Facebook
Twitter
LinkedIn
Μοιραστείτε

(Βίλιαν Στασινού): Στο σημείο αυτό, να καλησπερίσω τον διοικητή του νοσοκομείου Χατζηκώστα, κύριο Λάμπρο Γεωργόπουλο. Κύριε διοικητά, σας ευχαριστώ πάρα πολύ που είστε εδώ.

 (Λάμπρος Γεωργόπουλος): Εγώ ευχαριστώ για την πρόσκληση.

(ΒΣ): Η αλήθεια είναι ότι έχουμε καιρό να τα πούμε, αρχικά λόγω των πολιτικών εξελίξεων, στη συνέχεια λόγω του μετεκλογικού σκηνικού.  Όλα αυτά τώρα, δεν ξέρω κύριε Γεωργόπουλε αν δημιουργούν καμία αναστάτωση στην εύρυθμη λειτουργία των οργανισμών υγείας. Όλοι μας λένε ότι υπάρχει μία αναστάτωση όταν κυβερνήσεις αλλάζουν και μέχρι να συγκροτηθούν ξανά. Υπήρξε μία τέτοια αναστάτωση και στο κομμάτι της υγείας, στα νοσοκομεία μας;

(ΛΓ): Σίγουρα, κάθε αλλαγή στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου φέρνει αλλαγές και στη λειτουργία των οργανισμών υγείας. Συζητάγαμε πέρυσι, στα μέσα της χρονιάς, πόσο πίσω μας πήγε ένας ανασχηματισμός και πόσο χρόνο χάσαμε στην προσπάθεια να συνεννοηθούμε εκ νέου, να δούμε αν θα προχωρήσουν οι προηγούμενες αλλαγές… Εμείς ως διοικητές κάνουμε μία ήπια διαχείριση μέχρι να μας δοθεί η στοχοθεσία από το υπουργείο, η οποία δεν μας έχει δοθεί ακόμη, για να ξέρουμε προς ποια κατεύθυνση θα χαράξουμε την πορεία του νοσοκομείου.

(ΒΣ): Σήμερα θα κάνουμε έναν απολογισμό βέβαια αλλά πρώτα θα σταθούμε στην επίσκεψη κουρουμπλή στα Γιάννενα, στην ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε. Έχω μπροστά μου τον «Πρωινό λόγο» ο οποίος γράφει: «με άδειο καλάθι ο υπουργός, ο κύριος Κουρουμπλής στη σύσκεψη.  Όχι εκπτώσεις στην υγεία, ούτε για την αγγειοχειρουργική έδωσε σαφές χρονοδιάγραμμα, παρά μόνο αρκέστηκε να πει ότι θα στελεχωθεί όταν ανοίξουν οι προσλήψεις. Υπήρξε παρέμβαση και από βουλευτές που βρέθηκαν εκεί, και από τον κύριο Τασούλα υπήρξε παρέμβαση για τα δύο νοσοκομεία. Πάμε λίγο σε αυτή τη συνάντηση. Καταρχήν, πώς σας φάνηκε σαν υπουργός ο κύριος Κουρουμπλής;

(ΛΓ): Εντάξει, είναι προϊστάμενός μου. Ήταν μία πρώτη συνάντηση γνωριμίας, δεν είχε ξαναγίνει συνάντηση με τους διοικητές των νοσοκομείων.

(ΒΣ): Καταρχήν, είστε ακόμα διοικητής; (γέλια)

 (ΛΓ): Είμαι. Πολλοί με σταματάνε στον δρόμο και με ρωτάμε αν παραμένω στη θέση μου.

(ΒΣ): Δεν σας ήρθε κάποιο ραπόρτο που να λέει «αδειάστε μας τη γωνία»;

(ΛΓ): Δεν ισχύει ότι έχουν ζητηθεί οι παραιτήσεις των διοικητών.

(ΒΣ): Σε κανένα νοσοκομείο κύριε Γεωργόπουλε; Διότι ξέρω ότι κάποιοι συνάδελφοί σας χαιρέτησαν…

(ΛΓ): Νομίζω ότι ο μόνος διοικητής που υπέβαλε την παραίτησή του και έδωσε χρονοδιάγραμμα, είναι ο διοικητής του Πανεπιστημιακού της Λάρισας, ο οποίος από την πρώτη στιγμή, μετεκλογικά, είπε «μέχρι 28 Φεβρουαρίου θα είμαι στη διάθεσή σας, θα διοικώ κανονικά το νοσοκομείο, παρακαλώ για την αντικατάσταση».

(ΒΣ): Εγώ δεν μπορώ να καταλάβω γιατί πρέπει να συμβαίνει αυτό. Οι θητείες θα έπρεπε να είναι συγκεκριμένες. Και δεν μπορώ να καταλάβω γιατί θα πρέπει να φεύγει κανείς εν μέσω μιας χρονιάς που πράγματα δρομολογούνται, πράγματα προγραμματίζονται, άλλα είναι σε εξέλιξη, γιατί λοιπόν θα πρέπει κανείς να φεύγει;

(ΛΓ): Η αλήθεια είναι ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, υπάρχουν συμβάσεις που έχουμε υπογράψει, συμβάσεις που περιλαμβάνουν μέσα και σχέδια αξιολόγησης, αξιολογούμαστε σε ετήσια βάση. Τώρα αυτό είναι στην κρίση της κάθε κυβέρνησης, αν θέλει να το συνεχίσει ή όχι.

(ΒΣ): Κύριε Γεωργόπουλε, σας είπε κάτι σχετικό ο υπουργός;

(ΛΓ): Όχι, δεν αναφέρθηκε τίποτα σχετικά με αυτό στη συνάντηση. Η οποία συνάντηση, οφείλω να πω ότι ήταν άκρως εποικοδομητική με τις τοποθετήσεις των συναδέλφων διοικητών από τα υπόλοιπα νοσοκομεία της Ηπείρου. Να πω ότι συμμετείχαν, εάν δεν κάνω λάθος, 10 ή 11 βουλευτές, σχεδόν όλοι οι βουλευτές της Ηπείρου, και των δύο κομμάτων που εκπροσωπούνται στην κυβέρνηση από την Ήπειρο και  ήμασταν τέσσερις από τους πέντε διοικητές και η αναπληρώτρια διοικήτρια του Πανεπιστημιακού νοσοκομείου, ο διευθυντής του ΕΚΑΒ ο κύριος Παπαδιώτης, ο κύριος Πασχόπουλος πρόεδρος της ιατρικής σχολής, η κοσμήτορας της σχολής επιστημών υγείας, ήταν ο δήμαρχος, ο περιφερειάρχης και νομίζω ότι όλοι έκαναν πάρα, πάρα πολύ ουσιαστικές τοποθετήσεις και πραγματικά to the point.

(ΒΣ): Εγώ δεν έχω θέμα με τις τοποθετήσεις κύριε διοικητά. Οι τοποθετήσεις γίνονται. Το θέμα είναι τι γίνεται μετά, αν γεμίζει ή όχι το καλάθι.

(ΛΓ): Η συνάντηση αυτή προκλήθηκε από τον Υπουργό, μας το είπε κιόλας ότι επί της ευκαιρίας της παρουσίας του για τις εορταστικές εκδηλώσεις της 25ης Μαρτίου, προκάλεσε αυτή τη συνάντηση. Ήταν νομίζω μία πρώτη συνάντηση γνωριμίας η οποία ανανεώθηκε σε δύο μήνες από τώρα, οπότε και όπως μας είπε θα είναι πιο ουσιαστική και θα έρθει και με λύσεις για τα προβλήματα που άκουσε σήμερα.

(ΒΣ): Λοιπόν, εγώ θέλω να δούμε ποια είναι τα προβλήματα. Θέλω να μου πείτε ποια είναι τα θέματα που είχε η ατζέντα.  Δηλαδή τι ετέθη από όλους και από τα πολιτικά πρόσωπα αλλά και από τους εκπροσώπους φορέων υγείας, για να ξέρουμε ποια ήταν αυτά που μπήκαν, ποια ήταν αυτά που υποσχέθηκε ο υπουργός και ποια ήταν αυτά τα οποία ήταν ήδη δρομολογημένα.

(ΛΓ): Θα σας πω, δεν είναι κάτι κρυφό. Να σας πω επίσης πως στη σύσκεψη συμμετείχαν φορείς και εκπρόσωποι των εργαζομένων των νοσοκομείων και φορέων υγείας καθώς ήταν μία διευρυμένη σύσκεψη και τους ανωτέρω τους δέχτηκε ξεχωριστά στη συνέχεια, αφού αποχωρήσαμε εμείς. Εγώ θα σας πω για την ώρα, τη δική μου ατζέντα και τα θέματα που έθεσα έχοντάς τα ιεραρχήσει μαζί με τους συνεργάτες μου από το νοσοκομείο. Πρόκειται για κάποια προβλήματα του νοσοκομείου και κάποια γενικότερα προβλήματα που επηρεάζουν τη λειτουργία του νοσοκομείου. Τέθηκε οπωσδήποτε το θέμα των αλλαγών στην Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, ότι έχει μείνει στη μέση η μεταρρύθμιση και αυτή τη στιγμή έχουμε τεράστια προβλήματα στη λειτουργία των κέντρων υγείας. Ο νομός Ιωαννίνων έχει έξι κέντρα υγείας και 58 περιφερειακά ιατρεία τα οποία ως τώρα λειτουργούσαν υπό την ομπρέλα του Νοσοκομείου Χατζηκώστα. Από 1/1/15 έχουν περάσει στην υγειονομική περιφέρεια, για την οποία, δυστυχώς, είναι τεράστιος ο όγκος. Τα έχουμε ξαναπεί, η 6η υγειονομική περιφέρεια είναι η μεγαλύτερη στην Ελλάδα καθώς επιβλέπει 32 νοσοκομεία και 69 Κέντρα Υγείας και οι άνθρωποι δυσκολεύονται πραγματικά. Η καθημερινότητά μας είναι δύσκολη. Στις παραγγελίες, στην τροφοδοσία με πετρέλαιο… Θλίβομαι που το λέω αλλά το κέντρο υγείας Κόνιτσας έμεινε για κάποιες μέρες χωρίς πετρέλαιο, μέσα στην καρδιά του χειμώνα, γιατί δεν μπορούσαμε να διεκπεραιώσουμε τις διαδικασίες.  Όποτε αυτό ήταν ένα από τα ζητήματα.

(ΒΣ): Δεν είναι ένα απλό θεματάκι το να μένει ένα Κέντρο Υγείας σε ορεινή περιοχή, χωρίς πετρέλαιο…

(ΛΓ): Κάναμε πολύ μεγάλες προσπάθειες αλλά δεν μπορούσαμε να επωμιστούμε την ευθύνη μιας δαπάνης η οποία δεν ξέραμε αν θα καλυφθεί στην πορεία. Σε άλλες περιπτώσεις, όπως στο υγειονομικό υλικό και στο φάρμακο, με ευθύνη της διοίκησης του νοσοκομείου μας και προσωπική ευθύνη δική μου, δανείσαμε υλικά και φάρμακα στα Κέντρα Υγείας προκειμένου να λειτουργήσουν και θα δούμε στην πορεία πως θα καλυφθούν αυτές οι δαπάνες. Το δεύτερο θέμα που τέθηκε, είναι η λειτουργία του πολυδύναμου, ένα θέμα στο οποίο αναφέρθηκε και ο περιφερειάρχης και ο κύριος Τασούλας. Έχει παραληφθεί το πολυδύναμο από το Χατζηκώστα, αλλά είναι θέμα στελέχωσης πλέον, είναι θέμα χρηματοδότησης, είναι θέμα γιατί κινδυνεύει ακόμα και η φύλαξη και η συντήρησή του. Είναι ένα κτήριο που αν το αφήσουμε χωρίς συντήρηση…

(ΒΣ): Θα πέσει να μας πλακώσει! Και τι θα γίνει κύριε Γεωργόπουλε;

(ΛΓ): Γι’ αυτό ενημερώσαμε τον Υπουργό, να είναι στα υπόψη. Πρέπει να πω ότι ήταν ενήμερος όπως και οι σύμβουλοί του ήταν ενήμεροι για τα θέματα, γιατί είχαμε στείλει από την πρώτη στιγμή μία έκθεση αξιολόγησης της υφιστάμενης κατάστασης των νοσοκομείων, όλοι οι διοικητές. Είχαν λοιπόν μία γνώση των προβλημάτων τα οποία αναπτύχθηκαν σε μεγαλύτερο βαθμό κατά τη διάρκεια της σύσκεψης.  Συνεπώς το πολυδύναμο είναι ένα πρόβλημα, χρειάζεται στελέχωση, χρειάζεται χρηματοδότηση, είχα σχέδια και επανέρχομαι σε αυτό που συζητούσαμε πριν για το εάν διαταράσσεται η λειτουργία των νοσοκομείων με τις πολιτικές αλλαγές. Δυστυχώς κάποια μεγάλα πρότζεκτ μένουν στη μέση. Γιατί δεν γνωρίζουμε τις προθέσεις της νέας διοίκησης του υπουργείου. Μέχρι να δούμε τις προθέσεις της νέας διοίκησης, τις νέες στρατηγικές, αφήνουμε πίσω κάποια πράγματα και τρέχουμε την καθημερινότητα, την καθημερινή λειτουργία του νοσοκομείου. Θα σας φέρω κάποια παραδείγματα. Είχα σκοπό να ξεκινήσουμε το καινούργιο κυλικείο του νοσοκομείου, με σύμπραξη δημόσιου-ιδιωτικού τομέα. Δεν είμαι σε θέση αυτή τη στιγμή να γνωρίζω αν η παρούσα κυβέρνηση είναι υπέρ των συμπράξεων δημοσίου-ιδιωτικού τομέα και αντίστοιχα με το πάρκινγκ του νοσοκομείου, για το οποίο δεν έχουμε τα χρήματα, είχα σκοπό με κάποια σύμπραξη δημόσιου-ιδιωτικού τομέα να το φτιάξουμε. Τώρα είμαστε σε αναμονή και περιμένουμε να δούμε λίγο πως θα προχωρήσουμε. Είναι και σύντομος ο χρόνος, να πούμε την αλήθεια, είναι μόλις δύο μήνες που υπάρχει αυτή η ηγεσία στο υπουργείο. Θα δούμε από δω και πέρα, στις επόμενες συναντήσεις τις προθέσεις και να μας δοθούν οι κατευθυντήριες οδηγίες.  Ένα τρίτο θέμα το οποίο τέθηκε από εμένα, εκπροσωπώντας τους ανθρώπους του νοσοκομείου Χατζηκώστα, είναι η επιβάρυνση από όμορους νομούς. Δηλαδή, αυτή τη στιγμή, για παράδειγμα, υπάρχει ένα πρόβλημα στην παθολογική κλινική της Λευκάδας. Φεύγουν λοιπόν τα περιστατικά από τη Λευκάδα και επιβαρύνεται το νοσοκομείο της Πρέβεζας, στη συνέχεια η Άρτα και εμείς. Έρχονται ορθοπεδικά περιστατικά από όλη την Ήπειρο, καρδιολογικά περιστατικά από τη Δυτική Μακεδονία, ακόμη και από την Πτολεμαΐδα και την ίδια στιγμή, στους προϋπολογισμούς μας, κάθε χρόνο υπάρχει μία οριζόντια περικοπή, χωρίς να συνυπολογίζεται η κίνηση. Αυξάνεται κίνησή μας από δυσλειτουργία περιφερειακών νοσοκομείων όμορων νομών, χωρίς αυτό να συνυπολογίζεται στον προϋπολογισμό.  Καλούμαστε λοιπόν εμείς, και να έχουμε περισσότερη κίνηση και να μας μειώνουν τον προϋπολογισμό.

(ΒΣ): Αυτά δεν τα ξέρει η ηγεσία, κύριε διοικητά; Το λέω γιατί αυτό, καταρχήν υπήρχε ανέκαθεν. Δευτερευόντως, όταν αποφασίζεις ότι κρατάς νοσοκομεία θα πρέπει να λειτουργούν με τέτοιο τρόπο ώστε να μην επιβαρύνουν τη λειτουργία κάποιων άλλων.

(ΛΓ): Νομίζω ότι θα έπρεπε να γίνει ένας γενικότερος ανασχεδιασμός. Εκτιμώ πως είναι ενήμερη η ηγεσία του υπουργείου. Η προηγούμενη ηγεσία είχε προσπαθήσει μέσω της ΕΣΑΝ Α.Ε., η οποία κατά τη γνώμη μου, κακώς έχει δαιμονοποιηθεί, να συσχετίσει τη νοσηλευτική κίνηση με τους προϋπολογισμούς. Αυτός είναι και ο ρόλος της. Αυτό θα ήταν και προς όφελος του νοσοκομείου Χατζηκώστα καθώς θα ήταν εξορθολογισμός της κατάστασης.  Δεν ξέρω ακόμη τις προθέσεις στα σχέδια των προηγούμενων και νομίζω ότι γενικότερα υπάρχει μία ηρεμία, αναμένοντας τις γενικότερες εξελίξεις στο οικονομικό επίπεδο ώστε και το υπουργείο υγείας να κινηθεί αντίστοιχα.

(ΒΣ): Μάλιστα. Από όλα αυτά τα ζητήματα που υποβάλλατε στον Υπουργό…

(ΛΓ): Έχω κι άλλα.

(ΒΣ): Θα τα ακούσω όλα, είμαι έτοιμη να τα ακούσω όλα και στο τέλος της παρουσίασής σας να μου πείτε και σε ποια απ αυτά απάντησε. Δηλαδή σε ποια έδωσε συγκεκριμένες απαντήσεις του τύπου «αυτό θα γίνει τότε, αυτό θα γίνει αύριο, αυτό δεν θα γίνει καθόλου».

(ΛΓ): Στην ατζέντα που έθεσα για το νοσοκομείο Χατζηκώστα, δεν πήραμε συγκεκριμένες απαντήσεις, πέρα από το επόμενο θέμα που θα σας έλεγα, αναφορικά με την έλλειψη προσωπικού, ότι θα γίνει διετής η θητεία του επικουρικού προσωπικού, με δικαίωμα ανανέωσης για άλλον ένα χρόνο.  Είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, είναι ένα σωστό μέτρο ώστε κάποιος γιατρός που έρχεται από άλλο μέρος της Ελλάδας ή και από τα Γιάννενα να ξέρει ότι μπορεί να κάνει έναν σχεδιασμό για τη ζωή του, για το βιογραφικό του, για τρία έτη αντί για έναν χρόνο που είναι τώρα. Θα αυξήσει το κίνητρο για κάποιον ώστε δηλώσουν θέσεις στα επικουρικά. Επικουρικές, για να καταλαβαίνει ο κόσμος, είναι οι έκτακτες θέσεις. Σε αυτό μας απάντησε ο υπουργός αλλά γενικώς το πλαίσιο ήταν «σήμερα σας ακούω, σε δύο μήνες θα έρθω με λύσεις στα ζητήματα που τέθηκαν σήμερα».

(ΒΣ): Γελάω, κύριε Γεωργόπουλε γιατί στο τάξιμο δε χαλάει η δουλειά, στο δόσιμο χαλάει. Για να μη θεωρηθώ προβοκάτορας, δεν το λέω μόνο για τον σημερινό υπουργό. Το λέω διαχρονικά, διότι την πόρτα του νοσοκομείου, και του ενός και του άλλου, τις  πέρασαν τους τελευταίους μήνες αρκετοί υπουργοί. Το θέμα είναι  τι μένει τελικώς και τι γίνεται…

(ΛΓ): Νομίζω γίνανε πράγματα. Εγώ σε μόλις 15 μήνες που βρίσκομαι σε αυτή τη θέση έχω συναντήσει τρείς υπουργούς, έξι αναπληρωτές υπουργούς, 3 διοικητές υγειονομικών περιφερειών, τέσσερεις αναπληρωτές διοικητές υγειονομικών περιφερειών. Νομίζω ότι καθένας που έρχεται, έρχεται με πρόθεση να βοηθήσει και να βελτιώσει την κατάσταση της υγείας, για να είμαστε ειλικρινείς. Από κει και πέρα, κάποια πράγματα γίνονται, κάποια δεν είναι τόσο εύκολο να γίνουν. Αν θυμάστε, και ο κύριος Γρηγοράκος, ο προηγούμενος αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, στην επισκέψή του, τον Οκτώβριο, είχε έρθει και είχε πει σε όλα τα ζητήματα που του είχαμε θέσει, ότι θα βρεθεί λύση. Κάποια απ αυτά είδαμε στην πορεία ότι όντως γίνανε. Κάποια άλλα, ήταν εκ των πραγμάτων ανέφικτα, καλή ώρα του πολυδύναμου που, αν θυμάστε, είχε πει να ενσωματωθεί στο Χατζηκώστα και να λειτουργήσει ως μονάδα του Χατζηκώστα, το οποίο δεν γίνεται γιατί είναι Ευρωπαϊκό πρόγραμμα, ευρωπαϊκή οδηγία. Αν γίνει αυτό θα πρέπει να επιστρέψουμε πίσω τα 8 εκατομμύρια ευρώ που κόστισε αυτό το κτίριο.

(ΒΣ): Και  που θα τα βρούμε  να τα δώσουμε πίσω;

(ΛΓ): Γι αυτό πρέπει να το λειτουργήσουμε.

(ΒΣ): Ε, προφανώς! Αυτό είναι απλή λογική!

 (ΛΓ): Να σας πω άλλα θέματα τα οποία τέθηκαν από μέρους μου. Το ένα είναι ο εξοπλισμός του ακτινολογικού μας εργαστηρίου, στον οποίο έχουμε κολλήσει γραφειοκρατικά. Εδώ και 1.5 χρόνο προσπαθώ να ξεμπλοκάρω τη διαδικασία ώστε να αγοράσουμε εξοπλισμό 1,6 εκατομμυρίου ευρώ, τα οποία προέρχονται από την αποζημίωση του ελληνικού κράτους από τη  Siemens. Δυστυχώς, γραφειοκρατικές διαδικασίες δεν μας έχουν επιτρέψει να πάρουμε και να εγκαταστήσουμε αυτόν τον εξοπλισμό ο οποίος είναι εξαιρετικά χρήσιμος για το νοσοκομείο Χατζηκώστα. Λειτουργούμε με μηχανήματα 35ετίας, με ότι αυτό συνεπάγεται για το προσωπικό για τους ασθενείς, για τους συμπολίτες μας.

(ΒΣ): Ποια γραφειοκρατία είναι αυτή που κρατά τέτοια σημαντικά ζητήματα πίσω; Εγώ θυμάμαι Άδωνι Γεωργιάδη, υπουργό τότε, να δίνει εντολή, με αφορμή τον αξονικό που είχε παρουσιάσει μία βλάβη να λέει «κάντε το», με συνοπτικές διαδικασίες να αποκαθίστανται οι βλάβες και να δίνονται ξανά τα μηχανήματα άμεσα για τη χρήση των ασθενών.

(ΛΓ): Πράγματι. Ήταν στην αρχή της θητείας μου στο Χατζηκώστα και αντίστοιχα του κυρίου Βάββα στο Πανεπιστημιακό. Είχε χαλάσει μία λυχνία στον αξονικό ή μαγνητικό τομογράφο και είχε δοθεί εντολή επισκευής, αξίας 40 χιλιάδων ευρώ γιατί δεν είχε δικαίωμα ο διοικητής να υπογράψει απευθείας ανάθεση 40 χιλιάδων ευρώ.  Σε κάποιες τέτοιες περιπτώσεις, τουλάχιστον ο κύριος Γεωργιάδης, όπως είπατε, όντως λειτουργούσε άμεσα και αποτελεσματικά και μάλιστα και ο περιφερειάρχης την ομιλία του προχθές αλλά και στο παρελθόν, έχει τονίσει ότι όταν τίθενται τέτοια θέματα, πρέπει να ξεπερνάμε τις γραφειοκρατικές διαδικασίες και μάλιστα ο ίδιος έχει βοηθήσει στο παρελθόν επ αυτού. Αλλά εδώ μιλάμε τώρα για ένα σημαντικά μεγαλύτερο ποσό, μιλάμε για 1,6 εκατομμύρια ευρώ, για μία πλήρη ανακαίνιση του ακτινολογικού εργαστηρίου την οποία θα προσπαθήσω να επιτύχω. Δυστυχώς συμβαίνουν και αυτά. Δυστυχώς ή ευτυχώς, βρεθήκαμε σε μία προεκλογική περίοδο, που σημαίνει ότι επί 2 -3 μήνες τα πράγματα δεν κινούνταν τόσο γρήγορα. Μετά τις εκλογές, είχαμε πάλι δύο μήνες μέχρι να τοποθετηθούν οι καινούργιοι άνθρωποι στο υπουργείο υγείας, γενικοί γραμματείς, οι διοικητές των ΥΠΕ και πάλι χρόνος ώστε να ξεκινήσουν τα πράγματα. Εκ των πραγμάτων θεωρώ πως είτε εκλογές, είτε ανασχηματισμός, φέρνουν πίσω τα πράγματα.

(ΒΣ): Σήμερα, κύριε διοικητά, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση, τι σας προβληματίζει περισσότερο στη λειτουργία του νοσοκομείου;

(ΛΓ): Αυτό είναι ακόμα ένα θέμα απ αυτά που τέθηκαν στη συνάντηση. Νομίζω πως είναι η χρηματοροή που με προβληματίζει. Είχε γίνει μία προσπάθεια και είχαμε φέρει τους προμηθευτές κοντά στο τετράμηνο και τώρα με αυτή τη μεταβατική περίοδο έχουμε φτάσει στο επτάμηνο – οκτάμηνο.

(ΒΣ): Σε λίγο δεν θα δίνουν υλικά οι προμηθευτές και βλέποντας, αν θέλετε, και μία περίεργη κατάσταση.

(ΛΓ): Το να φέρουμε τους προμηθευτές κοντά στο τρίμηνο, ήταν στη στοχοθεσία της προηγούμενης ηγεσίας του υπουργείου. Για να μιλήσουμε με όρους της αγοράς, όταν λέμε τρίμηνο,  είναι σαν να μιλάμε για μετρητά. Όλοι οι προμηθευτές είναι πολύ χαρούμενοι να πληρώνονται στο τρίμηνο. Έγινε και πολύς ντόρος τις προηγούμενες ημέρες σχετικά με τα αποθεματικά των νοσοκομείων και νομίζω υπήρξε και μεγάλη παρερμηνεία γιατί πολλοί ερμήνευσαν ότι κόπηκαν κατά 50% οι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων. Δεν ισχύει αυτό, ο προϋπολογισμός παραμένει σταθερός. Αυτό που μειώθηκε είναι η δόση για τις πληρωμές του Ιανουαρίου.

(ΒΣ): Σας προβληματίζει ωστόσο όλη αυτή η καθυστέρηση,  μήπως δημιουργήσει μία δυσλειτουργία στις συναλλαγές που έχετε με τους προμηθευτές και ξαφνικά βρεθούμε σε μία κατάσταση που δεν θα μπορούμε να παίρνουμε ούτε τα βασικά για το νοσοκομείο;

(ΛΓ): Νομίζω κάθε διοικητής, σε οποιοδήποτε νοσοκομείο του κόσμου, θα ήθελε να έχει, όχι απλά στο τρίμηνο αλλά ακόμα και να προκαταβάλει τις πληρωμές. Θα ήθελε να έχει τους προμηθευτές χαρούμενους, να έχει μία άριστη επαγγελματική σχέση. Δυστυχώς αυτή τη στιγμή έχουμε ξεκινήσει και γινόμαστε αποδέκτες επιστολών και τηλεφωνημάτων από τους προμηθευτές οι οποίοι ζητάνε να πληρωθούν τα τιμολόγιά τους. Εννοείται πως είναι στις άμεσες προτεραιότητές μας,  όπως επίσης μας απασχολεί και η στελέχωση που αναφέρθηκε πριν. Έχουμε φτάσει αυτή τη στιγμή σε διοικητικό προσωπικό κοντά στο 60% της κάλυψης των οργανικών θέσεων.

(ΒΣ): Για πέστε μου λίγο τι γίνεται, διότι ο υπουργός χθες δεσμεύτηκε για 1.100 θέσεις ιατρών και τεχνολόγων.

(ΛΓ): Είναι κάτι το οποίο ήταν ήδη στα σκαριά, νομίζω πως απλά μένει η προκήρυξη και καλό θα είναι να προκηρυχθούν αυτές οι 1.100 θέσεις.

(ΒΣ): Τι γίνεται με αυτές τις θέσεις; Που έχουν κολλήσει; Τις ακούω από προηγούμενες κυβερνήσεις, τις ξανα-ακούω τώρα απ την καινούργια. Τι θα γίνει;

(ΛΓ): Μας έχει ζητηθεί να καταγράψουμε τις κενές θέσεις και τις άμεσες ανάγκες μας. Οι υπηρεσίες του νοσοκομείου μας κινήθηκαν άμεσα. Καταγράψαμε και αποστείλαμε.  Μακάρι να γίνουν αυτές οι προσλήψεις.

(ΒΣ): Λοιπόν, με ενημερώνουν οι τηλεθεατές: «Η πρόσφατη απόφαση πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου υγείας να προχωρήσει στην αφαίρεση ταμειακών διαθεσίμων, προκάλεσε αρκετές αντιδράσεις, σε μία περίοδο που οι προβλέψεις προϋπολογισμού κατατείνουν σε μία νέα περικοπή σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Ο Κουρουμπλής τόνισε πως τα χρήματα θα επέστρεφαν στο Γενικό Λογιστήριο του κράτους, ότι θα καλύψει όλες τις ανάγκες των νοσοκομείων και ότι δεν υπάρχει πρόβλημα μέχρι Αύγουστο – Σεπτέμβριο». Πώς γίνεται αυτό, από τη στιγμή που με μία μείωση των ταμειακών διαθεσίμων, όσο κι αν η κυβέρνηση υπόσχεται το αντίθετο, μπορεί να τιναχτούμε και στον αέρα;

(ΛΓ): Ο κόσμος μπερδεύεται με τις έννοιες τις λογιστικές και τις οικονομικές. Άλλο προϋπολογισμός, άλλο η χρηματοροή, άλλο τα αποθεματικά. Είναι τρεις διαφορετικές έννοιες. Αυτή τη στιγμή, δεν επηρεάστηκαν οι προϋπολογισμοί  των νοσοκομείων. Παρέμειναν ως είχαν. Επηρεάζεται η χρηματοροή. Δηλαδή, πέρυσι τέτοια εποχή, είχαμε πάρει ένα Χ ποσό. Φέτος, τα περισσότερα νοσοκομεία της Ελλάδας πήρανε το 50% αυτού του ποσού, με εξαίρεση το Χατζηκώστα και άλλα δύο νοσοκομεία που πήραμε το 100% των δαπανών μας για το Γενάρη. Τώρα, το θέμα αποθεματικών. Κάθε νοσοκομείο κάνει τη διαχείρισή του. Εμείς στο Χατζηκώστα, έχουμε πάγιες λειτουργικές δαπάνες περίπου 150.000 ευρώ τον μήνα σε πετρέλαιο, ρεύμα και τρόφιμα, με αποτέλεσμα να αφήνουμε πάντα στο ταμείο μας 300.000 ευρώ ώστε να καλύψουμε τις ανάγκες μας ότι και να γίνει, ακόμα και αν καθυστερήσει η χρηματοροή από το Υπουργείο. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να μείνει το νοσοκομείο χωρίς πετρέλαιο, χωρίς ρεύμα ή χωρίς τρόφιμα. Τους υπόλοιπους τους αφήνουμε λίγο πίσω. Για να ξεκαθαρίσω λίγο την κατάσταση, υπήρχαν νοσοκομεία που στο ταμείο τους είχαν και δυόμισι και τρία και τέσσερα εκατομμύρια ευρώ. Γιατί είχαν αυτά τα ποσά; Γιατί ενώ είχαν προσπαθήσει να πληρώσουν τους προμηθευτές, λόγω και των οικονομικών συγκυριών, κάποιοι από τους προμηθευτές δεν είχαν ασφαλιστική ή φορολογική ενημερότητα και δεν μπορούσαν να πληρωθούν, με αποτέλεσμα αυτά τα λεφτά να παραμείνουν στο ταμείο του νοσοκομείου.  Αυτά είναι ουσιαστικά τα αποθεματικά που τραβήχτηκαν. Δεν σημαίνει ότι δεν θα χρειαστεί να τα πληρώσουμε αύριο-μεθαύριο. Επαναλαμβάνω πως αυτό δεν ισχύει για το νοσοκομείο Χατζηκώστα. Στο νοσοκομείο το δικό μας η κατάσταση είναι καλή. Κάνουμε μία χρηστή διαχείριση των ταμειακών διαθεσίμων.

(ΒΣ): Εδώ μου έχουν βάλει και το θέμα των εφημεριών. Εκεί, λέει, που ο διοικητής μας είχε φροντίσει μια χαρά και παίρναμε τις εφημερίες μας, τώρα έχουμε ξανά θέμα.

 (ΛΓ): Είναι μεγάλο το ζήτημα με τις εφημερίες. Αν θυμάστε, ήταν στις εξαγγελίες Γρηγοράκου το ότι θα πληρωθούν οι εφημερίες. Εμείς κάνουμε οριζόντιες περικοπές. Τα προγράμματα που κατεβαίνουν, ξεπερνούν το μπάτζετ που έχουμε, με αποτέλεσμα εγώ, ως διοικητής, στο τέλος του μήνα αναγκαστικά να κόβω 10- 20%. Μας ζητήθηκε λοιπόν προ καιρού, να αποστείλουμε τις περικοπές για το ’12, το ’13, το ’14 και αυτές φαίνεται ότι δρομολογείται να πληρωθούν. Τώρα, για τις τωρινές τις εφημερίες, γίνεται μία προσπάθεια να πληρωθούν αρχές Απριλίου, θα το ξέρω τις επόμενες ημέρες. Σίγουρα οι άνθρωποι έχουν δίκιο, θέλουν να πάρουν τα λεφτά τους, αλίμονο, δε νομίζω να υπάρχει διοικητής στην Ελλάδα που να θέλει εσκεμμένα να πηγαίνει πίσω αυτό το πράγμα.

(ΒΣ): Το αντιλαμβάνομαι. Λοιπόν, έρχομαι τώρα στην καθημερινή λειτουργία. Μου λένε εδώ: «Τι γίνεται με τα χειρουργεία;  Μπορούν να εξυπηρετηθούν σε εύλογο χρονικό διάστημα; Κατά καιρούς σε σημαντικά χειρουργεία, υπάρχει μία καθυστέρηση». Για πέστε μου, λοιπόν, τι γίνεται με το θέμα των χειρουργείων κύριε Γεωργόπουλε.

(ΛΓ): Δεν μπορούμε να γενικεύσουμε γιατί είναι άλλα τα χειρουργεία της ΩΡΛ, άλλα τα χειρουργεία της ουρολογικής, αλλά της χειρουργικής  και άλλα τα οφθαλμολογικά.

(ΒΣ): Που νιώθετε ότι υπάρχει μεγαλύτερη ζήτηση;

 (ΛΓ): Έχουμε αυξημένη κίνηση στα χειρουργεία. Αυτό  βέβαια, είναι και ένας καλός δείκτης, δεν είναι αρνητικό.

(ΒΣ): Βέβαια, εμπιστεύονται τους γιατρούς σας…

 (ΛΓ): Και το νοσοκομείο. Έχουμε κάποιες εξαιρετικές κλινικές, υπάρχουν κλινικές οι οποίες είναι πολύ καλύτερα στελεχωμένες από ότι πέρυσι τέτοια εποχή, καλή ώρα η ΩΡΛ. Εκεί που είχαμε δύο ειδικούς γιατρούς και έναν επικουρικό, ανανεώσαμε τον επικουρικό και με κάποιους άλλους τρόπους έχουμε δύο ακόμη ειδικευμένους γιατρούς, με αποτέλεσμα να έχουμε 5 ΩΡΛ που χειρουργούν. Δεν έχω παρατηρήσει ιδιαίτερες αναμονές στο θέμα των χειρουργείων. Αν θέλει κάποιος, ας μας πει συγκεκριμένα. Εκεί που είναι το πρόβλημα, είναι με τους τραυματιοφορείς, στην έλλειψη προσωπικού που λέγαμε νωρίτερα. Αυτή τη στιγμή, έχουμε τρομερή έλλειψη τραυματιοφορέων και, δυστυχώς, καθυστερεί καμιά φορά ο προγραμματισμός του χειρουργείου λόγω του ότι δεν έχουμε τραυματιοφορείς εκείνη την ημέρα. Αυτό θεωρώ πως είναι το σημαντικότερο πρόβλημα, αυτή τη στιγμή, στη λειτουργία των χειρουργείων.

(ΒΣ): Θα ήθελα να μου πείτε αν έρχονται στο νοσοκομείο άποροι άνθρωποι εκμεταλλευόμενοι αυτό που είχε γίνει, το ότι μπορούν –και σωστά- να έχουν πρόσβαση. Με αφορμή ένα μήνυμα που μου ήρθε εδώ: «Καλησπέρα, είμαι άπορος και χρειάζομαι οδοντίατρο. Το νοσοκομείο κάνει μόνο εξαγωγές. Τι να κάνω; Σας παρακαλώ, ρωτήστε τον Διοικητή».

(ΛΓ): Όχι, μπορεί να κλείσει κανονικά ραντεβού. Έχουμε τρεις οδοντιάτρους. Παράλληλα, το έχω ξαναπεί ότι το θέμα των ανασφάλιστων ήταν ένας μύθος. Δεν υπάρχει άνθρωπος που να ήρθε στα έκτακτα ανασφάλιστος και να έμεινε εκτός του νοσοκομείου.

(ΒΣ): Από 1η Απριλίου καταργείται το πεντάευρο. Αυτό τι σημαίνει, πρακτικά, για τα νοσοκομεία κύριε Γεωργόπουλε; Φαντάζομαι δεν θα θέλατε να καταργηθεί. Μπορεί για τον κόσμο αυτό το πεντάευρο να έχει μεγάλη σημασία. Για εσάς ήταν ένα έσοδο, φαντάζομαι, σημαντικό.

(ΛΓ): Προσωπικά δεν θα ήθελα να καταργηθεί το πεντάευρο. Επίσης δεν μας έχει έρθει καμία οδηγία κατάργησης του πεντάευρου ως τώρα, τουλάχιστον ως σήμερα που διάβασα την αλληλογραφία.

(ΒΣ): Μέχρι σήμερα δεν έχει έρθει η οδηγία;

 (ΛΓ): Όχι.

(ΒΣ): Η κυβέρνηση σκίζει τα ιμάτιά της ότι αυτό θα ισχύσει από την 1η Απριλίου.

 (ΛΓ): Εμάς δεν μας έχει έρθει κάποια οδηγία. Το 5ευρώ είναι ένα μικρό αλλά σημαντικό έσοδο για το νοσοκομείο και αν αναλογιστείτε ότι το Πανεπιστημιακό αυτή τη στιγμή, στα τακτικά ιατρεία είναι το νούμερο 2 νοσοκομείο στην Ελλάδα, μετά τον Ευαγγελισμό σε επισκέψεις, καταλαβαίνετε τι έσοδα έχει. Εμείς με αυτό το έσοδο, πληρώνουμε τους επικουρικούς. Καλύπτουμε ένα σωρό μικρές δαπάνες του νοσοκομείου τις οποίες πιθανώς να αδυνατούμε μετά να τις πληρώσουμε. Και να πούμε και κάτι άλλο, που κανονικά δεν θα έπρεπε να το λέω δημόσια αλλά όποιος έχει έρθει και μας είπε «δεν έχω το πεντάευρο», τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, κανείς δεν του στάθηκε εμπόδιο στο να κλείσει ένα ραντεβού στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία.

(ΒΣ): Έχουν πρόσβαση όλοι σε όλους ή υπάρχουν μεγαλογιατροί στους οποίους δεν έχεις εύκολα πρόσβαση;

(ΛΓ): Στο δικό μας το νοσοκομείο, έχουν πρόσβαση όλοι σε όλους. Κατηγορηματικά. Σίγουρα υπάρχει διαβάθμιση. Υπάρχουν διευθυντές, υπάρχουν επιμελητές Α, επιμελητές Β,  υπάρχει μία ιεραρχία και είναι σεβαστή. Υπάρχει ένα οργανόγραμμα λειτουργίας του νοσοκομείου, υπάρχει διευθυντής ιατρικής υπηρεσίας, αλλά νομίζω ότι είναι όλοι ανήκουν στο ίδιο σύστημα, στο ΕΣΥ και είναι όλοι προσβάσιμοι. Και εγώ και όλο το προσωπικό του νοσοκομείου εξυπηρετούμε τους συμπολίτες μας, ανεξαρτήτως οικονομικής δυνατότητας, ανεξάρτητα, πλέον, και ασφαλιστικής ικανότητας.

(ΒΣ): Πόσο καιρό είστε στο τιμόνι του Χατζηκώστα, κύριε Γεωργόπουλε;

(ΛΓ): 14 μήνες.

(ΒΣ): 14  μήνες είναι κάτι παραπάνω από χρόνος. Είχατε κάποιες καταγγελίες για χρηματισμό; Πράγματα τα οποία σας στενοχωρήσαν;

(ΛΓ): Σίγουρα. Είναι ένας χώρος ο οποίος δεν είναι ο πλέον ευχάριστος. Θεωρώ ήρωες τους ανθρώπους που εργάζονται σε όλα τα νοσοκομεία της Ελλάδος. Καθημερινά μπαίνω στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, καθημερινά βρίσκομαι στα έκτακτα. Δύσκολες συνθήκες, πάρα πολλά στενάχωρα γεγονότα. Ο χώρος της υγείας έχει να κάνει με πόνο. Για να απαντήσω στο αρχικό σας ερώτημα. Καταγγελίες για χρηματισμό υπήρχαν μόνο προφορικές. Γραπτή, όλο αυτό το διάστημα, δεν υπήρξε ούτε μία.

(ΒΣ): Γιατί οι προφορικές δεν έγιναν γραπτές κατά την άποψή σας; Υπήρχε κάποιος φόβος; Μην κρυβόμαστε τώρα, λένε «αν το κάνουμε, μικρή είναι η κοινωνία, δεν θα μας ξανά κοιτάξει κανένας γιατρός, θα πάμε σαν το σκυλί στο αμπέλι».

(ΛΓ): Υπήρχαν γραπτές καταγγελίες για άλλους λόγους, όχι όμως για χρηματισμό. Υπάρχουν καταγγελίες για κακή άσκηση ιατρικής, ελάχιστες μεν αλλά υπάρχει κόσμος, όπως σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου, που προσφεύγει δικαστικά εναντίον του νοσοκομείου ή του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, ακόμα και διοικητικά υπάρχουν. Υπάρχει μία χαοτική νομοθεσία αυτή τη στιγμή, ακόμη και για μετακινήσεις προσωπικού. Είναι ένας πολύ μεγάλος, πολυδιάστατος οργανισμός το νοσοκομείο, με τουλάχιστον 41 διαφορετικές ειδικότητες. Δε μιλάω για ιατρικές ειδικότητες, μιλάω για ειδικότητες επαγγελματικές. Νοσηλευτές, φαρμακοποιοί, γιατροί, οδηγοί, βοηθοί θαλάμων, οικονομολόγοι, πληροφορικάριοι…

(ΒΣ): Διαβάζω ένα μήνυμα «Βίλιαν καλησπέρα. Σήμερα στο ΙΚΑ είχαν κλείσει το μηχάνημα προτεραιότητας. Πήγα στις 10.30, με άδεια από τη δουλειά μου και δεν μπόρεσα να εξυπηρετηθώ. Έχει κανείς να πει κάτι γι’ αυτό; Σε ευχαριστώ». Κύριε Γεωργόπουλε, πολλές φορές μου έρχονται κάποια παράπονα και για το ΙΚΑ. Βέβαια εσείς δεν είστε διοικητής του ΙΚΑ, είστε διοικητής νοσοκομείου αλλά οι δομές υγείας έχουν μεταξύ τους μία συνεργασία.

(ΛΓ): Έχουν, ναι. Μάλιστα το πρώην ΙΚΑ, έχει ενσωματωθεί πλέον στην Πρωτοβάθμια και έτσι, ουσιαστικά, η σχέση του με το Χατζηκώστα είναι όπως αυτή που έχουν και τα έξι Κέντρα Υγείας του νομού. Απλά είμαστε σε αυτή τη μεταβατική φάση κατά την οποία, όπως είπα και πριν, πρέπει να λύσουμε κάποια σημαντικά θέματα λειτουργίας των μονάδων, των δομών της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

(ΒΣ): Δεν θα έπρεπε να τα έχουμε λύσει αυτά;

(ΛΓ): Θα έπρεπε, ναι. Προσπαθούμε. Και ο κύριος Φώτος που είναι ο διευθυντής του ΙΚΑ, νομίζω ότι είναι ένας άνθρωπος που είναι κατά πάνω στη λειτουργία αυτής της μονάδας. Μπορείτε να καλέσετε και τον κύριο Φώτο κάποια στιγμή, είναι ένας εξαιρετικά αξιόλογος άνθρωπος, είναι ορθοπεδικός και πραγματικά τρέχει για όλα τα θέματα του ΠΕΔΥ Ιωαννίνων. Συμμερίζομαι την εμπειρία του συμπολίτη μας αλλά είναι και πάρα πολύ μεγάλος ο όγκος. Εξυπηρετούμε χιλιάδες περιστατικά κάθε μήνα και είναι φυσικό και επόμενο, όσο καλοί και να είναι οι άνθρωποι, όσες προσπάθειες και να κάνουν να εξυπηρετήσουν, να υπάρχουν κάποια παράπονα. Το έχω ξαναπεί, δεν υπάρχει σύστημα υγείας στον κόσμο, ούτε στα πιο προηγμένα συστήματα υγείας του Καναδά και της Αυστραλίας να μην έχει προβλήματα. Νομίζω χρειάζεται κατανόηση και από τις δύο μεριές και επισήμανση αυτών των προβλημάτων ώστε να λύνονται.

(ΒΣ): Μιας και έρχονται μηνύματα που μπορεί να μην είστε ο άμεσα ενδιαφερόμενος αποδέκτης εσείς, αλλά μιας και μιλάμε για υγεία, ένας τηλεθεατής μας έστειλε το εξής μήνυμα: «Μπορεί κάποιος συνταξιούχος του ΕΟΠΥΥ να κάνει ένεση στο πόδι, παραδείγματος χάρη, σε κάποιο νοσοκομείο; Αν ναι, πώς γίνεται; Έναντι ποιας αμοιβής; Διότι σε εξωτερικό γιατρό, κοστίζει 50 ευρώ συν την αγορά της ένεσης 70 ευρώ, σύνολο 120 ευρώ. Επί 10 ενέσεις το λιγότερο, σύνολο 1.200 ευρώ. Δεν είναι αμαρτία να πληρώνουμε και τις ενέσεις και τον γιατρό; Που είναι η δωρεάν περίθαλψη; Υπάρχουν γιατροί στο νοσοκομείο που να κάνουν ενέσεις και αν ναι, έναντι ποίου κόστους; Ευχαριστώ». Είναι ζητήματα που απασχολούν τους τηλεθεατές».

(ΛΓ): Δεν είμαι σε θέση να απαντήσω αυτή τη στιγμή καθώς δεν το γνωρίζω το θέμα, όμως θα το διερευνήσω και ο συγκεκριμένος τηλεθεατής να έρθει να με ζητήσει και θα του απαντήσω στο ερώτημα, θα το ψάξω.

(ΒΣ): Ο άπορος λέει «έκλεισα ραντεβού με οδοντίατρο και μου είπε ότι δεν κάνουν σφραγίσματα και οδοντοστοιχίες. Τι λέει ο Διοικητής; Εγώ είμαι άπορος», μας λέει εδώ ο τηλεθεατής…

(ΛΓ): Δεν πιστεύω πως δεν κάνουμε σφραγίσματα. Οδοντοτεχνίτες δεν έχουμε αλλά σφραγίσματα κάνουμε. Η μονάδα του ΠΕΔΥ, του πρώην ΙΚΑ έχει και δυο οδοντοτεχνίτες, πιθανώς θα πρέπει να απευθυνθεί εκεί.

(ΒΣ): Μου λέτε να ρωτήσω για τα φακελάκια, έχω ήδη ρωτήσει. Ας ξαναρωτήσω. Πέφτουν φακελάκια;

(ΛΓ): Εγώ καλώ τον κόσμο αν έχει ζήσει τέτοια περιστατικά, να τα αναφέρει γραπτώς ώστε να κινηθούν οι διαδικασίες. Τώρα στο ότι αν υπάρχουν φακελάκια γενικά, νομίζω όλοι στην ίδια χώρα ζούμε και γνωρίζουμε τις ιδιαιτερότητες λειτουργίας και του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα υγείας. Δεν θα πρέπει να παραλείψω να πω ότι στην πόλη μας υπάρχει υψηλότατο επίπεδο παροχής υπηρεσιών υγείας και από τα δύο νοσοκομεία και από τις λοιπές δημόσιες δομές και από τις ιδιωτικές. Μην ξεχνάμε ότι έχουμε ένα «εργοστάσιο παραγωγής γιατρών», όπως ονομάζω την ιατρική σχολή, τη σχολή επιστημών υγείας  και τη σχολή νοσηλευτικής. Νομίζω ότι τα Γιάννενα είναι σε πολύ, πολύ καλύτερη κατάσταση, αν συγκρίνουμε άλλες περιοχές της Ελλάδας. Και στην πρωτοβάθμια, δηλαδή τα Κέντρα Υγείας του νομού μας. Δεν υπάρχει κέντρο υγείας που να μην έχει μόνιμα δύο γιατρούς που εφημερεύουν, τη στιγμή που σε άλλες περιοχές της Ελλάδας αντιμετωπίζουν τρομερά προβλήματα. Μένει μόνο ένας γιατρός, κλείνουν κέντρα υγείας γιατί δεν έχουν το προσωπικό…

(ΒΣ): Κύριε διοικητά, με ρωτάνε πώς γίνονται οι προσλήψεις επικουρικού προσωπικού στο ακτινολογικό τμήμα. «Έχουμε κάνει αίτηση εδώ και τρία χρόνια και δεν πήραμε καμία απάντηση», αναφέρουν.

(ΛΓ): Μέσω της Υγειονομικής περιφέρειας. Θα πρέπει να απευθυνθούν στην Πάτρα. Νομίζω ότι ανακοινώνονται και στην ιστοσελίδα της 6ης Υγειονομικής περιφέρειας. Δεν είμαστε εμείς αυτοί που κάνουμε τις προκηρύξεις. Εμείς καταγράφουμε τις ανάγκες, τις αποστέλλουμε στην υγειονομική περιφέρεια και στο υπουργείο και αυτοί οι φορείς είναι αρμόδιοι για τη διαδικασία της προκήρυξης.

(ΒΣ): Συνεχίζω με τα ζητήματα του κόσμου: «Πνευμονολόγος είναι μόνο ένας και είναι κρίμα για ένα νοσοκομείο που λειτουργεί άψογα και πάνω από όλα ανθρώπινα». Είναι έτσι; Γιατί μόνο ένας;

(ΛΓ): Αυτό είναι που εισπράττω και εγώ. Νομίζω ότι λειτουργεί πράγματι ανθρώπινα. Ναι, έχουμε μόνο μία πνευμονολόγο, η οποία είναι και στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών. Αυτό που ήδη συζήτησα μαζί της, είναι να την αποδεσμεύσουμε από το ΤΕΠ, καλύπτοντας την εκεί ανάγκη με γενικούς γιατρούς, ώστε να μπορεί να εξυπηρετεί περισσότερο κόσμο.  Δυστυχώς υπάρχει μόνο μία πνευμονολόγος και δεν είναι η μόνη μονήρης ειδικότητα. Στο νοσοκομείο μας έχουμε μία πνευμονολόγο, μία ρευματολόγο, μία δερματολόγο,  έναν γαστρεντερολόγο.

(ΒΣ): Που να προλάβουν αυτοί οι άνθρωποι κύριε διοικητά;

(ΛΓ): Και σκεφτείτε πως καλύπτουν και τις κλινικές, δεν καλύπτουν μόνο τα τακτικά περιστατικά.

(ΒΣ): Πώς βγαίνει το έργο;

(ΛΓ): Δύσκολα. Είναι πιεσμένοι οι άνθρωποι. Έχουν γίνει επανειλημμένως έγγραφα, στα οποία αναλύουμε την κατάσταση και ζητούμε στελέχωση. Μην ξεχνάμε όμως ότι περάσαμε και μία 5ετία δυσκολιών κατά την οποία ήμασταν υποχρεωμένοι από τις μνημονιακές υποχρεώσεις να μην προβαίνουμε σε προσλήψεις και έπρεπε να ανταποκριθούμε υπό αυτές τις συνθήκες. Μακάρι τα πράγματα από δω και πέρα να εξελιχθούν καλύτερα. Μακάρι το Υπουργείο να μπορέσει να ανοίξει προσλήψεις, να ξεκινήσει διαδικασίες και να στελεχωθούμε. Έχουν δίκιο οι τηλεθεατές, όντως είναι μία η πνευμονολόγος και με πάρα, πάρα πολλά περιστατικά.

(ΒΣ): «Να συγχαρώ το νοσοκομείο Χατζηκώστα διότι το νοσηλευτικό προσωπικό είναι άψογο. Για το Πανεπιστημιακό δεν έχω την ίδια άποψη». Όταν θα είναι εδώ ο κύριος Βάββας, θα μου πείτε για το Πανεπιστημιακό. Εγώ έχω αναφορές πολύ καλές και από το Πανεπιστημιακό, θέλω να είμαι δίκαιη διότι έζησα πριν από λίγο καιρό στην αιματολογική κλινική του Πανεπιστημιακού νοσοκομείου και θέλω να το πω δημόσια. Έζησα αρκετές μέρες με ένα συγγενικό μου πρόσωπο. Γιατροί και νοσηλευτές ήταν κάτι παραπάνω από άνθρωποι. Κάτι πολύ παραπάνω. Αυτό θέλω να το πω, οφείλω να το πω. Και στην Ουρολογική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου. Τα αναφέρω για να είμαι δίκαιη. Παντού υπάρχουν ζητήματα και παντού μπορεί να υπάρχουν προβλήματα και παντού μπορεί να υπάρξουν και κάποιες συμπεριφορές που εκείνη την ώρα και πάνω στον πόνο μας δεν μας αρέσουν. Αυτό είναι αλήθεια, αλλά να μην τα μηδενίζουμε όλα.

(ΛΓ): Οφείλω να πω ότι τα δύο νοσοκομεία της πόλης λειτουργούν συνεργατικά και όχι ανταγωνιστικά.

(ΒΣ): Καλά τώρα, κύριε Γεωργόπουλε, με προκαλείτε! Έχω ζήσει περιόδους του «ξέρεις εμείς εδώ είμαστε καθηγητές, στο Χατζηκώστα δεν είναι καθηγητές». Αυτό υπήρχε και καλλιεργούνταν κιόλας. Γι’ αυτό και ο κόσμος λέει ότι το Χατζηκώστα είναι πιο ανθρώπινο και εγώ έχω την αίσθηση ότι είναι πιο ανθρώπινο.

(ΛΓ): Σε επίπεδο διοίκησης, έχουμε άριστη συνεργασία και με τον κύριο Βάββα, τον διοικητή και με την κυρία Κωστάκη. Νομίζω ότι και οι γιατροί μεταξύ τους, και οι κλινικές μεταξύ τους, έχουν συνεργασία σε πολύ καλό επίπεδο. Δεν έχουμε αντιμετωπίσει τέτοιου είδους προβλήματα. Τώρα το τι φήμη μπορεί να έχει κάθε νοσοκομείο είναι διαφορετικό θέμα. Οι πανεπιστημιακοί καθηγητές έχουν και άλλο ρόλο. Μην ξεχνάμε ότι τα Πανεπιστημιακά νοσοκομεία έχουν και εκπαιδευτικό ρόλο, δεν ανήκουν στο υπουργείο υγείας, ανήκουν στο Υπουργείο Παιδείας. Είναι πιο ιδιαίτερη κατάσταση αλλά για αυτά νομίζω ότι είναι καταλληλότερος ο κύριος Βάββας και όχι εγώ.

(ΒΣ): Συνεχίζουμε κάποια μηνύματα γιατί είναι πάρα πολλά. «Είναι πολύ καλό το γεγονός ότι από την κυβέρνηση της χώρας μέχρι την διοίκηση του νοσοκομείου, αναλαμβάνουν άνθρωποι που δεν είναι φθαρμένοι και μέσα στη διαπλοκή. Το Χατζηκώστα είναι σε πάρα πολύ καλό επίπεδο. Καλά λέει για το πεντάευρο ο Διοικητής και για χρηματισμούς γιατρών ότι δεν υπάρχουν. Μήπως υπάρχουν όμως πολίτες Α και Β κατηγορίας στις παροχές υγείας;», αυτό είναι το ερώτημα τηλεθεατή.

(ΛΓ): Γιατί να υπάρχουν πολίτες Α και Β κατηγορίας; Δεν συμφωνώ με αυτό. Νομίζω ότι όλοι έχουν πρόσβαση. Όλοι οι άνθρωποι του Χατζηκώστα δεν κατηγοριοποιούν τους πολίτες σε α β γ ή οτιδήποτε. Εκτιμώ ότι όλοι έχουν ακριβώς την ίδια αντιμετώπιση.

(ΒΣ): «Καλησπέρα. Έχω δύο παιδιά και έχω επισκεφτεί την παιδιατρική. Δυστυχώς, η συμπεριφορά των παιδιάτρων ήταν απαράδεκτη. Πως δεν μας έδειραν, επειδή πήγαμε βράδυ και επειδή ζήτησα να εξετάσουν και τα δύο παιδιά. Πλέον προτιμώ να πηγαίνω στο πανεπιστημιακό. Κλάσεις ανώτερο και πολύ ευγενικοί».  Θέλω να πιστεύω ότι ήταν ένα μεμονωμένο περιστατικό.

(ΛΓ): Θέλω να τοποθετηθώ επ αυτού. Κάθε παιδιατρική, κάθε νοσοκομείου, στην Ελλάδα  τουλάχιστον, είναι αυτή που είναι ο αποδέκτης των μεγαλύτερων παραπόνων λόγω και της υπερευαισθησίας των γονέων προς τα παιδιά. Το έχω ζήσει, από εκεί πηγάζουν τα περισσότερα προβλήματα. Η δική μας παιδιατρική, είναι μία κλινική η οποία ήταν υποστελεχωμένη. Πήραμε μια επικουρική γιατρό η οποία μας βοηθάει πάρα πολύ και περιμένουμε μέσα στον επόμενο μήνα να στελεχωθεί με άλλο ένα άτομο. Κατανοώ το παράπονό της τηλεθεάτριας αλλά πρέπει να βλέπουμε και την οπτική γωνία των γιατρών. Είναι λίγοι και εξυπηρετούν πάρα πολλά περιστατικά. Θα σας πω ότι στο Χατζηκώστα έχουμε 800 τοκετούς τον χρόνο και το Πανεπιστημιακό έχει 1.300. Στην παιδιατρική μας,  έχουμε μόλις τέσσερις γιατρούς, οι οποίοι καλύπτουν και τη μαιευτική- γυναικολογική κλινική. Και αυτοί έχουν τα παράπονά τους, γιατί το έχω συζητήσει πάρα πολλές φορές, τους έχω καλέσει σε συναντήσεις ώστε να συζητήσουμε για παράπονα που μας έρχονται από την παιδιατρική κλινική. Φταίμε και εμείς ως πολίτες και φυσικά βάζω και τον εαυτό μου μέσα. Θέλουμε να εξυπηρετηθούμε αυτή τη στιγμή, δεν τηρούμε τα ωράρια, δεν τηρούμε τα επισκεπτήρια, δεν τηρούμε τους χρόνους που μας λένε οι γιατροί ότι θα ενημερωθούμε. Είμαστε ανυπόμονοι, πρόκειται και για παιδιά οπότε καταλαβαίνουμε ότι υπάρχει επιπλέον ευαισθησία.Δε δίνω άδικο στην τηλεθεάτρια αλλά πρέπει να συνυπολογίσουμε και τη μεριά των εργαζομένων, και τον κόπο που κάνουν, και τα περιστατικά που βλέπουν. Ήδη έχω στο γραφείο μου τον απολογισμό της παιδιατρικής κλινικής και θα εντυπωσιαστείτε από τα νούμερα που έχουν εξυπηρετηθεί.

(ΒΣ): «Λιθοτρίφτη έχει το Χατζηκώστα;», ρωτάει ο τηλεθεατής.

 (ΛΓ): Σύντομα θα προμηθευτούμε laser λιθοτριψίας. Δεν μπορώ να πω τίποτα άλλο, πέραν  από τα καλύτερα λόγια για την ουρολογική μας κλινική, υπό τη διεύθυνση του κυρίου Σταυρόπουλου και ήθελα προσωπικά να επιβραβεύσω αυτή την κλινική γι αυτό και βάλαμε σε προτεραιότητα το laser λιθοτριψίας. Πιστεύω  ότι σε ένα-ενάμιση μήνα από τώρα θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία του διαγωνισμού, ευελπιστώντας να μην έχουμε ενστάσεις.

(ΒΣ): Άντε, μακάρι γιατί η λιθοτριψία είναι διαδικασία συνηθισμένη.

(ΛΓ): Σύντομα θα προμηθευτούμε και έναν καινούργιο πύργο για το χειρουργείο μας, αξίας περίπου 50.000 ευρώ.

(ΒΣ): Τι σημαίνει αυτό;

 (ΛΓ): Βελτίωση των συνθηκών εργασίας για τους γιατρούς, βελτίωση των αποτελεσμάτων, μεγαλύτερη ακρίβεια καθώς το μόνιτορ θα είναι 3D, θα υπάρχει μεγαλύτερη ευκρίνεια κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης. Πολλά τα οφέλη με καταλληλότερο να σας τα αναλύσει, έναν χειρούργο και όχι εμένα.

(ΒΣ): «Πολύ αξιόλογος και χαίρομαι που βλέπω νέο άνθρωπο σε αυτή τη θέση. Φακελάκια υπάρχουν, απλά έπεσε η ταρίφα λόγω κρίσης», λέει ένα μήνυμα. Λοιπόν εντάξει όλοι καταλαβαίνουμε πολλές φορές τι γίνεται.

(ΛΓ): Να μη δίνουμε. Ναι γιατί δεν κάνουμε αυτό;

(ΒΣ): Γιατί λέμε δεν θα μας κοιτάξει ο γιατρός κύριε διοικητά μου! Γι’ αυτό δίνουμε!

«Η υγεία είναι το πλέον ευαίσθητο θέμα για όλους μας αλλά ο πολιτισμός και η συμπεριφορά θα πρέπει να μπαίνει σε προτεραιότητα στη διαχείριση δύσκολων καταστάσεων» λένε οι τηλεθεατές.

(ΛΓ): Συμφωνούμε.

(ΒΣ) Θα έρθω λίγο στο θέμα των κέντρων υγείας. Εσείς δηλώσατε ικανοποιημένος αλλά αν μιλήσω τώρα με δημάρχους περιοχών, κάποια προβλήματα θα μου τα πούνε. Τζουμέρκα, για παράδειγμα.

(ΛΓ): Σίγουρα υπάρχουν προβλήματα. Δεν αναφερθήκαμε πριν στο τι αναφέρθηκε στην πραγματικά εποικοδομητική σύσκεψη που έγινε, τι τέθηκε από τους υπόλοιπους διοικητές.  Να πω ότι τα Κέντρα Υγείας του νομού είναι διαφορετικών ταχυτήτων. Δεν μπορούμε να μιλάμε το ίδιο για τον Βουτσαρά και το Μέτσοβο, δύο από τα πιο καλά στελεχωμένα κέντρα υγείας γιατί έχουν προσληφθεί μόνιμοι γενικοί γιατροί και το ίδιο για τα Πράμαντα και την Κόνιτσα, στα οποία μένουν ακάλυπτες θέσεις, που μένουν τα περιφερειακά ιατρεία ακάλυπτα. Αυτό το θέμα τέθηκε και από τους γιατρούς. Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα Τζουμέρκα είναι το ίδιο που αντιμετωπίζει η Πρέβεζα και η Άρτα.  Οι γιατροί δεν δηλώνουν να πάνε να κάνουν την υπηρεσία τους ως Αγροτικό σε αυτές τις περιοχές γιατί είναι απομακρυσμένες και γιατί προτιμούν άλλες διεξόδους, φεύγοντας ίσως στο εξωτερικό. Προτιμούν να είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά στα αστικά κέντρα. Αυτό λοιπόν που ειπώθηκε χθες, είναι ότι θα πρέπει να δοθούν ειδικά κίνητρα ώστε να καλύπτονται αυτές τις περιοχές.

(ΒΣ): Να, μου λέτε ότι στα Πράμαντα υπάρχει πρόβλημα έλλειψης προσωπικού.

(ΛΓ): Υπάρχει και κάποιες φορές εις γνώσιν μας τραβάμε τους γιατρούς των Πραμάντων στο νοσοκομείο.

(ΒΣ): Γιατί; Από τα Πράμαντα βρήκαμε να τραβήξουμε γιατρούς για τα νοσοκομεία;

 (ΛΓ): Είναι ένας έμμεσος τρόπος στελέχωσης των νοσοκομείων, όταν αγροτικό ιατρείο καλύπτεται από εξειδικευμένο γιατρό. Κάνει κάποιες εφημερίες επάνω αλλά τον χρησιμοποιούμε και για τις ανάγκες του νοσοκομείου.

(ΒΣ): Ε άρα μετά, αφήνει ο άνθρωπος αυτός το κέντρο υγείας και άντε να κάνεις καλά τον κόσμο εκεί επάνω που είναι ηλικιωμένοι κατά κύριο λόγο, έχει προβλήματα, έχει τα θέματά του…

(ΛΓ): Έχουμε αυτή την ιδιαιτερότητα, να είμαστε σε ένα νόμο με ιδιαίτερη μορφολογία, με πολύ μεγάλες αποστάσεις. Είναι ο νόμος με τα περισσότερα χωριά στην Ελλάδα, έχουμε περισσότερα από 220 αγροτικά ιατρεία και 59 περιφερειακά ιατρεία.  Βέβαια πλέον δεν είμαι εγώ αυτός που θα πρέπει να μιλάω για την Πρωτοβάθμια, γιατί έχει περάσει στην υγειονομική περιφέρεια.

(ΒΣ): Ξέρετε κάτι όμως κύριε Γεωργόπουλε; Εγώ ενίσταμαι σε αυτό. Δηλαδή ο Γεωργόπουλος και ο κάθε Γεωργόπουλος που είναι από την περιοχή, ξέρει που πέφτουν τα Πράμαντα, ξέρει πού είναι το Δελβινάκι. Πολιτικές από την Πάτρα στα Κέντρα Υγείας των Ιωαννίνων, δεν μπορώ να φανταστώ ότι μπορεί να είναι αποτελεσματικές, όσο εξπέρ κι αν είναι ο διοικητής της ΥΠΕ.

(ΛΓ): Συμφωνώ μαζί σας και ξέχασα να το αναφέρω καθώς στα θέματα της χθεσινής συνάντησης, ήταν η απαίτηση όλων, μηδενός εξαιρουμένου, να έρθει η υγειονομική περιφέρεια στα Γιάννενα. Ναι είναι μία υγειονομική περιφέρεια Ηπείρου ή μια ΥΠΕ Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας ώστε να λύνονται ευκολότερα τα προβλήματα της περιοχής και ειδικά της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, των κέντρων υγείας, του ΠΕΔΥ Ιωαννίνων, τα οποία έχουν πλέον περάσει απευθείας στην 6η υγειονομική περιφέρεια, παρακάμπτοντας τα νοσοκομεία αναφοράς.

(ΒΣ):  Ρωτάνε πότε θα αναλάβουν οι προϊσταμένες, κύριε Γεωργόπουλε.

(ΛΓ): Είχα θέσει ως στόχο μέχρι το τέλος Μαρτίου να κάνουμε τις ανακατατάξεις αλλά κάτι το ανέτρεψε οπότε πιστεύω ότι μέχρι το Πάσχα θα γίνει τοποθέτηση προϊσταμένων, με δεδομένο ότι μου επιτρέπεται, γιατί μπορεί να μας μπλοκάρει η υγειονομική περιφέρεια.

(ΒΣ): Για ποιο λόγο να συμβεί αυτό;

(ΛΓ): Υπάρχει μία καινούργια διοίκηση στην υγειονομική περιφέρεια με την οποία δεν έχουμε συναντηθεί ακόμη γιατί δεν έχει αναλάβει ακόμα και πιθανώς μέχρι να δει τι γίνεται να καθυστερήσουμε. Για να πούμε την αλήθεια, είμαστε και σε ένα αβέβαιο καθεστώς. Με ρωτήσατε και εσείς στην αρχή, αν βρίσκομαι ακόμα στη θέση μου…

(ΒΣ): Εγώ σας ρώτησα μεταξύ σοβαρού και αστείου όμως απ τη στιγμή που δεν σας ανέφερε κάτι διαφορετικό ο υπουργός, θα πρέπει να αφήσει τις διοικήσεις να κάνουν σωστά τη δουλειά τους. Δεν μπορείτε να λειτουργείτε και εσείς με ένα χειρόφρενο μισό τραβηγμένο.

(ΛΓ): Συμφωνώ μαζί σας κυρία Στασινού. Εσείς παράγετε τις ειδήσεις και εμείς γινόμαστε λήπτες των ειδήσεων και των διαφορών φημών που ακούγονται σχετικά με τις ανακατατάξεις στις διοικήσεις των νοσοκομείων.

(ΒΣ): Με ρωτάνε τι θα γίνει με το κέντρο υγείας Τύριας. Τι θέμα υπάρχει εκεί;

(ΛΓ): Δεν υπάρχει κέντρο υγείας Τύριας, υπάρχει ένα μόνιμο αίτημα να δημιουργηθεί Κέντρο Υγείας στην Τύρια. Συμφωνώ στο ότι πρέπει να γίνει επαναχαρτογράφηση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας του νομού. Θα πρέπει να πιεστεί η υγειονομική περιφέρεια να γίνει επαναχαρτογράφηση γιατί ο χάρτης της πρωτοβάθμιας έγινε προ Εγνατίας και προ Ιόνιας. Έχουν αλλάξει πάρα πολύ τα δεδομένα και νομίζω ότι είναι επιτακτική ανάγκη να ξαναγίνει από την αρχή.

(ΒΣ): Θα συμφωνήσω μαζί σας. Πολύ γρήγορα να δω και τα μηνύματα που έρχονται συνεχώς. «Όλοι ξέρουμε ότι τα Γιάννενα εξυπηρετούν σε θέματα υγείας, εκτός από τα άλλα μέρη της Ελλάδας και τη Νότια Αλβανία και καλά κάνουν τα νοσοκομεία. Το θέμα είναι αν υπάρχουν διακρατικές συμφωνίες για κάτι τέτοιο και τι προβλέπουν αυτές οι συμφωνίες».

(ΛΓ): Απ’ όσο γνωρίζω δεν υπάρχουν τέτοιες διακρατικές συμφωνίες. Υπήκοοι τρίτων χωρών πληρώνουν κανονικά τα κλειστά ενοποιημένα νοσήλια. Σίγουρα εξυπηρετούν περιοχές της νότιας Αλβανίας αλλά μην ξεχνάτε ότι ένα μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων αυτών έχουν υπηκοότητα, πολλοί από αυτούς έχουν ασφάλεια, έχουν ΑΜΚΑ, με αποτέλεσμα να μην διαφοροποιεί κάτι σε μας αναφορικά με την αντιμετώπισή τους.

(ΒΣ): Κάποτε πάντως οι προϋπολογισμοί τινάζονταν στον αέρα καθώς πολλές φορές η εξωτερική πολιτική περνούσε μέσα από την υγεία.

(ΛΓ): Είναι αλήθεια αυτό. Θα σας μιλήσω με νούμερα. Το 2014, μία χρόνια που ήταν όλη υπό τη διοίκησή μου, κλείσαμε με 14 εκατομμύρια ευρώ λειτουργικές δαπάνες, όταν το 2009 η χρονιά είχε κλείσει με 32 εκατομμύρια ευρώ. Μιλάμε για λειτουργία του νοσοκομείου με 35%, σε σχέση με το 2009, με την ίδια νοσηλευτική κίνηση, χωρίς να μειώσουμε, εκτιμώ, την ποιότητα παροχής υπηρεσιών υγείας.

(ΒΣ): Λοιπόν, μου έστειλαν ένα link. Ήταν οι πρώτες δηλώσεις του Κουρουμπλή, όταν παρέλαβε το χαρτοφυλάκιό του. Είχε πει «θα ζητήσω από τις διοικήσεις των νοσοκομείων και τους άλλους φορείς της υγείας, απολογισμό έργου, καταγραφή αναγκών»…

(ΛΓ): Έγινε αυτό.

(ΒΣ): Μάλιστα. Και όταν ρωτήθηκε «θα ζητήσετε και παραιτήσεις;», η απάντηση του Κουρουμπλή ήταν «πολλές».  

(ΛΓ): Έχουν ακολουθήσει πολλές δηλώσεις, όπως ότι μόνο το 10% των διοικητών θα παραμείνει και γενικώς υπάρχει αρκετή φημολογία.

(ΒΣ): Εγώ στέκομαι στο εξής: Δεν θα πρέπει να συνεχίσει η αξιολόγηση και βάσει της αξιολόγησης να γίνει ότι είναι να γίνει; Πας λοιπόν στον διοικητή και του λες «έλα εδώ διοικητή μου, τι έχει το νοσοκομείο σου; Τι έκανες; Πώς το αντιμετώπισες; Τι πήρες; Τι έδωσες;». Δεν πρέπει να γίνει αξιολόγηση και βάσει της αξιολόγησης να κριθούν άπαντες;

(ΛΓ): Κατά τη γνώμη μου, η οποία βέβαια είναι υποκειμενική, θα πρέπει να τηρηθεί η τριετία και η ετήσια αξιολόγηση. Έχω γνωρίσει σχεδόν όλους τους διοικητές των νοσοκομείων της Ελλάδας, με κάποιους έχουμε εξαιρετική και συνεχή συνεργασία και νομίζω πως σε ένα ποσοστό 60%- 70% των διοικητών μιλάμε για εξαιρετικές περιπτώσεις, με πάρα, πάρα πολύ δυνατά βιογραφικά και -μην πάμε μακριά- διοικητής της Άρτας. Ας αντικατασταθεί αλλά να βρούμε κάποιον που να έχει αυτή την τεχνογνωσία. Με τρία μεταπτυχιακά,  με  σπουδές στο Χάρβαρντ κ.α.  δεν θέλω να πλέξω το εγκώμιο, είναι και φίλος μου αλλά θέλω να πω ότι αυτή η φουρνιά των διοικητών νοσοκομείων είναι μια πολύ καλή φουρνιά. Δε λέω, μπορεί να υπάρχουν και διοικητές που πιθανώς να μην είχαν την όρεξη, τη διάθεση, να μην μπόρεσαν να προσαρμοστούν. Νομίζω ότι η Ήπειρος είναι πάρα πολύ τυχερή σε αυτό το κομμάτι.

(ΒΣ): «Για την καθαριότητα που έχουν τα νοσοκομεία μας και που ανήκουν σε ιδιώτες και σε εταιρείες και δουλεύουν οι άνθρωποι σε συνθήκες Πακιστάν, τι έχει να μας πει  ο διοικητής;» Υπάρχουν τέτοια θέματα;

(ΛΓ): Δεν έχει να κάνει με μας αυτό. Εμείς βγάζουμε την προκήρυξη, βγάζουμε το διαγωνισμό για την καθαριότητα. Από κει και πέρα, είναι μία ιδιωτική εταιρεία και δεν μπορούμε εμείς να επέμβουμε στις συνθήκες εργασίας αυτών των ανθρώπων. Υπάρχουν οι κατάλληλες υπηρεσίες στις οποίες μπορούν να απευθυνθούν αυτοί οι άνθρωποι αν αισθάνονται ότι δουλεύουν σε αυτές τις συνθήκες. Υπάρχουν αρμόδιοι φορείς, είτε αυτός λέγεται επόπτης εργασίας, είτε ΙΚΑ. Εμείς από τη μεριά μας δεν έχουμε δικαιοδοσία. Εμείς πρέπει να ελέγχουμε αν αυτά που έχουν υπογραφεί στη σύμβαση μεταξύ του νοσοκομείου και του ιδιώτη που κερδίζει το διαγωνισμό για την καθαριότητα του νοσοκομείου, τηρούνται. Δυστυχώς, έχω γίνει λήπτης παραπόνων, έχω συζητήσει με πολύ κόσμο που εργάζεται στα συνεργεία, αλλά δυστυχώς αυτό το κομμάτι είναι πέρα από τις δικές μου αρμοδιότητες.

(ΒΣ): «Καλησπέρα. Θέλω να ρωτήσεις τον Διοικητή του νοσοκομείου Χατζηκώστα αν θα βγάλει συμβάσεις». Τι συμβάσεις; Εργασίας; Να είστε λίγο συγκεκριμένοι στα μηνύματά σας.

(ΛΓ): Όπως σας είπα και πριν, συμβάσεις για εργασία δεν έχουμε τη δικαιοδοσία να προκηρύξουμε εμείς. Είναι αρμοδιότητα του Υπουργείου, μέσω της Υγειονομικής περιφέρειας. Έτσι είναι το υπάρχον καθεστώς. Κατά τη γνώμη μου, μακάρι να δινόταν αυτοδιοίκηση στα νοσοκομεία ώστε όταν βλέπουμε τις ανάγκες να είμαστε σε θέση να τις καλύψουμε. Τις κενές θέσεις στους τραυματιοφορείς, τις βλέπουμε. Μπορεί να έχουμε και τα χρήματα, είτε από το πεντάευρο, είτε από τα εργαστηριακά, να βλέπουμε την ανάγκη και δυστυχώς δεν μπορούμε να προσλάβουμε κόσμο.

(ΒΣ): «Μήπως κρατούν τους διοικητές μέχρι που να λήξει η θητεία γιατί πρέπει να δοθούν αποζημιώσεις;» Ποτέ λήγει η θητεία κύριε διοικητά;

(ΛΓ): Η θητεία είναι τριετής οπότε λήγει το Νοέμβριο του 2016. Υφίσταται το ζήτημα των αποζημιώσεων γιατί δεν μπορεί κάποιος να σπάσει τη σύμβαση αναίτια. Μπορεί να σπάσει αν, για παράδειγμα, εγώ αύριο κάνω του κεφαλιού μου. Αν δεν πετύχω τους στόχους του υπουργείου, αν αποτύχω στην αξιολόγηση.

(ΒΣ): «Με τι κριτήρια θα δώσει τις θέσεις προϊσταμένων;», λέει ένα μήνυμα.

(ΛΓ): Είναι ένα πολύπλοκο ζήτημα, το οποίο ήταν το πρώτο ζήτημα που με απασχόλησε όταν ανέλαβα το νοσοκομείο, γιατί υπήρχαν αρκετές κενές θέσεις προϊσταμένων. Τότε λειτουργούσαν με τη λογική «ο παλαιότερος παίρνει τη θέση», αλλά εγώ δεν ήμουν υπέρ αυτού του καθεστώτος. Αυτό που έκανα για όλους όσοι ήταν υποψήφιοι, ήταν να αφιερώσω χρόνο, έκανα συνεντεύξεις μαζί τους και τοποθέτησα αυτούς που θεώρησα καταλληλότερους. Να διευκρινίσω ότι αυτές είναι αποφάσεις διοικητή, έχει δηλαδή το δικαίωμα να τοποθετήσει όποιον θέλει. Αυτή τη στιγμή, επειδή έχουν μείνει κάποιοι άνθρωποι που πιθανώς να αισθάνονται αδικημένοι από την προηγηθείσα διαδικασία, θα δοθεί προτεραιότητα σε αυτούς τους ανθρώπους που αξιολογήθηκαν από εμένα τότε. Αλλά να μη νομίζει κανείς ότι έχω καμία πρόθεση να τον αδικήσω ή κάτι άλλο. Νομίζω ότι όσοι δικαιούνται, θα πάρουν τη θέση του προϊσταμένου πολύ γρήγορα.

(ΒΣ): «Θέλω να πω για το Νοσοκομείο Χατζηκώστα. Όλα καλά, όλα ωραία, αλλά θάλαμοι με 8 ασθενείς, δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν το 2015».

(ΛΓ): 8 ασθενείς; Που είναι αυτός ο θάλαμος;

(ΒΣ): Σε καμία παθολογική, να υποθέσω; Έχει θάλαμο με 8 ασθενείς η παθολογική; Αν είναι όπως τη θυμάμαι, μπορεί και να χει… «Και ο ασθενής αντί να γίνει καλά, να βγαίνει άρρωστος. Να μη μπορεί να ησυχάσει ένα λεπτό. Τόσο δαπανηρό θα ήταν να μπουν τρία χωρίσματα από MDF; Πέρασα από κει το 2008 και τρεις ημέρες δεν έκλεισα μάτι και μόνο καλά δεν βγήκα».

(ΛΓ): Η παθολογική εξάκλινα έχει, τώρα για το 8κλινο, θα σας γελάσω. Πιθανόν να έχει δίκιο, δεν αμφισβητώ.

(ΒΣ): Μα να έχουμε καινούργια κτήρια απ έξω κύριε διοικητά, εκεί τρελαίνομαι!

 (ΛΓ): Είναι για άλλη χρήση αυτό το κτίριο. Η παθολογική μας είναι πολύ επιβαρυμένη. Όταν εφημερεύουμε είναι η μόνη κλινική που βγάζουμε ράντζα. Δυστυχώς, έχει πάρα, πάρα πολλή κίνηση. Είναι δυο κλινικές οι παθολογικές και γεμίζουνε και  οι δυο. Μην ξεχνάμε ότι εμείς δεν έχουμε και τις υποειδικότητες, όπως έχει το Πανεπιστημιακό, που έχει πνευμονολογική, δερματολογική, ρευματολογική, ενώ εμείς αναγκαστικά βλέπουμε εκεί όλα τα περιστατικά.

(ΒΣ): «Καλησπέρα, θα αναβαθμιστεί το κέντρο υγείας Κόνιτσας;»

(ΛΓ): Πάμε τώρα σε αυτό που λέγαμε και πριν, στις αλλαγές στην Πρωτοβάθμια. Το κέντρο υγείας Κόνιτσας, είναι σαν ένα μικρό νοσοκομείο. Το κτήριο παλιά ήταν το νοσοκομείο του Ερυθρού Σταυρού. Εξαρτάται πώς εννοούμε την αναβάθμιση. Από ιατρικό προσωπικό, ήδη περιμένουμε την επιστροφή ενός γιατρού, του πρώην διευθυντή, που απουσιάζει με μακροχρόνια άδεια. Νομίζω καταλληλότερη για αυτά τα ερωτήματα είναι πλέον υγειονομική περιφέρεια, παρά εμείς ως Χατζηκώστα, γιατί έχουν φύγει από την αρμοδιότητά μας. Είναι λίγα τα πράγματα μπορούμε να κάνουμε. Μπορούμε να είμαστε διακομιστές των προβλημάτων αλλά δεν μπορούμε να δώσουμε άμεση λύση. Μπορούμε να πιέσουμε να λυθούν τα πράγματα αλλά δεν είμαστε αυτοί που θα δώσουμε τη λύση.  (ΒΣ): «Μήπως μέσω των όρων της σύμβασης μπορεί να ελέγξει τις συνθήκες εργασίας του ιδιώτη;»

(ΛΓ): Έχω διαβάσει τη σύμβαση γραμμή προς γραμμή. Δεν αναφέρεται κάτι τέτοιο μέσα. Ίσως στην καινούργια σύμβαση που θα γίνει για την καθαριότητα να μπει κάποιος τέτοιος όρος. Θα μιλήσουμε με τη νομική  υπηρεσία του νοσοκομείου μας και θα προσπαθήσουμε να προσθέσουμε κάποιον τέτοιο όρο. Είναι καλή ιδέα, αλλά για την ώρα η σύμβαση δεν αναφέρει κάτι τέτοιο. Περιγράφει το πόσα άτομα θα έχει και τι είναι υποχρεωμένος ο ιδιώτης να προσφέρει στο νοσοκομείο. Και για να μην αδικούμε κιόλας, θα πρέπει να πω ότι εκτιμώ πως το νοσοκομείο, από θέμα καθαριότητας, είναι σε πάρα πολύ καλή κατάσταση.

(ΒΣ): Λοιπόν, μπαίνοντας στην τελική ευθεία της συζήτησής μας σχεδόν εν μέσω της θητείας σας στο νοσοκομείο Χατζηκώστα,  ένα καινούργιο για εσάς αντικείμενο, πλην όμως πολύ κοντά σε όλα αυτά με τα οποία έχετε ασχοληθεί σε επίπεδο σπουδών…

(ΛΓ): Και εργασιακά αλλά ιδιωτικά, όχι στο δημόσιο.

(ΒΣ): Και εργασιακά, ναι. Κερδισμένος; Καινούργιο αντικείμενο; Περίεργο; Ευχαριστημένος; Νιώθετε καλά με τη συνείδησή σας;

(ΛΓ): Αυτό είναι το σημαντικό. Νιώθω πολύ καλά με τη συνείδησή μου. Σίγουρα είμαι ευχαριστημένος, είναι πάρα πολύ μεγάλη εμπειρία. Γνώρισα πάρα πολλούς ανθρώπους, είδα το έργο πάρα πολλών ανθρώπων, αποκομίζω μία τεράστια εμπειρία η οποία θα μου είναι χρήσιμη σε ότι και να κάνω από δω και πέρα και θεωρώ ότι αισθάνομαι καλά γιατί θεωρώ ότι βάζω και εγώ το λιθαράκι μου στη λειτουργία αυτού του νοσοκομείου.

(ΒΣ): Και επειδή βλέπω ότι υπάρχει και πρωταθλητισμός στα αθλητικά τεκταινόμενα και δρώμενα της περιοχής, που νιώθετε περισσότερο πρωταθλητής; Στα αθλητικά ή στο κομμάτι της υγείας;

(ΛΓ): Τα αθλητικά είναι πιο χειροπιαστά. Μπορούμε να πούμε «πήραμε το πρωτάθλημα». Αναφέρεστε στην ομάδα που ασχολούμαι, το Βελισσάριο. Είναι χόμπι, είναι ερασιτεχνικός αθλητισμός.

(ΒΣ): Παράλληλα με τα καθήκοντά σας και με την ομάδα. Είναι και αγχολυτικός ο αθλητισμός;

(ΛΓ): Πάρα πολύ.

(ΒΣ): Στέλνει και μηνύματα νομίζω ο αθλητισμός.

 (ΛΓ): Μέσα από τον αθλητισμό μαθαίνει κάποιος να κερδίζει, να χάνει… Είναι μία ωραία διαδικασία. Ασχολούμαι πάρα πολλά χρόνια με τον ερασιτεχνικό αθλητισμό, από το ποδόσφαιρο έχω κάνει μόνο φίλους και φέτος κάνουμε μία προσπάθεια με την ομάδα και νομίζω ότι θα τα καταφέρουμε, να πάμε μία κατηγορία παραπάνω, που είναι σημαντικό και για την πόλη και για την περιοχή το να έχουμε έναν εκπρόσωπο παραπάνω.

(ΒΣ): Είναι πολύ σημαντικό, ξέρετε, οι άνθρωποι οι οποίοι διοικούν πολύ σημαντικά κομμάτια της ζωής μας, όπως την υγεία που είναι το βασικότερο, να βλέπει κανείς και το υπόλοιπο παζλ της ζωής του. Σε ότι έχει να κάνει με την ενασχόλησή τους, αυτό κάτι δείχνει έτσι;

(ΛΓ): Το σίγουρο είναι ότι ήμασταν πάρα, πάρα πολύ χαρούμενοι το προηγούμενο σαββατοκύριακο που καρπωθήκαμε τους κόπους, όχι μόνο της φετινής χρονιάς που ξεκινήσαμε από τον Ιούλιο με την προετοιμασία και με έναν μαραθώνιο αγώνων, αλλά μιας προσπάθειας τριών ετών με σκοπό να φτιάξουμε μία ομάδα που θα είναι αντιπρόσωπος της πόλης στο Ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο.

(ΒΣ): Η ομάδα λοιπόν, είναι το αγχολυτικό, μετά από πολύωρες, καθημερινές πιέσεις μέσα στο νοσοκομείο. Δηλαδή δεν μπορεί να μην πιεστήκατε ποτέ όλο αυτό τον καιρό, για να βγάλετε εις πέρας το έργο… Πολλές φορές υποθέτω υπάρχουν και οι άλλες οι πιέσεις του στυλ «Έλα Λάμπρο, σε παρακαλώ κάνε κάτι…».

(ΛΓ): Έχω εκατοντάδες παραδείγματα να σας πω. Την προηγούμενη Παρασκευή, το βράδυ, αναγκάστηκα και πήγα στο νοσοκομείο. Πηγαίνω πολλές φορές βράδυ αν τύχει κάτι. Πήγα λοιπόν γιατί δεν μπορούσε να προσγειωθεί ένα C-27 λόγω του αέρα που είχε και να πάρει ένα παιδάκι 4,5 χρόνων. Με επικινδυνότητα να διακομιστεί οδικώς, τελικά πήραμε την απόφαση, μετά από συσκέψεις, από μαραθώνια τηλεφωνήματά μου και πιέσεις στο συντονιστικό κέντρο του ΕΚΑΒ στην Ελευσίνα για να ξανασηκωθεί το C-27. Δεν μπορούσε να σηκωθεί, μας λέγανε «περιμένετε μέχρι το πρωί». Ευτυχώς, πήραμε την απόφαση και διακομίσαμε το παιδί στην Πάτρα, γιατί πλέον τον χρόνο που χάναμε, θα έχει φτάσει στο Αγρίνιο το παιδί. Είπαμε καλύτερα αυτό το ρίσκο, παρά να περιμένουμε ως το πρωί. Τελικά το παιδί έφτασε στην Πάτρα καλά, παρακολουθούμε ακόμα την κατάστασή του και κάπως αισθανόμαστε και εμείς αυτή την ικανοποίηση ότι παίρνουμε σωστά κάποιες αποφάσεις που πιθανώς ίσως έμμεσα σώζουν ζωές.

(ΒΣ): Κύριε διοικητά, τα έλεγα τις προάλλες με τον διευθυντή της μονάδας εντατικής θεραπείας, τον κύριο Μήλιο. Πρόσφατα το νοσοκομείο έστειλε και μηνύματα δωρεάς οργάνων, και θα μένω πάντα σε αυτό το θέμα. Χρειάζεται πολλή δουλειά όμως, γενικότερα πάνω σε αυτό το κομμάτι.  

(ΛΓ): Χρειάζεται και ενημέρωση, και εκπαίδευση. Είναι κάτι το οποίο είναι σκληρό, δεν είναι εύκολο να αποφασίσει κάποιος κάτι τέτοιο. Έχω συζητήσει με τον κύριο Μήλιο, έχουμε σκοπό να κάνουμε και μία γενικότερη ενημέρωση. Μέσα στη θητεία μου έχουν συμβεί τέτοια περιστατικά και υπήρξαν άνθρωποι που αποφάσισαν να γίνουν δωρητές οργάνων και να σώσουν ζωές συνανθρώπων.

(ΒΣ): Ένα μήνυμα λέει «Πάλι με συνέντευξη θα δώσει θέσεις η κυβέρνηση, ότι ορίζει ο σχετικός κώδικας», για τις θέσεις των διοικητών φαντάζομαι λέει.

(ΛΓ): Υπάρχει μια ιδιαιτερότητα. Και να παραιτηθούμε εμείς, δεν γίνεται να τοποθετηθούν άλλοι. Μπαίνουν οι επιλαχόντες από τη διαδικασία που περάσαμε εμείς για να πάρουμε αυτές τις θέσεις. Ακολουθήθηκε μία διαδικασία, συγκροτήθηκε επιτροπή, στάλθηκαν βιογραφικά, εξετάστηκαν οι αιτήσεις οπότε αν αύριο το πρωί εγώ παραιτηθώ, αυτός που θα καλύψει τη θέση θα είναι μέσα από αυτή τη διαδικασία που έχει γίνει. Αυτό τουλάχιστον λέει ο νόμος. Ότι είναι καλύτερο.

(ΒΣ): Εγώ το έχω πει πάρα πολλές φορές. Ο στόχος πρέπει να είναι το καλύτερο και όχι το κομματικότερο.

 (ΛΓ): Και μη νομίζετε ότι είναι κάτι εύκολο. Είναι θέσεις, ηλεκτρικές καρέκλες.  Δύο κινητά ανοιχτά ανά πάσα στιγμή. Πρέπει να είμαστε on call στο πεντάλεπτο, έχουμε περάσει ειδικές εκπαιδεύσεις. Δεν είναι ούτε το πιο ευχάριστο, γιατί σας είπα και πριν ότι αντιμετωπίζουμε πάρα, πάρα πολλές καταστάσεις. Βέβαια ο καθένας βλέπει από τη δική του οπτική γωνία και βλέπει το δικό του περιστατικό αλλά αν κάποιος δει τη συνολική λειτουργία του οργανισμού, πιστέψτε με, είναι πάρα, πάρα πολλές οι καταστάσεις και οι περισσότερες εκ των οποίων, δύσκολες. Εμένα η καθημερινότητά μου, είναι 100 προβλήματα. Ευχάριστο μπορεί να είναι ένα- δύο, αλλά συνήθως είναι προβλήματα.

(ΒΣ): Το καταλαβαίνω. Θα σας μεταφέρω και ένα τελευταίο ερώτημα, γιατί μου έχει φύγει κατά πολύ ώρα, είμαστε ήδη μιάμιση ολόκληρη ώρα στον αέρα με τον διοικητή του νοσοκομείου Χατζηκώστα και θέλω να τον ευχαριστήσω που απάντησε όλα σας τα ερωτήματα. Με ρωτάνε για τα παλιά κτίρια του Χατζηκώστα. Τι θα γίνει;

(ΛΓ): Είναι πρόβλημα. Μια πολύ καλή ερώτηση. Νομίζω ότι δεν ήταν τυχαίο το ότι λίγες μέρες πριν τις εκλογές οι αντιεξουσιαστές επανακατέλαβαν  τον χώρο τον οποίο ονομάζουν «αντιβίωση». Συζητήσαμε τότε με τους διοικητές των αστυνομικών διευθύνσεων Ηπείρου και Ιωαννίνων και δυστυχώς δεν προλαβαίναμε χρονικά, λόγω του ότι ήταν το Σαββατοκύριακο των εκλογών, να γίνει κάτι. Σίγουρα θα ενημερώσω τους καινούργιους αστυνομικούς διοικητές, αλλά η κατάσταση στο παλαιό Χατζηκώστα, με αναγκάζει και θα το εισηγηθώ στο επόμενο Δ.Σ., να παραχωρήσουμε πλέον χώρους σε όλους τους φορείς, για να δώσουμε ζωή σε αυτή την περιοχή.  Γιατί ως τώρα, η λογική που ακολουθούνταν ήταν να δίνουμε χώρους μόνο σε φορείς υγείας, με αποτέλεσμα να είναι και λίγα τα αιτήματα και λίγοι οι φορείς που μπαίνουν μέσα. Και όταν αφήνουμε ένα χώρο εγκαταλελειμμένο, παρακμάζει και μπορεί να μπει ο καθένας μέσα. Άμεσα, στο επόμενο Δ.Σ. θα συζητηθεί το θέμα. Ήδη έχουμε αιτήματα από ορειβατικό σύλλογο, από σύλλογο φιλοτελιστών από τους AHEPANS τους οποίους θέλω να ευχαριστήσω και δημόσια για την προσφορά τους σε Υγειονομικό υλικό, και θα κάνουμε μία κίνηση να δώσουμε χώρους σε διάφορους φορείς. Είναι ευπρόσδεκτοι οι φορείς να αιτηθούν και ελπίζω να περάσει στο Δ.Σ.  γιατί δεν είναι δική μου απόφαση. Εγώ είμαι θετικός στο να παραχωρηθούν αυτοί οι χώροι, πλέον όχι μόνο σε φορείς που έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με την υγεία, αλλά σε διάφορους φορείς.

(ΒΣ): Ε, βέβαια! Από το να ρημάζουν, δεν το συζητάμε. Νομίζω ότι δεν θα διαφωνήσει κανείς λογικός νους με αυτό. Κύριε διοικητά, θέλω να σας ευχαριστήσω θερμότατα που περάσαμε αυτό το μεσημέρι μαζί, εδώ, τηλεοπτικά στην εκπομπή «Βήμα στον Πολίτη». Σας ευχαριστώ που απαντήσατε στα ερωτήματα των τηλεθεατών, συνεχίστε αυτό που κάνετε, οι κριτικές είναι πάρα πολύ καλές. Εγώ, οφείλω να ομολογήσω, και θα το πω δημοσιογραφικά, γιατί όταν έχεις ένα μέτρο σύγκρισης, μπορείς και τοποθετείσαι. Εγώ θέλω να πω λοιπόν, ότι όλα αυτά τα χρόνια έχουν περάσει πρόεδροι από τα νοσοκομεία, μάνατζερ, κομματικοί πρόεδροι, κομματικοί μάνατζερ και λοιποί… Πραγματικά, δεν ξέρω αν ήταν μία καλή φουρνιά αυτή, δεν ξέρω πώς να το αποδώσω, ούτε συνωμοσιολόγος είμαι, ούτε όλα είναι θέμα τύχης, θέλω να πω όμως ότι έχει γίνει πολύ καλή δουλειά και οφείλω να το αναγνωρίσω δημόσια.

(ΛΓ): Σας ευχαριστώ και πάλι και για την πρόσκληση και για τα καλά σας λόγια. Θα κλείσω λέγοντας ότι τα θέματα υγείας δεν έχουν χρώματα. Έχω πει ότι όταν η νυν κυβέρνηση ήταν αντιπολίτευση, οι άνθρωποι ερχόταν και τους ενημέρωνα όπως και τώρα ενημερώνω προσωπικά όποιον έρθει στο Χατζηκώστα. Είμαι υπέρ της διάχυσης της πληροφορίας και δεν έχουμε να κρύψουμε κάτι. Νομίζω ότι όλοι μαζί πρέπει να λύνουμε τα θέματα αυτά, που είναι τόσο σημαντικά και τόσο ευαίσθητα, όπως τα θέματα υγείας.

εγγραφή στο Newsletter