καλεσμένος στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Βήμα Tv και του δημοσιογράφου Παναγιώτη Μπούρχα, σχολιάζοντας ζωντανά την επικαιρότητα γύρω από τη διαχείριση του Συστήματος Υγείας.
στα σημαντικότερα:
– είναι απόλυτα τεκμηριωμένο, εδώ και 10ετίες, πως κακή διοίκηση των οργανισμών και των συστημάτων υγείας, προκαλεί περισσότερους θανάτους, περισσότερες επιπλοκές και αυξάνει τα κόστη.
– η μελέτη Λύτρα/Τσιόδρα, δεν μας είπε κάτι που δεν γνωρίζουμε. Δεν ανακάλυψε τον τροχό, ούτε τη λύση της πανδημίας. Επιβεβαίωσε τα προφανή.
– τα δεδομένα που στηρίχτηκε η μελέτη, θα έπρεπε να είναι διαθέσιμα ανα πάσα στιγμή με ..3 κλίκ (Με φίλτρα, δικλίδες, alerts κοκ ώστε να αποφεύγονται και φαινόμενα Αγρινίου και άλλων επαρχιακών ΜΕΘ). Όπως επίσης, να είναι αυτά και όλη η νοσολογική και οικονομική κίνηση δημόσια διαθέσιμα και να αποτελούν βάση για ορθή διαχείριση από τους ειδικούς και την απόλυτα αναγκαία επαναχαρτογράφηση των πραγματικών αναγκών υγείας.
– Η μελέτη δε λέει πουθενά για 1500 λιγότερους θανάτους, αυτό είναι ένα – κατά τη γνώμη μου υποκειμενικό / non evidence based – σχόλιο του ενός συντάκτη της στο twitter.
αναλυτικά το κείμενο της συνέντευξης ∇
16/12/2021
Π.Μ. Προχωράμε σε μία επόμενη κουβέντα, να μιλήσουμε για την πανδημία, για τα αποτελέσματα της πανδημίας και την απόδοση του συστήματος υγείας. Είναι εδώ και θα τον καλησπερίσω ο κύριος Λάμπρος Γεωργόπουλος οικονομολόγος υγείας, πρώην διοικητής του νοσοκομείου Χατζηκώστα. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ κύριε Γεωργόπουλε που είστε εδώ. Έχουμε και πολύ καιρό να τα πούμε από κοντά, αρκετό καιρό να τα πούμε έτσι κι αλλιώς αλλά από κοντά πολύ περισσότερο.
Λ.Γ. Και εγώ σας ευχαριστώ για την πρόσκληση, την εκλαμβάνω ως εκτίμηση της τεχνογνωσίας μου.
Π.Μ. Και μας έκατσε κουτί όπως λέγαμε πριν μία μελέτη που δημοσιεύτηκε σήμερα και απασχολεί αρκετά την επικαιρότητα γιατί έχει προκαλέσει έτσι και μία σειρά από πολιτικές αντιπαραθέσεις-αντιδράσεις. Μία μελέτη επιστημονική μελέτη του κυρίου Τσίοδρα και ενός άλλου καθηγητή του πανεπιστημίου της Κύπρου του κυρίου Θόδωρου Λύτρα, του Σωτήρη Τσιόδρα για την απόδοση του συστήματος υγείας στην πανδημία. Και κυρίως αυτό που μετράει είναι της συμπεριφορά του συστήματος υγείας σε σχέση με τους θανάτους. Είδαμε χθες ένα αρνητικό ρεκόρ το δεύτερο νομίζω ήταν αρνητικό ρεκόρ από την αρχή της πανδημίας σε αριθμό νεκρών 130 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μέσα σε ένα 24ωρο χθες, σήμερα 77 επίσης πάρα πολλοί αλλά το 130 είναι ξαναλέω νομίζω ο δεύτερος υψηλότερος αριθμός από την αρχή της πανδημίας εδώ και περίπου δύο χρόνια και μετράνε τώρα οι δύο καθηγητές με ένα τρόπο επιστημονικό μετράνε την απόδοση του συστήματος υγείας και γιατί έχουμε θανάτους. Έρχονται σε κάποια συμπεράσματα, παράγουν κάποια συμπεράσματα τα οποία όπως είπα προκαλούν και μία σειρά από αντιπαραθέσεις, ας πούμε το ένα από αυτά τα συμπεράσματα που έρχεται σε σύγκρουση με αυτό που είπε προ μερικών εβδομάδων στη βουλή ο Πρωθυπουργός είναι ότι δεν έχουμε λέει στοιχεία είχε πει ο κύριος Μητσοτάκης ότι ασθενείς που διασωληνώνονται εκτός ΜΕΘ, ασθενείς κόβιντ που διασωληνώνονται εκτός ΜΕΘ πεθαίνουν περισσότερο από ότι ασθενείς που πεθαίνουν εντός ΜΕΘ αυτό σήμερα ανατρέπεται από αυτή την μελέτη και νομίζω αδειάζετε η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός για μία αναφορά του στη Βουλή.
Λ.Γ. Νομίζω είναι κάτι προφανές, η μελέτη έρχεται να επιβεβαιώσει κάτι το οποίο είναι απόλυτα προφανές και για αυτό άλλωστε είναι μονάδες εντατικής θεραπείας γιατί παρέχεται μία εντατική φροντίδα και θεραπεία στους ασθενείς, νομίζω ότι εκεί ο κύριος Μητσοτάκης έκανε ένα λεκτικό λάθος πιθανότητα, θέλω να πιστεύω όταν ήταν ένα λεκτικό λάθος. Η μελέτη επιβεβαίωσε αυτό, πρέπει όμως να δούμε και κάποια άλλα στοιχεία γιατί τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης παρουσιάζουν κομμάτια της μελέτης, επειδή τη διάβασα αναλυτικά τη “γνήσια μελέτη” να το πω έτσι. Πρώτα από όλα αναφέρεται σε μία περίοδο από Σεπτέμβριο του ΄20 μέχρι αρχές Μαΐου, μιλάμε για μια τελείως διαφορετική περίοδο σε μία πανδημία που ήταν σε εξέλιξη, είναι λίγο δύσκολο να στηριχτούμε απόλυτα σε αυτά τα συμπεράσματα. Σίγουρα μας δίνει κάποια συγκεκριμένα δεδομένα αλλά υπάρχει και μία υποκειμενικότητα όπως αυτό που βγαίνει προς τα έξω οτι θα σωζόταν 1500 άνθρωποι αν είχαμε περισσότερες ΜΕΘ. Εγώ δεν το βρήκα πουθενά μέσα στη μελέτη αυτό, το βρήκα στα σχόλια του ενός από τους δύο, του κυρίου Λύτρα του επιδημιολόγου στο twitter, όμως εδώ νομίζω ότι δεν είναι αυτό που λέμε στον όρο των οικονομικών της υγείας evidence-based, δεν είναι τεκμηριωμένο είναι κάτι το υποκειμενικό υπάρχουν πάρα πολλοί παράμετροι που πρέπει να συνυπολογίσουμε για να βγάλουμε τέτοια συμπεράσματα. Θέλω όμως να πω γενικότερα ότι εδώ και δεκαετίες. Δεν έρχεται αυτή εδώ η μελέτη να ανακαλύψει τον τροχό. Εδώ και δεκαετίες έχει αποδειχθεί και κυρίως στην άλλη άκρη του ατλαντικού, ξεκίνησαν από την Αμερική και μετά Αγγλία, Καναδάς, Αυστραλία, ότι ένα σύστημα υγείας όταν δεν διοικείται σωστά προκαλεί περισσότερους θανάτους, περισσότερες επιπλοκές και μεγαλύτερο κόστος. Εγώ νομίζω ότι εδώ πέφτουμε σε αυτή την περίπτωση, έχουμε ένα σύστημα υγείας το οποίο και μιλάω από τη δική μου οπτική γωνία, γιατί είναι πάρα πολλές ξαναλέω οι παράμετροι και οι εξωγενείς παράμετροι που επηρεάζουν το πόσοι άνθρωποι τελικώς είτε προσβάλλονται είτε καταλήγουνε από την πανδημία. Ωστόσο θέλω να γυρίσω σε αυτό ότι είναι κάτι το οποίο το γνωρίζουμε από χρόνια και εδώ θεωρώ ότι έχει αφεθεί λίγο η διοίκηση του συστήματος υγείας, δεν έχουμε εδώ και δυόμισι χρόνια που έχουμε μια καινούργιο κυβέρνηση κάτι διαφορετικό πέρα από μία έμφαση στη διαχείριση της πανδημίας (και καλά κάνουνε) με αρκετή δόση ευαισθησίας ως προς το επικοινωνιακό.
Π.Μ. Άρα δεν καταλήγετε στο συμπέρασμα ας πούμε ότι καλύτερα οργανωμένες μονάδες εντατικής θεραπείας ή περισσότερες προσλήψεις γιατί από την πλευρά τουλάχιστον όσων ασκούν κριτική στην κυβέρνηση είναι αυτό το κύριο επιχείρημα εδώ και καιρό το λένε ότι προσλήψεις, προσλήψεις στο χώρο της υγείας και έτσι θα αντιμετωπίσουμε την πανδημία. Εγώ βέβαια είμαι της άποψης ότι την αντιμετωπίζεις έξω από τα νοσοκομεία καταρχάς την πανδημία με το εμβόλιο αλλά μήπως επιβεβαιώνεται από αυτή τη μελέτη το επιχείρημα αυτό, αυτή είναι η απορία μου.
Λ.Γ. Επιβεβαιώνεται απόλυτα γιατί η μελέτη μιλάει για αυξημένο ποσοστό θνητότητας όταν υπάρχει πίεση στο σύστημα υγείας όταν έχουμε περισσότερους από 400 ανθρώπους διασωληνωμένους στις ΜΕΘ κόβιντ, οπότε σίγουρα αυτό το αποδεικνύει. Είναι η κατανομή των πόρων, δηλαδή να σας το πω ότι όσο απλώνουμε χάνουμε την αποδοτικότητα. Είναι δεδομένο ότι πιθανώς να μην μπορούμε να βρούμε κιόλας εξειδικευμένους ανθρώπους, εξειδικευμένους ανθρώπους όχι μόνο ιατρικό προσωπικό και νοσηλευτικό προσωπικό, φαίνεται ότι όταν φτάσουμε ένα όριο από κει και πέρα δυσκολεύουν τα πράγματα. Δηλαδή το να φτιάξουμε μια ΜΕΘ δεν είναι μόνο τα μηχανήματα και τα κρεβάτια, χρειαζόμαστε και ανθρώπινο δυναμικό.
Π.Μ. Αυτό ήταν ένα ζήτημα για το οποίο έγινε τον τελευταίο καιρό κουβέντα, ίσως κάποιοι από τους γιατρούς τους μεγαλογιατρούς που βγαίνουν κυρίως στα τηλεοπτικά μέσα της Αθήνας το είχε πει κάποιος ότι δεν έχουμε στελεχώσει σωστά τις ΜΕΘ με το προσωπικό δηλαδή το απαραίτητο και μήπως νομίζω σήμερα η μελέτη αυτό το επιβεβαιώνει.
Λ.Γ. Νομίζω απόλυτα το επιβεβαιώνει, έχουμε πει και στο παρελθόν κ. Μπούρχα και από αυτό το βήμα που μου έχετε δώσει ότι ο τρόπος στελέχωσης του συστήματος υγείας στην Ελλάδα έχω πει ότι είναι τριτοκοσμικός, δηλαδή δεν μπορεί μια πρόσληψη να κάνει ένα και ενάμισι χρόνο στο διάστημα. Είναι πιθανότερο να φύγει ο Υπουργός Υγείας παρά μία προκήρυξη που βγαίνει σήμερα να καταλήξει κάποιος να πάρει τη θέση. Είναι αστεία αυτά τα πράγματα και επίσης θα έπρεπε να γίνεται μία πολύ πολύ καλή η καταγραφή των αναγκών υγείας κάθε περιοχής. Η ίδια η μελέτη αποτυπώνει ότι υπάρχουν μεγάλες διαφοροποιήσεις ανάμεσα στην Αθήνα, την Θεσσαλονίκη και την επαρχία και εδώ όμως πάλι έχω ένα αστεράκι, το συζητούσαμε λίγο πριν βγούμε στον αέρα, ότι μπορεί να υπάρχουν και θύλακες αριστείας δηλαδή ναι μεν η μελέτη λέει ότι αν είσαι στην επαρχία έχεις αυξημένες πιθανότητες να καταλήξεις σε περίπτωση που είσαι διασωληνωμένος στη ΜΕΘ, όμως και εγώ από την άλλη μεριά μπορώ να σας πω ότι μπορεί στην επαρχία να έχουμε θύλακα αριστείας τα Γιάννενα και να έχουμε μια ΜΕΘ που δουλεύει εξαιρετικά, όπως παράδειγμα η δική μου εμπειρία όταν ήμουν διοικητής στο Χατζηκώστα είχαμε μια εξαιρετική ΜΕΘ όπως και το Πανεπιστημιακό επειδή συνεργαζόμουνα είχα την επαφή για να γνωρίζω.
Π.Μ. Και αυτό είναι αντιφατικό λίγο και με την πραγματικότητα που εμφανίζεται, που καταγράφεται τουλάχιστον έτσι ότι πεθαίνει περισσότερος κόσμος λογικά στην Αθήνα εκεί που είναι οι περισσότεροι ασθενείς ή εκεί που εμφανίζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα, τα παράπονα, οι καταγγελίες για τον τρόπο που λειτουργούν τα νοσοκομεία εξαιτίας του περισσότερου κόσμου είναι λίγο αντιφατικό ακόμα και από την απλή πραγματικότητα μπορώ εγώ να πω χωρίς να είμαι γιατρός.
Λ.Γ. Δυστυχώς υπάρχει μεγάλη υποκειμενικότητα εδώ, δηλαδή το δεύτερο κύμα το περσινό, αν το ονομάσουμε δεύτερο κύμα του Νοέμβρη, ήταν περισσότερο στη Βόρειο Ελλάδα. Για παράδειγμα, ασκήθηκε μεγαλύτερη πίεση όπως και φέτος είδαμε να ξεκινάει από τη Βόρειο Ελλάδα. Είναι πάρα πολλά και θα ήθελα επίσης να πω ότι, γιατί μίλησα για ένα σύστημα υγείας το οποίο αυτή τη στιγμή δεν διοικείται σωστά, θα έπρεπε να γίνεται τεράστια αξιοποίηση των δεδομένων, όπως το αντικείμενο αυτής της μελέτης που είδαμε, δεν έπρεπε να είναι κάτι γνώμη μου αντικείμενο αυτής της μελέτης, γιατί, θα μιλήσω και λίγο με τεχνικούς όρους, ότι μπορεί να είναι και conflict of interest, δηλαδή σύγκρουση ενδιαφέροντος. Την υπογράφει ένας άνθρωπος που έχει τοποθετηθεί από την κυβέρνηση ως το νούμερο ένα για τη διαχείριση αυτής της κρίσης. Αυτά τα δεδομένα έπρεπε να είναι κατά τη γνώμη μου, αυτό που λέμε στο εξωτερικό publicly available, όλα τα δεδομένα νοσολογικής κίνησης των νοσοκομείων στην περίπτωση του κόβιντ και να μπορεί κάποιος να εξάγει και να είναι διαθέσιμα, δεν πρέπει να περιμένει μία μελέτη να μας πει… που στην προκειμένη σας λέω τα προφανή μας λέει δεν μας λέει κάτι το οποίο δεν γνωρίζαμε ως τώρα, κατά τη γνώμη μου τουλάχιστον.
Π.Μ. Μάλιστα, πρόβλημα διοίκησης τώρα που το εντοπίζεται το πρόβλημα διοίκησης σήμερα και ας πούμε τι θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά στα Γιάννενα όπου υπάρχει μία αίσθηση ότι …. και φαντάζομαι και στις περισσότερες περιοχές της χώρας ότι πολλά από τα νοσοκομεία έχουν γίνει κοβιντοκρατούμενα, έχουν κοβιντοποιηθεί.
Λ.Γ. Ναι, να ολοκληρώσω λίγο…. Έλεγα λοιπόν ότι τα δεδομένα υγείας φυσιολογικά έπρεπε αυτά που είδαμε στη μελέτη έπρεπε να είναι διαθέσιμα με 3 κλικ σε αυτούς που αποφασίζουν για τις τύχες της υγείας. Και αντίστοιχα να φτιάχνουμε και το χάρτη της υγείας πράγματα που όχι μόνο δεν γίνονται, δυστυχώς στην Ελλάδα δεν βλέπω να γίνονται ούτε στην επόμενη δεκαετία. Τώρα πάμε στο επόμενο ερώτημα σας. Που εντοπίζω τα προβλήματα διοίκησης, αν θυμάστε κ. Μπούρχα προ πανδημίας από το ΄19 είχα μιλήσει και είχα τοποθετηθεί δημόσια για κακές επιλογές ανθρώπων… στα δικά μου τα μάτια φαινόταν ότι αυτή η κυβέρνηση δεν είχε ιδιαίτερο σκοπό να βελτιώσει το σύστημα υγείας κατά τη γνώμη μου. Όπως και φαίνεται ότι δύο χρόνια μετά δεν έχει γίνει κάτι συνταρακτικό και θεωρώ ότι – μας ακούει και πάρα πολύς κόσμος της υγείας (ώστε να αναρωτηθούν και να επιβεβαιώσουν) – δεν είδαμε να αλλάζουν δραματικά τα πράγματα. Θα μου πείτε το αντίβαρο είναι ότι υπήρχε πανδημία, εγώ θα σας πω από την άλλη μεριά…. Τώρα ήταν ευκαιρία να γίνουν πράγματα, τώρα ήταν η ευκαιρία να ξαναφτιαχτεί ο χάρτης υγείας, τώρα ήταν ευκαιρία να δούμε τι νοσοκομεία έχουμε, τι εξυπηρετούν αυτά τα νοσοκομεία, που είναι η πρωτοβάθμια.
Π.Μ. Πρέπει να κλείσουν τα νοσοκομεία συμφωνείτε με την άποψη αυτή ότι πρέπει να κλείσουνε;
Λ.Γ. Το ρήμα το κλείνω ακούγεται κάπως, νομίζω ότι πρέπει να γίνει ορθή καταγραφή των αναγκών κάθε περιοχής και κατανομή να φτιάξουμε οοργανισμούς και παροχές υγείας που ανταποκρίνονται ακριβώς σε αυτή την περιοχή, στις πραγματικές ανάγκες γιατί εδώ υπάρχουν τέτοιες διαφοροποιήσεις που κάνουν κάποιους ανθρώπους να δέχονται μεγαλύτερο βάρος και κάποιους άλλους να είναι αρκετά πιο χαλαροί και γεωγραφικά και τομεακά σε επίπεδο εξειδίκευσης. Ήθελα να πω πριν για την πρωτοβάθμια, όπως τα ΤΟΜΥ δηλαδή, έχουμε μείνει όλα στη μέση όλα στον αέρα και… βλέπουμε…. Πρέπει όμως να συνυπολογίσουμε ότι όλα αυτά έχουν ένα κόστος είναι μύθος ότι η υγεία είναι δωρεάν…..
Π.Μ. Μιας και είπατε για τις ΤΟΜΥ, δεν ήταν κάτι που ήθελε η σημερινή κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία και προεκλογικά έλεγε ότι θα τις καταργήσει, τις έλεγε σοβιετικού τύπου δημιουργήματα κτλ. Δεν το έκανε γιατί προφανώς δεν το εννοούσε, γιατί ήξερε ότι έχει ανάγκη η πρωτοβάθμια φροντίδα υγεία η χώρα μας. Αλλά δεν την ενίσχυσε.
Λ.Γ. Η δική μου άποψη είναι ότι και εδώ έχουμε μια ατολμία να παρθούν αποφάσεις, να γίνουν ριζικές αλλαγές στο σύστημα υγείας, αλλαγές που είναι αναγκαίες και επειδή με ρωτήσατε και τι θα έπρεπε να γίνει τοπικά στην Ήπειρο να φέρω παραδείγματα, εδώ βλέπουμε μία υγειονομική περιφέρεια (ΥΠΕ) που αν κάποιος πάρει τηλέφωνο δε νομίζω ότι εύκολα βρίσκει άκρη να εξυπηρετηθεί. Το Υπουργείο Υγείας υπό τον κ. Πλέυρη πλέον πέρασε ένα νομοσχέδιο, εκεί που λέγαμε να αποκεντρώσουμε το σύστημα υγείας, για τις προμήθειες, να ενταχθεί ένας καινούργιος οργανισμός άλλα 400 άτομα να είναι υπεύθυνοι για τις προμήθειες όλου του Συστήματος Υγείας. Εδώ θα είμαστε κ. Μπούρχα, και μετά από 2 χρόνια και αν δουλέψει αυτό το σύστημα… εγώ μακάρι να διαψευστώ αλλά είμαι τελείως λάθος (*εννοώντας αντίθετης) αντίληψης. Δεν νομίζω ότι το βελτιώνουν, ίσα ίσα αυτά που δυσλειτουργούν τα αφήνω να δυσλειτουργούν, φτιάχνουμε καινούργια που πάλι θα δυσλειτουργήσουν σε δύο χρόνια, κανένας σχεδιασμός….. η λογική τους είναι αυτή ότι οι προμήθειες της υγείας πρέπει να είναι κεντρικά στην Αθήνα.
Π.Μ. Για ένα σύστημα που είναι συγκεντρωτικό ακόμα και με τις ΥΠΕ έτσι; Για την 6η ΥΠΕ που είναι αχανής στην έκταση που καλύπτει την διοικητική λέγαμε…. είχε ψηφιστεί νόμος να γίνει ξεχωριστή ΥΠΕ στην Ήπειρο.
Λ.Γ. Μα εννοείται και θα έπρεπε να υπάρχει υγειονομική περιφέρεια στην Ήπειρο γιατί οι ανάγκες εδώ είναι τελείως διαφορετικές από τους Μολαούς Λακωνίας πού ανήκουνε το κέντρο υγείας Δερβιζιανών, Δελβινακίου με τους Μολαούςς Λακωνίας το νοσοκομείο Χατζηκώστα με το νοσοκομείο Καλαμάτας. Οκ μπορούμε να συγκρίνουμε κάποια στιγμή το ένα με το άλλο γιατί μπορεί να είναι και ομοιογενή, άλλα άλλες οι ανάγκες της Ηπείρου. Και πώς θα λύσουμε τα προβλήματα της Ηπείρου, ποιος θα τα λύσει από την Πάτρα, από εκεί που δεν ξέρουν ούτε το χάρτη της περιοχής; Εντάξει, ίσως γίνομαι και εγώ λίγο κουραστικός τα έχουμε πει και άλλες φορές εδώ, αλλά δυστυχώς τα λέμε τα ξαναλέμε περνάει ο καιρός εδώ βρισκόμαστε. Και έλεγα πριν ότι μας κοστίζει, η υγεία δεν είναι δωρεάν την πληρώνουμε μέσα από τη φορολογία μας, είναι χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου που πάει, είτε μέσα από τον κρατικό προϋπολογισμό είτε από την εφορία του, είτε το πληρώνει από την τσέπη του, είτε δεν το παίρνει και αναγκάζεται να το πληρώσει σε ιδιώτη. Αυτό που λένε έξω out of pocket. Και εδώ πρέπει να λέμε και αλήθειες ότι ο ιδιωτικός τομέας στον καιρό της πανδημίας τα πήγε εξαιρετικά γιατί καταφέραμε τα νοσοκομεία, σε εισαγωγικά το λέω αυτό, γιατί είδαμε νοσοκομείο ακόμη και τριτοβάθμια και τέταρτοβάθμια να γίνεται μιας νόσου κόβιντ. Δεν θα έπρεπε να γίνει, γυρνάω πάλι στην περιοχή συγγνώμη που μονολογώ ότι μία τοπική διαχείριση εδώ…; να βρεθούν πέντε άνθρωποι που είναι γνώστες του αντικειμένου, να πουν τι διαφορετικό μπορούμε να κάνουμε εδώ στην περιοχή; Μήπως πρέπει να κάνουμε το ένα νοσοκομείο αποκλειστικά κόβιντ για όλη την περιοχή; Μήπως ήταν καλύτερο, εξέτασαν τα ενδεχόμενα;
Π.Μ. Θα μπορούσε να γίνει αυτό; Υπάρχει το προσωπικό αυτό; Για παράδειγμα το Χατζηκώστα να γίνει νοσοκομείο κόβιντ;
Λ.Γ. Έπρεπε να αξιολογηθεί, δεν έπρεπε να αξιολογηθεί και αυτό; Είναι προτιμότερο να μην βρίσκει ο κόσμος, χρόνιοι πάσχοντες υπηρεσίες υγείας σε ένα νοσοκομείο σαν το πανεπιστημιακό; Οι αναμονές να είναι τεράστιες…..
Π.Μ. Μπορούσε να είναι απόφαση του περιφερειάρχη των δήμων ή της τοπικής διοίκησης αντί του κεντρικού κράτους, δηλαδή να είναι ένα γαλατικό χωριό ας πούμε η Ήπειρος;
Λ.Γ. Η Περιφέρεια θα έπρεπε να έχει λόγο. Και η διοικητική περιφέρεια για τα δρώμενα της περιοχής κατά τη γνώμη μου, κάτι που προσωπικά δεν το είδα να γίνεται σε αυτήν τη διαχείριση, δεν είδα να αξιοποιεί το τι υπάρχει στην περιοχή για να προτείνει βέλτιστες λύσεις, αλλά σίγουρα, και ακόμη και η ευρωπαϊκή νομοθεσία επιτάσσει την Πρωτοβάθμια να περάσει στην τοπική αυτοδιοίκηση, κάτι που εμείς, βέβαια είναι μεγάλη κουβέντα αυτή σε τόσους στενούς τηλεοπτικούς χρόνους, αλλά κάλλιστα θα μπορούσαμε να εφαρμόσουμε καινούργια μοντέλα. Μπορεί να ακούγονται λίγο ουτοπικά και μακρινά αλλά αν θέλουμε να βλέπουμε μπροστά και να βελτιώσουμε τα πράγματα θα πρέπει να βάλουμε όλους τους μετόχους και όχι μόνο την Περιφέρεια και συλλόγους ασθενών που δεν βλέπουμε πουθενά, να φύγουμε από αυτό το παραδοσιακό μοντέλο, που δεν νομίζω ότι εύκολα βρίσκει κάποιος στο εξωτερικό, να γίνονται διοικητές ή να διοικούν το σύστημα απόλυτα πολιτικά πρόσωπα χωρίς καμία τεχνογνωσία. Είναι πολύ απαιτητικό πλέον αυτό το αντικείμενο για να διοικείται έτσι και βλέπετε η πανδημία ήρθε και τα έφερε στην επιφάνεια αυτά που σας έλεγα στις συνεντεύξεις προ της πανδημίας, ήρθε η πανδημία και μετά σηκώνουμε τα χέρια ψηλά και δεν ξέρουμε να διαχειριστούμε.
Π.Μ. Μάλιστα. Λοιπόν θα μπορούσαμε να πούμε πολλά αλλά μένουμε σε αυτά. Καλό σας βράδυ, ευχαριστώ πάρα πολύ κύριε Γεωργόπουλε.
Λ.Γ. Να είστε καλά!