Facebook
Twitter
LinkedIn
Μοιραστείτε

Ζωντανή συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ITV και το δημοσιογράφο Βλάσση Ντόκα.

Camps λαθρομεταναστών/προσφύγων στην Ήπειρο: Μεγάλη η οικονομία και τα συμφέροντα γύρω από το θέμα. Δεν τα χρειαζόμαστε. Μέσα σε ένα μόλις χρόνο, έχουμε 4000 περισσότερους ανέργους στην Ήπειρο (!), μείωση και γήρανση του πληθυσμού. Εκρηκτικό το μείγμα. 

Διακυβέρνηση ΝΔ: Δε μπορεί να συγκρίνεται με τους προηγούμενους. Δυστυχώς, αρκετά τα φάουλ σε σύντομο διάστημα. Μακάρι να πετύχει. Εισπράττω απογοήτευση από τον κόσμο, δεν υπάρχουν καν ίχνη αξιοκρατίας. Το μεγαλύτερο πρόβλημα η οικονομία. Υπάρχει πολύ επικοινωνία και λείπει ουσία. Πρέπει να αφουγκραστεί την κοινωνία και όχι κομματικά στελέχη και παρεοκρατική αντιμετώπιση. Ποια είναι τα πραγματικά προβλήματα της κάθε οικογένειας, του κάθε οργανισμού και επιχείρησης, της κάθε περιοχής. Έληξε ο μήνας του μέλιτος, ο κόσμος έχει προσδοκία μετά από 10 χρόνια ύφεσης. Πλέον αντιμέτωποι με την πραγματικότητα. 

Υπουργείο Υγείας: Επιεικώς μέτρια η διαχείρισή του. Κρίσιμος και πολύ αμελημένος τομέας. Αποδεικνύεται πως ανέλαβαν χωρίς κανέναν προγραμματισμό. Σοκαριστικές και απογοητευτικές οι επιλογές διοικητών υγειονομικών περιφερειών και νοσοκομείων. 

Εκπρόσωποι της Ηπείρου: 20 χρόνια έχουμε τους ίδιους βουλευτές και τον ίδιο νομάρχη/περιφερειάρχη. Η χώρα χρεοκόπησε το 2009/10. Τι διαφορετικό περιμένουμε και από ποιόν; Κάκιστες οι (αντρικές) επιλογές του ψηφοδελτίου, χωρίς γνώμονα το καλό της περιοχής, αποτυπώθηκε και στο αποτέλεσμα. Είμαι υπέρ των 2 θητειών σε όλα τα επίπεδα. Οτιδήποτε πέρα από αυτό τείνει προς τον καθεστωτισμό. Στην Ήπειρο έχουμε καθεστώς. Δεν μπορεί με τα ίδια υλικά να περιμένεις διαφορετικό αποτέλεσμα. Χρειάζεται άλλο μείγμα πολιτικής από διαφορετικούς ανθρώπους. Προσβλητική για την περιοχή η επιλογή “αλεξιπτωτιστή”. 

Οικονομία: Δεν υπάρχει περίπτωση να ορθοποδήσει η χώρα με αυτή την φορολογία, άμεση και έμμεση. Ψηφίσαμε φιλελεύθερους, οχι κρατιστές. Δεν έχει βελτιωθεί η κατάσταση στην πραγματική οικονομία. Ο κόσμος εξακολουθεί να ζορίζεται υπερβολικά και δεν βλέπει βελτίωση στο πορτοφόλι του.

 

Αναλυτικά η αποδελτίωση της συνέντευξης: 

 

Β.Ν: Ας ξεκινήσουμε από το προσφυγικό. Φαίνεται ότι μετά από 6 μήνες η κυβέρνηση Μητσοτάκη αναθεώρησε κάποια πράγματα για το προσφυγικό, μεταναστευτικό επανήλθε το υπουργείο μεταναστευτικής πολιτικής. Τι λέτε εσείς για την διαχείριση του μεταναστευτικού;

Λ.Γ: Πιθανώς να υποεκτιμήθηκε, με δεδομένο ότι υπήρξε κατάργηση και επανασύσταση του υπουργείου. Σίγουρα είναι από τα κύρια ζητήματα που έχει να αντιμετωπίσει αυτή η κυβέρνηση, μία φρέσκια κυβέρνηση 6-7 μηνών. Το πρόβλημα δεν είναι εθνικό αλλά ευρωπαϊκό, θα πρέπει να αντιμετωπιστούν τα σύνορα ως κοινά ευρωπαϊκά σύνορα. Από εκεί και  πέρα υπάρχει μία μεγάλη οικονομία γύρω από το μεταναστευτικό, χρήματα που δίνονται από την ΕΕ προς την χώρα μας και καταμερίζονται μετά. Διάβαζα σήμερα, ότι υποσχέθηκαν στους δημάρχους, που θα υποδεχθούν τις δομές αυτές, κάποια χρήματα για αυτό άλλωστε υπάρχουν κάποια συμφέροντα που προωθούν τη δημιουργία των δομών. Αν το πάμε σε τοπικό επίπεδο, θεωρώ ότι δεν χρειαζόμαστε σίγουρα είναι ένα πρόβλημα και δεν έχει να κάνει με θέμα κοινωνικής αλληλεγγύης, αλίμονο όλοι είμαστε θετικοί σε αυτό, αλλά δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιος γενικός προγραμματισμός στο τι θα γίνουν αυτοί οι άνθρωποι, αν υπάρχει μελέτη στο πως θα απορροφηθούν. Ειδικά στην Ήπειρο όπου αυτή τη στιγμή παρουσιάζεται ένα τρομερό δημογραφικό πρόβλημα, γήρανσης του πληθυσμού, μείωσης του πληθυσμού και ταυτόχρονα σε σχέση με πέρυσι από νούμερα του ΟΑΕΔ έχουμε 4.000 περισσότερους ανέργους στην περιοχή της Ηπείρου από 11/2019 ως 11/2020. Όλα αυτά κάνουν ένα εκρηκτικό μείγμα που δεν νομίζω ότι θέτει καλές βάσεις για να υποδεχθούμε αυτές τις δομές.

Β.Ν: Αν αυτοπροσδιοριζόσασταν σε αυτή τη φάση πολιτικά που αυτοπροσδιορίζεστε; Σας γνωρίζει ο κόσμος πολιτικά, υπήρξατε στον χώρο της ΝΔ, δεν ήσασταν υποψήφιος τελικά  βουλευτής με την ΝΔ όπως είχαν δεσμευτεί σε εσάς κάποιοι από το κέντρο. Είναι έτσι;

Λ.Γ: Εντάξει δεν είχα εγώ το μαχαίρι και το καρπούζι σε αυτή την περίπτωση, Είναι αποφάσεις κεντρικές και κρίνετε ο καθένας από το αποτέλεσμα. Θεωρώ ότι το τελικό αποτέλεσμα των Ιωαννίνων έδειξε αποδοκιμασία για τις επιλογές των προσώπων του ψηφοδελτίου, και μιλάω για το αντρικό κομμάτι όχι το γυναικείο ποσοστό που πήρε η ΝΔ στην περιοχή. Από εκεί και πέρα στον αυτοπροσδιορισμό μου σίγουρα είμαι φιλελεύθερος, σίγουρα πιστεύω σε μια φιλελεύθερη οικονομία, σε μία εφαρμογή ιδιωτικο-οικονομικών κριτηρίων λειτουργίας στο δημόσιο τομέα. Εύχομαι και ελπίζω να πετύχει αυτή η κυβέρνηση, την υποστήριξη πολύ, σίγουρα είμαστε εδώ για να βελτιώνουμε την κατάσταση και να λέμε τα κακώς κείμενα. Δεν είχαμε προσδοκίες από το ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ, ήταν δεδομένο ότι θα αποτύγχαναν, περιμένουμε να δούμε και καλύτερη διακυβέρνηση από την ΝΔ γιατί προσωπικά αυτή τη στιγμή βλέπω αρκετά «φάουλ», ψάχνω να βρω για ίχνη αξιοκρατίας και σωστές επιλογές και εδώ είμαστε για να λέμε τα κακώς κείμενα και να βελτιώνουμε. Στον αυτοπροσδιορισμό μου σίγουρα είμαι φιλελεύθερος, δεν αλλάζει αυτό, είμαι οικονομολόγος υπέρ της φιλελεύθερης οικονομίας.

Β.Ν: Είστε κοντά στη ΝΔ η θα μπορούσε να πει κανείς ότι είστε στο ευρύτερο κέντρο ως φιλελεύθερος;

Λ.Γ: Νομίζω ότι το κομμάτι του φιλελευθερισμού μπαίνει από το κέντρο ως την κέντρο-δεξιά, αλλάζουν οι προσδιορισμοί αυτοί κατά καιρούς και χρονικά πάρα πολύ. Νομίζω ότι είμαι υπέρ του κοινωνικού φιλελευθερισμού.

Β.Ν: Είπατε ότι τα πρόσωπα που επελέγησαν, οι άντρες υποψήφιοι, προκάλεσαν το δυσμενές αποτέλεσμα στην ΝΔ στο νομό Ιωαννίνων. Μιλάτε για συγκεκριμένα πρόσωπα; Φυσικά δεν μιλάτε για τον Κώστα Τασούλα, είναι λογικό ήταν βουλευτής θα ήταν ξανά υποψήφιος. Έτσι δεν είναι;

Λ.Γ: Είναι τεράστιο bonus να δίνεται σε κάποιον που είναι υποψήφιος ενώ άλλοι άνθρωποι έχουν μόνο 18 μέρες προεκλογική περίοδο. Καθυστέρησε πάρα πολύ ο Μητσοτάκης να ανακοινώσει ψηφοδέλτια. Στις 10/01/2019 είχε πει ότι θα ανακοίνωνε τα ψηφοδέλτια και δεν το έκανε και ανακοινώθηκαν τελευταία μέρα. Έχω μάθει να λέω τα πράγματα ως έχουν, νομίζω η περιοχή ήθελε μία αναζωογόνηση. Δυστυχώς βλέπω ότι οι βουλευτές και ο περιφερειάρχης είναι ακριβώς οι ίδιοι που είχαμε πριν 20 χρόνια έχει κάνει 4 και πάμε για 5η θητεία. Δεν πρόκειται να αλλάξουν έτσι τα πράγματα. Η χώρα χρεοκόπησε το 2010 και έχουν έρθει 10 χρόνια ύφεσης. Νομίζω χρειαζόταν ένα διαφορετικό μείγμα πολιτικής και διαφορετικοί άνθρωποι θα έφερναν αυτό το  διαφορετικό μείγμα πολιτικής. Δεν μπορούμε να περιμένουμε διαφορετικό φαγητό με την ίδια συνταγή.

Β.Ν: Τώρα μιλάτε για όλους συνολικά Κώστα Τασούλα και Σταύρο Καλογιάννη; Για τον Αμιρά τι λέτε;

Λ.Γ: Νομίζω ότι και η επιλογή του κ. Αμιρά είναι προσβλητική για την περιοχή και το ανθρώπινο δυναμικό της περιοχής. Είναι μία περιοχή που δεν πονάει στο να έρθει κάποιος εκτός περιοχής. Έχει ένα πανεπιστήμιο, έχει δύο πολύ δυνατά νοσοκομεία, έχει επιχειρηματικό και ακαδημαϊκό κόσμο, από πολλούς διαφορετικούς κόσμους και πάρα πολύ αξιόλογους. Δεν είχαμε καμία ανάγκη να μας έρθουν, ας μην ήμουν εγώ αλλά θα μπορούσαν να είχαν γίνει πολύ καλύτερες επιλογές.

Β.Ν: Μιλάτε για όλους λοιπόν, και για τους παλιότερους και για τον Αμιρά;

Λ.Γ: Ναι νομίζω ότι ήταν ένα ψηφοδέλτιο που επιλέχθηκε κοινοβουλευτική ομάδα. Δεν ήταν ένα ψηφοδέλτιο που είχε κριτήριο το να δούμε κάτι καινούργιο στην περιοχή. θεωρώ ότι οι παλιοί είχαν ολοκληρώσει τον κύκλο τους. Είμαι υπέρ των δυο θητειών, πέρα από τις δύο θητείες τείνει προς τον καθεστωτισμό. Στην Ήπειρο δυστυχώς αυτή τη στιγμή έχουμε καθεστώς σε αυτό το επίπεδο και δεν δίνετε χώρος σε νέες ιδέες και ανθρώπους να αναδειχθούν και να βελτιώσουν ή να αλλάξουν τα πράγματα.

Β.Ν: Θα τα λέγατε αυτά αν ήσασταν στο ψηφοδέλτιο; Θα σας πείραζε η συνύπαρξη μαζί τους αν ήσασταν στο ψηφοδέλτιο;

Λ.Γ: Αν ήμουν πάει να πει ότι δεν θα ίσχυε αυτό το πράγμα. Αν ήμουν νομίζω ότι θα αποδεικνυόταν ότι η πρόθεση του κόσμου θα συμφωνούσε με αυτά που λέω. 

Β.Ν: Με την έννοια ότι οι επιλογές του κόσμου θα ήταν υπέρ σας λέτε.

Λ.Γ: Θα ήταν διαφορετικές και θα ήταν και υψηλότερα τα ποσοστά κατά την γνώμη μου. Νομίζω δεν ενδιαφέρει τώρα τον κόσμο, ότι έγινε, έγινε και εγώ προσωπικά κράτησα μία στάση και όλο αυτό το διάστημα δεν είπα κάτι για να μην κάνω ζημιά. Ήταν επιτακτική η ανάγκη να απομακρυνθεί ο ΣΥΡΙΖΑ από την εξουσία και είμαστε εδώ να βοηθήσουμε αυτή την κυβέρνηση να πετύχει προς όφελος των πολιτών απλά καταγράφουμε πως και με αυτά που βλέπουμε με την έλλειψη αξιοκρατίας και σε άλλα  επίπεδα όπως οι επιλογές  διοικητών νοσοκομείων, υγειονομικών περιφερειών, γενικών γραμματέων, νωρίτερα στις επιλογές που έγιναν και στη τοπική αυτοδιοίκηση. Δεν είναι καλά δείγματα αυτά κατά την γνώμη μου και να σας πω ότι το εισπράττω πάρα πολύ γιατί είμαι στην κοινωνία και στην επιχειρηματικότητα. Αυτή τη στιγμή αυτά είναι τα μηνύματα που παίρνω από την κοινωνία και δυστυχώς παίρνω μηνύματα απογοήτευσης. Υπήρξαν προσδοκίες, όχι όπως στο παρελθόν από τον νυν πρωθυπουργό όπως θα σκίσω τα μνημόνια, τον ΕΝΦΙΑ, αλλά υπήρχαν προσδοκίες ότι θα επιστρέψουμε στη λογική και σε μία καλύτερη διακυβέρνηση, σε ένα σύγχρονο μοντέλο διοίκησης, στην αξιοποίηση ανθρώπων από τον επιχειρηματικό κόσμο, νέους. Δεν το βλέπουμε αυτό κατά τη γνώμη μου, βλέπουμε φουσκωμένα βιογραφικά και λείπει η ουσία στη διοίκηση του κράτους και στην διοίκηση οργανισμών. Πιθανώς η προκύπτουν ή θα προκύψουν προβλήματα.

Β.Ν: Δεν υπάρχει πολιτική αντίληψη σε πολλά στελέχη εκτιμάτε; Υπάρχουν τυπικά βιογραφικά και όχι ουσιαστικά προσόντα; Και από την άλλη υπάρχει και μία παλαιοκομματική διάθεση του Μητσοτάκη στις επιλογές;

Λ.Γ: Νομίζω περισσότερο ισχύει το 2ο ότι υπάρχει και μία παλαιοκομματική διάθεση, έγινε ένα λάθος στην αντίληψη της κατάστασης. Ο κόσμος ψήφισε πρωταρχικά για να φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ και ήταν σίγουρη η νίκη ωστόσο ήταν καβάλα στο άλογο και δεν χρησιμοποίησαν τα σωστά στοιχεία από την κοινωνία και τους ανθρώπους και πήγαν πίσω στο παλαιοκομματικό σύστημα. Πολλοί μπορεί να διαφωνήσουν εγώ οφείλω να καταθέσω την άποψή μου και τα βιώματά μου.

Β.Ν: Αυτό που λέτε αφορά και το νοσοκομείο «Χατζηκώστα»;

Λ.Γ: Δεν θέλω να μιλήσω εξειδικευμένα. Στο νοσοκομείο «Χατζηκώστα» έγινε μία επιλογή, είναι ένας άνθρωπος με εμπειρία που νομίζω ότι θα τα πάει καλά.

Β.Ν: Πως τα πάει η κυβέρνηση Μητσοτάκη 7 μήνες τώρα στην οικονομία; Πως έχουν καλυτερεύσει τα πράγματα; Από την κυβέρνηση βλέπουμε προσπαθούν και καλυτερεύουν μέρα με τη μέρα την πραγματικότητα. Τι λέτε εσείς;

Λ.Γ: Είναι δύσκολο, είναι ένας πολύ ανηφορικός δρόμος. Το έργο της κυβέρνησης δεν ήταν το ευκολότερο, από τις 8 Ιουλίου που ανέλαβε την διακυβέρνηση έκανε πράγματα που έπρεπε να γίνουν και είχαν καθυστερήσει όπως π.χ οι 120 δόσεις και εξαιρετικά έκανε καθώς εκατομμύρια κόσμος είναι για αυτή τη ρύθμιση ωστόσο πραγματικό χρήμα στην κοινωνία δεν έχει υπάρξει ακόμα. Θεωρώ πως πρέπει να παρθούν πολύ γενναίες αποφάσεις και πολύ δυνατά μέτρα να ξανά τονιστεί η οικονομία και ιδιαίτερα σε ανθρώπους και επιχειρήσεις που άντεξαν και κράτησαν το ΑΦΜ τους τα τελευταία 10 χρόνια ή και κίνητρα η κάποια άφεση στην πληρωμή των ρυθμίσεων, δανείων που υπάρχουν για να μπορέσει να επαναπροωθηθεί. Κοιτούσα πριν από λίγο τον ελάχιστο μισθό στην ΕΕ, Η Ιρλανδία έχει τον υψηλότερο κατώτατο μισθό και να σας θυμίσω πως πριν 10 χρόνια ήταν στην ίδια κατάσταση με εμάς. Λύσεις υπάρχουν αρκεί να υπάρχει θέληση και σωστή προσέγγιση των πραγμάτων και εφαρμογή σωστής διοίκησης.

Β.Ν: Γιατί δεν εφαρμόζεται σωστή διακυβέρνηση; Υπάρχει ανικανότητα; Γιατί η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν τα καταφέρνει;

Λ.Γ: Δεν είναι ότι δεν τα καταφέρνει. Υπάρχουν και τομείς που τα έχει καταφέρει καλά. Είναι πολυπαραγοντικό, κάνει προσπάθειες να έρθουν επενδύσεις στη χώρα αλλά αργούν να καρποφορήσουν αυτές οι κινήσεις. Θα χρειαστεί 1,5 χρόνος στην καλύτερη των περιπτώσεων για να δούμε αποτέλεσμα. Δυστυχώς οι δείκτες της ανεργίας, ανεβαίνουν, οι εξαγωγές έχουν πέσει, οι επιχειρήσεις είναι αρκετά ζορισμένες και η ρευστότητα είναι πεσμένη. Χρειάζεται σίγουρα πολύ μεγαλύτερες τομές, όπως είναι ο περιορισμός της φορολογίας. Με αυτή τη φορολογία, δεν υπάρχει περίπτωση να ορθοποδήσει.

Β.Ν: Γιατί δεν γίνονται βαθύτερες τομές; Είναι ανικανότητα ή είναι κάτι άλλο;

Λ.Γ: Δεν το γνωρίζω, δεν θα το έλεγα ανικανότητα. Σίγουρα υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί, μην ξεχνάμε ότι έχουμε δεσμεύσεις ως προς τους τρίτους έξω. Υπάρχει το δημοσιονομικό περιθώριο, ψηφίσαμε μια φιλελεύθερη κυβέρνηση, αυτό πιστέψαμε τουλάχιστον και θέλουμε να δούμε ότι είναι διαφορετική από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και να μην είναι τόσο υπέρ της κρατικοδίαιτης οικονομίας. 

Β.Ν: Είναι τους πρώτους 7 μήνες η κυβέρνηση Μητσοτάκη φιλελεύθερη ή είναι κάτι άλλο;

Λ.Γ: Υπάρχουν σημεία που δείχνουν καλή κατεύθυνση αλλά υπάρχει δυνατότητα βελτίωσης.

Β.Ν: Μετά τον Απρίλη θα έχουμε πλειστηριασμούς σε όσους δεν προστατεύονται από το Πλαίσιο προστασίας και πιθανότατα να δουν την 1η τους κατοικία να χάνεται. Αυτό από μόνο του είναι μία τραγωδία καθώς υπάρχουν άνθρωποι που την περίοδο κρίσης έχασαν την δουλειά τους και δεν μπορούν να πληρώσουν. Τι θα συμβεί εδώ;

 Λ.Γ: Είναι ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα, είναι σε διαδικασία παρασκευής ενός νομοθετικού πλαισίου για να μπορέσει να μπει κάποιος σε κάποιο πτωχευτικό κώδικα. Δεν ξέρω τις λεπτομέρειες, γιατί δεν έχει βγει ακόμη, σίγουρα είναι μία ακόμα καυτή πατάτα. Το πρόβλημα είναι υπαρκτό και πολύ μεγάλο. Θα πρέπει να προστατευτεί η 1η κατοικία και κυρίως για τους ανθρώπους που δεν το έκαναν εσκεμμένα, δεν ήταν στρατηγικοί κακοπληρωτές. Πρέπει να συνυπολογίσει το κράτος ότι ο κόσμος ζορίστηκε πάρα πολύ, ότι αναγκάστηκε να κάνει πάρα πολλούς περιορισμούς. Σε άλλα νούμερα που κοιτούσα σήμερα η Γαλλία έχει διπλάσιο κατώτατο μισθό από ότι η Ελλάδα σήμερα, ενώ την ίδια ώρα είναι φθηνότερα τα πρώτα είδη ανάγκης (φθηνότερο ψωμί, βενζίνη), τα πάντα είναι φθηνότερα από την Ελλάδα  και κάποια στιγμή πρέπει να το δούμε αυτό το πράγμα. 

Β.Ν: Ποιες  είναι οι τομές που πρέπει να γίνουν άμεσα, που πρέπει και μπορούν να γίνουν άμεσα στο πλαίσιο που ζούμε και κινούμαστε ως χώρα;     

Λ.Γ:  Οπωσδήποτε μείωση της φορολογίας, άμεσης και έμμεσης φορολογίας. Δραστική μείωση της φορολογίας, βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, μείωση της γραφειοκρατίας, μείωση όλου του φορολογικού πλαισίου είναι τα βασικά. Σίγουρα εξωστρέφεια, η χώρα είναι πολύ πλούσια και πρέπει στη ουσία να αξιοποιήσει τους πόρους που έχει, και νομίζω ότι δεν γίνεται με κάποια μέτρα που βλέπω, για επιστροφή από το εξωτερικό, brain gain. Νομίζω για κάθε νέο παιδί, 2000 νομίζω είναι αστείες ενέσεις σε έναν πολύ βαριά ασθενή.

 

Β.Ν:  Γιατί ο Μητσοτάκης δεν προχωρά σε βαθύτερες τομές εκτιμάτε;

Λ.Γ:   Χρειάζεται και αυτός τον χρόνο του να δει ακριβώς τι γίνεται.

Β.Ν:  Ποιες είναι οι παθογένειες αυτής της κυβέρνησης; Πέρα από την αντικειμενικότητα και τα προβλήματα και την πραγματικότητα που πρέπει να  συγκρουστεί μία κυβέρνηση και να λύσει προβλήματα, είπατε κάποια πράγματα στην αρχή για την επιλογή προσωπικού αλλά ποιες είναι οι παθογένειες της κυβέρνησης Μητσοτάκη και του ίδιου του πρωθυπουργού;

Λ.Γ: Νομίζω πρέπει να αφουγκραστεί καλύτερα την κοινωνία και όχι τα παραδοσιακά κομματικά στελέχη και τους εκλεγμένους αυτοδιοικητικούς, αυτούς που είναι χρόνια, βλέπουμε τα ίδια παλιά πρόσωπα κα δεν βλέπουμε διόρθωση σε αυτό το πράγμα. Νομίζω πρέπει να δει καλύτερα το τι γίνεται στην κοινωνία, και σε όλα τα επίπεδα, όχι μόνο σε ανθρώπινο δυναμικό. Ποια είναι τα πραγματικά προβλήματα της κάθε μικρής οικονομίας, είτε είναι οικογένεια είτε είναι επιχείρηση, είτε είναι ένας δήμος ή  μία περιοχή και πρέπει να σταθούμε πιο κοντά σε αυτά τα προβλήματα. Πρέπει να περάσουμε από την φαμφάρα στην ουσία. Έληξε η περίοδος χάριτος που διήρκησε και αρκετά και το ποτήρι ξεχειλίζει και ο κόσμος εκτιμώ, θα αρχίσει να αρχίσει να μην συγχωρεί τα οποιαδήποτε λάθη, που δεν είναι και λίγα.

 Β.Ν: Ποια ήταν τα σημαντικότερα λάθη; Ένα, δύο σημαντικότερα λάθη αυτούς τους 7 μήνες.

Λ.Γ:  Επικοινωνιακά θέλω να πω και κάτι άλλο, είπα πως σε πολλά θέματα αυτή η κυβέρνηση είναι καλή, επικοινωνιακά το χειρίζεται αρκετά σωστά. Με το που θα συμβεί κάτι έχουν γρήγορα αντανακλαστικά και αντιδράσεις. Αν πω κάποια λάθη δεν είναι ιεραρχημένα σωστά. Νομίζω τα σημαντικότερα προβλήματα αν θα ιεραρχούσα θα ήταν της οικονομίας κατά την γνώμη μου. Ο κόσμος εξακολουθεί να ζορίζεται και δεν βλέπει βελτίωση στην οικονομία του, εκεί είναι το κυρίαρχο. Σίγουρα είναι το μεταναστευτικό, σίγουρα είναι οι σχέσεις, η εξωτερική πολιτική, η υγεία. Ένας τομέας που τον έχουν αμελήσει πάρα πολύ, επειδή έχω την εμπειρία ως οικονομολόγος της υγείας θεωρώ πως είναι μία μέτρια διαχείριση του υπουργείου υγείας.    

Β.Ν: Να εστιάσουμε λίγο σε αυτό; Καθώς γνωρίζετε καλύτερα από τους περισσότερους την εικόνα της δημόσιας υγείας;

Λ.Γ:  Δεν υπάρχει προγραμματισμός, δεν υπάρχει στρατηγικό σχέδιο, δεν γίνονται τομές δεν βλέπουμε αλλαγές.

  Β.Ν: Ήταν καλύτερη η διαχείριση της δημόσιας υγείας από τους υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ;

Λ.Γ:  O ΣΥΡΙΖΑ απλά κάλυπτε τα προβλήματα, ούτε αυτός έκανε κάτι αλλά δεν του έβγαιναν προς τα έξω. Ό κόσμος έχει προσδοκία από αυτή την κυβέρνηση, δεν αντέχει άλλο μετά από 10 χρόνια ύφεσης να ξανά ζήσουμε τα ίδια πράγματα. Τα νοσοκομεία έχουν κουραστεί, το προσωπικό έχει κουραστεί, έχουν γεράσει έχει φύγει πολύς κόσμος, δεν υπάρχουν ποιοτικές προσλήψεις και πέφτει το βάρος στους υφιστάμενους. Δεν είδαμε καμία κυβέρνηση που θα λέει θα αλλάξω το χάρτη της υγείας. Από το 1985 έχουμε αυτό το χάρτη υγείας, δεν είδα μία κυβέρνηση να λέει έχουμε πρόβλημα στην πρωτοβάθμια. Τι γίνεται με τα κέντρα υγείας, λειτουργούν; Δυστυχώς το είδαμε και με τις τοποθετήσεις διοικητών, επειδή ο μόνος μου θεσμικός ρόλος (σας είπα πριν δεν έχω θεσμικό ρόλο), έχω όμως έναν που δεν έχει να κάνει με την πολιτική. Είμαι στο Δ.Σ. των managers της υγείας σε εθνικό επίπεδο και γνωρίζω την ανθρωπογεωγραφία. Δυστυχώς οι επιλογές ανά την Ελλάδα ήταν σοκαριστικές στην επιλογή προσώπων διοίκησης τόσο μεγάλων οργανισμών, σίγουρα υπήρχαν λίγες μεμονωμένες καλές περιπτώσεις αλλά δεν μπορεί ένας δάσκαλος να διοικεί ένα πανεπιστημιακό νοσοκομείο εν έτει 2020 με τόσους νέους ανθρώπους ή ενώ στα 67 πρέπει να βγεις σε σύνταξη, και δεν το λέω ρατσιστικά στα 67-70 να τον κάνεις διοικητή υγειονομικής περιφέρειας.  

 Β.Ν: Μιλάτε και για τον κ. Πατέρα εδώ, δεν αξιοποιήθηκαν καθόλου ή αξιοποιήθηκαν σε πολύ μικρό βαθμό τα στελέχη του  μητρώου στελεχών που δημιούργησε ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης;

Λ.Γ:  Ελάχιστα και σε πολύ μικρό βαθμό, ήταν συγκυριακά για να καλύψουν κενά που δεν υπήρχε προσδοκία να κερδίσουν τουλάχιστον για το κομμάτι της εκλογής. Είχαν ελάχιστες πιθανότητες να εκλεγούν όσοι αξιοποιήθηκαν. Πολλοί λίγο αξιοποιήθηκαν και τους δόθηκε πολύ λίγος χρόνος. Μην ξεχνάμε ότι ο κ. Μητσοτάκης είχε κάνει στην αρχή προ του μητρώου στελεχών, μητρώο εμπειρογνωμόνων μόνο επικοινωνιακά και ήμουν και από τους πρώτους 15 σε εθνικό επίπεδο και ανακοινώθηκα από μητρώο στελεχών, στους 15 ζήτημα, δηλαδή, να πάμε στους 135 που υποτίθεται αξιολογήθηκαν, αξιοποιήθηκαν ελάχιστοι. Υπάρχει τρομερή απογοήτευση και υπάρχει η αίσθηση ότι χρησιμοποιήθηκαν επικοινωνιακά και όταν ήρθε η ώρα ούτε καν τους  ενημέρωσαν.

 Β.Ν: Πάμε τώρα στο χώρο του ποδοσφαίρου, έχετε ασχοληθεί με το ποδόσφαιρο με επιτυχία ως ποδοσφαιριστής από εκεί και πέρα ως παράγοντας αξιολογείστε ακόμα από τους ανθρώπους που σας γνωρίζουν. Θέλω όμως να πάμε στην ουσία του ζητήματος. Το ελληνικό ποδόσφαιρο παρουσιάζει μεγάλες παθογένειες. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Λευτέρης Αυγενάκης  μπήκαν μέσα στο γήπεδο και έβαλαν «αυτογκόλ». Κατάφεραν να τους καταγγέλλουν και οι βόρειοι και οι νότιοι και οι παοκτζηδες και οι ολυμπιακοί και ο Σαββίδης και ο Μαρινάκης στο τέλος. Πως ήταν η διαχείριση η πολιτική;    

Λ.Γ:  Νομίζω δεν είναι πρώτη προτεραιότητα του κόσμου τι γίνεται με το ποδόσφαιρο, είναι ενδεικτικό όμως γιατί δείχνει πως διαχειρίζεται μία κυβέρνηση τα διάφορα θέματα. Θα συμφωνήσω ότι δεν ήταν η βέλτιστη διαχείριση, έγιναν φάουλ και μπήκαν «αυτογκόλ» και στις δύο μεριές.  Ελπίζω να διορθωθεί η κατάσταση τώρα, είναι ένας χώρος ο οποίος, νομίζω τα θυμάστε γιατί τα ζήσατε αρκετά κοντά τότε σε μικρότερο επίπεδο, τι είχαμε αντιμετωπίσει με μία τοπική ομάδα που προσπαθούσαμε να ανέβουμε κατηγορία με το «Βελισσάριο». Κατακτήσαμε 3 πρωταθλήματα, και δεν μπορούσαμε να ανέβουμε γιατί ήταν ελεγχόμενο το σύστημα και μας εμπόδιζαν εξωτερικοί παράγοντες.

Β.Ν: Για να δούμε πως ήταν η πολιτική διαχείριση;   

Λ.Γ:  Χρειάζεται πυγμή, και η πολιτική είναι και ισορροπίες, αυτή τη στιγμή αυτό έκριναν αυτό έκαναν. Δεν μπορώ να το σχολιάσω αυτό. Σίγουρα, δεν νομίζω ότι ήταν η βέλτιστη λύση. Ελπίζω να το διορθώσουμε στην πορεία.

Β.Ν: Αν γίνουν εκλογές μέσα στο 2020, καταρχάς πιστεύετε ότι μπορεί να γίνουν εκλογές το 2020;          

Λ.Γ:  Όχι δεν το νομίζω.

Β.Ν: Εάν παρόλα αυτά γίνουν θα ψηφίσετε ΝΔ ξανά; 

Λ.Γ:  Ζούμε σε ένα πολύ δυναμικό και ρευστό περιβάλλον, δεν μπορώ να πάω κάπου αλλού, εννοώ δεν μπορώ να ψηφίσω αριστερά, το έχω δηλώσει. Είναι διαφορετική ιδεολογία, δεν είναι τα πιστεύω μου. Εκλογές θα γίνουν μόνο αν υπάρξει εσωτερικό θέμα στη ΝΔ που δεν βλέπω ότι υπάρχει για την ώρα.

 Β.Ν: Ο Σαμαράς μπορεί να δημιουργήσει θέμα; Γιατί ο Σαμαράς έριξε τον πατέρα του Κυριάκου Μητσοτάκη και τώρα προσπαθεί να κάνει το ίδιο, δεν ξέρω αν θα τα καταφέρει αλλά προσπαθεί να διαφοροποιηθεί με κάθε ευκαιρία. Επειδή δεν έγινε επίτροπος, επειδή δεν έγινε πρόεδρος βάλλεται εναντίον της επίσημης θέσης που εκφράζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης ή έχετε διαφορετική άποψη;

  Λ.Γ: Η άποψη μου για τον κ. Σαμαρά ήταν πως ήταν ένας εξαιρετικός πρωθυπουργός σε πολύ δύσκολες συγκυρίες για τη χώρα το 2013-2015 δούλεψε πάρα πολύ σκληρά και η ιστορία θα αποδείξει ότι ήταν από τους καλύτερους πρωθυπουργούς της χώρας της τελευταίας 20ετίας.

 Β.Ν: Μπορεί να προχωρήσει σε διάσπαση ο Σαμαράς μεσοπρόθεσμα;

Λ.Γ: Κάθε κόμμα εξουσίας έχει διαφορετικές τάσεις, εγώ είμαι φιλελεύθερος, όπως η ΝΔ έτσι και ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν διαφορετικές συνιστώσες. Και εγώ σας εκφράζω δυσαρέσκεια στις επιλογές.

Β.Ν: Μπορεί αυτό να γίνει ομαδοποιημένο, δυσαρεστημένων που μπορεί να συμμετάσχετε και εσείς;

 Λ.Γ: Πολύ πιθανό, πράγματι αν δεν ακούγονται όλοι και βλέπουμε ότι είναι μια στενή ομάδα διοίκησης , είναι αναπόφευκτο.

Β.Ν: Που θα είναι το μεγάλο crush για την κυβέρνηση Μητσοτάκη το επόμενο διάστημα;

Λ.Γ: Κάθε κυβέρνηση έρχεται αντιμέτωπη με την πραγματικότητα. Είναι τελείως διαφορετικά όταν είναι κάποιος στην αντιπολίτευση ή όταν είναι έξω από έναν οργανισμό και είναι τελείως διαφορετικά όταν τα προβλήματα και οι βόμβες σκάνε στα χέρια του. Το οικονομικό είναι το πρόβλημα και το κύριο ζήτημα.

Β.Ν: Από την άλλη πως βλέπετε την προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να οικοδομήσει μια προοδευτική συμμαχία μια πράσινη συμμαχία, δεν ξέρω αν αλλάξετε όνομα μπορεί να γίνει δημοψήφισμα για αυτό;

Λ.Γ: Δεν είμαι κατάλληλος να σας πω για το ΣΥΡΙΖΑ απλά θα σας πω ότι ο κόσμος ψηφίζει τιμωρητικά και όχι δημιουργικά στην Ελλάδα Δεν νομίζω ότι μπορεί να πείσει ο ΣΥΡΙΖΑ με αυτά που έκανε τα τελευταία 5 χρόνια ειδικά την κρίσιμη μάζα του κέντρου η οποία διαμορφώνει κυβερνήσεις. Νομίζω ότι κάθισαν πάρα πολύ στην εξουσία 4,5 χρόνια. Θα έπρεπε να καθίσουν λιγότερο ώστε να μπορέσουν να το γυρίσουν νωρίτερα. Στο μόνο που μπορούν να ελπίζουν είναι όχι ότι θα πείσουν τον κόσμο αλλά στην φθορά της κυβέρνησης. Δεν μπορεί ο κ. Τσίπρας να συσπειρώσει τον κέντρο αριστερό κόσμο, προοδευτικό*, όπως θέλουν να αποκαλούνται, νομίζω όλοι είμαστε προοδευτικοί.

Β.Ν: Μπορεί όμως από την άλλη ο Μητσοτάκης να έχει μια καθοδική πορεία η έντονη φθορά.

Λ.Γ: Σίγουρα θα υπάρξει φθορά και μην ξεχνάμε ότι όλα τα μέσα στηρίζουν το κυβερνητικό έργο, τελειώνει όμως η περίοδος χάριτος και ο κ. Μητσοτάκης είναι μόνος του αυτή τη στιγμή. Δεν υπάρχει αντιπολίτευση.

Β.Ν: Από την άλλη το κίνημα αλλαγής θα υπάρχει το επόμενο διάστημα αν κάνετε μία πρόγνωση πολιτική;

Λ.Γ: Δεν είμαι ο καταλληλότερος στο να κάνω πολιτικές προβλέψεις για άλλους χώρους, θα πω μόνο ότι τα κόμματα χρειάζονται διαδικασίες, όπως ο κ. Μητσοτάκης είχε πει πως θα κάνει διαδικασίες για τους υποψήφιους βουλευτές και δεν το έκανε. Για να αναγεννηθούν τα κόμματα χρειάζεται να έχουν την νομιμοποίηση του κόσμου και να έχουν τους καλύτερους. Δεν υπάρχει εσωκομματική δημοκρατία, και όσο το ΚΙΝΑΛ έχει αυτή την ηγεσία και δεν βρίσκει άλλες λύσεις δεν θα καταφέρει να πείσει τον κόσμο.

Β.Ν: Κρατώ από αυτά που είπατε ότι αν εξελιχθούν τα πράγματα όπως εξελίσσονται, πιθανών να δημιουργηθεί ένας σχηματισμός από το σημερινό σώμα της ΝΔ στον οποίο εσείς θα θέλατε να συμμετάσχετε.

 Λ.Γ: Όχι δεν είπα τέτοιο πράγμα, είπα ότι μακάρι αυτή η κυβέρνηση να πάει καλά και να εκπροσωπούνται όλες οι τάσεις μέσα σε αυτό το χώρο. Αν αυτή η κυβέρνηση δεν ακούει και είναι ένα κλειστό κλαμπ παρεοκρατικό, όπως πιθανών είναι ως τώρα, και απόλυτα βουλευτικοκεντρικό και επίσης αυτοδιοικητοκεντρικό, νομίζω ότι είναι αναμενόμενο μετά να διαμορφωθούν διάφορες τάσεις.   

εγγραφή στο Newsletter