Facebook
Twitter
LinkedIn
Μοιραστείτε
Με αφορμή την ανακοίνωση της ημερομηνίας προκήρυξης του προγράμματος ενίσχυσης μικρομεσαίων επιχειρήσεων από το Υπουργείο Ανάπτυξης, τη δεδομένη εμπειρία μας σε υποβολή προτάσεων και επιχειρηματικών σχεδίων σε επιδοτούμενα προγράμματα αλλά και το διαφαινόμενο “επανάνοιγμα” των προγραμμάτων, παραθέτουμε 20 συμβουλές μας που πιστεύουμε θα πρέπει να έχετε στο μυαλό σας.
  1. Μην πιστεύετε κανέναν που
    • θα σας εγγυηθεί την 100% επιτυχία της αίτησης σας 
    • που θα σας υποσχεθεί ότι δε θα βάλετε ευρώ από την τσέπη σας 
  2. Μην κάνετε καμία αγορά πριν κάνετε τις απαραίτητες ενέργειες για να ενταχθείτε σε κάποιο επιδοτούμενο πρόγραμμα. Τα περισσότερα προγράμματα απαιτούνε είτε την υποβολή της αίτησης για ένταξη είτε την απόφαση έγκρισης για να κάνετε οποιεσδήποτε αγορές τις οποίες μπορείτε να δικαιολογήσετε. Σε κάποιες περιπτώσεις τα προγράμματα αφήνουν ένα «χρονικό παράθυρο» προγενέστερο (δλδ αγορές πχ που έχουν γίνει μέχρι και Χ διάστημα πριν την ημερομηνία δημοσίευσης του προγράμματος). 
  3. Κάθε επιδοτούμενο πρόγραμμα έχει τις προδιαγραφές του. Δεν είναι όλα τα προγράμματα ίδια.
    • Κάποια μπορεί να είναι «κλαδικά» (πχ μόνο για ξενοδοχεία, μόνο για γιατρούς)
    • κάποια μπορεί να είναι «γεωγραφικά» (πχ μόνο η τάδε περιοχή)
    • άλλα έχουν «ποσοστόσεις» (πχ Χ% σε εξοπλισμό, Υ% σε υπηρεσίες)
    • άλλα είναι για υφιστάμενες επιχειρήσεις
    • άλλα για υπό σύσταση επιχειρήσεις
    • άλλα καλύπτουν και τις δύο προαναφερθείσες περιπτώσεις
    • άλλα έχουν ηλικιακούς περιορισμούς (πχ νεανική επιχειρηματικότητα) 
    • όλα έχουν ένα μίνιμουμ ποσό πρότασης το οποίος διαφέρει ανά πρόγραμμα, όπως μπορεί να διαφέρει και το μέγιστο
  4. Είναι πραγματικότητα ότι ο καθένας μπορεί μόνος του να φτιάξει το φάκελο υποψηφιότητας. Είναι προτιμότερο ωστόσο να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό ή εταιρεία, με εμπειρία στα επιδοτούμενα προγράμματα. Θα γλιτώσετε αρκετό χρόνο, κόπο, πιθανώς «κακοτοπιές» ενώ είναι σίγουρο ότι θα δούνε για εσάς πράγματα που πιθανώς μόνοι σας να αγνοούσατε. 
  5. Επιλέξτε τον συνεργάτη με κριτήριο της αξιοπιστία, την εμπειρία, τη συνέπεια τη σοβαρότητα και σίγουρα το κόστος. Αγνοήστε τελείως συστάσεις του στυλ: «είναι καλό παιδί», «έχει άκρες», «θα σε περάσει σίγουρα» κοκ. 
  6. Μην πληρώσετε το σύμβουλο προκαταβολικά για όλο το ποσό, αλλά πέραν μίας προκαταβολής για το φάκελο πληρώστε σταδιακά την αμοιβή με την υλοποίηση του προγράμματος. 
  7. Ρωτήστε το κόστος υποβολής του φακέλου και αν υπάρχουν έξτρα χρεώσεις. 
  8. Ρωτήστε αν υπάρχει ποσοστό επί του ύψους της πρότασης! Αποφύγετε να συσχετίσετε πληρωμή με ύψος επιδότησης. Η επιδότηση είναι για την επιχείρησή σας και οι δαπάνες συμβούλων συνήθως αξιολογούνται ως έξοδο και επιδοτούνται μαζί με τις υπόλοιπες δαπάνες. 
  9. Μην αφήνετε την υποβολή του φακέλου για τις τελευταίες ημερομηνίες. Μην βιαστείτε να κλείσετε τον φάκελο αλλά μην τον αφήσετε για τελευταία ημέρα. 
  10. Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στα παραστατικά εξόδων. Μην θελήσετε να γίνετε πλούσιοι από ένα πρόγραμμα. Οι “υπερτιμολογήσεις” επιφέρουν τον κίνδυνο της τιμωρίας με ‘χάσιμο’ όλου του προγράμματος και συνέπεια την επιστροφή όλου του ποσού που επιδοτηθήκατε! 
  11. Αποφύγετε τις άσκοπες και υπερβολικές δαπάνες επειδή σας «χαρίζουν» κάποια χρήματα. 
  12. Εκμεταλλευτείτε την επιδότηση για να στήσετε σωστά τη δουλειά σας
  13. Καταγράψτε αναλυτικότατα ποιες είναι οι ανάγκες της επιχείρησής σας και ιεραρχήστε με κριτήρια το κόστος και την αναγκαιότητα. 
  14. Σε καμία περίπτωση μην κάνετε μία επιχειρηματική κίνηση απλά επειδή ‘τρέχει’ μία επιδότηση! Αν πρόκειται για καινούρια επιχείρηση αξιολογήστε πρώτα τις προοπτικές της. Είναι προτιμότερο να πληρώσετε μία εταιρεία να σας κάνει ένα business plan και μία πραγματική μελέτη βιωσιμότητας παρά να προχωρήσετε σε μία επιχειρηματική κίνηση η οποία θα έχει υψηλές πιθανότητες αποτυχίας χωρίς σε εκείνο το σημείο να το γνωρίζετε. 
  15. Μην ξεχνάτε να κάνετε έρευνα αγοράς! Για κάθε δαπάνη ζητήστε προσφορές από διαφορετικούς προμηθευτές και αξιολογήστε με βάση κόστος/ποιότητα. Ζητήστε αναλυτικές γραπτές προσφορές για κάθε τι που έχετε σκοπό να κάνετε.
  16. Μην βάζετε μέσα στην πρόταση δαπάνες που δεν ξέρετε τι είναι, όποιος και να σας τις πρότεινε. Αξιολογήστε τη σκοπιμότητα κάθε δαπάνης, το κόστος της, τα προσδοκώμενα οφέλη της. 
  17. Το ΦΠΑ δεν είναι ποτέ επιδοτούμενο! Συνεπώς μία επιδότηση 60% σημαίνει €60 επιδότηση + €40 συμμετοχή σας + €23 ΦΠΑ που το πληρώνετε εσείς σε 1η φάση. 
  18. Μην περιμένετε να πάρετε τα χρήματα την επομένη ημέρα της υποβολής του φακέλου. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου η καθυστέρηση στην καταβολή διήρκησε αρκετούς (μέχρι και 10άδες) μήνες
  19. Διαβάστε και μόνοι σας όλες τις λεπτομέρειες του επιδοτούμενου προγράμματος. Προσέξτε πιθανές δεσμεύσεις (πχ τόσο προσωπικό για Χ χρόνια, λειτουργία της επιχείρησης για Υ χρόνια) 
  20. Πείτε «όμορφα» την ιστορία. Τεκμηριώστε τους λόγους των ενεργειών σας. Δείξτε την σωστή εικόνα σας. Εξηγήστε γιατί είστε μοναδικοί! 

εγγραφή στο Newsletter