Facebook
Twitter
LinkedIn
Μοιραστείτε

(Βίλιαν Στασινού): Καλησπερίζω στο στούντιο τον διοικητή του νοσοκομείου Χατζηκώστα, τον κύριο Λάμπρο γεωργόπουλο. Θα έλεγα τον διοικητή των επιτυχιών όπως λέει και η αξιολόγηση, θα μας τα πει ο ίδιος όμως για να δούμε τι στο καλό είναι αυτή η αξιολόγηση από την οποία, μέχρι στιγμής, έχει καταφέρει και από την πρώτη και από τη δεύτερη να γυρίσει νικητής. Κύριε Γεωργόπουλε, καλώς ήλθατε. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.

(Λάμπρος Γεωργόπουλος): Καλησπέρα. Σας ευχαριστώ για την πρόσκληση.

(ΒΣ): Μοιραία θα ξεκινήσω από την αξιολόγηση διότι δεν σας κρύβω ότι χάρηκα πάρα πολύ όταν οι διοικητές βρεθήκατε στην Αθήνα με την ηγεσία του υπουργείου για την περιβόητη αξιολόγηση. Πληροφορήθηκα λοιπόν από την πρώτη στιγμή, από πηγές του υπουργείου ότι το νοσοκομείο Χατζηκώστα φορτσάρει στην κατηγορία του και θα ήθελα λοιπόν να μας ενημερώσετε τι ακριβώς αξιολόγηση γίνεται, που δίνετε εξετάσεις οι διοικητές και για ποια πράγματα κρίνεστε.

(ΛΓ): Η συγκεκριμένη αξιολόγηση έχει να κάνει με τα οικονομικά και νοσολογικά στοιχεία του πρώτου τριμήνου του 2014. Καταταγήκαμε στην πρώτη δεκάδα των νοσοκομείων δυναμικότητας μεταξύ 250 και 400 κλινών. Παράλληλα το Πανεπιστημιακό πέτυχε στην κατηγορία των πανεπιστημιακών να είναι ψηλά στους δείκτες. Αυτή είναι η δεύτερη αξιολόγηση που γίνεται κατά τη διάρκεια της θητείας των νέων διοικητών. Η πρώτη ήταν ατομική και είχε να κάνει αποκλειστικά με τους διοικητές. Τώρα είναι αξιολόγηση των νοσοκομείων ως οργανισμών. Πώς γίνεται αυτή αξιολόγηση;  Εδώ και τρία χρόνια, από το 2011, το Υπουργείο εφαρμόζει σύγχρονα πληροφοριακά συστήματα, προκειμένου να έχει τον καλύτερο έλεγχο των νοσοκομειακών οργανισμών. Υπάρχει η λεγόμενη πλατφόρμα του ΕΣΥΝΕΤ που εμείς ως διοικητές και μία ομάδα ανθρώπων που έχει οριστεί, υποβάλλει τα στοιχεία, υποβάλλει την κίνηση των νοσοκομείων και όλα τα οικονομικά δεδομένα. Το συγκεκριμένο εργαλείο, είναι ένα μοναδικό εργαλείο στα χέρια του κάθε διοικητή προκειμένου να δει την κίνηση του νοσοκομείου. Καταγράφονται αναλυτικά πάρα πολλά στοιχεία. Ο κάθε διοικητής βλέπει το δικό του νοσοκομείο και το Υπουργείο βλέπει την κίνηση όλων των νοσοκομείων πανελλαδικά και μέσα από αυτά τα στοιχεία μπορεί μετά να συγκρίνει και να αξιολογήσει πώς πηγαίνει το κάθε νοσοκομείο. Μιλάμε για ανομοιογενείς οργανισμούς γιατί σίγουρα δεν μπορούμε να συγκρίνουμε το Χατζηκώστα με το Πανεπιστημιακό ή με ένα μικρό περιφερειακό νοσοκομείο δυναμικότητας 50 -100 κλινών, αλλά σίγουρα από την κίνηση που φαίνεται στα έκτακτα, στις κλινικές ή μέσα από στοιχεία όπως ο αριθμός εξετάσεων, το πόσες μαγνητικές έχουν γίνει, τον αριθμό εργαστηριακών εξετάσεων, συνδυάζοντάς τα όλα αυτά με τα κόστη, μπορούν κάλλιστα να εξαχθούν κάποια στοιχεία. Όπως μας είχε πει και ο υπουργός από την πρώτη συνάντηση, θα αξιολογούμαστε σε μηνιαία βάση. Έχουμε μία φορά το μήνα αυτή τη συνάντηση στην Αθήνα και τώρα παρουσιάστηκαν τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου και το ενθαρρυντικό αλλά και πολύ σημαντικό είναι ότι και τα δύο τα νοσοκομεία της πόλης μας είναι στα καλύτερα νοσοκομεία στην κατηγορία του το καθένα και μάλιστα μιλάμε για οικονομικά και νοσολογικά δεδομένα και νομίζω είναι γνωστό τοις πάσι ότι αυτά τα δυο νοσοκομεία είναι πυλώνες υγείας στην περιοχή και προσφέρουν υψηλό επίπεδο παροχής υπηρεσιών υγείας. Γι αυτό επιλέγονται και από πολίτες άλλων περιοχών, οι οποίοι έρχονται στην πόλη μας για παροχή υπηρεσιών υγείας.

(ΒΣ): Τα νοσοκομεία που δεν τα κατάφεραν σε αυτές τις πρώτες θέσεις, τι στόχους δεν έπιασαν κύριε διοικητά;

(ΛΓ): Κάθε χρόνο το Υπουργείο κάνει τη λεγόμενη «στοχοθέτηση». Στις συναντήσεις που γίνονται, μας ορίζουν τα πλαίσια της δικής μας λειτουργίας. Σίγουρα πρέπει να κινηθούμε εντός του προϋπολογισμού που έχουμε και που, δυστυχώς, κάθε χρόνο είναι και πιο περιορισμένος. Ωστόσο νομίζω πως είναι εφικτό το νοσοκομείο να κινηθεί στα όρια του φετινού προϋπολογισμού. Υπάρχει περιθώριο βελτίωσης και τα νοσοκομεία που δεν είναι μέσα σε αυτές τις κατηγορίες έχουν επίσης περιθώριο βελτίωσης. Δεν σημαίνει κάτι η κατάταξη καθώς εμείς είμαστε στην πρώτη δεκάδα νοσοκομείων στην κατηγορία μας. Μπορεί το επόμενο τρίμηνο να είμαστε εκτός, αν και το πρώτο τρίμηνο δείχνει μία εικόνα και της υπόλοιπης χρονιάς. Υπάρχει περιθώριο βελτίωσης και αυτό είναι το σημαντικότερο, ότι τα εργαλεία αυτά μας προσφέρουν τη δυνατότητα να δούμε που πάσχουμε και που μπορούμε να βελτιώσουμε πράγματα στη λειτουργία νοσοκομειακών οργανισμών.

(ΒΣ): Κύριε Γεωργόπουλε, θέλω να πω το εξής και θα έρθω και σε κάποια ερωτήματα τηλεθεατών. Μπορεί για εσάς τους διοικητές το ότι σας καλεί ηγεσία του υπουργείου ή το ότι ξεχωρίζει τα νοσοκομεία να είναι πάρα πολύ σημαντικό, πόσο μάλλον για νέους ανθρώπους, τεχνοκράτες, που έχουν μπει δυναμικά στο τιμόνι των νοσηλευτικών ιδρυμάτων αλλά για τον απλό τον κόσμο, επιτυχία σημαίνει το να μπορεί να έρχεται στο νοσοκομείο, να εξυπηρετείται, να τυγχάνει όλων των νοσηλευτικών δραστηριοτήτων και ενεργειών, να μην αναγκάζεται να φεύγει, να μένει εκεί, να εξυπηρετείται, να μην πληρώνει… Μία σειρά προϋποθέσεων. Αυτές υπάρχουν σήμερα κύριε διοικητά; Φεύγοντας ο πολίτης, ο ασθενής, που έρχεται και το πρόβλημα του, αισθάνεται τουλάχιστον ικανοποιημένος από τον τρόπο με τον οποίο έτυχε της πρωτοβάθμιας περίθαλψης;

(ΛΓ): Εκτιμώ ότι είμαστε σε καλό επίπεδο και τα μηνύματα που λαμβάνω είναι προς αυτή την κατεύθυνση.  Σίγουρα από την πλευρά του πολίτη τα νούμερα είναι ψυχρά νούμερα αλλά και αυτά δείχνουν κάτι και μας δίνουν και εμάς την δυνατότητα να προσφέρουμε καλύτερες υπηρεσίες υγείας. Γενικώς είμαστε σε ένα καλό επίπεδο. Τα νοσοκομεία είναι πολύπλευροί οργανισμοί, πολυδιάστατοι. Εξυπηρετούμε χιλιάδες κόσμο. Θα σας πω ότι μόνο στο Χατζηκώστα, σε μηνιαία βάση εξυπηρετούμε γύρω στους 12.000 συμπολίτες μας, 6.000 στα έκτακτα και 6.000 στα τακτικά. Σίγουρα υπάρχουν ουρές, σίγουρα υπάρχει αναμονή. Μακάρι να ήταν ιδανικό περιβάλλον, μακάρι να υπήρχαν ιδανικές συνθήκες. Οι άνθρωποι του Χατζηκώστα προσπαθούν για το καλύτερο και πραγματικά δέχομαι δεκάδες ευχαριστήρια μηνύματα μηνιαίως από ανθρώπους που εξυπηρετήθηκαν. Βέβαια δεχόμαστε και παράπονα.

(ΒΣ): Θα μου δώσετε μετά το προφίλ των παραπόνων. Δηλαδή σε τι εντοπίζονται, σε τι εστιάζονται αφού πρώτα σας διαβάσω ένα μήνυμα: «Η ανάπτυξη του νοσοκομείου ποια είναι; H παραπομπή αρρώστων σε άλλα; Οι περικοπές σε κονδύλια; Κατά τα άλλα η αξιολόγηση είναι από το υπουργείο και όχι από ανεξάρτητο οργανισμό». Θα ήθελα το σχόλιό σας.

(ΛΓ): Η αξιολόγηση είναι από το υπουργείο, δεν είναι από ανεξάρτητο οργανισμό. Η αξιολόγηση πραγματοποιείται από μια ειδική ομάδα συμβούλων που υπάρχει μέσα στο υπουργείο, αναλύει τα συγκεκριμένα δεδομένα και έχει επωμιστεί αυτή την ευθύνη της αξιολόγησης των διοικήσεων αλλά και των ίδιων των νοσοκομειακών οργανισμών. Σίγουρα δεν είναι στόχος οι περικοπές των κονδυλίων, σίγουρα δεν είναι στόχος η παραπομπή σε άλλα νοσηλευτικά ιδρύματα. Αυτό βέβαια, κάποιες φορές εκ των πραγμάτων είναι αναγκαίο καθώς εμείς έχουμε λιγότερες κλινικές από το Πανεπιστημιακό. Πολλές φορές λοιπόν, παραπέμπουμε στο Πανεπιστημιακό, όπως και σε εμάς παραπέμπονται πάρα πολλές φορές από τα περιφερειακά νοσοκομεία. Από την Πρέβεζα, από τους Φιλιάτες, από την Άρτα, από την Κέρκυρα. Συμβαίνει αυτό στο χώρο της υγείας και αυτό που γίνεται αυτή τη στιγμή, και είναι πάρα πολύ σημαντικό, είναι τα νοσοκομεία να κατευθυνθούν προς τη δευτεροβάθμια, προς την τριτοβάθμια. Για να το πω πιο απλά, να το καταλάβει ο κόσμος. Ενώ το παγκόσμιο δεδομένο είναι το 75% των περιστατικών να παραμένει στην Πρωτοβάθμια, στα Κέντρα Υγείας δηλαδή, στην Ελλάδα ένα 5% το πολύ να παρέμενε στην Πρωτοβάθμια. Όλα τα περιστατικά κατέληγαν στα νοσοκομεία. Αυτό δυσχεραίνει τη λειτουργία του νοσοκομείου και θεωρώ ότι το υπουργείο είναι προς τη σωστή κατεύθυνση που κάνει όλη αυτή τη μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια, που εστιάζει στην Πρωτοβάθμια ώστε να φιλτράρει τα περιστατικά και να μην έρχονται στα νοσοκομεία. Παράλληλα και το προσωπικό των νοσοκομείων που είναι θεωρητικά πιο εξειδικευμένο να «σπαταλά» τις πολύτιμες εργατοώρες του σε πιο κρίσιμα περιστατικά.

(ΒΣ): Πέρα από την αξιολόγηση, εσείς θα συνεχίσετε σε τέτοιους ρυθμούς; Και επιμένω στο ερώτημα αυτό για να το δούμε σε συνάρτηση με το τι κάνετε και πού το πάει και η ηγεσία του υπουργείου υγείας. Επειδή έχουμε συνεχώς αλλαγές πάνω σε βασικά ζητήματα, θεωρείτε ότι οι αλλαγές θα οδηγήσουν τα νοσοκομεία μας σε βελτίωση ή την υγεία να νοσεί; Ποια είναι η αίσθησή σας;

(ΛΓ): Νομίζω ότι οι αλλαγές γίνονται προς τη σωστή κατεύθυνση. Θεωρώ ότι το υπουργείο υγείας ως τώρα έχει κάνει σημαντικές κινήσεις. Εκτός από τις αλλαγές στην Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας γίνονται κάποιες αλλαγές και στον ψυχιατρικό τομέα. Επίσης έγινε η μεγάλη αλλαγή στην ενοποίηση του ΕΟΠΥΥ. Ο υπουργός, στην τελευταία συνάντησή μας, είπε επί λέξη ότι ο στόχος είναι να έχει πρόσβαση στην υγεία κάθε Έλληνας πολίτης, ανεξάρτητα αν είναι ασφαλισμένος ή ανασφάλιστος.  Ήδη δεχόμαστε στην Πρωτοβάθμια όλους τους συμπολίτες μας, ανεξάρτητα απ το αν είναι ασφαλισμένος ή ανασφάλιστος και ο υπουργός έχει ήδη υπογράψει μία κοινή υπουργική απόφαση, προκειμένου να επιλυθεί και η πρόσβαση των ανασφάλιστων και σε δευτεροβάθμια νοσηλευτικά ιδρύματα.

(ΒΣ): Με ρωτάει τηλεθεατής εάν σήμερα στο νοσοκομείο Χατζηκώστα έχουμε ουρές για τα χειρουργεία, αν ο κόσμος περιμένει και αν περιμένει πολύ. Το θέμα της ουράς και της λίστας αναμονής ήταν ένα θέμα παλιό και όσο πιο πίσω γυρίσω, τόσο μεγαλύτερη ήταν η λίστα. Τώρα τι γίνεται κύριε διοικητά;

(ΛΓ): Υπάρχει αναμονή και δεν νομίζω ότι υπάρχει σύστημα υγείας στον κόσμο στο οποίο δεν υπάρχουν αναμονές στα χειρουργεία. Νομίζω όμως ότι δεν είναι τόσο μεγάλες. Σίγουρα εξυπηρετούνται κατά προτεραιότητα τα έκτακτα αλλά και για τα τακτικά νομίζω ότι δεν είναι τόσο μεγάλη η αναμονή. Δεν μπορώ να σας δώσω εικόνα για κάθε κλινική ξεχωριστά αλλά ως τώρα δεν μου έχει έρθει ούτε ένα παράπονο για μεγάλη αναμονή χειρουργείου. Από κει και πέρα, και για τις εξετάσεις υπάρχει αναμονή αλλά είναι μέσα στα επιτρεπτά όρια. Γίνονται προσπάθειες αλλά δυστυχώς πονάμε σε ιατρικό προσωπικό. Είναι ένα θέμα το οποίο έχει να κάνει με το γεγονός ότι το εθνικό σύστημα υγείας χτίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του ’80. Η πλειονότητα του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού μπήκε τότε στο ΕΣΥ και 30 χρόνια μετά φτάνουμε στα όρια συνταξιοδότησης. Είχαμε και τις μνημονιακές υποχρεώσεις του 5 προς 1. Δεν το κρύβουμε, δυστυχώς υπάρχει έλλειψη προσωπικού και οι δικές μας οι πιέσεις, των διοικητών, προς τις υγειονομικές περιφέρειες και προς το υπουργείο, είναι να στελεχωθούν άμεσα κάποια τμήματα. Υπάρχουν πραγματικά κλινικές στις οποίες και το ιατρικό και το νοσηλευτικό προσωπικό, εργάζονται σκληρά. Έχουν μείνει λίγοι, η κίνηση είναι μεγάλη, ο κόσμος έχει στραφεί προς τα νοσοκομεία λόγω και των οικονομικών συγκυριών.

(ΒΣ): Ρωτά τηλεθεατής αν υπάρχει γαστρεντερολογική κλινική στο νοσοκομείο Χατζηκώστα.

(ΛΓ): Δεν έχουμε κλινική γαστρεντερολογική. Είναι μονήρης ειδικότητα. Υπάρχει ένας γαστρεντερολόγος και είναι απ αυτά στα οποία σας έλεγα ότι υπάρχει μεγάλη πίεση. Σήμερα υπέγραψα και για την αγορά ενός καινούργιου μηχανήματος για τη συγκεκριμένη ειδικότητα. Υπάρχουν τέσσερις ειδικότητες στο νοσοκομείο Χατζηκώστα που είναι οι λεγόμενες μονήρεις. Χωρίς να έχουμε κλινικές, έχουμε τις ειδικότητες. Αυτές είναι η δερματολογία, το πνευμονολογικό, το ρευματολογικό και το γαστρεντερολογικό.

(ΒΣ): Αυτό δυσκολεύει το έργο του νοσοκομείου αλλά προκαλεί και μια συμφόρηση στο πανεπιστημιακό στο οποίο λειτουργεί γαστρεντερολογική κλινική;

(ΛΓ): Οπωσδήποτε δυσκολεύει το έργο μας και νομίζω ότι υπάρχει γενικότερα μια ανισοκατανομή, όπως υπάρχει και μια ανισοκατανομή των πόρων μέσα στις υγειονομικές περιφέρειες, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να αδικούνται πραγματικά από τα ποσά που παίρνουν για τις εφημερίες ή με τις περικοπές που αναγκάζομαι εγώ ως διοικητής να κάνω στις εφημερίες γιατί φεύγουν από το κονδύλι που έχουμε. Αντίστοιχα θεωρώ ότι υπάρχει μία ανισοκατανομή σε ιατρικό προσωπικό και αυτό είναι ένα από τα θέματα που έχουμε συζητήσει και με τον κύριο Βάββα και το γνωρίζει πάρα πολύ καλά.

(ΒΣ): Το γνωρίζει γιατί ήταν ο προκάτοχός σας.

(ΛΓ): Ήταν ο προκάτοχός μου και έχουμε και μια άριστη συνεργασία, τόσο με τον κύριο Βάββα όσο και με τους υπόλοιπους διοικητές της Ηπείρου. Μάλιστα έχουμε πάρει και μία πρωτοβουλία που ο κόσμος δεν την ξέρει. Μία φορά το μήνα κάνουμε μία άτυπη συγκέντρωση των διοικητών της Ηπείρου και ερχόμαστε ο καθένας με ατζέντα και από κοινού συζητάμε και προσπαθούμε να λύσουμε κάποια προβλήματα ή κάποια κοινά προβλήματα τα  αναθέτουμε μεταξύ μας.  Εν πάση περιπτώσει μία καλή συνεργασία μεταξύ των διοικητών της Ηπείρου.

(ΒΣ): Αυτό που μου λέτε είναι πάρα πολύ καλό κύριε διοικητά, διότι μπορείτε μεταξύ σας να βλέπετε κάποια θέματα και μερικά πράγματα να τα αντιμετωπίζετε και εσωτερικά. Δεν χρειάζεται να λύνονται όλα από το υπουργείο ή να λύνονται από την ΥΠΕ στην οποία ανήκετε. Ας πούμε, το θέμα με το προσωπικό το οποίο αναφέρατε και είναι πάρα πολύ σημαντικό. Δεν μπορεί να υπάρχουν τόσο μεγάλες ανισότητες.

(ΛΓ): Πράγματι. Θα αναφέρω και δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα. Η παθολογική και η παιδιατρική μας κλινική είναι από αυτές που πιέζονται πάρα πολύ λόγω των λίγων γιατρών που έχουμε σε αυτές τις κλινικές. Για να γυρίσω στην τοποθέτησή σας, η συνεργασία που έχουμε έχει φτάσει τους ανθρώπους στην ΥΠΕ, στην Πάτρα, χαριτολογώντας να μας λένε «δεν ασχολούμαστε μαζί σας, με την Ήπειρο γιατί τα λύνετε μόνοι σας τα θέματα, δε σας φοβόμαστε».

(ΒΣ): Αυτό είναι σημαντικό. Έρχομαι στον εξοπλισμό. Μου είπατε πριν από λίγο ότι παραγγείλατε ένα μηχάνημα, οι πληροφορίες μου λένε ότι σε λίγο καιρό το νοσοκομείο θα έχει και αγγειογράφο και αυτό είναι σημαντικό. Που υστερεί σήμερα το νοσοκομείο σε επίπεδο εξοπλισμού; Τι λείπει κύριε διοικητά; Και βεβαίως, τι μπορούμε να εξασφαλίσουμε ώστε να μπορούν να γίνονται ακόμα περισσότερες εξετάσεις στο νοσοκομείο που πριν δεν μπορούσαν να γίνουν;

(ΛΓ): Αυτή τη στιγμή, το μειονέκτημα του νοσοκομείου σε εξοπλισμό, είναι τα ακτινολογικά του μηχανήματα. Είναι 30 ετών. Βέβαια χρειάζεται ένα πολύ μεγάλο ποσό προκειμένου να τα αντικαταστήσουμε. Υπήρχε μια διαβεβαίωση ότι από τις αποζημιώσεις της Siemens, ένα ποσό θα δεσμευόταν για αυτό τον σκοπό. Τον αγγειογράφο τον έχουμε ήδη πάρει εδώ και ένα μήνα και έχει εγκατασταθεί. Με αυτό τον αγγειογράφο- στεφανιογράφο αξίας μισού εκατομμυρίου ευρώ αναβαθμίστηκε πάρα πολύ η καρδιολογική μας μονάδα και το αιμοδυναμικό μας εργαστήριο. Το Χατζηκώστα είναι το δεύτερο στην Ελλάδα, πίσω από το Ωνάσειο που στην καρδιολογική του μονάδα έχει τέτοιο εξοπλισμό.

(ΒΣ): Είναι ένα μηχάνημα που έλλειπε από το νοσοκομείο;

 (ΛΓ): Είχαμε απλά είναι μηχανήματα που έχουν έναν κύκλο ζωής. Εκ των πραγμάτων δηλαδή, μέσα σε μία δεκαετία πρέπει να αντικαθίστανται γιατί προχωρούν οι τεχνολογίες, προχωρούν οι τεχνικές. Είναι προς όφελος των συμπολιτών μας, των ασθενών. Οι γιατροί, ακόμη και αυτοί που ειδικεύονται, τους παρέχεται καλύτερη εκπαίδευση, μπορούν να κάνουν καλύτερα τη δουλειά τους, με το τελικό όφελος να είναι των ασθενών.

(ΒΣ): Να διαβάσω ένα μήνυμα το οποίο απ ότι λέει εδώ ο τηλεθεατής, αφορά σε γεγονός που συνέβη πριν αναλάβετε εσείς τη διοίκηση του νοσοκομείου. «Πριν από ένα χρόνο νοσηλεύτηκα με συμπτώματα οξείας παγκρεατίτιδας. Ο χειρουργός που εφημέρευε δεν δέχτηκε καν να με εξετάσει και με άφησαν σε θάλαμο χωρίς καμία φροντίδα. Αναγκάστηκα να φύγω με επείγουσα αερομεταφορά για Αθήνα και έτσι σώθηκα. Και ήμουν μόλις 36. Αυτό είναι το νοσοκομείο μας». Εδώ βέβαια δεν ξέρουμε αλλά φαντάζομαι σε εσάς αγαπητέ τηλεθεατή θα το είπε ο γιατρός αν η περίπτωσή σας κρίθηκε τόσο σοβαρή ώστε να γίνει αερομεταφορά και δεν μπορούσε να την αναλάβει το νοσοκομείο διότι μπορεί να συνέβαινε κάτι.

(ΛΓ): Δεν το γνωρίζω το συγκεκριμένο περιστατικό. Για τη χειρουργική μας πάντως έχω να πω ότι είναι μια πάρα πολύ στιβαρή κλινική, με εξαιρετικούς γιατρούς. Σίγουρα θα υπάρχουν και παράπονα όταν το νοσοκομείο υποδέχεται τόσο κόσμο.Δεν θέλω να δικαιολογήσω το γιατρό αλλά πιστεύω ότι για κάποιο λόγο συνέβη αυτό που περιγράφεται. Πιθανώς να θεώρησε πως έχριζε αεροδιακομιδής για να πάει σε πιο εξειδικευμένα χέρια. Όπως επίσης πολύ συχνά μας τυχαίνουν περιστατικά αγγειοχειρουργικά τα οποία αναγκαζόμαστε να τα στείλουμε για χειρουργείο είτε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, είτε διακομίζονται σε νοσοκομεία των Αθηνών, της Θεσσαλονίκης ή της Πάτρας που έχουν αγγειοχειρουργικές μονάδες.

(ΒΣ): Θα μπορούσαμε να έχουμε στο Χατζηκώστα αγγειοχειρουργική μονάδα, κύριε Γεωργόπουλε;

(ΛΓ): Θα μπορούσαμε. Είναι δύσκολες οι διαδικασίες στελέχωσης. Δυστυχώς, το κράτος ακόμη είναι δυσκίνητο γραφειοκρατικά. Έχουμε ένα θέμα με τη στελέχωση, ειδικά σε ιατρικό προσωπικό.

(ΒΣ): Θα θέλατε πάντως να αναπτύξετε νέες κλινικές εντός του νοσοκομείου Χατζηκώστα; Και αν ναι, ποιες είναι αυτές; Τι λείπει, κατά την άποψή σας από το Χατζηκώστα;

(ΛΓ): Είναι θέμα περισσότερο της Ιατρικής υπηρεσίας και του επιστημονικού συμβουλίου, παρά δικό μου, γι’ αυτό δεν μπορώ να σας απαντήσω άμεσα. Με πιάνετε αδιάβαστο σε αυτό. Νομίζω ότι αυτή τη στιγμή μας λείπει περισσότερο να στελεχωθούν καλύτερα κάποιος κλινικές μας, παρά να αναπτυχθούν νέες κλινικές. Σίγουρα στόχος, και προσωπικός μου στόχος, είναι να αναπτυχθεί το πολυδύναμο κέντρο, το οποίο είναι στην αυλή μας…

(ΒΣ): Έρχομαι σε αυτό κατευθείαν. Είδα κάποιες εικόνες. Είναι έτοιμο το πολυδύναμο;

(ΛΓ): Είναι σχεδόν έτοιμο. Την Παρασκευή ξεναγήθηκα στον χώρο που τους ανθρώπους της πρώην ΔΕΠΑΝΟΜ. Για να καταλάβει ο κόσμος, πρόκειται για τον κρατικό φορέα που αναλαμβάνει την επίβλεψη σε ότι έχει να κάνει με κτιριακές εγκαταστάσεις νοσοκομειακών οργανισμών. Μιλάμε για ένα υπερσύγχρονο κτίριο που είναι αμαρτία να μείνει έτσι, να μείνει αναξιοποίητο. Εκκρεμεί μία μικρή προκήρυξη για τον ξενοδοχειακό εξοπλισμό. Να φανταστείτε, το κτίριο έχει διαβαθμισμένη πρόσβαση, το λεγόμενο access control με κάρτες. Έχει ειδικά σχεδιασμένους χώρους για να φιλοξενήσει ειδικές ομάδες όπως είναι οι πρώην χρήστες ναρκωτικών ή  ανθρώπων με προβλήματα αλκοολισμού. Αφού γίνει η διοικητική παραλαβή, στόχος μου είναι να δούμε πως θα το στελεχώσουμε. Να ξεκινήσουμε απ το συμβουλευτικό το οποίο εκτιμώ πως είναι και το εύκολο. Στη συνέχεια να περάσουμε στη μονάδα των αλκοολικών και έπειτα στο 3ο και δυσκολότερο. Σήμερα είχα αυτή την κουβέντα με την κυρία Φωτιάδου  που είναι η διευθύντρια του ψυχιατρικού μας τομέα. Συγκεντρώνουμε όλο τον φάκελο να δούμε πως μπορούμε να ενεργήσουμε από εδώ και πέρα για να υλοποιήσουμε αυτό το έργο, για το οποίο έχουν δουλέψει πάρα πολύ σκληρά εδώ και μία δεκαετία οι άνθρωποι του Χατζηκώστα. Είναι μοναδικό στην Ελλάδα και είναι στους στόχους της διοίκησης να το υλοποιήσουμε.

(ΒΣ): Από εκεί και πέρα θα πρέπει όλο αυτό το εγχείρημα να υποστηριχθεί και οικονομικά και  με εξειδικευμένο προσωπικό και εξοπλισμό.  Θα χρειαστούν χρήματα. Υπάρχουν εξασφαλισμένοι πόροι;  

(ΛΓ): Ο εξοπλισμός είναι εξασφαλισμένος. Το θέμα είναι στα λειτουργικά κόστη ενός τέτοιου κτηρίου. Εμείς αυτή τη στιγμή είμαστε οριακά στο μπορέσουμε να μεταφέρουμε κάποιους ανθρώπους από τις δικές μας δομές, στις δομές του πολυδύναμου. Σίγουρα θα χρειαστούν πόροι και προς αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούμε.

(ΒΣ): Με ρωτάνε αν έχει συγκροτηθεί διοικητικό συμβούλιο στο Χατζηκώστα, επίσης ρωτάνε «παιδοχειρουργική μονάδα θα έχουμε κάποια στιγμή στην Ήπειρο;». Πολύ σημαντικό το ερώτημα του τηλεθεατή μας.

(ΛΓ): Πάρα πολύ σημαντικό. Να ξεκινήσω από το πρώτο ερώτημα. Πλέον έχουμε Δ.Σ. στο νοσοκομείο Χατζηκώστα.

(ΒΣ): Γιατί άργησε τόσο;

 (ΛΓ): Δεν έχει να κάνει με εμένα. Δεν αποφασίζει ο διοικητής ποιος θα είναι στο Δ.Σ. Εξ ορισμού, ως διοικητής, είμαι μέλος του Δ.Σ. του νοσοκομείου. Τα άλλα δυο μέλη είναι εκλεγμένο μέλος από το ιατρικό προσωπικό και εκλεγμένο μέλος από το λοιπό προσωπικό και δυο άτομα ορισμένοι. Μας ήρθε το ΦΕΚ με το Δ.Σ., την Πέμπτη έχουμε την πρώτη συνάντηση και άμεσα θα ορίσω το 1ο Δ.Σ. διότι έχουν μαζευτεί πάρα πολλά θέματα και έτσι θα λυθούν και τα δικά μου τα χέρια ώστε να μπορέσω να πάρω σημαντικότερες αποφάσεις μέσω της πλειοψηφίας του Δ.Σ. Το γιατί άργησε είναι κάτι το οποίο δεν γνωρίζω. Αναφορικά με την παιδοχειρουργική δεν έχω εικόνα αυτή τη στιγμή και δυστυχώς δεν μπορώ να απαντήσω σε αυτή την ερώτηση.

(ΒΣ): Είναι πάντως μία κλινική που πραγματικά λείπει. Όταν υπάρχει κάποιο πρόβλημα φεύγουν για άλλες περιοχές τα παιδιά με τις οικογένειές τους.

(ΛΓ): Όπως και παιδιατρική Μονάδα Εντατικής Θεραπείας επίσης λείπει. Πολλές φορές αναγκαζόμαστε να διακομίσουμε περιστατικά είτε στην Πάτρα, είτε στη Θεσσαλονίκη, είτε στην Αθήνα.

(ΒΣ): Μας βλέπουν και στην Πάτρα μέσω της ιντερνετικής μας πλατφόρμας και σας εύχονται καλή συνέχεια και καλή δύναμη.

(ΛΓ): Είναι και η έδρα της υγειονομικής μας περιφέρειας. Να πούμε και στον κόσμο ότι ανήκουμε στην 6η υγειονομική περιφέρεια, που είναι η μεγαλύτερη υγειονομική περιφέρεια της χώρας καθώς εκτείνεται από τους Μολάους Λακωνίας έως το Μαθράκι Κέρκυρας. Πάρα πολύ μεγάλη περιφέρεια, με 31 νοσοκομεία και πάρα πολλά Κέντρα Υγείας καθώς μόνο ο νομός Ιωαννίνων έχει 6 κέντρα υγείας, 3 η Άρτα, 3 η Πρέβεζα και 3 η Ηγουμενίτσα. Μόνο στην Ήπειρο μιλάμε για 15 Κέντρα Υγείας. Φανταστείτε πόσα είναι σε όλη την 6η υγειονομική περιφέρεια και πόσο μεγάλος είναι ο όγκος διαχείρισης.

(ΒΣ): Θα έρθω σε λίγο στα κέντρα υγείας, αφού πρώτα μεταφέρω κάποια μηνύματα: «Συγχαρητήρια στον κύριο Διοικητή για την αθόρυβη και ουσιαστική δουλειά που κάνει», μας λέει ένα μήνυμα. Θέλω να έρθω πολύ γρήγορα στο θέμα των κέντρων υγείας, διότι ξέρω ότι δείξατε προσωπικό ενδιαφέρον και θέλω να είμαι απόλυτα δίκαιη απέναντί σας. Ενδιαφερθήκατε και για τα Πράμαντα, και για το Δελβινάκι, και για την Κόνιτσα. Το ξέρω πάρα πολύ καλά. Από κει και πέρα όμως, το προσωπικό ενδιαφέρον ενός δεν επαρκεί ώστε τα Κέντρα Υγείας να καταστούν έστω πολύ μικρά νοσοκομεία σε κάθε περιοχή και για να συγκρατούν τον πληθυσμό, και για να μην έχουμε συμφόρηση στα νοσοκομεία του κέντρου και -το πιο βασικό- για να σώζονται ανθρώπινες ζωές την ώρα της ανάγκης. Διότι αν είναι να συμβεί ένα έμφραγμα στα Τζουμέρκα ή ένα έμφραγμα στην Κόνιτσα ή στο Δελβινάκι ή στους Μολοσσούς… Παρεμπιπτόντως, ανοίγω πάλι παρένθεση, στους Μολοσσούς έχουμε το καλύτερο Κέντρο Υγείας όπου εκεί οι γιατροί είναι πάρα πολλοί, σε αντίθεση με άλλα Κέντρα Υγείας που δεν υπάρχει αντίστοιχο ενδιαφέρον.

(ΛΓ): Μιλάτε για τον Βουτσαρά;

(ΒΣ): Ακριβώς

 (ΛΓ): Είναι το πιο καλά στελεχωμένο κέντρο υγείας.

(ΒΣ): Είναι. Επειδή είναι το πιο κοντινό στα Γιάννενα ή για κάποιους άλλους λόγους. Ας μη το…

 (ΛΓ): Όχι, θα το πούμε, γιατί να μην το πούμε; Πράγματι είναι το πιο κοντινό στα Γιάννενα και όταν άνοιξαν οι θέσεις γενικών γιατρών, οι άνθρωποι προτίμησαν να κάνουν αιτήματα και καλύφθηκαν αυτές οι θέσεις γρήγορα και για αυτό δεν υπάρχει ούτε Αγροτικός γιατρός εκεί γιατί είναι καλυμμένες οι θέσεις από μόνιμο ιατρικό προσωπικό.

(ΒΣ): Δηλαδή απ τη μια μιλάμε για ανεργία ακόμη και στον κλάδο των ιατρών και απ την άλλη δεν πάνε γιατροί να στελεχώσουν τα Πράμαντα ή την Κόνιτσα; Εγώ θέλω να σας ρωτήσω ποια θα είναι η πολιτική που θα εφαρμοστεί γύρω απ τα Κέντρα Υγείας. Έχω ακούσει πολλά, έχω μιλήσει με τον Μπέζα, έχω μιλήσει με την ηγεσία και με τεχνοκράτες του υπουργείου. Υποτίθεται ότι υπήρξαν δεσμεύσεις ότι θα γίνουν πολλά πράγματα για την ενίσχυση των κέντρων υγείας και ακόμα δεν την έχω δει και αυτό μου λένε οι δήμαρχοι που έρχονται.

(ΛΓ): Αυτή τη στιγμή είμαστε σε ένα στάδιο μεταβατικό για την Πρωτοβάθμια. Τα Κέντρα Υγείας έχουν ήδη φύγει από τα νοσοκομεία. Εμείς κρατάμε μέχρι τέλος του χρόνου το οικονομικό σκέλος των κέντρων υγείας. Υπάγονται στην υγειονομική περιφέρεια πλέον. Βρισκόμαστε σε αυτό το μεταβατικό στάδιο που είναι και δύσκολο γιατί είμαστε στο στάδιο των αλλαγών. Να πω ότι παραδοσιακά το νοσοκομείο Χατζηκώστα όλα αυτά τα χρόνια επέβλεπε τα Κέντρα Υγείας.  Κατά την προσωπική μου άποψη, καθώς πλέον δεν έχω την αρμοδιότητα των κέντρων υγείας, είναι ότι χρειάζεται μία επαναχαρτογράφηση του χάρτη υγείας της περιοχής. Υπάρχουν παράδοξα αυτή τη στιγμή. Δυστυχώς ή ευτυχώς είμαστε στον νομό με τα περισσότερα χωριά στην Ελλάδα καθώς μιλάμε για 320 πρώην κοινότητες, σε έναν πολύ ορεινό όγκο που οι αποστάσεις μπορεί στον χάρτη να φαίνεται ότι είναι 5 χιλιόμετρα αλλά ο χρόνος που χρειάζεται κάποιος για να διανύσει αυτή την απόσταση να είναι μεγάλος. Σώζονται ζωές στις περιοχές που υπάρχουν κέντρα υγείας. Πρόσφατα είχαμε περιστατικό, επενέβη ο διευθυντής του κέντρου υγείας Πραμάντων και έσωσε μία ζωή.  Αντίστοιχα έγινε και τον προηγούμενο μήνα στα Δερβίζιανα. Είναι δεδομένη η αναγκαιότητα ύπαρξης υγειονομικών μονάδων σε αυτές τις περιοχές αλλά η προσωπική μου γνώμη είναι ότι ίσως θα έπρεπε να γίνει ένας επανασχεδιασμός λειτουργικά.  Αν και πάλι ξεφεύγει από τα όρια πλέον τα δικά μου, ίσως να πρέπει κάποια Κέντρα Υγείας να γίνουν πολυδύναμα τύπου Β, να λειτουργούν 7:00- 19:00, να μη χρειάζεται εικοσιτετράωρη λειτουργία η οποία και αυξάνει το κόστος…

(ΒΣ): Αλλά όταν λέμε πολυδύναμα κύριε διοικητά, να είναι κιόλας!

 (ΛΓ): Να είναι πράγματι πολυδύναμα και σε συνεργασία με το ΕΚΑΒ, να έχει το ΕΚΑΒ κάποιες μονάδες κοντά. Με τον διευθυντή του ΕΚΑΒ, τον κύριο Παπαδιώτη, έχουμε ήδη μία καλή συνεργασία και μάλιστα σε συνεργασία και με τον διοικητή του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, τον κύριο Βάββα, αντιμετωπίσαμε και την κινητικότητα που υπήρξε για ένα μήνα  κατά τον οποίο βγήκαν σε διαθεσιμότητα οι οδηγοί. Αυτή ήταν άλλη μία σωστή κίνηση από το υπουργείο καθώς πήρε τους οδηγούς από τα νοσοκομεία και τους ενέταξε στο ΕΚΑΒ καθώς αυτό είναι και το λογικό. Δεν χρειάζεται να υπάρχουν οδηγοί και στα νοσοκομεία, οδηγοί και στο ΕΚΑΒ. Ας είναι ένας φορέας.

(ΒΣ): Προφανώς γιατί πολλές φορές με το ασθενοφόρο στο νοσοκομείο γινόταν και μικροπαζαράκι, μικροπολιτική.

(ΛΓ): Δεν το ξέρω αυτό. Νομίζω ότι είναι καλύτερα όλα αυτά να είναι συγκεντρωμένα σε έναν φορέα. Ο κόσμος φοβήθηκε από τη λέξη «διαθεσιμότητα». Βλέπετε ότι δεν τέθηκε θέμα απολύσεων, απλά για ένα μήνα μέχρι να ολοκληρωθεί αυτή η κινητικότητα χρειάστηκε κάποιοι να «αποσυρθούν». Όλα κύλησαν ομαλά μέσα από τη συνεργασία των εμπλεκόμενων μερών.

(ΒΣ): Να διαβάσω κάποια μηνύματα: «Καλησπέρα, συγχαρητήρια στον κύριο Γεωργόπουλο. Νέος άνθρωπος σε έναν ευαίσθητο τομέα, θα μας βγάλει ασπροπρόσωπους, είναι σίγουρο. μία ερώτηση: Μήπως πήγαινε στο 5ο λύκειο; Ευχαριστώ». Πηγαίνατε στο 5ο λύκειο κύριε Γεωργόπουλε;

(ΛΓ): Όχι. Στο 4ο. Στην Ακαδημία.

(ΒΣ): Και είναι και περίοδος εξετάσεων τώρα. Τι θα λέγατε στα παιδιά;

(ΛΓ): Να μην αγχώνονται. Η επιτυχία στις εξετάσεις δεν είναι πανάκεια. Έχουν όλη τη ζωή μπροστά τους.

(ΒΣ): Συνεχίζω με τα μηνύματα: «Όταν ο βασικός μισθός του αγροτικού γιατρού είναι 850 ευρώ για να φτάνει Πράμαντα και οι εφημερίες μπαίνουν μονίμως καθυστερημένα, μη σας φαίνεται περίεργη η υποστελέχωσή του». Να σας πω όμως το εξής. Εγώ να το δεχτώ αυτό που λέτε, αλλά αυτό ισχύει και για το δάσκαλο που όταν πρωτοδιορίζεται πάει και Πράμαντα, πάει και Τσεπέλοβο και στο βορειότερο χωριό της Κόνιτσας… Πάει παντού και ο δάσκαλος και ο καθηγητής. Και έτσι, με αυτή τη λογική θα πρέπει να πάει και ο γιατρός, εκτός και αν προτιμάει να μη δουλεύει. Βλέπετε ότι τα οικονομικά είναι πάντα ένα ζήτημα που θα το βρίσκουμε μπροστά μας κύριε διοικητά.

(ΛΓ): Πράγματι, είναι ένα πρόβλημα που το έχουμε συζητήσει και με τους διευθυντές των κέντρων υγείας. Μία φορά το μήνα κάνουμε συνάντηση με τους διευθυντές των κέντρων υγείας και μου έχουν αναφέρει οι άνθρωποι από την πρώτη στιγμή ότι το θέμα του κόστους μετάβασης είναι μεγάλο. Βέβαια  εδώ θα σας μεταφέρω και την άλλη την άποψη όμως, στην κουβέντα που είχαμε με τον δήμαρχο Βορείων Τζουμέρκων. Μου έλεγε χαρακτηριστικά, και νομίζω πως έχει δίκιο, πως τα χρόνια που πήγαινε εκείνος σχολείο στα Πράμαντα, ο κόσμος έμενε εκεί. Πρέπει να φροντίζουμε το σπίτι μας να είναι στη δουλειά μας. Θα μπορούσε κάποιος να μένει εκεί για όσο διάστημα εργάζεται εκεί, ώστε να μην έχει το κόστος της μετακίνησης. Δε νομίζω πως είναι αναγκαίο να μένουν όλοι στα Γιάννενα και να πηγαινοέρχονται καθημερινά. Αυτή ήταν η κουβέντα μας με τον κύριο Σεντελέ ο οποίος χαρακτηριστικά μου ανέφερε πως πήγε μια μέρα στο σχολείο στα Πράμαντα και είδε 30 καθηγητές που δεν τους είχε ξαναδεί γιατί ανεβοκατεβαίνουν στα Γιάννενα.

(ΒΣ): Συμφωνώ μαζί σας. Το να ανεβοκατεβαίνουν σίγουρα δε συμφέρει. Συνεχίζω με τα μηνύματα: «Θα ήθελα να ρωτήσω τον κύριο Γεωργόπουλο αν γνωρίζει για το θέμα του πολυϊατρείου της Τύριας που έγινε προσπάθεια να λειτουργήσει και ποιες οι απόψεις του; Ευχαριστώ». Είναι ένα θέμα που το γνωρίζετε κύριε διοικητά;

(ΛΓ): Αυτό είναι κάτι το οποίο έχει να κάνει με τον σχεδιασμό της πρωτοβάθμιας. Θα πρέπει οι άνθρωποι να απευθυνθούν στην υγειονομική περιφέρεια, να μιλήσουν με τις επιτροπές που είναι επιφορτισμένες για τις αλλαγές στην Πρωτοβάθμια και να καταθέσουν τις προτάσεις τους. Ξέχασα να σας πω και κάτι άλλο. Είχατε φιλοξενήσει τον κύριο Θεοδωράκη που είναι πρόεδρος της επιτροπής για τις μεταρρυθμίσεις στην πρωτοβάθμια. Τυχαίνει να έχει κάποια ιδιαίτερη σχέση με το νομό και είναι πολύ πιθανόν ο νομός μας, ίσως μαζί με τον νομό Λέσβου, να αποτελέσουν πιλοτικούς νομούς στην εφαρμογή των σχεδίων στην πρωτοβάθμια. Θα είμαστε τυχεροί πιστεύω.

(ΒΣ): Μου τηλεφώνησε πριν από λίγες μέρες και μου είπε ότι έχει πάρα πολλές σημαντικές ανακοινώσεις. Ξέρετε, εγώ χαιρετίζω καθετί καλό. Πολλές φορές όμως, το βλέπω με σκεπτικισμό μέχρι να το δω στην πράξη τι μέλλει γενέσθαι, γιατί όλα στην πράξη κρίνονται, οπότε είμαι και εγώ σε αναμονή για να δω αυτά τα πάρα πολύ ωραία πράγματα που μου είπε ότι θα γίνουν. Με ρωτάνε: «Έχει σκεφτεί ο διοικητής, εάν είναι στο χέρι του, να αλλάξει την είσοδο του πάρκινγκ του Χατζηκώστα και να μπαίνει ο κόσμος από τη λεωφόρο;». Ποια λεωφόρο ρε παιδιά; Δεν το κατάλαβα… Καταρχήν θέλει αλλαγή η είσοδος;

(ΛΓ): Έχουμε πρόβλημα αυτή τη στιγμή στο πάρκινγκ. Όταν μας επισκέφθηκαν οι υποψήφιοι δήμαρχοι της πόλης, ένα από τα θέματα που συζητήσαμε ήταν και το πάρκινγκ γιατί πιστεύω πως σε συνεργασία με τον δήμο μπορούμε να κάνουμε πράγματα. Μπορούν οι τεχνικές υπηρεσίες του δήμου να βοηθήσουν τις δικές μας τεχνικές υπηρεσίες. Ο δήμος και η περιφέρεια έχουν τα μηχανήματα και θα ήταν χρήσιμη η συνεργασία ώστε να βελτιώσουμε λίγο την κατάσταση. Για να φτιαχτεί το πάρκινγκ από την αρχή, έχει ένα μεγάλο κόστος, σύμφωνα με αυτά που μας έχουν πει οι δικές μας τεχνικές υπηρεσίες. Είναι χωμάτινο,  έχει είσοδο από το πίσω μέρος, από την μεριά των Αμπελοκήπων και ίσως αυτό να εννοούσε ο τηλεθεατής. Δεν δεν βρίσκω λόγο αυτή τη στιγμή να μην γίνεται η πρόσβαση από την είσοδο κεντρική είσοδο.

(ΒΣ): «Πότε θα λειτουργήσει ως ολοήμερο νοσοκομείο για τα απογευματινά ιατρεία;», ρωτάνε οι τηλεθεατές μας.

(ΛΓ): Αυτή τη στιγμή είναι χαρακτηρισμένο ως ολοήμερο. Έχουμε πάρει την έγκριση να λειτουργούμε ως τέτοιο αλλά μας καθυστέρησε ο ορισμός του Δ.Σ.  γιατί χρειάζεται να γίνει ο σχεδιασμός της ολοήμερης λειτουργίας για να πάρουμε την έγκριση από την υγειονομική περιφέρεια. Είναι απ τα πράγματα που σας έλεγα πριν ότι δεν μπορώ να τα αποφασίσω μόνος μου και χρειάζομαι έγκριση από το νέο διοικητικό συμβούλιο.

(ΒΣ): Άρα το νέο ΔΣ θα έχει πάρα πολλή δουλειά!

 (ΛΓ): Πραγματικά, πάρα πολλή δουλειά. Επίσης πλέον έχουμε και υπηρεσιακό συμβούλιο και μπορεί αυτό να μην αφορά τους πολίτες, αφορά όμως τους εργαζομένους στο νοσοκομείο Χατζηκώστα γιατί έχει να κάνει με μεταθέσεις, με μετακινήσεις, με μετατάξεις, με αποσπάσεις. Πλέον έχει συγκροτηθεί λοιπόν και θα συνεδριάσει πολύ σύντομα και με πάρα πολλά θέματα που είχαν μείνει στην αναμονή και τα οποία θα επιλυθούν το αμέσως επόμενο διάστημα.

(ΒΣ): Μιας και έχετε τον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας και επειδή μου ήρθε ένα μήνυμα νωρίτερα το οποίο το άφησα εκείνη την ώρα, ρωτούσε αν οι εργαζόμενοι προσέρχονται κανονικά την ώρα της δουλειάς τους, αν πιάνουν κανονικά δουλειά και γενικά αν υπάρχει ένας έλεγχος στη λειτουργία των υπαλλήλων του νοσοκομείου.

(ΛΓ): Αυτή τη στιγμή, πρέπει να παραδεχτώ πως αυτό δεν είναι κάτι το οποίο μπορεί να ελεγχθεί εύκολα. Είναι ένας πολύ μεγάλος οργανισμός. Εγώ δεν μπορώ ως διοικητής να ελέγξω αν όλοι έρχονται στις 7 και φεύγουν στις 3. Είναι βέβαια θέμα των διευθυντών και των προϊσταμένων του κάθε τμήματος. Την προηγούμενη εβδομάδα είχα μια συνάντηση με κάποιες εταιρίες λογισμικού και είναι στις προθέσεις μου να εφαρμόσουμε ένα σύστημα Human Resource Management. Νομίζω ότι είναι ένα από τα πράγματα που λείπουν απ το νοσοκομείο στο κομμάτι της αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών. Αυτή τη στιγμή η διαχείριση του προσωπικού γίνεται χειροκίνητα και για μένα δεν είναι αποδεκτό σε έναν οργανισμό άνω των 1.000 εργαζομένων. Θα πρέπει να είναι ηλεκτρονικά τα πάντα και είναι στις προθέσεις μου. Είμαστε ήδη σε τελικό στάδιο με τις εταιρίες που προμηθεύουν αυτά τα λογισμικά.

(ΒΣ): Αναφορά μας δίνει και το Μέτσοβο λέγοντάς ότι το κέντρο υγείας του Μετσόβου δεν έχει οδηγό ασθενοφόρου.

(ΛΓ): Το κέντρο υγείας του Μετσόβου έχει οδηγό ασθενοφόρου. Δεν έχουν τόσους όσους θα θέλαν να έχουν. Υπήρχε ένα πρόβλημα κατά τη διάρκεια του χειμώνα γιατί έπρεπε να παρθούν οι άδειες για τα χιονοδρομικά. Με το κύριο Τσομπίκο έχουμε άριστη συνεργασία και είμαστε συνεχώς σε επαφή και θυμάμαι ότι είχε επιλυθεί το θέμα των οδηγών. Επίσης στο Μέτσοβο καλύπτεται από το ΕΚΑΒ το οποίο έχει πάρει πάνω του όλες τις διακομιδές και με βάση αυτό που σας έλεγα πριν, ότι εμείς στο νοσοκομείο πλέον δεν έχουμε οδηγούς, στα Κέντρα Υγείας υπάρχουν οδηγοί. Άλλο έχει 1, άλλο 2, άλλο 4 ή 5.

(ΒΣ): Ναι αλλά με έναν δουλειά δεν γίνεται!

 (ΛΓ): Δεν γίνεται δουλειά με έναν αλλά καλύπτονται από το ΕΚΑΒ. Αυτή ήταν και η κουβέντα που είχα με τον κύριο Παπαδιώτη. Το Δελβινάκι έχει έναν ενώ υπάρχει και άλλος ένας ο οποίος έχει τραβηχθεί στο Πανεπιστημιακό για να καλύψει κάποιες ανάγκες αλλά υπάρχει στα Δολιανά  μονάδα του ΕΚΑΒ, οπότε εξυπηρετούνται άμεσα. Η Κόνιτσα έχει 6 οδηγούς. Το Μέτσοβο, μου διαφεύγει το νούμερο…

(ΒΣ): Νομίζω ότι οι δήμαρχοι την προηγούμενη εβδομάδα μου είπαν ότι έχει έναν.

(ΛΓ): Δεν είμαι σίγουρος αλλά ξέρω ότι το χειμώνα είχαν δύο και πήγαμε και τρίτο οδηγό επάνω, προκειμένου να παρθούν οι άδειες για τα χιονοδρομικά γιατί χρειαζόταν 24ωρη κάλυψη από ασθενοφόρο.

(ΒΣ): «Πώς βλέπει ο κύριος διοικητής την ανάπτυξη της ιδιωτικής πρωτοβουλίας μέσα στο νοσοκομείο;». Κύριε διοικητά;

(ΛΓ): Εγώ προσωπικά είμαι πάρα πολύ θετικός. Είναι κρίμα να έχουμε αυτές τις υποδομές και να μην ταιριάζει το τόσο εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό του με τις υποδομές που υπάρχουν. Νομίζω, και προς τα εκεί νομίζω είναι και η κατεύθυνση, θα πρέπει το υπουργείο να διαθέσει τους χώρους σε ιδιώτες.

(ΒΣ): Για ποιους χώρους μιλάτε;

 (ΛΓ): Να τονίσω πως αυτά φεύγουν απ την αρμοδιότητά μου. Κάνουμε μια γενική συζήτηση για την υγεία. Θα μπορούσαν να γίνουν χειρουργεία στο νοσοκομείο τις απογευματινές ώρες. Έτσι, και το υπάρχον προσωπικό θα μπορούσε να παίρνει κάποια έξτρα χρήματα.

(ΒΣ): Και ποιος θα μου διασφάλιζε εμένα ότι θα ερχόμουν το πρωί να χειρουργηθώ και δεν θα μου έλεγαν «ξέρεις δεν γίνεται τώρα γιατί έχει ουρά αλλά επειδή είναι επείγουσα η περίπτωσή σου πρέπει να πας το απόγευμα για να τα σκάσεις κανονικά». Ποιος θα με διασφαλίσει εμένα από αυτό;

(ΛΓ): Σίγουρα θέλει προσοχή. Θέλει ειδική διαχείριση και δεν είναι εύκολο να υλοποιηθεί. Ωστόσο, νομίζω ότι είναι εφικτό και είναι προς τη σωστή κατεύθυνση γιατί και τις ουρές θα μείωνε και όπως είπαμε πριν για παράδειγμα ότι δεν υπάρχει παιδοχειρουργός, υπάρχουν ιδιώτες παιδοχειρουργοί που αυτή τη στιγμή μπορεί να είναι άνεργοι. Γιατί να μην μπορούν να βάλουν τα χειρουργεία τους μέσα στο νοσοκομείο και υπό ασφαλείς συνθήκες. Τώρα βέβαια δεν ξέρω αν η ερώτηση πήγαινε στο κομμάτι της ιδιωτικής πρωτοβουλίας σε άλλα θέματα, όπως είναι το θέμα της καθαριότητας.

(ΒΣ): Ναι, νομίζω ότι μάλλον γι’ αυτό πήγαινε περισσότερο.

(ΛΓ): Ωραία. Μίλησα για το ιατρικό κομμάτι και εξέφρασα προσωπική γνώμη γιατί είμαι θετικός στο να υπάρχει συνεργασία δημόσιου ιδιωτικού τομέα. Όπως επίσης αυτή τη στιγμή έχουν γίνει τα σχέδια για ένα κυλικείο και θα προχωρήσουμε με σύμπραξη δημόσιου -ιδιωτικού τομέα. Σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες υπάρχουν συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα γιατί το κράτος δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να έχει κυλικείο. Θα συμπράξει. Οι τεχνικές μας υπηρεσίες έχουν κάνει τη μελέτη, ο ιδιώτης θα αναλάβει την υλοποίηση και θα το λειτουργήσει. Αντίστοιχα στην καθαριότητα και στην κουζίνα μας ήδη έχουμε προβεί σε εξωεπιχειρηματική ανάθεση διαδικασιών. Στις δικές μου τις προθέσεις είναι άμεσα να στελεχωθούμε με κάποιους ανθρώπους εξειδικευμένους αναγκαστικά μέσω τέτοιων συμβάσεων. Διότι όταν και εμένα είναι δεμένα τα χέρια μου και δεν μπορώ να προσλάβω προσωπικό ή να προκηρύξω θέσεις, το νοσοκομείο χάνει έσοδα από ελλείψεις εξειδικευμένου προσωπικού σε κάποια καίρια πόστα. Γενικώς είμαι θετικός στη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα.

(ΒΣ): Έχω πάρα πολλά μηνύματα για εσάς κύριε διοικητά. «Θα διαφωνήσω με τη μεταφορά οδηγών ασθενοφόρου στο ΕΚΑΒ για το λόγο ότι υπάρχουν εκατοντάδες πτυχιούχοι της ειδικότητας «διασώστης- πλήρωμα ασθενοφόρου» ενώ οι οδηγοί είναι χωρίς πτυχίο».

(ΛΓ): Θεωρώ ότι η τοποθέτηση είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, ωστόσο πρώτον οι οδηγοί που είχαμε στα νοσοκομεία ήδη εκπαιδεύονται σε θέματα διάσωσης και δεύτερον ήταν υφιστάμενοι οδηγοί. Ήταν ήδη οδηγοί στο νοσοκομείο. Ξαναλέω ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση η ενοποίηση σε έναν οργανισμό που είναι πιο εύκολο, καλύτερος και πιο εξειδικευμένος στο να τους διαχειριστεί, από το να τους διαχειριστούμε εμείς μέσα στο νοσοκομείο.

(ΒΣ): «Κυρία Στασινού ρωτήστε τον κύριο διοικητή μας, επειδή το γνωρίζει, ότι λόγω έλλειψης προσωπικού δουλεύουμε και πέραν τις 15:00». Είναι έτσι κύριε διοικητά;

(ΛΓ): Είναι αλήθεια, πράγματι. Υπάρχουν κάποια τμήματα στα οποία ο φόρτος εργασίας είναι μεγάλος και οι άνθρωποι πραγματικά δουλεύουνε και μετά τις 3:00. Και αυτό έρχεται και σε αντιπαραβολή με αυτό που αναφέρθηκε πριν, το αν δηλαδή το προσωπικό έρχεται στην ώρα του. Υπάρχει προσωπικό πολύ αξιόλογο, πολύ φιλότιμο και για αυτό βγαίνουμε πέρα και για αυτό αξιολογούμαστε και κατατασσόμαστε στα καλύτερα νοσοκομεία της χώρας. Δεν είναι δική μου επιτυχία, είναι επιτυχία των ανθρώπων του Χατζηκώστα.

(ΒΣ): «Εκπληκτικός παρά το νεαρό της ηλικίας του. Θα θέλαμε να μας γνωρίσει τις σπουδές του». Θέλετε να μας γνωρίσετε τις σπουδές σας κύριε Γεωργόπουλε;

(ΛΓ): Έχω σπουδάσει οργάνωση και διοίκηση επιχειρήσεων  και τα μεταπτυχιακά μου είναι πάνω στη διοίκηση μονάδων υγείας.

(ΒΣ): Και αυτό που θέλω να ρωτήσω επειδή εγώ το γνώριζα αλλά καλύτερα να μας το λέγατε ο ίδιος, θα πρέπει να αντιμετωπίζονται τα νοσοκομεία σαν επιχειρήσεις που πρέπει να τις διοικούμε σωστά;

(ΛΓ): Προσωπικά πιστεύω ότι πρέπει να εφαρμόσουμε ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια λειτουργίας στον δημόσιο τομέα. Αν δεν εφαρμοστούν ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια λειτουργίας, δυστυχώς είμαστε καταδικασμένοι να αποτύχουμε.  Όσο και αν αυτό ακούγεται σε πάρα πολλούς δύσκολο και αν το έλεγα πριν 15 χρόνια πιθανώς να με πυροβολούσαν, αλλά το επιτάσσουν οι ανάγκες της εποχής. Υπάρχει μία τάση προς αυτή την κατεύθυνση αλλά γιατί ένα δημόσιο νοσοκομείο να μην δουλεύει και να μην έχει τέτοια στάνταρ ποιότητας και λειτουργίας όπως ένα ιδιωτικό νοσοκομείο;

(ΒΣ): Λοιπόν, κύριε διοικητά, μπαίνοντας στην τελική ευθεία καθώς είμαστε ήδη μία ώρα στον αέρα αλλά έχω πάρα πολύ μεγάλη ροή μηνυμάτων, θέλω να ρωτήσω κάποια πράγματα που δεν θέλω να μου ξεφύγουν και να τα αφήσουμε αναπάντητα. Σπαταλές συνεχίζουν να γίνονται στους χώρους υγείας;  Έχουμε περιστολή των δαπανών; Πετύχαμε εκπτώσεις που μπορούσαμε να τις έχουμε πετύχει εδώ και καιρό; Δηλαδή εξηγούμαι. Καθημερινά έχετε να αντιμετωπίσετε πάρα πολλούς προμηθευτές, από τον μικρότερο μέχρι τον μεγαλύτερο και ο προμηθευτής τώρα, τέτοιες εποχές, μπορεί να κάνει εκπτώσεις. Τις πετυχαίνετε για το καλύτερο αποτέλεσμα, για την εξοικονόμηση πόρων, για οικονομία; Έχει γίνει περιστολή των δαπανών; Διότι κακά τα ψέματα, υπήρχαν και περίοδοι με ατελείωτες σπατάλες. Και ξέρετε; Είναι άλλο να λέμε «μείωσα τα έξοδα και μειώνω από την υγεία» και άλλο να λέμε «μείωσα τις σπατάλες και την κακοδιαχείριση, αλλά δεν πείραξα τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας». Είναι δύο διαφορετικά πράγματα, το αντιλαμβάνεστε…

(ΛΓ): Οπωσδήποτε. Οικονομία μπορούμε να κάνουμε και σπαταλώντας περισσότερα. Πολλές φορές κοιτάμε τα πράγματα με δείκτες κόστους- αποτελεσματικότητας. Επειδή χαλάμε λιγότερα δεν πάει να πει ότι είμαστε και πιο αποτελεσματικοί. Έχω έξι μήνες σε αυτή τη θέση. Η εικόνα που έχω μέσα από αυτές τις πλατφόρμες του υπουργείου που λέγαμε στην αρχή, είναι ότι έχει γίνει πάρα πολλή μεγάλη δουλειά στον εξορθολογισμό των δαπανών. Θεωρώ ότι κάηκε λίπος, είναι όμως σημαντικό να μην κάψουμε μυϊκό ιστό. Δηλαδή αν πάμε παρακάτω, θα ξεπεράσουμε τα όρια ασφαλούς λειτουργίας του νοσοκομείου. Νομίζω ότι γενικώς έχει γίνει μία πολύ μεγάλη προσπάθεια. Υπάρχει πλέον Παρατηρητήριο Τιμών, πράγματα που πριν 5 χρόνια θα φάνταζαν απίθανα αλλά πλέον το τμήμα προμηθειών μας ξέρει όταν  πάει να αγοράσει ένα υλικό ποια είναι η καλύτερη τιμή που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην αγορά. Σε επίπεδο υγειονομικών περιφερειών, υπάρχει συνεργασία. Οι διαγωνισμοί εκτελούνται κεντρικά από ένα νοσοκομείο για λογαριασμό όλων των νοσοκομείων της Υγειονομικής περιφέρειας.

(ΒΣ): Μπαίνοντας έτσι ένας έλεγχος…

(ΛΓ): Γίνεται ένας έλεγχος και γενικώς νομίζω ότι τα πράγματα έχουν βελτιωθεί πάρα πολύ. Δυστυχώς άργησαν να βελτιωθούν. Θα μπορούσαν να έχουν γίνει αυτά εδώ και 10 χρόνια.  Υπάρχει αυτή η τεχνογνωσία. Αυτή η επιστήμη της διοίκησης μονάδων υγείας έχει αναπτυχθεί εδώ και αρκετά χρόνια και το ενθαρρυντικό, το πλέον θετικό είναι ότι επιτέλους αρχίζουμε να εφαρμόζουμε πράγματα. Έχουμε βέβαια πάρα πολύ δρόμο μπροστά μας αλλά είμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση.

(ΒΣ): Το χαίρομαι αυτό και ελπίζω και στην επόμενη συνάντησή μας να έχουν γίνει ακόμη περισσότερα. Η παραοικονομία χτυπήθηκε στα δημόσια νοσοκομεία; Γενικότερα το λέω…

(ΛΓ): Ναι, σε μεγάλο βαθμό και δεν έχω λόγο να πω ψέματα. Βέβαια δεν έχω την εικόνα του πριν, πέρα από νούμερα.  Όπως και πριν όταν με ρωτήσατε αν υπάρχουν σπατάλες, ναι, σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και τώρα υπάρχουν σπατάλες. Είναι δύσκολο να ελεγχθούν κάποια κομμάτια. Γίνονται προσπάθειες αλλά πολλές φορές ενώ το βλέπουμε δεν μπορούμε να το κοντρολάρουμε. Κάνουμε αγώνα.

(ΒΣ): Ξέρετε γιατί σας το λέω; Γιατί παρακολουθούσα ένα ρεπορτάζ σε μεγάλο τηλεοπτικό δίκτυο όπου παρουσίαζαν το φακελάκι ακόμη ως υπαρκτό και να συμφωνήσουμε ότι είναι ακόμη υπαρκτό. Τις προάλλες φιλοξενούσα εξαιρετικούς καρδιολόγους από όλη την Ελλάδα, όπως ο κύριος Λεκάκης, ο κύριος Κρεμαστινός, ο κύριος Γουδέβενος και μιλήσαμε και για την παραοικονομία. Παραδέχτηκαν ότι υπάρχει ακόμη αλλά έπεσαν οι τιμές.  Αυτό δεν μας λέει κάτι βέβαια, ακούγεται τραγικό ότι δεν θες δηλαδή ξέρω γω 3.000 να κάνεις μια επέμβαση, θες 1.500 ευρώ.

(ΛΓ): Πρόκειται για ένα φαινόμενο ετών. Αν υπάρξει τέτοια περίπτωση η οποία μου καταγγελθεί επίσημα και επώνυμα, θα κινήσω όλες τις νόμιμες διαδικασίες. Δεν μπορώ να το αρνηθώ, το ακούω και εγώ αλλά δεν το έχω δει με τα μάτια μου. Εγώ το κατατάσσω σε δύο μεριές. Στην αρχή νόμιζα ότι με ρωτούσατε για παραοικονομία στις προμήθειες, δεν κατάλαβα ότι μιλούσατε για το φακελάκι…

(ΒΣ): Ναι, και για τις προμήθειες διότι, κακά τα ψέματα, από την προμήθεια του φαρμάκου και μιλάω γενικά δεν εξειδικεύω τώρα, δεν έχω στο μυαλό μου μία συγκεκριμένη καταγγελία, αλλά από το «γράψε περισσότερες τάδε αντιβιώσεις και θα έχεις το ποσοστό σου» μέχρι το «Πάρε αυτό το μηχάνημα που είναι πανάκριβο και θα πάρεις το ποσοστό σου», ας μην κάνουμε πως δεν καταλαβαίνουμε.

(ΛΓ): Να γυρίσω στο κομμάτι της παραοικονομίας που εννοούσατε. Εγώ το κατατάσσω σε δύο κατηγορίες. Σε αυτό που είναι ως δώρο, σε αυτό που κάποιος το κάνει με την καλή του διάθεση, με ευχαρίστηση και σε αυτό που είναι εκβιαστικό και είναι άκρως απαράδεκτο. Τώρα στο φάρμακο ή στις προμήθειες. Υπάρχουν πλέον τα εργαλεία που περιορίζουν πάρα πολύ την σπατάλη σε αυτό τον τομέα. Στο ΕΣΥΝΕΤ μπορούμε ανά πάσα στιγμή να δούμε τι φάρμακα έχει δώσει κάθε κλινική, ποιο είναι το ποσό, ποια ήταν η αντίστοιχη κίνηση την προηγούμενη χρονιά, τον προηγούμενο μήνα, πως τα πάει συγκριτικά με μία άλλη κλινική ενός άλλου νοσοκομείου…Όλα αυτά τα εργαλεία πλέον υπάρχουν και είναι άνθρωποι που είναι από πάνω και τα ελέγχουν. Επειδή το γνωρίζουν και οι εκ των έσω, φαντάζομαι ότι τα πράγματα έχουν βελτιωθεί. Υπάρχει έλεγχος.

(ΒΣ): Χαίρομαι πάρα πολύ που το λέτε και ελπίζω αυτά τα φαινόμενα να εξαλειφθούν εντελώς. Ένα θέμα τελευταίο, δεν θα προλάβω να μεταφέρω άλλα ερωτήματα γιατί μας έχει περάσει κατά πολύ η ώρα και θέλω να ευχαριστήσω τον κύριο διοικητή που απαντάει σε όλα τα ερωτήματα που έχετε βάλει. «Ελέγχεται λόγω της οικονομικής κρίσης η ποιότητα του φαγητού των ασθενών εντός των νοσηλευτικών ιδρυμάτων;».

(ΛΓ): Ελέγχεται. Υπάρχουν εργαστήρια στα οποία γίνονται συνεχείς αναλύσεις, υπάρχει επιθεωρητής δημόσιας υγείας, έχουμε διατροφολόγους και είμαστε πάνω σε αυτό το κομμάτι. Σίγουρο η κουζίνα ενός νοσοκομείου δεν είναι η κουζίνα ενός εστιατορίου, είναι πολύ πολύ πιο ευαίσθητη. Παίρνουμε όλα τα μέτρα. Μου έχει τύχει να κατέβω στην κουζίνα και να μου δείξουν οι άνθρωποι εκεί μια συγκεκριμένη παρτίδα την οποία αναγκαστήκαμε να τη γυρίσουμε πίσω. Την ελέγξαμε, είδαμε ότι είναι ακατάλληλη.

(ΒΣ): Οι τιμές ελέγχονται; Είχα ασχοληθεί στο παρελθόν με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο επί προηγούμενης διοίκησης, με ένα ψάρι που η τιμή του έβγαζε μάτι και ήταν πραγματικά έτσι. Τα ελέγχετε αυτά;

(ΛΓ): Δεν έχουμε τέτοια φαινόμενα. Είναι και περιορισμένοι οι προϋπολογισμοί, πρέπει να κινηθούμε εντός και δεν υπάρχει η δυνατότητα τέτοιων πολυτελειών. Το θυμάμαι το θέμα που είχατε αναδείξει και είχατε δίκιο.

(ΒΣ): «Πείτε στον διοικητή ότι η ουρολογική κλινική λειτουργεί μόνιμα με προσωπικό ασφαλείας σε νοσηλεύτριες». Γενικά το θέμα με το βοηθητικό προσωπικό είναι ένα πρόβλημα διότι οι νοσηλευτές είναι λίγοι. Δεν επαρκούν κύριε διοικητά. Και δεν μιλάω μόνο για το δικό σας νοσοκομείο αλλά γενικά.

(ΛΓ): Νομίζω ότι σε νοσηλευτικό προσωπικό δεν είμαστε τόσο άσχημα.

(ΒΣ): Υπάρχει θέμα με την ουρολογική που μας λένε εδώ;

 (ΛΓ): Πρώτη φορά το ακούω για τη συγκεκριμένη κλινική. Θα το δω όμως γιατί μόλις προχωρήσαμε και συγχωνεύσεις τεσσάρων κλινικών οπότε και από κει θα μας «περισσέψει» νοσηλευτικό προσωπικό και θα καλύψουμε την ανάγκη αν όντως υπάρχει. Δεν έχω λόγο να το αμφισβητήσω. Θα μιλήσω με τη διευθύντρια της νοσηλευτικής υπηρεσίας και αν όντως υφίσταται θέμα θα το διορθώσουμε άμεσα.

(ΒΣ): Δεν είστε γιατρός αλλά πολλοί λένε ότι γίνεται ένας μεγάλος πόλεμος καταπολέμησης μολυσματικών ασθενειών, όπως η ηπατίτιδα. Έχουμε ανησυχητική αύξηση κρουσμάτων ασθενειών του παρελθόντος; Εδώ, μου δίνεται και η αφορμή να ρωτήσω κάτι που το θεωρώ πολύ σημαντικό. Πρώτον, αν υπάρχουν μέτρα προστασίας μες στο νοσοκομείο και δεύτερον, επειδή οι νοσοκομειακές λοιμώξεις είναι η μεγαλύτερη πληγή, έχουν μπει άνθρωποι μέσα με ένα μικρό πρόβλημα υγείας και μέσα στο νοσοκομείο απέκτησαν μεγαλύτερο από τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις, ρωτώ αν είμαστε θωρακισμένοι. Το θεωρώ πολύ σημαντικό.

(ΛΓ): Προσπαθούμε. Κάθε διοίκηση και κάθε νοσοκομείο προσπαθεί να περιορίσει το ποσοστό ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων. Δεν είναι εύκολο. Υπάρχει επιτροπή ενδονοδοκομειακών λοιμώξεων, κάνουν μετρήσεις συνεχώς. Είναι ένα κομμάτι που έχει να κάνει και με την παιδεία, έχει να κάνει και με τη χρήση των αντιβιοτικών. Δεν είμαι γιατρός αλλά είναι σίγουρα στις προτεραιότητες κάθε διοίκησης και στο κριτήριο αξιολόγησης κάθε νοσοκομείου για το πόσο καλό.

(ΒΣ): Ολοκληρώνοντας κύριε διοικητά, ξέρετε, ο κόσμος λίγο με αυτή η ιστορία, με τον χρηματισμό είτε υπαλλήλων, είτε ανθρώπων που έχουν δώσει τον όρκο του Ιπποκράτη, επιμένει και έχει και δίκιο. Και εσείς τα έχετε ακούσει στις παρέες σας, πριν να ασχοληθείτε ακόμα και με το νοσοκομείο, έχετε ακούσει πολλούς συμπολίτες να λένε «μη μας συμβεί κάτι κακό», «μην πούμε ποτέ σε νοσοκομείο, μη χρειαστεί γιατί κοστίζει»… Αν θέλω εγώ με την ψυχή μου να πάρω αυτό και να σας το χαρίσω, εντάξει. Αλλά αν είμαι αναγκασμένη να το κάνω για να τύχω μιας καλής σειράς ή για να με προσέξουν οι γιατροί, παύει να είναι δώρο, είναι αναγκαίο κακό αλλά εν πάση περιπτώσει, σε αυτό επιμένει πάρα πολύ ο κόσμος.

(ΛΓ): Και δικαιολογημένα. Εγώ είμαι και Αγγλοτραφής και εκεί ο γιατρός δεν καταλαβαίνει τι είναι το φακελάκι. Δεν μπορεί να το χωρέσει ο νους του. Είμαι και εγώ αυτής της σχολής και πραγματικά εμένα μου φαίνεται αδιανόητο.

(ΒΣ): «Μακάρι να είναι όλοι σαν τον καινούργιο διοικητή» λέει ένα μήνυμα. Μπράβο κύριε διοικητά! Σας ευχαριστώ πάρα πολύ που είχατε την υπομονή να απαντήσετε σε όλα τα ερωτήματα.

(ΛΓ): Είναι υποχρέωσή μου, εγώ ευχαριστώ.

εγγραφή στο Newsletter