Facebook
Twitter
LinkedIn
Μοιραστείτε

Με ρωτάτε αρκετοί τη γνώμη μου, θα σας παραθέσω κάποιες λίγες γενικές εκτιμήσεις μου, ενδιαφέροντα νούμερα και δεδομένα:

 

– Η χώρα μας έχει την τύχη στην προκειμένη περίπτωση, να είναι «απλωμένη» και με μικρό πληθυσμό. Γενική σύγκριση με Ολλανδία, Βέλγιο, Βόρεια Ιταλία, Ισπανία και Αγγλία των 60+, Ταιβάν, Νέα Υόρκη κοκ είναι άστοχη! Τελείως διαφορετικές πυκνότητες.

 

– Ο πληθυσμός έχει επιδείξει απίστευτη κατά τη γνώμη μου συμμόρφωση και τήρηση των μέτρων. Περισσότερα μέτρα τη δεδομένη χρονική στιγμή; Νομίζω θα αρχίσουμε να τρώμε τις σάρκες μας ή στην καλύτερη να ερεθίζουμε. Σταδιακά όπου χρειάζεται όπως έχει γίνει ως τώρα εκτιμώ το καλύτερο.

 

– Η Ιταλία είναι το benchmark (αν μπορώ να χρησιμοποιήσω αυτό τον όρο για αρνητικό παράδειγμα) και στο οικονομικό. Αυτοί θα δείξουν τις πρώτες σταδιακές επιπτώσεις.

 

– Η επιστήμη πλέον έχει κάνει άλματα και για αυτό αισιοδοξώ πως 2 μήνες στη σημερινή εποχή είναι τεράστια περίοδος για μία παγκοσμιοποιημένη και διασυνδεδεμένη επιστημονική κοινότητα να βρει λύσεις.

 

– Ο κορονοιός έφερε με το …ζόρι digital transformation. Θα υπάρξουν και κάποια θετικά από αυτή τη διαδικασία.

 

– Οι ΜΕΘ και στα 2 Νοσοκομεία των Ιωαννίνων είναι εξαιρετικές, σε όλα τα επίπεδα. Σας το λέω από καθημερινή εμπειρία και στα 2, στη μία ως Διοικητής του Νοσοκομείου και στην άλλη ως συνοδός για αρκετό καιρό.

 

– Διατηρώ μία αισιοδοξία πως ο καιρός θα βοηθήσει όπως και στις λοιπές περιπτώσεις. Θέλω να σκέφτομαι και το αισιόδοξο σενάριο, Ιούλιο Αύγουστο να είμαστε άκρως ελκυστικοί covid free περιοχή!

 

Η χώρα μας εκτιμώ και εύχομαι πως δεν θα έχει μεγάλο υγειονομικό κόστος (όσο μπορούμε να βάλουμε κλίμακα σε αυτό) συγκριτικά με άλλες χώρες. Όμως το οικονομικό κόστος θα είναι δυσανάλογο και πολύ ισχυρό. Εύχομαι να επιβεβαιωθώ στο 1ο και να διαψευσθώ στο 2ο. Μερικά νούμερα για να καταλαβαίνουμε τα μεγέθη:

 

– Το budget του Αγγλικού Συστήματος Υγείας (NHS) είναι ~130δις το χρόνο. Στην Ελλάδα ο προϋπολογισμός των 120 περίπου Νοσοκομείων είναι περίπου στα 2δις το χρόνο.

 

– Θάνατοι από Ενδονοσοκομειακες Λοιμώξεις στην Ελλάδα: 

o 2016: ~3000 (Center for Clinical Epidimiology and Research), 

o 2018: 1626 (ανακοίνωση για το συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Ελέγχου Λοιμώξεων, 2018). (Μακάρι να παίρνανε και αυτές το 1/1000 της δημοσιότητας του ιού…)

 

– Θάνατοι από γρίπη στην Ελλάδα φέτος: 90 (μέχρι 12.3)

 

– ~€2000 την ημέρα είναι περίπου το κόστος νοσηλείας για έναν ασθενή της ΜΕΘ

 

Μερικά χρήσιμα δεδομένα:

Μητρώο καταγραφής θνησιμότητας στην Ελλάδα: δεν υπάρχει (ως Διοικητής Νοσοκομείου, κοιτούσα το βιβλίο Λογοδοσίας της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας σε καθημερινή βάση για να βλέπω θανάτους και αιτίες). 

 

Εθνικό Αρχείο Νεοπλασιών: ΑΝ λειτουργεί, υπολειτουργεί. Αν βγαίνανε αυτά τα νούμερα θα ήταν άκρως σοκαριστικά δυστυχώς! 

 

Ικανοποίηση από το σύστημα υγείας στην Ελλάδα: 40% (OECD, 2018)

 

Πιο υγιείς χώρες για το 2019: 1) Ισπανία 2) Ιταλία… (Bloomerg Healthiest Country Index). 

 

Ειδικότητες που δεν είναι αναγνωρισμένες/θεσμοθετημένες στην Ελλαδα: Γηριατρική και Επειγοντολογία

 

– Στην Ελλάδα μόνοι αξιόπιστοι δείκτες αυτή τη στιγμή είναι οι διασωληνωμένοι λόγω του ιού και οι θάνατοι. 

 

Πληροφορία νοσολογικής κίνησης και οικονομικών δεδομένων Νοσοκομείων: Δεν είναι διαθέσιμη στους πολίτες! 

 

Ενιαίο Πληροφοριακό Σύστημα Νοσοκομείων: ΔΕΝ υπάρχει

 

– Τα Συστήματα Υγείας «πονάνε» σε όλο τον κόσμο. Όλες οι χώρες έχουν ιδιαιτερότητες και είναι προσαρμοσμένα τα συστήματά τους σε αυτές, στην κουλτούρα τους, στα οικονομικά τους, στην εκάστοτε πολιτική της κάθε κυβέρνησης, στη δύναμη των ενδιαφερομένων, στο ενδιαφέρον των μέσων κοκ. 

 

«Θεοὶ μὲν γὰρ μελλόντων, ἂνθρωποι δὲ γιγνομένων, σοφοὶ δὲ προσιόντων αἰσθάνονται». Φιλόστρατος, Τὰ ἐς τὸν Τυανέα Ἀπολλώνιον, VIII, 7

εγγραφή στο Newsletter