Αναλυτικά το κείμενο της συνέντευξης
Β.Σ: Θα σχολιάσουμε την πολιτική επικαιρότητα με τον κ. Λάμπρο Γεωργόπουλος από τη Νέα Δημοκρατία. Τελειώσαμε με τις αυτοδιοικητικές, θα τα σχολιάσουμε όλα παρόλο που ο πρωθυπουργός, για το ξεκινήσουμε με αυτό, γιατί υπάρχουν και διάφορες φήμες, παρόλο που ο πρωθυπουργός είχε δεσμευτεί το βράδυ της προηγούμενης Κυριακής ότι αμέσως μετά το δεύτερο γύρο θα πάει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, δεν πήγε. Οι πληροφορίες μου λένε ότι σκέφτεται να πάει την επόμενη εβδομάδα.
Λ.Γ: Μεταβάλει συνέχεια την ημερομηνία. Νομίζω το είναι ένας άνθρωπος, ο οποίος έχει δείξει ότι το θράσος είναι απύθμενο και το να γυρίσει κάτι που λέει, δεν το έχει σε τίποτα. Το έχουμε δει άλλωστε όλα αυτά 4.5 χρόνια διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ με όποιους συγκυβέρνησε, είτε είναι ΑΝΕΛ, είτε είναι ΠΟΤΑΜΙ, είτε αυτόνομοι. Ακόμη και σε μέρα εκλογών, μετά από μία τέτοια συντριπτική κατά τη γνώμη μου, σαφές πολιτικό μήνυμα, αλλαγής κατεύθυνσης, στο διάγγελμα που εξήγγειλε το βράδυ των εκλογών είπε ότι χθες, φυσιολογικά θα πήγαινε, στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Δεν ξέρω, δεν μπορώ να μπω στο μυαλό αυτού του ανθρώπου, όχι μόνο τώρα αλλά τα τελευταία χρόνια, και νομίζω ότι είναι ένας από τους λόγους σου, η μη τήρηση αυτών που λέει, ένας από τους λόγους που κατάφερε αυτό το αποτέλεσμα. Νομίζω ότι σύντομα οπότε κάνει τις εκλογές, είτε θα είναι 30 Ιουνίου, νομίζω δεν προλαβαίνουμε τώρα, 7 Ιουλίου όπως έχει ειπωθεί, νομίζω ότι θα είναι παρελθόν από την ηγεσία της χώρα
Β.Σ: Πάντως η Νέα Δημοκρατία δεν είναι έτοιμη ακόμη, δεν ανακοίνωσε ψηφοδέλτιο που θα έπρεπε σήμερα να ανακοινώσει ψηφοδέλτια. Τι άλλο περιμένει αφού λογικά θα γίνουν οι εκλογές;
Λ.Γ: Ας μη βασιστούμε στις φήμες, είναι ένα κόμμα που είναι έτοιμο για την εξουσία, έχει αποδείξει ότι είναι έτοιμο, έχει το πρόγραμμα του, δική μου εκτίμηση είναι ότι υπάρχουνε οι λίστες, απλά πρέπει να πρώτα να προκηρυχθούν εκλογές. Πώς θα γίνει αν δεν έχουν προκηρυχθεί εκλογές;
Β.Σ: Eντάξει, όσο όμως καθυστερεί η ΝΔ να ανακοινώσει τα ψηφοδέλτια, λειτουργεί εις βάρος των καινούργιων υποψηφίων. Το ξέρει φαντάζομαι αυτό Κυριάκος Μητσοτάκης ότι υπάρχει ένας άνισος αγώνας με τους ήδη εκλεγμένους.
Λ.Γ: Αλίμονο, και μην ξεχνάμε όμως να δώσουμε και μία άλλη παράμετρο, μία άλλη διάσταση ότι μέχρι χθες είχαμε αυτοδιοικητικές εκλογές. Το βάρος ήταν αλλού, ήταν στις εκλογές, στις ευρωεκλογές στην προηγούμενη Κυριακή, συν τις περιφερειακές όπου είχαν δοθεί σαφή χρίσματα στους υποψήφιους και θεωρήθηκαν σωστές επιλογές, κερδίζοντας ουσιαστικά 12 από τις 13 περιφέρειες και αυτή την εβδομάδα υπήρχε ο δεύτερος γύρος των δημοτικών και σε όσους είχανε μείνει από περιφερειακές. Οπότε νομίζω ότι υπήρχε ένα βάρος, φαντάζομαι τώρα δεν νομίζω ότι αφορά βέβαια τον κόσμο πάρα πολύ αυτό, αλλά και στην οργάνωση μιας παράταξης που προετοιμάζεται για πολλαπλές επιλογές.
Β.Σ: Εντάξει τώρα με προκαλείτε να πω ότι τα Γιάννενα ήταν ένας πονοκέφαλος διαρκείας για τον Κυριάκο Μητσοτάκη για δύο λόγους, αφενός κέρδισε εννοείται την περιφέρεια Ηπείρου, δεν κέρδισε όμως τον Δήμο Ιωαννιτών ο Κυριάκος Μητσοτάκης και επιπλέον που είναι ένας μεγάλος δήμος, ο δήμος Ιωαννιτών. Και κέρδισε άλλους δήμους, που τους θεωρούσε σίγουρα χαμένους. Εν πάση περιπτώσει, δεν κέρδισε τον Δήμο Ιωαννιτών και την ίδια ώρα, θέλω να σας πω, ότι η απόσταση σε μία περιοχή που αποτελεί βαρόμετρο για τη Νέα Δημοκρατία όπως είναι τα Ιωάννινα, η απόσταση που χωρίζει τη Νέα Δημοκρατία από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι πάρα πολύ μικρή. Άρα εδώ μιλάμε για κάποιες λάθος τακτικές, κάποιοι θα πρέπει να απολογηθούν για αυτά τα αποτελέσματα, και μέχρι σήμερα δεν είδα την απολογία κανενός. Μαγκιές βλέπω και πήραν τα πανιά μας αέρα αλλά δεν βλέπω μία αυτοκριτική για όλο αυτό που συμβαίνει σαν να περνάει στο ντούκου.
Λ.Γ: Νομίζω ότι υπάρχουν οι κατάλληλοι δέκτες να πάρουν όλες αυτές τις προσλαμβάνουσες που, σωστά αναφέρετε και εσείς, θα δώσω όμως μία άλλη διάσταση ότι στους δήμους δεν είχαν δοθεί ουσιαστικά χρίσματα από την ηγεσία.
Β.Σ: Πως δεν είχαν δοθεί; Mα ήρθε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ευχήθηκε καλή επιτυχία στην κ. Τατιάνα Καλογιάννη.
Λ.Γ: Προφανέστατα υπήρχαν παρατάξεις που είναι κοντά στον χώρο αυτό, στο φιλελεύθερο, στον κεντροδεξιό.
Β.Σ: Δεν ευχήθηκε καλή επιτυχία στον Νίκο Γκόντα, στην Τατιάνα Καλογιάννη ευχήθηκε καλή επιτυχία. Άρα αυτή στήριζε, άρα του βγήκε άνθρακας ο θησαυρός.
Λ.Γ: Πέρα από τις δημοτικές το 33%-30% που καταγράφηκε στα Γιάννενα, πράγματι έχετε δίκιο ότι είναι μία μικρή απόσταση σε σχέση με άλλους νομούς. Ωστόσο, μην παραβλέψουμε το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στα Γιάννενα το 2015 εξέλιξε τέσσερις βουλευτές. Από τη μία έχουμε τέσσερις βουλευτές και από την άλλη έναν βουλευτή. Μην ξεχνάμε ότι το 2015 υπήρχε, δεν είναι μόνο τρεις μονάδες είναι και αυτό που έχει γυρίσει, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θυμάμαι τώρα τα ποσοστά στο Νομό Ιωαννίνων, αλλά νομίζω ότι ήταν τουλάχιστον πέντε μονάδες. Οπότε η δική μου ανάγνωση με 5 + 3 και νομίζω ότι είναι παραπάνω από πέντε μονάδες η διαφορά.
Β.Σ: Πάντως αν είχαμε βουλευτικές εκλογές και τα αποτελέσματα στον Νομό Ιωαννίνων ήταν αυτά που καταγράψαμε τώρα, η Νέα Δημοκρατία δεν θα έβγαζε 4, δεν θα έβγαζε ούτε 3, 2 θα έβγαζε.
Λ.Γ: Πιθανότατα, πιστεύω όμως τα μηνύματα αυτά, που πολύ σωστά τα λέτε, καταγράφονται, επικοινωνούνται και υπάρχουν αυτά τα αντανακλαστικά για να γίνει η κατάλληλη αντίδραση.
Β.Σ: Εγώ δεν είδα κάποια αντίδραση και μάλιστα αν η αντίδραση είναι να φέρει η Νέα Δημοκρατία ξενόφερτους υποψηφίους στα Γιάννενα, τότε πολύ φοβάμαι για το κόμμα σας ότι θα ξαναζήσουμε παλιοκαιρίσιες τακτικές που έχουν καταδικαστεί και πολύ φοβάμαι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης αδειάζει τα ντόπια στελέχη τα οποία είναι αξιόλογα και πάρα πολλά που περιμένουν στη σειρά και θέλει κάποιους άλλους. Γιατί; Για να σώσουν την παρτίδα ή να τους σώσει εκείνος; Για ποιο λόγο συμβαίνουν αυτά; Συμπαθώ πάρα πολύ τον πρώην Ποταμίσιο, τον κύριο Αμιρά, το συμπαθώ πάρα πολύ αλλά δεν νομίζω ότι τα Γιάννενα με τόσα στελέχη έχουν την ανάγκη ξενόφερτων υποψηφίων.
Λ.Γ: Εμένα θα με βρείτε σύμφωνο στα περισσότερα από αυτά που λέτε, και νομίζω όμως ότι δεν θα πρέπει να σταθούμε στις φήμες. Πρέπει να περιμένουμε, να δούμε πως θα εξελιχθεί. Νομίζω ότι όπως και στο ευρωψηφοδέλτιο φάνηκε ότι έγινε μία επιλογή πολύ αξιόλογων ανθρώπων, και το καταγράφει και το τελικό αποτέλεσμα. Τελικώς ο κόσμος ψήφισε το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας. Είμαι μαζί σας το γεγονός ότι πράγματι ο τόπος, δεν είναι ένας μικρός Νομός, είναι ένας Νομός ο οποίος έχει τριτοβάθμια εκπαίδευση, έχει νοσοκομεία, έχει επιχειρηματικότητα, έχει δημόσιες υπηρεσίες, έχει ανθρώπους αξιόλογους, δραστήριους. Έχει ανθρώπους που υποστηρίζουν αυτές τις ιδέες, τις φιλελεύθερες, αν θέλετε έτσι όπως τις βαπτίζω εγώ ιδέες, και νομίζω ότι πράγματι η επιλογή, κατά τη γνώμη μου, θα έπρεπε να γίνει από δω. Δεν νομίζω ότι ο τόπος χωρά γενικότερα αλεξιπτωτιστές και θα είναι καλύτερο για τον τόπο να είναι άνθρωποι που ξέρουν τα πρόβλημα, την ανθρωπογεωγραφία. Γενικώς να είναι κοντά στον κόσμο και στην καθημερινότητα του.
Β.Σ: Ωραία σας ρωτώ λοιπόν ευθέως, αν συμβεί πως θα τα ερμηνεύσετε, ότι με μία ξενόφερτη υποψηφιότητα έρχεται να δυναμώσει το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας τοπικά; ‘Η ότι πρέπει να βγάλει μία υποχρέωση σε έναν άνθρωπο που δεν έχει εκλεγεί στο ευρωψηφοδέλτιο, γιατί ξέρετε τι λάθη έκανε πάντα η Νέα Δημοκρατία; Δεν με νοιάζει αν το έκαναν και άλλα κόμματα, εγώ μιλάω μαζί σας που είστε ο εκπρόσωπός της Νέας Δημοκρατίας. Αποτύγχανε κάποιος υποψήφιος βουλευτής, έλα πάμε να τον βάλουμε τώρα να διοικήσει τον τάδε κρατικό μηχανισμό. Αποτύγχανε οπουδήποτε και έπρεπε δηλαδή, αφού απέτυχε εκεί, δηλαδή στην κρίση του κόσμου, και σε επιλογή του κόσμου, να πετύχει κάπου αλλού που τον έβαζαν με το ζόρι. Δεν καταλαβαίνετε ότι αυτό δημιουργεί πρόβλημα;
Λ.Γ: Mαζί σας και νομίζω ότι ο πρόεδρος, όχι νομίζω, έχω ακούσει τον πρόεδρο του κόμματος να λέει ότι δεν θα υπάρξουν τέτοια φαινόμενα αποτυχόντες δηλαδή βουλευτές να είναι σε θέσεις δημόσιας διοίκησης και μάλιστα ρωτάτε εμένα που νομίζω ότι δεν είναι κρυφό ότι είμαι από τους ενδιαφερόμενους για το βουλευτικό ψηφοδέλτιο και ότι γνωρίζω την επόμενη μέρα δεν θα βρίσκομαι σε κάποια θέση δημόσιας διοίκησης. Ωστόσο νομίζω ότι η κουβέντα σήμερα, ουσιαστικά είμαστε σε μία προεκλογική περίοδο, η Νέα Δημοκρατία έδειξε, έδειξε ο πρόεδρος της, πήρε ένα κόμμα το οποίο ήταν 8 μονάδες πίσω κέρδισε πρώτα την διαδικασία ως αουτσάιντερ, πήρε 8 μονάδες πίσω με μία μετριοπαθή στρατηγική, με μία ήπια προσέγγιση των πραγμάτων, χωρίς να τάξει τίποτα σε κανέναν. Φαίνεται ότι κερδίζει μία ελληνική κοινωνία η οποία έχει ωριμάσει μετά από 10 χρόνια ύφεσης, αναγνωρίζει το ποιος λέει την αλήθεια και πιστεύει την αλήθεια, και νομίζω ότι το διακύβευμα αυτών των εκλογών θα είναι αν θέλουμε να πάμε μπροστά, αν θέλουμε την ανάπτυξη, αν τα ηνία της χώρας πρέπει να περάσουν σε πιο σοβαρά χέρια, σε ανθρώπους που η βάση τους είναι ορθολογισμός και όχι σε αυτό που ζήσαμε τα πέντε τελευταία χρόνια, που δεν ξέρουμε, τι μας ξημερώνει και δεν ξέραμε αν αυτά που ακούμε και είναι αλήθεια ή ψέματα. Όπως ξεκινήσαμε την κουβέντα μας με τον Πρωθυπουργό της χώρας με επίσημο διάγγελμα την βραδιά των εκλογών να λέει θα πάω στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και να μην το κάνει.
Β.Σ: Λοιπόν εγώ μένω στον τρόπο με τον οποίο κερδήθηκαν οι εκλογές, και ακόμη αναρωτιέμαι αν κερδίζει η Νέα Δημοκρατία ή αν χάνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Έχει πολύ μεγάλη διαφορά το ένα με το άλλο θέλω να σας πω.
Λ.Γ: Πράγματι έχει διττή ερμηνεία το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών, προφανέστατα είναι και μία τιμωρία της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, προφανέστατα ο κόσμος εξέφρασε μετά από τέσσερα χρόνια που έχει να ψηφίσει, μην ξεχνάμε ότι είχε να ψηφίσει από το Σεπτέμβρη του 2015, ένα θυμό, βγήκε ένας θυμός, και είναι εμφανές ότι δεν έπιασαν τα μέτρα, οι πολιτικές, να το πω έτσι, του ΣΥΡΙΖΑ. Η κοινωνία πλέον, ο κόσμος βλέπει τι γίνεται, ότι και να του πουν, όσα επιδόματα και να μοιράσουν υπάρχει μία φτωχοποίηση, υπάρχει μία φορολόγηση. Είναι εμφανές το τι συμβαίνει στην κοινωνία, δεν μπορεί κάποιος να κοροϊδέψει τον κόσμο, όταν δεν έχει χρήματα στην τσέπη του, όταν οι λογαριασμοί του είναι μπλοκαρισμένοι, όταν βλέπει πάμπολλα παραδείγματα αλλά πραγματικά δεν θέλω να σταθώ στο τι έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ. Τους ζήσαμε, τους είδαμε, είχαν την ευκαιρία, είχαν χρυσή ευκαιρία καθώς πήραν μία πολύ καλή κατάσταση, άλλο το τι λένε. Στα τέλη του 2014 πήραν μία πάρα πολύ ομαλοποιημένη κατάσταση και είχαν χρυσή ευκαιρία με τεράστια αποδοχή του κόσμου, να υλοποιήσουν το πρόγραμμά τους, και να πάνε τη χώρα μπροστά, να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής όλων μας. Δεν το κάνανε, είχαν το χρόνο τους και τώρα νομίζω ότι ήρθε η ώρα να δούμε κάτι διαφορετικό, να επανέλθουμε στην κανονικότητα και σε τελείως διαφορετικό μοντέλο, μείγμα πολιτικής και μοντέλο διοίκησης και διακυβέρνησης της χώρας με τον κατάλληλο άνθρωπο στην κατάλληλη θέση.
Β.Σ: Επειδή ζούμε στον ίδιο πλανήτη όλοι, από την άλλη πολλοί φοβούνται τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Στις συζητήσεις που γίνονται, τις ακούτε και εσείς, σας τα λένε και σας, τα λένε και σε μας και είναι ένα πεδίο προβληματισμού. Οι δημόσιοι υπάλληλοι: «Ωχ τι πάθει ο Κυριάκος και θα μας απολύσει». Ο ιδιωτικός τομέας: «Θα δουλεύουμε 7 μέρες στα σκλαβάκια, ωχ θα ιδιωτικοποιηθούν τα πάντα, τα σχολεία θα γίνουν ιδιωτικά, θα ξαναμπεί το πεντάευρω». Εσείς το ζήσατε και ως διοικητής αυτό, που εγώ τότε είχα συμφωνήσει. Προτιμώ να δίνω ένα πεντάευρω, που είναι προσιτό σε όλους, και να έχω υπηρεσίες. Εν πάση περιπτώσει, θέλω να πω υπάρχει αυτός ο προβληματισμός, ωχ στο ότι θα έρθει ο Κυριάκος και θα γίνει αυτό.
Λ.Γ: Δεν έχουν να φοβούνται τίποτα, πραγματικά τα exit polls που ο ΣΥΡΙΖΑ αμφισβητούσε όλα αυτά τα χρόνια τις δημοσκοπήσεις, και θέλω να κάνω μία παρένθεση, μία κυβέρνηση που έχει χάσει τη νομιμοποίηση της αυτό το 2016, πού σύντομα, μέσα σε ένα χρόνο είχε πέσει και η δημοτικότητα του πρωθυπουργού από 75% σε 25%. Γυρνάω λοιπόν στο ότι τα exit polls δείχνουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πείσει κοινά παραδοσιακά που δεν ήτανε σε αυτό το χώρο. Η Νέα Δημοκρατία αυτή τη στιγμή βγαίνει πρώτη στους δημοσίους υπαλλήλους, βγαίνει πρώτη στις νέες ηλικίες και για να λέμε τις αλήθειες, δεν βγαίνει πρώτη στους ανέργους, είναι ένας χώρος στον οποίο χάνει. Εκεί πρέπει να δώσουμε τεράστια έμφαση και τεράστια δουλειά με ανάπτυξη, με νέες θέσεις εργασίας. Επίσης να πω κάτι άλλο, να γυρίσω στην προηγούμενη κουβέντα, γιατί λέγαμε για το 3% των Ιωαννίνων, με πληροφορούν γιατί είναι και διαδραστική η εκπομπή, ότι η Νέα Δημοκρατία ήταν 10 μονάδες πίσω στο νομό Ιωαννίνων, το 2015, ήμασταν στο -10 και φτάσαμε στο +3, αυτό που έλεγα πριν για πέντε μονάδες, που δεν θυμόμουν. Να πω λοιπόν ότι δεν έχουν να φοβηθούν απολύτως τίποτα οι δημόσιοι υπάλληλοι, καμία να το πω έτσι, πληθυσμιακή ομάδα, από μία διακυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη, από την διακυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας που θα είναι καλύτερα για όλους μας. Ο πρόεδρος του κόμματος δήλωσε ότι δεν πρόκειται να απολυθεί κανένας δημόσιος υπάλληλος, το δηλώσει ρητά και κατηγορηματικά και πιστέψτε με θα δείτε μία καλύτερη διαχείριση του δημόσιου τομέα που θα είναι προς όφελος όλων. Προς όφελος αυτών που δουλεύουν σκληρά, γιατί υπάρχουν και άνθρωποι που δουλεύουν πάρα πολύ σκληρά στο δημόσιο τομέα, έχω πει και από την εκπομπή σας πάρα πολλά παραδείγματα έχω περάσει από θέσεις δημόσιας διοίκησης και έχω δει αξιόλογους ανθρώπους στο δημόσιο τομέα και αυτοί πρέπει να επιβραβευθούν καλύτερα, και πρέπει να γίνει μία καλύτερη κατανομή, να το πω έτσι, μία βελτιστοποίηση της αποτελεσματικότητας του κάθε δημόσιου οργανισμού. Να μην ξεχνάμε ότι συντηρείται από τους φόρους μας, συντηρείται από χρήματα που με πολύ κόπο, όλοι μας πληρώνουμε, είτε μέσω της εφορίας, είτε έμμεσους η άμεσους φόρους.
Β.Σ: Ένα από τα θέματα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δώσει πολύ μεγάλη βαρύτητα και είναι σίγουρο ότι θα ασχοληθεί πολύ εφόσον θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός, είναι τα ζητήματα της ασφάλειας και της προστασίας του πολίτη. Πολλές φορές έχει αναφερθεί στα Εξάρχεια, πολλές φορές το θυμάμαι, όχι αυτή τη φορά στην περασμένη ΔΕΘ, θυμάμαι στην περασμένη και την προπερασμένη να λέει και να ξανά λέει ότι θα καθαρίσουμε τα Εξάρχεια. Έχω την αίσθηση ότι μπορεί να κινηθεί, όσο μπορώ να φανταστώ πως μπορεί να λειτουργήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε ένα τέτοιο θέμα, να διώξει ενδεχομένως τα Εξάρχεια από κει. Εννοώ αυτή την κατάσταση, και να φτιάξει, μοιραία, κάποια γκέτο αλλού, να δημιουργήσει δηλαδή γκέτο αλλού. Δεν ξέρω, ποιά είναι η αίσθησή σας; Νιώθω ότι αυτό θα λειτουργήσει, όσο μπορώ να φιλοσοφώ και να μπορώ να εκτιμώ πως θα λειτουργήσει ο ίδιος ως πρωθυπουργός πάνω σε ένα θέμα που έδωσε πολύ μεγάλη βαρύτητα από την πρώτη στιγμή.
Λ.Γ: Είναι ένας τομέας, που όπως γνωρίζετε, και πάρα πολύ καλά ασχολείστε με το κομμάτι της ασφάλειας, της δημόσιας ασφάλειας, των σωμάτων. Εν πάση περιπτώσει νομίζω ότι και σε αυτό το θέμα ο κύριος Μητσοτάκης ήταν ξεκάθαρος δεν έχει αφήσει καμία γκρίζα ζώνη ως προς το τι πρέπει να κάνει, ότι θα μπει μία τάξη στη χώρα, δεν ξέρω τα εξειδικευμένα, πραγματικά είναι ένας χώρος τον οποίο δεν τον γνωρίζω πάρα πολύ καλά, αλλά νομίζω ότι αυτό που έχουμε δει αυτό το διάστημα σε όλα τα επίπεδα που άπτονται αυτού του τομέα, νομίζω ότι σύντομα θα δούμε μία τελείως διαφορετική εικόνα είτε στα Εξάρχεια είτε με τους Ρουβίκωνες. Μην ξεχνάμε και τη νομοθεσία, τον νόμο Παρασκευόπουλου, ο οποίος άφησε ένα σωρό ανθρώπους να βγουν έξω, εγκληματίες να βγουν έξω από τις φυλακές.
Β.Σ: Είπε πως μόλις εκλεγεί θα καταργήσει το νόμο αυτό. Θα το κάνει; Το ένα φέρνει το άλλο και οι φύλακες είναι ασφυκτικά γεμάτες και γενικώς πρέπει να αλλάξει, θα πρέπει να υπάρξουν κάποιες αλλαγές και στο σωφρονιστικό σύστημα της χώρας και σε πολλά. Μόνο που δραπέτευσαν κακοποιοί από τις φυλακές, και αυτό συμβαίνει συνέχεια τον τελευταίο καιρό, δείχνει μία δυσλειτουργία και μία παθογένεια.
Λ.Γ: Σίγουρα, και θέλω να σας πω, η εβδομάδα παράτασης που πήγε και πήρε ο κύριος Τσίπρας και δεν πήγε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας προσπαθεί να περάσει κάποια νομοσχέδια και κάποιες τροπολογίες και αν θα ψάξετε θα δείτε ότι είναι πάνω σε αυτό. Εκμεταλλεύονται τις τελευταίες μέρες διακυβέρνησης τους, για να προστατεύσουν τους δικούς τους ανθρώπους. Να θυμίσω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στις φυλακές πήρε εκπληκτικά ποσοστά, όπως είχε πάρει και το 2015. Βέβαια τότε είχε πάρει 95% ενώ τώρα 75 με 80%. Ίσως ακόμα και στις φυλακές είχε την φθορά. Όμως, θέλω να πω, ότι είμαστε τυχεροί που ζούμε σε μία περιοχή, ζούμε στα Γιάννενα, ζούμε στην Ήπειρο όπου τα θέματα εγκληματικότητας, παραβατικότητας ευτυχώς δεν είναι παρόμοιας έντασης με αυτά που είναι στην Αθήνα. Οπωσδήποτε είναι ένα θέμα εθνικής εμβέλειας, νομίζω όμως ότι εμείς εδώ οι άνθρωποι δεν το ζούμε στην καθημερινότητά μας, δεν έχουμε αυτό το πράγμα που αντιμετωπίζει κάποιος κάτοικος του κέντρου των Αθηνών. Ξέρετε και παρακολουθείτε το Αστυνομικό ρεπορτάζ εδώ και πάρα πολλά χρόνια και βλέπετε ότι εδώ είναι τελείως διαφορετικές οι συνθήκες.
Β.Σ: Είχαμε βεβαίως και περιόδους εξάρσεων όταν ο Αντώνης Σαμαράς άνοιξε τα σύνορα.
Λ.Γ: Για πότε μιλάτε τώρα;
Β.Σ: Προ αμνημονεύτων, ήταν το 93.
Λ.Γ: Ζούμε το 2019, μη ξεχνάμε ότι το 1990 έπεσε το ανατολικό μπλοκ όλο, αυτό που συνέβη, δεν συνέβη μόνο στην Ελλάδα, ήταν παντού. Ήταν τελείως άλλες εποχές που νομίζω ότι μεγάλη μερίδα του κόσμου που μας παρακολουθεί, αρκετοί δεν θα ξέρουν καν για τι μιλάμε γιατί είναι νεότερης γενιάς που νομίζω ότι πάμε πολύ πίσω. Να πω, επειδή είπατε για τον κύριο Σαμαρά, θα σας δώσω, επειδή μου αρέσει να μιλάω με νούμερα, ως οικονομολόγος. Το 2014 το προσφυγικό ρεύμα ήταν στην Ελλάδα μόλις 50.000 άνθρωποι και αν θυμάστε υπήρχαν οργανωμένα κέντρα μεταναστών, με το που βγήκε ο ΣΥΡΙΖΑ στη διακυβέρνηση, μέσα στο 2015, μέσα σε ένα χρόνο, πέρασαν ένα εκατομμύριο κόσμος από την Ελλάδα. Άνοιξαν τα σύνορα, έγινε ξέφραγο αμπέλι. Να σας πω εδώ στα Γιάννενα τραγικό, συγκλονιστικό περιστατικό, τρίχρονο παιδάκι βιάστηκε και πέρασε στο ντούκου. Φανταστείτε τι θα γινόταν αν επί κυβέρνηση Σαμαρά, επί κυβέρνησης Μητσοτάκη, στα Γιάννενα βιαζόταν τρίχρονο παιδί σε κέντρο μεταναστών. Φώναζαν για την Αμυγδαλέζα που είχε μέχρι και air condition είχε μέσα και οι άνθρωποι έχουν κάνει Mόρια, καλά το πώς διαχειρίστηκαν το προσφυγικό, τι χρήματα δαπανήθηκαν. Νομίζω ότι αυτά θα τα δούμε όταν σε μία επόμενη κυβέρνηση όταν θα έχουμε πρόσβαση και στην πληροφορία γιατί είναι δύσκολο όταν κάποιος είναι στην αντιπολίτευση να παρακολουθήσει όλα αυτά τα δρώμενα. Αλλά θέλω να πω, επειδή μου είπατε για τον Σαμαρά, πήγατε στο 1990, σας λέω πιο πρόσφατα το 2014 υπήρχε αστυνόμευση, υπήρχε τάξη, υπήρχαν σύνορα στη χώρα. Δεν ήταν η χώρα ξέφραγο αμπέλι, και κάτι επειδή είχαμε πρόσφατα και τις ευρωεκλογές, επηρέασε και το ευρωπαϊκό αποτέλεσμα. Δηλαδή το γεγονός ότι η Ελλάδα το 2015 άνοιξε τις πόρτες της σε αυτό το προσφυγικό ρεύμα, έκανε την Ευρώπη να τείνει προς την ακροδεξιά. Υπάρχουν συγκοινωνούντα δοχεία, υπάρχει το λεγόμενο domino effect.
Β.Σ: Ισχύει αυτό που λέτε, το θέμα είναι εσείς πως θα το αντιμετωπίσετε μόλις αναλάβετε γιατί αυτά είναι τετελεσμένα.
Λ.Γ: Δεν υπάρχει περίπτωση να επικρατήσει αυτό που γινόταν ως τώρα, αν και νομίζω ότι έχει εξομαλυνθεί και η κατάσταση στο περιβάλλον γύρω. Γύρω μας δεν υπάρχει αυτό που υπήρχε στη Συρία, το προσφυγικό ζήτημα δεν είναι τόσο έντονο, και σήμερα διάβαζα ότι 77 διαφορετικές εθνικότητες, πέραν των Σύριων, έρχονται στην Ελλάδα. Δηλαδή κάπου στους τελευταίους, μέσα σε μία μέτρηση που έγινε, βρέθηκαν 77 διαφορετικές εθνικότητες, από Αφγανούς μέχρι Μαροκινούς. Δεν είμαστε κατά των ανθρώπων, των προσφύγων που έχουν πρόβλημα και αναζητούν μία καλύτερη λύση αλλά πρέπει να γίνεται οργανωμένα, μεθοδικά, σύμφωνα με μία κοινή Ευρωπαϊκή πολιτική και όχι άναρχα όπως έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ.
Β.Σ: Η Βουλή παραμένει ανοιχτή; Δηλαδή εφόσον ο Τσίπρας θα πάει την επόμενη εβδομάδα να ζητήσει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας εκλογές, η Βουλή παραμένει ανοιχτή. Οι πληροφορίες λένε ότι, μένει ανοιχτή άρα να τακτοποιήσουμε και κανένα ρουσφετάκι. Λογικό, δεν είναι και πρωτόγνωρο.
Λ.Γ: Οι άνθρωποι που φώναζαν για τις τροπολογίες, και έκαναν ρεκόρ, έφεραν τόσες τροπολογίες όσες δεν έχουν έρθει τόσα χρόνια.
Β.Σ: Αυτό είναι μία πραγματικότητα μένει η Βουλή ανοιχτή, περνάνε και πραγματάκια, εντάξει, μετράνε αυτά στους πολίτες; Ποια είναι η αίσθησή σας;
Λ.Γ: Έχω την εντύπωση ότι ο κόσμος πλέον δεν γυρνάει, έχει πολύ καλύτερη αντίληψη των καταστάσεων, είναι πολύ πιο ώριμος στη χρήση των social media και των νέων μέσων που μας έχουν κατακλύσει. Νομίζω άπαντες πλέον χρησιμοποιούν τα νέα μέσα, μην ξεχνάμε ότι το 2015 υπήρχαν ολόκληρες στημένες ομάδες που διέρρεαν fake news και προπαγάνδα. Ακόμη και οι γίγαντες των social media πλέον έχουν εφαρμόσει αλγόριθμους, τρόπους για να σταματάνε αυτή τη διάχυση της λάθος πληροφορίας και γενικώς η αντιληπτική ικανότητα του κόσμου, της κοινωνίας νομίζω έχει αλλάξει. Έχει βελτιωθεί, έχει πάει προς το καλύτερο, ο κόσμος έχει ωριμάσει και κουράστηκε από αυτό που έζησαν νομίζω τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Θέλει να επιστρέψει στην πραγματικότητα, στην κανονικότητα.
Β.Σ: Περνάνε ωστόσο διάφορα πράγματα τα οποία θα κληθεί εφόσον κυβερνήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, να τα υλοποιήσει αυτός. Τι θα κάνει; Θα πει ότι πλέον εντάξει ψηφίστηκαν εγώ δεν μπορώ να τα υλοποιήσω; Τι θα κάνει;
Λ.Γ: Έχει δείξει ότι είναι μεταρρυθμιστής πολιτικός, νομίζω ότι έχει δείξει πως δεν κάνει πίσω σε αυτά που λέει και έχει την όρεξη και τη διάθεση, εκτιμώ, και την τεχνογνωσία πάνω από όλα να κάνει τις αναγκαίες αλλαγές. Τώρα οπωσδήποτε η συμφωνία των Πρεσπών, δεν το συζητώ, έχει ψηφιστεί.
Β.Σ: Εδώ που τα λέμε βολικά σας ήρθε.
Λ.Γ: Είναι από τις λίγες φορές που θα διαφωνήσω μαζί σας γιατί σε ένα τέτοιο κρίσιμο εθνικό ζήτημα, δεν μπορούν να γίνονται αυτές οι ενέργειες μονομερώς, μόνο από το ΣΥΡΙΖΑ χωρίς να έχει την νομιμοποίηση. Ήταν μία κυβέρνηση στο 4ο έτος διακυβέρνησης της, δεν έγινε σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών. Δεν νομίζω ότι σε περίπτωση που υπήρχε μία άλλη κυβέρνηση θα έκανε αυτά τα πράγματα. Τώρα το αν είναι βολικό ή όχι, είμαι σίγουρος, ότι κανείς δεν χαίρεται με αυτή την εξέλιξη από τον χώρο αυτόν και μπορεί να υπάρχει κάποιο όφελος και λέω το όφελος γιατί υπήρχε φθορά στο ΣΥΡΙΖΑ και ιδιαίτερα στη Μακεδονία αλλά νομίζω οι άνθρωποι της Νέας Δημοκρατίας ή μάλλον θα βάλω προσωπική γνώμη ότι θα προτιμούσα να μην γινόταν η συμφωνία των Πρεσπών και ας μην ήταν το ποσοστό της Νέας Δημοκρατίας υψηλότερο.
Β.Σ: Μάλιστα, οι πρώην αρχηγοί της Νέας Δημοκρατίας στηρίζουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη;
Λ.Γ: Οι άνθρωποι που έχουν αυτή την προσέγγιση των πραγμάτων, οι μετριοπαθείς άνθρωποι, νομίζω ότι προτεραιότητά τους αυτή τη στιγμή είναι να φύγει η χειρότερη κυβέρνηση των τελευταίων δεκαετιών και να έρθει μία κυβέρνηση που θα αντιμετωπίσει τελείως διαφορετικά την κατάσταση. Μην ξεχνάμε ότι η χώρα είναι σε 10 χρόνια ύφεση. Ο κόσμος έχει υποφέρει, όλοι μας έχουμε υποφέρει, είτε είμαστε στο δημόσιο τομέα είτε στην ελεύθερη οικονομία. Υπήρχε μία υπερφορολόγηση, δεν έχουν βελτιωθεί τα οικονομικά του κράτους, το χρέος έχει μεγαλώσει. Από όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, συν είμαστε στο δημόσιο χρέος. Επίσης ένα μεγάλο κομμάτι του χρέους πέρασε στον καθένα μας, μεταφέρθηκε ένα δημόσιο χρέος έγινε ιδιωτικό. Δεν έχει βελτιωθεί η κατάσταση και νομίζω ότι αυτός είναι ο πρώτος σκοπός και στόχος, να φύγουν αυτοί οι άνθρωποι οι οποίοι έταξαν τα πάντα στους πάντες. Είχαν τεράστια ευκαιρία να λειτουργήσουν σωστά και δυστυχώς μας πήγαν πίσω και νομίζω ότι η ζημιά που έχουν κάνει την πληρώνουμε σίγουρα ακόμη και σήμερα το πρώτο καταστροφικό 9μηνο παράδειγμα του 2015 με υπουργό Οικονομικών τον κύριο Βαρουφάκη και πρωθυπουργό εννοείται τον κύριο Τσίπρα που τότε είχε απόλυτη εμπιστοσύνη στον κύριο Βαρουφάκη.
Β.Σ: Μπορεί να έσβησε το tablet και να ζητήσω συγνώμη από τους τηλεθεατές δεν έχουμε αυτή την ωραία διαδραστική εκπομπή, που ξέρω την απολαμβάνετε και εσείς, απλά δεν έχει καθόλου μπαταρία το tablet της εκπομπής. Παρόλα αυτά μου έχουν στείλει κάποια μηνύματα εδώ στο κινητό, κάτω από τις live μεταδόσεις όσοι μας βλέπουν και από Χειμάρρα. Συγκεκριμένα ο Νίκος λέει ότι, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Θράκη, επισκέφθηκε στην περιοχή Κασταναίων Έβρου, και στρατιωτικό φυλάκιο, φράχτης Έβρου όπου και ξεναγήθηκε. Κατά τη διάρκεια της ξενάγησης, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Αυτός ο φράχτης που είναι πάνω από 10 χιλιόμετρα, είναι το αποτρεπτικό εμπόδιο που απέτρεψε την εισροή χιλιάδων λαθρομεταναστών που έμπαιναν ανεξέλεγκτα μέσα στην Ελλάδα μέσω Θράκης, και που είχαν δημιουργήσει χρόνια το τεράστιο πρόβλημα που έζησε όλος ο ελληνικός λαός», και είναι αυτός, ο ίδιος, ο φράχτης που ορισμένοι θέλουν να τον γκρεμίσουν, θέλουν να τον ρίξουν, γιατί η δική τους άποψη είναι ότι πρέπει να μπαίνουν οι λαθρομετανάστες και από πάνω να τους δίνουμε και ιθαγένεια και να τους δίνουμε και ασφαλιστικά ταμεία και νοσοκομειακή περίθαλψη. Κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να το επιτρέψει ο ελληνικός λαός, και σημειώνει ο τηλεθεατής μας, τα ίδια λέει και ο Βελόπουλος τώρα; Λέει ένα μήνυμα, τι να υπονοεί;
Λ.Γ: Πραγματικά δεν έχω παρακολουθήσει τι λέει ο κ. Βελόπουλος. Θέλω να πω όμως, σε αυτό το μήνυμά που είπε ο τηλεθεατής, γιατί πρέπει να τα κάνουμε λίγο όσο πιο απλά γίνεται και κατανοητά. Θα σας πω ότι υπάρχει κόσμος αυτή τη στιγμή που με το νόμο Κατρούγκαλου πληρώνει €1790 το μήνα ασφαλιστική εισφορά. Υπάρχουν συνέταιροι σε επιχειρήσεις, ομόρρυθμη εταιρεία με τρία άτομα πληρώνουν 3 * 1790 κάνετε τον πολλαπλασιασμό, χονδρικά €5.000 το μήνα για ασφαλιστική εισφορά και έχει ακριβώς τα ίσα δικαιώματα στην πρόσβαση στη δημόσια υγεία, με τον άνθρωπο που μπορεί να πήδηξε το φράχτη ή να είναι λαθρομετανάστης. Δεν είπαμε, ξανά λέω να μην θεωρηθεί ρατσιστικό, να μην παρέχουμε περίθαλψη σε έναν άνθρωπο που το έχει ανάγκη. Η υγεία δεν έχει ούτε χρώμα, ούτε φυλή, ούτε τίποτα. Οπότε ναι να του έχουμε, αλλά πρέπει κάποια στιγμή να κάνουμε ένα δίκαιο σύστημα. Το σύστημα, το ασφαλιστικό του κυρίου Κατρούγκαλου γιατί όλα δένουν μεταξύ τους, το μεταναστευτικό το ασφαλιστικό, η υγεία, η ασφάλεια που είπατε πριν εσείς, δηλαδή, η εγκληματικότητα που πιθανώς να επηρεάζεται τα μεταναστευτικά κύματα. Αυτά συζητάμε και θέλουμε να φέρουμε μία δικαιοσύνη και για τους ανθρώπους που είναι εδώ και πληρώνουν όλους αυτούς τους δυσβάσταχτους φόρους. Δεν ξέρω αν έκανα κατανοητό το παράδειγμα, δηλαδή ένας άνθρωπος με 1790 ευρώ το μήνα, ασφαλιστική εισφορά, έχει ίσα δικαιώματα με κάποιον άλλον. Αυτή η κυβέρνηση οδηγεί τον κόσμο στην αεργία, όχι στην ανεργία. Ισοπεδώνει τα πάντα και τα ισοπεδώνει προς τα κάτω, φτωχοποιεί τον κόσμο, τον τραβάει προς τα κάτω. Γιατί κάποιος να δουλέψει, όταν έχει ίσα δικαιώματα με τον άλλον που παράγει και έχει την ίδια πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας. Δεν είπαμε, ξαναλέω να μην υπάρχει πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας, αλλά πρέπει να υπάρχουν διαβαθμίσεις.
Β.Σ: Επίσης για να το δέσω και με τα διάφορα επιδόματα που δίνονται. Βέβαια δίνονται σε ανθρώπους που πραγματικά έχουν ανάγκη, από την άλλη όμως μου έλεγαν χαρακτηριστικά τηλεθεατές ότι με αυτόν τον τρόπο προάγεται η τεμπελιά και όχι εργασία.
Λ.Γ: Είναι πρώτα από όλα τα επιδόματα που έχουν δοθεί, η 13η σύνταξη δεν ξέρουμε αν ήταν επίδομα ή αν ήταν σύνταξη, τα έχουν πάρει ποικιλοτρόπως πίσω. Εμείς ως φιλοσοφία είμαστε υπέρ του να ανοίξουν θέσεις εργασίας. Δεν είμαστε υπέρ των επιδομάτων. Σίγουρα επιδοματική πολιτική να εφαρμοστεί σε ανθρώπους που δεν μπορούν, σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, κάνεις δεν λέει όχι. Δεν είμαστε ανάλγητοι. Είμαστε άνθρωποι που είμαστε υπέρ του κοινωνικού φιλελευθερισμού, αντιλαμβανόμαστε ότι υπάρχουν ειδικές πληθυσμιακές ομάδες που θέλουν πολύ μεγάλη στήριξη και εδώ είμαστε να τις στηρίξουμε. Αλλά όχι να βασιστούμε στη φτωχοποίηση του κόσμου και στην απόλυτα στην επιδοματική πολιτική. Καμία χώρα δεν αναπτύχθηκε ποτέ με επιδόματα. Εμείς θέλουμε να αυξήσουμε το κατά κεφαλήν εισόδημα για να μπορέσουμε μετά να δώσουμε και στα ευαίσθητα στρώματα περισσότερα χρήματα. Όταν όμως η πολιτική είναι καθαρά επιδοματική δεν πρόκειται, δεν βλέπουμε ανάπτυξη, δεν βλέπουμε επενδύσεις, πάρα πολλά παραδείγματα.
Β.Σ: Πως θα κάνετε επενδύσεις; Mάλιστα ο Καραμανλής τα έλεγε όλα με ένα χαρτί. Ξέρετε όταν δεν προχώρησε μία βασική μεταρρύθμιση στην Ελλάδα. Θα έπρεπε να ήταν η πρώτη δηλαδή να καταφέρουμε να νικήσουμε αυτό το απίστευτο κράτος που πραγματικά στέκεται τόσο αποτρεπτικά στο επενδυτικό ενδιαφέρον και στην δραστηριότητα την επενδυτική. Αντί λοιπόν να γίνει κάτι τέτοιο στην Ελλάδα, να απλοποιηθούν κάποια πράγματα, εδώ βλέπουμε να παίρνουν και τις επενδύσεις, σε συνάρτηση και με το φορολογικό καθεστώς, και να πηγαίνουν σε άλλες χώρες που τις θεωρούν φορολογικό παράδεισο.
Λ.Γ: Μα ποιος θα καθίσει στην Ελλάδα με 100% προκαταβολή φόρου που πήγε ο ΣΥΡΙΖΑ; 29% φορολογία και άλλα 29, 100% προκαταβολή φόρου για την επόμενη χρονιά, όταν δίπλα μας στα Βαλκάνια, η Ρουμανία έχει 1% φορολογία για το πρώτο εκατομμύριο. Απλά πράγματα, ποιος θα κρατήσει επιχείρηση; Οι άνθρωποι που ας βλέπουν και έχουν επιχείρηση νομίζω κατανοούν απόλυτα τις διαφορές που έχουν γίνει με 24% ΦΠΑ στην εστίαση, με ασφαλιστικές εισφορές για το προσωπικό στα επίπεδα που βρίσκονται αυτή τη στιγμή. Ας κάνουμε έναν πίνακα, πλέον οι νέες τεχνολογίες μας δίνουν άπειρες δυνατότητες. Συγκρίνετε τι γίνεται στην Κύπρο, τι γίνεται στην Αγγλία, τι γίνεται στην Ιρλανδία που τράβηξε όλες τις αμερικανικές επιχειρήσεις τους κολοσσούς της τεχνολογίας. Και ενώ ήταν στην ίδια θέση με μας η Κύπρος, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, αυτή τη στιγμή μέσα σε μία πενταετία, να μην πω πενταετία, να πω δεκαετία έχουν εκτοξευτεί. Πώς θα γίνει εδώ όταν έχουμε μία κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ η οποία είναι κατά της επιχειρηματικότητας, κατά του ιδιωτικού τομέα. Δεν ευνοεί το επιχειρηματικό περιβάλλον και έχετε δίκιο σε αυτό που λέτε, και άλλοι μας τα είπαν. Συμφωνώ απόλυτα μαζί σας, ο κόσμος ψήφισε και το 2004 για να αλλάξουν αυτά, όμως προσωπικά εμπιστεύομαι ότι ο νυν πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, έχει την όρεξη, έχει τη διάθεση, έχει την τεχνογνωσία, και έχει την πυγμή. Μία καθαρή λαϊκή εντολή μεθαύριο στις 7 Ιουλίου, καλώς εχόντων των πραγμάτων, και αυτό είναι ένας δείκτης αξιοπιστίας και βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Ποιος άνθρωπος θα επενδύσει στην Ελλάδα όταν ο πρωθυπουργός της χώρας λέει, τη Δευτέρα πάω στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και κάνω εκλογές και έχουν περάσει 10 μέρες και δεν έχει πάει.
Β.Σ: Όταν όμως το είπε το χρηματιστήριο ανέβηκε έτσι με ρυθμούς ταχύτατους.
Λ.Γ: Είναι εμφανές στους ανθρώπους που ξέρουν ότι θα υπάρξει σταθερότητα, ανάπτυξη, θα υπάρξει μία διαφορετική προσέγγιση στους ανθρώπους που θέλουν να επενδύσουν, θα υπάρξει ένα βελτιωμένο επιχειρηματικό περιβάλλον. Και είναι προς όφελος του κόσμου που μπορεί να λέει και τι με νοιάζει εμένα αν έρθουν επενδύσεις.
Β.Σ: Πως δεν τον νοιάζει, μόνο από κει μπορούν να ανοίξουν θέσεις εργασίας. Δεν μπορούν να ανοίξουν από κάπου αλλού.
Λ.Γ: Προφανέστατα, στην Ελλάδα όμως δυστυχώς έχουμε χάσει τα αυτονόητα, από τις επενδύσεις θα ανοίξουν θέσεις εργασίας, από τη μείωση της φορολογίας θα βελτιωθεί η κατάσταση, θα τραβήξουμε επενδύσεις, μπορεί να μειωθεί η ανεργία. Αυτή τη στιγμή μία επένδυση που πήγε να κάνει η κυβέρνηση, το Eλληνικό, ακόμα, πέντε χρόνια μετά ο κύριος Πιτσιόρλας έχει δηλώσει επτά φορές τα τελευταία τρία χρόνια ότι μπαίνουν μπουλντόζες στο Ελληνικό. Βάζουν τα συμβούλια αρχαιοτήτων να μπλοκάρουν τις διαδικασίες και μιλάμε τώρα για μία επένδυση με δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας. Η χώρα είναι πάμπλουτη, η χώρα έχει τρομερές προοπτικές, τρομερές δυνατότητες, είμαστε πολύ λίγοι μέσα σε μία πολύ μικρή χώρα των 10 εκατομμυρίων, πολύ απλωμένη, με απίστευτους φυσικούς πόρους. Θα μπορούσαμε μία σωστή διακυβέρνηση να ζούμε όλοι, να έχουμε μια χ ποιότητα ζωής, μία καλή πρόσβαση και καλή ποιότητα παροχής υπηρεσιών υγείας και να μη χρειάζεται να φεύγουν όλοι αυτοί οι άνθρωποι, που φεύγουν αυτή τη στιγμή έξω από τη χώρα. Νομίζετε το μισό εκατομμύριο Έλληνες που είναι πάρα πολύ φίλοι μου και εγώ βρέθηκα σε αυτό το δίλημμα να φύγω ή να μείνω, δεν θέλουν να μείνουν εδώ; Εδώ θέλουν να μείνουν αλλά όχι με τέτοιους ανθρώπους στη διακυβέρνηση της χώρας, όχι με ανθρώπους που σκοτώνουν τα πάντα, ότι πάει να αναπτυχθεί, ανθρώπους που έχουν στο μυαλό τους κομμουνιστικά καθεστώτα, που είναι κρατιστές, που θέλουν να τα ελέγχουν όλα. Έχει πεθάνει αυτό το μοντέλο, και ευτυχώς ο κόσμος αντιλαμβάνεται πλέον. Το είδε και αυτό και ένα πλεονέκτημα του ΣΥΡΙΖΑ, να σας πω γιατί κάθε δράση έχει μία αντίδραση, είναι ότι μας έδειξαν την ανικανότητά τους. Είδε ο κόσμος τη διαχειριστική τους ανεπάρκεια, είδε ότι δεν βελτιώνεται η ποιότητα ζωής και δεν σας λέω μόνο για τα οικονομικά. Δυστυχώς, μετά λύπης μου, είδα να χάνονται 102 ζωές από τη μη λειτουργία του κράτους, από το δυσκίνητο της κρατικής μηχανής, από κάτι που πάρα πολύ απλά και δεν θέλω να ακουστώ ως μετά Χριστόν προφήτης, έπρεπε να εκκενώσουν μία περιοχή πέρσι το καλοκαίρι, είχαν πέντε ώρες να εκκενώσουν μία περιοχή. Δύο ώρες θα σας πω είναι υπεραρκετές.
Β.Σ: Σε μία περιοχή που υπήρχαν παρανομίες από τα πολύ βαθιά χρόνια. Δεν μπορεί να μην έχεις πρόσβαση στη θάλασσα, δεν μπορεί να μην υπάρχουν κρουνοί, αυτές ήταν αβλεψίες.
Λ.Γ: Χάθηκαν 102 ζωές, αυτό είναι εγκληματικό. Υπάρχει νέα τεχνολογία, θα μπορούσαν να σταλθούν μηνύματα, θα μπορούσε να διακοπούν εκείνη τη στιγμή όλα τα τηλεοπτικά κανάλια και να παίζουν στο σήμα: εκκενώστε την τάδε περιοχή, και εμένα που τυχαίνει να ξέρω τα πράγματα καλύτερα, υπάρχουν και φορείς που έπρεπε να λάβουν δράση και δεν έλαβαν, όπως είναι το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας. Όμως αυτή η κυβέρνηση, ξήλωσε τους κατάλληλους ανθρώπους, στις κατάλληλες θέσεις και το πληρώνουμε. Το πληρώσαμε με ανθρώπινες ζωές. Εν πάση περιπτώσει, είπα και στην αρχή της κουβέντας έγινε ότι έγινε δυστυχώς, και δεν το λέω για τις ανθρώπινες ζωές, δυστυχώς τουλάχιστον στο υπόλοιπο κομμάτι, νομίζω είναι μία χρυσή ευκαιρία να δώσουμε με την ψήφο μας στη χώρα μία διαφορετική κατεύθυνση. Μία κατεύθυνση σύμφωνα με αυτά που γίνονται σε ένα παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον, σύμφωνα με αυτά που γίνονται σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες. Δεν μπορούμε εμείς να είμαστε οι φτωχοί συγγενείς της Ευρώπης, δεν μπορεί να είμαστε εμείς το τελευταίο άντρο του κομμουνισμού, να το πω έτσι, ακούγεται λίγο βαριά η λέξη αλλά έχουν προχωρήσει μπροστά οι κοινωνίες, βλέπουν τελείως διαφορετικά τα πράγματα.
Β.Σ: Ο Θωμάς από την Κόνιτσα: «Θέλω να ρωτήσω τον κ. Γεωργόπουλο πότε εφαρμόστηκε η δωρεάν πρόσβαση ανασφάλιστων στα νοσοκομεία και πότε καταργήθηκε το πεντάευρω για την πρόσβαση στο νοσοκομείο».
Λ.Γ: Η δωρεάν πρόσβαση των ανασφάλιστων με νόμο Άδωνη Γεωργιάδη το 2014. Είμαι οικονομολόγος υγείας, ήμουν τεχνοκράτης, ημουν διοικητής του νοσοκομείου Χατζηκώστα τότε. Δεν λέω κάτι θεωρητικό, το έχω δει με τα μάτια μου και ήμουν διοικητής όταν μου ήρθε από τη νομοθεσία και εφαρμόσαμε την δωρεάν πρόσβαση. Είναι μύθος αυτό που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ για την πρόσβαση των ανασφάλιστων, ένα το κρατούμενο. Για το πεντάευρω, έχω πει πάρα μα πάρα πολλές φορές ότι ήταν ένα σωστό μετρό αντί του πεντάευρου, και θα σας το πω με νούμερο, και δώστε λίγο βάση στα νούμερα, τα έσοδα από το πεντάευρω ήταν €27 εκατομμύρια σε όλη την Ελλάδα, όλο το χρόνο. Ο ΣΥΡΙΖΑ λοιπόν κατήργησε το πεντάευρω και αύξησε την εισφορά στους συνταξιούχους, υπέρ υγείας από 4 στο 6%, με κόστος προς τους συνταξιούχους €900 εκατομμύρια το χρόνο. Συγκρίνετε τώρα τα €27 εκατομμύρια που έπαιρνε αυτή η κακή κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου με υπουργό υγείας τον κύριο Γεωργιάδη, τα €27 εκατομμύρια και τα έπαιρνε με το πεντάευρω, προσέξτε γιατί ο κόσμος μπερδεύεται, ήταν για τα προγραμματισμένα ραντεβού στα τακτικά ιατρεία και συνήθως με διευθυντές με ανθρώπους των νοσοκομείων με πολύ καλό επίπεδο.
Β.Σ: Καταλαβαίνω και τι θέλετε να πείτε, καλύτερα να τους δίνεις το πεντάευρω, παρά να τους δίνεις το φακελάκι.
Λ.Γ: Το πεντάευρω επίσης, δεν συζητώ για το φακελάκι τώρα, το πεντάευρω ήταν για ένα προγραμματισμένο ραντεβού, να δούμε έναν ειδικευμένο γιατρό, έναν οφθαλμίατρο, ένα χειρούργο. Δεν ήταν στα έκτακτα το πεντάευρω, δωρεάν ήταν στα έκτακτα και θα σας πω κάτι επειδή μας καλεί ο φίλος από την Κόνιτσα, θα του κάνω εγώ ένα ερώτημα: Πότε πήγε στο κέντρο υγείας της Κόνιτσας και πλήρωσε 5 ευρώ; Ας μου απαντήσει, τότε εκείνη την περίοδο, αν πλήρωσε 5 ευρώ. Πότε πήγε κάποιος στο κέντρο υγείας Βουτσαρά, που είναι πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, και πλήρωσε 5 ευρώ; Επειδή τα είχα τα στοιχεία μπροστά μου, τα έσοδα από τα 5 ευρώ στο κέντρο υγείας Βουτσαρά ήτανε 0. Τα έσοδα από τα 5 ευρώ, εδώ στο νοσοκομείο Χατζηκώστα, ήτανε το 25% των επισκέψεων. Τι σημαίνει αυτό; Ότι υπήρχε μία μαλθακότητα, ένα αυτό, και ότι υπήρχαν και πάρα πολλά παραθυράκια, να το πω έτσι, για χρόνιους ασθενείς, χρόνιους πάσχοντες, οι οποίοι δεν πλήρωναν το πεντάευρω. Το πλήρωναν μία φορά και μετά οι επαναλαμβανόμενες επισκέψεις δεν πληρώνονταν.
Β.Σ: Ένας τηλεθεατής μου, λέει: «Η Παιδόπολη είναι ένα πολύ μεγάλο θέμα, έγινε μία αλλαγή, έφυγαν όλα τα ελληνόπουλα και ήρθαν αγνώστου ταυτότητας άνθρωποι, που κάνουν βόλτα στη γειτονιά μας. Τι θα κάνουν με το θέμα οι Γιαννιώτες υποψήφιοι;» Εντάξει τα ελληνόπουλα είχαν φύγει από πάρα πολύ καιρό, πριν έρθουν οι μετανάστες που εγκαταστάθηκαν εκεί. Το ερώτημα είναι γιατί τόσο καιρό, πριν έρθουν ακόμη μετανάστες, για να βάλω και εγώ ένα ωραίο ερώτημα εδώ, είχε αφεθεί στο έλεος του Θεού η Παιδόπολη; Ένα κτήριο εξαιρετικό, μία τεράστια έκταση, είχε αφεθεί στο έλεος του Θεού και δεν γινόταν τίποτα και όταν αποφασίστηκε ότι πρέπει να πάνε εκεί και θα καταλύσουν οι μετανάστες διαμορφώθηκε ο χώρος σε χρόνο ντετέ. Άρα όταν θέλουμε, κάνουμε και όταν δεν θέλουμε απλά κοσκινίζουμε.
Λ.Γ: Και να πω πάνω σε αυτό που λέτε, υπάρχουν πάρα πολλά κτήρια ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής σημασίας και σπουδαιότητας στην περιοχή που είναι αναξιοποίητα αυτή τη στιγμή όπως ήταν η Παιδόπολη. Υπάρχουν κτήρια που χρηματοδοτήθηκαν από ευρωπαϊκούς πόρους, ευρωπαϊκά κονδύλια και μένουν αναξιοποίητα, και αυτά θέλω να πιστεύω, ευελπιστώ, ότι σε μία επόμενη κυβέρνηση δεν θα αξιοποιούνται μόνο όταν έχουμε χρήματα από το προσφυγικό, πήραμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση χρήματα από το προσφυγικό και έτσι κάνουμε τις διαδικασίες. Θα πρέπει να γίνει μία σωστή κατανομή των πόρων και αξιοποίηση των υποδομών μας.
Β.Σ: Λοιπόν δεν σας ρώτησα καθόλου για τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών του δεύτερου γύρου, για 240 περίπου ψηφοδέλτια κέρδισε ο Μωυσής Ελισάφ τον Θωμά Μπέγκα. Πώς είδατε το αποτέλεσμα;
Λ.Γ: Δεν θα μιλήσω ως Νέα Δημοκρατία, θα μιλήσω ως πολίτης της πόλης, νομίζω ότι ο κόσμος μίλησε, ζούμε σε μία αστική δημοκρατία και αυτή είναι η επιλογή του κόσμου. Είχα μιλήσει παλαιότερα, ότι η νυν Δημοτική Αρχή που νομίζω ότι η θητεία της λήγει 31 Αυγούστου, είχε την φθορά της, είχε κάνει τα λαθάκια της. Ο κ. Ελισάφ είναι ένας αξιόλογος, αξιοπρεπής άνθρωπος, και δίνεται μία ευκαιρία για μία αλλαγή. Κάθε αλλαγή είναι προς το καλό, θα σταθώ όμως σε ένα πλεονέκτημα της απλής αναλογικής, θεωρώ ότι πρέπει να λέμε και τα σωστά ότι ναι πράγματι ο ΣΥΡΙΖΑ εδώ έφερε την απλή αναλογική, αν και πρόχειρα, κακοσχεδιασμένα.
Β.Σ: Τα ακούει ο Σκουρλέτης, έχω να σας πω, από τον ίδιο τον Τσίπρα, για την απλή αναλογική, έτσι όπως έγινε ο χάρτης.
Λ.Γ: Δεν το έκανε με σκοπό τη βελτίωση, το έκανε με σκοπό να μπερδέψει την κατάσταση επειδή ξέρω ότι δεν έχει και δυναμική στην τοπική αυτοδιοίκηση. Όμως νομίζω ότι εξελέγησαν και ειδικά σε αυτό το δημοτικό συμβούλιο των Ιωαννίνων που τυχαίνει να ξέρω πρόσωπα και καταστάσεις, ένα πολύ καλό δημοτικό συμβούλιο κατά τη γνώμη μου, και υπάρχουν πολύ καλές προοπτικές και είμαι σίγουρος ότι θα γίνουν πολλά σημαντικά και καλά βήματα για την πόλη από την καινούργια δημοτική αρχή που θέλω να πιστεύω ότι θα έχει και την όρεξη. Και ένα μήνυμα στους πολλούς φίλους μου, που πέρα από αυτούς που εκλέχθηκαν και μετά δεν εξελέγησαν στις προηγούμενες εκλογές και θέλω έτσι να απευθυνθώ και να του πω ότι δεν θα πρέπει ούτε να στεναχωριούνται, ούτε να το βάζουν κάτω. Πολλές φορές είναι επιλογές, μπαίνουν σε ένα καράβι, δεν τραβάει το καράβι, να μην το παίρνουν προσωπικά, να το πω έτσι, και να μην το βάζουν κάτω όταν έχουν όρεξη και διάθεση να προσφέρουν να προσφέρουν για το κοινό καλό.
Β.Σ: Άλλωστε δεν επιλέγονται και πάντα οι καλύτεροι, έχω καταλάβει. Μπορεί να επιλεχθούν και εκείνοι, οι οποίοι με μηχανισμούς πάρα πολλά χρόνια λειτουργούσαν και ρουσφετολογικά, έφτιαξαν μία πελατεία που είναι δύσκολο να τη σπάσεις. Αυτό το βλέπουμε σε όλα τα επίπεδα, όχι μόνο στους δήμους, τα βλέπουμε σε όλα τα επίπεδα και στην περιφέρεια, και στα βουλευτικά ψηφοδέλτια. Τώρα δεν είναι το ίδιο να είναι κανείς 50 χρόνια βουλευτής.
Λ.Γ: Το ποιοι είναι καλύτεροι είναι υποκειμενικό και ο κόσμος μπορεί να επιλέξει και πριν που λέγατε αυτό το παράδειγμα των ξενόφερτων, σε εισαγωγικά, μπορεί να επιλέξει να μην ψηφίσει στη διαδικασία όταν θα έρθει η ώρα. Εγώ, σαν άνθρωπος, η φιλοσοφία μου είναι λόγω του αγγλοσαξονικού συστήματος και επειδή πιστεύω στις φιλελεύθερες ιδέες, και έχω μελετήσει αρκετά διάφορα συστήματα διοίκησης, θα σας πω ότι είμαι υπέρ των δύο θητειών και μάλιστα και ο ίδιος ο πρόεδρος του κόμματος είπε ότι θα καθίσει για δύο θητείες και μετά θα συνεχίσει και με κάτι άλλο.
Β.Σ: Μακάρι όμως και να το τηρήσει αυτό στην πραγματικότητα, και να το θεσπίσει.
Λ.Γ: Να γυρίσω και πάλι σε αυτό που είπατε πριν, συμφωνούμε, δεν λέω κάτι διαφορετικό. Αυτές οι εκλογές αποδεικνύουν ότι είναι πολύ δύσκολο, δεν λέω για τα Γιάννενα τώρα, λέω γενικότερα στην τοπική αυτοδιοίκηση να χαθούν κάποιοι που είναι ήδη μέσα στο σύστημα να το πω έτσι, δηλαδή είναι σαν κάποιος να θέλει να μπει στο σπίτι μας, ξέρουμε τα κατατόπια ξέρουμε τις ιδιαιτερότητες, ξέρουμε που έχουμε το αντικλείδι να το πω έτσι χαριτολογώντας. Οπότε είναι πολύ δύσκολο για νέες παρατάξεις, για ανθρώπους που προσπαθούν από την αρχή να απεγκαθιδρύσουν ένα ήδη υπάρχον σύστημα που διαχειρίζεται τους πόρους, τα οικονομικά κονδύλια, τους ανθρώπους, έχει την τριβή με τον κόσμο και για αυτό είναι ένας ακόμη λόγος που λέω και φέρω προσωπική άποψη εδώ ότι είμαι υπέρ των δύο θητειών και δεν το λέω για αρνητικό. Κάποιος μπορεί να είναι πολύ πετυχημένος στις δυο θητείες, μπορεί να πάει και παραπάνω. Αλλά συνήθως οι δύο θητείες είναι υπεραρκετές και το λέει και η διοικητική επιστήμη για να κάνει κάποιος το έργο του γιατί μετά δεν βλέπει καθαρά τον γύρω χώρο και εγκλωβίζεται σε συγκεκριμένες πολιτικές, συγκεκριμένους ανθρώπους. Τέλος πάντων είμαι υπέρ των αλλαγών και εύχομαι σε ένα επόμενο νομοσχέδιο, η επόμενη κυβέρνηση να εφαρμόσει αυτό που πιστεύει και ο ίδιος ο πρόεδρος του κόμματος. Ίσως τώρα δεν ήταν ώριμες οι συνθήκες για να γίνουν τέτοιες ραγδαίες αλλαγές.
Β.Σ: Λοιπόν πότε βλέπετε να ανακοινώνει το ψηφοδέλτιο Κυριάκος Μητσοτάκης; Πότε θα έχει τελειώσει;
Λ.Γ: Και εγώ γίνομαι δέκτης των τηλεφωνημάτων κάθε μέρα, δεν έχω κρύψει το ενδιαφέρον μου, όχι τώρα, εδώ και πάρα πολύ καιρό για την βουλευτική υποψηφιότητα σε προσωπικό επίπεδο και εγώ είμαι σε αναμμένα κάρβουνα, το πω έτσι. Νομίζω όμως ότι έχει δείξει ότι η διαχείριση του κόμματος γίνεται με εξαιρετικό τρόπο πάρα πολύ σωστά, ζυγίζοντας κάθε φορά τις συνθήκες, σταθμίζοντας τις καταστάσεις και λειτουργώντας με μία έλεγα managerial προσέγγιση, με μία προσέγγιση ως ένας οργανισμός. Τέλος πάντων να μην μακρηγορώ θεωρώ ότι με την προκήρυξη των εκλογών άμεσα θα έχουμε και τα ψηφοδέλτια. Μπορεί να τα έχουμε και νωρίτερα, αλλά η γνώμη μου είναι ότι το σωστό είναι αμέσως με την προκήρυξη των εκλογών. Από τη στιγμή που δεν έχουμε εκλογές αυτή τη στιγμή ακόμη.
Β.Σ: Υπάρχει αγωνία σε όλους εσάς που περιμένετε να ακούσετε τις ανακοινώσεις και βεβαίως να δείτε αν θα περιοριστεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο ντόπιο δυναμικό που είναι και πολύ ουσιαστικό και πολύ καλό ανάμεσα σε όλους αυτούς που ενδιαφέρονται υπάρχει και πολύ καλό δυναμικό ή θα φέρει και από αλλού.
Λ.Γ: Θέλω να πιστεύω ότι θα γίνουν οι καλύτερες επιλογές και θα δοθεί η δυνατότητα στον κόσμο, πέρα από την πρώτη επιλογή που αυτό είναι το βασικό, να ψηφίσει την αλλαγή, την αλλαγή της πολιτικής όπως έκανε και στις ευρωεκλογές γιατί μην ξεχνάμε ότι είχαν και δημοσκοπικό χαρακτήρα οι ευρωεκλογές. Ο ίδιος ο κύριος Τσίπρας το είχε θέσει έτσι και σε δεύτερο επίπεδο να δώσει τη δυνατότητα στους ανθρώπους να επιλέξουν ανάμεσα από διαφορετικές τάσεις, να το πω έτσι, να έχουν ούτως ή άλλως άνθρωποι είναι στο ψηφοδέλτιο, να έχει μία διαφορετικότητα και να εκφράζονται όλες οι διαφορετικές τάσεις ενός χώρου που μην ξεχνάμε είναι ένα κόμμα εξουσίας και υπάρχουν και διαφορετικές τάσεις μέσα στον ίδιο το χώρο.