Facebook
Twitter
LinkedIn
Μοιραστείτε

Ζωντανή τοποθέτηση στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Βήμα TV 

Π.Μ: Θα μιλήσουμε με τον Λάμπρο Γεωργόπουλο τον πρώην διοικητή του νοσοκομείου Χατζηκώστα για θέματα υγείας σε συνέχεια ίσως και αυτής της κουβέντας που είχαμε νωρίτερα. Καλησπέρα κ. Γεωργόπουλε.

Λ.Γ: Καλησπέρα κ. Μπούρχα, καλησπέρα στους τηλεθεατές σας

Π.Μ: Με αφορμή ένα άρθρο σας στο σημερινό φίλο του Ηπειρωτικού Αγώνα όπου επισημαίνεται κάποια ενδιαφέροντα πράγματα, να ξεκινήσουμε από τα πιο πιασάρικα. Αποτιμώντας την κατάσταση της διαχείρισης της πανδημίας μέχρι σήμερα μιλάτε για αδιάφορη Αθήνα, για απούσα 6η ΥΠΕ, για ελλείψεις στον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, για συγκεντρωτική διαχείριση της πανδημίας και κάνατε και μία πρόταση για τη σύσταση μιας τοπικής ομάδας διαχείρισης, μιας regional task force, όπως λέτε προκειμένου να τα πάμε καλύτερα γιατί προφανώς δεν τα πάμε καλύτερα, αυτό προκύπτει σαν συμπέρασμα από τα όσα κριτικά λέτε.

Λ.Γ: Πράγματι στη κριτική όμως είπα ότι τα νοσοκομεία ανταποκρίθηκαν στο βαθμό της τεχνογνωσίας που είχαν και των πόρων που είχαν σχετικά καλά, απλά εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Θα μπορούσε να γίνει μια καλύτερη διαχείριση και μου ζητήθηκε να κάνω μία ανάγνωση της κατάστασης και αυτά που επισημαίνω δεν εννοώ να εφαρμοστούν τώρα είπα ότι θα μπορούσε ευθύς εξαρχής να είχε γίνει μια καλύτερη διαχείριση, σύμφωνα με τα λάθη που έγιναν ως τώρα, τα οποία ευελπιστώ να μην συνεχίσουν να γίνονται. Όσον αφορά σε αυτά που και εσείς επισημάνατε από το άρθρο, ένα κυρίαρχο που το έχουμε συζητήσει πάρα πολλές φορές είναι ότι η διοίκηση του Συστήματος Υγείας τοπικά δυστυχώς είναι ακόμη στην 6η Υγειονομική Περιφέρεια. Μάλιστα έχει ψηφιστεί να σπάσει η 6η ΥΠΕ από 01/01/2021, αλλά και πάλι δεν το βλέπω. Εν πάση περίπτωση, νομίζω ότι σίγουρα θα μπορούσε να γίνει μια καλύτερη διαχείριση προς όφελος όλων. Κυρίως αυτό που είπα, που επισήμανα στο άρθρο είναι ότι θα έπρεπε να υπάρχει ένας πιο ενεργητικός ρόλος και των νοσοκομείων και όλων των εμπλεκόμενων φορέων στη διαχείριση αυτής της κατάστασης.

Π.Μ: Αυτό δεν εξαρτάται από τη βούληση των νοσοκομείων όμως, ήταν μια κεντρική επιλογή του Υπουργείου Υγείας να διαχειρίζεται ακόμα και τη πληροφορία το ίδιο, τη πληροφορία για τη πανδημία, ξέρετε για τα κρούσματα έπεσε απαγορευτικό στη φωνή των διοικήσεων των νοσοκομείων οπότε δεν ήταν στη δική τους θέληση, νομίζω και οι ειδικοί στο νοσοκομείο θα ήθελαν να έχουν μια καλύτερη επαφή και με τα μέσα ενημέρωσης άρα με τη τοπική κοινωνία, γιατί και εμείς διαμεσολαβητές είμαστε, όσο και να ήθελε δεν το επέτρεπε ξέρετε το Υπουργείο αυτό και ίσως ήταν κακό.

Λ.Γ: Κακώς κατά τη γνώμη μου, σίγουρα ο κόσμος, η κοινότητα, η κοινωνία πρέπει να έχει άμεση, γρήγορη πληροφόρηση και να μη περιμένει από την Αθήνα. Εκεί νομίζω ότι υπήρχε το ουσιαστικό, το ρεζουμέ των επισημάνσεων μου είναι ότι γενικώς δεν υπήρχε ένας στρατηγικός σχεδιασμός και δεν υπήρχε εξατομικευμένη για την περιοχή, συγκεκριμένη διαχείριση για την περιοχή. Αφεθήκαμε στην Αθήνα, στην ΥΠΕ που κατά τη γνώμη μου είναι άφαντη και στη τοπική αυτοδιοίκηση εδώ, η οποία δυστυχώς κατά τη γνώμη μου δεν έχει την πλήρη τεχνογνωσία να διαχειριστεί τέτοιες καταστάσεις, μακάρι να την είχε.

Π.Μ: Η πρόταση αυτή για τη δημιουργία κάποιων περιφερειακών, τοπικών οργάνων που θα διαχειρίζονται τη κρίση, έχει κατατεθεί και από το ΣΥΡΙΖΑ είναι γεγονός ότι είναι μια ιδέα που όπως είπατε δίνει μια τοπική διάσταση στη διαχείριση της πανδημίας, είναι μια άποψη αυτή, μια λογική του ότι μπορείς καλύτερα να διαχειριστείς το πρόβλημα. Από την άλλη η κυβέρνηση ακολουθεί το εντελώς αντίθετο, ειδικά μάλιστα τώρα στον καιρό, στις μέρες της δεύτερης καραντίνας όπου δε φαίνεται να διατίθεται να λειτουργήσει διαφορετικά στις διάφορες περιοχές. Ξέρουμε ότι μπορεί να εξακολουθεί να υπάρχει πρόβλημα με περισσότερα κρούσματα στην Αττική, στη Θεσσαλονίκη, σε κάποιες άλλες περιοχές, σε νομούς που βλέπουμε ότι εμφανίζονται εστίες, εξάρσεις και από την άλλη έχουμε μια Ήπειρο, η οποία έχει καθαρίσει ευτυχώς τον τελευταίο καιρό ή και άλλες περιοχές σίγουρα, αντίστοιχα δεν φαίνεται η κυβέρνηση να λειτουργήσει διαφορετικά είτε στο άνοιγμα των σχολείων είτε στη λειτουργία της αγοράς, της οικονομίας αλλά έχει μια κεντρική επιλογή, μια πολιτική την οποία θα εφαρμόσει κάθετα και οριζόντια.

Λ.Γ: Πρώτα απ’ όλα δεν ήξερα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αυτή την άποψη να σας πω την αλήθεια, δεύτερον η κυβέρνηση έχει δείξει νομίζω ότι κάνει κατά τόπους διαφορετική διαχείριση, αλλά τουλάχιστον σε άλλα μέτρα όχι στη διαχείριση του Συστήματος Υγείας. Σίγουρα νομίζω ότι θα έπρεπε να βάλει στο τραπέζι και αυτό το κομμάτι, τη κατά τόπους διαχείριση του Συστήματος Υγείας. Όμως κάτι άλλο που πρέπει να πω είναι ότι δυστυχώς πληρώνουμε ένα αργοκίνητο Εθνικό Σύστημα Υγείας όσο καλές προθέσεις να υπάρχουν, όσο φιλότιμο και να υπάρχει στο ανθρώπινο δυναμικό, κυρίως στο υγειονομικό δυναμικό δυστυχώς πληρώνουμε παθογένειες ενός συστήματος που είναι απαρχαιωμένο και δεν φαίνεται να αλλάζει, αφέθηκε επίσης πίσω. Δηλαδή, και τι εννοώ να πάω λίγο πιο πρακτικά ότι ειπώθηκε ότι θα στελεχωθεί στις αρχές του χρόνου το Σύστημα της Υγείας ενόψει της πανδημίας, ακόμη δεν έχουν κλείσει προσλήψεις που έχουν διαρκέσει γύρω στο σχεδόν χρόνο και δεν έχουν στελεχωθεί τα νοσοκομεία με τους γιατρούς. Απλά πράγματα οι παθογένειες που επισημαίναμε όλα τα χρόνια και βλέπουμε ότι παρά το ότι θα έπρεπε να γίνουν fast track διαδικασίες, γρήγορες διαδικασίες δεν γίνονται. Όλα αυτά μαζί, κομματάκι – κομματάκι συμβάλουν στο να διαιωνίζουμε μία κατάσταση και να μην έχουμε ουσιαστικές λύσεις, γρήγορες αντιμετωπίσεις, οι πανδημίες θέλουν πιο γρήγορους, πιο ευέλικτους οργανισμούς, οργανισμούς που μπορούν να ανταποκρίνονται πολύ πιο γρήγορα. Συγνώμη κ. Μπούρχα να πω και κάτι άλλο, σας άκουγα πριν, δηλαδή τα δύο προηγούμενα θέματά σας ήταν ενδεικτικά της αναρχίας που επικρατεί στο Σύστημα. Δηλαδή ένα νοσοκομείο Πρέβεζας που ακούω, μισό εκατομμύριο να δοθεί (από την Περιφέρεια) στο νοσοκομείο Πρέβεζας, πού σε βαρέλι χωρίς πάτωμα, χωρίς σχεδιασμό, χωρίς καμία λογική, έχει καταγραφεί ποτέ ο χάρτης υγείας της περιοχής, οι ανάγκες Υγείας της περιοχής; Φτιάχτηκε νοσοκομείο στη Λευκάδα δίπλα, είχαν φτιαχτεί τα νοσοκομεία όταν δεν υπήρχε η υποθαλάσσια σήραγγα Πρέβεζας – Λευκάδας, αντί δηλαδή να καθίσουν κάτω οι φορείς και να πουν ότι εμείς ναι πράγματι, δεν λέω εγώ να μη φτιαχτεί νέο νοσοκομείο, αλλά να φτιαχτεί με συγκεκριμένες προδιαγραφές και συγκεκριμένα δεδομένα, αλλιώς μόνιμα θα ρίχνουμε χρήματα σε ένα βαρέλι χωρίς πάτο που δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου και πάλι δεν θα έχουμε παροχή υπηρεσιών υγείας. Πρέπει να κάνουμε ολιστική προσέγγιση, ποιος γιατρός θα πάει να υπηρετήσει στην Πρέβεζα, έχουμε το δυναμικό που θα πάει εκεί;

Π.Μ: Μάλιστα, ένα τελευταίο ζήτημα, κρατάω από τη σημερινή ανακοίνωση του κ. Χαρδαλιά για τα μέτρα, τα εντατικότερα μέτρα διαχείρισης της πανδημίας στη Δυτική Αττική, τους καθολικούς ελέγχους με rapid τεστ σε μαζικούς ελέγχους στον πληθυσμό. Αυτό κάποιοι λένε ότι θα μπορούσε να είναι η απάντηση για το άνοιγμα της οικονομίας την επόμενη μέρα, μεθαύριο δηλαδή όχι πολύ μακριά και όπως έκαναν πάρα πολλές χώρες, ήδη το εφάρμοσαν ίσως με μικρότερο πληθυσμό για παράδειγμα η Σλοβακία. Θα μπορούσε να είναι μια λύση αυτό λέτε, γιατί τώρα το να πούμε ότι η κυβέρνηση καθυστέρησε οκ και να προσλάβει αύριο 4.000, 5.000, 10.000 προσωπικό για τα νοσοκομεία δεν είναι το πρόβλημα εκεί πέρα, δεν είναι το πρόβλημα δηλαδή το πως θα λειτουργήσουν τα νοσοκομεία, το πρόβλημα είναι να μην έρθουν στα νοσοκομεία οι ασθενείς.

Λ.Γ: Συμφωνώ μαζί σας κ. Μπούρχα, απλά έχω να σχολιάσω πράγματα ως εκεί που είναι οι γνώσεις μου, δηλαδή κυρίως για το Σύστημα Υγείας για το πως αυτό μπορεί να ανταποκριθεί. Τα μέτρα που είναι για να λειτουργήσουν ως πρόσχωμα του συστήματος είναι προτιμότερο κάποιος επιδημιολόγος, κάποιοι που είναι ειδικότεροι σε αυτό το κομμάτι να τα συζητήσουνε παρά εγώ που απλά μπορώ να σας πω για το Σύστημα Υγείας και πως αυτό μπορεί να ανταποκριθεί, πως από τη στιγμή που υπάρχει μια ζήτηση μπορεί να φέρει εις πέρας αυτή τη ζήτηση που προκαλείται σε έκτακτες καταστάσεις.

Π.Μ: Το οποίο σύστημα υγείας άγγιξε τα όριά του σε κάποιες περιοχές περισσότερο, σε κάποιες άλλες λιγότερο. Αναμενόμενο ήταν αυτό;

Λ.Γ: Ήταν αναμενόμενο! Εμφανέστατα αναμενόμενο, ήταν ένα Σύστημα Υγείας, το οποίο ήταν προβληματικό πριν τη πανδημία, δεν ήταν εκ των προτέρων δηλαδή και μη κρίνουμε στα Γιάννενα που έχουμε ένα καλό επίπεδο παροχής υπηρεσιών υγείας. Άλλες περιοχές, όπως είπατε πριν η Πρέβεζα, είναι περιοχές εκτός της Ηπείρου οι οποίες δεν έχουν τις αντίστοιχες δομές και δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν εκ των προτέρων. Η Κέρκυρα καλή ώρα έτσι, έστελνε στα Γιάννενα και όταν υπάρχει ένα τέτοιο κύμα πανδημίας είναι αρκετά δύσκολο να ανταποκριθούν. Υπάρχουν πάρα πολλά ζητήματα κ. Μπούρχα, θα μπορούσαμε να μιλήσουμε ώρες για τα δομικά προβλήματα του συστήματος.

Π.Μ: Θα μείνουμε σε αυτά όμως γιατί δεν έχουμε πάρα πολύ χρόνο, καλό σας βράδυ κ. Γεωργόπουλε, χάρηκα που τα είπαμε και στη διάθεσή σας!

Λ.Γ: Εντάξει, καλό σας βράδυ, σας ευχαριστώ!

εγγραφή στο Newsletter