Facebook
Twitter
LinkedIn
Μοιραστείτε

Αναλυτικά το κείμενο της συνέντευξης ∇

Κ.Κ. Πώς βλέπεται σήμερα το κομμάτι της υγείας κύριε  Γεωργόπουλε.

Λ.Γ. Βλέπουμε κατεύθυνση από το υπουργείο προς εξορθολογισμό των πραγμάτων προς τεχνοκρατική προσέγγιση στο κομμάτι της υγείας και είναι αναγκαίες αυτές τις εποχές όπου πρέπει να γίνεται καλύτερη διαχείριση των οικονομικών και βλέπω πάρα πάρα πολύ σωστή κατεύθυνση προς μεριά του υπουργείου, για εφαρμογή επιστημονικού management πάνω στο κομμάτι της υγείας.

Κ.Κ. Κύριε Γεωργόπουλε να ρωτήσω κάτι, εσείς τα βλέπετε, το θέμα είναι το εξής όμως, τα νοσοκομεία γενικότερα και στο διοικητικό προσωπικό χωρίς να θέλω να προσβάλλω κανέναν, χωρίς να θέλουμε να θίξουμε κανέναν το μόνιμο προσωπικό έχει μάθει όμως σε μία άλλη λογική, μία λογική μιας άλλης εποχής που θα πω ότι δούλευαν ενδεχομένως και χωρίς ηλεκτρονικά συστήματα χωρίς συστήματα τα οποία ήταν νέες τεχνολογίες είχε γίνει μία δουλειά να πούμε στο τεχνολογικό κομμάτι από τον κ. Βάββα, τον προηγούμενο διοικητή. Πώς μπορεί να δέσει όλο αυτό μαζί με τις γνώσεις τις δικές σας πιστεύετε; Είναι εύκολο ή δύσκολο;

Λ.Γ. Δεν είναι το ευκολότερο… δεν είναι το ευκολότερο σε έναν οργανισμό να περάσει μία νέα κουλτούρα. Δεν είναι επίσης το ευκολότερο σε έναν οργανισμό που δεν είναι τεχνολογικά εξοικειωμένος και έχει μάθει να δουλεύει για πάρα πολλά χρόνια διαφορετικά να μπουν όλα αυτά τα συστήματα και δεν είναι δικές μου επειδή είπατε και για τον κύριο Βάββα πριν, δεν είναι δικές μου αυτές οι πολιτικές, ακολουθούμε κάποιες συγκεκριμένες κατευθύνσεις από το υπουργείο. Ναι το κομμάτι της οργάνωσης σίγουρα. Έχουμε κάποιες γραμμές που ακολουθούμε σίγουρα, το προσωπικό καταβάλει τεράστιες προσπάθειες και νομίζω τα καταφέρνει σε πολύ μεγάλο βαθμό και φαίνεται στους δείκτες του νοσοκομείου και στο πως έχουν αλλάξει τα πράγματα τα τελευταία χρόνια.

Λ.Γ. Να ευχαριστήσω για τα καλά σας λόγια. Νομίζω ότι η ηλικία δεν είναι πανάκεια σίγουρα το νεαρό της ηλικίας ίσως δίνει κάποια ορμή, όρεξη υπάρχει κίνητρο προσφοράς αλλά σε καμία περίπτωση δεν πάει να πει ότι το νέο σημαίνει και επιτυχημένος. Θα πρέπει να αποδείξω… ο πήχης έχει τεθεί ψηλά, μπαίνει ο πήχης ψηλά τόσο από σας όσο και από την κατάσταση που ήδη βρήκα. Θεωρώ και τη θητεία του κυρίου Βάββα και το βλέπω καθημερινά, μία καλή χρηστή διαχείριση με αποτέλεσμα το έργο μου να είναι σίγουρα δυσκολότερο.

Κ.Κ. Τώρα να πάμε σε κάτι άλλο. Είναι γνωστό ότι οι πληρότητες των δύο νοσοκομείων να μιλήσουμε λίγο για οικονομία των νοσοκομείων…. οι πληρότητες και του Πανεπιστημιακού νοσοκομείου αλλά και του Χατζηκώστα δεν είναι στα επίπεδα ούτε καν πάνω από 65%. Μάλιστα υπάρχουν και κλινικές και σε σας αλλά και στο Πανεπιστημιακό οι οποίες έχουν πληρότητα κάτω και από το…  θα έλεγα το 55%, κυρίως το 50%.  Και το ερώτημα που τίθεται είναι το εξής:  μπορεί ένας διοικητής οποιοσδήποτε να ενημερώσει το υπουργείο και να πει ότι εγώ παρακολουθώ μία πορεία στο Χατζηκώστα όπου έχω δύο κλινικές με πληρότητα 50% και θεωρώ ότι εδώ κάτι πρέπει να σκεφτούμε. Και με το δεδομένο ότι το πανεπιστημιακό νοσοκομείο ενδεχομένως στην ίδια κλινική έχει πάλι χαμηλή πληρότητα μπορούμε να πούμε ότι θα αλλάξει κάποια μέρα το σύστημα και θα ενοποιηθεί; Ή είναι τα παλιά τα βαρίδια που θέλουν τα νοσοκομεία ας έχουν και πληρότητα 30% τα δύο σε συγκεκριμένες κλινικές  οπότε ας τα αφήσουμε έτσι επειδή κάποιοι είναι βολεμένοι.

Λ.Γ. Δεν νομίζω ότι τίθεται τέτοιο θέμα σε αυτή την περίπτωση. Η εικόνα που έχω αυτή τη στιγμή είναι ότι δεν υπάρχουνε τέτοια νούμερα της τάξης του 30%,η ζήτηση είναι μεγάλη αυτή τη στιγμή και στα δύο νοσοκομεία. Θα μιλήσω όμως για το δικό μας νοσοκομείο το οποίο εξυπηρετεί ανάγκες όχι μόνο του νομού αλλά εξυπηρετεί ανάγκες όλης της βορειοδυτικής Ελλάδας, εξυπηρετεί ανάγκες από την Αλβανία, από τους όμορους νομούς της Δυτικής Μακεδονίας που πλέον λόγω της πρόσβασης της Εγνατίας έρχονται σε μας. Να γυρίσω και σε κάτι που είπε ο κύριος Παπαχριστόδουλος ότι πράγματι το νοσοκομείο μας είναι στους κύκλους τους υγειονομικούς θεωρείτε ένα από τα καλύτερα νοσοκομεία της Ελλάδας σε θέματα […] έχετε ασχοληθεί με το θέμα της υγείας και λειτουργία των νοσοκομείων ότι υπάρχουν εκατοντάδες ίσως δείκτες αξιολόγησης των νοσοκομείων. Εμείς θεωρώ ότι είμαστε ψηλά σε αρκετούς από αυτούς και αποτέλεσμα είναι να τραβάμε αρκετή ζήτηση από μία γεωγραφική περιφέρεια η οποία δεν είναι μόνο νομός Ιωαννίνων αλλά ξεπερνά κατά τη γνώμη μου το μισό εκατομμύριο ανθρώπους όταν αθροίσουμε την Ήπειρο ίσως τη Λευκάδα τους νομούς Κοζάνης και Γρεβενών και την Αλβανία. Δεν τίθεται τέτοιο θέμα. Δεν τίθεται θέμα όπως ακουγόταν παλιότερα επίσης για κλείσιμο του νοσοκομείου. Δεν ξέρω από ποιους κύκλους διαρρέουνε αυτές οι φήμες αλλά σε καμία περίπτωση το διαβεβαίωσα και εγώ κατηγορηματικά σε ερώτηση που μου έγινε από εκπρόσωπο εργαζομένων αλλά και ο κ. Μπέζας στην επίσκεψή του στις 31/12 όταν ρωτήθηκε το ίδιο. Ίσως πεδία συνεργασίας μπορεί να υπάρχουν και αυτή τη στιγμή θεωρώ ότι είναι ευτύχημα για την περιοχή, και δεν το λέω τοπικιστικά ότι είμαστε δύο γιαννιώτες διοικητές είναι η πρώτη φορά που είμαστε δύο γιαννιώτες διοικητές στα νοσοκομεία. Οι σχέσεις των δύο των νοσοκομείων είναι πάρα πολύ καλές, έχουμε αναπτύξει γέφυρες συνεργασίας και έχουμε σκοπό να τις μεγαλώσουμε να τις κάνω αυτές τις γέφυρες ακόμη μεγαλύτερες. Ακόμη και σε κοινά projects να εργαστούμε μαζί πάνω σε κοινές δράσεις.

Κ.Κ. Θα μπορούσε να σκεφτεί κάποιος κ. Γεωργόπουλε έτσι όπως αλλάζουν τα πράγματα διότι εσείς δεν είστε ένας διοικητής ο όποιος έρχεται εν πάση περιπτώσει από το στενό κομματικό πυρήνα ενός κόμματος και είπαν να εξυπηρετήσουμε και τον κύριο Γεωργοπούλου διότι μας έχει φέρει και 1000 ψηφαλάκια που συνηθιζόταν θα μπορούσε να πει κάποιος ότι αύριο-μεθαύριο μπορεί να γίνει ένα σχέδιο και να γίνει ένας χώρος πρωτοβάθμιας υγείας του Χατζηκώστα και σε ένα πολύ μεγάλο του τμήμα και το νοσοκομείο το Πανεπιστημιακό με δεδομένο ότι έρχεται και καινούργια πτέρυγα η οποία έχει εγκριθεί από την εποχή του κύριου Γκουρογιάννη και συνεχίζετε να γίνει δευτεροβάθμιας υγείας;

Λ.Γ. Κοιτάξτε αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε ένα μεταβατικό στάδιο μεγάλων αλλαγών στην Πρωτοβάθμια Υγεία. Φαντάζομαι θα είστε ενήμεροι για το λεγόμενο ΠΕΔΥ είναι το πρωτοβάθμιο εθνικό δίκτυο υγείας το οποίο το νομοσχέδιο αν δεν έχει ήδη ψηφιστεί, ψηφίζεται τις επόμενες μέρες, έχει δημοσιευθεί εκτιμώ ότι μέχρι τον Ιούνιο θα έχουν ολοκληρωθεί όλες αυτές οι αλλαγές στο χάρτη της πρωτοβάθμιας και για να ενημερώσω και τον κόσμο για να μην μιλάμε με ορολογίες, αυτή τη στιγμή παράδειγμα το Χατζηκώστα έχει υπό την διοίκηση του και τα έξι Κέντρα Υγείας του νόμου το Μέτσοβο, την Κόνιτσα, το Δερβίζιανα, το Βουτσαρά, το Δελβινάκι και τα Πράμαντα. Σύμφωνα με το καινούργιο  νομοσχέδιο τα Κέντρα Υγείας θα υπάγονται στις υγειονομικές περιφέρειες που εδώ αυτή τη στιγμή υπαγόμαστε στην Πάτρα στην υγειονομική περιφέρεια της Πάτρας μια τεράστια περιφέρεια που πιάνει  από τους Μολάους Λακωνίας, όσοι είναι καλοί στη γεωγραφία μέχρι το Μαθράκι της Κέρκυρας. Η λεγόμενη 6η ΥΠΕ με διοικητή τον κύριο Κατσίβελα. Αν δεν κάνω λάθος είναι 32 νοσοκομεία που υπάγονται στην 6η ΥΠΕ. Βέβαια η προσέγγιση είναι ότι ο υγειονομικός χάρτης της χώρας σε επίπεδο διοίκησης θα πρέπει να ταιριάζεις με τον διοικητικό. Δηλαδή σε αυτό θα είμαστε τυχεροί αν αλλάξει, πιθανώς να αλλάξει από 01/01/2015 και τα Γιάννενα να είναι το κέντρο να το πω έτσι της ΥΠΕ, δεν ξέρω αν θα είναι η 6η ΥΠΕ ή αν θα γίνουν περισσότερες ΥΠΕ οι οποίες θα είναι εναρμονισμένες όπως έχουμε την αποκεντρωμένη περιφέρεια Ηπείρου Δυτικής Μακεδονίας έτσι θα είναι και η υγειονομική Περιφέρεια. Και θεωρώ ότι θα είναι καλό γιατί ο κόσμος θα έχει μία ευκολότερη πρόσβαση, οι άνθρωποι που εργάζονται στην υγεία θα έχουνε ευκολότερη πρόσβαση στην διοίκηση στην υγειονομική περιφέρεια. Που για να καταλάβει ο κόσμος είναι ο ενδιάμεσος διοικητικός σταθμός να το πω έτσι μεταξύ των νοσοκομείων ή της πρωτοβάθμιας και του υπουργείου. Για αλλαγές λοιπόν  σε αυτό τον χάρτη ήδη παίρνουν από μας το κομμάτι της πρωτοβάθμιας. Το νοσοκομείο και είναι ένας από τους στόχους, σήμερα το ανέφερα και στη συνέντευξη τύπου που έγινε ένας από τους στόχους είναι να φέρουμε το νοσοκομείο προς τη δευτεροβάθμια και τη τριτοβάθμια. Θα κόψουμε από την πρωτοβάθμια και νομίζω αυτό θα είναι προς όφελος και σωστή κατεύθυνση του υπουργείου να κάνει τα νοσοκομεία δευτεροβάθμια ή τριτοβάθμια και να φιλτράρει κατά κάποιο τρόπο την πρωτοβάθμια.

 Κ.Κ. Θα δημιουργηθεί βέβαια ένα θέμα  με τους ανθρώπους που πήγαιναν μέχρι σήμερα στο ΕΣΥ το πρώτο διάστημα διότι θα αυξηθεί ο κόσμος.

Λ.Γ. Σίγουρα, διότι είναι βαθιά ριζωμένο στο DNA νομίζω του Έλληνα ότι όταν συμβεί κάτι θα πάει στο νοσοκομείο. Η τάση κατά την γνώμη μου εκφέρω προσωπική άποψη είναι προς το αγγλικό σύστημα υγείας που όσοι γνωρίζουν το χώρο ξέρουν υπάρχουν λεγόμενοι GPs, υπάρχουν τα Κέντρα Υγείας και στο νοσοκομείο κάποιος καταλήγει αφού έχει παραπεμφθεί, πέρα από το έκτακτο, αφού έχει παραπεμφθεί από το κέντρο υγείας. Θα δούμε τις αλλαγές τις επόμενες εβδομάδες, τους επόμενους μήνες, αλλά σίγουρα δεν υπάρχει αυτό το ενδεχόμενο αυτή τη στιγμή. Στο σχεδιασμό δεν υπάρχει κάποιο τέτοιο ενδεχόμενο, το νοσοκομείο Χατζηκώστα παραμένει και προσωπική άποψη και όπως βλέπω τα πράγματα γιατί έχω την θέση να βλέπω στατιστικά στοιχεία. Το Υπουργείο είναι αρκετά οργανωμένο, έχει νούμερα στη διάθεσή του εμείς υποβάλλουμε όλη την νοσολογική κίνηση, όλα τα οικονομικά στοιχεία και τα στοιχεία λειτουργίας σε μία πλατφόρμα τη λεγόμενη ΕΣΥΝΕΤ που ο κόσμος δεν την ξέρει, δεν έχει πρόσβαση. Εμείς ωστόσο έχουμε πρόσβαση σα νοσοκομείο βλέπουμε τη δική μας κίνηση, βλέπουμε την κίνηση των κέντρων υγείας. Το Υπουργείο έχει την ευχέρεια  να έχει συγκριτικά και πηγαίνουμε… για αυτό μίλαγα πριν για επιστημονικό μάνατζμεντ υγείας γιατί πλέον μπορούμε να γίνονται τα λεγόμενα rankings, μπορεί να γίνουν οι λίστες όπου βλέπουνε την κίνηση κάθε νοσοκομειακής μονάδας από δίπλα οι άνθρωποι αυτοί ξέρουν τι budget τι προϋπολογισμός υπάρχει και θα μπορέσουμε, συγνώμη για να ολοκληρώσω σε αυτό που έλεγε ο κύριος Παπαχριστόδουλος για το ποιο νοσοκομείο… θα μπορούμε πιο εύκολα να απαντήσουμε στο ερώτημα ποιο νοσοκομείο είναι καλύτερο; ποιο τα έχει καταφέρει καλύτερα;

 

Λ.Γ. Θέλετε να σας δώσω νούμερα επί αυτού; Συγγνωμη κ. Παπαχριστόδουλε. Όπως πιθανώς να γνωρίζετε ή να έχετε διαβάσει το ΤΕΠ το τμήμα επειγόντων περιστατικών το δικό μας έχει πάρα πάρα πολύ κίνηση και τα νούμερα είναι εν συγκρίσει με το Πανεπιστημιακό είναι πραγματικά απίστευτα. Σε αυτή την κίνηση που έχουμε στα επείγοντα μπορεί να δούμε από 200 έως 500 ανθρώπους σε κάθε μέρα εφημερίας, ξέρετε ότι εφημερεύουμε μέρα παρά μέρα με το Πανεπιστημιακό. Από το νούμερο ας πούμε κατά μέσο όρο από τους 350 που βλέπουμε κάθε μέρα στα ΤΕΠ 60 περίπου άτομα επιστρέφουν σπίτι με απλές οδηγίες που πιθανότατα δεν θα χρειαζόταν. Είναι αυτό που λέτε κατά φαντασίαν ασθενής,  έχουμε έναν ικανό αριθμό που τους βλέπουν οι γιατροί, οφείλουμε να τους δούμε αλλά είναι περιστατικά που ίσως τα φίλτραριζόταν από την πρωτοβάθμια η από τον οικογενειακό γιατρό.

Λ.Γ.  Και εδώ να πω επίσης ότι το Χατζηκώστα είναι από τα πρώτα νοσοκομεία στην Ελλάδα που λειτούργησε πριν δεκαετίες τμήμα… έχει και μία βαριά ιστορία σαν  νοσοκομείο από τα πρώτα νοσοκομεία  μην ξεχνάτε ότι εκεί ήταν αρχικά η Ιατρική Σχολή πριν μεταφερθεί στο Πανεπιστημιακό.

Α.Τ. Εγώ μία ερώτηση θέλω να κάνω σε αυτό που είπατε κύριε Γεωργόπουλε, υπάρχει εξήγηση γιατί το ΤΕΠ του Χατζηκώστα δέχεται περισσότερο κόσμο από το ΤΕΠ του Πανεπιστημιακού;  Καθώς δεν γίνεται τις μονές μέρες να αρρωσταίνει ο κόσμος και τις ζυγές να μην αρρωσταίνει, είναι μόνο το ότι βρίσκεται μέσα σε πολεοδομικό ιστό ότι είναι κοντά στην πόλη;

Λ.Γ.  Και αυτό παίζει ρόλο και το ότι βρίσκεται σε πολεοδομικό ιστό. Πολύ σωστή η παρατήρηση σας και να πω την αλήθεια δεν το είχα σκεφτεί αυτό. Θεωρούσα ότι κινούμαι με  αυτοκίνητο το ίδιο κάνει για μένα να πάω είτε στο Χατζηκώστα είτε στο Πανεπιστημιακό. Νομίζω ότι σίγουρα η προσβασιμότητα είναι μία από τις παραμέτρους, μία από τις σημαντικές παραμέτρους όπως εδώ πιθανώς να μας βοηθάει το μέγεθός μας. Το ότι είμαστε μικρότεροι, δεν έχουμε αυτό το χαοτικό του Πανεπιστημιακού βέβαια σε καμία περίπτωση να κάνω μια παρένθεση δεν θέλω να μπω σε διαδικασία ανταγωνισμού με το πανεπιστημιακό, θεωρώ ότι και τα δύο ιδρύματα προσφέρουν πάρα πάρα πολύ σημαντικό έργο στην πόλη, στο νομό, στην περιφέρεια. Επιστρέφοντας όμως, μας συμβαίνει συχνά το συζήτησα τουλάχιστον με 20 ανθρώπους μέσα από το Χατζηκώστα αυτές τις μέρες γιατρούς, ανθρώπους με μεγάλη εμπειρία σου λέω πώς δικαιολογείται αυτό το νούμερο είστε τόσα χρόνια εδώ. Και η απάντηση που έπαιρνα από όλους ήταν  ότι περιμένει ο κόσμος να γίνει ζυγή η μέρα να έρθει σε μας παραδόξως. Ίσως το αισθάνεται πιο ανθρώπινο, ίσως θεωρεί ότι είναι πιο εύκολη πρόσβαση στο γιατρό πιθανότατα έτσι εικάζω δεν ξέρω, εσείς ζείτε στην πόλη ξέρετε.

Κ.Κ. Το θέμα που προκύπτει νομίζω είναι και ένα άλλο, υπάρχουν περιστατικά και σε αυτό που λέει ο Αποστόλης και ο Νάσος και εσείς βέβαια, υπάρχουν περιστατικά που κάποιος έχει ένα πρόβλημα και είναι 10 χιλιόμετρα έξω από τους Φιλιάτες, δεν μπαίνει στο νοσοκομείο των Φιλιατών και λέει ότι εγώ με αυτό που έχω πρέπει να πάω στο Χατζηκώστα. Αφήνουμε το Πανεπιστημιακό απέξω διότι είστε εσείς εδώ, το ίδιο μου κάνει και το ίδιο λένε και για το Πανεπιστημιακό. Το θέμα είναι και το εξής όσον αφορά την οικονομία της υγείας. Με ποια λογική κάποιος φεύγει από τους Φιλιάτες χωρίς να έχει την πρώτη διάγνωση από τους Φιλιάτες και επιβαρύνει το σύστημα υγείας και την οικονομία στο Χατζηκώστα. Και απορώ γιατί συνεχίζεται και  γίνεται αυτό.

Λ.Γ. Δεν μπορούμε να επηρεάσουμε τη νοοτροπία του κόσμου καλώς ή κακώς τα νοσοκομεία της πόλης έχουν μία καλή φήμη.

Κ.Κ.  Αν ήμασταν στο εξωτερικό στη Γερμανία, θα έλεγαν που μένετε; Στην Κολωνία, σε ποιο σημείο; Τάδε σημείο. Έχει νοσοκομείο στα 10 χλμ. Δεν είναι επειδή εσείς θέλετε να πάτε στα 100 χλμ. Αν θεωρείτε ότι το Χατζηκώστα είναι καλύτερο των φιλιατών, πρέπει να πληρώσετε και κάτι εξτρά για το Χατζηκώστα.

Λ.Γ. Πολύ σωστή η παρατήρηση σας. Ωστόσο εμείς δεν μπορούμε και δεν είναι δεοντολογικό να ρωτάμε τον κόσμο από που είναι και να έχει πρόσβαση στο σύστημα. Είμαστε υποχρεωμένοι. Ζούμε σε μία περιοχή η οποία έχει πάρα πολλές ιδιαιτερότητες μορφολογικά, γεωγραφικά πριν συζητήσαμε για τα Κέντρα Υγείας ο σχεδιασμός γίνεται σε επίπεδο…. το νομοσχέδιο δεν διακρίνει αν είμαστε στα Γιάννενα, αν είμαστε σε νησιά, αν τα κέντρα υγείας είναι σε νησιά ή αν είναι στην Αθήνα; Εδώ για να φτάσει κάποιος στο κέντρο υγείας Πραμάντων και το προσωπικό στα Δερβίζιανα και το ίδιο το προσωπικό κάνει μία διαδρομή 50-60 χλμ γιατί μην κρυβόμαστε οι περισσότερο μένουν αλλού.

Κ.Κ. Το ίδιο κάνει και ένας δάσκαλος κ. Γεωργόπουλε. Μπορεί να πάει στο Ρωμανό 1μιση ώρα να πάει και 1μιση να γυρίσει. Δικαιολογία διαδρομής στην Ελλάδα δεν υπάρχει.

Λ.Γ. Και εγώ Συμφωνώ μαζί σας. Θέλω να γυρίσω λίγο στο ερώτημα σας, θέλω να σας δώσω ένα στοιχείο το οποίο είναι νομίζω τιμητικό για μας που είμαστε από το Ν. Ιωαννίνων. Ότι ο νομός Ιωαννίνων αν εξαιρέσουμε την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη είναι ο μόνος πανελλαδικά που έχει μεγαλύτερες εισροές για παροχή υπηρεσιών υγείας από ότι εκροές και τεκμηριώνεται και αυτό που λέτε εσείς κ. Κυρίτση ότι  κάποιος προτιμά να έρχεται στα δύο νοσοκομεία  μας από το να…. Δυστυχώς τουλάχιστον, δυστυχώς το λέω με ποια έννοια;  Γιατί δεν ισοκατανέμεται η ζήτηση να το πω έτσι.

Κ.Κ. Εδώ θα πρέπει να πούμε ότι, νομίζω ότι θα συμφωνήσουμε όλοι ότι εδώ  υπάρχει και ένα πλεονέκτημα μεγαλύτερο ότι από την Καστοριά και προς τα κάτω προς τα Γιάννενα αλλά και  από την περιοχή της Ηγουμενίτσας γνωρίζουν ένα πράγμα από τη Θεσσαλονίκη όχι, διότι τα Γιάννενα έχουν και την  Ιατρική Σχολή. Άρα λοιπόν υπάρχουν  καθηγητές, υπάρχουν εξειδικευμένοι γιατροί και εμπιστεύονται περισσότερο τα νοσοκομεία.

Λ.Γ. Τα Γιάννενα έχει αυτή την ιδιαιτερότητα, είναι μία πόλη που είναι προσβάσιμη από τους όμορους νομούς, κατά τη γνώμη μου είναι δύο ταχυτήτων δηλαδή το επίπεδο παροχής υπηρεσιών υγείας καλώς ή κακώς στο νομό μας λόγω του νοσοκομείου λόγω της Ιατρικής Σχολής είναι ανεβασμένο είναι εξειδικευμένο και ο κόσμος το προτιμά. Εμείς παράδειγμα και η πρότασή μου προς την υγειονομική περιφέρεια και προς στο υπουργείο και θέλω να την τεκμηριώσω με νούμερα θα είναι ότι θα πρέπει να γίνει μία ανακατανομή και των κονδυλίων ότι όταν εμείς εξυπηρετούμε ορθοπεδικά λέω ένα παράδειγμα τα νοσοκομεία της Πρέβεζας, την περιοχή της Λευκάδας και το ορθοπεδικό είναι ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα κόστους σε ένα νοσοκομειακό οργανισμό θα πρέπει αυτό να συνυπολογιστεί.

Κ.Κ. Εννοείται και λόγω των υλικών.

Κ.Κ. Κύριε Γεωργόπουλε έχουμε το πολυδύναμο και έχουμε κι αυτά τα κτίρια τα παλιά του Χατζηκώστα τα οποία γνωρίζει όλη η πόλη, ήταν σε κατάληψη από μία ομάδα αντιεξουσιαστών έγινε κίνηση από την κυβέρνηση, στηρίχτηκε και από την περιφέρεια, προφανώς από το δήμο και από τον κ. Βάββα, παρόλα αυτά άγνωστο είναι το τι μπορούμε να τα κάνουμε εάν υπάρχει ένα σχέδιο και με βάση αυτό το σχέδιο αν υπάρχουν τα κονδύλια;

Λ.Γ. Ο χώρος του παλιού Χατζηκώστα  είναι ένα σημαντικό ζήτημα της διοίκησης μου. Σήμερα επισκέφθηκα το χώρο μαζί με τη γενική γραμματέα της αποκεντρωμένης διοίκησης στην κυρία Ευταξά  να δούμε το κτίριο το παλιό της αντιβίωσης το οποίο είναι σφραγισμένο και υπήρχε μία συμφωνία της προηγούμενης διοίκησης με την περιφέρεια…. Για να ξέρει και ο κόσμος το ΕΚΑΒ ήταν στη διαθήκη του Χατζηκώστα το οποίο παραχώρησε το νοσοκομείο στο ΕΚΑΒ για  99 χρόνια. Υπήρχε όρος στη  διαθήκη που έλεγε ότι μπορεί να παραχωρηθεί μόνο για οργανισμούς που εξυπηρετούν το κομμάτι της υγείας δεν γινόταν διαφορετικά και θεωρώ ότι σωστα παραχωρήθηκε. Πίσω όμως από το χώρο του ΕΚΑΒ στο πάνω από το Μάτσικα στην περιοχή της Παπανδρέου, αν δεν κάνω λάθος λέγεται η οδός, υπάρχει έκθεση η οποία είναι ιδιόκτητη που έχει αγοραστεί παλαιότερα από το νοσοκομείο πριν αρκετά χρόνια. Εκεί κάποια κτίρια έχουν δοθεί, φιλοξενούνται δύο δομές ψυχιατρικές δικές μας ο ξενώνας Ψυχαργός  και το κέντρο επαγγελματικής κατάρτισης. Έχουμε δώσει στον Ιατρικό φαρμακευτικό σύλλογο κάποιον χώρο και οι άνθρωποι με δικά τους έξοδα διαμόρφωσαν τους χώρους τους σαν ως γραφεία του ιατρικού συλλόγου και του φαρμακευτικού συλλόγου όπως επίσης εκεί υπάρχουν και  διάφοροι σύλλογοι είναι ο Ερυθρός Σταυρός, είναι ο σύλλογος ανθρώπων φίλων κατά της σκλήρυνσης κατά πλάκα, υπάρχει ένα κέντρο το οποίο είναι ορθοπεδικό μετρήσεων σε συνεργασία με την ορθοπεδική κλινική του νοσοκομείου και το κέντρο ελέγχου μαστού. Έχουμε τη νοσηλευτική μας σχολή γιατί πολύς κόσμος δεν γνωρίζει ότι στο χατζηκωστα υπάρχει και μία μέση σχολή εκπαίδευσης νοσηλευτών το οποίο το επισκέφτηκα την προηγούμενη εβδομάδα στα πλαίσια της γνωριμίας μου και εμένα με τον οργανισμό και τις ιδιαιτερότητές του και είναι στους άμεσους στόχους μου να μεταφερθεί από κει να βρούμε κάποιο χώρο που θα χρειαστώ τη συνεργασία της Περιφέρειας.

Κ.Κ. Τι μπορούμε να τα κάνουμε λοιπόν αυτό το αυτά τα κτίρια αυτά τα τετραγωνικά;

Λ.Γ. Υπάρχει και η Αντιβίωση το οποίο αυτή τη στιγμή, τώρα σχηματοποιώ και εγώ την εικόνα. Έχω ενημερωθεί ότι κάποια έχει αποφασιστεί να κατεδαφιστούν. Σήμερα πήγα με ένα ολόκληρο επιτελείο δεν ήταν μόνο η κ. Ευταξά, ήτανε μηχανικοί από την περιφέρεια, ο υπεύθυνος περιβαλλοντικών της περιφέρειας. Με ενημέρωσε ότι δύσκολο λόγω της παλαιότητας των κτιρίων και πολεοδομικά πέφτει έξω από το γνωστικό μου αντικείμενο και δεν γνωρίζω τις διαδικασίες.

Κ.Κ. Καλύτερα να τα κατασκευάσουμε από την αρχή να πούμε στον κόσμο παρά να μπούμε σε μία διαδικασία ανακατασκευής του κτιρίου.

Λ.Γ. Ναι, το κτίριο όμως της Αντιβίωσης που ήταν η αντιβίωση που έχει καταληφθεί από την αντιβίωση και πέρσι με ενέργειες της αστυνομίας και της διοίκησης του νοσοκομείου βγήκαν έξω αυτοί οι άνθρωποι έχει συμφωνηθεί να παραχωρηθεί στην Αποκεντρωμένη περιφέρεια για χρήση η οποία δεν έχουμε οριστικοποιήσει τη συμφωνία. Δηλαδή τα πλαίσια της συμφωνίας θα είναι ότι η Αποκεντρωμένη αναλαμβάνει το κόστος ανακατασκευής. Το επισκεφθήκαμε σήμερα και έχουμε ραντεβού την άλλη εβδομάδα θα πάρουν οι άνθρωποι τα σχέδια, οι τεχνικές υπηρεσίες θα προσκομίσουν σε μένα και εγώ με τη σειρά μου στην περιφέρεια τις κάτοψης, τις….  Δεν ξέρω και την ορολογία τώρα των μηχανικών και θα δουν πώς μπορούμε να το αξιοποιήσουμε.

Ν.Π. Από περιέργεια, οι χώροι του νοσοκομείου είναι αδειοδοτημένοι ;

Λ.Γ. Από όσο ξέρω είναι αδειοδοτημένοι ναι.

Α.Τ. Για τα κτίρια τα στο παλιό Χατζηκώστα πολλά ρεπορτάζ και συνήθως ήταν μετά από φωτιά, κάποιο κτίριο καιγόταν έτσι επειδή έμεναν εκεί έβρισκαν καταφύγιο και οικονομικοί μετανάστες αλλά εγώ κάτι άλλο μου κίνησε την περιέργεια από αυτά που είπε ο κύριος Γεωργόπουλος. Είχαμε την εντύπωση με βάση τα όσα έλεγε ο προκάτοχος σας ο κ. Βάββας ότι εκεί μπορούν να δοθούν για χρήση μόνο υγείας. Πρόταση του κ. Βάββα ήταν να γίνει ένα πάρκο υγείας και να στεγαστούν εκεί διάφορες δομές. Μπορεί επομένως από τη στιγμή που είναι στην δικαιοδοσία σας, στην ιδιοκτησίας σας να γίνει οτιδήποτε; Γιατί αν θυμάμαι καλά ο περιφερειάρχης νομίζω ότι θέλει να κάνει σχολείο, θέλει  να κάνει κάποια σχολική μονάδα εκεί, ο δήμος μπορεί να έχει κάτι άλλο στο μυαλό του.

Λ.Γ. Ο δήμος στη συνάντηση με τον κ. Φίλιο μου τέθηκε ότι έχει πρόθεση να περάσει ένας χρόνος από κει να είναι η συνέχεια του δρόμου που κατεβαίνει από το παλιό το ΚΤΕΛ προς το μόλο… ώστε να φτάσει ως κάτω.

Α.Τ. Εσείς σε ποια διαδικασία θα μπείτε, εσείς είστε αυτός που θα αξιολογήσει τι χρήσεις μπορούν να γίνουν εκεί πέρα, το υπουργείο ή υπάρχει όλα αυτά που  θα προκύψουν μετά από συνεργασία με το Δήμο, την περιφέρεια και την Αποκεντρωμένη;

Λ.Γ. Σίγουρα θα προκύψουν μετά από συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς. Αυτή τη στιγμή δεν έχω την πλήρη εικόνα να πω την αλήθεια γιατί με ενάμιση μήνα στο νοσοκομείο και πραγματικά οι προτεραιότητές μου ήταν άλλες. Εκεί είναι μία κατάσταση σίγουρα όμως σαν πολίτης αυτής της πόλης νομίζω ότι είναι μία έκθεση που έχει δυνατότητες έχει δυνατότητες αξιοποίησης θεωρώ σε αυτό που είπατε ότι περιορισμό για χώρους υγείας έχει μόνο το κτίριο που έχει δοθεί στο ΕΚΑΒ, η υπόλοιπη έκταση είναι ιδιοκτησία του οργανισμού μας είναι ιδιοκτησία του Χατζηκώστα και δεν νομίζω το λέω με κάποια  επιφύλαξη βέβαια αλλά είμαι σχεδόν σίγουρος ότι δεν νομίζω ότι έχουμε περιορισμούς στο σε ποιον θα το παραχωρήσουμε.

Α.Τ. Να κάνω μία προβοκατόρικη ερώτηση που μου έδωσες και τον τίτλο κ. Κυρίτση. Υπάρχει περίπτωση μια και που είναι και περιουσία του Χατζηκώστα έτσι που έχει και οικονομικές ανάγκες, δεν θα έλεγε όχι στο να ενισχύσει με κάποιο τρόπο τα έσοδα του όπως τα ενισχύει από κληροδοτήματα. Υπάρχει περίπτωση να σκεφτείτε είτε πώληση ενός κομματιού είτε παραχώρηση σε ιδιώτη έναντι αντιτίμου;

Λ.Γ. Όχι αυτή τη στιγμή όχι. Εχουμε έσοδα από κληροδοτήματα έχουμε σημαντικά έσοδα από κληροδοτήματα και μάλιστα ο εξοπλισμός που αύριο θα υπογράψω τη σύμβαση για τον καινούργιο αγγειογράφο-στεφανιογράφο, το κόστος ενός τέτοιου ακριβού μηχανήματος αγγίζει τα 430.000 ευρώ.

Κ.Κ. Πολυδύναμο τι γίνεται σε αυτή την περίπτωση;

Λ.Γ. Είμαστε σε φάση για να ξέρει και ο κόσμος το πολυδύναμο είναι ένα κτίριο το οποίο βρίσκεται στην αυλή του Χατζηκώστα είναι ολοκαίνουργιο το κόστος του ανέρχεται στα 7,9 εκατομμύρια ευρώ έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, κτιριακά είναι ολοκληρωμένο. Η κατασκευή του είναι από τη ΔΕΠΑΝΟΜ, έναν οργανισμό που φτιάχνει το λέω πολύ απλά κτίρια σε όλη την Ελλάδα ένα κρατικό φορέα που φτιάχνει κτίρια για το κομμάτι της υγείας για τον τομέα της υγείας, μένουν κάποιοι τελευταίοι μικροί διαγωνισμοί δηλαδή ο ξενοδοχειακός του εξοπλισμός και από κει και πέρα έχει χτιστεί για 14 κλίνες για συμπολίτες μας με προβλήματα αλκοολισμού και άλλες 14 για χρήστες ουσιών αποκατάστασης.

 Ν.Π. Συγγνώμη για να καταλάβω κάτι  ξοδεύτηκαν 7,1 εκατομμύρια για 28 κλίνες;

Λ.Γ.  Ναι.

Ν.Π. Μάλιστα, ενδιαφέρον, δεν ξέρω τα μεγέθη.

Λ.Γ. Ένα ελαφρυντικό να το πω έτσι, μια διευκρίνιση ότι τα κτίρια που είναι για τέτοιες χρήσεις ανεβαίνει το κόστος τους  λόγω της ιδιαιτερότητας. Δηλαδή χρειάζονται κάποιους έξτρα κανόνες ασφαλείας.

Λ.Γ.  Πάμε λίγο στο κομμάτι αν θα λειτουργήσει το πολυδύναμο. Είπαμε ολοκληρώνονται οι προμήθειες, ο ξενοδοχειακός εξοπλισμός και μετά μένουν δύο σημαντικά βήματα για να λειτουργήσει. Το πρώτο βήμα είναι να ενταχθεί στον οργανισμό μας, τι σημαίνει αυτό;  Αυτή τη στιγμή η λειτουργία έχει καταρτιστεί από τις υπηρεσίες μας, ποιο είναι το οργανόγραμμα αυτού του κέντρου, ποιες είναι οι ειδικότητες που θα χρειαστούνε  και μιλάμε για…. Αν δεν κάνω λάθος 64 άτομα ή 65 άτομα που χρειάζονται για τη λειτουργία του.

Ν.Π 65  άτομα για 24 κλίνες; Συγγνώμη που μένω στα νούμερα, είναι ιδιαίτερο κέντρο αλλά μου κάνει λίγο εντύπωση στα 24 άτομα αυτά τα οποία θα κατοικοεδρεύουν εκεί με προβλήματα αυτά που είπαμε αλκοολισμού κτλ αντιστοιχεί λοιπόν 65…

Λ.Γ. Αν δείτε τους δείκτες λοιπόν για τέτοια κέντρα είναι εκεί δεν απέχει. Μην ξεχνάτε ότι είναι τρεις βάρδιες ότι πρέπει να καλύπτονται τρεις βάρδιες, είναι εικοσιτετράωρο, χρειάζεται διοικητική υποστήριξη.

Κ.Κ. Πότε υπάρχει χρονοδιάγραμμα τουλάχιστον να λειτουργήσει και τι εκκρεμότητες υπάρχουν;

Λ.Γ. Μέχρι τέλος Μαρτίου πιστεύω ότι θα έχουμε κλείσει τουλάχιστον με το εξοπλισμό. Είναι ο ξενοδοχειακός εξοπλισμός.

Α.Τ.  Νομίζω ότι είναι σωστή η παράμετρος που θέτει ο Νάσος και όντως είναι πάρα πολλά τα χρήματα για το συγκεκριμένο κτίριο γιατί όποιος έχει πάει τελευταία στο Χατζηκώστα και έχει δει δεξιά όπως μπαίνει αυτό το κτίριο είναι όντως ένα μεγαλοπρεπές κτίριο και σύγχρονο και μεγάλο σε όγκο. Νομίζω το ζητούμενο είναι ιδιαίτερα σημαντικό το ότι μπαίνει στον οργανισμό του νοσοκομείου Χατζηκώστα γιατί μπορεί αρχικά να ξεκινήσει για αυτό η λειτουργία του αλλά εγώ νομίζω πως αν προκύψουν να ανάγκες σταδιακά στο πέρασμα του χρόνου θα δοθεί η δυνατότητα και θα είναι σημαντικό ότι θα υπάρχει ένα νέο κτίριο που θα μπορεί να φιλοξενήσει και ίσως και κάποιες άλλες ανάγκες με κάποια τροποποίηση στο μέλλον.

Λ.Γ.  Πολύ σωστή παρατήρηση σας κ. Τζελέττα, η ενημέρωση που έχω είναι ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία περίπτωση τροποποίησης της χρήσης του. Μιλάμε για εξειδικευμένο προσωπικό μας εδώ έτσι, είναι άκρως εξειδικευμένο το προσωπικό στην προκειμένη περίπτωση.

Κ.Κ. Άρα χρειαζόμαστε και προκύρηξη θέσεων.

Λ.Γ. Εκεί είναι το θέμα της στελέχωσης.

Κ.Κ. Λοιπόν επειδή μιλάμε για οικονομία έχω την εντύπωση ότι πρέπει να πάμε και στην οικονομία και τα νοσοκομεία και έχουν οικονομία από τις δαπάνες και από την κακοδιαχείριση, είχαν και οι καθαριότητες ένα θέμα οικονομίας αλλά βέβαια μέσα σε όλα αυτά στα νοσοκομεία είναι και το φακελάκι. Κύριε Γεωργόπουλε αυτό  λέει ο κόσμος, θέλω να πάω στο δημόσιο νοσοκομείο, θέλω να πάω να κλείσω το ραντεβού, να κάνω αυτό που πρέπει να κάνω, είμαι ασφαλισμένος αλλά δεν θέλω να χειρουργηθώ και να πληρώσω ούτε αναισθησιολόγο 200 ευρώ, ούτε για τα μάτια μου ένα 300άρι, ούτε για τον ορθοπαιδικό 300 διότι ορκίστηκε να κάνει αυτή τη δουλειά, πληρώνονται από το ελληνικό δημόσιο και παρανόμως παίρνει το φακελάκι και δεν βρίσκει κρεβάτι αλλά με ένα μαγικό τρόπο όταν χτυπάς την πόρτα στον γιατρό και του αφήνεις ένα φακελάκι πάνω στο γραφείο, δεν χρειάζεται να κάνετε κουβέντα, βάζει το φακελάκι, σηκώνει το τηλέφωνο και λέει αύριο χειρουργήσε. Πως σταματάει αυτό;

Λ.Γ.  Σταματάει με την επώνυμη καταγγελία, εμείς και η βούληση του υπουργείου είναι ότι και έχουμε και πρόσφατα παραδείγματα νομίζω έχετε παρακολουθήσει σε όλο το νομό τι συνέβη πριν ελάχιστους μήνες. Αν δεχθούμε επώνυμη καταγγελία και τονίζω το επώνυμη θα κάνουμε όλες τις διαδικασίες εκείνες ώστε να διερευνηθεί το περιστατικό και να αποδοθούν ευθύνες και είμαι σίγουρος ότι θα αποδοθούν ευθύνες.

Κ.Κ. Εσωτερικά το νοσοκομείο δεν μπορεί να φροντίσει με έναν τρόπο…. φαντάζομαι ότι υπάρχει και μια μεθοδολογία  εσωτερικά….

Κ.Κ. Το πρόβλημα είναι το εξής ότι μπορεί να πας να κάνεις  έναν υπέρηχο με τα εργαλεία και τα μηχανήματα του νοσοκομείου και εκεί παίρνουν λεφτά αυτό είναι το πρόβλημα.

Α.Τ. Ακούστηκε αυτές τις μέρες όπως είπε και ο Νάσος ότι χάλασαν ταυτόχρονα οι αξονικοί τομογράφοι και στα 2 νοσοκομεία, ένα είναι αυτό και το δεύτερο θα ήθελα ένα σχόλιο, αντιμετωπίζοντας παραδοξότητες σε μια εποχή που ο κόσμος δεν έχει χρήματα, σε μια εποχή που ο κόσμος δυσκολεύεται να τα βγάλει πέρα, βλέπουμε και στην πόλη μας να έχουν ξεφυτρώσει δεκάδες κέντρα υγείας δεκάδες ιδιωτικές ιατρικές μονάδες είτε για διαγνωστικές εξετάσεις είτε για άλλου τύπου. Θα ήθελα και ένα σχόλιο σε αυτό.

Λ.Γ. Να ξεκινήσω λίγο για τους αξονικούς γιατί έγινε μεγάλο θέμα με αυτό. Να σας πω ότι αυτά είναι κάποια μηχανήματα που είναι βαριά. Έχουν πολύ μεγάλο κόστος και έχουν κάποια εξαρτήματα που εκ των πραγμάτων έχουν έναν κύκλο ζωής. Αυτός ο κύκλος ζωής μπορεί να είναι ένα ενάμιση δυο χρόνια. Μια λυχνία για παράδειγμα στον αξονικό μπορεί να κοστίζει 60.000 ευρώ καταλαβαίνεται ότι δεν μπορεί να κρατηθεί stock το νοσοκομείο να έχει 3 λυχνίες στις αποθήκες του, ούτε καν στην Ελλάδα δεν βρίσκονται αυτές οι λυχνίες και κάθε φορά πρέπει να παραγγελθεί να γίνει μια διαδικασία. Επιπροσθέτως η αυστηρή πολιτική, οικονομική διαχείριση θα το έλεγα καλύτερα πού εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια δεν επιτρέπει στους διοικητές να πάρει απόφαση αύριο το πρωί θέλω καινούργια λυχνία εγκρίνουμε μια δαπάνη και… Καλό είναι να μην  δημιουργούμε θεωρίες συνωμοσίας να το πω έτσι. Υπήρξε πρόβλημα, εμάς ήταν πολύ μικρότερο το πρόβλημα και μείναμε μια μισή βάρδια, δύο μέρες χωρίς τον αξονικό, συνέπεσε ότι ο αξονικός του Πανεπιστημιακού χάλασε στις αρχές του μήνα τώρα δεν μου αρέσει να μιλάω εκ μέρους άλλου νοσοκομείου αλλά δεν είχε καν πάει ο νέος διοικητής ορκίστηκε λίγο αργότερα. Ξέρω ότι έγιναν όλες οι ενέργειες και από μεριά μας και από μεριάς  Πανεπιστημιακού. Μάλιστα έχουμε και ενημέρωση μεταξύ μας δηλαδή μας ενημέρωσαν οι άνθρωποι ότι έχουμε χαλασμένο αξονικό εξυπηρετούσαμε εμείς όπως και στην αντίθετη περίπτωση μας εξυπηρετεί το Πανεπιστημιακό σε αντίστοιχες περιπτώσεις. Ενημερώθηκε το Υπουργείο και χρειαζόταν υπουργική απόφαση για την παραγγελία τουλάχιστον για το πανεπιστημιακό. Είναι μεγάλο το κόστος κύριε Κυρίτση. Εμάς ευτυχώς στην προκειμένη περίπτωση ήταν μικρότερο το πρόβλημα αλλά πολύ πιθανώς να το ξανασυναντήσουμε.

Α.Τ. Είπατε για θεωρίες συνομωσίας , στην Ελλάδα που ζούμε δεν είναι και τόσο θεωρίες συνομωσίας γιατί φτάσαμε κάποια στιγμή να συζητάμε σε ένα νησί ότι υπάρχουν καταγγελίες από γιατρούς του νοσοκομείου από διοικητές ότι γινόταν σαμποτάζ στον αξονικό τομογράφο  για να μην λειτουργεί και να πάνε σε εξωτερικό- ιδιωτικό αξονικό τομογράφο.

Λ.Γ.  Ο κύριος Παπαχριστόδουλος με ξέρει λίγο καλύτερα, είμαι σαν άνθρωπος υπέρ της διαφάνειας, απίστευτα κατά της διαφθοράς και τουλάχιστον εδώ δεν υπάρχει περίπτωση να έχουμε τέτοια πράγματα και να πέσει κάτι τέτοιο στην αντίληψη μου.

Κ.Κ.  Συμφέρει ένα νοσοκομείο σαν τον Χατζηκώστα να πάρει… με πόσο αριθμό εργαζομένων καθαρίζει σήμερα μια εταιρεία το Χατζηκώστα;

Λ.Γ. Δεν το γνωρίζω το νούμερο να σας πω την αλήθεια.

Κ.Κ.  139 άνθρωποι καθαρίζουν το Πανεπιστημιακό. Φαντάζομαι με λιγότερους ανθρώπους το Χατζηκώστα. Να πω 60 με 65;

Λ.Γ. Συνήθως είμαστε στο μισό ναι…

Κ.Κ. Ωραία αν έπαιρνε υποθετικά 65 ανθρώπους στην καθαριότητα του Χατζηκώστα θα μπορούσαν να επιτύχουν και τον στόχο τους αλλά να μειώσουν και τις δαπάνες;

Λ.Γ. Πιστεύω όταν λήφθηκαν αυτές οι αποφάσεις, λήφθηκαν ακριβώς με αυτό το κριτήριο, ότι συμφέρει το ελληνικό δημόσιο να κάνει όπως λέμε outsourcing. Αυτός είναι ο όρος  που χρησιμοποιείται, κάποιες υπηρεσίες να τις δώσει έξω παρά να τις συντηρεί μόνο του.

Ν.Π. Έχουμε παραδείγματα από αυτό πολύ άσχημα στο παρελθόν και έχουμε και παραδείγματα και καταγγελίες ακόμα εταιρειών ας το πούμε έτσι ή μάλλον προσωπικού εταιρειών ότι η υπολειπόμενοι δημόσιοι υπάλληλοι καθαριστές στα νοσοκομεία το παίζανε προϊσταμένοι και κρυβόταν σε διάφορα γραφεία και δεν κάνανε τη δουλειά τους…

Λ.Γ. Πιστεύω όταν πήραν αυτές τις αποφάσεις, μελέτησαν και αξιολόγησαν αυτά τα στοιχεία και αξιολόγησαν και το οικονομικό και αυτό που λέει ο κύριος Παπαχριστόδουλος.

 

 

 

 

εγγραφή στο Newsletter