Facebook
Twitter
LinkedIn
Μοιραστείτε

Ζωντανή διαδραστική συζήτηση 1ώρα+ με την κ. Βίλιαν Στασινού σχολιάζοντας την παρουσία του κ. Τσίπρα στην ΔΕΘ και λίγο πριν από την παρουσία του κ. Μητσοτάκη.

(Βίλιαν Στασινού) Κύριε Γεωργόπουλε, ο Μητσοτάκης στη ΔΕΘ λένε οι πληροφορίες πάει με κεντρικό σύνθημα «Μπορούμε» και θα κινηθεί πάνω σε έξι άξονες. Μπορεί;

 (Λάμπρος Γεωργόπουλος) Νομίζω ότι έχει αποδείξει ότι μπορεί. Πρώτα απ όλα να πω πως εκτιμώ πως θα είναι η τελευταία φορά που πηγαίνει στη ΔΕΘ ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εκτιμώ ότι στην επόμενη έκθεση θα πάει ως Πρωθυπουργός της χώρας. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έχει αποδείξει στο παρελθόν ότι μπορεί. Ότι είναι ικανότατος. Μη ξεχνάμε ότι πήρε ένα κόμμα από πολύ χαμηλά, δημοσκοπικά και εκλογικά και μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, μέσα σε τρία χρόνια κατάφερε να κερδίσει τις εσωκομματικές εκλογές και να αλλάξει την εικόνα του κόμματος, να βάλει τάξη στα οικονομικά και όπως έβαλε τάξη στα οικονομικά του κόμματος θα βάλει τάξη και στα οικονομικά της χώρας, που δυστυχώς παρά τα όσα λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, αυτά που λέει η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή, τα πράγματα –κατά τη γνώμη μου- και νομίζω ότι το ζούμε όλοι στην καθημερινότητά μας, δεν είναι καλά.

(ΒΣ) Τάξη στα οικονομικά του κόμματος, εννοείται ότι επιχείρησε –θα συμφωνήσω μαζί σας- και βάζει σιγά σιγά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, οι πολίτες όμως θα ικανοποιηθούν όταν τα κόμματα που χρωστάνε χρήματα, θα τα επιστρέψουν στα ταμεία. Εκεί θα ικανοποιηθεί η κοινή γνώμη.

 (ΛΓ) Ας το κάνει και ο ΣΥΡΙΖΑ αυτό γιατί η Νέα Δημοκρατία έχει βάλει τάξη στα οικονομικά της, αποπληρώνει τα δάνειά της, αποπληρώνει το οικονομικό παρελθόν της και πλέον είναι ένας αυτόνομος οργανισμός που έχει επάρκεια από τις συνδρομές των μελών του κόμματος και νομίζω πως δεν μπορούμε πλέον να το λέμε αυτό για τη σημερινή Νέα Δημοκρατία.

Το τι ισχύει σε άλλα κόμματα, εννοείται ότι ο κόσμος καλά κάνει και θέλει τα πολιτικά κόμματα να είναι διάφανα, κρυστάλλινα στα οικονομικά τους και να μην έχουν οφειλές.

(ΒΣ) Θέλω να μου πείτε τι περιμένετε εσείς κύριε Γεωργόπουλε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στις εξαγγελίες του στη ΔΕΘ; Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, οι έξι κεντρικοί άξονες στους οποίους θα κινηθεί, είναι προφανώς η οικονομία, είναι οι θεσμοί, είναι η ασφάλεια, είναι η παιδεία, είναι η διεθνής παρουσία της χώρας και η ενεργοποίηση της κοινωνίας των πολιτών. Στο επίκεντρο θα βρεθούν όσα απασχολούν τους πολίτες όπως τα εισοδήματα, η ανεργία, η ανασφάλεια, οι φόροι, τα χρέη. Τι μπορεί να κάνει μια κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας πάνω σε αυτά που μόλις περιέγραψα και τα οποία πραγματικά απασχολούν τους πολίτες;

 (ΛΓ) Το σίγουρο είναι ότι μπορεί να τα κάνει καλύτερα από αυτή την κυβέρνηση, η οποία κατά τη γνώμη μου είναι η χειρότερη κυβέρνηση των τελευταίων δεκαετιών. Τώρα για τις εξαγγελίες του προέδρου του κόμματος, καλό είναι να αύριο –θα είμαι και εγώ εκεί- να τις ακούσουμε. Σίγουρα η ΝΔ έχει επικοινωνήσει προς τα έξω εδώ και δυο χρόνια το πρόγραμμά της, τους κεντρικούς άξονες του προγράμματός της, σιγά σιγά αρχίζει να το εξειδικεύει και αύριο ο πρόεδρος του κόμματος θα αναλύσει και θα μας πει πως ακριβώς θα χειριστεί αυτή την πολύ δύσκολη κατάσταση που βρίσκεται η χώρα μετά από σχεδόν δέκα χρόνια ύφεσης.

(ΒΣ) Για να κερδίσει επικοινωνιακά τον Αλέξη Τσίπρα που προηγήθηκε στη ΔΕΘ, θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να εξαγγείλει κάτι καλύτερο για την μείωση του ΕΝΦΙΑ, πέρυσι εξήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης 30% μείωση του ΕΝΦΙΑ, ήρθε ο Αλέξης Τσίπρας φέτος και το μεγάλωσε αυτό το ποσοστό, ανακοίνωσε και μείωση της φορολογίας που κάτι αντίστοιχο είχε ανακοινώσει πέρυσι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θα πρέπει το καλάθι του τώρα να είναι λίγο πιο μεγάλο απ του Αλέξη Τσίπρα και θα πρέπει να μας πει και πως θα πετύχουν αυτούς τους στόχους.

 (ΛΓ) Νομίζω πως ο κύριος Μητσοτάκης έχει αποδείξει πως είναι κοστολογημένες οι προτάσεις του, λέμε την αλήθεια, την πραγματικότητα, δεν τάζουμε πράγματα που δεν είναι εφικτά και αναφέρουμε τον βέλτιστο τρόπο ώστε να βελτιωθεί η κατάσταση στη χώρα. Το στοίχημα κυρία Στασινού, δεν είναι να κερδηθεί επικοινωνιακά κάτι. Αυτό το είδαμε στο παρελθόν. Ο κύριος Τσίπρας –παρακολούθησα με πολύ προσοχή την ομιλία του το προηγούμενο Σάββατο- προσπάθησε καθαρά και μόνο να κερδίσει επικοινωνιακά. Όμως αυτά που εξήγγειλε, είναι είτε ανέφικτα είτε προσπαθεί να αντιγράψει το δομημένο, κοστολογημένο, ρεαλιστικό πρόγραμμα της ΝΔ. Όμως αυτοί οι άνθρωποι δεν τα έχουν καλά με τα οικονομικά. Δεν τα έχουν καλά με αυτά που από τη μια τα κατηγορούν ως νεοφιλελεύθερα και από την άλλη προσπαθούν να τα αντιγράψουν και να τα εφαρμόσουν και όταν το κάνουν δεν τα εφαρμόζουν με τον σωστό τρόπο.

(ΒΣ)Κύριε Γεωργόπουλε, να πάρουμε έναν έναν τους τομείς. Έχουμε βγει απ τα μνημόνια, απ το τέλος Αυγούστου…

 (ΛΓ) Με ένα αστεράκι εδώ…

(ΒΣ) Γιατί; Για πέστε μου…

(ΛΓ) Το «έχουμε βγει» είναι σχετικό. Τελείωσε η σύμβαση που μας έδινε χρήματα. Δεν πάει να πει ότι έχουν τελειώσει οι υποχρεώσεις. Μη ξεχάσουμε να πούμε στον κόσμο ότι αυτή η κυβέρνηση έχει υπογράψει περικοπή των συντάξεων από 1/1/19. Έχει λάβει μέτρα 5 δισεκατομμυρίων από εδώ και πέρα. Άρα πως βγήκαμε από τα μνημόνια; Να θυμίσω πως μιλάμε για ένα μνημόνιο που ήρθε γιατί ήρθε ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία. Δεν θα το είχαμε το αχρείαστο μνημόνιο που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν θα χρειαζόταν να κάνουμε περικοπή στις συντάξεις αν δεν είχαμε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Δεν θα χρειαζόταν να πάρουμε όλα αυτά τα μέτρα αν είχαμε μια καλύτερη οικονομική διαχείριση όμως η αποτυχία της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ την τελευταία τετραετία συνεχίζει να έχει επιπτώσεις, θα συνεχίσουμε να έχουμε μέτρα και μάλιστα χωρίς να έχουμε τα χρήματα. Βγήκαμε στις 20 Αυγούστου από την σύμβαση αυτή που μας έδινε χρήματα. Πλέον καλούμαστε μόνοι μας  να σταθούμε στα πόδια μας  σα χώρα και όταν χρειαστεί να δανειστούμε, να δανειστούμε από ένα σύστημα των αγορών οι οποίες όμως κοιτάν πολύ προσεκτικά το τι γίνεται στη χώρα. Αν εφαρμόζονται μεταρρυθμίσεις, αν βελτιώνεται το περιβάλλον και κατά τη γνώμη μου κυρία Στασινού, και θα σας μιλήσω και ως οικονομολόγος και ως άνθρωπος που γνωρίζω το πώς σκέφτονται αυτοί οι άνθρωποι, δεν έχουν εμπιστοσύνη σε μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝ.ΕΛ. Και δεν έχουν εμπιστοσύνη γιατί πρώτα απ όλα δεν έχουν αξιοπιστία στον λόγο τους. Αυτά που λένε σήμερα τα αναιρούν αύριο. Έχουν ιδεοληπτικές προσεγγίσεις, έχουν άλλο τρόπο σκέψης και είναι μακριά από τους κανόνες της αγοράς και από το πώς θα έπρεπε να λειτουργεί μια σύγχρονη χώρα, μια δυτικοευρωπαϊκή, μια ανεπτυγμένη χώρα.

(ΒΣ) Κύριε Γεωργόπουλε, εσείς μιλάτε για την οικονομία ως οικονομολόγος. Πολλές φορές για την οικονομία μιλούν οι πολιτικοί και σωπαίνουν οι οικονομολόγοι. Αυτό που θέλουν να καταλάβουν οι πολίτες –το ξέρουμε ότι υπάρχουν ψηφισμένα μέτρα, αυτά τα ψηφισμένα μέτρα, και αύριο αν γίνουν εκλογές και εσείς θα τα υλοποιήσετε. Όπως αντιλαμβάνεστε, δεν μασάνε οι πολίτες με αλλαγές κυβέρνησης διότι ξέρουν πολύ καλά πως όπως και να χει η δουλειά, ο λογαριασμός θα πληρωθεί.

(ΛΓ) Θέλω να πω πως αυτός είναι ένας μύθος που καλλιεργεί ο ΣΥΡΙΖΑ, ότι όλοι τα ίδια θα κάνουνε. Δεν είμαστε το ίδιο, σε καμία περίπτωση δεν είμαστε το ίδιο με αυτούς τους ανθρώπους που κυβερνούν τη χώρα αυτή τη στιγμή. Εφαρμόζουν ένα τελείως διαφορετικό μείγμα πολιτικής από αυτό που θα εφαρμόζαμε εμείς και το δικό μας μείγμα πολιτικής είναι ικανό να φέρει την ανάπτυξη, να βελτιώσει όλους τους δείκτες της οικονομίας, να φέρει επενδύσεις, να φέρει εργασία, να μειώσει τους δείκτες ανεργίας, να βελτιώσει το κατά κεφαλήν εισόδημα των πολιτών. Είναι τελείως διαφορετικά τα πράγματα. Σίγουρα έχουν προϋπογραφεί κάποια μέτρα τα οποία η επόμενη κυβέρνηση θα κληθεί να εφαρμόσει όμως σίγουρα μπορεί να βελτιστοποιηθεί, να βρεθούν χρήματα από αλλού και κάποια μέτρα να παρθούν πίσω.

(ΒΣ) Όλοι αναρρωτιούνται γιατί κανείς δεν έκανε πράξη, ούτε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝ.ΕΛ, ούτε οι προηγούμενες συγκυβερνήσεις, ούτε οι προηγούμενες κυβερνήσεις, τις μεγάλες αλλαγές στο κράτος. Η πρώτη μεταρρύθμιση που θα έπρεπε να έχει γίνει από οποιαδήποτε σοβαρή κυβέρνηση είναι μεγάλες αλλαγές στο κράτος. Κανείς δεν τολμάει να τις κάνει πράξη.

 (ΛΓ) Συμφωνώ απόλυτα μαζί σας και αυτό νομίζω θέλει και ο κόσμος και γι αυτό και ο κόσμος κάθε φορά ψήφιζε μια κυβέρνηση, για να αλλάξει τα πράγματα. Το ίδιο συνέβη και το 2004, το ίδιο συνέβη και το 2009, το ίδιο συνέβη –κακώς κατά τη γνώμη μου- και το 2015 που πίστεψαν τον Αλέξη Τσίπρα που αποδείχτηκε πως ότι έλεγε έκανε ακριβώς το αντίθετο. Και επειδή είναι μέρες Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, μη ξεχνάμε και το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης και σε σχέση με αυτά που δήλωσε προχθές. Ήταν πολύ φειδωλός σε σχέση με τις εξαγγελίες του παρελθόντος. Που θα διαφωνήσω κυρία Στασινού, μαζί σας: Υπήρξα “μέλος” της συγκυβέρνησης της ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ την περίοδο 2013-2015. Έγιναν τρομερές μεταρρυθμίσεις εκείνη την περίοδο. Έγιναν πράγματα που δεν είχαν γίνει για μια εικοσαετία. Όμως ο κόσμος δεν ήταν έτοιμος και μετά από πέντε χρόνια κρίσης -τότε- τιμώρησε μια κυβέρνηση η οποία κατά τη γνώμη μου ήταν μια απ τις καλύτερες κυβερνήσεις της τελευταίας δεκαετίας. Σας το λέω έχοντας πλήρη γνώση του τι συνέβη στην υγεία, μπορώ να σας πω και παραδείγματα: Την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, περικοπή της σπατάλης στο φάρμακο και γενικώς μπήκε μια δημοσιονομική τάξη. Αυτό όμως είχε και επιπτώσεις. Κόσμος που –και θα χρησιμοποιήσω μια βαριά λέξη- τρωκτικά του συστήματος, αντέδρασαν και αυτά τα τρωκτικά του συστήματος πήγαν απ την άλλη μεριά.

(ΒΣ) Άρα δηλαδή οι κυβερνήσεις είναι έρμαια των τρωκτικών;

(ΛΓ) Όχι αλλά μέσα σε μια κοινωνία υπάρχει τέτοιος κόσμος. Δεν θέλει το 100% της κοινωνίας το καλό. Κάποιοι κοιτάνε το προσωπικό τους συμφέρον. Το συντεχνιακό τους συμφέρον.

(ΒΣ) Κάποιος όμως πρέπει να πάει κόντρα σε αυτά τα συμφέροντα…Καταλαβαίνω τι μου λέτε.

 (ΛΓ) Μα βλέπετε ότι ο κόσμος δεν επιθυμεί την αλήθεια και την βελτίωση των πραγμάτων πολλές φορές. Δεν το επιθυμεί μια μερίδα του κόσμου, όχι όλος ο κόσμος. Θα συμφωνήσω μαζί σας ότι πράγματι ο κόσμος ζητά αλλαγές. Πράγματι ζητά το κράτος να εκσυγχρονιστεί. Να βελτιωθεί. Να γίνει καλύτερο. Ένα το κρατούμενο. Δε συμφωνώ όμως ότι δεν έγιναν τέτοιες προσπάθειες και σας το υπογράφω προσωπικά ότι αυτές τις προσπάθειες τις είδα με τα μάτια μου, υπήρξα και εγώ μέρος αυτών των προσπαθειών το 2013 -2015 κάναμε τεράστια προσπάθεια, η χώρα απέφυγε τη χρεοκοπία, απέφυγε να βγει απ το ευρώ, αποφύγαμε πολύ, πολύ δύσκολες καταστάσεις. Δυστυχώς όμως, η τότε κυβέρνηση έπεσε με αφορμή την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, που προσωπικά θεωρώ πως δεν θα έπρεπε να συσχετίζεται με την  εκλογή μιας κυβέρνησης και θα έπρεπε να εξαντλείται η τετραετία, οπότε δεν συνεχίστηκε εκείνο το τεράστιο έργο με το οποίο τα πράγματα θα ήταν σίγουρα –αν και δεν μ αρέσει να μιλάω με «αν»- θα ήταν τελείως διαφορετικά αν τον Γενάρη του 2015 δεν είχαμε εκλογές και δεν έβγαινε ο ΣΥΡΙΖΑ. Και θα σας τα πω και διαφορετικά κυρία Στασινού. Ας αναλογιστεί ο καθένας που μας βλέπει, τι άλλαξε στη ζωή του απ τον Γενάρη του ’15 ως το ’18. Θεωρώ ότι η συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου δεν βελτίωσε την ποιότητα της ζωής του. Δεν βελτιώθηκαν τα οικονομικά του. Δεν βρέθηκαν δουλειές. Δεν σταμάτησαν τα παιδιά να φεύγουν για το εξωτερικό. Δεν γύρισαν πίσω οι τόσοι άνθρωποι που φύγαν. Εδώ κυρία Στασινού, κάθε οικογένεια έχει ένα μέλος στο εξωτερικό αυτή τη στιγμή.

(ΒΣ) Αυτό είναι αλήθεια.

(ΛΓ) Αυτή η κυβέρνηση δεν καταπολέμησε τα σημαντικά προβλήματα. Δεν καταπολέμησε το δημογραφικό. Θα σας πω πως στα τελευταία δέκα χρόνια, λείπει ουσιαστικά απ τον χάρτη της χώρας –θα σας το πω μεταφορικά- λείπει σε πληθυσμό, μια Πάτρα και μια πόλη σαν τα Γιάννενα. Είναι σα να εξαφανίστηκαν τα τελευταία δέκα χρόνια. Η μια πόλη από μετανάστευση και η άλλη απ το δημογραφικό. Φεύγει κόσμος –δυστυχώς- και υπάρχει υπογεννητικότητα. Κατά 200.000 μειωμένος ο πληθυσμός της χώρας την τελευταία δεκαετία και άλλες 500.000 στο εξωτερικό. Αυτά είναι κύρια προβλήματα κυρία Στασινού. Να κάνω μια παρένθεση και να πω πως η πολιτική είναι η εφαρμογή της οικονομικής επιστήμης. Είναι η δική μου προσέγγιση. Είναι η προέκταση των οικονομικών. Αυτά λοιπόν είναι τα κύρια προβλήματα που δεν καταπολεμήθηκαν από αυτή την κυβέρνηση. Μακάρι να ήταν όλα ρόδινα. Μακάρι να τα είχαν κάνει φανταστικά. Και θα ήμασταν και όλοι μαζί τους. Θα ήμασταν παρέα και θα λέγαμε ναι, να βελτιώσουμε την κατάσταση. Δεν την βελτιώσαμε όμως την κατάσταση και νομίζω ο κόσμος το βιώνει στην καθημερινότητά του και εκτιμώ ότι πολύ σύντομα –επειδή έχουμε μπει σε προεκλογική χρονιά- ότι θα έρθει η ώρα που αυτοί οι άνθρωποι θα είναι εκτός εξουσίας παρά τα τρομερά τεχνάσματα που κάνουνε για να παραμείνουν στην εξουσία. Ναρκοθετούν την επόμενη ημέρα.  Γνωρίζοντας ότι είναι μια κυβέρνηση σε αποδρομή, αποχωρώντας βάζει νάρκες για την επόμενη μέρα.

(ΒΣ) Πείτε μου μια νάρκη.

 (ΛΓ) Σίγουρα θα τάξει τους διορισμούς. Σίγουρα θα προσπαθήσει να πάρει παράταση στην περικοπή των συντάξεων ώστε να πέσει αυτό στην επόμενη κυβέρνηση. Σίγουρα το μακεδονικό θα προσπαθήσει πιθανότατα να το πάει προς ψήφιση από μια επόμενη κυβέρνηση. Επίσης τα οικονομικά μέτρα. Θεωρώ πως θα προσπαθήσει πιθανότατα να μοιράσει χρήματα, να βγάλει έργα, να τάξει διορισμούς και θα τα αφήσει σε εκκρεμότητα για να πει «ορίστε, οι επόμενοι είναι οι κακοί που δεν συνεχίζουν τις προκηρύξεις». Θα παρατείνουν τις συμβάσεις των επικουρικών στα νοσοκομεία, σε πάρα πολλούς συμβασιούχους –και νομίζω ήδη το περνάνε αυτό- και ρωτάνε «τι θα κάνει η ΝΔ με αυτούς τους ανθρώπους που είναι αυτή τη στιγμή συμβασιούχοι, που προσέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ. Εκατοντάδες, μη πω χιλιάδες τέτοιες περιπτώσεις.

(ΒΣ) Πως θα αντιμετωπίσει λοιπόν η ΝΔ εάν θα είναι κυβέρνηση αυτούς τους ανθρώπους; Δεν μιλάω για τους συμβασιούχους που ξέρεις ότι προσλαμβάνεσαι κάπου 8μηνο. Όταν προσλαμβάνεσαι κάπου 8μηνος για να καλύψεις κάποιες ανάγκες θα πρέπει να ξέρεις ότι σε 8 μήνες σταματάει η σύμβασή σου και να μην έχεις απαίτηση επειδή έκανες ένα οκτάμηνο να μονιμοποιηθείς. Αυτή είναι μια κακή νοοτροπία που όμως θα μου επιτρέψετε να πω πως την καλλιέργησαν παλαιότερες κυβερνήσεις. Αυτή η κυβέρνηση στηρίζεται σε ένα δημόσιο κράτος, αυτό φαίνεται, είναι πασιφανές πως δημιουργεί νέο στρατό δημοσίων υπαλλήλων, από την άλλη όμως το να ελπίζει ένας οκταμηνίτης ότι έδεσε τον γάϊδαρό του και θα ζει για πάντα στο δημόσιο, αυτό είναι ένα επίτευγμα των προηγούμενων κυβερνήσεων που προσλάμβαναν βλέπε stage, βλέπε διάφορα προγράμματα μερικής ή ολοκληρωμένης απασχόλησης αλλά για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και ξαφνικά τους έκλεινε το μάτι να διεκδικήσουν δικαστικά την παραμονή τους στο δημόσιο και κάπως έτσι φρακάραμε ένα δημόσιο που εγώ θα συμφωνήσω μαζί σας πως αυτή η συγκυβέρνηση φροντίζει να το φρακάρει ακόμα περισσότερο αντί να το κάνει πιο αποτελεσματικό. Άρα λοιπόν, σε αυτή την κατάσταση φέρνουν όλοι μερίδιο ευθύνης.

 (ΛΓ) Συμφωνώ απόλυτα μαζί σας πως όταν κάποιος προσλαμβάνεται για συγκεκριμένο χρόνο  είναι για συγκεκριμένο χρόνο. Επειδή με ρωτήσατε στην αρχή της τοποθέτησής σας ‘τι θα κάνει η Νέα Δημοκρατία’, η Νέα Δημοκρατία θα αξιολογήσει. Θα αξιολογήσει τις πραγματικές ανάγκες και θα κινηθεί με βάση τις πραγματικές ανάγκες για ένα σύγχρονο κράτος, για σύγχρονους οργανισμούς, για σύγχρονη διοίκηση του δημόσιου τομέα. Την ευθύνη τώρα των προηγούμενων κυβερνήσεων, ασυζητητί υπάρχει ευθύνη σε όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις όμως ζούμε στο 2018 και πρέπει να κοιτάμε μπροστά. Πρέπει να κοιτάμε τα κακώς κείμενα του παρελθόντος να τα βελτιώσουμε.

(ΒΣ) Γιατί φοβάται ο κύριος Μητσοτάκης να πει με σαφήνεια πως θα λειτουργήσει τον δημόσιο τομέα; Λέω ‘φοβάται’ γιατί ενώ είχε κάνει γνωστό το στίγμα του, όταν είδε τις όποιες αντιδράσεις, έκανε λίγο πίσω εκτιμώ.

 (ΛΓ) Δε το συμμερίζομαι. Δε νομίζω ότι ο κύριος Μητσοτάκης έχει να κρύψει κάτι. Είναι ξεκάθαρη η φιλοσοφία του.

(ΒΣ) Έχει κρυφή ατζέντα για το δημόσιο;

 (ΛΓ) Δε νομίζω ότι υπάρχει κρυφή ατζέντα. Υπάρχουν οι άξονες αυτή τη στιγμή και όπως σας προείπα και θα εξειδικευτούν οι άξονες όσο θα πλησιάζουμε στον χρόνο των εκλογών. Σίγουρα ένας απ αυτούς τους άξονες νομίζω είναι η εφαρμογή ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων λειτουργίας στο δημόσιο. Τι σημαίνει αυτό, για να μη τρομάζω τον κόσμο; Ότι θα πρέπει επιτέλους στο δημόσιο να εφαρμοστούν πράγματα που εφαρμόζονται και στον ιδιωτικό τομέα. Πράγματα όπως είναι η αξιολόγηση, όπως είναι η εφαρμογή νέων τεχνολογιών και για να μη τρομάζω τον κόσμο, δεν θα πρέπει οι δημόσιοι υπάλληλοι που μας βλέπουν να φοβούνται. Ούτε θα απολυθούν, ούτε θα τους στείλουμε στα σύνορα –να το πω έτσι- ίσα ίσα για αυτούς που είναι άξιοι θα είναι καλύτερα. Θα καρπωθούν τον κόπο της δουλειάς τους. Επειδή έχει ταυτιστεί ότι η ΝΔ είναι κατά του δημοσίου τομέα ή μάλλον θα το πω διαφορετικά. Επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ προσέχει πάρα πολύ συγκεκριμένα κομμάτια της κοινωνίας, τους θεωρητικά ψηφοφόρους του, κάτι που είναι άδικο γιατί αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν καταλάβει ότι είναι κυβέρνηση όλης της χώρας. Λειτουργούν καθεστωτικά και φροντίζουν μόνο τους δικούς του ανθρώπους, κάτι πάρα πολύ λάθος. Έλεγα λοιπόν ότι δεν έχει να φοβηθεί κάτι ένας δημόσιος υπάλληλος, ένας συμβασιούχος από την Νέα Δημοκρατία, από μια συγκυβέρνηση ΝΔ, ίσα ίσα θα ανοίξουν περισσότερες θέσεις εργασίας, θα βελτιωθεί το οικονομικό περιβάλλον, θα είναι καλύτερα για τα παιδιά τους, για τους ανέργους να έχουμε μια σωστή κυβέρνηση που αυτή τη στιγμή κατά τη γνώμη μου η καλύτερη κυβέρνηση θα είναι αυτή της Νέας Δημοκρατίας συν όποιων άλλων πιθανώς να συγκυβερνήσουν από ένα δημοκρατικό και προοδευτικό τόξο.

(ΒΣ) Τι θα κάνει η ΝΔ με τη δημόσια υγεία και τη δημόσια υγεία; Είναι δυο πολύ βασικοί πυλώνες. Επειδή υπηρετήσατε τον χώρο της δημόσιας υγείας ως διοικητής του νοσοκομείου Χατζηκώστα, χθες –ξέρετε- βρέθηκα στο Πανεπιστημιακό για έναν οικογενειακό λόγο, πάρα πολλές ώρες.

 (ΛΓ) Πως τα είδατε;

(ΒΣ) Αυτό που είδα, πέρα από την αγωνία του κόσμου, αυτό που κατάλαβα και το μετέφερα, θέλω να σας πω πως είδα δυο διαφορετικούς κόσμους μέσα στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο. Καταρχήν είδα την καινούργια πτέρυγα του νοσοκομείου…

 (Διακ.) Εκπληκτική. Την είδατε άδεια όμως.

(ΒΣ) Η οποία είναι λουξ, τη ζήλεψα πολύ. Αλλά ακριβώς. Είναι άδεια. Ήταν έρημη.

 (ΛΓ) Δυστυχώς.

(ΒΣ) Και είδα και έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού.

 (ΛΓ) Είναι σαν το Πολυδύναμο του Χατζηκώστα. Έχουν ανακοινώσει τρείς φορές ότι θα το λειτουργήσουν. Όχι την άνοιξη του ’17, όχι τον Σεπτέμβρη του ’17, όχι την άνοιξη του ’18… Όλο πίσω πίσω. Ο κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι αυτή η κυβέρνηση εκλέχθηκε τον Γενάρη του ’15. Έχουμε Σεπτέμβρη του ’18. Θα κλείσει τετραετία. Σε όλα τα θέματα είναι πίσω. Η χώρα είναι στον αυτόματο πιλότο. Στον αυτόματο πιλότο είναι και η υγεία και η παιδεία και το μόνο που αλλάζει σε αυτό τον αυτόματο πιλότο είναι να γυρνάνε πίσω. Δηλαδή να ζούμε σε εποχές του ’80. Με νοοτροπίες του ’80. Συγνώμη που σας διέκοψα κυρία Στασινού, μου λέγατε την εμπειρία σας.

(ΒΣ) Παραδέχτηκε ο διοικητής του νοσοκομείου Χατζηκώστα, ο κύριος Καρβούνης, ότι υπάρχουν όλες αυτές οι καθυστερήσεις, εξέφρασε τη βεβαιότητά του όμως αυτή τη φορά ότι τέλη της άνοιξης του ’19 θα τεθεί σε λειτουργία.

 (ΛΓ) Θα είναι ένα ωραίο προεκλογικό… Κόψανε κορδέλες κυρία Στασινού. Κάνανε εκδηλώσεις σε ένα άδειο κτήριο. Και στα δυο. Μη ξεχνάμε ότι πριν έξι μήνες κόβανε κορδέλες. Και στο καινούργιο κτήριο του Πανεπιστημιακού και στο Πολυδύναμο. Δηλώνανε ότι υλοποιούν αυτά τα έργα. Και θα σας βάλω και ένα ερωτηματικό και ας το ψάξουν οι αρμόδιοι. Εγώ δεν έχω κανέναν θεσμικό ρόλο πλέον. Είναι το Πολυδύναμο εντός του χρονοδιαγράμματος που ορίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση; Μη ξεχνάμε ότι είναι ευρωπαϊκό έργο. Μήπως έχει πέσει έξω από τη δεκαετία; Μήπως χρειαστεί να γυρίσουμε πίσω τα 9 εκατομμύρια ευρώ; Για να το ψάξουν οι αρμόδιοι αυτό το πράγμα… Γιατί δεν μπορούμε να τα αφήνουμε αυτά να τσουλάνε. Εγώ –και μιλώ τώρα με την προηγούμενη ιδιότητά μου- έκανα απίστευτες ενέργειες να κινηθεί και να κλείσει αυτό το έργο. Μη κουράζουμε όμως τον κόσμο με θέματα εξειδικευμένα.

(ΒΣ) Όχι, τον κόσμο τον ενδιαφέρει αν χρειαστεί να επιστρέψουμε όλα αυτά τα χρήματα πίσω, ότι χάσαμε, ότι σπαταλήσαμε, ότι πετάξαμε χρήματα στον κάλαθο των αχρήστων.

 (ΛΓ) Και χρήματα που είναι του Έλληνα φορολογούμενου, για τα οποία ο κόσμος αυτή τη στιγμή έχει υποστεί τεράστια υπερφορολόγηση. Είναι ευρώ του καθενός μας.

(ΒΣ) Ως εκ τούτου λοιπόν, αυτό τον ενδιαφέρει τον Έλληνα πολίτη όπως και η διαχείρηση του δημοσίου χρήματος. Τι θα γίνει με τις συντάξεις; Και αυτό ξέρετε ενδιαφέρει τους συνταξιούχους. Και όχι μόνο τους συνταξιούχους, αλλά και τους πολύ νεότερους που ζουν απ τις συντάξεις των πατεράδων και των παππούδων.

 (ΛΓ) Είναι έτσι όπως τα λέτε. Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια ζούμε στην οικονομία της σύνταξης. Δηλαδή ένας συνταξιούχος ζούσε 2-3-5 ακόμα και δέκα άτομα της οικογενείας του. Χαρτζιλίκωνε –να το πω έτσι- έως και δέκα άτομα της οικογενείας του είτε αυτά ήταν παιδιά, είτε εγγόνια. Ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε τη μείωση των συντάξεων. Δε ψήφισε αυτή τη μείωση από 1/1/19 και για να λέμε και την αλήθεια και οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν ψηφίσει μειώσεις των συντάξεων.

(ΒΣ) Βεβαίως και οι προηγούμενοι ψήφισαν και μείωσαν τις συντάξεις.

 (ΛΓ) Μου δίνετε μια καλή πάσα κυρία Στασινού καθώς το μόνο χαρτί που εκτύπωσα ερχόμενος σήμερα εδώ αφορά στις μειώσεις που έχουν υποστεί οι συνταξιούχοι από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. Εικοσιένα διαφορετικά μέτρα απ τα οποία επηρεάστηκαν οι συντάξεις. Πρώτο πρώτο η αύξηση του ποσοστού εισφοράς υπέρ υγείας. Αν θυμάστε το 5 ευρώ που κατήργησε ο ΣΥΡΙΖΑ με τόσο θόρυβο; Ξέρετε τι το κάνανε; Το περάσανε στους συνταξιούχους. Τους πήγαν την εισφορά αυτή από 4% σε 6%. Ξέρετε ποιο ήταν το αποτέλεσμα; Η είσπραξη σε όλη τη χώρα απ τα πέντε ευρώ που πλήρωνε κάποιος, ήταν 19 εκατομμύρια τον χρόνο – δε θυμάμαι τώρα ακριβώς τα νούμερα, το λέω για να καταλάβετε τις διαφορές-  και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝ.ΕΛ πήρε απ τους συνταξιούχους ως αντίμετρο 1.5 δις τον χρόνο.

(ΒΣ) Ναι αλλά αυτό που περνάει ο ΣΥΡΙΖΑ με την κατάργηση του πεντάευρου είναι ότι εμείς δεν χρεώνουμε τους πολίτες μας στο νοσοκομείο. Έχουμε δωρεάν δημόσια υγεία.

 (ΛΓ) Μα δεν παίρνει ελάχιστα από τη μια τσέπη, από κάποιον που πραγματικά χρησιμοποιεί το σύστημα και να τονίσω ότι το πεντάευρο ήταν για τακτικό ραντεβού με ανθρώπους του συστήματος υγείας που μίνιμουμ είχαν 15 χρόνια υπηρεσίας. Ήταν μια ελάχιστη συνδρομή στο σύστημα.  Και βάζει τα χέρια σε μια άλλη τσέπη. Πάει και με τα δυο τα χέρια θα πω χαριτολογώντας πως πηγαίνει με μπουλντόζα και παίρνει τα χρήματα από την άλλη τσέπη όμως επικοινωνιακά λέει «εμείς καταργήσαμε το πεντάευρο». Μια ηγεσία του υπουργείου υγείας που δεν ντρέπομαι να πω τραγική, χρησιμοποιώντας τον ελάχιστο χαρακτηρισμό. Το δίδυμο Ξανθού – Πολάκη, και μη βλέπετε μόνο τον κύριο Πολάκη που αυτός ακούγεται και φωνάζει. Και ο κύριος Ξανθός, ήρεμα, είναι και αυτός συνυπεύθυνος για την κατάσταση στην υγεία.

(ΒΣ) Εντάξει, έχει μια άλλη σοβαρότητα όμως σε σχέση με τον κύριο Πολάκη…

 (ΛΓ) Έχει μια σοβαρότητα, είναι όμως υπουργός υγείας. Αυτός έχει υπογράψει τα πάντα. Γιατί δεν φεύγει ο κύριος Πολάκης από τη θέση του; Σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα, με τις δηλώσεις και τα πεπραγμένα του κυρίου Πολάκη όλα αυτά τα χρόνια, κάποιος θα είχε παραιτηθεί ή θα τον είχε παραιτήσει ο υπουργός.

(ΒΣ) Καλά μόνος του δεν θα παραιτούνταν ποτέ, δεν έχουμε δει και παραιτήσεις αλλά κύριε Γεωργόπουλε θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί σας σε αυτό. Μετά από όλες αυτές τις τραγικές δηλώσεις που έκανε ακόμα και με το τραγικό γεγονός στο Μάτι και την απώλεια των 99 ανθρώπων, μια σοβαρή κυβέρνηση, ένας σοβαρός πρωθυπουργός δεν θα άφηνε αυτό τον κύριο ελεύθερο να χλευάζει με έναν τέτοιο τρόπο.

(ΛΓ) Ασυζητητί. Θέλω όμως να δώσουμε και μια άλλη διάσταση για να καταλάβει και ο κόσμος ότι ο κύριος Τσίπρας είναι εγκλωβισμένος αυτή τη στιγμή γιατί έχει μια κυβέρνηση των 152. Είχε και τους έκανε 153 με την κυρία Παπακώστα. Αναγκάστηκε να βάλει την κυρία Παπακώστα, να της δώσει υπουργείο και να κάνει τα χατίρια σε όλους αυτούς για να μη του φύγουν. Είναι μια ευαίσθητη κυβέρνηση και αυτό είναι πολύ άσχημο για τη χώρα. Δεν θα έπρεπε να υπάρχει αυτή η κυβέρνηση. Πρέπει να φύγει και να έρθει μια πιο σταθερή κυβέρνηση για να μην ανέχεται τα τερτίπια του κάθε κυρίου Πολάκη και του κάθε κυρίου Καμμένου. Γιατί μετά το πληρώνουμε.

Γυρνάω λίγο στο κομμάτι της υγείας, κυρία Στασινού, που τυχαίνει να το γνωρίζω εξαιρετικά καλά, είναι το αντικείμενό μου. Θεωρώ τουλάχιστον ότι το γνωρίζω αρκετά καλά, έχοντας την εμπειρία. Αυτοί οι άνθρωποι μας κατηγορούσαν την περίοδο 2013-2015 για τα κονδύλια στην υγεία. Πρέπει να μάθει ο κόσμος ότι ο προϋπολογισμός των νοσοκομείων, κάθε χρόνο κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ήταν μειωμένος κατά 200 εκατομμύρια ευρώ, με υπογραφές Πολάκη – Ξανθού. Είναι χειρότερη οικονομικά η κατάσταση, δεν κάνουν προσλήψεις, διώξαν τα συνεργεία καθαρισμού και πήραν καθαρίστριες με συμβάσεις και τις λογίζουν ως στελέχωση του συστήματος. Όταν το σύστημα πονάει από γιατρούς, όταν χάνονται γιατροί που πηγαίνουν στο εξωτερικό, εξειδικευμένοι, εξαιρετικοί γιατροί και μπορώ να σας δώσω και ονόματα απ την πόλη μας που φύγανε το τελευταίο διάστημα, ο κύριος Πολάκης λογίζει τις καθαρίστριες -δεν έχω τίποτα με τις γυναίκες και με τους άνδρες που έχουν προσληφθεί, αλλοίμονο- ως προσλήψεις στο σύστημα υγείας, ως ένεση βελτιστοποίησης του συστήματος της υγείας.

Είναι τόσα πολλά που δεν ξέρω από πού να ξεκινήσω και που να καταλήξω με αυτά που έχουμε ζήσει τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

(ΒΣ) Ξέρετε τι σκέφτομαι; Σας ακούω πάντα όλους με πολύ μεγάλη προσοχή είτε κυβερνητικά στελέχη που κάθονται σε αυτό το τραπέζι, είτε της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά αυτό που με προβληματίζει είναι το τι θα ρωτούσαν οι πολίτες όλους εσάς. Προσπαθώ να μπω στο πετσί τους και να κάνω εγώ αυτές τις ερωτήσεις.

 (ΛΓ) Εγώ είμαι στη διάθεσή σας και χαίρομαι πάρα πολύ που έχετε αυτή τη διαδραστική εκπομπή, δεν έχω αρνηθεί ποτέ να έρθω και να απαντήσω στις ερωτήσεις του κοινού και πάντα με πλήρη ειλικρίνεια.

(ΒΣ) Το ξέρω, αυτό όμως που θέλω να σας ρωτήσω και θεωρώ πως όλες αυτές οι ερωτήσεις προσπαθούν να απηχούν και αυτά που σκέφτονται οι πολίτες, είναι πως γίνεται κάθε φορά κύριε Γεωργόπουλε, απ τη θέση της αντιπολίτευσης να λέμε άλλα και την ώρα που είμαστε στη θέση της κυβέρνησης να υλοποιούμε άλλα. Αυτό δε μπορεί να καταλάβει ο κόσμος και μάλιστα αυτό κάποια στιγμή στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ το είπαν.

 (ΛΓ) Μαζί σας απόλυτα κυρία Στασινού και είναι απόλυτα κατακριτέο άλλα να λέμε πριν και άλλα να λέμε μετά. Νομίζω ότι είμαστε στην ευτυχή συγκυρία να έχουμε ένα κόμμα αυτή τη στιγμή, τη Νέα Δημοκρατία, υπό την ηγεσία του Κυριάκου Μητσοτάκη, που έχει κάνει μια συμφωνία αλήθειας. Νομίζω το αποδεικνύει. Δε νομίζω να βρείτε δήλωση των τελευταίων δυο ετών από τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας  η οποία θα είναι μη τεκμηριωμένη, μη κοστολογημένη ή θα δείτε ότι τάζει λαγούς με πετραχήλια.

Εναπόκειται βέβαια στον κόσμο να ψηφίσει και να εκλέξει αυτή την κυβέρνηση όποτε θα έχουμε εκλογές. Σε ορίζοντα ενός χρόνου θα έχουμε εκλογές ώστε να δούμε όλοι για πρώτη φορά όλοι μας αυτό που είναι και παράπονο δικό σας και δικό μου και όλων θεωρώ, ότι δηλαδή άλλα λέμε πριν και άλλα κάνουμε μετά. Όχι, νομίζω ότι η ΝΔ ζει αυτή την εποχή, την πιο ειλικρινή της εποχή και ευελπιστώ, εύχομαι και γι αυτό θα ασχολούμαι  κιόλας, θα είμαι εδώ για να διασφαλίσω ότι αυτά που λέμε πριν, αυτά θα κάνουμε και μετά.

(ΒΣ) Θα σας ρωτήσω επ αυτού αφού σας μεταφέρω το μήνυμα «Σοφά τα είπε ο κύριος Γεωργόπουλος για το πεντάευρο κ.λπ. Συγχαρητήρια. (Ο πόνος των συνταξιούχων)», αυτό που περιγράψατε για το πεντάευρο δηλαδή.

 (ΛΓ) Και σας είπα μόνο το ένα από τα εικοσιένα μέτρα. Σας ξαναλέω, είναι το μόνο χαρτί που έφερα σήμερα μαζί μου γιατί ήθελα να το αναδείξω αυτό το κομμάτι, ειδικά στην περιοχή που ζούμε όπου έχουμε αρκετούς συνταξιούχους. Η Ήπειρος είναι μια «γερασμένη» περιοχή εκ των πραγμάτων. Ο νέος κόσμος φεύγει, ίσως προς μεγαλύτερα αστικά κέντρα, φεύγει στο εξωτερικό και επηρεάζει πάρα πολύ την οικονομία της περιοχής.

Και την οικονομία όλης της χώρας φυσικά. Το να μειώνονται οι συντάξεις σίγουρα δεν είναι καλό.

(ΒΣ) Έχω ερώτημα τηλεθεατή: «Πότε σκοπεύει η ΝΔ να ανακοινώσει ψηφοδέλτια;». Εγώ θα σας πω κύριε Γεωργόπουλε ότι περίμενα, είχα την αίσθηση, ότι φτάνοντας στη ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει έτοιμα τα ψηφοδέλτια. Απ τη στιγμή που ζητάει και εκλογές! Αν πάμε συνταγματικά και πούμε ‘πότε έχουμε εκλογές;’ έχουμε καιρό ακόμη. Αλλά όταν ζητάς εκλογές και λες ‘εγώ είμαι έτοιμος για εκλογές’, πρέπει να το αποδεικνύεις ότι είσαι έτοιμος. Εδώ δε βλέπω κάτι τέτοιο. Γιατί όλο αυτό το con pré me; Που αν θέλετε, να σας πω και κάτι; Και ο κάθε υποψήφιος θα πρέπει να ξέρει ότι είναι υποψήφιος και να κάνει τα κουμάντα του και η κοινωνία να ξέρει ποιους θα έχει να αντιμετωπίσει αύριο-μεθαύριο και με ποιους θα συνομιλεί για θέματα ώστε να κρίνει και η κοινωνία ποιους θα εμπιστευθεί γιατί πολλές φορές λέμε «α βέβαια, βγήκε αυτός, δεν κάνει τίποτα» αλλά κάπως πρέπει να δούμε γιατί βγήκε αυτός ή να δούμε και κάποιον άλλο που μπορεί να είναι πολύ καλύτερός του. Αυτή, λοιπόν, τη δυνατότητα, στη δίνει μια διαδικασία που έχει ένα βάθος χρόνου για να μπορείς και να συνομιλήσεις μαζί του, για να μπορείς να ακούσεις τις απόψεις του, για να βολιδοσκοπήσεις τα πράγματα και να δεις που το πάει. Θέλω να πω, είναι μια διαδικασία και εδώ υπάρχει μια κωλυσιεργία. Γιατί;

 (ΛΓ) Νομίζω ότι δεν είμαι εγώ ο κατάλληλος να απαντήσω σε αυτό το ερώτημα γιατί πρώτα απ όλα είμαι ενδιαφερόμενος, οπότε δε μου πέφτει εμένα λόγος, σίγουρα όμως και σέβομαι τις διαδικασίες και είμαι σίγουρος –το έχει δηλώσει και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας- ότι το κόμμα είναι έτοιμο ανά πάσα στιγμή ακόμα και αύριο αν γίνουν εκλογές. Σίγουρα έχουν γίνει διεργασίες, είναι ένα κόμμα εξουσίας, δεν είναι ένα μικρό κόμμα, με ανθρώπους που έχουν τεράστια εμπειρία και στα οργανωτικά και στα πολιτικά και θεωρώ ότι είναι θέμα χρόνου να κινηθεί κατάλληλα.

(ΒΣ) Κύριε Γεωργόπουλε, θεωρείτε ότι ψάχνει τους καλύτερους και καθυστερεί;

 (ΛΓ) Το πήρατε απ το στόμα μου. Ο κύριος Μητσοτάκης έχει πει ότι είναι υπέρ της αξιολόγησης. Αξιολογεί καθημερινά και συνεχώς όλο το στελεχιακό δυναμικό. Τώρα μιλάω σαν εξωτερικός κριτής. Και πολύ καλά κάνει. Εξαιρετικά κάνει, ώστε να κατεβάσει το κατάλληλο σχήμα στην κατάλληλη στιγμή. Μπορεί ένας x άνθρωπος να είναι κατάλληλος σήμερα και να μην είναι κατάλληλος σε δύο μήνες. Ζούμε σε ένα πολύ δυναμικό περιβάλλον.

(ΒΣ) Θέλω να πω, έτσι το σκέφτεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης ή έγκειται στο γεγονός ότι αν ανακοινώσει τώρα κάποιο «πικραμένοι» δεν θα κάνουν αγώνα, δεν θα τρέχουν για το κόμμα, θα έχει απώλειες; Νομίζω τα κομματικά στελέχη, οι γνωστοί εκλογομάγειρες, το σκέφτονται και αυτό…

 (ΛΓ) Αυτό ξεφεύγει απ τα δικά μου όρια. Δε μπορώ να καταλάβω πως σκέφτεται ο πρόεδρος του κόμματος αλλά είμαι σίγουρος πως σκέφτεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Σκέφτεται για το καλό της παράταξης και κατ επέκταση για το καλό της χώρας. Νομίζω έχει δηλώσει με ποιους θέλει να κυβερνήσει, αν ανατρέξετε στις συνεντεύξεις του θα δείτε ότι έχει δώσει τους άξονες λειτουργίας και σίγουρα θα μπαίνει σε εξειδίκευση όσο θα πλησιάζουμε στον χρόνο των εκλογών, τόσο για το πρόγραμμα όσο και για τους ανθρώπους και το πώς θα γίνει η στελέχωση.

(ΒΣ) Αν ανατρέξω στις συνεντεύξεις του, θα βρω και δήλωση που έλεγε ότι τα κόμματα και εμείς ως ΝΔ δεν πρέπει να ασχολούμαστε και να καπελώνουμε τις διαδικασίες στις τοπικές κοινωνίες για αυτοδιοικητικές εκλογές και στα Γιάννενα έχουμε τουλάχιστον έναν μήνα που γίνεται του κουτρούλη ο γάμος στη ΝΔ. Άρα μη μου λέτε να κοιτάξω τις συνεντεύξεις. Βεβαίως και σας προκαλώ να το σχολιάσετε αλλά πολλές φορές οι συνεντεύξεις καλώς υπάρχουν διότι τα γραπτά μένουν. Για να συγκρίνουμε την αλήθεια με το ψέμα, για να συγκρίνουμε την ακολουθία λόγων και έργων και για να συγκρίνουμε και το πόσο μπέσα μπορεί να έχει ένα πολιτικό πρόσωπο όταν άλλα λέει και άλλα κάνει.

 (ΛΓ) Εγώ θα χαρακτήριζα τον εαυτό μου τεχνοκράτη, είμαι άπειρος στην πολιτική και δεν το λέω για να αποφύγω την ερώτηση, σίγουρα συμφωνώ πως καλό είναι να υπάρχουν ξεκάθαρες τοποθετήσεις. Εδώ θέλω να δώσω μια άλλη διάσταση. Ο ΣΥΡΙΖΑ καταλαβαίνοντας την αποτυχία του, καταλαβαίνοντας ότι έρχεται ένα ισχυρό χαστούκι στις επόμενες εκλογές, προσπαθεί να θολώσει πάρα πολύ το τοπίο. Πιθανότατα –και το έχω πει εδώ και δυο χρόνια- θα κάνει τέσσερις εκλογικές διαδικασίες μαζί. Το πιθανότερο σενάριο εκλογών θεωρώ πως είναι τον Μάιο.

(Διακ.) Θεωρείτε πως τον Μάιο θα έχουμε και εθνικές; Όλα μαζί;

 (ΛΓ) Εκφέρω την προσωπική μου γνώμη. Οπότε θα προσπαθήσει να δημιουργήσει ακριβώς αυτή την κατάσταση που περιγράψατε πριν, θα προσπαθήσει να δημιουργήσει ρήγμα στη ΝΔ.

(ΒΣ) Καλά, δε φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ που ήρθε εδώ ο Αυγενάκης και το παίζει καπετάν Νταβέλης…

 (ΛΓ) Θα σας πω κάτι άλλο. Αυτή τη στιγμή προέχουν οι εθνικές εκλογές. Αυτή είναι η προτεραιότητα.

(ΒΣ) Να λέμε την αλήθεια βέβαια, και που ανακατεύτηκε ο Αυγενάκης, μαντάρα τα έκανε, βλέπε επιμελητήριο και λοιπά. Μιας και με προκαλείτε –εγώ ξέρετε ότι είμαι πάρα πολύ αντικειμενική και αμερόληπτη…

 (ΛΓ) Εσείς πιθανότατα έχετε σε κάποια πράγματα μια διαφορετική οπτική γωνία, παρακολουθείτε διαφορετικά τα πράγματα. Εγώ θα σας πω τη δική μου οπτική γωνία και θα σας πω ότι εξαιρετικά κάνει ο κύριος Μητσοτάκης αυτή τη στιγμή που βάζει πρώτη προτεραιότητα τις εθνικές εκλογές. Αυτό είναι συμφέρον για τον τόπο. Η προτεραιότητα είναι να φύγουν αυτοί οι άνθρωποι που καθημερινά προκαλούν ζημιά στη χώρα. Στη συνέχεια έχουμε τις αυτοδιοικητικές εκλογές και είμαι σίγουρος ότι οι άνθρωποι έχουν την εμπειρία, ξέρουν τι να κάνουν, έχουν γνώση της κατάστασης. Εσείς δηλαδή κυρία Στασινού, τι νομίζετε; Στα κεντρικά της ΝΔ δεν παρακολουθούν τις εξελίξεις; Δεν ξέρουν ποιοι είναι οι άνθρωποι και τι γίνεται; Θα προσπαθήσουν για το καλύτερο. Ας κάνουμε υπομονή, να δούμε τι θα γίνει το επόμενο διάστημα και εκτιμώ ότι μετά τη ΔΕΘ σίγουρα θα έχουμε εξελίξεις. Και να βάλω και έναν αστερίσκο εδώ ότι σίγουρα πρέπει να έχουν λόγο και οι τοπικές κοινωνίες και το δήλωσε και ο ίδιος ο πρόεδρος. Όταν λέμε «τοπικές κοινωνίες», ρωτούνται άνθρωποι από εδώ. Υπάρχει ένα οργανόγραμμα λειτουργίας, ρωτούνται οι μηχανισμοί λειτουργίας της παράταξης. Ας κάνουμε υπομονή για το βέλτιστο καλό. Δεν είναι κανείς κακοπροαίρετος να θέλει τις χειρότερες δυνατές επιλογές. Θέλει τις καλύτερες επιλογές για τον τόπο. Θέλω οπωσδήποτε να αναφερθώ σε ένα θέμα για να καταλάβει ο κόσμος με τι ανθρώπους έχουμε να κάνουμε. Θα σας πω μια μικρή ιστορία. Θυμάμαι το 2014, τον κύριο Μαντά, νυν βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος μάλιστα περιγράφει τις καταστάσεις εξαιρετικά, ότι όλα είναι ρόδινα στην υγεία, στην παιδεία, στην οικονομία… Δεν υπάρχει τομέας που να μην είναι όλα ρόδινα κατά τον κύριο Μαντά και τους υπόλοιπους τρείς βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ εδώ ή για το σύνολο των 152 βουλευτών του άλλωστε. Αν ανατρέξετε στα ρεπορτάζ σας, θα τον βρείτε να είναι στην πλατεία στους Αμπελόκηπους, να έχουν στήσει τα τραπεζάκια τους, με τις βερμούδες τους, τις παντόφλες τους –βέβαια το στιλιστικό του καθενός, αλίμονο, είναι δικαίωμά του-

(Διακ.) Αρκεί να μη μπαίνουν έτσι και στη Βουλή που έχει συγκεκριμένο dress code… Αφήστε γιατί έχω δει διάφορα. Να κοιμούνται στα έδρανα και να είναι και κακοντυμένοι στα έδρανα. Να σεβαστούνε τουλάχιστον τη Βουλή.

 (ΛΓ) Οπωσδήποτε. Ο κύριος Μαντάς λοιπόν, εβρισκόμενος στην πλατεία στους Αμπελοκήπους, τραπεζάκι- ντουντούκα «το ΤΑΙΠΕΔ μας παίρνει τα οικόπεδα». Τότε ο λόγος γινόταν για τρία οικόπεδα που θα εντάσσονταν στο ΤΑΙΠΕΔ. Ξέρετε τι Φ.Ε.Κ. βγήκε προχθές κυρία Στασινού; Δυστυχώς περνάνε στα ψιλά γράμματα αυτά, οι εξελίξεις μας προσπερνάνε και δεν βλέπουμε κάποια πολύ ουσιαστικά πράγματα. Βγήκε το Φ.Ε.Κ. με το οποίο μόνο στην Ηγουμενίτσα 30 ακίνητα περνάνε στο υπερταμείο. Να σας δείξω πως περνάνε τα πάντα κάτω από το τραπέζι και πως χορεύουν στους ρυθμούς της εκάστοτε –όπως την έλεγαν τότε- τρόϊκας ή των θεσμών. Αυτοί οι άνθρωποι που κατηγορούσαν για ένα οικόπεδο στους Αμπελόκηπους, ξεπουλάνε τη δημόσια περιουσία και ξέρετε πως περιγράφεται στο Φ.Ε.Κ. ; Με κωδικό αριθμό εθνικού κτηματολογίου. Ούτε καν αναφέρεται για ποια ακίνητα πρόκειται. Και σας ζητάω τώρα να αντιπαραβάλετε έναν άνθρωπο που διεκδικούσε την ψήφο –αν δεν κάνω λάθος ήταν βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τότε ο κύριος Μαντάς- που έκανε ολόκληρο «πανηγύρι» τότε στην πλατεία των Αμπελοκήπων για τρία οικόπεδα που ακόμη αναξιοποίητα είναι και από την άλλη περνάνε σήμερα Φ.Ε.Κ. δίνοντας ίσως δεκάδες –για να μη πω εκατοντάδες- ακίνητα στην περιοχή της Ηπείρου με κωδικό αριθμό. Κάτω από το τραπέζι, να μη γνωρίζουμε. Ήθελα οπωσδήποτε να το πω αυτό γιατί το έμαθα και μου έκανε τρομερή εντύπωση το πώς κινούνται.

(ΒΣ) Μου πετάξατε την μπάλα στο γήπεδο του ΣΥΡΙΖΑ εγώ όμως νωρίτερα είχα τη μπάλα στο δικό σας γήπεδο. Στο γήπεδο της Νέας Δημοκρατίας, όπου μου είπε κάτι που έξυπνο ο Κώστας ο Τασούλας προχθές. Μου λέει: «καθόμαστε και ασχολούμαστε με όλα αυτά που συμβαίνουν στη ΝΔ και δεν ασχολούμαστε που στον ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν στελέχη ούτε για τον Δήμο ούτε για την Περιφέρεια». Ωραία. Αυτό όμως είναι ένα πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ. Εγώ ρωτώ για τα προβλήματα της Νέας Δημοκρατίας. Και επαναλαμβάνω: τον τελευταίο μήνα υπάρχουν ατελείωτοι τριγμοί στο εσωτερικό της ΝΔ με αφορμή στελέχη που πλαισίωσαν την υποψηφιότητα του κυρίου Ριζόπουλου, ακολούθως με κάποιες επιλογές από την πλευρά του κυρίου Αυγενάκη όπως σας είπα νωρίτερα, επίσης πολύς λόγος για τον τρόπο που η ΝΔ σήμερα συμπεριφέρεται σε «αντάρτες» ενώ δεν συμπεριφέρθηκε ανάλογα σε «αντάρτες» λίγα χρόνια πριν και πάει λέγοντας. Ποια είναι η άποψή σας κύριε Γεωργόπουλε;

 (ΛΓ) Πρώτα απ όλα να πω, όχι τα εν οίκω μη εν δήμω –ισχύει βέβαια εν μέρει και αυτό- αλλά τον κόσμο που μας παρακολουθεί, αυτή τη στιγμή τον ενδιαφέρει πως θα κινηθεί η Νέα Δημοκρατία σε εθνικό επίπεδο. Σας είπα και πριν ότι για τα θέματα των δημοτικών παρατάξεων, των δημοτικών εκλογών, τα αυτοδιοικητικά και τα περιφερειακά, πρώτα πρώτα δεν είμαι εγώ αρμόδιος. Υπάρχουν θεσμικά όργανα, έχουν τοποθετήθει, έχουν γίνει κινήσεις. Όταν κάποιος είναι μέλος μιας παράταξης οφείλει να σέβεται τις αποφάσεις της παράταξης και μπορεί να ναι και κάποιες λάθος και στο μέλλον να διορθωθούν. Δεν πάει να πει ότι ένα κόμμα παίρνει 100% σωστές αποφάσεις. Κάποιες στιγμές γίνονται λάθη. Ο ΣΥΡΙΖΑ κυρία Στασινού, στο καταστατικό του, στις προγραμματικές του –δεν ξέρω πως λειτουργούν σαν κόμμα- ψήφιζε και το έχουν ψηφίσει όλοι, να καταργηθεί το ΝΑΤΟ. Και εδώ θα συμφωνήσω με τον κύριο Τασούλα. Δεν βλέπουμε απέναντι και προσπαθούμε να δημιουργήσουμε εσωστρέφεια; Δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ που ψηφίζει να καταργηθεί το ΝΑΤΟ, είναι το κόμμα που εντάσσει τα Σκόπια ως Μακεδονία στο ΝΑΤΟ και έκανε ολόκληρο αγώνα για να συμβεί αυτό. Δεν θέλω να αποφύγω την ερώτησή σας απλά δεν είμαι εγώ ο αρμόδιος να απαντήσω σε αυτή. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι η Νέα Δημοκρατία είναι εδώ, βλέπει, παρακολουθεί, αφουγκράζεται και η προσωπική μου εκτίμηση, πεποίθηση και θέληση είναι πως θα πάρει τις καλύτερες αποφάσεις. Ας το δούμε θετικά. Το ότι γίνονται όλα αυτά σημαίνει πως υπάρχουν άνθρωποι, υπάρχει στελεχιακό προσωπικό, υπάρχουν ενδιαφερόμενοι που θέλουν να μπουν σε μια διαδικασία.

(ΒΣ) Σε αντίθεση με τον Δήμο Ιωαννιτών. Με ρωτάει εδώ τηλεθεατής «τι θα γίνει με τον Δήμο Ιωαννιτών;».

 (ΛΓ) Μίλησα γενικά, δεν μίλησα συγκεκριμένα. Κυρία Στασινού, ζούμε σε μια χώρα – και ευτυχώς που ζούμε σε αυτή τη χώρα-  που υπάρχει η λογική του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι. Ο καθένας μπορεί να βάλει υποψηφιότητα για ότι θέλει. Μπορώ εγώ αύριο να δημιουργήσω ένα κόμμα και να διεκδικήσω την πρωθυπουργία της χώρας. Δε θα πει κανείς όχι. Υπάρχουν τα κόμματα που λειτουργούν με κάποιους κανόνες. Όποιος τους σέβεται μένει μέσα, όποιος έχει αντίρρηση, είτε πηγαίνει θεσμικά μέσω των κομμάτων είτε αποχωρεί και τραβάει τον δρόμο του. Αλλά πραγματικά θεωρώ πως μπορούμε να κάνουμε μια πολύ πιο ουσιαστική συζήτηση σήμερα γιατί προσπαθώ να μπω στην οπτική γωνία των τηλεθεατών…

(ΒΣ) Νομίζω σας φέρνω σε δύσκολη θέση κύριε Γεωργόπουλε… Να, κοιτάξτε τι με ρωτάει ένας τηλεθεατής που συμπορεύτηκε με τον πνεύμα μου. «Θέτετε πολύ σωστά τα θέματα με τα τοπικά. Για τον Ηπειρώτη ιδιαίτερα η εντοπιότητα είναι η απαρχή της πολιτείας και της δημοκρατίας. Τι θα συμβεί αν και ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίξει τον Καχριμάνη και πάει υπερκομματικά για την Περιφέρεια;»

 (ΛΓ) Δεν είμαι εγώ αυτός που θα απαντήσει σε αυτά τα υποθετικά και αυτοδιοικητικά ερωτήματα. Σίγουρα καταλαβαίνω τον παλμό του κόσμου και καταλαβαίνω τις εύλογες απορίες του και το ότι παρακολουθεί την επικαιρότητα. Νομίζω ότι μετά τη Δ.Ε.Θ. όλα θα μπουν στο δρόμο τους. Η ΝΔ αυτή την στιγμή προφανέστατα εστίασε στο κομμάτι της παρουσίας της στη ΔΕΘ, γεγονός πάρα πολύ σημαντικό καθώς είθισται εκεί ουσιαστικά να ανακοινώνονται τα προγράμματα. Και δεν είναι εκεί μια ΔΕΘ στη μέση της θητείας, είναι μια ΔΕΘ προεκλογική ουσιαστικά. Ξαναλέω ότι μπήκαμε σε προεκλογική περίοδο. Είναι δεδομένο ότι έχουμε προεκλογική περίοδο για τα αυτοδιοικητικά και δεδομένο ότι σε ένα χρόνο το αργότερο καθώς δεν έχει άλλο περιθώριο ο κύριος Τσίπρας –και ευτυχώς δεν έχει- και θα μας αδειάσει τη γωνιά όπως δείχνουν τα πράγματα τον Σεπτέμβρη, το αργότερο τον Οκτώβρη του επόμενου έτους.

Είμαι εδώ, στη διάθεσή σας να απαντήσω σε οποιοδήποτε απορία σας αλλά εγώ δεν έχω αυτή τη στιγμή κάποιο θεσμικό ρόλο. Είμαι μέλος της Νέας Δημοκρατίας, είμαι αξιολογημένος ως μέλος του μητρώου πολιτικών στελεχών, έχω δηλώσει την επιθυμία μου για το που θέλω να βρίσκομαι την επόμενη μέρα…

(ΒΣ) Θέλετε να είστε υποψήφιος βουλευτής;

 (ΛΓ) Ναι, δεν έχω κρύψει αυτή την επιθυμία μου, έχω μπει στις διαδικασίες αξιολόγησης και εμπιστεύομαι τον πρόεδρο του κόμματος, την λογική και τη φιλοσοφία του στην αξιολόγηση και ότι θα κάνει το καλύτερο.

(ΒΣ) Θα επικρατήσει η αξιολόγηση βάσει αυτών των κριτηρίων που μου περιγράψατε νωρίτερα ή θα επικρατήσουν και άλλα κριτήρια πιστεύετε; Ποια είναι η αίσθησή σας;

 (ΛΓ) Δε το γνωρίζω κυρία Στασινού. Θέλω να πιστεύω ότι η σημαία αυτής της παράταξης αυτή τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή είναι η αξιοκρατία. Νομίζω το επιτάσσει η εποχή, το επιτάσσει ο καιρός. Πρέπει να κυβερνηθεί η χώρα από ανθρώπους που έχουν μια πιο μοντέρνα αντίληψη. Ζούμε σε μια εποχή που περάσαμε από την κοινωνία της πληροφορίας. Φεύγει η πληροφορία πολύ γρήγορα, έχουμε νέα μέσα… Νομίζω ότι θα δείτε πως υπάρχει παγκόσμια αυτή η τάση, δηλαδή νεότερους ηλικιακά. Δε θέλω να φανώ ηλικιακά ρατσιστής. Ότι δηλαδή κάποιος μεγαλύτερος σε ηλικία δεν είναι ικανός. Ίσα ίσα έχει τη σοφία, έχει την εμπειρία, έχει πολλά αλλά πιστεύω ότι είναι σημεία των καιρών και εκτιμώ ότι ο πρόεδρος της ΝΔ το έχει αντιληφθεί πάρα πολύ σωστά και κινείται προς αυτή την κατεύθυνση. Μη ξεχνάμε όμως και κάτι άλλο. Πρέπει να έχουμε εκπροσώπηση από πολλές μεριές. Δεν είναι ότι σώνει και καλά πρέπει να πάμε με εικοσάχρονους, λέω στην τύχη μια ηλικία. Πρέπει να υπάρχει εκπροσώπηση όλων των τάσεων, των κοινωνικών στρωμάτων, ηλικιών, γεωγραφικής κάλυψης και εκτιμώ πως υπάρχει εμπειρία, υπάρχει τεχνογνωσία ώστε να κάνουν τις καλύτερες επιλογές. Και ο στόχος αυτή τη στιγμή δεν είναι ποιος θα είναι υποψήφιος. Ο στόχος είναι να φύγει η χειρότερη κυβέρνηση που γνώρισε ο τόπος. Εγώ είμαι 39 χρονών, όσο ζω και όσο θυμάμαι, δε νομίζω ότι υπήρξε χειρότερη κυβέρνηση. Είναι μια κυβέρνηση που έχει κάνει τεράστια ζημιά και δεν το λέω εγώ. Εγώ το ασπάζομαι, το συμμερίζομαι, το βιώνω. Το λένε πολύ επίσημα χείλη. Το λένε άνθρωποι στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 100 δισεκατομμύρια κόστισε η περίοδος Βαρουφάκη. Ποιος τον έβαλε τον κύριο Βαρουφάκη, κυρία Στασινού; Εγώ τον έβαλα ή εσείς; Ποιανού «πουλέν» ήταν; Του κυρίου Τσίπρα δεν ήταν; Να θυμηθούμε τι έχουμε ζήσει αυτά τα τέσσερα χρόνια; Ο κύριος Τσίπρας δεν είχε την κυρία Κωνσταντοπούλου; Δε μας μίλαγε για κατοχικά δάνεια; Δε μας μίλαγε για χρήματα από τη Ρωσία; Δε μας μίλαγε για λεφτά απ την Κίνα; Ο κόσμος δεν πρέπει να τα ξεχνάει αυτά. Ας επιστρέψουμε επιτέλους στη σοβαρότητα. Και ας ξεφύγουμε από αυτά τα μικροπολιτικά, τα «τι θα γίνει στον δήμο;». Το καλύτερο θα γίνει. Εσείς, κυρία Στασινού, να ήσασταν αύριο το πρωί πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, τη χειρότερη ή την καλύτερη επιλογή θα κάνατε; Την καλύτερη θα κάνατε, προφανέστατα. Τηρουμένων των αναλογιών. Βάζοντας κάτω τα δεδομένα. Επιλέγοντας μέσα από κάποια δεδομένα. Εγώ, σας ξαναλέω, δεν είμαι πολιτικός αλλά η τεχνοκρατική μου και η λογική μου προσέγγιση είναι αυτή.

(ΒΣ) Με προκαλείτε όμως να σας πω ότι δεν βλέπω αυτό να γίνεται με κάποια δεδομένα. Δηλαδή, ωραία, ποια είναι τα δεδομένα;

 (ΛΓ) Δεν είναι δεδομένο δηλαδή ότι υπάρχει έναν νυν Περιφερειάρχης αυτή τη στιγμή; Δεν είναι δεδομένο ότι υπάρχει και ένας δεύτερος ενδιαφερόμενος; Δεν είναι δεδομένο ότι στον δήμο υπάρχει μια δημοτική παράταξη η οποία έχει ηττηθεί δυο φορές και πριν απ αυτό ήταν παράταξη εξουσίας άλλες δυο φορές; Δεν είναι δεδομένο αυτή τη στιγμή ότι ο δήμος επίσης είναι σαν μικρογραφία της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝ.ΕΛ; Δεν είναι δεδομένο ότι –προσωπική μου γνώμη- υπάρχει μια δημοτική αρχή η οποία έχει απογοητεύσει τους πάντες και δεν πρέπει αυτή η δημοτική αρχή να είναι και η επόμενη; Δεν πρέπει να αλλαχθεί; Όλα αυτά κυρία Στασινού είναι δεδομένα τα οποία εκτιμώ ότι τα βλέπουμε, τα βλέπουν και παραπέρα ή μεταφέρονται και παραπέρα. Είναι δεδομένο ότι και στο δήμο θα πρέπει να γίνει κάτι. Ασυζητητί. Και γίνονται διεργασίες. Νομίζω στην ίδια πόλη ζούμε όλοι και ξέρουμε τι γίνεται.

(ΒΣ) Βεβαίως γίνονται διεργασίες αλλά κάποια στιγμή θα πρέπει να τελειώσουν. Ο κύριος Γκόντας δηλώνει «παρών» και από την άλλη υπάρχουν στελέχη που…

 (Διακ.) Εγώ δεν τα γνωρίζω αυτά κυρία Στασινού, δεν ξέρω αν δηλώνει «παρών», δημόσια εγώ δεν έχω δει κάποια τοποθέτηση. Δεν θέλω όμως να μπω σε αυτό το κομμάτι, ξαναλέω, είμαι φύσει αισιόδοξος άνθρωπος και θεωρώ ότι θα γίνει το καλύτερο. Μπορεί να μην ξέρουμε ποιος θα είναι αλλά θέλω να πιστεύω ότι δεν θα είναι τουλάχιστον αυτή η δημοτική αρχή. Έχω πάρα πολλές προσωπικές εμπειρίες, τεράστιο παράπονο, τεράστια δυστοκία από το νυν δημοτική αρχή.

(ΒΣ) Πολύ ωραίο αυτό το ερώτημα, θα το έκανα και εγώ: «Αφού θέλει να απαντήσει στα εθνικά ο κύριος Γεωργόπουλος, ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ «φωτογράφισε» για Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Κώστα Καραμανλή. Ποιόν θα προτείνει η Νέα Δημοκρατία; Είναι προφανές ότι το κανάλι με την Καραμανλική Νέα Δημοκρατία μέσω Καμμένου – Παπακώστα – Αντώναρου, είναι ανοιχτό. Τι γίνεται με την Καραμανλική πλευρά;» Ξέρετε, αυτές τις ερωτήσεις τις έχω κάνει πάρα πολλές φορές στα στελέχη της ΝΔ. Αντιλαμβάνεστε τους λόγους…

 (ΛΓ) Ναι. Εγώ τι να σας απαντήσω σε αυτό το ερώτημα;

(ΒΣ) Φαντάζεστε, λοιπόν, να προτείνει…

 (ΛΓ) Σχολιάζουμε τις εξελίξεις αλλά φτάνουμε ως ένα επίπεδο. Δεν μπορώ να απαντήσω σε ένα υποθετικό ερώτημα, για το αν ο κύριος Τσίπρας θα προτείνει τον κύριο Καραμανλή για  επόμενο πρόεδρο της Δημοκρατίας. Νομίζω ότι, είναι ένα σενάριο, μπορεί να είναι. Ας το δούμε όταν θα είναι.

(ΒΣ) Και ο κύριος Παυλόπουλος ήταν και ο Καραμανλής θα μπορούσε να είναι…

 (ΛΓ) Θέλω να πω κάτι στον κόσμο. Ξέρετε ποιος δεν ψήφισε τον κύριο Παυλόπουλο ως πρόεδρο της Δημοκρατίας; Ένας μόνο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας. Και αυτός ήταν ο κύριος Κυριάκος Μητσοτάκης. Νομίζω ότι αυτό δίνει απάντηση και στο προηγούμενο ερώτημα. Και αν θυμάστε, εκείνη την εποχή, στη μετά – Σαμαρά εποχή της ΝΔ, το καλοκαίρι του 2015, η Νέα Δημοκρατία έβαλε πλάτη, ψήφισε τα αναγκαία εκείνη τη στιγμή μέτρα και ο κύριος Τσίπρας πήγε άμεσα σε εκλογές, αναιρώντας το κομμάτι που είχε υποσχεθεί «ναι, ψηφίστε και εσείς και δεν θα προχωρήσουμε σε εκλογές».

(ΒΣ) Ένας τηλεθεατής λέει ότι η επιλογή υποψηφίων θα λυθεί αν τα μέλη του κόμματος ψηφίσουν.

(ΛΓ) Εγώ σαν άνθρωπος είμαι πολύ υπέρ αυτών των διαδικασιών.

(ΒΣ) Δεν είναι πολύ δημοκρατικές αυτές οι διαδικασίες κύριε Γεωργόπουλε;

 (ΛΓ) Νομίζω ότι αν δεν κάνω λάθος, και ο πρόεδρος του κόμματος όταν διεκδικούσε την ηγεσία, βγήκε από τέτοιες διαδικασίες. Μη ξεχνάμε ότι η Νέα Δημοκρατία τις εφάρμοσε και η δυναμική του κυρίου Μητσοτάκη προέρχεται και απ αυτό το γεγονός. Ζήτησε δηλαδή την ψήφο και πήγε 400.000, σχεδόν μισό εκατομμύριο κόσμος και ψήφισε στις εσωκομματικές της Νέας Δημοκρατίας. Συμφωνώ απόλυτα με τον τηλεθεατή. Και ο ίδιος ο πρόεδρος είχε πει πως σε κάθε Νομό, σε κάθε Περιφέρεια θα επιλέγω τους μισούς και οι άλλοι μισοί θα βγαίνουν μέσα από διαδικασίες και για μένα θα ήταν ένα πολύ ωραίο μοντέλο και προσωπικά παρότι είμαι ενδιαφερόμενος και δεν το έχω κρύψει, δεν θα έλεγα όχι σε μια τέτοια διαδικασία. Αλλά και πάλι νομίζω ξεπερνάμε τα όρια. Γνωρίζουν οι διοικούντες την παράταξη αυτή τη στιγμή ποιο θα είναι καλύτερο για την επόμενη μέρα.

(ΒΣ) Ένα μήνυμα λέει το εξής: «Βίλιαν καλησπέρα. Τα στελέχη της ΝΔ ζουν στον δικό τους κόσμο; Οι Έλληνες στην πλειοψηφία τους δεν θέλουν αλλαγές και μεταρρυθμίσεις. Θέλουν βόλεμα στο δημόσιο και τέλος. Να ενδιαφερθεί η ΝΔ για τη λαϊκή της βάση, διαφορετικά θα ηττηθεί πάλι απ τον Τσίπρα. Γιάννης». Πόσο σοφό είναι αυτό που είπε ο Γιάννης, κατά βάθος, για να λέμε και τις αλήθειες; Πόσο σοφό είναι; Όταν ο κόσμος έχει χάψει το «λεφτά υπάρχουν» – θα μου επιτρέψετε να πω, για να έρθω και να συμφωνήσω με τον Γιάννη και να έρθω να δώσω και την προέκταση του μηνύματός του, έχει χάψει το «λεφτά υπάρχουν», έχει χάψει το «θα σκίσω τα μνημόνια», έχει χάψει τα «Ζάππεια», για να τους πιάσω όλους καθώς ξέρετε πως είμαι πολύ αντικειμενική. Όταν λοιπόν τα έχει χάψει όλα ελπίζοντας μπας και, αντιλαμβάνεστε ότι δε τον ενδιαφέρει να φτιάξει το κράτος και με «ένα πραγματικό χαρτί» που μας έλεγε κάποτε ο Κώστας Καραμανλής, να τελειώνουμε σε διάφορες διαδικασίες που έχουμε να κάνουμε με το κράτος. Με ένα χαρτί –έλεγε- θα στήνουμε τις επιχειρήσεις μας. Ωραία. Ποτέ! Εδώ μου έλεγαν προχθές πήγαν στο ΙΚΑ γιατί είχαν κάνει μια ηλεκτρονική αίτηση και τους παίρνει το ΙΚΑ και τους λέει «πρέπει να μου φέρετε και χαρτιά». Άρα τι νόημα έχει η ηλεκτρονική αίτηση αφού του λες του άλλου «φέρε μου και χαρτί»; Το ΑΜΚΑ μου είναι ένα και μοναδικό και δεν το έχει κανένας άλλος, τελειώσαμε. Θέλω να πω λοιπόν, ότι έδωσε ο Γιάννης το στίγμα του τι τελικώς αξιολογεί ο κόσμος.

 (ΛΓ) Θα συμφωνήσω και εγώ. Δεν θα συμφωνήσω όμως πως είναι όλος ο κόσμος έτσι. Μια μερίδα του κόσμου, σίγουρα είναι. Επιτρέψτε μου να κατατάσσω τον εαυτό μου στην άλλη μερίδα του κόσμου που δεν επιδιώκουμε αυτό. Θέλουμε ένα κράτος πιο ευέλικτο, πιο άμεσο, πιο αποτελεσματικό. Ένα κράτος που θα είναι συμπαραστάτης του πολίτη και όχι κυνηγός του πολίτη. Εδώ ζούμε καταστάσεις κυρία Στασινού… Πόσος κόσμος απ αυτούς που μας βλέπουν, δεν έχει μπλοκαρισμένους λογαριασμούς; Πόσος κόσμος δεν έχει χρεωθεί με παράλογες χρεώσεις απ την εφορία; Το κράτος θα έπρεπε να ναι δίπλα στον πολίτη, όχι να μας κυνηγάει σε κάθε περίπτωση. Ζούμε στο 2018. Έχουμε μέτρα σύγκρισης. Δε ζούμε στη δεκαετία του ’70 –που εγώ δε την έζησα- που δεν ταξιδεύαμε στο εξωτερικό, που δεν υπήρχε το ίντερνετ. Πλέον μπορούμε να συγκρίνουμε πολύ εύκολα τι κάνουνε; Ποιες είναι οι βέλτιστες τακτικές; Τι κάνουν στην Αγγλία; Τι κάνουν στον Καναδά; Τι κάνουν στην Αυστραλία; Γιατί όλοι φέρνουμε ως παραδείγματα αυτές τις χώρες αλλά όταν έρχεται η ώρα της εφαρμογής δεν τα κάνουμε ή αντιδρούμε σε αυτές τις πρακτικές;

(ΒΣ) Ένας τηλεθεατής απαισιόδοξος μεν αλλά όχι αδίκως, δικαίως θα έλεγα, λέει το εξής: «Άλλα λόγια να αγαπιόμαστε. Λόγια να περνάει η ώρα. Γιατί κουράζεστε; Η χώρα αυτή δεν θα πάει ποτέ καλύτερα. Οι Έλληνες της κουτοπονηριάς και της νοοτροπίας του ονείρου, του βολέματος και της αρπαχτής και με τον τρόπο της σκέψης χωρίς λογική, μόνο σε αχυρώνα της πρώτης θα οδηγούνται».

(ΛΓ) Ας είμαστε και ρομαντικοί και αισιόδοξοι. Να μη βλέπουμε τα πράγματα απαισιόδοξα και ας ελπίσουμε πως αυτή η χώρα με την τεράστια δυναμική, γιατί θεωρώ ότι έχει τεράστια δυναμική, το αποδεικνύουμε όταν φεύγουμε στο εξωτερικό οι Έλληνες με το τι καταφέρνουν εκεί. Είναι μια πολύ πλούσια χώρα κατά τη γνώμη μου, θα μπορούσε μόνο απ τον τουρισμό να στηρίξει πάρα πολύ την οικονομία της. Νομίζω ότι υπάρχει προοπτική με μια καλή διαχείριση να δούμε πολύ καλύτερες μέρες. Σίγουρα τα κακώς κείμενα τα ξέρουμε, δε χρειάζεται να τα βλέπουμε τόσο αρνητικά τα πράγματα. Υπάρχει και το κομμάτι αυτό του κόσμου που δυστυχώς δεν αλλάζει. Να πω πως η κρίση δεν είναι οικονομική. Τα οικονομικά γυρνάνε. Η κρίση είναι στην κουλτούρα. Στην αισιοδοξία, στην ψυχολογία μας. Η αγορά, η οικονομία είναι και συνεπακόλουθο της ψυχολογίας. Αν δεν υπάρχει ψυχολογία, δεν κινείται σωστά η αγορά. Οπότε, η προτροπή μου είναι, ας είμαστε αισιόδοξοι παρά το ότι έχουμε περάσει αυτά τα χρόνια. Όλοι έχουμε περάσει πολύ δύσκολες καταστάσεις, όλων το περιβάλλον επηρεάστηκε. Αν όχι εμείς οι ίδιοι –μπορεί δηλαδή κάποιοι άνθρωποι να πηγαίνουν εξαιρετικά αυτά τα χρόνια- αλλά δε νομίζω να υπάρχει Έλληνας αυτή τη στιγμή που να μην έχει στο κοντινό του περιβάλλον ανθρώπους που έχουν ζοριστεί, ανθρώπους που έχουν περάσει δυσκολίες. Ακόμα και αυτοί που έχουν πάρα πολλά, ακόμα και αυτών η ποιότητα ζωής και το περιβάλλον έχει επηρεαστεί. Δε νομίζω να θέλει κανείς να ζει –όσα και να έχει- σε ένα περιβάλλον που δεν είναι όμορφο, που οι άνθρωποι δεν είναι χαμογελαστοί, δεν είναι χαρούμενοι.

(ΒΣ) Και ένα μήνυμα που λέει «Είναι γεγονός ότι το Μητσοτακεϊκο εμπνέει τεράστια εμπιστοσύνη στο εκλογικό σώμα. Σας το βεβαιώ με τεράστια εμπειρία.

 (ΛΓ) Δεν βλέπω όμως κυρία Στασινού κανένα –να το πω- «συριζαϊκό» μήνυμα…

(ΒΣ) Νομίζω πως εκείνοι που εξέφρασαν τη δυσπιστία τους κύριε Γεωργόπουλε, είναι εκείνοι που πίστεψαν κάποτε τη ΝΔ, έφυγαν απ τη ΝΔ, ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ και δεν είναι ακόμα σίγουροι τι θα κάνουν στις εκλογές. Διέκρινα τουλάχιστον. Ψυχολόγος δεν είμαι, ούτε ερμηνεύω τα μηνύματα των τηλεθεατών. Αυτό όμως που ερμηνεύω, είναι ότι δεν μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να προέκυψε μόνο από τις ψήφους του 3.5% και εκείνων του ΠΑΣΟΚ. Προέκυψε –και γι αυτό και αποδυναμώθηκε και η ΝΔ στις εκλογές- και από ψηφοφόρους της ΝΔ. Ως εκ τούτου, νομίζω πως θα πρέπει τους τελευταίους μήνες που απομένουν μέχρι τις εκλογές, να τους πείσετε πραγματικά γιατί νιώθω ότι είναι αγανακτισμένοι με τη συγκυβέρνηση, δεν έχουν πειστεί όμως ακόμη ότι θα αλλάξει η ζωή τους από τη ΝΔ.

 (ΛΓ)Εγώ δε θα ήθελα να βάλω τέτοια στεγανά. Ότι κάποιοι είναι ΝΔ, κάποιοι είναι ΣΥΡΙΖΑ, κάποιοι σώνει και καλά ανήκουν σ ένα χώρο. Νομίζω ότι υπάρχει ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού το οποίο κρίνει κατά το δοκούν, κατά την περίσταση και ψηφίζει ανάλογα. Οπωσδήποτε υπάρχει και ένα άλλο κομμάτι που βρίσκεται σε στεγανά, που δεν υπάρχει δηλαδή περίπτωση να ψηφίσει σε ένα χώρο, αλλά νομίζω ότι ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού αξιολογεί την κατάσταση εκείνη τη στιγμή. Και μη ξεχνάμε ότι ο καθένας έχει και τη δική του οπτική γωνία ανάλογα το υπόβαθρο, το εργασιακό του περιβάλλον…

(ΒΣ) Βεβαίως. Αν είναι βολεμένος ή όχι… Θα δούμε και τι θα γίνει με τους νέους ψηφοφόρους, που έχει μεγάλη σημασία τι  θα κάνετε με τους δεκαοχτάρηδες, πως θα τους προσεγγίσετε…

 (ΛΓ) Βεβαίως είναι σημαντικό το ότι αλλάζει η εκλογική βάση πάρα πολύ. Τον Γενάρη κλείνουμε 4 χρόνια απ τις εκλογές του ’15. Ζούμε σε εποχές τελείως διαφορετικές. Η ροή της πληροφορίας είναι τεράστια και το ζούμε όλοι μας με τα social media, το πόσο πολύ επηρεάζεται ο κόσμος και πόσο αλλάζουν τα δεδομένα. Και τα social media έχουν μπει στη ζωή όλων μας. Πλέον έχουν και οι 60αρηδες και οι 70αρηδες πρόσβαση οπότε καλύπτουν σχεδόν όλο το πληθυσμιακό φάσμα.

εγγραφή στο Newsletter