Facebook
Twitter
LinkedIn
Μοιραστείτε

Σύνοψη περιεχομένων της συνέντευξης: 

για Εθνικό Σύστημα Υγείας
Αντιμετωπίστηκε ως λάφυρο εκλογικής νίκης με παρεοκρατικές τοποθετήσεις, που στην πορεία δυσκόλεψαν τη διαχείριση. Χάθηκε πολύτιμος χρόνος για ριζικές, αναγκαίες αλλαγές. Επιβεβαίωση “ανεπάρκειας” η αλλαγή ηγεσίας στο Υπουργείο Υγείας στον τελευταίο μίνι ανασχηματισμό. Ψηφίστηκε φιλελεύθερη κυβέρνηση και δεν (ξέρει να) εφαρμόζει σύγχρονα μοντέλα διοίκησης. Δεν συνηθίζονται αλλαγές οταν η εκλογική κλεψύδρα έχει αναστραφεί.
για Οικονομία
Προβλέπεται δύσκολος χειμώνας, θα χρειαστούν κυβερνητικές παρεμβάσεις. Δύσκολο το κλίμα στην οικονομία και την επιχειρηματικότητα, επιτακτική ανάγκη ρύθμισης ιδιωτικού χρέους. Να γίνουν πιό αποτελεσματικοί οι φορείς και να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες του “εξωδικαστικού” (240 δόσεις) που αφορά 4+ εκατομμύρια ΑΦΜ με οφειλές. Έχουμε μπεί Οκτώβριο και δε δουλεύει η πλατφόρμα που θα ηταν έτοιμη 1η Ιούνη.
για Ήπειρο / Τοπική Αυτοδιοίκηση
Η ψαλίδα οικονομικών και γεωγραφικών ανισοτήτων ανοίγει συνεχώς. Ο τόπος πονά. Σε όλα τα επίπεδα επροσώπησης. Κοινό μυστικό πως χρειάζεται αλλαγή και φρεσκάδα. Υπάρχει κούραση και κόπωση. Κουράστηκαν και κούρασαν. Ζώ αρκετές διεργασίες, γίνομαι λήπτης τέτοιων κινήσεων, από ανθρώπους που βλέπουν πολυεπίπεδη δυσλειτουργία, μη επίλυση προβλημάτων και μη βελτίωση ποιότητας ζωής τους. 
 
Αναλυτικά το κείμενο της συνέντευξης ∇: 

Β.Ν. Θα μιλήσουμε με τον κ. Λάμπρο Γεωργόπουλο ο οποίος είναι οικονομολόγος. Κύριε Γεωργόπουλε καλησπέρα σας.

Λ.Γ. Καλησπέρα και σε εσάς.

Β.Ν.  Λοιπόν κ. Γεωργόπουλε να ξεκινήσουμε με την υγεία, με την πανδημία, με το δημόσιο σύστημα υγείας καθώς είναι γνωστό το είστε οικονομολόγος με ειδίκευση σε ζητήματα υγείας, τη διοίκηση της δημόσιας υγείας. Αν σας ρωτούσα, πήραμε κάποιο μάθημα από την πανδημία, άλλαξαν κάποια πράγματα στη δημόσια υγεία μετά από όλο αυτό το κύμα της πανδημίας της COVID-19, που έπληξε ολόκληρο πλανήτη. Εμείς μιλάμε για το δικό μας δημόσιο σύστημα υγείας. Που βρισκόμαστε κ. Γεωργόπουλε;

Λ.Γ. Η αλήθεια είναι πως πήραμε πάρα πάρα πολλά μαθήματα από την πανδημία σε όλα τα επίπεδα και το ΕΣΥ φυσικά, το Εθνικό Σύστημα Υγείας, ήταν ένας από τους οργανισμούς ο οποίος προσπάθησε να προσαρμοστεί και σε μεγάλο βαθμό κατάφερε να προσαρμοστεί. Όμως από την άλλη, σε πάρα πάρα πολλά αντικείμενα παραμένει το ίδιο, και δεν είναι τυχαίο κατά τη γνώμη μου ότι αλλάχτηκε ολοκληρωτικά η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας στον τελευταίο μίνι ανασχηματισμό, και την εκλαμβάνω ως επιβεβαίωση «ανεπάρκειας» να το πω, έτσι και όπως επίσης αλλάχτηκε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, επιβεβαίωσε ότι δεν έγιναν τα πράγματα που έπρεπε να γίνουν ανεξάρτητα από τον κορονοϊό. Και να μην ξεχνάμε ότι υπήρξε χρόνος, υπήρξε ένα 6μηνο, ένα 9μηνο διακυβέρνησης πριν τον κορονοϊό και δυστυχώς τότε η διοίκηση του συστήματος υγείας είχε αντιμετωπιστεί ως λάφυρο εκλογικής νίκης με παρεοκρατικές τοποθετήσεις με αποτέλεσμα να έρθει και ο κορονοϊός και να είναι δύσκολη η αντιμετώπιση αυτών των καταστάσεων. Νομίζω αυτό πλήρωσε και  η προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Υγείας. Ας ελπίσουμε ότι η νυν θα είναι καλύτερη αλλά πραγματικά το θεωρώ εξαιρετικά δύσκολο, χρειάζεται ριζικές αλλαγές.

Β.Ν. Τι αλλαγές, δείξτε τις κατευθύνσεις των αλλαγών σε χρόνους τηλεόρασης. Έχουμε ξανασυζητήσει για αυτά τα θέματα, δείξτε τις κατευθύνσεις τι πρέπει να γίνουν στη δημόσια υγεία, τι λέτε;

Λ.Γ. Πλήρης αναβάθμιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Θα σας πω τώρα σε τίτλους, είναι πολύ μεγάλο το θέμα να το αναλύσουμε. Τελείως διαφορετική λειτουργία των νοσοκομείων, αλλαγή μισθολογικών κλιμάκων, επιβράβευση… Γενικώς, εφαρμογή κατά τη γνώμη μου ιδιωτικό-οικονομικών κριτηρίων λειτουργίας μέσα στο ΕΣΥ και δε θα πρέπει να τρομάζει ο κόσμος από αυτό και για αυτό άλλωστε ψηφίζει και μία φιλελεύθερη κυβέρνηση. Να εφαρμόσει αυτά. Παρά ταύτα δεν τα εφαρμόζει και παραμένει το σύστημα σε μια προβληματική κατάσταση και φοβάμαι ότι επειδή έχει γυρίσει η κλεψύδρα του πολιτικού χρόνου, να το πω έτσι γιατί ήδη έχουμε περάσει δύο χρόνια από τις προηγούμενες εκλογές δύο χρόνια συν, νομίζω ότι καμία κυβέρνηση δεν θα επιχειρούσε τώρα μία τέτοια ραγδαία αλλαγή. Δυστυχώς δηλαδή, πάλι χάθηκε πάρα πολύ σημαντικός χρόνος κατά τη γνώμη μου.

Β.Ν. Μάλιστα. Ωφέλιμος πολιτικός χρόνος, ωφέλιμο πολιτικό κεφάλαιο λέτε. Η μεγαλύτερη παθογένεια της δημόσιας υγείας κ. Γεωργόπουλε σε αυτήν τη φάση ποια είναι σύμφωνα με τι δική σας οπτική;

Λ.Γ. Αυτές οι αλλαγές συνήθως γίνονται  στην αρχή μιας κυβέρνησης και ειδικά μιας κυβέρνησης με σαφή, ρητή εντολή διακυβέρνησης και εφαρμογής αλλαγών. Ποια είναι η μεγαλύτερη παθογένεια; Δεν γίνονται οι αλλαγές, δεν εφαρμόζεται επιστημονικό μανατζμεντ, δεν εφαρμόζονται σύγχρονα μοντέλα διοίκησης στο δημόσιο Σύστημα Υγείας. Έχει παραμείνει ένα σύστημα παλιό που ξεκίνησε στα μέσα της δεκαετίας του 1980 και σε όλο αυτό το διάστημα έχουν γίνει μικρές ενέσεις ενώ χρειάζονται κάποιες ριζικές αλλαγές και τελείως αλλαγή φιλοσοφίας, ολοκληρωτική.

Β.Ν. Πάμε να δούμε γενικά τώρα τη δική σας οικονομική οπτική, τα πράγματα πως εξελίσσονται στην οικονομία της  καθημερινότητας αυτής της χώρας καθώς υπάρχει μεγάλη ακρίβεια. Το ρεύμα, η ενέργεια αυξήθηκε πολύ, έχουν έρθει λογαριασμοί φίλων οι οποίοι πληρώνουν διπλάσια, λογαριασμοί με διπλάσιες χρεώσεις αυτές τις μέρες. Η ακρίβεια είναι τεράστια και σε είδη πρώτης ανάγκης, δηλαδή ακρίβεια στο ρεύμα παρασύρει τα πάντα προς τα πάνω. Πως βλέπετε να εξελίσσονται τα πράγματα κ. Γεωργόπουλε; 

Λ.Γ. Είναι αλήθεια πώς ήμασταν πρωταθλητές στην ακρίβεια του ρεύματος και τώρα με τις τελευταίες αυξήσεις παραμένουμε πρωταθλητές σε ένα κύμα που θα πρέπει να πούμε ότι είναι πανευρωπαϊκό, αν όχι παγκόσμιο. Προβλέπω ένα δύσκολο χειμώνα, μην ξεχνάμε ότι η χώρα προέρχεται από 10 χρόνια ύφεσης, από 2 χρόνια πανδημίας, από ένα ολοκληρωτικά χαμένο περσυνό καλοκαίρι που χάθηκαν πάρα πολλά έσοδα για τη χώρα, νομίζω ότι ο χειμώνας είναι δύσκολος, οι ανατιμήσεις δεν είναι μόνο στο ρεύμα είναι στα βασικά αγαθά, είναι σε συγκεκριμένους χώρους της οικονομίας όπως είναι ο κατασκευαστικός κλάδος και δυστυχώς θα χρειαστούμε οπωσδήποτε κυβερνητικές παρεμβάσεις, κρατικές παρεμβάσεις για να σταθεροποιηθεί. Όπως επίσης είναι δύσκολο το κλίμα και στην οικονομία και στην επιχειρηματικότητα δηλαδή, θέλω να τονίσω κάτι εδώ, ότι θα πρέπει να γίνουν πιο αποτελεσματικοί οι κρατικοί φορείς. Έχουν ανακοινώσει εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών, οφειλών που ο κόσμος υπερχρεώθηκε με μια απίστευτη υπερφορολόγηση τα τελευταία χρόνια, φέρανε το δημόσιο χρέος, το μεταφέρανε ουσιαστικά στον ιδιωτικό τομέα, μιλήσανε για εξωδικαστική ρύθμιση 240 δόσεων, ξεκίνησε πέρυσι 1η  Μαρτίου υποτίθεται η πλατφόρμα, θα ήταν έτοιμη 1η Ιουνίου, ακόμη έχουμε μπει Αύγουστο και δεν καταφέρνει ο κόσμος να ολοκληρώσει τις ρυθμίσεις του. Και δεν μιλάμε για πέντε δέκα χιλιάδες κόσμο, μιλάμε για 4,5 εκατομμύρια προβληματικά ΑΦΜ, ξαναλέω τον αριθμό 4 συν, είναι λίγο πάνω από 4 αγγίζει τα 4,5 εκ. προβληματικά ΑΦΜ. Πρέπει να επισπεύσουν τις διαδικασίες, τουλάχιστον κόσμος να μπορεί, να ξέρει, να μην έχει μπλοκαρισμένους λογαριασμούς, να μπορεί να πάρει ενημερότητες και να μπορεί να κινηθεί. Να μη δεσμεύονται χρήματα σε αγοραπωλησίες, θα πρέπει να ρυθμιστεί το ιδιωτικό χρέος.

Β.Ν. Το κατανοώ, κλείνω σε αυτή τη σύντομη αλλά περιεκτική συζήτηση. Θα ήθελα να σας ρωτήσω επειδή εσείς είστε ενεργός πολιτικά πολίτης, θα ήθελα να σας ρωτήσω σας ενδιαφέρει η ενασχόληση με την αυτοδιοίκηση καθώς όπως είπατε και εσείς έχουμε «καβατζώσει» αυτή τη θητεία, έχουμε περάσει το μέσο αυτής της θητείας και περιφερειακά και δημοτικά και στις κεντρικές πολιτικές διαδικασίες αλλά σας ενδιαφέρει η αυτοδιοίκηση κ. Γεωργόπουλε;

Λ.Γ. Κοιτάξτε με ενδιαφέρει ο τόπος και αυτή τη στιγμή βλέπω ότι ο τόπος πονά σε όλα τα επίπεδα. Σε επίπεδο εκπροσώπησης, σε εθνικό επίπεδο, νομίζω ότι πονά και σε επίπεδο, στην τοπική αυτοδιοίκηση και νομίζω επίσης ότι είναι κοινό μυστικό,  στον κόσμο ότι χρειάζεται μια αλλαγή και μια φρεσκάδα. Υπάρχει μια κούραση, υπάρχει μια κόπωση, έχουν κουραστεί και έχουν κουράσει κατά τη γνώμη μου οι διοικούντες την περιοχή και δυστυχώς είναι επιζήμιο για την ίδια την περιοχή. Ανοίγει πάρα πολύ η ψαλίδα, ανοίγει η ψαλίδα ανισοτήτων συνεχώς, τόσο της περιοχής μας, της Ηπείρου των Περιφερειακων  Ενοτήτων με το κέντρο, όσο ανοίγει και η οικονομική ψαλίδα, γιατί το συνδέω  με το προηγούμενο θέμα, δυστυχώς ζούμε σε μια εποχή που αρκετός κόσμος φτωχοποιείται, φεύγει κατά κάποιο τρόπο η μεσαία τάξη. Σίγουρα είμαι ένας όπως είπατε ενεργός πολίτης, νομίζω, ζώ θα πω καλύτερα,  αρκετές διεργασίες που γίνονται και είναι πάρα πολλοί άνθρωποι που θέλουν να δραστηριοποιηθούν, θέλουν να  ενεργοποιηθούν και γίνομαι λήπτης τέτοιων κινήσεων.

Β.Ν.  Υπάρχουν τέτοιες διεργασίες σε αυτήν τη φάση

Λ.Γ. Φυσικά, φυσικά και όχι μόνο μία!

Β.Ν. και για την περιφέρεια Ηπείρου;

Λ.Γ. Και για την Περιφέρεια και για τον Δήμο υπάρχουν διεργασίες δεν λέω ότι ενδιαφέρομαι για κάτι από αυτά τα δύο αλλά σας λέω ότι αυτή τη στιγμή γίνονται διεργασίες από ενεργούς πολίτες, από ανθρώπους που έχουν κουραστεί με την κατάσταση, που βλέπουν μία κατάσταση να το πω έτσι απλά ότι δεν είναι όμορφη ότι δεν μας πάει παραπέρα, δεν βελτιώνει τα δεδομένα, βλέπουνε δυσλειτουργία πολυεπίπεδη, δεν βλέπουμε αντιπροσωπευτική εκπροσώπηση και κυρίως επίλυση των ζητημάτων και βελτίωση της ποιότητας ζωής τους.

εγγραφή στο Newsletter