Μοιραστείτε
Zωντανή συζήτηση στο Κεντρικό Δελτίο ειδήσεων του Ιωάννινα TV:
 
– Βρισκόμαστε σε μία κρίσιμη καμπή αυτής της πανδημίας.
– Μεγάλη επικινδυνότητα να μολυνθούν οι άνθρωποι του υγειονομικού χώρου.
– Γίνονται προσπάθειες να τονωθεί το Σύστημα, το οποίο ωστόσο νοσεί, έχει δομικά προβλήματα και πρόκειται απλά για ενέσεις.
– Είναι ένα Σύστημα που φτιάχτηκε στις αρχές της δεκαετίας του ‘80 χωρίς έκτοτε να γίνουν ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις.
– Πρέπει να βλέπουμε κατά τόπους τις ιδιαιτερότητες και ανάγκες.
– Στο πρώτο κύμα έγινε σωστή διαχείριση καθώς αποτράπηκε το να φτάσει το πρόβλημα στις Μονάδες Υγείας.
– Πέρα από την επικοινωνία στην οποία η Κυβέρνηση είναι καλή και γρήγορη στις αντιδράσεις, πρέπει να υπάρχει και ουσία, οι παθογένειες του Συστήματος είναι ακόμη εδώ, πολύ σημαντικά τα προβλήματα, χρειάζονται μεταρρυθμίσεις και τομές για τις οποίες δεν υπήρξε προετοιμασία.
– Δεν υπάρχει μέτρο σύγκρισης με την προηγούμενη κυβέρνηση. Η νυν έχει πολύ καλύτερο υπόβαθρο ωστόσο πρέπει να το αποδεικνύει. Προ covid έγιναν πολλά και σημαντικά φάουλ στις επιλογές της διοίκησης στην Υγεία.
– Δεν υπάρχει δωρεάν υγεία, πρόκειται για έναν «μύθο».
– Η πανδημία ανέδειξε τα προβλήματα του Συστήματος Υγείας.
– Η Δημόσια Υγεία ήτανε χαμηλά στις ατζέντες των κυβερνήσεων εδώ και 30 έτη.
– Το Ελληνικό Σύστημα πρέπει να φύγει από «ιατροκεντρικό» σε «ασθενοκεντρικό».
– Πρέπει να βάλουμε την επιστημονική διοίκηση στο Σύστημα, να εφαρμόσουμε σύγχρονα μοντέλα, να μελετήσουμε βέλτιστες πρακτικές από άλλα συστήματα, να αναλάβουν ρόλους πραγματικοί και όχι «βαπτισμένοι», όπως συμβαίνει στην Ελλάδα» managers.
– Καμία ουσιαστική αλλαγή στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας η οποία θα έπρεπε να είναι ανάχωμα και να έχει ενεργό ρόλο.
– Υπάρχει πλέον η τεχνογνωσία αντιμετώπισης καταστάσεων. 200 χώρες αντιμετωπίζουν την ίδια κατάσταση. Εφαρμόζεται σίγουρα benchmaring.
– Ρίσκαρα να προβλέψω τον Μάρτιο πως στην χώρα μας το κόστος δε θα ήτανε το υγειονομικό αλλά το οικονομικό.
– Η χώρα είχε στρέψει εδώ και χρόνια την οικονομία της στην παροχή υπηρεσιών. Τα νούμερα από την πτώση του τουρισμού είναι σοκαριστικά. Μετά από μία δεκαετία ύφεσης η κατάσταση ομαλοποιούνταν, κυρίως λόγω της εισροής αυτών των κεφαλαίων τα οποία ήτανε και αυτά που μας «κράτησαν» τα τελευταία 10 έτη.
– Η Ιρλανδία πριν 10 έτη ήτανε στην ίδια κατάσταση με την Ελλάδα και με την αλλαγή φορολογίας και του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, σήμερα είναι στις πλουσιότερες χώρες του κόσμου. Χρειάζεται βούληση για ριζικές αλλάγές.
– Η φορολογία είναι πολύ υψηλή, δυσβάσταχτα τα νούμερα στη χώρα, δεν έχουν γίνει αλλαγές, είμαστε καταδικασμένοι να είμαστε όλοι φτωχοί υπό αυτές τις συνθήκες.
– Δεν πρόκειται να αλλάξουν τα πράγματα αν δεν υπάρξει πολύ πολύ μεγάλη στροφή στο φορολογικό και επιχειρηματικό περιβάλλον. Όσα χρήματα και να έρθουν καταλήγουν σε ένα δημόσιο σύστημα που δεν παράγει. Πρέπει να εφαρμοστούν ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια λειτουργίας και στο δημόσιο τομέα. Να δοθεί η δυνατότητα σε κάθε δημόσιο οργανισμό να είναι αυτόνομος, αυτοδιοίκητος και να βασίζεται στους δικούς του πόρους.
– Η χώρα φαλίρισε το 2009 από πολύ συγκεκριμένα πράγματα και αυτά πληρώνουμε ακόμη, το ασφαλιστικό σύστημα, τις δαπάνες υγείας, την νοοτροπία συνεχούς συντήρησης ενός σαθρού δημοσίου συστήματος.
– Δε μπορώ να μηδενίσω τις προσπάθειες της κυβέρνησης. Στο κομμάτι της αξιοκρατίας υπάρχει επίφαση αξιοκρατίας. Δεν μπορεί να συγκριθεί με την κυβέρνηση σύριζα που έβαλε στον πάγο την χώρα για 5 έτη, αλλά οι προσδοκίες που καλλιεργήθηκαν από τους ίδιους ηταν μεγαλύτερες και διαφορετικές. Εμποδίζει την ταχύτητα της κυβέρνησης η αγκύλωση στο παλιό, στο οικογενειοκρατικό, στο παρεοκρατικό, στην έλλειψη ανοικτών διαδικασιών, στις επιλογές ίδιων και ίδιων ανθρώπων.
– Παράδειγμα η περιοχή της Ηπείρου. 20 χρόνια έχουμε ακριβώς τους ίδιους ανθρώπους. Δε μπορεί να φτιαχτεί το διαφορετικό με ίδια υλικά, ειδικά με φθαρμένα υλικά.
– Δεν τίθεται μέτρο σύγκρισης με την προηγούμενη κυβέρνηση, μειονέκτημα που δεν υπάρχει καν αντιπολίτευση αυτή τη στιγμή. Πρέπει να υπάρχουν αντίβαρα και να λέμε αλήθειες. Δεν είναι όλα ρόδινα ούτε πρέπει να λέμε πως είναι όλα ρόδινα.
– Κρούω τον κώδωνα του κινδύνου πως αν δεν υπάρξει άμεση αλλαγή στην κατεύθυνση και στην νοοτροπία, θα αντιμετωπίσουμε δύσκολες καταστάσεις για τη χώρα.