Μοιραστείτε
  • Μία τηλεοπτική συνέντευξη μέσω Skype για το επίκαιρο θέμα του Covid-19 και της διαχείρισης του. Δυστυχώς η ποιότητα της σύνδεσης δεν ήταν καλή με αποτέλεσμα να είναι σύντομη η τοποθέτησή. 

Αποδελτιωμένα τα λεγόμενά μου: 

– ομογενοποιούνται οι αντιδράσεις των χωρών. Με ένα “lag” (χρονοκαθυστέρηση) όλοι παίρνουν παρόμοια δέσμη μέτρων. 

– ακόμη και η Αγγλία που αρχικά επέλεξε τον ριψοκίνδυνο δρόμο άλλαξε στρατηγική μετά τις επιδημιολογικές μελέτες του Imperial College. 

– μαθαίνουμε από τα σωστά και τα λάθη των προηγούμενων χωρών. 

– απόλυτα προς τη σωστή κατεύθυνση τα μέτρα στην Ελλάδα με μόνη εξαίρεση ως τώρα το θέμα της εκκλησίας όπου αργήσαμε. 

– σταθεροποιείται η κατάσταση στην Ιταλία. Μικρότερος ο αριθμός των απωλειών σήμερα. – δεν υπάρχει τέλειο σύστημα υγείας. Κάθε χώρα έχει ιδιαιτερότητες και σύστημα προσαρμοσμένο σε αυτές. 

– το δικό μας σύστημα ήταν και είναι προβληματικό και οι αντοχές του δεδομένες. Πάμπολλα τα λάθη του παρελθόντος, ευτυχώς δεν πιέστηκε αρκετά και εύχομαι να μην πιεστεί για να τα πληρώσουμε. 

– κλειδί να αποφευχθεί η ψηλή καμπύλη της αναγκαιότητας. 

– χρειάζεται σωστή κατανομή των πόρων που έχει το σύστημα υγείας. Δεν έχουμε το καλύτερο σύστημα υγείας. Πρέπει να εστιάσουμε στο υγειονομικό προσωπικό πρώτης γραμμής αυτή τη στιγμή και να εντάξουμε και λοιπούς όπως η πρωτοβάθμια. 

– χρειάζεται πολύ καλό allocation of resources (κατανομή των πόρων μας). Μπορούμε να κερδίσουμε τον χρόνο με εκπαίδευση. 

– σε έναν “πόλεμο” δεν τους στέλνεις όλους στην πρώτη γραμμή. 

– φυσικά μπορούμε ανά πάσα στιγμή ένα προβληματικό σύστημα να το κάνουμε να ανταποκριθεί. Multidisciplinary Task Force είναι μία ενδεικτική και ίσως βέλτιστη λύση. – (μακάρι να πάνε όλα καλά) και ας το δούμε και ως μια καλή ευκαιρία να βελτιώσουμε τις καταστάσεις.