Ζωντανή συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Ioannina Tv και τον δημοσιογράφο Βλάση Ντόκα, σχολιάζοντας την επικαιρότητα και εν όψει της χρονιάς με τις πολλαπλές εκλογικές διαδικασίες.
Αναλυτικά το κείμενο της συνέντευξης ∇:
Να θυμίσω στον κόσμο πως ο ΣΥΡΙΖΑ στις 25 Γενάρη κλείνει τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης και μπαίνουμε στο πέμπτο της διακυβέρνησης, χωρίς να έχει καταφέρει αυτά τα χρόνια να κάνει κάτι το διαφορετικό, να βελτιώσει την ποιότητα ζωής του κόσμου, να βελτιώσει την εικόνα στην οικονομία.
Η εκτίμηση μου είναι ότι δεν γυρνάει το κλίμα, είχαν υποσχεθεί τα πάντα στους πάντες, ο κόσμος νομίζω, αυτό που τουλάχιστον εισπράττω εγώ μιλώντας με τον κόσμο έξω, όντας στην επιχειρηματικότητα όλο αυτό το διάστημα μιλώντας με πάρα πολλές επιχειρήσεις, βλέποντας την οικονομική κατάσταση, είναι ότι ο κόσμος έχει μία τρομερή δυσαρέσκεια το οποίο είναι δεδομένο ότι θα αποτυπωθεί στις κάλπες. Γιατί το οτιδήποτε περνάνε δεν έχουνε γνώμονα το κοινό καλό, το καλό των πολιτών έχουν γνώμονα το πώς θα διατηρηθούν στην εξουσία και πως θα συντηρήσουμε ή θα διαμορφώσουμε μία κατάσταση η οποία δεν θα διευκολύνει την κυβέρνησιμότητα να το πω έτσι.
Β.Ν. Ακούω αυτά που λέτε αξιολογούνται από τον κόσμο αυτά τα τέσσερα χρόνια που όπως είπατε κ εσείς συμπληρώνονται σε λιγότερο από ένα μήνα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.Ποιο υπήρξε το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτής της διακυβέρνησης σύμφωνα με τη δική σας οπτική; Ιδεοληψίες; Ανικανότητα; και τα δύο μαζί; ή Τι ήταν το μεγαλύτερο πρόβλημα κύριε Γεωργόπουλε σύμφωνα με τη δικιά σας οπτική;
Λ.Γ. Διαχειριστική ανεπάρκεια σε πρώτιστο βαθμό
Θα πω δύο μάλλον λέξεις σκληρές: οικονομικός αναλφαβητισμός, σίγουρα ιδεοληψία.
Β.Ν. Εγώ θα ζητήσω να είστε λίγο μεγαλόψυχος λόγω και των γιορτινών ημερών και πάλι θα μου πείτε το ίδιο; δεν βρίσκεται ούτε μία θετική προσφορά αυτής της κυβέρνησης όλη αυτή την τετραετία;
Λ.Γ. Φρόντισε κάποιες δικές της ομάδες δηλαδή κάποιες συγκεκριμένες ομάδες.
Β.Ν. Αυτό δεν είναι συν, εγώ σας ζητώ να είστε μεγαλόψυχος και να αναγνωρίζετε κάτι από τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, κάτι θετικό.
Λ.Γ. Ως οικονομολόγος υπάρχει το κόστος ευκαιρίας που λέμε, δεν βλέπουμε τι έχουν κάνει, τι θα μπορούσαν να κάνουν, ήταν μία χρυσή ευκαιρία το ΄15 να απογειώσουν τη χώρα με απλά πράγματα και όμως δεν εκμεταλλεύτηκαν αυτή την ευκαιρία.
Αυτή τη στιγμή θα σας πω ένα απλό παράδειγμα ότι η Ρουμανία για να τραβήξει νέες επενδύσεις έχει 3% φορολογία στο πρώτο εκατομμύριο τζίρο και εμείς εδώ είμαστε στο 29% φορολογία.
Ακόμη και τώρα έχουν μπει σε μία ακατάσχετη παροχολογία η οποία δεν έχει γνώμονα τη βελτίωση των συνθηκών στη χώρα, έχει γνώμονα το πώς θα συντηρηθούν στην εξουσία, πως θα κάνουν ένα καλύτερο αποτέλεσμα στις επόμενες εκλογές, όποτε αυτές και αν είναι.
Β.Ν. Υπάρχουν κάποιοι από το ΣΥΡΙΖΑ που λένε ότι οι επόμενες εκλογές θα είναι ντέρμπι, όποτε και αν γίνουν αυτές και σε αυτό συνυπολογίζουν και αυτά που λέτε τις παροχές, τις εξαγγελίες θετικών μέτρων, θα υπάρχουν κάποια θετικά μέτρα και μέσα στον Ιανουάριο, όσον αφορά το κατώτατο μισθό, όσον αφορά ρύθμιση 120 δόσεων. Αυτά, πολιτική τεχνική εκτίμηση, δεν θα βοηθήσουν πολιτικά τον ΣΥΡΙΖΑ να ανακάμψει; Βλέπετε τις επόμενες εκλογές να κερδίζει η Νέα Δημοκρατία με μεγάλη διαφορά; Αν κάνω μία εκτίμηση βλέποντας και τις δημοσκοπήσεις.
Λ.Γ. Αυτά που προσπαθεί ο ΣΥΡΙΖΑ να τα κάνει τώρα έπρεπε να τα έχει κάνει εδώ και πάρα πολύ καιρό είτε τις ρυθμίσεις, ο κόσμος είναι υπερχρεωμένος, έχει υπερχρεωθεί από τη φορολογία των τελευταίων ετών. Ο κόσμος πλέον έχει μία διαφορετική αντιληπτική ικανότητα και νομίζω ότι ό,τι μέτρα και να πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα τον συγχωρέσει. Είναι πολύ μεγάλο το διάστημα, ξαναλέω ότι κλείνει 4 χρόνια διακυβέρνησης, μπαίνουμε στο 5ο έτος διακυβέρνησης, είχε όλες τις συνθήκες να κάνει πράγματα και δεν έκανε τίποτα σε αυτή την κατεύθυνση. Ο κόσμος θεωρώ ότι στην Ελλάδα ψηφίζει και κατά ένα μεγάλο ποσοστό τιμωρητικά. Δε θα μπω σε διαδικασία ποσοστών, σίγουρα η Νέα Δημοκρατία έχει μία βάση η οποία και στις τελευταίες εκλογές του ‘15 στις διπλές ήταν στο 29%.
Β.Ν. Και να προσπαθήσω μία ακόμη φορά να βγάλω έτσι τι μεγαλοθυμία σας, τη μεγαλοψυχίας που είναι δεδομένη για όσους σας γνωρίζουν και λόγω των γιορτών τώρα θα κάνω μία ακόμη προσπάθεια. Κάποια στελέχη από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ αξίζουν; Θα θέλατε να είναι σε μία κυβέρνηση μελλοντική, μία κυβέρνηση που θα αντιμετώπιζε σωστά και λογικά σύμφωνα με τη δική τους οπτική τα προβλήματα της χώρας; Ξεχωρίζετε δηλαδή θετικά κάποια στελέχη της σημερινής κυβέρνησης; Αυτά τα τέσσερα χρόνια ξεχώρισαν; Εσείς ξεχωρίσατε;
Λ.Γ. Πραγματικά κ. Ντόκα θα ήθελα πάρα πολύ να υπήρχαν και θα ήθελα, μακάρι να υπήρξε μία φανταστική κυβέρνηση για να πάει μπροστά τι χώρα, όμως δεν μπορώ, θέλω να πω ότι ο κύριος Πολάκης ένας άνθρωπος, που σε οποιαδήποτε ευνοούμενη χώρα, είτε θα είχε παραιτηθεί, είτε θα είχε αποπεμφθεί πάμπολλες φορές με τις δηλώσεις του. Δεν μπορεί να είναι αυτός ο άνθρωπος Υπουργός Υγείας, δεν μπορώ να αποδεχθώ τον κύριο Κουρουμπλής σε διάφορα υπουργεία, ούτε ότι είναι το νέο και το άφθαρτο ο κ. Κουρουμπλής. Είναι μία κυβέρνηση που ο κύριος Τσίπρας έλεγε ότι θα είναι μικρότερη και την έκανε μεγαλύτερη με το που βγήκε στην εξουσία. Είναι μια κυβέρνηση που έχει μέσα της όλο το παλιό, και το κακό παλιο, από το ΠΑΣΟΚ και από ένα κομμάτι της Νέας Δημοκρατίας.
Μακάρι ξαναλέω να έβλεπα ανθρώπους που άξιζαν, αλλά το είπατε και εσείς στην κουβέντα σας πριν, είναι άνθρωποι που έχουν συγκεκριμένη ιδεοληψία, συγκεκριμένο παρελθόν. Έχουν τελείως διαφορετική προσέγγιση των πραγμάτων κ. Ντόκα, έχουνε μια ξεπερασμένη λογική αντιμετώπισης στη διαχείριση της διακυβέρνησης, στη διακυβέρνηση μιας χώρας η οποία έχει «πεθάνει» και εδώ και πάρα πολλά χρόνια.
Πρέπει να γνωρίζουμε πως ζούμε σε ένα παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον, ένα άκρως ανταγωνιστικό περιβάλλον, πρέπει να βλέπουμε τι γίνεται γύρω μας, πώς άλλες χώρες εκμεταλλεύτηκαν τις διάφορες καταστάσεις, καλή ώρα η Ιρλανδία, που ήταν στην ίδια κατάσταση σε μας, η Κύπρος, μετά με την ιδιωτική εκπαίδευση και τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Και μου έρχεται μία καλή ευκαιρία τώρα περί ιδεοληψιών όταν δεν επιτρέπουν τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, ή ακόμη και η Πορτογαλία, τέσσερις χώρες που ήμασταν στην ίδια κατάσταση πριν λίγα χρόνια.
Έχουμε ένα τελείως διαφορετικό ιδεολογικό υπόβαθρο. Εμείς είμαστε υπέρ της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, της ελεύθερης οικονομίας, της εφαρμογής ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων. Ακόμη και στο δημόσιο τομέα, είμαστε υπέρ ενός μικρότερου, το μικρότερο δεν πάει να πει άμεσα, μην το συνδυάσουμε με απολύσεις, πιο αποτελεσματικού κράτους. Εφαρμογής να σας το πω πολύ απλά επιστημονικού μάνατζμεντ μέσα στο δημόσιο τομέα. Έχουμε ένα δημόσιο τομέα ο οποίος αυτή τη στιγμή είναι βραδυκίνητος. Δεν θέλω να αδικήσω τους ανθρώπους που δουλεύουνε, γιατί μου έχει τύχει, έχω περάσει από ιδιαίτερη και ευαίσθητη θέση του δημοσίου και έχω δει ότι οι άνθρωποι, υπάρχει εξαιρετικό αξιόλογο προσωπικό στο δημόσιο τομέα. Αλλά και αυτοί παρασύρονται όταν βλέπουν αυτό το εργασιακό περιβάλλον.
Β.Ν. Ο κύριος Μητσοτάκης θα ανακοινώσει όπως είπε στις 10 Ιανουαρίου και εκεί ήθελα να πάμε, τα πρώτα ονόματα των υποψηφίων. Οι δικές μου τις δημοσιογραφικές πληροφορίες λένε ότι είστε πολύ κοντά στο να σας ανακοινώσει, ή τέλος πάντων στο να είστε υποψήφιος με τη Νέα Δημοκρατία στις ερχόμενες εκλογές όποτε και αν γίνουν.
Λ.Γ. Νομίζω ότι το έχουμε ξανασυζητήσει, έχω θέσει τον εαυτό μου στη διάθεση, είναι μια απόφαση του προέδρου. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έχει δείξει ότι καινοτομεί, πρώτα απ’όλα βάζει σε τάξη τα οικονομικά και τις λειτουργίες του κόμματος και νομίζω ότι είναι το καλύτερο παράδειγμα που δείχνει πως αύριο θα βάλει σε τάξη και τα οικονομικά και τη λειτουργία του κράτους. Έχω θέση τον εαυτό μου στη διάθεση υπάρχει υπάρχει μία διαδικασία αξιολόγησης, εμπιστεύομαι αυτή τη διαδικασία αξιολόγησης και νομίζω ότι μπαίνουμε στην τελική ευθεία εκ των πραγμάτων, θα ανακοινωθούν κάποια ονόματα και εδώ θα είμαι εννοείται από όποια θέση στην πρώτη γραμμή. Γιατί σας ξαναλέω για εμένα αυτό είναι το ιδεολογικό μου, αυτή είναι η φιλοσοφία μου, ο φιλελευθερισμός και για αυτό μάχομαι και για αυτό είμαι κοντά σε αυτό το κόμμα και θέλω να έρθει αυτό το κόμμα στην εξουσία.
Β.Ν. Κύριε Γεωργόπουλε σας ευχαριστώ πολύ για αυτή την ενδιαφέρουσα συζήτηση, δεν τα καταφέραμε να μην κάνουμε πολλή πολιτική συζήτηση, πολιτική ήταν η συζήτηση μας που έγινε απλά την κάναμε και σε πιο χαμηλούς τόνους σε αυτή τη φάση και αυτό έχει το γιορτινό το ενδιαφέρον.
Είχα στο μυαλό μου κύριε Ντόκα να κάνουμε έναν απολογισμό του 2018 αλλά στη ροή της κουβέντας παρασύρθηκα και δεν πήγαμε σε αυτή τη διαδικασία. Απλά ήθελα να πω ότι κλείνει μία χρονιά η οποία είχε κάποια πολύ σημαντικά θέματα όπως είναι το μακεδονικό, όπως είναι η πυρκαγιά στο Μάτι, μία επίσης διαχειριστική ανεπάρκεια όπου χάθηκαν συμπολίτες μας δυστυχώς και κλείνει χρονιά μπαίνουμε σε μία εκλογική χρόνια πλέον πολύ πολύ κρίσιμη για τη χώρα και νομίζω ότι ο κόσμος πρέπει να αντιληφθεί σοβαρά τις διαφορές και σε αυτό που εγώ ίσως να μην απάντησα και πολύ σωστά, ποια είναι η διαφορά μας. Εννοείται ότι είμαστε διαφορετικοί, εννοείται ότι δεν είμαστε ίδιοι, εννοείται ότι έχουμε διαφορετική αντιμετώπιση των καταστάσεων και είναι δεδομένο ότι μπορούμε να διαχειριστούμε καλύτερα τις καταστάσεις και τις πτυχές της χώρας και του τόπου.