στις 20 Σεπτεμβρίου του 2016.
(ΒΝ) Ακούω αυτά που λέτε, οι τηλεθεατές τα αξιολογούν. Κλείνοντας, αισθάνεστε ευχαριστημένος; Πως αισθάνεστε; Αισθάνεστε ικανοποίηση για την επιτυχή αξιολόγηση που ολοκληρώσατε;
(ΛΓ) Αισθάνομαι ικανοποιημένος που επιτέλους ένα κόμμα εφαρμόζει τέτοιες πρακτικές. Είναι πάρα, πάρα πολύ σημαντικό να ανοίξουν τα κόμματα στην κοινωνία, άνθρωποι ενεργοί να έχουν την δυνατότητα να αξιολογηθούν και να προσφέρουν. Να συμβάλλουν. Μακάρι να υλοποιούνταν και από άλλα κόμματα. Έχει απαξιωθεί ο ρόλος της πολιτικής και γι αυτό καταλήξαμε εδώ που καταλήξαμε κύριε Ντόκα. Διότι δεν ασχολούμαστε. Και προσκαλώ ξανά, μέχρι τέλη Ιανουαρίου τουλάχιστον θα είναι ανοιχτό το μητρώο, να κάνουν τα χαρτιά τους εφόσον επιθυμούν να συμμετέχουν σε αυτή την προσπάθεια της Νέας Δημοκρατίας.