Facebook
Twitter
LinkedIn
Μοιραστείτε

Μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση με τον δημοσιογράφο Παναγιώτη Μπούρχα στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Περιφερειακού καναλιού ΒΗΜΑ τηλεόραση την Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου.

Αναφορικά με την τραγική οικονομική κατάσταση στην οποία έχει φέρει τη χώρα στα 5 έτη διακυβέρνησης συριζα και την εργαλειοποίηση των διαδικασιών.

Το δεδομένο πως τους κυβερνώντες απασχολεί η εικόνα τους και πως θα παραμείνουν στην εξουσία, παρά το εθνικό συμφέρον και η βελτιώση της ποιότητας ζωής των πολιτών.

Για την δημιουργική λογιστική και τον μύθο της ανάπτυξης. Για το οτι ο κόσμος έχει πολύ καλή αντίληψη της πραγματικότητας πλέον και βιώνει το δύσκολο της κατάστασης στην καθημερινότητά του, με 4 εκατομμύρια Έλληνες να χρωστούν στην εφορία, έργο αυτής της κυβέρνησης και του μείγματος πολιτικής που ακολουθεί.

Για τις εξαγγελίες της κυβέρνησης περί 120 δόσεων και ρύθμισης κόκκινων δανείων που «κολλάνε» στις αντιρρήσεις των δανειστών και τα ερωτήματα γιατί αυτά δεν έχουν γίνει ήδη και γιατί ζητούν άδεια από τους δανειστές απ τη στιγμή που δηλώνουν ότι έχουμε βγει από τα μνημόνια;

Για το οτι αυτή η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι δεν τα καταφέρνει πολλάκις, όπως οταν προσπάθησαν να «τρέξουν» τον εξωδικαστικό συμβιβασμό και απέτυχαν παταγωδώς.

Για το οτι θυμήθηκαν στον 5ο χρόνο διακυβέρνησης ότι οι Έλληνες πολίτες έχουν προβλήματα.

Σχετικά με την πρώτη ψηφοφορία για την συνταγματική αναθεώρηση και τα ιδιωτικά πανεπιστήμια που σχεδόν δεν υπάρχει χώρα που να μην επιτρέπει την ίδρυσή τους! Για την νυν κυβέρνηση που είχε «σημαία» την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό και δεν ψήφισε επ’ αυτού τώρα που είχε την ευκαιρία.

Για το χειροπιαστό παράδειγμα των Ιωαννίνων, μίας πόλης που διαθέτει υψηλό επίπεδο ιατρικής εκπαίδευσης, έχει όλα τα εχέγγυα και θα μπορούσε να υπήρχε μια αγγλόφωνη ιατρική σχολή, με τεράστιο όφελος στην περιοχή. Αλλά, λόγω των συνταγματικών περιορισμών δεν μπορούμε να κάνουμε βήματα μπροστά, βήματα που κάνουν όλες οι χώρες, μέχρι και η Μάλτα!

Για την χαμένη ευκαιρία για την Ελλάδα να συμβαδίσει με τα παγκόσμια δεδομένα σύγχρονης διοίκησης ενός κράτους μέσα από τη συνταγματική αναθεώρηση.

Για την Ελλάδα του σύριζα που είναι αναγκασμένη να βρίσκεται κολλημένη σε ιδεοληπτικές προσεγγίσεις.

Για τον κόσμο που έχει αγανακτήσει και δεν βλέπει καμία βελτίωση, καμία καλυτέρευση της καθημερινότητάς του, αλλά βλέπει μια κυβέρνηση αναίσθητη! Βλέπει έναν υπουργό υγείας να λέει «39 πέθαναν, δεν έγινε και τίποτα»! Ένας υπουργός Υγείας καθρέπτης αυτής της κυβέρνησης.

Αναλυτικά το κείμενο της συνέντευξης ∇: 

Π.Μ. Καλησπέρα κ. Γεωργόπουλε, ευχαριστώ πάρα πολύ που είστε εδώ. Πήραμε καλές πάσες από τον πρώην Υπουργό Παιδείας. Αυτό που σχεδιάζει, που ορέγεται, που θέλει η Νέα Δημοκρατία να περάσει κυρίως σε σχέση με τον χώρο αυτόν τον ευρύτερο της κεντροαριστεράς είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η κυρίαρχη δύναμη. Άρα είναι ο ένας πόλος του πολιτικού συστήματος και ο άλλος είναι η Νέα Δημοκρατία, η οποία είναι ακραία δεξιά μερικές φορές, είναι ακραία νεοφιλελεύθερη οικονομικά, δεν είναι φιλελεύθερη πολιτικά είπε ο κ. Φίλης συγκεκριμένα. Άρα λοιπόν διαμορφώνεται ένα δίπολο και αυτό εκφράζεται και μέσα από τις προτάσεις που έγινε συνταγματική αναθεώρηση την πρώτη φάση που ολοκληρώθηκε χθες με τη σχετική ψηφοφορία και θα έρθει σε μία δεύτερη, επόμενη φάση για να ολοκληρωθεί αυτό το πρώτο στάδιο έτσι ώστε να πάμε στην επόμενη βουλή και να γίνει η αναθεώρηση. Αυτό είναι το τοπίο το οποίο θέλει να διαμορφώσει η κυβέρνηση και το τραβάει, το ζορίζει όσο γίνεται. Μπορεί να της βγει μέχρι το τέλος όπως είπε και νωρίτερα ο συνάδελφός μου ο Γρηγόρης ο Τζοβάρας. Αυτός είναι ο στόχος της, προετοιμάζεται όμως και για εκλογές το Μάιο.

Λ.Γ.  Μου βάλατε πολλά θέματα μαζί. Νομίζω ο κ. Φίλης έχει μία ιδεοληπτική προσέγγιση, θέλει να είναι έτσι τα πράγματα, νομίζω ότι ο ένας ο πόλος είναι δεδομένος, είναι ο πόλος της Νέας Δημοκρατίας, είναι ο πόλος της φιλελεύθερης παράταξης, αυτής  της παράταξης που είναι σοβαρή και είναι εδώ κάθε φορά να βγάλει τη χώρα από το δύσκολα, όπως στην προκειμένη περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ μετά από 5 χρόνια διακυβέρνησης, το τονίζω ότι είναι το πέμπτο έτος της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, έχει φέρει τη χώρα σε μία τραγική οικονομική κατάσταση και δεν είναι μόνο μια οικονομική κρίση πλέον είναι μία κρίση θεσμών. Εργαλειοποιούν τις διαδικασίες, είτε πρόεδρο Δημοκρατίας, είτε αναθεώρησης του συντάγματος με το μόνο που να τους νοιάζει είναι η εικόνα τους, προέχει η εικόνα τους και όχι το εθνικό συμφέρον. Όχι το να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής του κόσμου, τα οικονομικά, όλα αυτά τα προβλήματα που όλοι μας βλέπουμε καθημερινά έξω στην κοινωνία.

Π.Μ. Και όμως ο κ.Φίλης επικαλέστηκε στοιχεία που επικαλούνται κυβερνητικά στελέχη, ανάπτυξη κοντά στο 2% και οι εξαγωγές που έχουν αυξηθεί. Είναι στάνταρ αυτά τα ζητήματα τα οποία βάζουν για να επιχειρηματολογήσουν την ανάκαμψη του οικονομικού κλίματος.

Λ.Γ. Είναι μία κυβέρνηση που έχει αποδείξει ότι κάνει δημιουργική λογιστική, οι δείκτες είναι χειρότεροι πολύ χειρότεροι από ότι ήταν στο παρελθόν, η ανάπτυξη αυτή που λέει είναι γιατί μειώσανε το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων γιατί κόβουν από πάρα πολλές μεριές, αν πάμε επιμέρους δηλαδή στους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων, είναι πεσμένοι. Και νομίζω ο κόσμος, δεν χρειάζεται να μπω σε οικονομικούς δείκτες, είτε μακροοικονομικούς δείκτες, ο κόσμος το ζει στην καθημερινότητά του. Ότι και να μας πει ο κύριος Φίλης, αυτή τη στιγμή τέσσερα εκατομμύρια Έλληνες χρωστούν στην εφορία, ζούμε μία απίστευτη υπερφορολόγηση,  2,5 εκατομμύρια Έλληνες έχουνε μπλοκαρισμένους τραπεζικούς λογαριασμούς και αυτά είναι αποτελέσματα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και κανενός άλλου. Είναι αποτελέσματα του μείγματος πολιτικής αυτής της κυβέρνησης, που το μόνο, γυρνάω σε αυτό που μου αναφέρατε πριν, το πότε, μέχρι πότε θα το τραβήξει. Το μόνο που ενδιαφέρει αυτή την κυβέρνηση είναι η εικόνα της και το μέλλον της,  πως θα διασωθεί, πως θα μπορέσει να καταφέρει, που κατά τη γνώμη μου δεν θα μπορέσει, σταδιακά στο πέρασμα του χρόνου να είναι ο δεύτερος πόλος και αυτό αποδεικνύεται και από τον μίνι ανασχηματισμό που έκανε, προσπαθεί να αντιεμβολίσει  αυτόν το χώρο του κέντρου. Κατά τη γνώμη μου δεν θα το πετύχει αυτό το πράγμα γιατί οι μετριοπαθείς άνθρωποι νομίζω ότι βλέπουν ως μόνη διέξοδο από αυτή την κατάσταση που έχει περιέλθει η χώρα είναι στην επόμενη κυβέρνηση να είναι μια κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Π.Μ. Μία παγιωμένη διαφορά μεταξύ, δημοσκοπική διαφορά, μια δημοσκοπική εικόνα παγιωμένη τους τελευταίους πολλούς μήνες η οποία δεν αλλάζει θεαματικά. Η  κυβέρνηση ωστόσο ελπίζει ότι με κινήσεις όπως είναι το θέμα των κόκκινων δανείων που επετεύχθει χθές, μια συμφωνία με τους τραπεζίτες, απομένει τώρα νομίζω να δώσει και το τελικό ok η τρόικα για το αν συμφωνεί με αυτή τη λύση που προκρίνεται. Το θέμα με τις 120 δόσεις, αυτό εδώ το είπε ο κ. Φίλης αλλά το επικαλέστηκε ως δεδομένο και είπε μάλιστα ότι αν δεν είμαστε εμείς δεν θα είχε γίνει αυτό, δεν έχει γίνει ακόμα το θέμα με τις 120 δόσεις είναι σε συζήτηση εδώ και πολύ καιρό. Κλωτσάνε οι δανειστές θα δούμε αν θα το καταφέρει. Είναι κάποια ζητήματα τέτοια λοιπόν που λέει η κυβέρνηση σήμερα και ο κύριος Φίλης είπε ότι εδώ είναι η πολιτική σταθερότητα την οποία χρειαζόμαστε για να κάνουμε όλα αυτά. Αυτά ελπίζει η κυβέρνηση ότι μπορεί να αναστρέψουν το κλίμα.

Λ.Γ. Γιατί δεν το κάνανε τόσο καιρό; γιατί ρωτάνε τους δανειστές; δεν βγήκαμε από τα μνημόνια; Οι ίδιοι δεν λένε ότι βγήκαμε από τα μνημόνια και κάνουμε ότι θέλουμε; Γιατί πρέπει να πάρουν το πράσινο φως της τρόικας, των θεσμών όπως θέλουν να το πούμε για να περάσουν τις 120 δόσεις; Πράγματι θα ήταν τρομερά ανακουφιστικό μέτρο για πάρα πολύ κόσμο και 120 δόσεις και τα κόκκινα δάνεια. Αν γίνει σωστά η ρύθμιση των κόκκινων δανείων. Αυτή η κυβέρνηση όμως κ. Μπούρχα έχει αποδείξει ότι δεν μπορεί να τα καταφέρει σε τίποτα. Και θα σας πω ότι προσπάθησε πριν δύο χρόνια να κάνει τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, παταγώδης αποτυχία, ελάχιστες επιχειρήσεις μπήκαν, ελάχιστοι άνθρωποι μπήκαν σε αυτή τη ρύθμιση περάσανε νομοσχέδιο πριν δύο χρόνια στις 3 Αυγούστου του 2017 το οποίο κάνανε μετά σεμινάρια, και άλλα σεμινάρια να εξηγήσουν στον κόσμο πώς λειτουργεί και κατάφερε μετά από ένα χρόνο να έχουν μπει μόλις 25 οργανισμοί, 25 επιχειρήσεις σε αυτό τον εξωδικαστικό συμβιβασμό. Ακόμη και με τα κόκκινα δάνεια που δεν το έχουμε δει ολοκληρωμένο, ακούγεται ότι έχει κάποια όρια τα οποία δεν… Φαίνεται ότι ευνοούν συγκεκριμένες ομάδες, δεν είναι για όλο τον κόσμο. Πρέπει οπωσδήποτε να λυθεί αυτό το πρόβλημα δεν ξέρω πόσο θα επηρεαστεί η εικόνα της κυβέρνησης, ο κόσμος όμως δεν πρέπει να είναι εύπιστος σε μία κυβέρνηση που τον οδήγησε εδώ μετά από 5 χρόνια. Όταν το 2015 η χώρα ανέκαμπτε έβγαινε στις αγορές και εκεί θα βλέπουμε τους πραγματικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Με το ΣΥΡΙΖΑ πήγαμε πίσω, ένα τραγικά λάθος μείγμα πολιτικής, μία στασιμότητα και τώρα καταλήγουμε εδώ τελευταία στιγμή τέσσερα χρόνια μετά θυμούνται ότι ο κόσμος έχει πρόβλημα. Ότι και να κάνουν κατά τη γνώμη μου, ο κόσμος πρέπει να τους τιμωρήσει ή μάλλον να μην πω ότι το αρνητικό πρέπει να δει την άλλη πρόταση, μία διαφορετική πρόταση. Και θέλω να κάνω και μία παρένθεση κ. Μπούρχα επειδή ο κ. Φίλης μιλάει για νεοφιλελευθερισμό, δεν υπάρχει νεοφιλελευθερισμός, είμαστε φιλελεύθεροι, είμαστε οικονομικά φιλελεύθεροι. Ο φιλελευθερισμός είναι ένας ετεροπροσδιορισμός που δίνουν αυτοί οι άνθρωποι για να στιγματίσουν, ότι είναι κάτι κακό αυτό ο φιλελευθερισμός.

Π.Μ. Και βέβαια η ρετσινιά που σας κολλάει το τελευταίο καιρό μόνιμα είναι ατάκες που λέγονται απ΄όλα τα  στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ότι έχετε επηρεαστεί πολύ από τα άκρα δεξιά σας και υπάρχει μια κλίση προς την άκρα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας γιατί επηρεάζουν δηλαδή πολύ περισσότερο εκείνοι που έχουν σκληρό δεξιό λόγο,  ισχύει αυτό;

Λ.Γ. Ο ΣΥΡΙΖΑ συνεργαζόταν μέχρι προχθές και θεωρώ ότι ακόμη συνεργάζεται με τους ΑΝΕΛ. Η Νέα Δημοκρατία είναι η άκρα δεξιά; Αν είναι δυνατόν, δεν τίθεται τέτοιο θέμα απλά όπως το είπατε κ εσείς είναι  μία προσπάθεια στιγματισμού και επειδή είπατε για τις προσπάθειες που γίνονται για την αναθεώρηση του συντάγματος, ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να ναρκοθετήσει την επόμενη μέρα ξέροντας ότι δεν θα είναι κυβέρνηση, ξέροντας ότι η χώρα φυσιολογικά πρέπει να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα, αποτρέπει αυτό το πράγμα. Με τη μη ψήφιση, η Νέα Δημοκρατία κατέθεσε 59 προτάσεις για την αναθεώρηση του συντάγματος. Ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε ελάχιστες και όλες αυτές, ούτε για το περιβάλλον που υποτίθεται έχει μέσα τους Οικολόγους Πράσινους. Δε συζητάω για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, και η Βόρεια Κορέα ακόμη, δηλαδή δεν υπάρχουν χωρίς να μην επιτρέπουν τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και πρέπει να πω στον κόσμο να καταλάβει ότι είναι μη κερδοσκοπικά τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, δεν υπάρχει λογική και να το φέρω σε ένα τοπικό παράδειγμα για να μη μιλάμε γενικά. Φανταστείτε στα Γιάννενα, έχει που έχει αυτό το επίπεδο της Ιατρικής εκπαίδευσης, να υπάρχει μία Ιατρική Σχολή αγγλόφωνη, τι έσοδα θα έφερνε στην περιοχή, πόσοι άνθρωποι από διάφορες χώρες θα ερχόταν να σπουδάσουν εδώ. Πόσοι άνθρωποι που σπουδάζουν στο εξωτερικό, στα διάφορα αγγλόφωνα της Βουλγαρίας της Ρουμανίας, της Τσεχίας θα παρέμεναν εδώ. Και δεν θα έφευγε όλο αυτό το χρήμα προς τα έξω και θα περέμενε εδώ, και το κύρος και την κίνηση στην πόλη. Δηλαδή έχουμε όλα τα εχέγγυα, μία πολύ δυνατή Ιατρική Σχολή, με δύο νοσοκομεία που στέκονται και λόγω αυτών των συνταγματικών περιορισμών δεν μπορούμε να κάνουμε απλά πράγματα που κάνουν όλες οι χώρες, μέχρι και η Μάλτα. Και εδώ στην Ελλάδα του ΣΥΡΙΖΑ παραμένουμε προσκολλημένοι σε αυτές τις ιδεοληπτικές προσεγγίσεις τους.

Π.Μ. Για άλλα 10 χρόνια τώρα θα διατηρηθεί το καθεστώς αυτό έτσι;

Λ.Γ. Φυσιολογικά ναι, εκτός αν προκύψουν, δεν είμαι και συνταγματολόγος κ. Μπούρχα, αλλά νομίζω ότι είναι για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο ΣΥΡΙΖΑ το έχει σημαία την εκλογή από το λαό, θα το ψηφίσει; Γιατί δεν το ψήφισε, ούτε δεν το ψήφισε τώρα σε αυτή την ευκαιρία που του δόθηκε; Γιατί δεν ψηφίζει τον μη συσχετισμό της εκλογής του προέδρου Δημοκρατίας από την εκλογική διαδικασία; Ίσα ίσα ο ΣΥΡΙΖΑ το εκμεταλλεύτηκε το 2014, όπως είχε εκμεταλλευτεί το ΠΑΣΟΚ το 2009, και εδώ να πω στον κόσμο, να φρεσκάρω τη μνήμη του ότι η Νέα Δημοκρατία είναι το μόνο κόμμα που δεν έχει εκμεταλλευτεί αυτό το μηχανισμό για να προκαλέσει πρόωρες εκλογές.

Π.Μ. Ναι εδώ παίχτηκε ένα κολπάκι από ότι φάνηκε την τελευταία στιγμή και θα του τραβήξει λογικά μέχρι και το Μάρτιο, οπότε θα γίνει δεύτερη ψηφοφορία για την  κυβέρνηση γιατί πήγε να της κάνει μία τρίπλα η Νέα Δημοκρατία, εφόσον λέει συμφωνείς να συμφωνήσουμε όλοι να αναθεωρήσουμε αυτή διάταξη αλλά υπάρχει μία δέσμευση μετά και ερμηνεύετε διαφορετικά το σύνταγμα από το ΣΥΡΙΖΑ, το κάνει με εντελώς διαφορετικό τρόπο, από ότι το κάνουν καμιά δεκαριά συνταγματολόγοι τουλάχιστον που έχω μιλήσει για το θέμα αυτό ότι η απόφαση η σημερινή, η γνώμη η σημερινή  της σημερινής κυβέρνησης, της  σημερινής πλειοψηφίας θα δεσμέυσει την επομένη δηλαδή αν η πλειοψηφία στην επόμενη βουλή η Νέα Δημοκρατία δεν θα αναθεωρηθεί αυτή διάταξη συγκεκριμένη του συντάγματος όπως θέλει η Νέα Δημοκρατία πιθανή η τότε πλειοψηφία αλλά λέω όπως θέλει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ, για να μπλοκάρει, τέλος πάντων νομίζω είναι μια χαμένη ευκαιρία τελικώς η ιστορία αυτή.

Λ.Γ. Eίναι πράγματι μία χαμένη ευκαιρία για τη χώρα να προσαρμοστεί στα δεδομένα όλου του παγκόσμιου περιβάλλοντος στα δεδομένα τους σύγχρονου μοντέλου διοίκησης ενός κράτους. Kαι θέλω να τονίσω και κάτι άλλο κ. Μπούρχα, είναι μία κυβέρνηση των 151, φανταστείτε τι θα γινόταν αυτή τη στιγμή αν ήταν ανάποδα τα πράγματα, να είχαμε μια κυβέρνηση με 151 της Νέας Δημοκρατίας, ούτε καν 151, 145 και έξι διάσπαρτα κομμάτια δεν θα επέτρεπαν, θα γινότανε εξέγερση από το ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή είναι μια κυβέρνηση των 151 που αποφασίζει για τόσο σημαντικά εθνικά θέματα; Για την τύχη της χώρας για τα επόμενα 10 χρόνια; Προσωπική μου γνώμη δεν νομιμοποιείται, σε αυτά τα θέματα χρειαζόταν αυξημένη πλειοψηφία. Και νομίζω ότι το καλύτερο που έχει να κάνει αυτή η κυβέρνηση είναι όχι τους μίνι ανασχηματισμός, τους βολικούς  ανασχηματισμούς και τους τακτικισμούς, αλλά το καλύτερο που έχει να κάνει είναι να πάει σε πρόωρες εκλογές. Να φύγει μία ώρα νωρίτερα για τον τόπο γιατί θα είναι προς όφελος όλων των πολιτών.

Π.Μ. Θα είναι πολύ δύσκολα για τη Νέα Δημοκρατία βέβαια τα πράγματα ούτως ή άλλως, δεν ξέρω πόσο προετοιμασμένοι είναι οι άνθρωποι της Νέας Δημοκρατίας ή απλά τρίβουν τα χέρια τους επειδή θα είναι η επόμενη κυβέρνηση κ. Γεωργόπουλε γιατί έχω μια τέτοια αίσθηση ότι ζουν και αυτοί μέσα σε μια νιρβάνα  και ξαφνικά θα έρθουν και θα αλλάξουν με το πάτημα ενός κουμπιού τα πάντα πολύ εύκολα.

Λ.Γ. Θέλει πάρα πολύ δουλεία κ. Μπούρχα μου, εξαιρετικά πολύ μεγάλη προσπάθεια για να ορθοποδήσει πάλι η κατάσταση, δεν είναι εύκολο και μην ξεχνάμε ότι όταν είμαστε στην αντιπολίτευση δεν έχουμε την πλήρη πρόσβαση στο τι γίνεται στους διάφορους οργανισμούς που αποτελούνε το ελληνικό κράτος.

Π.Μ. Η Νέα Δημοκρατία μήπως έχει κουραστεί, μήπως παθαίνει αυτό που παθαίνουν οι αθλητές που καίγονται στο ζέσταμα πολλές φορές; Μήπως το έχει πάθει αυτό η Νέα Δημοκρατία αυτό που ζητάει, από τη στιγμή που εξελέγει ο κύριος Μητσοτάκης κάποιους μήνες από τη στιγμή της εκλογής του στην προεδρία της Νέας  Δημοκρατίας του 2016 επειδή τότε λέγαμε και έλεγαν τα ρεπορτάζ, η σκληρή στελεχιακή βάση του κόμματος του ζητούσε να επιβάλει το θέμα, το αίτημα των πρόωρων εκλογών έχουν περάσει περίπου 3 χρόνια.

Λ.Γ. Κύριε Μπούρχα είναι μια κυβέρνηση η οποία δημοσκοπικά έχει καταρρεύσει εδώ και πάρα πολύ καιρό, δεν έχει την αποδοχή του κόσμου,  ο κόσμος έχει αντιδράσει σε αυτή την κυβέρνηση, είναι μία πολύ ιδιαίτερη κοινοβουλευτική ομάδα ΣΥΡΙΖΑ με ΑΝΕΛ. Υποτίθεται ότι φύγανε οι ΑΝΕΛ και τώρα δεν έχουν κοινό ιδεολογικό υπόβαθρο, δεν ψηφίστηκαν για αυτά που είπανε. Πέρασαν από το 2015, Γενάρη του 2015, τέλη του 2014 ουσιαστικά, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ έλεγε το πρόγραμμα του, έχουμε κλείσει 5 χρόνια. Κάνουν τελείως διαφορετικά από αυτά που λέγανε. Σίγουρα ήταν ουτοπικά τα περισσότερα από αυτά που λέγανε, αλλά ο κόσμος έχει αγανακτήσει γιατί δεν βλέπει, ούτε να κάνουν αυτά που είχανε πει ότι θα κάνανε αλλά το κυριότερο δεν βλέπει βελτίωση, δεν βλέπει την καθημερινότητά του, ούτε ίχνος καλύτερο. Βλέπει μια υπερφορολόγηση, βλέπει μία κυβέρνηση αναίσθητη, βλέπει υπουργό υγείας έναν Πολάκη, καλή ώρα που είναι και επίκαιρο το θέμα με τη γρίπη να λέει 39 πέθαναν δεν τρέχει και κάτι, Υπουργός Υγείας της χώρας, και έφτασε στους 59. Βλέπουμε μία κυβέρνηση η οποία δυσκολεύεται, και ο ίδιος ο κ. Τσίπρας έχει 151, βλέπουμε ότι δεν κάνει ανασχηματισμούς, κρατάει τον κ. Πολάκη 5 χρόνια, κάνει ανασχηματισμούς τακτικιστικούς δηλαδή πως θα αντιεμβολίσει το ΠΑΣΟΚ και όχι πως θα βελτιώσει τη ζωή, τη  δική μου, τη δική σας και την απόδοση της κυβέρνησης. Ο κόσμος κ. Μπούρχα έχει πλέον πολύ καλύτερη κατά τη γνώμη μου αντιληπτική ικανότητα, δεν μπορεί να πιστέψει αυτό το παραμύθι ότι η οικονομία βελτιώνεται, ότι υπάρχει ανάπτυξη, ότι τα νούμερα είναι φανταστικά. Όντως ότι νούμερα και να δείξουνε το ζούμε στην καθημερινότητα, βλέπουμε κλειστά μαγαζιά, βλέπουμε επιχειρήσεις προβληματικές, βλέπουμε κόσμο να  εξακολουθεί να φεύγει στο εξωτερικό, βλέπουμε ένα πολύ δύσκολο επιχειρηματικό περιβάλλον, βλέπουμε τις χώρες γύρω μας να κάνουνε ανοίγματα, να προοδεύουν, να αναπτύσσονται, βλέπουμε μια κυβέρνηση να επιλύει, σε εισαγωγικά το βάζω αυτό, τα εθνικά θέματα μόνη της χωρίς να ρωτάει τους υπόλοιπους. Πολύ σοβαρά εθνικά θέματα χωρίς να καλεί τους αρχηγούς των κομμάτων, ή να υπάρχει μία μεγαλύτερη συναίνεση. Νομίζω έχουν γίνει πάρα πολλά φάουλ αυτά τα πέντε χρόνια και το μόνο που ενδιαφέρει αυτήν την κυβέρνηση είναι η εικόνα της και το πώς θα παραμείνει στην εξουσία.

Π.Μ. Για την Νέα Δημοκρατία επιμένω λίγο επειδή το τελευταίο διάστημα αναμέναμε κινήσεις όπως είναι η ανακήρυξη υποψηφίων βουλευτών, διαδικασία που πήγε πίσω. Δεν ξέρω αν υπάρχει κάτι νεότερο ως πληροφόρηση για τη στρατηγική που θα ακολουθήσει το κόμμα τους επόμενους μήνες ή αποφεύγει τις εντάσεις; Αυτή είναι η στρατηγική του;

Λ.Γ. Πρώτα απ’όλα δεν είμαι ο κατάλληλος να απαντήσω σε τέτοια ερωτήματα Είναι θέματα της ηγεσίας του κόμματος, εκτιμώ, θέλω να πιστεύω ότι η ηγεσία του κόμματος κάνει το καλύτερο δυνατόν ώστε να υπάρξει μία μεγαλύτερη κοινοβουλευτική αντιπροσώπευση για να μπορέσουμε αύριο ως κυβέρνηση να κάνουμε αυτά που είναι σωστά για τον τόπο, όσο το δυνατόν ευκολότερα να μην υπάρξει πάλι δηλαδή πρέπει να υπάρξει μία σταθερή κυβέρνηση. Τώρα για τις επιλογές, υπήρχε τον Γενάρη ένα πολύ σημαντικό θέμα που ήταν το θέμα με το Μακεδονικό. Η επικαιρότητα τρέχει συνεχώς, ζούμε σε μία χρονιά εκλογική, είναι δεδομένο όμως ότι δεν θα είναι εκλογική μόνο σε επίπεδο κοινοβουλευτικό, σε επίπεδο εθνικό, αλλά θα είναι μία χρονιά πολλαπλών εκλογικών διαδικασιών, έχουμε τις δημοτικές εκλογές, έχουμε στις περιφερειακές εκλογές, έχουμε τις ευρωεκλογές, κάτι πάρα πολύ σημαντικό, και εδώ ο κόσμος πρέπει να καταλάβει τη σπουδαιότητα της σωστής ψήφου να το πω έτσι και να ψηφίσει και να μελετήσει πριν ψηφίσει. Και σίγουρα έχουμε και το κομμάτι, το μόνο που δεν ξέρουμε πότε θα γίνει είναι οι εθνικές εκλογές. Συνεπώς νομίζω ότι η ηγεσία παρατηρεί, είναι δεδομένο ότι βλέπει τι γίνεται και νομίζω στον κατάλληλο χρόνο θα πάρει τις κατάλληλες, βέλτιστες αποφάσεις.

Π.Μ. Η προβλεπόμενη απάντηση πάντως σε ένα σχετικά δύσκολο ερώτημα ήταν αυτή. Μια κουβέντα για το θέμα, την κρίση που έχει προκαλέσει η γρίπη, οι θάνατοι αυτοί; Δεν ξέρω, ως πρώην Διοικητής του Χατζηκώστα πως κρίνετε την απόφαση που έλαβε η διοίκηση του νοσοκομείου να κλείσουν οι πόρτες στους επισκέπτες και να ελέγχεται η ροή της κίνησης μέσα στο νοσοκομείο για προληπτικούς λόγους;

Λ.Γ.  Σίγουρα πρέπει να ληφθούν προληπτικά μέτρα, σίγουρα πρέπει ο κόσμος να ενημερωθεί. Έπρεπε και να λειτουργήσουν αυτό που λέμε pro-active πριν συμβεί όλο αυτό είτε με τους εμβολιασμούς είτε με την ενημέρωση του κόσμου, οπωσδήποτε τα επισκεπτήρια στα νοσοκομεία, στα ελληνικά νοσοκομεία επικρατεί αναρχία στο κομμάτι των επισκεπτηρίων και αυξάνουν τις πιθανότητες, μιλάω ως πρώην διοικητής και ως άνθρωπος που ασχολούμαι με το χώρο της διοίκησης της υγείας, όχι ως γιατρός, κάποιος γιατρός θα μας τα έλεγε καταλληλότερα. Δεν λέω ότι δεν είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, βέβαια το Χατζηκώστα είναι ένα πολύ δύσκολο κτίριο για να τηρηθεί αυτό, νομίζω ότι πολύ δύσκολα θα τηρηθεί με τις πάρα πολλές εισόδους. Θέλω όμως να στιγματίσω και κάτι άλλο, δεν μπορεί η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να ενημερώνει, οι κινήσεις προς τις διοικήσεις των νοσοκομείων να είναι, μη λέτε πόσα θύματα έχουμε, μη βγάζετε επικοινωνιακά προς τα έξω, θα πρέπει ο κόσμος να ενημερωθεί σωστά τι πρέπει να κάνει για να μην έχουμε παραπάνω κρούσματα. Διαβάζω και εγώ ότι έχουμε αυτή τη στιγμή έχουμε φτάσει τα 59 θύματα, και οπωσδήποτε απαράδεκτες οι τοποθετήσεις του αναπληρωτή Υπουργού Υγείας ως συνήθως, δεν το συζητώ, έχει κάνει τόσα πολλά, αντικαπνιστικός, η σχέση του με τους δημοσιογράφους, το να καπνίζει τώρα μέσα στο Υπουργείο Υγείας. Δεν περιμέναμε κάτι καλύτερο από τον κ. Πολάκη αλλά θα περιμέναμε από τον κύριο Τσίπρα. Νομίζω ο κ. Πολάκης είναι καθρέφτης αυτής της κυβέρνησης, δυστυχώς.

εγγραφή στο Newsletter