Ζωντανή παρουσία στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων σχολιάζοντας τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών στην ΔΕΘ, καλεσμένος του δημοσιογράφου Βλάσση Ντόκα.
(Βλάσσης Ντόκας): Θέλω από σας, που θα εστιάζατε στην παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης
(Λάμπρος Γεωργόπουλος): Ήταν μία παρουσία που δεν θύμιζε προεκλογική ομιλία. Πραγματιστική, ρεαλιστική, έδειξε αποφασιστικότητα και έδειξε έτοιμος να κάνει αυτές τις ανάγκες αλλαγές που χρειάζεται ο τόπος.
(BN): Αν κάνετε μία σύγκριση εσεις τώρα – όπως και οι Έλληνες πολίτες κάνουν – της παρουσίας του Αλέξη Τσίπρα και του Κυριάκου Μητσοτάκη στην έκθεση της Θεσσαλονίκης τι θα λέγατε;
(ΛΓ) Νομίζω η σημαντική διαφορά, μιας και παρακολούθησα και τις δύο, τη μία μάλιστα δια ζώσης του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Τσίπρας στόχευε σε εκλογική διαδικασία. Ήταν μία προεκλογική ομιλία που απευθύνονταν σε πολύ στενό κοινό, όσο του έχει απομείνει βέβαια, ενώ ο κύριος Μητσοτάκης απέπνεε έναν τελείως διαφορετικό λόγο, στόχευε σε εθνικό επίπεδο, σε όλο τον κόσμο, ήτανε απόλυτα ορθολογιστική η προσέγγιση του, σε ένα πρόγραμμα κοστολογημένο, σοβαρό, μετρημένο, υλοποιήσιμο, εφικτό. Αυτή είναι η κύρια διαφορά.
Ο κύριος Τσίπρας, επειδή την έχει πατήσει τα προηγούμενα χρόνια, όλοι γνωρίζουν ότι δεν έκανε αυτά που έλεγε, οι εξαγγελίες των προηγούμενων ετών στη Θεσσαλονίκη – και μάλιστα ο το ίδιο το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης- ουδέποτε εφαρμόστηκαν και αυτά που είπε νομίζω ότι ήταν πολύ λιγότερα ακόμη και από αυτά που περίμεναν οι ίδιοι οι ψηφοφόροι του, όσοι έχουν απομείνει που τον πιστεύουν ακόμη.
Ένα δεύτερο στοιχείο που χαρακτήρισε τις εξαγγελίες του κυρίου Τσίπρα είναι πως προσπάθησε να αντιγράψει ένα μέρος του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας ένα πρόγραμμα που έχει γίνει με πολλή δουλειά, ένα πρόγραμμα που είναι ρεαλιστικό, εφικτό ξαναλέω αυτές τις λέξεις με την ειδοποιό διαφορά να είναι κύριε Ντόκα πως δεν μπορούν αυτοί οι άνθρωποι να εφαρμόσουν όσο και να προσπαθήσουμε να αντιγράψουν
(διακ) Τι αντέγραψαν δηλαδή;
Φορολογικές ελαφρύνσεις. Yπάρχει η γνώση του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας oπότε προσπάθησε ο κ. Τσίπρας να το αντιγράψει, όμως, επιμένω σε αυτό, υπάρχει μία τρομερή διαφορά: δεν ταιριάζει στην ιδεολογική ταυτότητα αυτών των ανθρώπων αυτό που εξήγγειλαν προχθές! Εν αντιθέσει με εμάς που αυτός είναι ο ιδεολογικός μας χαρακτήρας, είμαστε υπέρ της λιγότερης εφορίας, λιγότερων εισφορών, ενός μικρότερου κράτους και πολύ πιο ευέλικτου. Δεν μπορούν να κάνουν αυτοί οι άνθρωποι αυτά που εμείς ευαγγελιζόμαστε, αυτά που εμείς προτείνουμε και σίγουρα δεν μπορούν να υλοποιήσουν το πρόγραμμά μας, ούτε φυσικά να το αντιγράψουν.
(ΒΝ) Οι πολιτικοί σας αντίπαλοι, σας κατηγορούν για έναν νεοφιλελευθερισμό, για έναν άκρατο δηλαδή φιλελευθερισμό, υπέρ αυτών που έχουν τις δυνατότητες σε κάθε επίπεδο και τα χρήματα και εναντίον των αδυνάτων. Τι απαντάτε;
(ΛΓ) Πρώτα πρώτα δεν αποδέχομαι προσωπικά τη λέξη «νεοφιλελεύθερος». Πρόκειται για έναν ετεροπροσδιορισμό που πηγάζει από αυτούς τους ανθρώπους.
(ΒΝ) Εσείς πως αυτοπροσδιορίζεστε;
(ΛΓ) Φιλελεύθεροι. Απόλυτα φιλελεύθεροι και μάλιστα με ένα κοινωνικό πρόσημο και πιστεύουμε πως ο φιλελευθερισμός ενισχύει περισσότερο τους φτωχούς, τους αδύναμους και το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα είναι μια αρχή του φιλελευθερισμού και όχι των αριστερών ιδεολογιών και το ζούμε τα τελευταία τέσσερα χρόνια κύριε Ντόκα καθώς φτωχοποιούν τον κόσμο, τον φέρνουν χαμηλά. Εμείς έχουμε μια τελείως διαφορετική προσέγγιση, τελείως διαφορετικό μείγμα πολιτικής και το πιο βασικό είναι ότι δεν είμαστε ίδιοι. Και αυτό είναι κάτι που είπε και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας προχθές και το επεσήμανε, έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα και είναι το «πιστεύω» όλων όσων έχουμε αυτή την ιδεολογία και αυτή τη φιλοσοφία ζωής. Δεν πρόκειται να κάνουμε τα ίδια, δεν μπορούν να μας αντιγράψουν, δεν μπορούν να εφαρμόσουν αυτά που εμείς λέμε, τα οποία στις ανεπτυγμένες χώρες είναι η συνήθης πρακτική. Οι χώρες για να πάρουν μπροστά εφαρμόζουν αυτές τις πρακτικές. Εμείς –δυστυχώς- με την κυβέρνηση Τσίπρα, και θα το πω όσο πιο απλά γίνεται να το καταλάβει ο κόσμος, το ζούμε στην καθημερινότητά μας. Αυτοί οι άνθρωποι φτωχοποιούν τη μεσαία τάξη. Στα τέσσερα τελευταία χρόνια κύριε Ντόκα –δεν κυβερνούν ένα και δύο χρόνια- είχαν όλο το χρόνο να εφαρμόσουν πολιτικές, να εφαρμόσουν το καλύτερο που πίστευαν. Βλέπετε ότι αποτυγχάνουν! Αποτυγχάνουν σε όλους τους τομείς. Δεν έχει βελτιωθεί η ποιότητα ζωής. Δεν έχει βελτιωθεί το εισόδημα, στη συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου. Δεν έχει σταματήσει η υπερφορολόγηση.
(ΒΝ) Καλά, δεν έφεραν αυτοί την κρίση στη χώρα…
(ΛΓ) Έχουμε συζητήσει άπειρες φορές αυτό κύριε Ντόκα, κυβερνούν τέσσερα χρόνια και κυβερνούσαν και στο παρελθόν. Ο κύριος Καμμένος ήταν στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας την περίοδο 2004-2009. Το μισό υπουργικό συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ είναι το ΠΑΣΟΚ των 30 ετών και μπορώ να σας μιλήσω με παραδείγματα.
(Διακ). Έχουν και την Παπακώστα…
(ΛΓ) Και την κυρία Παπακώστα και όποιον θα στηρίξει μια κυβέρνηση ισχνή, αδύναμη, των 152 βουλευτών…
(Διακ). Τι λέτε για την κυρία Παπακώστα, έτσι ως παρένθεση;
(ΛΓ) Κύριε Ντόκα, δεν θέλω να προσωποποιήσω. Είναι μια κυβέρνηση, στριμωγμένη στα σχοινιά, αν μιλήσουμε με όρους μποξ. Γι’ αυτό και ανέχεται συμπεριφορές Πολάκη. Γι αυτό κάνει την κυρία Παπακώστα ως υφυπουργό. Είναι μια κυβέρνηση που δεν αρμόζει και δεν αξίζει στον τόπο αυτή τη στιγμή. Γιατί δεν έχει και την πυγμή να εφαρμόσει τις πολιτικές αυτές. Εγώ σας λέω ότι ο κύριος Τσίπρας και τις καλύτερες των προθέσεων να έχει, με ποιόν θα τις εφαρμόσει αυτές τις πολιτικές κύριε Ντόκα; Με τον κύριο Πολάκη; Με τον κύριο Κουρουμπλή; Με ποιον απ όλους αυτούς;
(Διακ.) Εντάξει, δεν είναι τώρα ο κύριος Κουρουμπλής…
(ΛΓ)Ήταν τόσα χρόνια και είναι μέλος της κυβέρνησης. Με ποιον θα εφαρμόσει; Σκεφτείτε το εξής: Είμαστε αύριο κυβέρνηση και λέω εγώ «αν δεν κάνετε το δικό μου, παραιτούμαι και σας ρίχνω την κυβέρνηση».
(ΒΝ) Λέτε για τον Καμμένο τώρα…
(ΛΓ) Και για τον Καμμένο και για άλλα στελέχη που πιθανώς δεν ακούγεται αλλά μη νομίζετε ότι είναι μια κυβέρνηση στην οποία όλα είναι ρόδινα.
(ΒΝ) Και στις καλύτερες οικογένειες συμβαίνουν αυτά, και στα πιο προηγμένα κράτη. Μιας και αναφέρθηκε ο κύριος Καμμένος, να αναφέρω μια δήλωση που έκανε σήμερα ότι «βεβαίως και θα μιλήσω και με τη Νέα Δημοκρατία, να δούμε αν μπορεί να υπάρχει μια συνεργασία αλλά θα πρέπει πρώτα να διώξει ο Μητσοτάκης τα φασισταριά, μίλησε για ακραία στοιχεία και ανέφερε τον κύριο Βορίδη και τον κύριο Γεωργιάδη, ρώτησα πριν τον κύριο Στύλιο, μου απάντησε, να μου απαντήσετε και εσείς.
(ΛΓ) Δεν είναι ωραίο να αναπαράγουμε δηλώσεις ενός ανθρώπου…
(Διακ.) Είναι Υπουργός Άμυνας…
(ΛΓ) Είναι Υπουργός Άμυνας, αλλά διοικεί τη χώρα με το 3%. Αυτή τη στιγμή οι δημοσκοπήσεις που αυτός κατήγγειλε, και μάλιστα το Documento σήμερα, θα χρησιμοποιήσω μια λέξη, το φερέφωνο της κυβέρνησης, ο κύριος Βαξεβάνης, τον βγάζει σήμερα με 0.6%. Ο κύριος Καμμένος είναι προφανέστατο πως βρίσκεται σε μια παραληρηματική κατάσταση. Καταλαβαίνει ότι είναι μια κυβέρνηση σε αποδρομή, ότι ο χρόνος του τελειώνει, έχει κάνει άπειρα λάθη αυτό το διάστημα, έχει κάνει τελείως διαφορετικά πράγματα από αυτά που έλεγε προηγουμένως. Καταλαβαίνω ότι βρίσκεται σε μια δύσκολη κατάσταση. Προσπαθεί να ρίξει γέφυρες, αλλά είναι χαοτική βέβαια η διαφορά προφανέστατα, βέβαια δεν είμαι εγώ πρόεδρος του κόμματος, εννοείται ότι θα αξιολογηθούν τα πάντα, αλλά νομίζω πως είναι χαοτική η διαφορά και δεν πρόκειται ένας άνθρωπος –και σας κάνω το ερώτημα, κάνω το ερώτημα στους τηλεθεατές- εάν τον θεωρούν αξιόπιστο και εάν αυτά που λέει είναι αξιόπιστα. Νομίζω ότι ο κύριος Καμμένος- και γυρνάω στην αρχική μου τοποθέτηση- βρίσκεται σε παραληρηματική κατάσταση και θα αυξάνεται η ένταση του παραληρήματός του όσο καταλαβαίνει ότι χάνει την εξουσία, ότι χάνει τη θέση του.
(ΒΝ) Υπάρχουν πολλοί σοβαροί άνθρωποι σε αυτή τη χώρα που λένε, ότι έγινε έγινε, εδώ που φτάσαμε για να μπορέσουμε να ξεφύγουμε από την κρίση, πρέπει να υπάρξουνε μεγάλες συνεργασίες, μεγάλοι συνασπισμοί, έστω για ένα μικρό χρονικό διάστημα. Υπάρχουν πολλοί σοβαροί άνθρωποι απ όλες τις πλευρές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ένας σοβαρός αξιωματικά άνθρωπος σε αυτή τη χώρα. Κι όμως χθες είπε «συνεργασία με όλους εκτός από τον ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς θα υπάρχουμε εδώ μετά τις εκλογές…» και σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις έτσι θα είναι, «εμείς με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο θα κυβερνήσουμε τη χώρα, χωρίς όμως τον ΣΥΡΙΖΑ». Συμφωνείτε; Κι αν ναι, γιατί;
(ΛΓ) Νομίζω πως και στη συνέντευξη τύπου που ακολούθησε, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας εξήγησε ακριβώς τους λόγους. Είπε ότι θα κυβερνήσει με τους καλύτερους, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι οι καλύτεροι μπορεί να μη βρίσκονται εντός του κόμματος και προφανέστατα νομίζω πως έχει απόλυτα δίκιο σε αυτή του την τοποθέτηση. Εννοείται ότι με τον ΣΥΡΙΖΑ –και εκφέρω προσωπική άποψη αυτή τη στιγμή- υπάρχει μια χαοτική διαφορά. Δεν μπορεί να συνεργαστεί κάποιος με ανθρώπους που άλλα λένε σήμερα και άλλα αύριο. Μια συνεργασία προϋποθέτει να έχει έναν κοινό παρονομαστή. Της ειλικρίνειας, του ορθολογισμού, του λέμε και αυτά που λέμε τα εννοούμε. Νομίζω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αποδείξει τα τελευταία τέσσερα χρόνια που κυβερνά τη χώρα, που είναι στην εξουσία μαζί με τους ΑΝ.ΕΛ, ότι το επίπεδο αξιοπιστίας του είναι χαμηλότατο. Οπότε δε νομίζω κάποιος σώφρων άνθρωπος να μπορεί να βασιστεί σε μια τέτοια συνεργασία. Και θέλω να πω, το είπε και ο κύριος Στύλιος πριν τον οποίο σέβομαι και εκτιμώ πάρα πολύ, ότι ο κύριος Μητσοτάκης είπε πως ακόμα και αυτοδύναμος να είναι, θα συνεργαστεί με όσο το δυνατόν περισσότερα πολιτικά κόμματα.
(ΒΝ) Όχι όμως με τον ΣΥΡΙΖΑ…
(ΛΓ) Νομίζω κύριε Ντόκα ότι τώρα ούτε ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ θα το θέλει, αν και προσωπική μου άποψη είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σιγά σιγά θα εξαϋλωθεί και θα γυρίσει πίσω στα χαμηλά του ποσοστά, θα είναι πάλι κάποιες γραφικές περιπτώσεις που συγκυριακά βρέθηκαν στην εξουσία σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο για τη χώρα, εκμεταλλευόμενοι συγκυρίες, καταστάσεις, τη δικαιολογημένη ως ένα βαθμό απογοήτευση ίσως και οργή του κόσμου. Εκμεταλλεύτηκαν καταστάσεις, τάξανε τα πάντα στους πάντες. Βλέπετε τέσσερα χρόνια μετά ότι δεν υλοποίησαν τίποτα απ αυτά, ίσα ίσα έκαναν τα ακριβώς αντίθετα και νομίζω είναι θέμα χρόνου ο κόσμος να τους «τιμωρήσει» γιατί έχει αποδειχθεί πως ο κόσμος στην Ελλάδα ψηφίζει τιμωρητικά πολλές φορές, και να τους στείλει εκεί που είναι πραγματικά η θέση τους και να μη κάνουν άλλη ζημιά στη χώρα.
(ΒΝ) Πάντως αυτό που λέτε, ειπώθηκε κάποια στιγμή ως σενάριο της Αριστερής Παρένθεσης. Δεν προέκυψε αυτό, δεν υπήρξε αυτή η αριστερή παρένθεση. Βλέπουμε εδώ ότι έχουμε τη μακροβιότερη κυβέρνηση…
(ΛΓ) Ήταν φρέσκο κύριε Ντόκα. Ήταν σύντομος ο χρόνος μετά από πέντε χρόνια ύφεσης, απ το 2008 έως το 2015 ήταν εφτά χρόνια, δεν γίνεται σε 9 μήνες και συν τοις άλλοις η Νέα Δημοκρατία εκείνη τη στιγμή βρισκόταν σε μια κατάσταση ανακατάταξης, με έναν αρχηγό ο οποίος δεν ήταν εκλεγμένος και νομίζω ο κύριος Μητσοτάκης απέδειξε πολύ γρήγορα, με το που πήρε τα ινία της παράταξης πως γύρισε το κλίμα.
(ΒΝ) Οι τηλεθεατές μας κρίνουν όλους και η ιστορική εξέλιξη μας κρίνει όλους…
(ΛΓ) Η επικαιρότητα όμως κρίνει πράγματα που κρύβει ο ΣΥΡΙΖΑ κάτω από το τραπέζι. Και δημοσιογραφικά να ασχοληθείτε, δεν σας κάνω προτροπή όμως πρέπει ο κόσμος να μάθει ότι αυτή τη στιγμή 10.000 ακίνητα περνάνε στο υπερταμείο και στο Φ.Ε.Κ. δεν φαίνεται καν ποιο είναι το κάθε ακίνητο, είναι με κωδικό αριθμό. Αυτός είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό είναι το ηθικό πλεονέκτημα. Αυτοί είναι οι καλοί αριστεροί άνθρωποι που φωνάζανε, θυμάμαι τον κύριο Μαντά στους Αμπελόκηπους να στήνει τραπεζάκι… Πρέπει να πούμε ότι ο κόσμος έχει τεράστιο πρόβλημα με το κτηματολόγιο, θα χάσει τις περιουσίες του μέσα σε τρείς μήνες –και μιλάμε για όλη την Ήπειρο- αχαρτογράφητες αξίες. Αυτά είναι επίσης θέματα της καθημερινότητας που απασχολούν τον κόσμο και εκεί -θα χρησιμοποιήσω πάλι μια λέξη- τα έχουν κάνει οι άνθρωποι μαντάρα και δυστυχώς ο κόσμος το ζει στην καθημερινότητά του και δεν βρίσκει το πώς να εκφραστεί και πώς να δώσει λύσεις.
(ΒΝ) Αυτά απασχολούν τον κόσμο και άλλα πολλά ζητήματα της καθημερινότητας, δεν παρακολουθεί ο κόσμος υψηλή πολιτική…
(ΛΓ) Και για να δώσω ένα ακόμα τεκμήριο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι καταστροφικός, διάβαζα πριν μπω στο στούντιο: «τελευταία η Ελλάδα στις διαθέσιμες θέσεις εργασίας. Μόλις βγήκε απ τη Eurostat. Αυτές είναι οι επιτυχίες αυτής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ.
(ΒΝ) Καλά, δεν εκτόξευσε όμως την ανεργία ο ΣΥΡΙΖΑ όπως την εκτόξευσαν οι κυβερνήσεις το 2010…
(ΛΓ) Μισό εκατομμύριο κόσμος στο εξωτερικό κύριε Ντόκα…Με part time απασχόληση, με απασχόληση μερικής, με απασχόληση των 350 ευρώ.
(ΒΝ) Ντάξει ούτε αυτό άρχισε το 2015, για να λέμε τα πράγματα όπως είναι, να μπορούμε να δούμε την πραγματικότητα κατάματα…
(ΛΓ) Ο ΣΥΡΙΖΑ υποσχόταν 750 ευρώ κατώτατο μισθό.
(ΒΝ) Εσείς λέτε «εκλογές τώρα», πότε όμως εκτιμάτε ότι είναι ο πιθανότερος χρόνος εκλογών; Ρωτώ συχνότατα τα στελέχη όλων των κομμάτων. Ποιος φαίνεται να είναι ο πιθανότερος χρόνος εκλογών με την κοινή λογική;
(ΛΓ) Εγώ θα συμφωνήσω και με την τοποθέτηση του κυρίου Στύλιου πριν, νομίζω από την επόμενη χρονιά. Βέβαια ζούμε σε ένα αβέβαιο περιβάλλον, νομίζω από το 2019, με το «ταβάνι» να είναι ο Μάιος του 2019, λίγο πριν τον Μάιο του 2019.
(ΒΝ) Θεωρείτε ότι η συμφωνία των Πρεσπών μπορεί να προκαλέσει εξελίξεις;
(ΛΓ) Οπωσδήποτε μπορεί να προκαλέσει εκλογές. Ανά πάσα στιγμή μπορεί να έχουμε προσφυγή στις κάλπες αλλά νομίζω ότι οι πιθανότητες είναι προς τον Μάιο του ’19. Σίγουρα δεν μπορούμε να είμαστε στο μυαλό του κύριου Τσίπρα, αυτός αποφασίζει, αυτός και η κοινοβουλευτική του ομάδα, κατά πόσο θα κάνει τα χατίρια τους και κατά πόσο θα τους κρατήσει ζεστούς και θα διατηρήσουν τις θέσεις τους γνωρίζοντας –και αυτή είναι μια σημαντική παράμετρος- ενώ γνωρίζουν ότι δεν θα έχουν αυτές τις θέσεις την επόμενη μέρα.
(ΒΝ) Οι Νεοδημοκράτες που συναντώ έξω στα Γιάννενα, σας έχουν σίγουρο για το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας στις ερχόμενες εκλογές, όποτε και αν γίνουν. Είστε έτοιμος κύριε Γεωργόπουλε;
(ΛΓ) Με τιμά αυτό που μου λέτε, είναι απόφαση προέδρου το θέμα των ψηφοδελτίων. Εγώ έχω θέσει τον εαυτό μου στη διάθεσή του και ευελπισθώ σίγουρα σε μια αξιολόγηση. Έχω εμπιστοσύνη ότι θα γίνει μια σωστή αξιολόγηση και ας κατέβει το καλύτερο δυνατό ψηφοδέλτιο στο Νομό προκειμένου να υπάρξει το μεγαλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και να φύγουν αυτοί οι άνθρωποι. Είναι –και χρησιμοποιώ αυτή τη λέξη- αναγκαίο να αντικατασταθεί αυτή η κυβέρνηση από μια κυβέρνηση φιλελεύθερη, σύγχρονη, μοντέρνα, με νέες προοπτικές.