Facebook
Twitter
LinkedIn
Μοιραστείτε

Αναλυτικά το κείμενο της συνέντευξης: ∇ 

Π.Μ: Φαίνεται ότι είμαστε σε μία καλή φάση γιατί ανακοινώνουν μάλιστα προσλήψεις με έναν λαϊκίστικο τρόπο, όπως συνέβαινε και με τους προηγούμενους και δεν αλλάζει αυτό. Οι κακές συνήθειες παραμένουν, προσπαθεί να κερδίσει ένας βουλευτής λέγοντας ότι στο νοσοκομείο την εκλογικής μου περιφέρειας γίνονται τόσες προσλήψεις. Υπάρχει ανάγκη για προσλήψεις και δεν ξέρω πόσο μεγάλη διαθεσιμότητα υπάρχει από πλευράς γιατρών, γιατί η κυβέρνηση τν προηγούμενο καιρό όπως και ο πρωθυπουργός έλεγε θέλουμε να προσλάβουμε γιατρούς αλλά δεν υπάρχουν διαθέσιμοι ή δεν δείχνουν ενδιαφέρουν να έρθουν στα νοσοκομεία.

Λ.Γ: Μεγάλο θέμα λοιπόν η στελέχωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, ένα γερασμένο σύστημα υγείας. Το υπουργείο ανακοίνωσε άλλες 1000 προσλήψεις μέχρι περίπου τα μέσα Μαρτίου. Το ζήτημα είναι όμως ότι δεν έχουν ολοκληρωθεί οι προηγούμενες, ο κύκλος που προκηρύχθηκε πριν 1 χρόνο, και είναι μεγάλο το διάστημα, αυτές οι παθογένειας του ΕΣΥ ότι δεν είναι γρήγορες οι διαδικασίες προσλήψεων και δεν προσαρμόζεται εύκολα σε καταστάσεις όπως είναι τώρα η πανδημία. Πράγματι υπάρχουν ειδικότητες και νοσοκομεία τα οποία πονάνε και δεν προσελκύουν εύκολα γιατρούς. Ωστόσο αυτό που θέλω να πω είναι ότι για το ΕΣΥ ήταν μια χρυσή ευκαιρία ο κορωνοιός, για να γίνει μία ανασύνταξή του, σε ένα γερασμένο σύστημα υγείας με γερασμένο προσωπικό, που δεν σημαίνει πως δεν είναι καλό αλλά είναι προσωπικό κουρασμένο καθώς περάσαμε μια 5ετία χωρίς καμία σχεδόν στελέχωση. Υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις και πρέπει να γίνει ένας ολικός ανασχεδιασμός, κάτι που δεν βλέπουμε να γίνεται. Και με αφορμή την πανδημία, αντί δηλαδή να εκμεταλλευτούμε την κατάσταση που υπήρχε και να αναπροσαρμόσουμε το χάρτη υγείας, να καταγράψουμε τις ανάγκες, δυστυχώς βλέπουμε πολλές φορές και προκηρύξεις θέσεων οι οποίες δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και ίσως εξυπηρετούν και άλλα συμφέροντα. Θα πρέπει δηλαδή να γίνεται καταγραφή και να τεκμηριώνεται ποιες θέσεις έχουμε ανάγκη και γιατί προσλαμβάνουμε αυτούς τους γιατρούς, που έχει ανάγκη το σύστημα και ειδικά τέτοιες εποχές.

Π.Μ: Είναι δηλαδή και λίγο προεκλογικές λέτε;

Λ.Γ: Όχι δεν θα το έλεγα για αυτό το λόγο, κάθε κυβέρνηση προσπαθεί να επικοινωνήσει ότι κάνει προσλήψεις, ότι κάνει τονωτικές ενέσεις στο σύστημα υγείας.

Π.Μ: Λέτε για τον χάρτη υγείας τώρα ότι είναι μία καλή ευκαιρία να το ξανά δούμε από την αρχή, όπως είναι πολλές φορές τα αιτήματα των πολιτών να φτιαχτεί καινούργιο νοσοκομείο, όπως της Πρέβεζας που είναι μόνιμο αυτό, και από την άλλη μια τοπική αρχή λέει να το δούμε. Υπόσχεται στον κόσμο για να μην στεναχωρήσει, οπότε δεν ξέρω κατά πόσο θα έρθει η στιγμή εκείνη που θα πούμε ότι πρέπει να κλείσουμε κάποιες μονάδες υγείας για να ενισχύσουμε άλλες.

Λ.Γ: Εκεί ήταν και η ουσία της τοποθέτησής μου ότι ήταν μία πολύ καλή ευκαιρία και είχαμε προεκλογικά δει εξαγγελίες ενός νέου ΕΣΥ, θα σας πω χαρακτηριστικά ας μην κολλήσουμε στο νοσοκομείο της Πρέβεζας και της Λευκάδας, αλλά ας δούμε για την 6η ΥΠΕ η οποία έχει ψηφιστεί, έχει περάσει στο νόμο ότι από 01/0/2021 η 6η ΥΠΕ θα έσπαγε και θα ερχόταν στην Ήπειρο και ακόμη δεν έχει γίνει. Και αυτό που σας είπα πριν ότι δεν είναι πολιτικό το θέμα, από την δική μου οπτική, ως manager υγείας, ως οικονομολόγος υγείας, είναι περισσότερο στο ότι δεν εφαρμόζονται σύγχρονες αρχές διοίκησης ανθρωπίνου δυναμικού με σαφή καταγραφή των θέσεων τις οποίες χρειαζόμαστε, των ρόλων αυτών των θέσεων και να γίνεται μία σωστή διαδικασία προκήρυξης και στελέχωσης. Δεν νοείται εν έτει 2021 η κάλυψη μίας ανάγκης ενός νοσοκομείου να παίρνει δυο και τρία χρόνια. Μία διαδικασία που θα έπρεπε να κλείνει σε 6 μήνες και για αυτό δεν μπορούμε να προσαρμοστούμε εύκολα σε τέτοια κύματα που μας έρχονται, όπως είναι ο covid. Το σύστημα είναι πολύ αργό, πρέπει να μειώσουμε την γραφειοκρατία πρέπει να χρησιμοποιείται περισσότερο η τεχνολογία, να γίνουν πιο διάφανες οι διαδικασίες και γενικώς να αξιοποιήσουμε πάρα πολλά εργαλεία που έχουμε πλέον, όμως υπάρχει αρκετή αντίσταση σε αυτή την αλλαγή.

Π.Μ: Δεν έχουμε διανύσει το τρίτο κύμα της πανδημίας ως χώρα, είμαστε όμως πολύ κοντά, φαίνεται όμως ότι πιέζεται το σύστημα υγείας όλο και περισσότερο για αυτό και στην μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας τέθηκαν πρόσθετοι περιοριστικοί όροι προκείμενου να ανακόψει αυτή την τάση επιβάρυνσης του συστήματος υγείας έως ότου παραλύσει.

Λ.Γ: Έχετε δίκιο, στην Ελλάδα το πρώτο κύμα δεν ήταν έντονο, έπρεπε όμως να εκμεταλλευτούμε το διάστημα που μεσολάβησε από το Μάρτιο ως το Νοέμβριο και να προετοιμαστούμε για αυτό το κύμα που εμείς το είδαμε σε δεύτερο χρόνο, σε σχέση με την Ισπανία, Ιταλία, Αγγλία. Εκεί ήταν ένα από τα λάθη, ήταν αναμενόμενο να γίνουν λάθη καθώς πρόκειται για μία πρωτόγνωρη κατάσταση όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και προηγμένες χώρες δυσκολεύτηκαν να το αντιμετωπίσουν όπως π.χ. η Αγγλία έχοντας ένα σύστημα υγείας με δαπάνες όσο είναι το ΑΕΠ της Ελλάδας. Είναι πολυπαραγοντικό, δύσκολο, έχει πολλούς μετόχους, πάρα πολλές επιπτώσεις, πολλοί άνθρωποι έχουν ενδιαφέρον στη λειτουργία των δομών υγείας, πολιτικές προεκτάσεις, ευαισθησίες, τι θα γίνει αν δεν μπορέσει να ανταποκριθεί το σύστημα; Για αυτό το λόγο γίνονται και τα lockdowns, παίρνονται μάλιστα και μέτρα για τα οποία δεν ξέρουμε εκ των προτέρων την αποτελεσματικότητά τους. 

Π.Μ: Υπάρχουν και άλλες συνταγές που δεν τιε θέλουμε, δεν τις προτιμούμε και δεν τις ακολουθούμε και το λένε οι γιατροί, όπως ο κ. Τσιλίδης που έλεγε ότι πρέπει να κάνουμε καλύτερες ιχνηλατήσεις, κάτι που δεν κάνει η χώρα μας για να αποφύγουμε την έσχατη λύση που πρέπει να είναι το lockdown. 

Λ.Γ: Θα συμφωνήσω στις ιχνηλατήσεις, δεν χρησιμοποιήσαμε τεχνολογία, θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε τεχνολογίες, να έχουμε από την αρχή τοπικές ομάδες. Να μην βάλουμε στο παιχνίδι απευθείας τα τριτοβάθμια νοσοκομεία, γιατί μην ξεχνάμε τώρα ότι μπλοκάρουμε και άλλες υπηρεσίες υγείας. Από το Μάρτιο τα νοσοκομεία δουλεύουν στο 30% τώρα δουλεύουν στο 50-60% δηλαδή πέρα από τις μονάδες που δημιουργήθηκαν για την αντιμετώπιση του covid, δεν γίνονται χειρουργεία, υπάρχουν προβλήματα με τους χρόνιους πάσχοντες, πάρα πολύ σημαντικό επίσης είναι το κομμάτι της ψυχικής υγείας, ακόμη και σε χώρες που αντιμετώπισαν καλύτερα από εμάς το πρόβλημα, όπως είναι η Ασία, η Ρωσία και η Νέα Ζηλανδία. Αυτές οι χώρες σε σχέση με την Ευρώπη και την Αμερική αντιμετώπισαν καλύτερα το πρόβλημα παρά ταύτα οι δείκτες ψυχικής υγείας σημειώνουν σημαντική άνοδο που δεν ξέρουμε τα μελλοντικά αποτελέσματα και ας ελπίσουμε ότι ο εμβολιασμός θα είναι έτσι όπως ισχυρίζονται, θα έχει μια καλύτερη αποτελεσματικότητα από ότι ελπίζουμε, διάβαζα πως μπορεί ακόμη να φτάνει μέχρι και το 90%.  Ωστόσο τίθενται και κάποια ηθικά ζητήματα ιδίως όταν ακούμε για διαβατήρια εμβολιασμού. Πάντα στη διοίκηση της υγείας τίθενται διάφορα θέματα μεταξύ της ηθικής, μεταξύ της οικονομίας και της υγείας κοκ, καθώς είναι συγκοινωνούντα δοχεία. Υπάρχει πχ ένας μύθος πως η υγεία είναι δωρέαν. Η υγεία δεν είναι καθόλου δωρεάν, πληρώνεται από την φορολογία και τις εισφορές. Βλέπουμε τώρα και ένα άλλο κομμάτι της επιρροής της υγείας στην οικονομία, πόσο δηλαδή επηρεάζει την επιχειρηματικότητα. Αν δηλαδή στη χώρα μας φέτος δεν υπάρξει τουρισμός, θα έχουμε πανδημία στην οικονομία, θα έχουμε απανωτά εγκεφαλικά, θα εκτροχιαστούμε, με τεράστιο πρόβλημα αν χάσουμε αυτά τα €20 δίς στην οικονομία.

Π.Μ: Το πρόγραμμα των εμβολιασμών ωστόσο φαίνεται ότι κυλάει καλά, ανακοινώθηκε σήμερα ότι έχουμε ξεπεράσει τα φράγμα των 500.000 εμβολιασμένων, δηλαδή στο 5% του πληθυσμού και είμαστε μεταξύ των πρώτων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που το έχει καταφέρει.  Είναι χαρακτηριστικό το πόση σημασία δίνει η κυβέρνηση στο κομμάτι αυτό των εμβολιασμών. Εν όψει μάλιστα την κακοκαιρίας (Μήδειας) που έρχεται έγινε τηλεδιάσκεψη για το πώς θα προσεγγίσει ο κόσμος τα εμβολιαστικά κέντρα για τα προκαθορισμένα ραντεβού.  Θα ενεργοποιηθεί και η αστυνομία και η πυροσβεστική για την μεταφορά του κόσμου και την ομαλή πορεία των εμβολιασμών.

Λ.Γ: Η χώρα είναι στο 5% που έχουν πάρει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου, καλώς πράττει η κυβέρνηση και εστιάζει από την στιγμή που ακούει τις εισηγήσεις των επιστημόνων, ότι το εμβόλιο μπορεί να προσφέρει  μία πρώτη ανοσία και εστιάζει στο να εμβολιαστεί ο πληθυσμός με κάθε μέσο. Η Αγγλία αυτή τη στιγμή έχει φτάσει στο 21%, η Γερμανία είναι χαμηλότερα, το Ισραήλ θα είναι και ο πιλότος μας, δηλαδή θα δούμε και τα αποτελέσματα γιατί έχει φτάσει σε ένα πολύ υψηλό ποσοστό, νομίζω γύρω στο 80% του πληθυσμού, και ακολουθούν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Παρένθεση να σας πώς κάτι που ήθελα να σας πω από πριν, σύμφωνα με τους σημερινούς δείκτες, η Αγγλία δέχθηκε την μεγαλύτερη ύφεση των τελευταίων 300 ετών. Αν μια τόσο οργανωμένη και σωστά οικονομικά δομημένη χώρα είχε τέτοιους δείκτες, καταλαβαίνετε τι έχει να γίνει σε μία χώρα σαν την δική μας.

Π.Μ: Μπορεί επειδή συνέπεσε και το BREXIT, δεν ξέρω αν έχουν συνυπολογιστεί ή αν το μετρούν.

Λ.Γ: Σίγουρα, κάθε χώρα έχει τις ιδιαιοτερότητές της, και η κυβέρνηση καταβάλλει μία προσπάθεια να γίνει σωστά ο εμβολιασμός, δεν εξαρτάται όμως από την ίδια αλλά από μία δυσκίνητη, αργή, γραφειοκρατική ΕΕ η οποία δεν φαίνεται να τα έχει καταφέρει καλά σε αυτό το θέμα. Βλέπουμε τις συγκρούσεις με τις μεγάλες φαρμακο-βιομηχανίες όπου άλλα είπαν στην αρχή, άλλα εμβόλια πήραν τελικώς, βλέπετε κάποιες χώρες της ΕΕ όπως η Ουγγαρία αποφάσισε να πάρει το ρώσικο εμβόλιο, κάποιες χώρες υπό ένταξη όπως η Σερβία ήδη παίρνουν ρώσικα και κινέζικα εμβόλια, και ακολουθούν άλλες διαδρομές. Είναι εκτός των γνώσεων μου εάν εμείς έχουμε τέτοια δυνατότητα και ποια μοντέλα θα χρησιμοποιηθούν. Η Αγγλία κάνει μίγμα των διαθέσιμων εμβολίων, δηλαδή έχει 4 που χρησιμοποιεί και  περιμένει και άλλα 2 που περιμένουν έγκριση.

Π.Μ: Η ΕΕ με 6 έχει συμβληθεί και δεν είναι το ρώσικο και το κινέζικο μέσα αλλά δεν ξέρω αν θα αποκλειστεί και αυτή η πιθανότητα, καθώς αν δούμε ότι δυσκολεύουν τα πράγματα και περνάει ο καιρός και δεν έχουμε την παραγωγή που έχει συμφωνηθεί, μπορεί να καταφύγουμε και στη λύση του ρώσικου ή του κινέζικου εμβολίου, αν αποδειχθεί μεγάλη αποτελεσματικότητα και αυτών.

Λ.Γ: Έλεγα πριν και για ζητήματα ηθικής, όπως το διαβατήριο εμβολιασμού, σε σχέση με ποιο εμβόλιο θα δίνεται το διαβατήριο και πως εξασφαλίζεται καθώς δεν υπάρχει κάποιο εμβόλιο που να εξασφαλίζει 100% ανοσίας, δηλαδή κάποιος μπορεί να είναι εμβολιασμένος, να έχει το διαβατήριο και είτε να νοσήσει είτε να μεταδώσει τη νόσο. Συνεπώς θεωρώ ότι εκεί χτυπάνε κάποια καμπανάκια της αποτελεσματικότητας αυτού του μέτρου. Σίγουρα μας ενδιαφέρει περισσότερο γιατί θέλουμε τον τουρισμό σαν χώρα και πιέζουμε προς αυτή τη κατεύθυνση αλλά εγείρονται πάρα πάρα πολλά ζητήματα.  

εγγραφή στο Newsletter