(Βλάσης Ντόκας): Κύριε Γεωργόπουλε σας ευχαριστώ πολύ για την παρουσία σας εδώ απόψε.
(Λάμπρος Γεωργόπουλος): Ευχαριστώ για την πρόσκληση και να ευχηθώ καλή χρονιά σε όλο τον κόσμο.
(ΒΝ): Καλή χρονιά και σε σας κύριε Γεωργόπουλε. Είστε άρτι αφιχθείς στα Γιάννενα καθώς επιστρέψατε από ένα ταξίδι σας.
(ΛΓ): Αλήθεια είναι, έλειπα 20 ημέρες στο εξωτερικό, με πήρατε κατευθείαν από το αεροδρόμιο.
(ΒΝ): Για να δούμε πώς βλέπετε να εξελίσσονται τα πράγματα κύριε Γεωργόπουλε; Εκτιμάτε ότι θα κλείσει η αξιολόγηση τελικά; Εκτιμάται ότι ο Σόιμπλε ο οποίος κάνει κουμάντο στην Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει με κλεισμένη την ελληνική αξιολόγηση να πάει σε εκλογές ή δεν τον ενδιαφέρει αν εκκρεμεί όλο αυτό μέχρι το Σεπτέμβρη που έχουν εκλογές;
(ΛΓ): Εντάξει, δεν κάνει απόλυτα κουμάντο ο Σόιμπλε στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένας οργανισμός με πάρα πολλούς θεσμούς και δεν εξαρτόμαστε από τον κύριο Σόιμπλε. Τώρα για το αν θα κλείσει η αξιολόγηση, κάποιος τηλεθεατής μπορεί να κάνει εύκολα μία έρευνα στο Google ψάχνοντας τη φράση «κλείνει η αξιολόγηση» και θα δει ένα κατεβατό άρθρων στα οποία κυβερνητικά στελέχη δηλώνουν από το Σεπτέμβριο και μετά, κάθε εβδομάδα, κάθε 10 μέρες «κλείνει αξιολόγηση», «κλείνει το Σεπτέμβριο», «κλείνει τον Οκτώβριο», «κλείνει το Νοέμβριο». Μπήκαμε στο 2017 και δεν έχει κλείσει. Εκτιμώ ότι πρέπει να κλείσει η αξιολόγηση και πιθανότητα Θα κλείσει. Τώρα το αν συμφέρει αυτό τον κύριο Σόιμπλε ή τις εξελίξεις στη Γερμανία, να πω έχοντας ζήσει αρκετά χρόνια στην Ευρώπη ότι οι Ευρωπαίοι δεν είναι της λογικής της παράτασης των πραγμάτων. Θέλουν από τη μεριά τους να κλείσει. Οπωσδήποτε. Από τη στιγμή που υπάρχει ένα πρόγραμμα και πρέπει να ακολουθηθεί, δε νομίζω ότι η καθυστέρηση οφείλεται από εκείνη τη μεριά. Οι καθυστερήσεις οφείλονται, κατά τη γνώμη μου, 100% σε διαχειριστική ανεπάρκεια των κυβερνώντων κομμάτων, δηλαδή του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝ.ΕΛ. Και η διαχειριστική ανεπάρκεια δεν είναι μόνο στο θέμα της αξιολόγησης. Είναι στο θέμα της όλης διακυβέρνησης, σε όλους τους τομείς, σε όλα τα υπουργεία.
(ΒΝ): Νέα μέτρα εκτιμάτε ότι θα υπάρξουν με το κλείσιμο της αξιολόγησης;
(ΛΓ): Η εκτίμησή μου είναι ότι η αξιολόγηση θα περιλαμβάνει σίγουρα νέα μέτρα. Όμως πόσο θα μπορέσουμε να αντέξουμε νέα μέτρα; Ήδη τα ψέματα που έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ και προεκλογικά και κατά τη διάρκεια της θητείας του, ο κόσμος αρχίζει και τα βιώνει στην καθημερινότητά του. Βλέπει τη βενζίνη στα ύψη, βλέπει τις συντάξεις να μειώνονται, βλέπει να κόβονται κοινωνικές παροχές. Τι νέα μέτρα να αντέξουμε όταν σύμφωνα με έκθεση του ΟΟΣΑ, η Ελλάδα, αυτή τη στιγμή, έχει τη μεγαλύτερη υπερφορολόγηση της τελευταίας 50ετίας;
(ΒΝ): Ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα, ποια είναι η μεγαλύτερη παθογένεια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝ.ΕΛ., τη στιγμή που συμπληρώνει δύο χρόνια διακυβέρνησης της χώρας;
(ΛΓ): Πρόκειται για 2 χρόνια που η χώρα δεν έμεινε απλά στάσιμη αλλά γύρισε πάρα πολύ πίσω. Μετά από θυσίες 4-5 ετών, εκεί που βγαίναμε από το τούνελ, ήρθε μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τους ΑΝ. ΕΛ. που μας έβαλε δύο χρόνια στην κατάψυξη, στον πάγο.
(ΒΝ): Δηλαδή είναι χειρότερα τα πράγματα αυτή τη στιγμή απ ότι ήταν τον Γενάρη του 2015;
(ΛΓ): Πολύ χειρότερα. Κάθε χθες και καλύτερα. Νομίζω ότι κάθε τηλεθεατής μπορεί να απαντήσει σε αυτό το ερώτημα, κρίνοντας απ τον εαυτό του. Πως ήταν το 2014, πως ήταν το 2015, πως ήταν στις 30 Δεκεμβρίου, πριν πληρώσει τα τέλη κυκλοφορίας.
(ΒΝ): Πάμε συνεχώς χειρότερα;
(ΛΓ): Χειρότερα, ακριβώς. Και επειδή με ρωτήσατε για το ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτής της κυβέρνησης, είπα και πριν δύο λέξεις «διαχειριστική ανεπάρκεια». Ανικανότητα, έλλειψη ρεαλισμού, έλλειψη αντικειμενικής προσέγγισης των πραγμάτων. Είναι «τσακωμένοι» με την επιστημονική διοίκηση. Η διοίκηση πλέον, είναι ένα κομμάτι, ένα επιστημονικό πεδίο. Οι άνθρωποι αυτοί δεν έχουν αυτές τις ικανότητες. Υπάρχει σοβαρή έλλειψη διαχείρισης, έλλειψη της ικανότητας διαχείρισης των καταστάσεων, της διαχείρισης των κρίσεων. Είμαστε σε έναν αυτόματο πιλότο και γι’ αυτό αιωρείται συνεχώς και το ερώτημα αν θα πάμε ή όχι σε εκλογές. Κρεμόμαστε σε κλωστές ενώ επιπλέον εξαρτόμαστε και από εξωτερικούς παράγοντες.
(ΒΝ): Κάποιο πλεονέκτημα αναγνωρίζετε σε αυτή την κυβέρνηση;
(ΛΓ): Έχει την τύχη να μην έχει έντονες κοινωνικές αντιδράσεις. Αυτό ίσως και να συνιστά ικανότητας λόγω του προπαγανδισμού της. Αν οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση περνούσε αυτά τα μέτρα, αν οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση έκανε τέτοια διαχείριση, νομίζω θα είχαμε κοινωνική αναταραχή.
(ΒΝ): Μέχρι τώρα έχω ακούσει πολλές φορές το όνομά σας, να λέγεται στην πιάτσα ότι θα είστε υποψήφιος βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία στις ερχόμενες εκλογές όποτε κι αν αυτές γίνουν. Θα κάνουμε κάτι πρωτότυπο σήμερα, δεν θα σας ρωτήσω εάν θα είστε. Δεν θα το επικαιροποιήσουμε σε αυτή τη φάση. Απλά θέλω να μου πείτε αυτό που για μένα είναι μείζον. Έχει η Νέα Δημοκρατία λύσεις σε αυτή τη φάση; Μπορεί δηλαδή να δώσει λύση στα προβλήματα του κόσμου; Γιατί η Νέα Δημοκρατία να είναι καλύτερη στην διακυβέρνηση της χώρας σε αυτή τη δύσκολη στιγμή των μνημονίων, του αυστηρού πλαισίου των δανειστών;
(ΛΓ): Οπωσδήποτε είναι η καλύτερη. Μέσα από τη Νέα Δημοκρατία, έχουμε μία ρεαλιστική ελπίδα. Κοστολογημένη μέσα από αλήθεια και ειλικρίνεια απέναντι στον κόσμο και σίγουρα καλύτερη ικανότητα διαχείρισης των καταστάσεων. Φάνηκε και στο παρελθόν επί της διακυβέρνησης Σαμαρά. Τώρα αποδεικνύεται πως η συγκυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας – ΠΑΣΟΚ έκανε δουλειά σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ και νομίζω ότι και ο νέος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, το αποδεικνύει καθημερινά. Και το αποδεικνύει φτιάχνοντας πρώτα τα του οίκου μας. Φτιάχνοντας το ίδιο το κόμμα, απαιτώντας διαφάνεια μέσα στο κόμμα, επιφέροντας οικονομική εξυγίανση στο κόμμα και κάνοντας καινοτομίες μέσα στο δικό μας το κόμμα, μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα την κατάσταση.
(ΒΝ): Πάμε λίγο στην υγεία από την οποία έχετε περάσει καθώς υπήρξατε διοικητής στο νοσοκομείο Χατζηκώστα. Πώς βλέπετε να εξελίσσεται η δημόσια υγεία στη χώρα; Γίνεται λόγος τελευταία, με αφορμή ένα άρθρο του Guardian της Αγγλίας…
(ΛΓ): Ναι. Να πούμε βέβαια ότι όσο ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αντιπολίτευση, ο Guardian ήταν εξαιρετική εφημερίδα. Μόλις ο Guardian έγραψε ότι το σύστημα της υγείας στην Ελλάδα κατέρρευσε, το Μαξίμου έσπευσε να βάλει εναντίον αυτής της εφημερίδας περί της αξιοπιστίας της.
(ΒΝ): Δεν ήταν υπερβολικό όμως το δημοσίευμα κύριε Γεωργόπουλε; Πόσο διαφορετικά είναι τα πράγματα σήμερα απ ότι ήταν πριν δύο χρόνια;
(ΛΓ): Είναι χειρότερα, είναι πολύ χειρότερα. Δεν έχει προχωρήσει τίποτα. Δεν έχουν προχωρήσει προσλήψεις, αναγκαίες προσλήψεις. Στα δύο αυτά χρόνια αποχώρησε και άλλο προσωπικό μέσα από τις δημόσιες δομές υγείας, οι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων, του συστήματος υγείας, μειώθηκαν σχεδόν 25% – 30% σε σχέση με το 2014 και οι άνθρωποι που είναι μέσα στα νοσοκομεία νομίζω ότι το βιώνουν καθημερινά αλλά και εμείς ως πολίτες, ως δυνητικοί ασθενείς στο νοσοκομείο. Και οι ίδιοι οι ασθενείς μέσα στα νοσοκομεία, η συντριπτική πλειοψηφία τους, βιώνουν χειρότερη κατάσταση από ότι στο παρελθόν. Μόνο ο κύριος Πολάκης τα βλέπει διαφορετικά.
(ΒΝ): Εσείς πως τον βλέπετε τον κύριο Πολάκη;
(ΛΓ): Νομίζω ότι δεν θα έπρεπε να είναι αναπληρωτής Υπουργός Υγείας ο κύριος Πολάκης. Ούτε το ύφος του, ούτε το στυλ αρμόζουν σε κάποιον υπουργό Υγείας. Υπάρχει σαφής έλλειψη σοβαρότητας και είναι ένας πολύ ευαίσθητος χώρος η υγεία για να έχει τον κύριο Πολάκη υπουργό.
(ΒΝ): Έχετε διαφορετική άποψη για τον υπουργό υγείας, τον κύριο Ξανθό κύριε Γεωργόπουλε;
(ΛΓ): Ο κύριος Ξανθός είναι πιο μετριοπαθής, με μία πιο σοβαρή προσέγγιση των πραγμάτων. Παρά ταύτα δεν έχω θετική εικόνα ούτε για τον κύριο Ξανθό.
(ΒΝ): Για πάμε να εστιάσουμε λίγο σε ένα θέμα που αναδείχτηκε πρόσφατα. Ήταν εδώ ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ τις προηγούμενες ημέρες. Βασικός λόγος της επίσκεψής του στα Γιάννενα ήταν η αξιοποίηση ενός κτιρίου στην Καλπακίου, που ανήκει στο ΚΕΕΛΠΝΟ. Εσείς είχατε ασχοληθεί με αυτό το κτήριο ως διοικητής Χατζηκώστα, έτσι δεν είναι; Τι ακριβώς είχατε κάνει;
(ΛΓ): Επί θητείας μου είχαμε επισκεφθεί το κτήριο αυτό και προσπαθούσαμε να το εντάξουμε στις δομές υγείας του νόμου. Δυστυχώς τα έγγραφα που κάναμε προς την τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και στον τότε διοικητή του ΚΕΕΛΠΝΟ, δεν βρήκαν αντίκρισμα. Να θυμίσουμε στον κόσμο ότι διοικητής του ΚΕΕΛΠΝΟ ήταν ο κύριος Γιαννόπουλος, ο οποίος είχε την κόντρα με τον κύριο Πολάκη και είχαν καταλήξει δικαστικά. Μάλιστα ο κύριος Γιαννόπουλος ήταν τοποθετημένος από τους ΑΝ.ΕΛ., από τη συγκυβέρνηση. Αυτό που είχαμε ζητήσει τότε ήταν αυτό το μεγάλο κτήριο να δοθεί είτε στις πρωτοβάθμιες δομές υγείας του νόμου, είτε στο νοσοκομείο Χατζηκώστα. Αυτό το κτήριο, έχει σεκιούριτι επί 24ώρου βάσεως. Ζητούσαμε λοιπόν, να έρθει το security στο νοσοκομείο Χατζηκώστα που δεν είχε εκείνη την εποχή και το ελάχιστο προσωπικό που έχει, τα δύο άτομα προσωπικό τα οποία δεν έχουν και αντικείμενο είναι η αλήθεια, να ερχόταν να βοηθήσουν διοικητικά το προσωπικό. Ωστόσο ποτέ δεν είχαμε κάποια απάντηση. Υπήρχαν και αυτές οι εξελίξεις στο ΚΕΕΛΠΝΟ τότε με την κόντρα Πολάκη –Γιαννόπουλου. Παρακολούθησα και το ρεπορτάζ της επίσκεψης του κυρίου Ρόζμπεργκ αλλά δεν είδα να λέει κάτι ουσιαστικό. Δηλαδή το μόνο που είπε, είναι αυτό που είχε πει και ο κύριος Ξανθός, ο Υπουργός Υγείας πριν δύο μήνες. Ήρθε, είδε, είπε κάποια πράγματα τα οποία ούτε λύνουν τα προβλήματα, ούτε δίνουν λύσεις.
(ΒΝ): Εντάξει όμως τώρα έχει τη δικιά του άποψη για το κτίριο η οποία φαντάζομαι θα αξιοποιηθεί.
(ΛΓ): Περνάει ο καιρός όμως κύριε Ντόκα. Μετρά δύο χρόνια η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, 2 χρόνια μετρά και αυτή η ίδια ηγεσία στο υπουργείο υγείας και δεν έχουν γίνει αλλαγές, δεν έχουν βελτιωθεί τα πράγματα.
(ΒΝ): Μάλιστα. Αρχίσαμε με την αξιολόγηση, με το ενδεχόμενο εκλογών και με αυτό θα κλείσουμε. Εκτιμάτε ότι έχουμε μπροστά μας κύριε Γεωργόπουλε πολύ ισχυρή πιθανότητα εκλογών το επόμενο διάστημα, τους επόμενους μήνες ή όχι; Τι πολιτική εκτίμηση μπορεί να κάνει κανείς κοιτάζοντας την κρυστάλλινη σφαίρα του;
(ΛΓ): Δεν έχει αλλάξει νομίζω αυτό που ζούμε το τελευταίο διάστημα. Είναι σχεδόν ίσες οι πιθανότητες. Είναι μία κυβέρνηση αγκυλωμένη στην εξουσία, που στο βωμό της εξουσίας θυσιάζουν τα πάντα. Φορολογούν τρομερά να τον κόσμο, επιβάλλουν νέα μέτρα χωρίς να απομακρύνονται από την εξουσία. Νομίζω ότι φθείρονται συνεχώς και η δική μου προσωπική εκτίμηση είναι ότι όταν δεν θα έχουν χρήματα να πληρώσουν μισθούς και συντάξεις, όταν είναι πλέον ορατός ακόμη και αυτός ο κίνδυνος, τότε ναι, θα προσφύγουν στη λύση των εκλογών. Και αυτό συνδέεται με το κομμάτι της αξιολόγησης. Αν δεν κλείσει η αξιολόγηση θα έχει συνεπακόλουθο προσφυγή στις κάλπες.
(ΒΝ): Και ως ηρωική έξοδο;
(ΛΓ): Πιθανότατα. Αυτοί οι άνθρωποι αυτοί είναι πάρα πολύ καλοί στο να ανακαλύπτουν εχθρούς, στο να δημιουργούν εχθρούς. Οπότε θα φτιάξουν ένα σενάριο κατά την ταπεινή μου γνώμη, με τους κακούς Γερμανούς, τους κακούς Ευρωπαίους, την κακή αντιπολίτευση, που δεν τους αφήνουν να κυβερνήσουν και θα πάμε σε μία αναγκαστική έξοδο. Όχι ηθελημένη διότι θέλουν να εξαντλήσουν την τετραετία αλλά αυτό είναι εξαιρετικά δύσκολο, κατά τη γνώμη μου.
(ΒΝ): Την επόμενη φορά θα μιλήσουμε συγκεκριμένα για το ενδιαφέρον πολλών εδώ να είναι στο ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας, και το δικό σας. Θα μιλήσουμε με ονόματα, θα μου πείτε πώς εξελίσσονται τα πράγματα. Σήμερα είναι η πρώτη συνέντευξη που κάνουμε για την νέα χρονιά, να ξαναπώ ότι ήρθατε μόλις πριν λίγο στα Γιάννενα.
(ΛΓ): Για να κλείσουμε και χαριτολογώντας, ήμουν σε ένα ταξίδι στην Κίνα. Πήγα να μελετήσω τον κομμουνισμό λίγο πιο καλά μήπως και καταλάβω καλύτερα αυτή την κυβέρνηση.
(ΒΝ): Ποιόν κομμουνισμό τώρα! Τον μετά- κομμουνισμό των Κινέζων, τον κομφουκιανισμό! Σας ευχαριστώ κύριε Γεωργόπουλε!