Facebook
Twitter
LinkedIn
Μοιραστείτε

Εκπομπή – Καλημέρα Ήπειρος. Συζητώντας ζωντανά σε πρωινή εκπομπή για τον απολογισμό του 2014 για το Νοσοκομείο Χατζηκώστα, τον προγραμματισμό του 2015 και τα οικονομικά/διοικητικά της υγείας

Αναλυτικά το κείμενο της συνέντευξης: 

Σ.Ν Κύριε διοικητά καλημέρα, ευχαριστώ πολύ που είστε μαζί μας σήμερα εδώ. Κύριε διοικητά, έχετε συμπληρώσει αρκετό χρονικό διάστημα τώρα στην περιοχή και στο νοσοκομείο. Είστε γέννημα και θρέμα αυτού του τόπου, τον  ξέρετε από τα καλά, έχετε κάνει ειδικές σπουδές ώστε να γνωρίζεται από πρώτο χέρι το αντικείμενο, με αποτέλεσμα να αναλάβετε και χωρίς καμία δυσκολία σχεδόν να διαχειριστείτε υποθέσεις του νοσοκομείου οι οποίες  χρήζουν πολύ ιδιαίτερης προσοχής και ταυτόχρονα μεταχείρισης ώστε και να προσφέρουν αυτά που πρέπει να προσφέρουν  στη λειτουργία του νοσοκομείου αλλά ταυτόχρονα χωρίς να δημιουργηθούν παράλληλα προβλήματα.

Λ.Γ.  Σίγουρα.. την καλημέρα και από μένα σε όλο τον κόσμο, καλή χρονιά σε όλους, να υπάρχει μια χρονιά με υγεία και να εκπληρωθούν οι επιθυμίες του καθενός. Να συμπληρώσω αυτά που είπατε για το νοσοκομείο Χατζηκώστα ότι είναι ένα ιστορικό νοσοκομείο των Ιωαννίνων. Επίσης φέτος βραβευτήκαμε ως ένα από τα 5 καλύτερα νοσοκομεία στην κατηγορία μεταξύ 250 και 400 κλινών. Εμείς είμαστε κοντά στις 350 κλίνες, όπως και στο Πανεπιστημιακό, τα πανεπιστημιακό  νοσοκομείο βραβεύτηκε στα καλύτερα, που σημαίνει ότι η πόλη μας έχει 2 πυλώνες παροχής υπηρεσιών υγείας  υψηλού επιπέδου.

Σ.Ν δεν είναι τυχαίο ότι έρχονται στην περιοχή μας κάτοικοι από όλη την Ελλάδα εδώ σχεδόν, καλά τα Ιόνια νησιά τα έχουμε που τα έχουμε, την Αλβανία την έχουμε που την έχουμε. Βλέπουμε ότι τώρα έρχονται από τη Θεσσαλία αλλά κυρίως από τη δυτική Μακεδονία έρχονται πάρα πολλοί. Η Εγνατία φαίνεται έλυσε πολλά προβλήματα και αντί να πάνε στη Θεσσαλονίκη, έρχονται στα δικά μας νοσοκομεία εδώ.

Λ.Γ. Εμείς υποδεχόμαστε ασθενείς από την Πτολεμαΐδα, καρδιολογικούς ασθενείς, ορθοπαιδικά περιστατικά, Κοζάνη, Καστοριά. Δηλαδή ο άλλος παίρνει το αυτοκίνητο του και σε μία ώρα είναι Γιάννενα. Και τα έχω δει με τα μάτια μου αυτά τα περιστατικά στα έκτακτα.

Σ.Ν. Βλέπω το εξής  ότι οι πολίτες έρχονται, έρχονται και στο Χατζηκώστα, γιατί το νιώθουν πιο ανθρώπινο. Τι σημαίνει δηλαδή να είναι έτσι πιο ανθρώπινη η εικόνα του νοσοκομείου; Το πανεπιστημιακό το θεωρούν μεγάλο, πιο αχανές;

Λ.Γ. Εντάξει δεν θα μπω σε αυτή τη διαδικασία σύγκρισης. Είναι πιθανώς οι άνθρωποι φιλικοί, εξυπηρετικοί, είναι κοντά στον κόσμο και είναι και πιο μικρό, πιο συμμαζεμένο. Συν το γεγονός ότι εμείς έχουμε και τα κέντρα υγείας του Νομού. Μην ξεχνάτε ότι στο Χατζηκώστα όλα αυτά τα χρόνια, είμαστε τώρα σε ένα μεταβατικό στάδιο που περνάνε στην Υγειονομική Περιφέρεια αλλά στο Χατζηκώστα ανήκουν τα 6 κέντρα υγείας του νομού, 58 περιφερειακά ιατρεία, και ο κόσμος το έχει συνδυάσει, δηλαδή ο κόσμος του Ν. Ιωαννίνων πέρα από την πόλη, η σχετικότητα που έχουμε με τα Κέντρα Υγείας, πιθανώς και αυτός να είναι ένας λόγος. Αλλά η αλήθεια είναι ότι και στα έκτακτα πολύς κόσμος, δείχνει ίδια κίνηση με το Πανεπιστημιακό όπου εφημερεύουμε μία προς μία.

Σ.Ν. Πάντως το νοσοκομείο αυτό θα πρέπει να το πείτε και εσείς που το ξέρετε έχει πάρα πολύ καλό επιστημονικό δυναμικό και ιατρονοσηλευτικό προσωπικό καλό, όπως επίσης και  προσωπικό τεχνολογικό, ιατροτεχνολογικό προσωπικό να το πούμε έτσι με τον σωστό όρο και το διοικητικό του προσωπικό είναι πολύ εξυπηρετικό με τον κόσμο και ο κόσμος  δεν εκφράζει εύκολα δηλαδή πρέπει να έχει ο άλλος  πολύ μεγάλη ανάγκη.

Λ.Γ. Είναι ένα αρκετά οργανωμένο νοσοκομείο, σίγουρα με πολύ καλά καταρτισμένο ιατρικό προσωπικό, νοσηλευτικό προσωπικό, διοικητικό. Έχει τα προβλήματά του με την έννοια ότι πλέον υπάρχουν πάρα πολλές αποχωρήσεις, τα τελευταία χρόνια συνταξιοδοτείται  πάρα πολύς κόσμος

Σ.Ν. Και δεν υπάρχουν προσλήψεις….

Λ.Γ. Τώρα μόλις είχαμε ξεκινήσει τις προσλήψεις, απλά είμαστε και σε αυτό το μεταβατικό στάδιο  ακόμη και το εκλογικό που παγώνουν για ένα διάστημα, βάση νόμου παγώνουν οι διαδικασίες προσλήψεων αλλά σε γενικές γραμμές είναι ένα νοσοκομείο που θεωρώ εξυπηρετεί καλά, δεν γίνεται  να μην έχουμε και τα παράπονα, δεν υπάρχει κανένα νοσοκομείο στον κόσμο που να μην δεχτεί και  παράπονα, δεν υπάρχει  κανένα σύστημα υγείας που να είναι τέλειο. Και όταν εξυπηρετούμε, θα σας δώσω και νούμερα, γύρω στις 15.000 περιστατικά το μήνα, μιλάμε για 7.000 έκτακτα, 7.000 τακτικά περιστατικά που εξυπηρετούν τις μέρες που εφημερεύουμε τα έκτακτα  και όλες τις μέρες  τα τακτικά. Μιλάμε μόνο για το Χατζηκώστα, αν συνυπολογίσουμε και τα Κέντρα Υγείας που μπορεί να υπάρχει περιφερειακό ιατρείο που βλέπει 1500 άτομα το μήνα, ένα από τα περιφερειακά ιατρεία. Μιλάμε για ένα νούμερο τεράστιο, και δε σας κρύβω επειδή έκλεισα το χρόνο θα σας πω λίγο και τον απολογισμό της  χρονιάς.

Σ.Ν. Αυτό ήθελα να σας ρωτούσα με  την ευκαιρία μίας  και αναφέρατε  αυτό το νούμερο. Πέστε μας λίγα λόγια, έτσι γενικότερα τον απολογισμό για να καταλάβουν και οι τηλεθεατές μας  που μας βλέπουν για να καταλάβουν τι ακριβώς γίνεται ,τι γίνεται σε  ένα χρόνο σε αυτό το νοσοκομείο;

Λ.Γ. Νομίζω ότι είμαι στην ευχάριστη θέση να είμαι σε αυτή τη θέση, η οποία είναι μια θέση ειδικής ευθύνης αλλά χρονικά η συγκυρία στην οποία βρίσκομαι πιθανώς είμαι  άτυχος με την έννοια στο να μην υπάρχουν χρήματα. Με λιγότερα χρήματα, λιγότερο προσωπικό και με όλη αυτήν την περίεργη  να το πω, τις περίεργες  συνθήκες. Θεωρώ ότι έγιναν  πάρα πολλά πράγματα, όχι μόνο στο νοσοκομείο Χατζηκώστα, γενικότερα στο Υπουργείο Υγείας.  Ήδη ξεκινήσαμε, στην αρχή της χρονιάς είχαμε τη μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, θεωρώ το νοσοκομείο κινήθηκε, το λένε τα δεδομένα δεν το λέω εγώ, δηλαδή κινηθήκαμε με λιγότερα χρήματα οικονομικά εντός προϋπολογισμού χωρίς να μειώσουμε την ποιότητα παροχής υπηρεσιών υγείας. Λύσαμε θέματα, να πάω πιο εξειδικευμένα στο νοσοκομείο, λύσαμε το μεγαλύτερο πρόβλημα που είχε το νοσοκομείο από μεριάς οργάνωσης του, το πληροφοριακό του σύστημα. Ένα πρόβλημα που «σερνότανε» επί 10 χρόνια. Εκεί ήτανε η Αχίλλειος μας  πτέρνα, επί δέκα χρόνια  σερνότανε αυτό το θέμα. Ήταν ένα πρόβλημα  για 4 νοσοκομεία της Ηπείρου, μόνο τα νοσοκομεία της Ηπείρου είχαν αυτό το πρόβλημα, όλα τα νοσοκομεία της Ηπείρου εκτός από το Πανεπιστημιακό. Πέσανε επάνω και οι 4 διοικητές που εδώ να κάνω μία παρένθεση να πω ότι η ομάδα των διοικητών που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην Ήπειρο  έχει μία εξαιρετική συνεργασία μεταξύ τους. Έχουμε κοινά προβλήματα και μην ξεχνάμε, κάνω παρένθεση στην παρένθεση τώρα, ότι ανήκουμε στην 6η ΥΠΕ η οποία εδρεύει στην Πάτρα, αισθανόμαστε λίγο απομονωμένοι. Έλεγα λοιπόν ότι όταν ανέλαβα το νοσοκομείο και μας  ζητήθηκε από το υπουργείο να ιεραρχήσουμε τα προβλήματα, ήταν το νούμερο ένα πρόβλημα του νοσοκομείου που διαπίστωσα.  Εντάξει σίγουρα είμαστε χαμηλότερα, έχουμε λιγότερο προσωπικό  από ότι περιγράφεται στον οργανισμό του νοσοκομείου είναι δεδομένο αυτό πρόβλημα, κάποια προβλήματα σε εξοπλισμό, όπως είναι τα ακτινολογικά μας  μηχανήματα αλλά θεωρώ πάρα πάρα πολύ σημαντικό ότι λύθηκε αυτό το  πρόβλημα. Μέσα στη χρονιά έγιναν και άλλα, έγιναν πάρα  πολλές δράσεις από το νοσοκομείο, πέρα από τα νούμερα που εξυπηρετούμε τον κόσμο που  εξυπηρετούμε, μην ξεχνάμε ότι αναβαθμίσαμε τον Ιούνιο το Aιμοδυναμικό μας  εργαστήριο.

Σ.Ν. Πραγματικά το μηχάνημα το καινούργιο είναι εκπληκτικό.

Λ.Γ. Και είναι σημαντικό να πούμε ότι τα χρήματα προήλθαν από δωρεά ευεργέτη, σε αυτές τις δύσκολες εποχές. Έπιασε τόπο μια δωρεά 160 χρόνων.

 Σ.Ν. Και τα πρώτα τα μηχανήματα ο κ. Τσόγκας τα είχε φέρει, τα είχε πάρει δωρεά από κει που εργαζόταν πριν στην Αθήνα. Έχει γίνει δηλαδή η καρδιολογική κλινική του νοσοκομείου Χατζηκώστα έχει γίνει από τις καλύτερες μπορώ να πω και είναι ευχαριστημένοι  οι πολίτες, είτε εδώ πάνε είτε στο Πανεπιστημιακό νιώθουν σιγουριά.

Λ.Γ. Βέβαια τώρα είναι η κλινική που έχουμε ένα προβληματάκι, έχουμε μία έλλειψη καρδιολόγου, τον περιμένουμε.

Σ.Ν.  Έφυγαν πολλοί από ότι ξέρουμε, άλλοι για εκπαίδευση και  άλλοι πήραν σύνταξη.

Λ.Γ. Ναι, και είμαστε αυτή τη στιγμή… Έχουμε ένα πρόβλημα στην καρδιολογική, έχουμε συνεννοηθεί με το Υπουργείο,  θα μας έρθει επικουρικός γιατρός, τον περιμένουμε, 7 του μηνός, δλδ σήμερα, λήγει η προκήρυξη και περιμένουμε να δούμε, ελπίζω στον επόμενο μήνα να λύσουμε και αυτό το πρόβλημα. Αλλά ήταν μια χρονιά έντονη με αρκετή δραστηριότητα.

Σ.Ν. Έχουμε και το Πολυδύναμο μην το ξεχάσω. Τελικά τι θα γίνει, γιατί ειπώθηκε από τη μεριά και των αρμόδιων εδώ υπουργών που ήρθαν και είπαν ότι:  Εντάξει ένα κομμάτι να δοθεί  ως Πολυδύναμο και το υπόλοιπο να παραχωρηθεί  στο νοσοκομείο ή να αλλάξει να γίνει  όλη η πτέρυγα του νοσοκομείου και να δοθεί  ένα άλλο κομμάτι  του νοσοκομείου για Πολυδύναμο.

Λ.Γ. Η συγκεκριμένη δήλωση του Υπουργού όταν επισκέφθηκε το νοσοκομείο προκάλεσε… έβγαλε  απόνερα να το πω έτσι πάρα  πολλά, έγιναν επερωτήσεις στη Βουλή,  έχω την εντύπωση δεν μπορώ σίγουρα να διαψεύσω τον αναπληρωτή υπουργό, όπως και επί της αρχής θεωρώ θα ήταν καλό αυτή τι στιγμή, όντως το Χατζηκώστα ασφυκτιά από χώρους και θα ήταν μια καλή λύση, αλλά επειδή είναι από ευρωπαϊκό πρόγραμμα έχω την εντύπωση και όσο διερεύνησα ότι δεν μπορεί να αλλάξει η χρήση του.

Σ.Ν. Μπορεί όμως να δοθεί ένα κομμάτι ως Πολυδύναμο και το υπόλοιπο…

Λ.Γ. Πάλι είναι δύσκολο, γιατί έχει χρηματοδοτηθεί από την ευρωπαϊκή  ένωση για συγκεκριμένο σκοπό.

Σ.Ν.  Γιατί είναι ένας τεράστιος χώρος για πολυδύναμο, που όχι μόνο επαρκεί, θα έχει ελεύθερους  χώρους  πολλούς.

Λ.Γ. Σίγουρα, πιθανώς θα  κοιτάξουμε αν μπορέσουμε να πάρουμε κάτι στα πλαίσια του εφικτού, αυτή τη στιγμή είχα πει μέχρι τέλος του χρόνου λόγω του ότι μεσολάβησαν, ήταν κάποιοι άνθρωποι που ήταν στις επιτροπές παραλαβής σε  άδειες, τις επόμενες μέρες παραλαμβάνουμε κτιριακά και από κει και πέρα κοιτάμε πώς να το στελεχώσουμε, πώς να το λειτουργήσουμε, θα ζητήσουμε έξτρα δαπάνες  για τη συντήρηση του,  για τη θέρμανση του, και μπορούμε αρχικά  να το  στελεχώσουμε με κάποιο προσωπικό από τις δικές μας δομές.

Σ.Ν. Μάλιστα. Είναι μία καινούργια υπηρεσία η οποία θα παρέχεται για το πολυδύναμο. Είναι μία σημαντική υπηρεσία η οποία δίνει τελείως διαφορετικές δυνατότητες και αν σκεφτούν όσοι μας ακούνε ότι παλαιότερα, γιατί οι Γιαννιώτες το ξέρουν, το παλαιό  νοσοκομείο αυτό ήταν σανατόριο, το οποίο δεν λειτουργούσε ήταν φυσιατρείο δηλαδή. Ενώ το νοσοκομείο Χατζηκώστα έδρευε μέσα στην πόλη και ήταν δωρεά του αείμνηστου  Γεώργιου Χατζηκώστα ο οποίος είχε χτίσει και το νοσοκομείο Χατζηκώστα στο Μεσολόγγι το οποίο λειτουργεί και αυτό ακόμη και σήμερα.

Λ.Γ.  Έχει το ίδιο όνομα, όπως υπάρχει και ίδρυμα Χατζηκώστα στην Αθήνα από τον ίδιο ευεργέτη, ναι δεν σχετίζεται, είναι ορφανοτροφείο με περισσότερα από 100 χρόνια λειτουργίας .

Σ.Ν.  Και έτσι λοιπόν το νοσοκομείο εκείνο, παραδόθηκε ο χώρος που είναι στο κέντρο της πόλης και αυτή τη στιγμή το έχει ο δήμος και κάποιες άλλες, είναι το ΕΚΑΒ  στεγάζετε και πολλοί άλλοι από το πανεπιστήμιο, έχει εξυπηρετήσει  πάρα πολλές φορές την πόλη σε πολλές ανάγκες της  και νομίζω επειδή είναι ιδιοκτησία δική σας αυτό, κάποια στιγμή κάποιος θα πρέπει να χτυπήσει το μαχαίρι γροθιά διότι αυτός ο τεράστιος χώρος θα πρέπει να αξιοποιηθεί και μάλιστα με τον καλύτερο δυνατό, τρόπο τόσο το καινούργιο κομμάτι όπου εκεί μέσα έχουν μπει σύλλογοι οι οποίοι έχουν πάρει δωρεάν παραχώρηση στέγης και υπάρχουν και  σύλλογοι οι οποίοι χρήματα έχουν, είναι κάποιοι  πλούσιοι σύλλογοι ετσι… Λοιπόν, όταν κάποιος  σύλλογος  έχει λεφτά,  κάποιος που δεν έχει δώστου και με το παραπάνω  αλλά κάποιος που έχει σύλλογος δεν μπορεί να δίνεις και να αφήνεις  άλλους  απ’έξω μετά. Αυτοί οι άλλοι λοιπόν θα μπορούν να πάνε κάπου αλλού, να βρει ο Δήμος άλλες στέγες και αυτός ο χώρος, θυμάμαι ότι υπήρξαν μερικές προσπάθειες και συζητήσεις στην πόλη εδώ για να αξιοποιηθεί αυτός ο χώρος υπέρ του νοσοκομείου Χατζηκώστα ώστε τα έσοδα τα οποία θα εισπράττουν από  την αξιοποίηση, το νοσοκομείο Χατζηκώστα θα μπορεί να κάνει επενδύσεις εκπληκτικές αφού δική του περιουσία είναι και δεν μπορεί να την πάρει κανένας.

Λ.Γ.  Και αυτή τη στιγμή φιλοξενούμε συλλόγους  ΑΜΕΑ, Ερυθρό Σταυρό, Σαμαρίτες, Οδοντιατρικός Σύλλογος, Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδας, ήταν παλιά το Ορθοπαιδικό κέντρο, Αθλητιατρικό κέντρο.

Σ.Ν. Από κει ξεκίνησε το Πανεπιστημιακό μας  Νοσοκομείο το Καμπέριο. Αναπτύχθηκε η Ιατρική σχολή εκεί ειδικά, εγώ  τα θυμάμαι όλα αυτά πώς ξεκίνησαν και πώς έγιναν και τους πρώτους καθηγητές και από το νοσοκομείο Χατζηκώστα από κει  πρωτοξεκίνησε. Για αυτό λοιπόν νομίζω ότι οι χώροι αυτοί, το κομμάτι το παλαιό του νοσοκομείου Χατζηκώστα το οποίο θα πρέπει να διατηρηθεί ως μνημείο ιστορικό, δηλαδή ένα κομμάτι άρρηκτα δεμένο με την ιστορία της πόλης και δεν ξέρω πώς θα αξιοποιηθεί και το ΕΚΑΒ θα πρέπει να βγει εκτός πόλης κάπου σε ένα χώρο πολύ καλό. Υπάρχουν χώροι τέλειοι, όπως είναι του ΕΟΦ, για να μπορούν να βγαίνουν τα αυτοκίνητα πολύ πιο άνετα να διασπείρονται και μέσα στην πόλη και έξω από αυτή και να υπάρχουν και αυτοκίνητα και γύρω-γύρω από την πόλη. Γιατί το αυτοκίνητο πρέπει να είναι στον τόπο του συμβάντος, τώρα εάν υπάρχει κίνηση στην Παπανδρέου ένα αυτοκίνητο του ΕΚΑΒ δεν μπορεί να βγει με τίποτα ή αν υπάρχει στην Αβέρωφ, από πού θα πάει;

Λ.Γ. Είναι μια ξεχωριστή δομή το ΕΚΑΒ από μας. Έχει και μονάδες, όπως  έχει και περιφερειακά  στα Δολιανά. Εμάς μας ζητήθηκε, έχουμε άριστη συνεργασία με τον κύριο Παπαδιώτη τον διευθυντή του ΕΚΑΒ για όλη τη βορειοδυτική Ελλάδα και μάλιστα πρόσφατα συνεννοηθήκαμε και παραχωρήσαμε στο νοσοκομείο του Χατζηκώστα  ένα χώρο ώστε να στηθεί και  εκεί μονάδα του ΕΚΑΒ.

Σ.Ν. Βεβαίως να στηθεί γιατί το Χατζηκώστα μίας και έχει αναλάβει και  τις διακομιδές εκεί τώρα το ΕΚΑΒ.

 Λ.Γ. Ναι, οι οδηγοί τώρα πλέον έφυγαν, για αυτό σας λέω ότι έγιναν  πάρα πολλά πράγματα αυτή τη χρονιά στο κομμάτι της υγείας,  ότι φύγαν οι οδηγοί από μας πήγαν στο ΕΚΑΒ. Πολύ σωστή κίνηση.

Σ.Ν. Ήθελα να ρωτήσω τώρα αυτή τη στιγμή το νοσοκομείο πέρα από την φύλαξη την οποία έχει δώσει ιδιωτική εταιρεία…

Λ.Γ. Όχι δεν έχουμε φύλαξη, δυστυχώς.

 Σ.Ν. Ναι δεν έχετε φύλαξη, έχετε  δώσει και σε ιδιωτική εταιρεία τη διανομή φαγητού κάποια βάρδια;

Λ.Γ.  Ναι ναι ισχύει, όχι όλες τις βάρδιες υπάρχει ένα μέρος των τραπεζοκόμων και βοηθών μαγείρων λόγω των ελλείψεων που παρουσιάστηκαν εξαιτίας των συνταξιοδοτήσεων.

Σ.Ν. Ο καθαρισμός έχει δοθεί όλος;

Λ.Γ. Ο καθαρισμός και μέρος της τεχνικής συντήρησης είναι τα δύο συμβόλαια που έχουμε.

Σ.Ν. και σιγά-σιγά η συντήρησή του γίνεται  έτσι;

Λ.Γ.  Αυτό ονομάζεται, να μιλήσω τεχνοκρατικά, outsourcing, έξω επιχειρηματική ανάθεση διαδικασιών. Είναι μια λύση η οποία γίνεται παντού. Και πολλές φορές είναι φθηνότερη.

Σ.Ν. Αυτό είναι το φθηνότερο και έτσι χάνουνε και θέσεις εργασίας.

Λ.Γ. Δημιουργούνται όμως στον ιδιωτικό τομέα θέσεις εργασίας.

Σ.Ν. Ε εντάξει, δεν έχουν τις ίδιες απολαβές όμως, είναι άλλα πράγματα.

Τέλος πάντων, ήθελα να πω το εξής, έχετε κάνει και προγραμματισμό πέρα από τον απολογισμό. Ο απολογισμός  είναι πολύ πλούσιος για ένα χρόνο άσκησης των καθηκόντων σας σε ένα νοσοκομείο τέτοιο τόσο μεγάλο με τόσα προβλήματα και με τόσες ανάγκες. Ο απολογισμός είναι εκπληκτικά μεγάλος.

Λ.Γ. Σίγουρα θα καλέσω κάποια στιγμή και τα μέσα, να κλείσουμε, επειδή εμείς στα μέσα Ιανουαρίου γύρω στις 15 του μηνός κλείνουμε και τα οικονομικά και νοσολογικά δεδομένα της προηγούμενης χρονιάς. Δηλαδή αυτή τη στιγμή μπορεί να σας μιλήσω για τα 11/12, δεν έχουμε κλείσει ακόμα το Δεκέμβριο και θα σας καλέσω, και μάλιστα θα γίνει μια ετήσια έκθεση, θα είναι διαθέσιμη για όλους γιατί είμαι υπέρ της διαφάνειας να μπορεί ο καθένας να έχει πρόσβαση και να δει τα δεδομένα λειτουργίας του νοσοκομείου, οπότε ο απολογισμός θα γίνει μετά τις 15 Ιανουαρίου και θα είναι διαθέσιμο στους πάντες. Από κει και πέρα για τον προγραμματισμό, είμαστε σε μία περίοδο προεκλογική, είμαστε σε μία περίοδο που και στο υπουργείο τα πράγματα αυτή τη στιγμή  είναι ρευστά να το πω έτσι.

Σ.Ν.  Εσείς όμως είστε ειδικός κύριε Γεωργόπουλε, δεν είστε δηλαδή πολιτικός παράγοντας, είστε ειδικός επιστήμονας που έχετε σπουδάσει αυτή την ειδικότητα και ξέρετε να το διαχειρίζεστε. Δεν σας εμποδίζει τίποτα να συνεχίσετε να δουλεύετε. Αν τώρα έρθουν κάποιοι που δεν θέλουν να δουν ότι δεν τους κάνετε, ας κάνουν ότι θέλουν αλλά ως ειδικός επιστήμονας δηλαδή δεν είσαστε κάποιος ότι ήταν καλός καθηγητής ή κάτι άλλο και το βαλαν διοικητή στο Χατζηκώστα γιατί ήταν φίλος του κόμματος…

Λ.Γ. Ισχύει αυτό.

Σ.Ν. Ένας ειδικός άνθρωπος με τη δουλειά που έκανε, πως είναι ο κ. Βάββας τώρα στο Πανεπιστημιακό που ο προκάτοχος σας που έκανε και αυτός τεράστια δουλειά στο Χατζηκώστα, σας άφησε  καλή δουλειά λοιπόν,  δεν μπορεί να αλλάξει ένα τέτοιον άνθρωπο όταν έχει κάνει τόσο έργο. Εκτός αν θέλεις κάποιον κάτι πολύ καλύτερο οπότε εντάξει τώρα…

Λ.Γ.  Πάντα μπορεί να υπάρχει κάποιος πολύ καλύτερος..

Σ.Ν. Σίγουρα, αλλά όταν δεν βρεις όμως δεν μπορεί να βγάλεις έναν καλό και στη θέση του να βάλεις κάποιον γιατί είναι κολλητός. Στην Ελλάδα αυτά θα πρέπει να σταματήσουν για αυτό οι λειτουργίες των υπηρεσιών πρέπει να συνεχίζουν κανονικά, γίνονται δεν γίνονται εκλογές. Το κράτος πρέπει να λειτουργεί.

Λ.Γ.  Με βρίσκει σύμφωνο, το λέω με την έννοια της εφαρμογής της πολιτικής του υπουργείου, δηλαδή αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε μία διαδικασία αλλαγής στην Πρωτοβάθμια. Μπορεί αύριο να έχουμε μια διαφορετική προσέγγιση στην Πρωτοβάθμια.

Σ.Ν. Εσείς θα τροποποιήσετε ότι απόφαση σας έτυχε, διαταγή, θα προσαρμόσετε προς εκείνη την κατεύθυνση, δεν έχετε τίποτα να κάνετε διαφορετικό. Αυτό είναι το ότι είστε ειδικός το ότι  ξέρετε να χειριστείτε  τα θέματα. Κατάλαβες δηλαδή… το να ήταν κάποιος  που δεν ήξερε όμως θα κοίταγε πώς να εξυπηρετήσει τις εντολές που θα έπαιρνε από τους πολιτικούς τους φίλους. Δεν είναι έτσι τα πράγματα, για αυτό και δεν πρέπει  σε όλες τις θέσεις να επιλέγουν άνθρωποι οι οποίοι δεν έχουν σχέση με το αντικείμενο και ακόμα και κομματικοί να είναι ναι, πάρε τον κομματικό σου φίλο αλλά μην βάζεις όμως κάποιον άσχετο. Δεν μπορείς να βάλεις δηλαδή να με βάλεις εμένα τώρα να πετάξω ένα μπόινγκ, θα το ρίξω δεν μπορώ.  Ούτε θα μου επιτρέψετε εσείς να έρθω να κάνω καμιά εγχείριση.

Λ.Γ. Είναι νομίζω θέσεις ειδικής ευθύνης που απαιτούν ιδιαίτερη τεχνογνωσία.

Σ.Ν.  Ακριβώς, όπως ο καθένας, οι παλιοί λέγανε μια πολύ σοφή κουβέντα: ο καθένας τη δουλειά του και ο μυλωνάς  τα αυλάκι. Έτσι είναι, για αυτό λοιπόν πέστε μας τι έχετε ετοιμάσει ως προγραμματισμό για να ακούσουν οι πολίτες πως σκέφτεστε αυτό το νοσοκομείο πώς προγραμματίζεται εσείς ως ειδικός  άνθρωπος, γιατί να μας πει κάποιος που δεν ξέρει θα ήταν τίποτα. Ένας ειδικός οραματίζεται  και προγραμματίζει  σημαίνει ότι βλέπει με διαφορετικό μάτι από έναν μη ειδικό.  Και μάλιστα έναν νέο άνθρωπο με τέτοιες σπουδές. Αλήθεια πως και δεν σας έκαναν καμία πρόταση για την πολιτικής; Έμαθα εγώ για αυτό σας ρωτάω.

Λ.Γ. Εγώ το διαψεύδω πάντως αυτό.

Σ.Ν. Δεν έχετε σκοπό να ασχοληθείτε;

Λ.Γ. Όχι δεν υπάρχει αυτό.

Λοιπόν σας έλεγα για τον προγραμματισμό. Στις προτεραιότητες είναι σίγουρα ο τεχνολογικός εκσυγχρονισμός του νοσοκομείου και ο ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός. Είπα πριν ότι τα μηχανήματα  στο ακτινολογικό είναι τριαντακονταπενταετίας.

Σ.Ν.  Θέλουμε δηλαδή 400 γραμμών σάρωσης.

Λ.Γ. Χρειάζεται σύγχρονα ψηφιακά μηχανήματα.

Σ.Ν. Το κακό με την τεχνολογία τώρα είναι οτι από την ώρα που άρχισε η ηλεκτρονική τεχνολογία αυτά κάθε 6 μήνες πρέπει να παίρνεις και καινούργιο.

Λ.Γ. Προχωράει πάρα πολύ η τεχνολογία.

Σ.Ν. Και αυτό είναι προς όφελος διότι γίνονται μη αιματηρές οι εξετάσεις, γίνονται πολύ πιο σύντομες  που σώζουν ανθρώπινες  ζωές και γίνονται με πολύ λιγότερο κόστος από ότι πριν και χωρίς πόνο.

Λ.Γ. Αυξάνουμε αξιοπιστία, η τεχνολογία έχει προχωρήσει πάρα πολύ. Να σας πω ότι τώρα πηδάμε  από το ένα θέμα στο άλλο.

Σ.Ν. όχι να τα λέμε αυτά, καταλαβαίνουν οι τηλεθεατές μία χαρά, τους αρέσει να τα ακούνε αυτά.

Λ.Γ. Μακάρι, και προσπαθώ να αποφεύγω να μπαίνω σε τεχνικούς όρους για να καταλαβαίνει όλος ο κόσμος. Ήμουνα σε μία έκθεση στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας στη μεγαλύτερη έκθεση ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού  πριν ένα μήνα και είδαμε ότι πλέον τα μηχανήματα στα εργαστήρια, τα εργαστηριακά είναι συμβατά με όλα τα αναλώσιμα που χρειαζόμαστε να αγοράσουμε, είναι δηλαδή η νέα τάση.

Σ.Ν. Όπως έγιναν οι φορτιστές από τα κινητά που είναι όλοι ίδιοι.

Λ.Γ. Πολύ σωστό το παράδειγμα που φέρνετε. Γιατί πρώτα αναγκαζόμασταν παίρναμε ένα μηχάνημα, αναγκαζόμασταν να παίρναμε τα συγκεκριμένα αντιδραστήρια. Τώρα έχουν όλοι τα ίδια αναλώσιμα.

Σ.Ν. Γίνανε πάρα πολλές τέτοιες κινήσεις πέρα από την αγορά έξω αλλά και από το υπουργείο αυτό το διάστημα, εφαρμογή παρατηρητηρίου τιμών, προμήθειες  συγκεντρωτικές ώστε να μειωθεί το κόστος χωρίς να υπάρχουν επιπτώσεις.

Σ.Ν. Τα γενόσημα με τα φάρμακα εκείνο είναι πολύ σημαντικό.

Λ.Γ.  Τα γενόσημα, πάρα πολύ σημαντικό, δηλαδή εμάς στη στοχοθέτηση που έγινε πέρυσι όταν αναλάβαμε ήταν να αυξήσουμε το ποσοστό χρήσης των γενοσήμων. Το οποίο δεν μπορεί να αυξηθεί από το 20% στο 100%, αλλά σταδιακά θα πάμε στο 25%, στο 30%, στο 35%.

Σ.Ν. Αποδείχτηκε όμως ότι τελικά δεν υπάρχει διαφορά στην ποιότητα.

Λ.Γ. Και εμένα αυτή είναι η άποψη μου και  αυτή είναι η κατεύθυνση από το Υπουργείο.

Σ.Ν. Βέβαια πολλοί γιατροί λένε ότι υπάρχει, ιατρική άποψη αυτό.

Λ.Γ. Εμάς η κατεύθυνση από το Υπουργείο είναι: θεωρήστε τα γενόσημα ισότιμα των πρωτοτύπων.

Σ.Ν. Τώρα εξαρτάται και από κει από πού παράγονται τα γενόσημα με βάση από αυτά που διαβάζουμε.

Λ.Γ.  Περνάνε ελέγχους δε μπορεί, δηλαδή υπάρχουν διαδικασίες.

Θα σας πω λίγο για τον προγραμματισμό. Σίγουρα στον προγραμματισμό  είναι η εφαρμογή νέων τεχνολογιών, που σας είπα πριν ότι λύσαμε το τεχνολογικό πρόβλημα που είχε το νοσοκομείο, πλέον θα διασυνδέσουμε κλινικές με το γραφείο κίνησης, το φαρμακείο πράγματα που δεν ίσχυαν αυτή τη στιγμή στο νοσοκομείο. Η αναβάθμιση του εξοπλισμού, το νοσοκομείο έχει ενταχθεί σε ένα πρόγραμμα αξίας  1,6 εκατομμυρίων ευρώ από την αποζημίωση της  Siemens για να αναβαθμίσουμε αυτά τα μηχανήματα. Η λειτουργία του Πολυδύναμου οπωσδήποτε πρέπει να το βάλουμε μπροστά να το πω απλά, είναι ένα μοναδικό κέντρο για όλη την Ελλάδα όχι για την Ήπειρο, όχι για τα Γιάννενα, είναι πανελλαδικά. Μετά οι αλλαγές στην Πρωτοβάθμια ώστε το νοσοκομείο να γίνει πάροχος  δευτεροβάθμιων ή τριτοβάθμιων υπηρεσιών υγείας, να σταματήσουμε να έχουμε αυτή τη ροή που είναι ίσως ανούσια ροή.

Σ.Ν. Ένα διάστημα κύριε διοικητά τα  Κέντρα Υγείας είχαν υποβαθμιστεί πάρα πολύ, δεν ξέρω γιατί ήταν κυβερνητική μου επιλογή αυτό, είχαν καταντήσει δηλαδή ας πούμε και λειτουργούσαν τα περισσότερα χάρη σε κάποιους ανθρώπους γιατρούς που ζούσαν εκεί και είχαν πάρει επάνω τους όλη αυτή την ιστορία. Και έτσι λειτουργούσαν.

Λ.Γ.  Θα σας πω τι γίνεται, έχοντας αυτό το χρόνο  ταξιδέψει αρκετά σε όλη την Ελλάδα και έχοντας επισκεφθεί πάρα πολλά Κέντρα Υγείας, θα σας πω ότι ο νομός Ιωαννίνων είναι από τους καλύτερα στελεχωμένους Νομούς στην Ελλάδα. Αυτή τη στιγμή Κέντρο Υγείας Μετσόβου, Βουτσαρά είναι καλυμμένο  100%  σε ιατρικό προσωπικό. Η Κόνιτσα έχει κάποιες κενές θέσεις, ο Νομός μας είναι και ιδιαίτερος, μορφολογικά είναι τεράστιες οι αποστάσεις, μην ξεχνάτε ότι είναι ο  Νομός με τα περισσότερα χωριά στην Ελλάδα, είναι ο δεύτερος Νομός σε έκταση. Αν τον απλώσουμε είναι μεγαλύτερος από την Ολλανδία και το Βέλγιο μαζί γιατί η μορφολογία του είναι περίεργη. Οπότε η κάλυψη του υγειονομικού είναι εκ των πραγμάτων δύσκολη. Όπως είναι και δύσκολο για τους γιατρούς να είναι στα Πράμαντα, στα Δερβίζιανα. Η εκτίμηση μου είναι ότι χρειάζεται και μια επαναχαρτογράφηση στο Χάρτη Υγείας του Νομού.

Σ.Ν.  Γιατί διαμορφώθηκαν τώρα πληθυσμιακά κέντρα τα οποία θα πρέπει να αποσυμφορηθούν κυρίως στα αστικά κέντρα.

Λ.Γ. Όπως άλλαξαν και  τα δεδομένα, πλέον η Εγνατία καθιστά το Μέτσοβο πάρα πολύ κοντά στα Γιάννενα. Ίσως το Κέντρο Υγείας του Μετσόβου θα έπρεπε να έχει μια διαφορετική λειτουργία, ίσως τα Δερβίζιανα  λέω έτσι, αυτά υπάρχουν ειδικοί που συγκροτούν επιτροπές.

Σ.Ν. Ενώ μέσα στην πόλη που χρειάζονταν Κέντρα Υγείας ή μάλλον περιφερειακά της πόλης χρειάζονταν κέντρα υγείας για να αποσυμφορήσουν τα νοσοκομεία επειδή υπάρχουν πολύ μεγάλοι οικισμοί, δεν υπάρχουν.

Λ.Γ. Στην πρωτοβάθμια πλέον εντάχθηκε το ΠΕΔΥ Ιωαννίνων, Αστικού Τύπου Κέντρο Υγείας, το παλιό το ΙΚΑ, το οποίο διευθύνει ο κ. Φώτος ο γιατρός ο ορθοπεδικός. Έτυχε προχθές να ήμουν εκεί γιατί εντάχθηκε και αυτός  στο Χατζηκώστα πλέον διοικητικά, υπάρχει μια μέση κατάσταση αυτή τη στιγμή που ανήκουν και στην Υγειονομική Περιφέρεια, συνεχίζουμε για ένα εξάμηνο να έχουμε μέσα στο Χατζηκώστα την  πρωτοβάθμια όπως και όλα τα γενικά νοσοκομεία στην Ελλάδα, αφου μας βλέπουν κ από άλλους νομούς, όπως η Άρτα έχει 3 κέντρα υγείας, Πρέβεζα έχει 4.

Ο χάρτης κατά τη γνώμη μου ως ειδικός των οικονομικών της  υγείας νομίζω ότι χρειάζεται επαναχαρτογράφηση στην περιοχή, όχι μόνο ο χάρτης της πρωτοβάθμιας αλλά και ο χάρτης των νοσοκομείων της περιοχής.

Σ.Ν. Με άξονα τα δύο νοσοκομεία τα μεγάλα αλλά και το νοσοκομείο των Φιλιατών, της Πρέβεζας και της Άρτας  νομίζουμε ότι θα πρέπει να δούμε ιδιαίτερα εδώ για τα Γιάννενα που είναι…. Εδώ είχε ιδρυθεί ο μεγαλύτερος πληθυσμός της Ηπείρου πλέον στο λεκανοπέδιο και θα πρέπει να δούμε πώς θα λειτουργήσει ώστε να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία διότι ο άλλος τώρα που μένει στο λεκανοπέδιο ότι και να συμβεί πάει στο νοσοκομείο.

Λ.Γ.  Σίγουρα. Θα σας πω κάτι. Έχουμε μάθει να γκρινιάζουμε αλλά σκεφτείτε μια φορά χρειάστηκε να κάνουμε μια διακομιδή από εδώ έως την Πάτρα και ήταν το θέμα ποιος θα ανέβει στο ασθενοφόρο, ένα υγιές παιδάκι έπρεπε να διακομιστεί  στην Πάτρα για άλλους λόγους μη μπω τώρα σε λεπτομέρειες. Από δω έως την  Πάτρα έχει 7 νοσοκομεία, σε μία απόσταση 200 χιλιόμετρα, δηλαδή γκρινιάζουμε αλλά από την άλλη πρέπει να δούμε τι υποδομές έχουμε.  Χρειαζόμαστε 7 νοσοκομεία; Μην το πάρει κάποιος ως πολιτική ότι πρέπει να κλείσουμε νοσοκομεία, θα σας το συγκρίνω με  άλλες περιοχές. Εξετάζω τα δεδομένα οικονομικά της υγείας τώρα.

Σ.Ν. Υπάρχει στο εξωτερικό σε 200 χλμ 7 νοσοκομεία;

Λ.Γ. Σε 200 χλμ σε έναν πληθυσμό Χ που έχει αυτή περιοχή 7 νοσοκομεία…

Σ.Ν. Θα μας πουν ότι είμαστε τρελοί.

Λ.Γ. Θα πουν ότι δεν υπάρχει λογική σε αυτό το πράγμα πρέπει να γίνουν κάποιες συμπτύξεις, δηλαδή Λευκάδα-Πρέβεζα δεν νομίζω να  υπάρχει λόγος ύπαρξης δύο νοσοκομείων σε 15 χλμ. Κάπως θα πρέπει να γίνει να… ή να γίνουν εξειδικευμένα [..] νοσοκομεία, να σας πω περιστατικά το καλοκαίρι που γεμίζουν τα παράλια της Ηπείρου, και αν κάποιος χρήζει νοσηλείας  από τα Σύβοτα ανεβαίνει Φιλιάτες και μετά έρχεται στο Χατζηκώστα; Χάνοντας πάρα πολύ πολύτιμο χρόνο; Που μπορεί να είναι και επικίνδυνος για τη ζωή του ασθενούς. Νομίζω ότι αυτά πρέπει να εξεταστούν, να συγκροτηθούν… κάποιοι άνθρωποι, και διοικητικοί και γιατροί  και άνθρωποι με μεγάλη εμπειρία στο χώρο.

Σ.Ν. Εμείς έχουμε μια ολόκληρη ιατρική σχολή εδώ, έχουμε ΤΕΙ το οποίο έχει νοσηλευτική σχολή και δεν μπορούμε να συνεργαστούμε, δεν μπορούμε να βρούμε ειδικούς;

Λ.Γ. Υπάρχουν αλλά πρέπει να κινητοποιηθούμε να το πω έτσι. Υπάρχουν ειδικοί σίγουρα, η ιατρική σχολή των Ιωαννίνων είναι από τις δυνατότερες, νομίζω και κάποια έρευνα τους έβγαλε ότι είναι από τις δυνατότερες ιατρικές.

Σ.Ν. Μάλιστα. Έχουν δίκιο όμως και οι τηλεθεατές μας οι οποίοι λένε το εξής: τα νοσοκομεία να μη μετράνε την απόσταση σε χιλιόμετρα αλλά και σε ώρες πρόσβασης. Είναι μια παρατήρηση πολύ σωστή.

Λ.Γ.  Σίγουρα, το είπα και πριν, έγινε η Εγνατία, το Μέτσοβο με τα Γιάννενα είναι διαφορετικά πλέον, γίνεται η Ιωνία, θα είναι τελείως διαφορετική η απόσταση Άρτα- Γιάννενα. Έγινε η Εγνατία,  και το Ηγουμενίτσα- Γιάννενα έγινε πολύ κοντά.

Σ.Ν. Ναι αλλά ξέρετε τι ο άλλος;  θέλει το νοσοκομείο στην Ηγουμενίτσα αλλά θέλει να έρθει στο νοσοκομείο των Ιωαννίνων για να λύσει το πρόβλημα του.

Λ.Γ.  Είναι στην κουλτούρα του πολίτη και στο πώς έχει περάσει η εικόνα του κάθε νοσοκομείου.

Σ.Ν.  Άρα εσείς βλέπετε έναν επανασχεδιασμό του συστήματος παροχής υγείας σε ότι αφορά την κατανομή του πλέον σαν περιοχή ούτως ώστε και εξοικονόμηση πόρων θα γίνει και καλύτερη εξυπηρέτηση γιατί ο άλλος μπορεί να είναι πιο κοντά να λύνει το πρόβλημα του. Δηλαδή αν έχει μια γρίπη τώρα δεν χρειάζεται να  πάει στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο ή στο Χατζηκώστα. Θα πας  στο περιφερειακό ιατρείο και θα τελειώσει.

Λ.Γ.  Πρέπει κ. Ντόβα να γίνουμε ρεαλιστές! Δηλαδή δεν μπορεί να έχουμε τέσσερις γιατρούς εφημερία στο Κέντρο Υγείας Μετσόβου. Δυστυχώς λέω πράγματα που πιθανώς κάποιοι μπορεί να κλωτσήσουν και να πουν εμείς θέλουμε να έχουμε στο Μέτσοβο 4 γιατρούς. Να έχουμε τώρα 4 γιατρούς να εφημερεύουν όλη μέρα σε όλη την εφημερία από 3 το απόγευμα έως 7 το πρωί για να δούνε 4 περιστατικά. Την ίδια ώρα που στα έκτακτα του Χατζηκώστα ένας γιατρός μπορεί να δει 200 περιστατικά. Καταλαβαίνετε τη δυσαναλογία και την άσκοπη αξιοποίηση του εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού; Με αυτή τη λογική το λέω, δηλαδή είναι προς όφελος του πολίτη.

Σ.Ν. Έλα που το Μέτσοβο όμως έχει ισχυρό πολιτικό έρεισμα.  Στην Ελλάδα αυτά μετράνε αλλιώς βλέπετε ενώ για την Κόνιτσα, Βουτσαρά δεν θα σας  πει κανένας κουβέντα. Δεν έχουμε τίποτα με τους Μετσοβίτες  για όνομα του Θεού απλώς το συζητάμε πως αντιδρούμε εμείς ως πολίτες. Αυτή είναι η διαφορά. Εκείνο που έχει σημασία, εσείς που μιλάτε ως τεχνοκράτες και πολύ καλά κάνετε και έτσι είναι το σωστό, και έτσι θα πρέπει να λειτουργεί ο κόσμος, ο επιστήμονας να κοιτάζει τη δουλειά του και μόνο αυτό και χαίρομαι που το βλέπετε με αυτό τον τρόπο και ότι πρέπει κάποτε να αντιμετωπιστούν όλα έτσι τα πράγματα ώστε να δοθούν λύσεις και η οικονομία να γίνεται αλλά κυρίως να είναι πιο κοντά στις παροχές υπηρεσιών υγείας ο πολίτης.  Αυτός είναι ο στόχος. Να κερδίζετε πολύτιμους χρόνους στην παροχή υπηρεσιών υγείας του πολίτη,  να γλιτώνει η ζωή του. Όσο πιο κοντά είναι, όπως να είναι και το ΕΚΑΒ όπως και η πυροσβεστική όπως και όλα.

Εάν όλα είναι οργανωμένα και λειτουργούν σωστά στις δύσκολες περιπτώσεις που τον χρειάζεται ο πολίτης και το έχει τότε είναι εντάξει. Εάν πληρώνει τέτοιους φόρους και δεν τα έχει ούτε σωστά οργανωμένα τότε πρέπει να πάμε όλοι στη λίμνη να βάλουμε μία πέτρα βαριά βαριά και να πάμε να  βρούμε τις 17 του Αλή Πασά  που έπνιξε τότε με την κυρά Φροσύνη. Εμ, δεν γίνεται αλλιώς. Πάντως όπως είναι τώρα τα Κέντρα Υγείας  δεν μπορεί να  αλλάξει κάτι  έτσι;

Λ.Γ. Για την ώρα όχι δεν αλλάζει κάτι.

Σ.Ν. Τα περιφερειακά ιατρεία θα λειτουργήσουν;

Λ.Γ.  Λειτουργούν τα περιφερειακά ιατρεία,  δεν είναι όλα στελεχωμένα αλλά υπάρχει μια τάση, επειδή οι γενικοί γιατροί είναι αυτοί  που παίρνουν τις  θέσεις, ήδη προχθές βγήκε και άλλο ΦΕΚ για διορισμού γενικού γιατρού στη Βήσσανη αν δεν κάνω λάθος, έχουμε άλλους 4 γιατρούς που θα διοριστούν αυτό το διάστημα και σιγά-σιγά καλύπτονται οι θέσεις των περιφερειακών ιατρείων. Ήδη παράδειγμα σας είπα ο Βουτσαράς είναι καλυμμένος από καιρό γιατί έχει τα περιφερειακά ιατρεία του λεκανοπεδίου, Πεδινή, Πέραμα, Νεοκαισάρεια, Ανατολή, είχε καλυφθεί, είναι πλήρης οι θέσεις. Το Μέτσοβο επίσης λόγω του ότι είναι κοντά πλέον και εκεί είχε ζήτηση, καλύφθηκε. Εκεί που είναι πρόβλημα είναι να βρεθεί γιατρός παράλληλα να πάει στο περιφερειακό ιατρείο. Δηλαδή μένουν ακάλυπτα τα πολύ δυσπρόσιτα να το πούμε έτσι, τα οποία όμως καλύπτονται από αγροτικούς γιατρούς, νέα παιδιά που κάνουν το αγροτικό τους.

Σ.Ν. Και ευτυχώς που επανήλθε ο θεσμός του αγροτικού διότι λύνει πολλά προβλήματα και κακώς είχε καταργηθεί.

Λ.Γ.  Και είναι και ένας τρόπος έμμεση στελέχωσης του νοσοκομείου. Πρέπει να τα λέμε και αυτά τα πράγματα που κάνουν αγροτικό οι ειδικευμένοι πλέον γιατροί και τους τραβάμε στο νοσοκομείο για να στελεχώσουμε. Γιατί όταν έχουμε έναν χειρούργο αναγκαστικά και εγώ τον τραβάω για να κάνει κανένα χειρουργείο που η ζήτηση είναι πολύ μεγάλη.

Σ.Ν. Από την μέχρι τώρα πείρα σας στον 1 χρόνο που είστε διοικητής στο νοσοκομείο Χατζηκώστα  από την άποψή την οποία μας εκφράσατε γύρω από την… το όραμα σας  για τον τρόπο που σκέφτεστε για την διατήρηση, την ανάπτυξη, την περαιτέρω προσφορά αυτού του νοσοκομείου. Θέλω να μου πείτε πως σε έχει αγκαλιάσει ο τόπος αυτό το νοσοκομείο, το στηρίζει; είναι κοντά σας τι νιώθετε εσείς δηλαδή;  Ή απλά μόνο ξέρουν όλοι να γκρινιάζουν μπορεί να γκρινιάζω χωρίς ποτέ να ενδιαφέρεται κανένας, σας στήριξε ο δήμος η περιφέρεια; Έχει σημασία ποια είναι η συνεργασία με τους φορείς.

Λ.Γ. Όχι δεν έχω κανένα παράπονο στη συνεργασία και με τον περιφερειάρχη και με τον δήμαρχο και με τους βουλευτές της περιοχής.

Σ.Ν. Γιατί από ότι ακούω ο  περιφερειάρχης προσπαθεί να βάλει μέσα στο ΕΣΠΑ κονδύλια όπου μπορεί για τα νοσοκομεία.

Λ.Γ. Υπάρχει ένα κονδύλι στο επόμενο ΕΣΠΑ ουσιαστικά το οποίο είναι αρκετά μεγάλο για ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, οπότε είναι στους στόχους μου, στον προγραμματισμό μου να κάνουμε μια συνάντηση και να δούμε ρεαλιστικές ανάγκες, πρέπει να δούμε πραγματικά τι χρειαζόμαστε και να μην υποβάλουμε προτάσεις όπως πιθανώς να γινόταν στο παρελθόν άντε έχουμε χρήματα να βάλουμε, πρέπει να έχει μία πραγματική καταγραφή των αναγκών.

Σ.Ν. Αν σας πω κάτι που μου το είπε γιατρός του ΙΚΑ, παλιότερα όχι τώρα. Κάποιοι είχαν αγοράσει το ΙΚΑ στην Αθήνα, κάνουν μία παραγγελία για τις μίζες προφανώς αγόρασαν μηχανήματα τα οποία ήρθαν στα Γιάννενα, είναι κλεισμένα στα υπόγεια σκουριάζουν και δεν έχουν ανοίξει ποτέ. Και αυτά τώρα είναι ξεπερασμένης τεχνολογίας και ούτε είναι καν να χρησιμοποιηθούν και παραμένουν ακόμα και σήμερα εκεί δεν έχω να πω κάτι.

Λ.Γ. Δεν το γνωρίζω, εγώ αυτό που μπορώ να πω είναι ότι τα τελευταία δύο χρόνια, και μην το εκλάβετε  ως κυβερνητικό ή πολιτικό αλλά θεωρώ, ζώντας τα πράγματα από μέσα ότι έχει γίνει τεράστια προσπάθεια εξορθολογισμού του συστήματος,  των δαπανών, των πόρων που αποτελούν το Σύστημα Υγείας.

Σ.Ν. Το θέμα όμως είναι να μη νιώθει ο πολίτης αδικημένος γιατί ταλαιπωρείται πάρα πολύ. Έχουν αυξηθεί οι συμμετοχές τους στα φάρμακα σε βαθμό ανυπέρβλητο. Δηλαδή ο φτωχός πολίτης ο οποίος πληρώνει μία ζωή δεν μπορεί να υφίστανται από το κράτος, δηλαδή  αυτό δεν σας αφορά, το θέμα της άσκησης πολιτικής του υπουργείου λέω τώρα, 25% τώρα συμμετοχή στα φάρμακα, ένας καρδιολογικός ή ένας καρκινοπαθείς ή ένας οποιοσδήποτε άλλος ασθενής που έχει σοβαρά προβλήματα. Και προσέξτε, εσείς το ξέρετε αυτό, ένα γενόσημο φάρμακο το χρεώνει €8,5 το υπουργείο, το πιάνει, το υπολογίζει. Έλα που ο ασθενείς  όμως λόγω της ασθένειας δεν πρέπει να παίρνει αυτό αλλά πρέπει να παίρνει το πραγματικό το οποίο έχει 34 ευρώ; και πληρώνει τη διαφορά τα 20 τόσα ευρώ τα πληρώνει από την τσέπη του και πληρώνει και 25% από το 8,5. Ε που να βγει ο άλλος με 340 ευρώ 330 ευρώ σύνταξη;

Λ.Γ. Υπάρχουν  ατέλειες στο σύστημα και θα σας πω κ. Ντόβα κατά την άποψή μου ότι η ρίζα του προβλήματος είναι το ασφαλιστικό. Θα έπρεπε, θεωρώ σημαντικό, και ο κ. Μπέζας από το υπουργείο υγείας πήγε στο υπουργείο εργασίας και ασχολήθηκε με το ασφαλιστικό και ασχολούταν με το ασφαλιστικό γιατί είναι η ρίζα του προβλήματος και στην υγεία. Είναι αυτό που επηρεάζει κατά πάρα πάρα πολύ μεγάλο βαθμό. Εάν  φτιάχναμε το ασφαλιστικό, θα λυνόταν και η υγεία. Και για τα φάρμακα που  λέτε μην ξεχνάτε ότι σε πάρα πολλούς τομείς τα προηγούμενα χρόνια ζούσαμε εποχές παχαίων αγελάδων, ότι ήμασταν σε πρωτιές, σε κατανάλωση φαρμάκων, σε δαπάνες. Μιλάμε για δυσαναλογίες οι οποίες βλέπατε έναν ελληνικό πληθυσμό να δαπανά περισσότερο από ότι η Γαλλία, η Ισπανία, ή η Αγγλία των  80 εκατομμυρίων.

Σ.Ν. Δυστυχώς αυτό που γίνονταν, γίνεται και θα γίνεται πάντα, είναι το θέμα της μίζας και το ξέρετε καλά.

Λ.Γ.  Διαφωνώ σε αυτό κ. Ντόβα, ότι υπάρχουν πλέον οι ελεγκτικοί μηχανισμοί, υπάρχουν δικλείδες, υπάρχουν εφαρμογές νέων τεχνολογιών. Πρέπει να καταλάβουν όμως οι πολίτες ότι δεν γίνεται, δεν είναι κανείς που να θέλει να περιορίσει το κόστος επειδή έτσι του ήρθε να περιορίσει το κόστος. Είναι χρήματα που σώζονται να το πω έτσι για να σπαταληθούν κάπου αλλού, είναι χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου. Εμάς ο προηγούμενος υπουργός, ο κύριος Γεωργιάδης που έτυχε να είμαι όταν ανέλαβα, το πρώτο πράγμα που μας είπε ήταν ότι, και μας πέρασε μία φιλοσοφία θα προσέχετε και το τελευταίο ευρώ γιατί είναι λεφτά που πολύ δύσκολα τα παίρνουμε ως κράτος από τον Έλληνα φορολογούμενο.

Σ.Ν. Όλοι οι υπουργοί έτσι λένε αλλά μετά κάνουνε αυτοί τις προμήθειες. Έτσι λένε προσέξτε εδώ, το ίδιο δεν έλεγε ο κ. Τσοχατζόπουλος όταν ήταν υπουργός εθνικής άμυνας, αλλά μετά αυτός αγόραζε τα υποβρύχια. Δεν τα αγοράσατε ούτε εσείς, ούτε εγώ.

Λ.Γ. Στην προκειμένη περίπτωση όμως πιστεύω έγινε πραγματικά πάρα πολύ καλό.

Σ.Ν. Εμείς λέμε μακάρι ότι γίνεται καλό ο κόσμος το επικροτεί και δεν λέει ποτέ όχι, ότι γίνεται σωστά αλλά δυστυχώς τα άσχημα δεν τα κάνουμε εμείς, αυτό είναι το θέμα.

Λ.Γ. Σίγουρα. Ήμασταν στα σκαριά να εφαρμοστεί η κάρτα υγείας, δηλαδή είναι απαράδεκτο να είμαστε στο 2015 και να έρχεται κάποιος με το βιβλιάριο, χειρόγραφα, να ψάχνουμε να βρούμε τον ασφαλιστικό του φορέα.

Σ.Ν. Κανονικά θα έπρεπε να υπάρχει ένας κωδικός αριθμός ο οποίος να λέει ο πολίτης τον κωδικό του αριθμό και χωρίς κάρτα, χωρίς τίποτα να λέει τον κωδικό του και τελείωσε.

Λ.Γ. Κοινή λογική για όλο τον κόσμο και όμως βλέπετε δεν είχαν εφαρμοστεί τόσο καιρό και δυστυχώς αυτό δεν το λέω εντάξει εκλογές έγιναν αλλά κάθε εκλογική περίοδος μας φέρνει πίσω σε πράγματα.

Σ.Ν. Υπάρχουν πολλές ερωτήσεις, εδώ μας μιλάνε για τα ανάπηρα παιδιά και την συνεργασία με την ΕΛΕΠΑΠ αν έχετε και τι γίνεται.

Λ.Γ. Η αλήθεια είναι ότι με την ΕΛΕΠΑΠ… εμένα από τους στόχους μου όταν ανέλαβα ήταν και η εξωστρέφεια του δικού μας οργανισμού δηλαδή συνεργαστήκαμε με το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με το Δήμο, με την Περιφέρει,  με διάφορους φορείς ακόμα και με τους συλλόγους που έχουμε κάτω.

Σ.Ν.  Μας είπε ένας φίλος εδώ τηλεθεατής ότι  συνεργάζεται με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο στην ανεύρεση των περιστατικών για να τα παίρνει μετά και να τους παρέχει τις υπηρεσίες αυτές.

Λ.Γ. Το Πανεπιστημιακό είναι ένα νοσοκομείο που έχει και κάποιες ειδικότητες, είναι μεγαλύτερο, έχει ειδικότητες που εμείς δεν έχουμε, εμείς έχουμε 14 βασικές κλινικές, είναι πιο εξειδικευμένοι, ειδικά σε κομμάτι παιδιατρικό έχουν υποειδικότητες, με αποτέλεσμα πιθανώς  να είναι καλύτερη κιόλας να συνεργαστούνε με την ΕΛΕΠΑΠ. Εμείς είμαστε ανοιχτοί όμως, έχουμε συνεργαστεί με τον ΟΚΠΑΠΑ, με τα κοινωνικά φαρμακεία με πάρα πολλές  δομές μέσα αυτή τη χρονιά. Δηλαδή θα το δείτε και όταν σας δώσω το report, την έκθεση πεπραγμένων του χρόνου θα δείτε μια σειρά δραστηριοτήτων, με την κιβωτό του κόσμου, με το ΚΕΘΕΑ, με τον ΟΚΠΑΠΑ, με πάρα πολλούς φορείς. Μη μπω σε λεπτομέρειες τι κάναμε με τον καθένα.

Σ.Ν. Άλλες υπηρεσίες όμως έχουν αυτοί οι φορείς και άλλες οι άλλες. Η ΕΛΕΠΑΠ λένε για παιδιά με αναπηρίες δεν μιλάνε για την κιβωτό του κόσμου, αυτά είναι να προσφέρει υπηρεσίες φιλοξενίας  κτλ.

Λ.Γ. Η Kιβωτός όποτε χρειάστηκε να πάμε με γιατρούς πάνω, τους εξετάσαμε, στείλαμε καρδιολόγο, στείλαμε παιδίατρο.

Σ.Ν. Προσφέρει μια σημαντική υπηρεσία εξίσου αλλά σε άλλον τομέα. Εδώ μιλάμε για ανάπηρα παιδιά τα οποία τα έχουν οικογένειες μέσα και έχουν βαθύτατο πρόβλημα.

Λ.Γ. Τεράστιο το έργο που προσφέρει η ΕΛΕΠΑΠ αλλά φεύγει από το δικό μας, δηλαδή εμείς  είμαστε νοσοκομείο, αν χρειαστεί κάτι εμείς είμαστε κοντά, αλίμονο.

Σ.Ν. Τώρα ακούσαμε τις απόψεις σας γύρω από το θέμα το πώς εσύ σκέφτεστε τον προγραμματισμό για το επόμενο χρονικό διάστημα του νοσοκομείου. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα υπάρξουν αλλαγές. Όποια κυβέρνηση και αν εκλεγεί δεν θα υπάρξουν αλλαγές τουλάχιστον για ένα μακρύ χρονικό διάστημα ώστε να δοθεί η δυνατότητα και ο κατάλληλος προγραμματισμός να γίνει αλλά ταυτόχρονα να ξεκινήσει και η υλοποίηση του για να μπορέσουμε να δούμε έτσι κάποια πράγματα να αντιμετωπίζονται να μην υπάρχουν μπαλώματα κάθε φορά φεύγει ο ένας έρχεται ο άλλος. Δηλαδή όπως έγινε με την Ελληνική περιφέρεια, λύθηκαν κάποια προβλήματα, εντωμεταξύ ξέρεις ότι έχεις δικό σου τον περιφερειάρχη, δεν έχεις πρόβλημα, προγραμματίζεις, συνεχίζεις να δουλεύεις ,δεν τον νοιάζει ποιος είναι κυβέρνηση.

Λ.Γ. Χρειάζεται μια συνέχεια…

Σ.Ν. Χρειάζεται μια συνέχεια. Το ίδιο θα πρέπει να γίνει και σε όλες αυτές τις δημόσιες υπηρεσίες, πως είναι στο εξωτερικό; αλλάζουν και εκεί  κυβερνήσεις, έχει αλλάξει κανένας προϊστάμενος ποτέ πουθενά; Μόνο στην Ελλάδα αυτό είναι.

Λ.Γ. Αλλάζει μόνο αν κάτι πάει στραβά ή αν κάποιος δεν μπορεί να ανταποκριθεί στο έργο του.

Σ.Ν. Άλλο αυτό. Μόνο στην Ελλάδα συμβαίνει αυτό το πράγμα, άλλαξε η κυβέρνηση φύγε εσύ έλα εσύ… εμ δεν γίνεται έτσι.

Λ.Γ. Εγώ είμαι της άποψης ότι και οι υπουργοί θα έπρεπε να ήτανε τεχνοκράτες  και να τους ελέγχουν ακριβώς.

Σ.Ν. Παντού στο εξωτερικό οι περισσότεροι υπουργοί δεν είναι πολιτικοί, είναι τεχνοκράτες και απλώς είναι στη βουλή και νομοθετούν.

Λ.Γ.  Θα σας πω κ. Ντόβα ότι ο ανασχηματισμός του καλοκαιριού που έγινε,  νομίζω τέλη Ιουνίου αρχές Ιουλίου που έγινε ο ανασχηματισμός, διαπιστώθηκε μία κάμψη στα πράγματα. Δηλαδή για ένα δίμηνο τρίμηνο. Θα μου πείτε και καλοκαίρι έφερε πληθυσμό και μόνο ο κόσμος μας πήγε πίσω ένα τρίμηνο, θα μου πείτε ότι ήταν και καλοκαίρι. Μόνο ένας ανασχηματισμός μας πήγε πίσω ένα τρίμηνο. Οι εκλογές μας πάνε πίσω ίσως και ένα εξάμηνο. Μια αλλαγή διοίκησης άλλο ένα εξάμηνο πίσω. Και εγώ όταν ανέλαβα μου πήρε ένα εξάμηνο να γνωρίσω πρόσωπα, να δω καταστάσεις, να δω ιδιαιτερότητες. Θα σας πω ότι στα 6 κέντρα υγείας του νομού που πήγα αυτή τη χρονιά το 2014 από τρεις με τέσσερις φορές στο καθένα, είναι 22 εργάσιμες, 1 μήνας. Πάλι οι άνθρωποι έχουν παράπονο ότι ο διοικητής ήρθε τρεις φορές όλο το χρόνο. Καταλαβαίνετε δηλαδή πόσο χρόνο παίρνει σε οποιονδήποτε να τα μάθει, ένα τόσο μεγάλο, πολυδιάστατο οργανισμό. Εμένα μου πήρε  ένα τρίμηνο να κάνω ραντεβού με όλα τα τμήματα, να γνωρίσω τους ανθρώπους,  να δω, να μου πουν ποια είναι τα προβλήματα. Νομίζω ότι το πλεονέκτημα το είπα από πρώτη στιγμή, ότι το πλεονέκτημα του Χατζηκώστα είναι το ανθρώπινο δυναμικό που έχει, και καλή τεχνική υπηρεσία και διοικητική. Θα σας πω ότι μας παίρνουν από πάρα πολλά νοσοκομεία της Ελλάδας .

Σ.Ν. Έχετε και τη νοσηλευτική σχολή.

Λ.Γ. Και τη νοσηλευτική σχολή η οποία βέβαια κλείνει, είναι η τελευταία χρονιά που λειτουργεί. Είναι κρίμα που κλείνει μια σχολή με μια τόσο μεγάλη ιστορία και οι απόφοιτοι της νοσηλευτικής σχολής του Χατζηκώστα έχουν στελεχώσει… νομίζω ότι σε όποιο νοσοκομείο της Ελλάδας και αν πάμε θα βρούμε αποφοίτους από δω. Τεράστιο το έργο αλλά κάποια στιγμή όλα κάνουν έναν κύκλο. Η τάση είναι μάλλον προς  δημόσιο ΙΕΚ και ευελπιστούμε ότι θα μετασχηματιστεί σε ένα δημόσιο ΙΕΚ. Είναι πολλά πράγματα που αυτός ο οργανισμός έχει υπό την εποπτεία του που  ο κόσμος νομίζω στην πόλη δεν τα ξέρει εκτός και αν κάποιος ασχολείται. Νομίζω ότι δεν ξέρει ο κόσμος ότι το Χατζηκώστα είναι το νοσοκομείο πιθανώς με τα περισσότερα κληροδοτήματα στην Ελλάδα. Μιλάμε για ίσως και 40 κληροδοτήματα.

Σ.Ν. Τεράστια περιουσία η οποία εσείς όμως ευτυχώς δεν τι χάσατε γιατί δεν σας την έκαναν ομόλογα να τον κουρέψουμε.

Λ.Γ. Επηρεάστηκε, κάποια στιγμή επηρεάστηκε. Με τα PSI επηρεάστηκε το νοσοκομείο έχασε κάποια λεφτά, άλλα το σημαντικό είναι πως έχει ιδιοκτησία, όπως είπα και πριν το παλιό το Χατζηκώστα και στον προγραμματισμό μου είναι να γίνει μία δημόσια διαβούλευση για το παλιό το Χατζηκώστα να κληθεί και η Περιφέρεια και ο Δήμος και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς και ιδιώτες.  Εμένα με το που ανέλαβα το  πρώτο πράγμα που έκανα στο παλιό το Χατζηκώστα ήταν να του δώσω το πάρκινγκ, να το καλλωπίσω γιατί είχε γίνει μια εστία μόλυνσης ένας χώρος που θα έπρεπε να ήταν υγείας. Έχουμε προβλήματα, μας σπάνε τις κλειδαριές. Πράγματα που δεν ξέρει ο κόσμος, εκεί φιλοξενούμε κόσμο… είναι οι ψυχιατρικές μας δομές. Δεν μπορεί να έχουμε μια κατάσταση που μπαίνει ο καθένας μέσα βράδυ. Ήταν το στέκι των αντιεξουσιαστών αν δεν κάνω λάθος. Νομίζω ότι όσο πιο καθαρός είναι ένας χώρος τόσο πιο δύσκολα…

Σ.Ν. Το πρόβλημα είναι ότι η συνύπαρξη με τους ψυχασθενής εκεί που είναι φοβερό το πρόβλημα εκεί, δεν μπορεί να συνυπάρχει τίποτα δίπλα του γιατί υπάρχει κίνδυνος για πολλά άλλα θέματα. Και οι αντιεξουσιαστές και αυτοί θέλουν να έχουν γραφεία, να έχουν ένα χώρο, ας τους δοθεί κάπου αλλού. Όλοι να έχουν το χώρο τους.

Λ.Γ. Μας έχουν ζητήσει φορείς, αυτό που ήθελα να κάνω στο παλιό το Χατζηκώστα ήταν να ξεκαθαρίσω την κατάσταση. Θα σας πω τι αντιμετώπισα. Υπήρχαν μέσα φορείς που είχαν κάνει αίτηση και είχαν πάρει άδεια. Υπήρχαν φορές που είχαν πάρει άδεια και είχαν αποχωρήσει χωρίς να μας ενημερώσουν. Υπήρχαν φορείς που ήταν μέσα χωρίς να έχουν ενημερώσει ποτέ το διοικητικό συμβούλιο του νοσοκομείου.

Σ.Ν. Πήγαν και έκαναν  κατάληψη….

Λ.Γ.  Έχουμε ένα χώρο τους τον έδινε ο άλλος. Ενοίκιο που είπατε πριν μας πληρώνει μόνο ο ιατρικός και ο οδοντιατρικός σύλλογος ένα συμβολικό ποσό, και πάλι έχουμε προβλήματα κτιριακά. Είναι κτίρια που έχουν φτιαχτεί το ‘79 και καταλαβαίνετε τώρα 30-35 χρόνια μετά…

Σ.Ν. Εγώ επειδή περνάω από κει το καταλαβαίνω, τα έχουν καταστρέψει όμως, τα έχουν καταστρέψει.

Λ.Γ. Και δυστυχώς δεν έχουμε τους πόρους αυτή τη στιγμή, κάπως πρέπει ή με σύμπραξη ή με κάτι άλλο να βρούμε μία λύση γιατί είναι μέσα στην καρδιά της πόλης.

Σ.Ν. Θα πρέπει αυτό που είπατε να γίνει μια διαβούλευση να βρεθούν χρήματα από το ΣΕΣ ούτως ώστε αυτός ο χώρος να αξιοποιηθεί και να εισπράττει πάρα πολλά χρήματα το νοσοκομείο μας από δομές που μπορούν, ή  να λειτουργήσουν επίσημες κρατικές δομές εκεί οι οποίες πάλι να αποδίδουν στο  νοσοκομείο χρήματα.

 Λ.Γ. Εμείς ως ΔΣ του νοσοκομείου είχαμε και έχουμε την διάθεση να συνεργαστούμε και με την περιφέρεια που μας το ζήτησε και η μέριμνα από το δήμο Ιωαννιτών δεν λέμε όχι σε κάποιον. Που είναι για κοινωφελή σκοπό έτσι.

Σ.Ν. Μας είπατε πολύ ενδιαφέροντα πράγματα. Σας έφαγα αρκετή ώρα. Και από την εκπομπή αλλά άξιζε τον κόπο γιατί ήταν η πρώτη φορά που ήρθατε στην πρωινή μας εκπομπή. Δεν έχετε ξαναέρθει οπότε δικαιούσαστε αυτό το χρόνο.  Γιατί έτσι οι τηλεθεατές μας ακούσανε με πολύ μεγάλη λεπτομέρεια, το τι κάνει, το ποιο είναι και το τι προσβλέπει το Νοσοκομείο Χατζηκώστα, ένα Νοσοκομείο που έχει πολύ μεγάλη ιστορία και πολύ μεγάλη προσφορά στους κατοίκους των Ιωαννίνων και της Βορειοδυτικής Ελλάδας και όχι μόνο. Και αυτό σας τιμάει, πού είστε επικεφαλής, και μπράβο σας για τη δουλειά που κάνετε και ευχόμαστε να γίνει ότι το καλύτερο. Θέλουμε να είναι όπως είναι, πάντα εφάμιλο. Θυμάστε τότε που είχε γίνει μια κουβέντα  να ενσωματωθούν τα δυο νοσοκομεία σε ένα; Θυμάστε τι είχε γίνει; Ξεσηκώθηκαν και οι πέτρες. Δεν τολμάει κανένας να πειράξει το Χατζηκώστα.

 Λ.Γ. Ήταν το πρώτο πράγμα που με ρώτησαν όταν ανέλαβα αν θα κλείσει το νοσοκομείο και τους λέω ότι βλέποντας τα οικονομικά δεδομένα, τα  δεδομένα σε κίνηση που έχει και στο τι έργο παράγεται, τους είπα 0,00000001% πιθανότητες  να κλείσει αυτό το νοσοκομείο.

ΣΝ: Ευχόμαστε πραγματικά να συνεχίσει να λειτουργεί σε αυτή την κατεύθυνση το νοσοκομείο. Να είναι τα νοσοκομεία μας η κορόνα. Το θέμα της Υγείας είναι το Α και το Ω. Τη Υγεία θέλουμε να την έχουμε καλά οργανωμένη στον τόπο μας.

Λ.Γ. Και θα σας δώσω ένα στοιχείο για να κλείσουμε, τα Γιάννενα είναι αυτή τη στιγμή ο τρίτος πόλος υγείας της Ελλάδας, είναι ο μόνος Νομός να ξέρεις Αθήνα- Θεσσαλονίκη που έχει μεγαλύτερες εισφορές ασθενών από ότι εκροές. Δεν υπάρχει άλλος νομός στην Ελλάδα που να έχει αυτό. Δηλαδή και από την Πάτρα διακομίζονται στην Αθήνα. Είναι ο τρίτος πόλος υγείας.

Σ.Ν.  Αυτό σημαίνει ότι έχει καλή οργάνωση, καλή Ιατρική Σχολή καλά νοσοκομεία καλούς γιατρούς και καλούς διοικητές. Θέλω να σας ευχαριστήσω, να σας ευχηθώ και καλή επιτυχία στην υπόλοιπη θητεία του έργου σας. Να συνεχίσετε τον προγραμματισμό σας, την δουλειά σας κανονικά. Εγώ ξέρω ότι σας έκαναν  προτάσεις για να είστε υποψήφιος, αυτό είναι έτοιμη είστε νέος άνθρωπος, δημιουργικός, δραστήριος και αυτό σας τιμάει και ας μη δέχεστε αυτό σας τιμάει. Αν θα αποφασίσετε κάποτε να γίνει πολιτικός παράγοντας, θα έχετε εδραιωθεί πρώτα πάνω στη δουλειά σας οπότε θα είστε ήδη εδραιωμένος.

Λ.Γ. Να είστε καλά, σας ευχαριστώ πολύ.

εγγραφή στο Newsletter