Facebook
Twitter
LinkedIn
Μοιραστείτε

Αναλυτικά το κείμενο της συνέντευξης ∇: 

 Β.Σ. Καλωσορίζω στο σημείο αυτό τον Διοικητή  του Νοσοκομείο Χατζηκώστα τον κύριο Λάμπρο Γεωργόπουλο. Καλώς ήρθατε κύριε διοικητά, πως είστε;

Λ.Γ. Καλώς σας βρήκα κυρία Στασινού, μία χαρά, καλή τηλεοπτική χρονιά σας εύχομαι.  

Β.Σ. Να είστε καλά, τελειώσαμε με τις εκλογές, βέβαια εσωκομματικές διαδικασίες υπάρχουν στη Νέα Δημοκρατία και στεκόμαστε και σε αυτές γιατί το έχω πει πάρα πολλές φορές ότι το πολιτικό σύστημα για να λειτουργήσει ομαλά και απέναντι σε μια κυβέρνηση που καλείται να τρέξει πολύ σημαντικά ζητήματα για την επόμενη κυβερνητική περίοδο, θα πρέπει να υπάρχει και μία δυνατή αντιπολίτευση, είναι εθνική ανάγκη. Δεν ξέρω αν και εσείς παρακολουθείται με ενδιαφέρον τις εξελίξεις.

Λ.Γ.  Παρακολούθησα με ενδιαφέρον τη συζήτηση που είχατε πριν, περιμένοντας να μπω στο στούντιο και λέω χαρά στο κουράγιο σας που καταφέρνετε και γυρνάτε…. Πριν ασχολούσασταν  με αυτά τώρα θα ασχοληθούν με την υγεία, που παρακολουθείτε τα πάντα και μπορείτε να κουμαντάρετε όλες τις συζητήσεις  και να έχετε όλη αυτή τη γνώση για τα της επικαιρότητας.

 Β.Σ. Είναι ανάγκη να έχουμε και τη γνώση της επικαιρότητας και τα ζητήματα της υγείας, εσείς τα ζείτε καθημερινά κύριε Γεωργόπουλε. Είναι στην πρώτη προτεραιότητα και απασχολούν τους πολίτες πάρα πολύ ως εκ τούτου θα ήθελα να μου πείτε καταρχήν έτσι όπως είδατε και τον νέο  Υπουργό υγείας και τι προσδοκάτε πια για τα δημόσια νοσηλευτικά μας ιδρύματα.

Λ.Γ. Να σας δώσω ένα δεδομένο ότι σχεδόν ένα στα τρία νέα παγκοσμίως έχουν να κάνουν με την υγεία και 9 στα 10 νέα παγκοσμίως είναι αρνητικά. Δηλαδή το θετικό δεν προχωράει τόσο εύκολα δεν έχει τόσο εύκολη απήχηση, οπότε νομίζω και εσείς οι δημοσιογράφοι σας αρέσουν άλλου είδους ειδήσεις, να «προχωράτε» άλλου είδους ειδήσεις, ωστόσο εγώ σήμερα έχω να σας  πω και μία πολύ ευχάριστη είδηση, θα την πούμε στη συνέχεια, για τη δωρεά ενός ασθενοφόρου και αυτός είναι ο κύριος λόγος σήμερα που ήθελα να παρευρεθώ στην εκπομπή σας, γιατί πρέπει να λέγονται και τα θετικά και τα ευχάριστα και γενναίες πράξεις ανθρώπων που σε αυτή τη δύσκολη εποχή συμβάλλουν σημαντικά και πράττουν ενέργειες κοινωνικής ευαισθησίας και αλληλεγγύης. Να γυρίσω στο ερώτημά σας περί της νέας ηγεσίας. Δεν έχω εικόνα αυτή τη στιγμή για την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, πέρα από το ότι εικόνα υπάρχει ως τα βιογραφικά των ανθρώπων που ανέλαβαν το  Υπουργείο Υγείας. Είναι σύντομο το χρονικό διάστημα νομίζω ότι έχουν αναλάβει εδώ και μόλις δύο εβδομάδες. Ωστόσο θα πω και εγώ ένα αρνητικό τώρα ότι η θητεία μου, είμαι κοντά στους 22 μήνες θητείας και έχω αλλάξει 5 Υπουργούς Υγείας. Η σταθερότητα είναι πάρα πολύ σημαντική για να τρέχουνε τα πράγματα σε ένα τόσο ευαίσθητο χώρο και σε τόσο μεγάλους οργανισμούς σωστά. Υπάρχουν χώρες που οι Υπουργοί Υγείας δεν αλλάζουνε ανεξάρτητα από τις κυβερνήσεις, έχουν συγκεκριμένη θητεία. Εννοώ ότι δεν είναι κοινοβουλευτικοί, είναι κάποιοι με  συγκεκριμένη θητεία. Οποιαδήποτε αλλαγή προκαλεί… Εγώ δηλαδή τους 22 μήνες, πέντε Υπουργοί Υγείας είναι ανά 4 ανά 5 μήνες  κάποιος καινούργιος Υπουργός Υγείας μέχρι να εφαρμόσει την πολιτική του, τη στρατηγική του περνάει ο καιρός χάνετε κρίσιμος χρόνος.

Β.Σ.  Χάνονται και πράγματα ουσιαστικά στην εύρυθμη λειτουργία των νοσηλευτικών ιδρυμάτων και όχι μόνο; Δηλαδή όλες αυτές οι αλλαγές στοιχίζουν επί της ουσίας κύριε διοικητά;

Λ.Γ. Οπωσδήποτε! Και δεν το λέω πολιτικά το λέω ανεξάρτητα. Όποια αλλαγή και να είναι…. Τι να κάνει ένας άνθρωπος μέσα σε 4-5 μήνες, μέχρι να δει να καταλάβει…. Εγώ στο Νοσοκομείο όταν ανέλαβα το Δεκέμβριο του 2013 και μου πήρε τουλάχιστον 3 μήνες, 3-6 μήνες να γνωρίσω τους ανθρώπους, τις διαδικασίες, τις ιδιαιτερότητες ενός τέτοιου οργανισμού. Φανταστείτε όταν κάποιος αναλαμβάνει ένα υπουργείο ένα ρόλο υφυπουργού υγείας και το ξαναλέω απολιτικά το λέω ως διαδικασία. Σίγουρα χάνονται πράγματα  και η σταθερότητα έχει πάρα πολλά πλεονεκτήματα.

Β.Σ. Ποιος ήταν ο χειρότερος Υπουργός επί της δική σας θητείας; Δεν ήταν όλοι το ίδιο;

Λ.Γ.  Δε θέλω να τοποθετηθώ σε αυτό, είναι πολιτικοί προϊστάμενοι. Δεν ήταν όλοι το ίδιο όχι, τρομερές διαφορές αποτελεσματικότητας, επίλυση προβλημάτων αλλά δεν θα ήθελα  να κριτικάρω εγώ τώρα αν κάποια στιγμή λήξει η θητεία μου θα μπορούμε να πούμε πάρα πάρα πολλά πράγματα.

Β.Σ. Η θητεία σας λήγει σε ένα χρόνο;!

Λ.Γ. Λήγει το Δεκέμβριο του ΄16 ένα χρόνο από τώρα.

Β.Σ. Φαντάζομαι ότι ο καινούργιος ο Υπουργός δεν ζήτησε τις παραιτήσεις όπως έκανε ο προηγούμενος;

Λ.Γ. Δε ζήτησε τις παραιτήσεις μας αλλά ο Υφυπουργός νομίζω (Πολάκης) ότι η πρώτη του δήλωση ήταν ότι ο πρώτος στόχος ήταν να αντικαταστήσει τις διοικήσεις των νοσοκομείων. Δεν το λέω εγώ μεταφέρω τα δημοσιεύματα.

Ωστόσο υπάρχουν κάποιες διαδικασίες δεν έτσι εύκολο και νομίζω ότι αυτό το διάστημα αν το δούμε από τη δική μας οπτική γωνία των Διοικητών των Νοσοκομείων παρόλο το ότι τρέχαμε απίστευτα να λύνουμε προβλήματα και να κρατάμε τα Νοσοκομεία όρθια δεχόμασταν και μία πίεση επικοινωνιακή, απασχολούσε πάρα πολύ τα μέσα ενημέρωσης και γινόταν συνεχώς δηλώσεις ανά τρεις ημέρες ότι θα αντικατασταθούν οι Διοικητές των Νοσοκομείων κάτι που έχει επιπτώσεις και μέσα στη λειτουργία του οργανισμού γιατί αλλάζουν οι ισορροπίες, δυσχεραίνει… δεν μπορεί να παρθεί απόφαση όταν εγώ δεν ξέρω αν θα είμαι αύριο ή αν θα είμαι σε ένα μήνα. Νομίζω ότι το θέμα αυτό σε γενικές γραμμές έχει κλείσει. Δηλαδή εκτιμώ ότι δεν θα υπάρξουν, δική μου προσωπική εκτίμηση έτσι και με την πληροφόρηση που έχω ότι θα υπάρξει  κάποια αξιολόγηση και αυτό είναι το σωστό και σίγουρα υπάρχουν κάποιοι Διοικητές που μπορεί να τα πήγανε εξαιρετικά κάποιοι  που τα πήγανε μέτρια, κάποιοι που δεν τα πήγαν καλά κατά τη γνώμη μου θα πρέπει να υπάρξει αξιολόγηση όπως σε όλες τις εκφάνσεις της δημόσιας λειτουργίας πρέπει να υπάρχει αξιολόγηση.

Β.Σ. Συγγνώμη αλλά κάποιοι δεν θέλουν αξιολόγηση.

Λ.Γ. Να θέλουν αξιολόγηση όλοι, όχι μόνο για τους Διοικητές και… εγώ είμαι υπέρ, δεν μπορούσα να είμαι διαφορετικά  γιατί είναι και το αντικείμενο των σπουδών μου γιατί  όταν κάποιος έχει σπουδάσει διοίκηση δεν μπορεί να είναι ενάντια στην αξιολόγηση είναι τεκμηριωμένο επιστημονικά ότι αξιολόγηση βοηθά τη λειτουργία όλων των οργανισμών είτε είναι επιχειρήσεις είτε δημόσιοι οργανισμοί.

Β.Σ. Προφανώς

Λ.Γ. λέγαμε λοιπόν ότι εντάξει είναι αμφίβολο το αν θα κλείσει η θητεία μου… δεν έδωσα την παραίτηση στον προηγούμενο Υπουργό, να δούμε τις εξελίξεις αλλά όπως είπα ότι και στο Υπουργείο η κάθε αλλαγή φέρνει αναστάτωση και η σταθερότητα έχει πολλά πλεονεκτήματα νομίζω ότι και σε τέτοιους οργανισμούς η κάθε αλλαγή επίσης φέρνει μία αναστάτωση και χρειάζεται χρόνος να κυλίσουν τα πράγματα πάλι ομαλά.

Εν πάση περιπτώσει το ζήτημα δεν είναι αυτό αν θα μείνω εγώ ή όχι. Το ζήτημα είναι αν το Νοσοκομείο θα καταφέρει να ανταπεξέλθει και αν θα βρει τους πόρους αν θα είμαστε οικονομικά καλά, αν θα έχουμε ανθρώπινο δυναμικό, αν θα μπορέσουμε να κρατήσουμε το επίπεδο παροχής υπηρεσιών υγείας σε υψηλό επίπεδο που θεωρώ ότι αυτή τη στιγμή έχει ένα αρκετά καλό επίπεδο.

Β.Σ. Ποια είναι η εικόνα σήμερα; Ποια είναι τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο, έτσι να μιλήσουμε για το Χατζηκώστα που έχετε άμεση εικόνα γιατί δεν είναι ίδια κατάσταση σε όλα τα νοσοκομεία χώρας …..

Λ.Γ. Όχι δεν είναι και μάλιστα εδώ είμαστε και καλύτερα από άλλες περιοχές, έτσι πρέπει να το γνωρίζουμε αυτό και δεν το λέω να καρπωθούμε ως Χατζηκώστα. Και τα 2  νοσοκομεία…. ο Νομός Ιωαννίνων γενικότερα είναι σε καλό επίπεδο είτε σε επίπεδο δευτεροβάθμιας- τριτοβάθμιας τα Νοσοκομεία είτε σε επίπεδο πρωτοβάθμιας  που είναι τα Κέντρα Υγείας και τα Περιφερειακά Ιατρεία. Η εικόνα αυτή τη στιγμή είναι ότι δυσκολευόμαστε οικονομικά, έχουμε έναν προϋπολογισμό  ο οποίος είναι κομμένος 15% σε σχέση με πέρσι. Πέρσι έγινε  μία χρονιά με πολύ κόπο καταφέραμε να λειτουργήσουμε το νοσοκομείο με ένα Χ ποσό μη σας αναφέρω νούμερα τώρα αλλά δεν μπορούμε κάθε χρόνο να έχουμε μια οριζόντια περικοπή της τάξης των 15% με 20%. Το λίπος κάηκε, φτάσαμε σε ένα σημείο στο οποίο δεν μπορεί να πάει παρακάτω εκ των πραγμάτων. Όχι μόνο δεν μπορεί να πάει παρακάτω, η ζήτηση είτε είναι σταθερή  είτε είναι συνήθως αυξανόμενη. Δηλαδή μία υπολειτουργία των περιφερειακών Νοσοκομείων όπως είναι αυτό της Κέρκυρας, όπως είναι αυτό της Λευκάδας,  και δεν το λέω ως μομφή για τους συναδέλφους ή για τους ανθρώπους αυτών των νοσοκομείων. Πρέβεζα, Λευκάδα, Κέρκυρα είναι δεδομένο ότι έχουν προβλήματα και επιβαρύνουν τα δικά μας νοσοκομεία. Εμάς χαρά μας να εξυπηρετήσουμε όσο το δυνατόν  περισσότερους ανθρώπους και να σωθούν και  ζωές. Ωστόσο όταν έχουμε συγκεκριμένα κονδύλια και κάποια στιγμή παύει η  λειτουργία κάποιων τεχνικών περιφερειακών Νοσοκομείων αυτά τα περιστατικά έρχονται σε μας επιβαρύνοντας το Νοσοκομείο οικονομικά, επιβαρύνοντας το ανθρώπινο δυναμικό που ήδη είναι λιγότερο και συνήθως έρχονται τα περιστατικά τα οποία είναι τα πιο βαριά περιστατικά όπως ένας  πολυτραυματίας  από την Κέρκυρα που δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί στην ορθοπεδική κλινική της Κέρκυρας και αυτά τα περιστατικά είναι αυτά που είναι και τα πιο κοστοβόρα θα έλεγα. Ως τώρα αντέξαμε. Αυτή τι στιγμή εγώ είμαι σε διαδικασία, αυτή την εβδομάδα θα υποβάλλω ένα αίτημα στην Υγειονομική Περιφέρεια ότι χρειαζόμαστε αύξηση του προϋπολογισμού για να κλείσει ομαλά η χρονιά εκτιμώ ότι θα βρει το πράσινο φως από την από την Υγειονομική Περιφέρεια. Στην ίδια κατάσταση μιλώντας για κατάσταση είναι και τα υπόλοιπα νοσοκομεία  άλλο λιγότερο άλλο περισσότερο. Είναι αναμενόμενο αποτέλεσμα. Είναι εις γνώση θεωρώ, είμαι σίγουρος και της ηγεσίας του Υπουργείου και των Υγειονομικών περιφερειών και εκτιμώ κάτι θα κάνουν ως προς αυτήν την κατεύθυνση, να μπορέσει να κλείσει η χρόνια ομαλά.

Β.Σ. Θα πρέπει να υπάρξει ένας νέος χάρτης στα νοσηλευτικά ιδρύματα; Δηλαδή εγώ να το πω και έτσι πολύ απλά, αν ένα Νοσοκομείο δεν χρειάζεται να υπάρχει ας κλείσει και ας ενισχυθεί εκείνο το οποίο έχει το μεγαλύτερο όγκο ασθενών και τις μεγαλύτερες ανάγκες. Θα πρέπει να υπάρξει ένας νέος χάρτης κύριε Διοικητά;

Λ.Γ. Είναι μια πολύ καλή ερώτηση, νομίζω ότι έχουν αλλάξει τα δεδομένα στην περιοχή μας πάρα πολύ τα τελευταία 10 χρόνια, ο οδικός χάρτης έχει αλλάξει της περιοχής με τη δημιουργία της Εγνατίας, με την υποθαλάσσια Πρέβεζας-Λευκάδας. Σύντομα όλοι θα ωφεληθούμε από τη δημιουργία της Ιονίας και εκτιμώ η απάντηση μου μάλλον είναι οπωσδήποτε ναι θα πρέπει να αλλάξει ο χάρτης υγείας. Αυτό δεν σημαίνει οπωσδήποτε κλείσιμο Νοσοκομείων έτσι; Η εικόνα που έχω αυτή τι στιγμή είναι πως και τα δύο τα Νοσοκομεία των Ιωαννίνων είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό, καλά δεν το συζητάω για το Πανεπιστημιακό αλλά και το Χατζηκώστα, είναι αναγκαίο αλλά θα πρέπει να γίνει οπωσδήποτε επαναχαρτογράφηση,  οι αποστάσεις έχουν μικρύνει  και όχι μόνο στα Νοσοκομεία, εκτιμώ ότι και στα Κέντρα Υγείας. Χθες ήμουνα, θέλω να αναφερθούμε μην ξεχάσουμε να αναφερθούμε στη δωρεά  στο Κέντρο Υγείας Πραμάντων.

Β.Σ. Δεν το ξεχνώ εγώ με τίποτα, είναι μια περιοχή πολύπαθη. Όχι μόνο γιατί είναι και η καταγωγής μου περιοχή αλλά είναι και  μία πολύπαθη περιοχή.

Λ.Γ. Ήμουν με τον Υποδιοικητή της Υγειονομικής περιφέρειας ο οποίος ήρθε για την τελετή παράδοσης ασθενοφόρου μέσω δωρεάς και ο άνθρωπος δεν είναι από δω είναι από την Πάτρα, πρώτη φορά ήρθε στην περιοχή και είδε ιδίοις όμμασι διαπίστωσε το πόσο κοντά είναι τα Άγναντα και τα Πράμαντα. Δύο Κέντρα Υγείας κοντινά τα οποία θα μπορούσαν να συνεργαστούν  να το πω έτσι να έχουν κάποια συνεργεία και να είναι αποδοτικότερο για τον πολίτη γιατί αυτό είναι το τελικό δηλαδή θεωρώ ότι όλο το σύστημα, όλο το ΕΣΥ δεν έχει φτιαχτεί για να  έχουμε δύο θέσεις ανοιχτές γιατρών ή δύο θέσεις νοσηλευτών στα Άγναντα, έχει φτιαχτεί για να εξυπηρετούμε τον πληθυσμό των Πραμάντων, των Αγνάντων. Πρέπει να είναι ασθενοκεντρικό και να κάνουμε καλύτερη διαχείριση των πόρων που έχουμε, οικονομικών, ανθρώπινο δυναμικού ώστε να είναι προς όφελος του τελικού χρήστη που είναι ο ασθενής.

Β.Σ. Αυτό δεν είναι μια ευθύνη της ΥΠΕ στην οποία ανήκουν;

Λ.Γ. Είναι. Η ΥΠΕ όμως αυτή τη στιγμή και νομίζω είναι γενικά παραδεκτό  ότι είναι πάρα πολύ μεγάλη πρέπει όλοι να….

Β.Σ. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι πρέπει να μένουν και θέματα χωρίς διευθέτηση.

Λ.Γ. Οπωσδήποτε απλά πρέπει η ΥΠΕ κατά τη γνώμη μου να έχει έδρα τα Γιάννενα, ώστε να μπορεί η Πρωτοβάθμια που έφυγαν τα Κέντρα Υγείας από μας έχουν τεράστια δυσκολία επικοινωνίας με την Υγειονομική Περιφέρεια. Δεν σας κρύβω ότι έκαναν έγγραφο και οι 6 διευθυντές των Κέντρων Υγείας προς την ηγεσία του Υπουργείου την προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου και την Υγειονομική Περιφέρεια να επιστρέψουν στο Χατζηκώστα. Φύγανε  από το Χατζηκώστα που ήταν όλα τα χρόνια, η Πρωτοβάθμια άνηκε στο Χατζηκώστα και εκτιμώ ότι υπάρχει μία δυσκολία στην επικοινωνία και στην επίλυση απλών προβλημάτων, ακόμη και αν θα έχουμε χαρτί Α4 για να εκτυπώσουμε την ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Σας δίνω ενδεικτικό παράδειγμα, φανταστείτε σε πιο δύσκολα. Έχουμε καλή συνεργασία με τα Κέντρα Υγείας, εξακολουθούμε να έχουμε καλή συνεργασία εμείς ως Νοσοκομείο και βοηθάμε όπου μπορούμε απλά είμαστε σε μία ενδιάμεση κατάσταση δεν ξέρουμε  ποιος τελικά έχει την αρμοδιότητα ή την ευθύνη της υπογραφής ή της λήψης απόφασης.

Β.Σ. Για να πούμε λιγάκι για το ασθενοφόρο για αυτή την ευγενική….

Λ.Γ. Λοιπόν κανονικά θα έπρεπε να είναι εδώ η δωρήτρια η κυρία Μαρία Ζαρμπαλά από τους  Καλαρρύτες, την παρακάλεσα δεν μπορούσε να έρθει. Είναι μία σπουδαία πράξη κατά τη γνώμη μου, μακάρι να βρει μιμητές. Η περιοχή έχει μία παράδοση στις ευεργεσίες είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται συχνά στην περιοχή μας εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Στη μνήμη λοιπόν δικών της ανθρώπων αποφάσισε να δωρίσει ένα ασθενοφόρο. Η κυρία Ζαρμπαλά δεν θυμάμαι αν το είπα είναι από τους Καλαρρύτες των Ιωαννίνων. Να δωρίσει  ένα ασθενοφόρο για τις ανάγκες του Κέντρου Υγείας Πραμάντων. Εμείς από μεριά μας, από μεριάς Νοσοκομείο κανονικά πάλι πέφτουμε σε αυτό που σας έλεγα ότι τα Κέντρα Υγείας δεν ανήκουν σε μας αλλά μεσολαβήσαμε γιατί αν πήγαινε στην ΥΠΕ πιθανώς να χάναμε πολύτιμο χρόνο, μεσολαβήσαμε πήραμε εξουσιοδότηση από την Υγειονομική Περιφέρεια τρέξαμε με πολύ γρήγορες διαδικασίες όλη τη γραφειοκρατία που είναι αρκετή και έτσι το Σάββατο παρουσία του Περιφερειάρχη Ηπείρου του κυρίου Καχριμάνη, του Υποδιοικητή της Υγειονομικής περιφέρειας Ηπείρου του κυρίου Κωστακιώτη, του Δημάρχου Πραμάντων του κυρίου Σεντελέ, του Διευθυντή του Κέντρου Υγείας του κυρίου Μπατσή, προσωπικού του Κέντρου Υγείας,  αντιδημάρχων, δημοτικών συμβούλων της περιοχής και πολιτών σε μία σεμνή είναι η αλήθεια τελετή. Και παραλάβαμε το ασθενοφόρο και τιμήσαμε αυτή τη γυναίκα για την σπουδαία πράξη που βοηθά και στο να παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες υγείας και πιθανώς να σωθούν κάποιες ανθρώπινες ζωές από την ενέργεια της. Πάρα  πάρα πολύ σημαντικό ένα δημόσιο ευχαριστώ εκ μέρους όλων μας στην κυρία Ζαρμπαλά, όπως και σε όσους ενεπλάκησαν σε αυτή τη διαδικασία σε αυτή τη γραφειοκρατική διαδικασία αποδοχής της δωρεάς και ώστε σήμερα να είναι το ασθενοφόρο διαθέσιμο, να είναι  στη διάθεση των ανθρώπων του κέντρου υγείας Πραμάντων.

Β.Σ. Βέβαια πολύ εύστοχα ρωτάει εδώ ένας τηλεθεατής κύριε διοικητά, από τη στιγμή που η ΥΠΕ δημιουργεί περισσότερες καθυστερήσεις όπως ομολογεί ο Διοικητής γιατί θα πρέπει να υπάρχει; Και εγώ ρωτώ γιατί θα πρέπει να υπάρχουν πάνω από σας και κάτι άλλο και κάτι άλλο για να κάνουμε πιο δύσκολο τον μηχανισμό; Άμα είναι να έχουμε καθυστερήσεις τι τη θέλουμε δεν κατάλαβα καλά.

Λ.Γ.  Πρέπει. Αν δεν υπήρχαν οι Υγειονομικές Περιφέρειες μετά θα έπρεπε να πάνε κατευθείαν στο Υπουργείο. Οι ΥΠΕ δημιουργήθηκαν στις αρχές του 2000 έτσι για να πούμε και ένα ιστορικό, αρχικά δημιουργία ενός ΠΕΣΥ (Περιφερειακό Εθνικό Σύστημα Υγείας) σε μια προσπάθεια να αποκεντρωθεί το Υπουργείο Υγείας  που είχε όλες τις αρμοδιότητες.  Ίσως κάποιοι να θυμούνται ότι αρχικά το ΠΕΣΥ ήταν το ΠΕΣΥ Ηπείρου μετά έγινε ΠΕΣΥΠ και μετά έγιναν Υγειονομικές Περιφέρειες  ΔΥΠΕ, ΥΠΕ  μετονομασία, το σημαντικό κατά τη γνώμη μου είναι να αλλάζουμε…. να βελτιωνόμαστε και όχι  απλά να αλλάζουμε τις ονομασίες. Είναι ένας ενδιάμεσος κρίκος μεταξύ των οργανισμών υγείας και του Υπουργείου Υγείας ώστε να μην μπουκώνουν να το πω έτσι το σύστημα. Έχουν λόγο ύπαρξης κατά τη γνώμη μου, αρκεί να δουλεύουν σωστά,  αρκεί να είναι στελεχωμένες γιατί ένα άλλο κομμάτι είναι… δεν είναι μόνο τα Νοσοκομεία που δεν είναι στελεχωμένα και οι Υγειονομικές Περιφέρειες από όσο  ξέρω, φεύγω βέβαια τώρα από την αρμοδιότητα μου αλλά η ενημέρωση που έχω είναι ότι και εκεί και ένας από τους λόγους που δεν ανταποκρίνονται σωστά είναι γιατί οι άνθρωποι έχουν τεράστιο φόρτο ενώ είναι πάρα πολύ λίγοι.

Β.Σ.  Λοιπόν είναι τα γνωστά προβλήματα τα οποία και δεν τα αντιμετωπίζουμε, μας αρέσουν οι μετριότητες, προτιμάμε να έχουμε από αυτά αλλά να μην είναι σωστά καλύτερα να έχουμε λιγότερα και να ναι σωστά παρά να λέμε  ότι έχουμε πολλά και να υπολειτουργούν εν πάση περιπτώσει. Λοιπόν κύριε διοικητά με το Πολυδύναμο όπου πολύς λόγος γίνεται….. γιατί φοβάμαι ότι τα νέα δεν θα ναι καλά, γιατί όλες αυτές οι καθυστερήσεις  εμένα μου δίνουν την αίσθηση ότι η δουλειά πάει για τα συρτάρια και για τα αζήτητα;

Λ.Γ.  Δεν είναι κάτι εύκολο, εμπλέκονται πάρα πολλές υπηρεσίες μέσα. Θυμάστε νομίζω πολύ καλά ότι πέρυσι είχαμε όλοι μείνει να το πω απλά με το στόμα ανοιχτό όταν ο τότε Υφυπουργός Υγείας, αναπληρωτής Υπουργός Υγείας είχε πει: «και τι έγινε με το Πολυδύναμο θα το εντάξουμε στο Χατζηκώστα, δεν χρειάζεται θα το περάσουμε από τη Βουλή και θα το βάλουμε ως επέκταση του Χατζηκώστα»……

Β.Σ. Γιατί θυμάμαι ότι ήσασταν ακριβώς εκείνη την περίοδο σε αυτό εδώ το τραπέζι, σας είχα ρωτήσει και είχατε μία δυσπιστία για όλο αυτό το θέμα.

Λ.Γ. Και τελικά αποδείχτηκε ότι δεν είναι, έχει φτιαχτεί για ένα συγκεκριμένο σκοπό, είναι μέσα από ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα και πρέπει να λειτουργήσει για το σκοπό που έγινε. Επειδή πολύς κόσμος μπορεί να ακούει Πολυδύναμο και να μην ξέρει τι είναι…. Το Πολυδύναμο είναι ένα κτίριο μέσα από  ευρωπαϊκό πρόγραμμα να κάνουμε μία εισαγωγή γιατί …. μη συζητάμε για πράγματα που ο κόσμος δεν ξέρει τις ιδιαιτερότητες. Έχει φτιαχτεί ένα κτίριο λοιπόν €7,9 εκατομμύρια αξίας, βρίσκεται  στον προαύλιο χώρο του Χατζηκώστα, είναι υπερσύγχρονο και έχει φτιαχτεί για την αντιμετώπιση περιστατικών και χρηστών ουσιών ή ανθρώπων  που έχουν προβλήματα αλκοολισμού. Η αλήθεια είναι ότι ανάγκη υπάρχει  και είναι και το μοναδικό στην Ελλάδα που αν λειτουργήσει θα είναι συγκεντρωμένοι προς αυτές τις υπηρεσίες .

Β.Σ. Η ανάγκη υπάρχει, άρα που έχει κολλήσει αυτή η ιστορία;

Λ.Γ. Υπάρχουν πάρα πολλοί φορείς που εμπλέκονται. Είναι ένα  Ευρωπαϊκό πρόγραμμα που η μελέτη είχε ξεκινήσει από το 2002 και εδώ να κάνω επίσης μία παρένθεση να πω ότι έχουν αλλάξει πάρα πολύ οι ανάγκες από το 2002 έως το 2015, 13 χρόνια αργότερα. Έχει κολλήσει σε δύο διαγωνισμούς οι οποίοι έβγαιναν συνεχώς άγονοι, εκτιμώ ότι αυτό θα το επιλύσουμε σταδιακά ίσως με  μία απόφαση του Νοσοκομείο ότι ίσως δεν χρειάζεται ο ένας από τους δύο διαγωνισμούς, μπορούμε να το  λειτουργήσουμε και χωρίς να βρεθεί ανάδοχος για αυτό το μικρό κομμάτι δηλαδή να σας το πω με νούμερα ότι από τα €7,9 εκ. έχουν δημοπρατηθεί, έχουν ολοκληρωθεί τα €7,3 εκ. και για δύο διαγωνισμούς  των €300.000 δεν  μπορούσαμε να λειτουργούσαμε  το κτίριο. Αλλά από κει και πέρα χρειάζεται στελέχωση και χρήματα για τη λειτουργία του τα οποία καταλαβαίνετε ότι σε αυτές τις οικονομικές συγκυρίες και με την όλη κατάσταση πιθανότατα θα είναι δύσκολο. Πέρσι περάσαμε από πάρα πολλά κύματα, προσωπικά έχω επισκεφτεί το Υπουργείο Υγείας, έχω συναντηθεί με δύο διαφορετικούς Υπουργούς, αναπληρωτές Υπουργούς αναφορικά με το θέμα αλλά κάπου χάνετε και το κουράγιο, αν  και δεν είναι σωστό πάντα πρέπει να έχουμε κουράγιο. Το λέω μεταφορικά ότι χάνεται το κουράγιο, όπως όταν σας είπα πριν υπάρχουν πέντε διαφορετικοί υπουργοί μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Μόνο το 2015 υπήρξαν τρεις Υπουργοί Υγείας μέχρι να ξαναπιάσει κάποιος το θέμα να ξαναπιάσει την ατζέντα χανόμαστε λίγο στις  διαδικασίες. Είχαμε αυτή την επίσκεψη πέρυσι που είχε ειπωθεί από λόγια αναπληρωτή Υπουργού ότι εμείς θα το κάνουμε επέκταση του Χατζηκώστα, ψαχτήκαμε  χάσαμε και  χρόνο και εκεί για να ψαχτούμε τι γίνεται. Είδαμε ότι τελικά δεν γίνεται αυτό είναι πολύ αυστηρές οι  προδιαγραφές. Αποφασίσαμε υπάρχει διάθεση αποφασίσαμε υπάρχει διάθεση από το νοσοκομείο να δοθεί σε παρεμφερείς φορείς, φορείς μάλλον με παρεμφερή δραστηριότητα όπως είναι το ΚΕΘΕΑ, κάναμε και μία συνάντηση με τον περιφερειάρχη τον κύριο Καχριμάνη ο οποίος δείχνει μια ιδιαίτερη ευαισθησία πάνω σε αυτό το θέμα και όπως και στο ΚΕΘΕΑ και στη λειτουργία του Πολυδύναμου. Είμαστε θετικοί ως διοίκηση στο να μπει αυτός ο οργανισμός μέσα που από τη στιγμή για μας είναι δύσκολο να προσλάβουμε 64 άτομα που απαιτεί ο οργανισμός άμεσα ή να έχουμε τις λειτουργικές δαπάνες. Και από τη στιγμή που το ΚΕΘΕΑ έχει κάποια στελέχωση  θα μπορούσε κάλλιστα κατά τη γνώμη της διοίκησης του Νοσοκομείου να το χρησιμοποιήσει. Βέβαια είχαμε αυτή την έγκριση πέρσι τα δεδομένα αλλάζουν θα πρέπει να έρθει η έγκριση ή από την Υγειονομική Περιφέρεια ή από το Υπουργείο να μας δώσει το πράσινο φως το οποίο για την ώρα δεν ξέρω αν θα το έχουμε αλλά εκτιμώ ότι με μία ορθολογιστική προσέγγιση των πραγμάτων δεν θα αντιμετωπίσουμε κάποιο πρόβλημα στο να μας πουν όχι να μην μπουν αυτοί οι άνθρωποι μέσα στο Πολυδύναμο.

Β.Σ. Αν συμβεί τι θα συμβεί; Το χειρότερο σενάριο κύριε διοικητά;

Λ.Γ. Να ζητήσουν τα χρήματα πίσω.

Β.Σ. Και που θα τα βρούμε τα χρήματα να τα δώσουμε;  

Λ.Γ. Είναι ένα μεγάλο ποσό το οποίο…. Αν δεν λειτουργήσει για το σκοπό που έχει γίνει, δυστυχώς θα πρέπει να καταλάβουμε ότι όταν δεν ενεργούμε  υπάρχουν και επιπτώσεις. Για αυτό θα πρέπει όλοι μαζί και εμείς από τη μεριά της διοίκησης, όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, η Υγειονομική Περιφέρεια, υπουργείο να δούμε το θέμα ζεστά και να το πω απλά να βάλουμε  μπροστά την λειτουργία αυτού του κτιρίου. Έστω και όχι στο 100% του αρχικού προγραμματισμού που έγινε το 2002, το 2003 με Χ προσωπικό με Χ κονδύλια. Η χώρα έχει υποστεί 5 χρόνια οικονομικής ύφεσης έχει περάσει από πάρα πολλά δεινά, θα πρέπει να κατανοήσουν και οι αρμόδιοι… νομίζω ότι αυτή είναι η λογική μου στην τεκμηρίωση μιας πρότασης  ώστε να λειτουργήσει έστω και με λιγότερους πόρους, λιγότερο προσωπικό αλλά πρέπει να λειτουργήσει.

Β.Σ. Μάλιστα, λοιπόν είπατε λιγότερο προσωπικό και το ερώτημα του τηλεθεατή κύριε διοικητά έχει να κάνει με τις δεσμεύσεις που υπήρξαν,  διαπιστώνουμε στα νοσοκομεία ότι υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις σε νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό. Υπήρξαν δεσμεύσεις από επισκέψεις που έγιναν στους νοσοκομειακούς χώρους στο πρόσφατο παρελθόν. Τι έγινε με αυτές λένε οι τηλεθεατές; Εγώ θυμάμαι υπουργούς μπήκαν, παρέλασαν, ήρθαν εδώ …. δεν έχει πολύ χρόνο.

Λ.Γ. Το Μάρτιο αν δεν κάνω λάθος κάναμε συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας όλοι οι Βουλευτές, όλοι οι Διοικητές  της Ηπείρου με τον τότε Υπουργό Υγείας. Υπήρχε η δέσμευση για 4.500 χιλ προσλήψεις όχι μόνο από την προ προηγούμενη αλλά και την προ προ προηγούμενη κυβέρνηση…. Μιλάμε για πέρυσι τέλη του 14. Ωστόσο μεσολάβησαν οι εκλογές, η επόμενη ηγεσία ήρθε είπαν θα τις προχωρήσουμε, μεσολάβησε η κατάσταση…. νομίζω δυστυχώς επηρεαζόμαστε από όλο το εξωτερικό περιβάλλον από την πολιτική κατάσταση, από την οικονομική, δεν προχώρησαν αυτές…. πραγματικά αναγκαίες προσλήψεις και η αρχική εικόνα που είχαμε είναι ότι επειδή δεν μπορεί κάποιος, εκτιμώ, η δική μου εκτίμηση είναι ότι δεν μπορεί από μόνος του να αποφασίσει  4.500 προσλήψεις, πέρυσι τέτοια εποχή είχανε το ΟΚ της λεγόμενης τρόικας να προχωρήσουνε. Αυτό που είχε πει και ο προηγούμενος Υπουργός  ήταν ότι έχουμε το OΚ θα τις προχωρήσουμε. Ωστόσο φτάσαμε Οκτώβριο, ευελπιστώ μακάρι η συγκεκριμένη ηγεσία να τις προχωρήσει και να τις υλοποιήσει, είναι πραγματικά αναγκαίες, αποχωρεί κόσμος χωρίς αναπληρώνεται. Εμάς τον Ιούνιο φύγανε 13 άτομα προσωπικό 12 ή 13 άτομα δεν θυμάμαι τώρα θα σας γελάσω, διαφόρων ειδικοτήτων.

Β.Σ. Αυτό μου έγραψαν ότι φεύγει κόσμος και δεν αναπληρώνονται τα κενά.

Λ.Γ. Είναι αλήθεια, και σκεφτείτε ότι ο κόσμος που μένει πίσω ζορίζεται ακόμα περισσότερο γιατί η κίνηση παραμένει σταθερή ή αυξημένη και καλούνται λιγότεροι άνθρωποι να διαχειριστούν τα περιστατικά. Αν συνεχιστεί αυτό το πράγμα δυστυχώς δεν ξέρω πόσο θα αντέξει το σύστημα να λειτουργεί με συνεχώς μειωμένο προσωπικό και με συνεχώς μειωμένα κονδύλια.

Β.Σ. Μάλιστα, λοιπόν για να προλάβω και ερωτήματα που μου έρχονται και στο Facebook γιατί ο χρόνος πέρασε πολύ πολύ γρήγορα. Τι γίνεται με τα χειρουργεία και τις λίστες αναμονής, έχουμε ζητήματα στο Χατζηκώστα κύριε διοικητά;

Λ.Γ. Από όσο μου έχει αναφερθεί, όχι! Αν κάποιος έχει κάτι συγκεκριμένο, ευχαρίστως να το πει.

Β.Σ. Δεν έχουμε δηλαδή μεγάλη αναμονής για τα χειρουργεία;

Λ.Γ. Γενικώς τα χειρουργεία δουλεύουν σε φουλ ρυθμούς πραγματικά σε πολύ μεγάλους ρυθμούς.

Β.Σ. Με τα υλικά και όλα αυτά τι γίνεται;

Λ.Γ. Το πρόβλημα πέρα από το οικονομικό, αυτό που αντιμετωπίσαμε φέτος, όντας επηρεασμένοι από το εξωτερικό περιβάλλον έχουμε πρόβλημα με τα υλικά και έχουμε λόγω των capital controls και το αντιμετωπίσαμε περισσότερο στις αρχές αλλά εξακολουθεί να υπάρχει το πρόβλημα γιατί οι εταιρείες αδυνατούν να εισάγουνε. Εμείς θέλουμε, στις παραγγελίες μας έρχονται λιγότερα υλικά. Υφίσταται αυτό το πρόβλημα προσπαθούμε… προσπαθήσαμε κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού μέσω δανεισμού με άλλον νοσοκομεία, έντονες πιέσεις από τις εταιρείες. Ακόμη και προσωπικά τηλέφωνα να τους παρακαλάμε να μας στείλουν κάποια υλικά. Και δεν ήταν θέμα ότι δεν τα είχαμε στον προϋπολογισμό. Είχαμε προϋπολογίσει, είχαμε τα κονδύλια αλλά αδυνατούσαν οι εταιρείες.

Β.Σ. Εμένα πάντως εδώ ένα μήνυμα που έρχεται το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο μου λέει εμείς πάντως Βίλιαν υλικά στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο παίρνουμε από τον κουμπαρά του Νοσοκομείο. Σαν να θέλει να πει ο άνθρωπος ότι τα χρήματα οι προϋπολογισμοί….

Λ.Γ. Οι προϋπολογισμοί είναι χαμηλωμένοι. Είναι κάθε χρόνο λιγότεροι.

Β.Σ. Έχουμε ρίξει και την ποιότητα των υλικών γιατί κάτι μου λένε και για κινέζικα υλικά και τα λοιπά κύριε διοικητά.

Λ.Γ.  Υπάρχουν προδιαγραφές, αν η ποιότητα είναι χαμηλή εγώ επιμένω στις συναντήσεις  που κάνω με το ιατρικό προσωπικό και με το νοσηλευτικό ότι αν βλέπουμε προβληματικό υλικό θα πρέπει να αναφέρονται. Υπάρχουν διαδικασίες θεσμοθετημένες, υπάρχει λευκή κάρτα που το περισσότερο ιατρικό προσωπικό δυστυχώς δεν ξέρει. Ότι μπορεί να σημειωθεί λευκή κάρτα και κάποιο υλικό να ακολουθήσει τη διαδικασία όπως αντίστοιχα ισχύει… υπάρχουν διαδικασίες και για το φάρμακο και να το βγάλουμε εκτός του επόμενου διαγωνισμού γιατί έχουμε αντιμετωπίσει καταστάσεις που φαντάζομαι όχι μόνο εγώ όλοι οι Διοικητές, όλοι οι εμπλεκόμενοι διοικητικές  υπηρεσίες από το τμήμα προμηθειών όπου δεν θέλουν κάποιο υλικό γιατί είναι προβληματικό και δεν μπορούμε να το βγάλουμε εκτός διαγωνισμού  γιατί πληροί τις προδιαγραφές έχει τα σήματα έχει κάποια σήματα, έχει κάποιες προδιαγραφές και δεν μπορούμε εύκολα να αποκλείσουμε κάποιον που πληροί τις προδιαγραφές. Ότι στο σύστημα προμηθειών υπάρχουν τρύπες και να έχει βελτιωθεί θεωρώ πάρα πολύ τα τελευταία χρόνια είναι ότι ακόμα υπάρχουν προβλήματα υπάρχουν προβλήματα και ούτε είναι εύκολο με μία κίνηση να λυθούν όλα τα προβλήματα ούτε χρονικά άμεσα να βελτιωθούν όλα τα προβλήματα. Ωστόσο υπάρχει Επιτροπή Προμηθειών Υγείας γίνονται κοινοί διαγωνισμοί  μεταξύ νοσοκομείων της ίδιας Υγειονομικής περιφέρειας υπάρχει παρατηρητήριο τιμών. Τα τελευταία χρόνια υπάρχει νομίζω σαφής βελτίωση. Τα παράπονα για τα υλικά θα υπάρχουν πάντα όσο και να ήταν ο προϋπολογισμός και διπλάσιο προϋπολογισμό εκτιμώ να είχαμε πάλι πιθανότατα κάποιοι να αναζητούσαν και παραπάνω υλικά. Όπως και τα παράπονα σε αυτό το χώρο δεν θα εκλείψουν, είναι χιλιάδες οι ασθενείς που εξυπηρετούνται, πολύ μεγάλοι οργανισμοί που εκ των πραγμάτων θα υπάρξουν και παράπονα και των εκ πραγμάτων θα υπάρξουν και  κακές συμπεριφορές.

Β.Σ. Τα κυριότερα παράπονα των πολιτών με τι έχουν να κάνουν; Είναι μεγάλη η λίστα παραπόνων στο νοσοκομείο Χατζηκώστα κύριε διοικητά;

Λ.Γ. Περισσότερο έχουμε να κάνουμε με θέματα συμπεριφοράς, εξυπηρέτησης, αναμονής συνήθως αυτά έρχονται ως παράπονα ή διαδικασιών.

Β.Σ. Πως τα αντιμετωπίζεται;  

Λ.Γ. Εντάξει υπάρχει και το γραφείο εξυπηρέτησης του πολίτη πρώτα από όλα που είναι ο πρώτος βαθμός φιλτραρίσματος των παραπόνων από κει και πέρα εγώ έχω ανοιχτές τις πόρτες μου δέχομαι άμεσα όποιον έχει παράπονο…. Βέβαια μην πω αυτό και αύριο το πρωί έρχονται όλοι και  δεν προλαβαίνουμε  να κάνουμε άλλα πράγματα, αλλά κάθε περιστατικό είναι διαφορετικό πρέπει να καταγράψουμε όλη την πληροφορία να δούμε και πόσο ευσταθεί γιατί πολλές φορές κάποιοι μπορεί να είναι λίγο παραπάνω υπερβολικοί. Να μαζέψουμε όλη την πληροφορία και ανάλογα την περίπτωση αντιμετωπίζεται.

Β.Σ. Μάλιστα, λοιπόν κύριε διοικητά θα έχουμε την ευκαιρία να τα ξαναπούμε. Θέλω να σας ευχαριστήσω πάρα πολύ που ήσασταν μαζί μας σήμερα.

Λ.Γ. Εγώ ευχαριστώ!!

εγγραφή στο Newsletter