Facebook
Twitter
LinkedIn
Μοιραστείτε

Στο κεντρικό δελτίο του Ιωάννινα TV

(Βλάσης Ντόκας) Να ξεκινήσω με εσάς κύριε Οικονόμου και θα ήθελα να ακούσω αρχικές σκέψεις για τη συμφωνία των Πρεσπών και για τη συμφωνία ελάφρυνσης του χρέους. Που βρισκόμαστε κύριε Οικονόμου, αυτή τη στιγμή, μετά τη συμφωνία των Πρεσπών και μετά τη συμφωνία ελάφρυνσης του χρέους; Πως είναι τα πράγματα για εσάς;

 (Θανάσης Οικονόμου) Εκτός του ότι βρισκόμαστε σε μια αναστατωμένη κοινωνία, είναι δυο θέματα μεγάλα. Ένα εθνικό θέμα το οποίο έχει ταλανίσει περίπου τρείς δεκαετίες την κοινωνία μας και την χώρα μας. Είναι ένα δύσκολο θέμα αλλά σε κάθε συμβιβασμό δεν υπάρχουν απόλυτοι νικητές και απόλυτοι ηττημένοι. Υπάρχουν δυο πλευρές και ένας συμβιβασμός είναι επώδυνος αλλά αναγκαίος για εμάς. Αναγκαίος και με την γεωπολιτική, και με την οικονομική αλλά και με την εθνική του σημασία. Ξέρετε, για πρώτη φορά λύνουμε τις σχέσεις μας με τα βόρεια σύνορά μας. Για πρώτη φορά στην ιστορία του Ελληνικού κράτους, εδώ και 200 χρόνια. Δώσαμε τόσο τρομερά πράγματα; Ας το δούμε αυτό λίγο ιστορικά… Θα δούμε ότι, ναι, θα πούνε πάρα πολλοί ότι παραδεχόμαστε έστω εμμέσως ότι υπάρχει μακεδονική εθνότητα. Δεν είναι τόσο ξεκάθαρο αυτό. Γίνεται μια έμμεση αναφορά και αποδοχή σε κάτι που αυτοί διεκδικούν εδώ και 100 χρόνια. Έχουν μεγαλώσει 5-6 γενιές σε αυτή τη χώρα με αυτό τον αυτοπροσδιορισμό τους, με αυτή τη διάθεσή τους. Ξέρετε, το 1977 εγώ πήγαινα στη 2α γυμνασίου. Τα βιβλία μας έτσι την ονομάζανε. Αν δείτε τους χάρτες στα βιβλία της γεωγραφίας λέγανε «Βόρεια Ελλάδα» και από πάνω έγραφε «Μακεδονία». Ήταν τα ελληνικά βιβλία αυτά τα οποία έτσι την προσδιορίζανε, έτσι το γνωρίζαμε.

 (ΒΝ) Έτσι είναι…

 (ΘΟ)Και οι εμπειρίες όλων των ανθρώπων που περνούσαμε  την τότε Γιουγκοσλαβία, τους άκουγες στην ελληνική γλώσσα να σου λένε «εμείς είμαστε Μακεδόνες, βοηθήστε μας να περάσουμε τζιν, νεσκαφε», τι ήθελαν τότε οι άνθρωποι και μας μιλούσαν με έναν φιλικό, οικείο τρόπο γιατί νιώθανε ότι είναι κάπως κοντά μας. Εν πάση περιπτώσει, θέλω να πω ότι είναι μια ιστορικότητα η οποία δεν μπορεί να παραβλεπεί, να διαγραφεί και λύνει ένα πρόβλημα το οποίο είναι προς όφελός μας γιατί να έχουμε δυο στοιχεία στο μυαλό μας πολιτικά. Η Αμερική σιγά – σιγά αποχωρεί απ την Ευρώπη. Η κύρια ένταση και η κύρια δυναμική της Ευρώπης παίρνεται από την Κεντρική Ευρώπη και δη από τη Γερμανία. Το να υπάρχουν διχασμένοι στα Βαλκάνια δε γίνεται άλλο. Η μπότα των Ρώσων να μας διαχωρίζει απ την υπόλοιπη Ευρώπη και εμείς ως ναυτική χώρα να είμαστε με τον Αγγλοσαξονικό, δέστε Αμερικάνικο άξονα, ξεκομμένοι, στην άκρη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ήταν πάντα προβληματική. Όταν ο μόνιμος εχθρός μας και η μόνιμη απειλή μας, για την ύπαρξή μας –όχι μόνο την οικονομική- είναι πάντα εξ Ανατολών και από την Τουρκία. Άρα, το να λυθεί ένα πρόβλημα με τους συμβιβασμούς που έχει επώδυνες όντως  αναφορές έστω και έμμεσες όπως είναι το «Μακεδονία- Βόρεια Μακεδονία» ή η αποδοχή της μακεδονικής γλώσσας με την υποσημείωση νοτιοσλαβικής καταγωγής γλώσσα, είναι δυο έμμεσες αποδοχές οι οποίες μπορεί να δημιουργούνε αυτή την αίσθηση. Από εκεί και πέρα όμως, το να σηκώνεται όλος αυτός ο θόρυβος περί μειοδοσίας και περί εθνομηδενισμού μόνο και μόνο γιατί το προτείνει ο αντίπαλος, είναι μια μη αποδοχή των αρχών μας, είναι μια τυφλή αντιπαράθεση ψευτοσυνδικαλιστικού επιπέδου, κατάντιας δηλαδή της αντιπαράθεσης και των αξιών και εγώ προέρχομαι από έναν χώρο που τα ουσιαστικά κριτήρια που βάζαμε απ το 1995 ήταν: σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, απαλοιφή των αλυτρωτικών στοιχείων και αλλαγή στο σύνταγμα. Αυτά τα τρία στοιχεία εν πολλοίς με τις σημειώσεις αυτές των έμμεσων αποδοχών συνέβησαν. Δυο πλευρές έχουμε. Δυο ηττημένους, δυο νικητές. Είναι μια καλή συμφωνία, μια καλή βάση συμφωνίας και να δούμε και πως αυτή θα εξελιχθεί γιατί έχουμε έναν δρόμο.

 (ΒΝ) Κύριε Γεωργόπουλε εσείς τι λέτε για τη συμφωνία των Πρεσπών;

 (ΛΓ) Θα διαφωνήσω κύριε Ντόκα. Είναι ένα πολύ ευαίσθητο ζήτημα το οποίο έχει τεράστιο εθνικό ενδιαφέρον. Το ότι έμεινε 30 χρόνια άλυτο δεν είναι τυχαίο και νομίζω ότι αυτή την στιγμή δεν έχει κανένα λόγο ο κύριος Τσίπρας, όπως κάνει τόσους λάθος χειρισμούς σε όλα τα ζητήματα, έτσι έκανε και στην προκειμένη περίπτωση, καθώς πρώτον δεν υπήρχε εθνική γραμμή, δεν υπήρχε εθνική συνεννόηση, υπήρχαν συναλλαγές χωρίς να υπάρχει ενημέρωση της αντιπολίτευσης και των λοιπών κομμάτων. Το πρόβλημα ήταν στην αντίθετη μεριά, δεν ήταν δικό μας πρόβλημα. Δεν καιγόμασταν εμείς να το επιλύσουμε άμεσα και στο τέλος παραχωρήσαμε –θα διαφωνήσω ότι κέρδισαν και οι δυο πλευρές- μακεδονική εθνότητα και μακεδονική γλώσσα, κάτι στο οποίο στα αυτιά και στη συνείδηση των ανθρώπων που ζουν στη Μακεδονία ακούγεται τραγικό. Και σε όλους τους Έλληνες βέβαια, πόσο μάλλον στους ανθρώπους που ζουν στη Μακεδονία και κάποιος άλλος, σε ένα άλλο κράτος, μπορεί να ισχυριστεί αυτή τη στιγμή ότι είναι Μακεδόνας. Δεν είναι τόσο απλά τα ζητήματα. Νομίζω ότι είναι ένας τραγικά λάθος χειρισμός, βιάστηκε ο κύριος Τσίπρας και όπως και εσείς το συνδέετε κύριε Ντόκα, με το Eurogroup, με την απόφαση για το χρέος, εκτιμώ ότι δεν είναι τυχαία αυτή η χρονική συγκυρία, ο συγχρονισμός της απόφασης για τη Μακεδονία με τις αποφάσεις για το χρέος.

(ΒΝ) Εγώ δεν το συνδέω αλλά εσείς λέτε ότι πήρε μια καλή συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους η χώρα μας επειδή κάναμε τη συμφωνία των Πρεσπών, για το Μακεδονικό;

 (ΛΓ) Νομίζω ότι δεν είναι τυχαίο, αφήνω τον κόσμο να βγάλει τα συμπεράσματά του. Δεν είναι τυχαίο ότι βιάστηκαν τόσο πολύ να κλείσουν τη συμφωνία, ότι η γραβάτα που του δώρισε ο κύριος Ζάεφ είναι σημαδιακή, ότι συμβολικά με τη γραβάτα που του δώρισε ο κύριος Ζάεφ παρουσιάστηκε στο Ζάππειο, για να βγάλει προς τα έξω ότι είναι μια super συμφωνία, μια συμφωνία όμως που το 2012 να σας θυμίσω ότι είχε γίνει πολύ καλύτερη συμφωνία με κούρεμα χρέους 130 δις και τότε ο κύριος Τσίπρας έλεγε ότι είναι απλά μια μεγαλύτερη θηλιά στο λαιμό μας, ένα μακρύτερο σκοινί να κρεμαστούμε.

(ΒΝ) Βρίσκετε καλά σημεία σε αυτή τη συμφωνία;

 (ΛΓ) Πρώτα απ όλα θα σας πω ότι η συμφωνία αυτή αποδεικνύει ότι απέτυχε το 3ο μνημόνιο. Αποδεικνύει ότι απέτυχε αυτή η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. η οποία διοικεί τη χώρα τα τελευταία τρία χρόνια και έγινε γιατί δεν πέτυχε. Άρα, εκ των πραγμάτων, δεν έπρεπε να φτάσουμε σε αυτή τη συμφωνία. Θα έπρεπε να έχουμε πιάσει καλύτερους στόχους ώστε να μη χρειάζεται να πάμε σε αυτή τη συμφωνία. Οπωσδήποτε εδώ που φτάσαμε –δεν μπορώ να το θεωρήσω επιτυχία- είναι μια αναγκαστική λύση ώστε να πάει το χρέος πιο πίσω. Δεν έγινε κούρεμα χρέους. Να θυμίσω ότι ο κύριος Τσίπρας δεν πέτυχε κανέναν απ τους στόχους του. Μίλαγαν για κούρεμα χρέους, μίλαγαν για μονομερές κούρεμα χρέους αλλά τίποτα απ αυτά δεν πέτυχαν. Μίλαγαν για ποσοτική χαλάρωση. Για να καταλαβαίνει ο κόσμος, ποσοτική χαλάρωση σημαίνει πως χρήματα που έδωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση ύψους 1 τρισεκατομμυρίου στις χώρες του Νότου, η Ελλάδα δεν πήρε και αυτή η συμφωνία είναι αποτέλεσμα των πολύ κακών χειρισμών της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝ.ΕΛ. , ειδικά το τραγικό πρώτο εννιάμηνο και στη συνέχεια τα τρία χρόνια που χάθηκαν με την χώρα να μπαίνει στον γύψο.

(ΒΝ) Μάλιστα. Κύριε Οικονόμου, πως σας ακούγονται αυτά που λέει ο κύριος Γεωργόπουλος; Πως βλέπετε εσείς την συμφωνία ελάφρυνσης του χρέους;

 (ΘΟ) Θα σας πω αλλά είναι ένα μεγάλο θέμα το εθνικό θέμα. Ταλανίζει και θα συνεχίσει να ταλανίζει τους επόμενους μήνες. Ξέρετε, πολλά λόγια να μη λέει η Νέα Δημοκρατία και μαζί της ο κύριος Γεωργόπουλος γιατί θα το βρείτε μπροστά σας κύριε Γεωργόπουλε και θα το ψηφίσετε.

 (ΛΓ) Όχι, δεν πρόκειται να ψηφιστεί αυτό, έχει δηλωθεί και δεν υπάρχει καμία περίπτωση να ψηφιστεί.

(ΘΟ) Εδώ είναι η μεγάλη παγίδα στην οποία πολύ συχνά πέφτουν μέσα οι αντιπολιτεύσεις. Αντιπολιτεύονται τυφλά. Εγώ αυτό που είπα, το είπα αξιακά. Δεν με ενδιαφέρει ποιος θα το έκανε. Οποιοσδήποτε πρόεδρος της κυβέρνησης και της χώρας και αν το έκανε, είναι μια αξιακή αρχή την οποία είχε συμφωνημένη το σύνολο του πολιτικού κόσμου της χώρας από το 1995 και το επισφράγισε και το κόμμα σας το 2008 στο Βουκουρέστι.

 (ΛΓ) Ασκώντας βέτο.

(ΘΟ) Δεν κατάλαβα τις υπόλοιπες κωλοτούμπες… Απλώς για να ισχυροποιηθείτε στο ακροατήριό σας, σε ένα σκληρό δεξιό ακροατήριο, λέτε πράγματα που όταν θα γίνει η τελική συμφωνία της επικαιροποίησης δεν θα κυβερνήσει ο Τσίπρας. Θα είναι κυβέρνηση οι επόμενοι. Και όπως δείχνουν τα γκάλοπ θα είναι κυβέρνηση Μητσοτάκη. Και οι πιέσεις δεν είναι από την επιθυμία μόνο της Ελλάδας να το λύνει αλλά και το που ανήκει η Ελλάδα. Δηλαδή η Ελλάδα ανήκει σε μια ομάδα κρατών, δεν με καταλάβατε τι είπα για την γεωπολιτική θέση της Ευρώπης και με την Αμερική να αποχωρεί, τον κλασσικό, παλιό σύμμαχο της ναυτικής δύναμης που ήταν για τη χώρα μας και η ισχυροποίηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης η οποία έρχεται με το να φεύγει η Ρωσία, αυτός ο λευκός, ξανθός, τάχα τυφλός μας προστάτης να φεύγει απ τα Βαλκάνια. Αυτό είναι το τεράστιο κέρδος μας. Να το συνειδητοποιήσουμε. Και να καταλάβετε εκεί στη Νέα Δημοκρατία, που ανήκετε. Ανήκετε στη Δύση που έλεγε ο Εθνάρχης και ιδρυτής σας ή ανήκετε με το ένα πόδι, κοιτάτε κατά τα ακροδεξιά κελέσματα της ανατολής; Αποφασίστε επιτέλους γιατί έχετε χάσει τον μπούσουλά σας.

 (ΛΓ)Κύριε Οικονόμου το 90% του κόσμου διαφωνεί με αυτή τη συμφωνία. Εσείς όλους αυτούς τους ανθρώπους τους ονομάζετε «σκληρό δεξιό ακροατήριο». Δεν είναι έτσι. Είναι κάτι που ακουμπάει όλους τους Έλληνες, είναι ένα πολύ ευαίσθητο θέμα

(Διακ. ΘΟ) Όπως ακουμπάει και όλους τους Έλληνες το 62% όχι στα μνημόνια. Το όχι στην Ευρώπη. Δεν πήρε 62% το όχι στο δημοψήφισμα; Αυτό τι σημαίνει; Ότι ο ελληνικός λαός είναι κατά του ευρώ και κατά της Ευρώπης; Εσείς κάνατε διαδηλώσεις «Μένουμε στην Ευρώπη» και τώρα ταυτίζεστε με αυτούς που δε θέλουν να μπουν στην Ευρώπη οι γείτονές μας.

 (ΛΓ) Πως το συμπεραίνετε αυτό;

(ΘΟ) Πολύ ωραία στάση. Και με επίγνωση του που ανήκετε.

 (ΛΓ) Πως τα βγάζετε αυτά τα συμπεράσματα;

(ΘΟ) Μα όταν λέτε να μη δώσουμε τη δυνατότητα να εκσυγχρονιστεί η γείτονα χώρα, να αφήσουμε ένα πρόβλημα στη γειτονιά μας…

 (ΛΓ) Να εκσυγχρονιστεί. Με άλλο όνομα. Όχι με αυτό το όνομα. Να λυθεί σωστά η ονοματοδοσία και μετά.

(ΘΟ) Ποιο όνομα; Λέγεται Βόρεια Μακεδονία. Άλλαξε όνομα. Το άλλαξε. Δεν θέλετε να λέγεται Μακεδονία. Αυτό είναι καινούργια στάση λοιπόν.

 (ΛΓ) Δεν είναι ο σωστός τρόπος.

(ΘΟ) Αυτό είναι καινούργια στάση την οποία την έχει υιοθετήσει ο Μιχαλολιάκος και οι κοντά σε αυτόν «Μιχαλολιάκοι». Δε την είχε η Νέα Δημοκρατία. Έλεγε σύνθετο όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό μέχρι εσχάτως.

 (ΛΓ) Πηδάτε σε άκυρα συμπεράσματα.

(ΒΝ) Κύριε Οικονόμου η ΝΔ δηλαδή έχει μια ακροδεξιά ατζέντα ή και ένα ακροδεξιό κομμάτι;

 (ΘΟ) Έχει μια σκληρή δεξιά ατζέντα και ένα ακροδεξιό κομμάτι το οποίο ηγείται.

 (ΒΝ) Το ακροδεξιό κομμάτι ηγείται στη ΝΔ;

 (ΘΟ) Βεβαίως!

 (ΒΝ) Μάλιστα. Ολοκληρώστε και να ακούσουμε και την απάντηση του κυρίου Γεωργόπουλου.

 (ΘΟ) Αρκεί να σας πω ότι σήμερα διεγράφη ο κύριος Μίχαλος ο οποίος είχε το θάρρος να πει ότι αυτή ήταν πάντα η στάση μας και είναι καλή η συμφωνία των Πρεσπών. Και τον διέγραψαν. Πριν από λίγη ώρα.

 (ΛΓ) Αστεία πράγματα! Αστεία πράγματα να θεωρούμε το 90% του κόσμου ακροδεξιούς.

(ΒΝ) Μισό λεπτό κύριε Γεωργόπουλε να ακουστεί ο κύριος Οικονόμου και αμέσως μετά θα μιλήσετε εσείς.

 (ΘΟ)Και έχω ενδιαφέρον να δω τι θα κάνετε με τον κύριο Καραμανλή με αυτή τη στάση που κρατάτε διότι –επαναλαμβάνω- το «ανήκουμε στη Δύση» το είπε ο ιδρυτής σας και ανιψιός του κράτησε μια στάση πολύ πιο ήπια. Τόσο στο Μακεδονικό όσο και στα άλλα θέματα που θα πάμε παρακάτω, τα οικονομικά.

 (ΒΝ) Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιτίθεται κύριε Οικονόμου, στους Καραμανλικούς με τη διαγραφή Μίχαλου; Αυτό διαβάζετε;

 (ΘΟ) Ο Μίχαλος εκφράζει στον επιχειρηματικό κόσμο ότι ο Αντώναρος στον πολιτικό. Ήταν από τους κλασσικούς συνομιλητές του κυρίου Καραμανλή και είναι γνωστό αυτό…

 (ΒΝ) Βάλτε μια άνω τελεία να απαντήσει ο κύριος Γεωργόπουλος…

 (ΛΓ) Πρώτα απ όλα, ο κύριος Οικονόμου, άναρχα, πηδάει σε συμπεράσματα. Ξεκίνησε απ το δημοψήφισμα, ότι εμείς είμαστε κατά της Ευρώπης… Άναρχα πράγματα! Εν πάση περιπτώσει, σήμερα κύριε Ντόκα άλλα είναι τα ζητήματα. Σήμερα εσείς προβάλλετε τη διαγραφή του κυρίου Μίχαλου όταν έχουν αποχωρήσει από την κυβέρνηση δυο βουλευτές της τις τελευταίες ημέρες.

(ΒΝ) Θα πάμε και εκεί. Κλείστε λίγο με το ακραίο δεξιό που λέει ο κύριος Οικονόμου…

 (ΛΓ) Δεν υπάρχει αυτό, τι να συζητάμε τώρα;

(ΒΝ) Δεν υπάρχει λέτε εσείς…

 (ΛΓ) Όχι.

(ΒΝ) Ούτε ακραία δεξιά ρητορική;

 (ΛΓ) 90% του κόσμου αυτή τη στιγμή διαφωνεί με τη στάση που κράτησε η κυβέρνηση στο θέμα του Μακεδονικού. Αν αυτοί είναι –όπως τους χαρακτηρίζει ο κύριος Οικονόμου- τότε είμαστε όλοι μας. 90% του κόσμου είμαστε έτσι. Δεν ισχύει αυτό το πράγμα. Τα προβλήματα είναι αλλού αυτή τη στιγμή.

(ΘΟ) Τα ποσοστά αυτά από πού τα βγάζετε;

 (ΛΓ) Από τις δημοσκοπικές έρευνες.

(ΒΝ) Απ τις δημοσκοπήσεις. Υπάρχουν τεράστια ποσοστά αντιδράσεων.

 (ΛΓ) Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι υπάρχει ένα τεράστιο, συντριπτικό ποσοστό. Απ τις αντιδράσεις του κόσμου κύριε Οικονόμου! Ένα εκατομμύριο κόσμος κατέβηκε στο Σύνταγμα.

(ΘΟ) Τις δημοσκοπήσεις χρεοκοπημένων φυλλάδων όπως είναι το «Πρώτο Θέμα» εγώ δε μπορώ να τις αποδεχτώ.

 (ΛΓ) Όχι, να διαβάζουμε την «Αυγή» των 1.000 ανθρώπων τότε… Όταν κατέβηκε ένα εκατομμύριο κόσμος… Εγώ θα πω μισό εκατομμύριο κόσμος… Την επόμενη ημέρα βγάλανε ένα υποτιθέμενο σκάνδαλο Novartis. Ερασιτεχνικά, πρόχειρα για να αποπροσανατολίσουν τον κόσμο. Είναι ένα θέμα που καίει, το ξέρουμε πάρα πολύ καλά. Δεν είχαν κανένα λόγο να το λύσουν αυτή τη στιγμή. Το πρόβλημα το είχαν τα Σκόπια, δεν ήταν το πρόβλημα σε εμάς.

(ΘΟ) Ο χρόνος ήταν όπως λέτε. Αλλά δεν υπήρχε σκάνδαλο; Μπορεί και να μην εμπλέκονται πολιτικοί δηλαδή αλλά δεν ήταν σκάνδαλο;

 (ΒΝ) Το είπε ο κύριος Γεωργόπουλος ότι ήταν σκάνδαλο…

 (ΛΓ) Όχι κύριε Ντόκα, δεν είπα κάτι τέτοιο, μη βάζετε στο στόμα μου λόγια που δεν έχω πει! Είπα ότι ένα υποτιθέμενο σκάνδαλο βγήκε την επόμενη ημέρα των διαδηλώσεων για το Μακεδονικό.

(ΒΝ) Δηλαδή για εσάς σκάνδαλο Novartis δεν υπάρχει;

 (ΛΓ) Έχω παρακολουθήσει από πάρα πολύ κοντά, το έχουμε συζητήσει πολλές φορές κύριε Ντόκα. Η φαρμακευτική δαπάνη από το 2009 και μετά, ειδικά απ τη συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ και έπειτα, έπεσε κατακόρυφα.

(ΒΝ) Γενικότερα, ναι.

 (ΛΓ) Όχι, είναι κάτι κατασκευασμένο, έχει αποδειχθεί ότι είναι κατασκευασμένο.

(ΒΝ) Δεν υπάρχει σκάνδαλο Novartis, ωραία, εντάξει, κλείνουμε την παρένθεση.

 (ΛΓ) Έγινε και αποπροσανατολισμός. Εδώ κύριε Ντόκα, επί της ουσίας, έχει παραιτηθεί ένας βουλευτής της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ., δυο την τελευταία εβδομάδα. Από τους 154, πήγαμε 153, φτάσαμε τους 152. Υπάρχει μια επικινδυνότητα να πέσει αυτή η κυβέρνηση, ψάχνει να βρει μαξιλαράκια στους φίλους του κύριου Οικονόμου που –κατά τη γνώμη μου- όπως ο κύριος Δανέλης, δεν ξέρουν αν είναι με το ΚΙΝ.ΑΛ., με τη ΔΗΜ.ΑΡ., με το Ποτάμι ή με το ΣΥΡΙΖΑ, είναι ένα κομμάτι που φεύγουν δεξιά –αριστερά μέσα στον χώρο τους και σε αυτούς ψάχνει τα δεκανίκια και τους υποστηρικτές του ο ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη στιγμή. Είναι τόσο απλά τα πράγματα. Δεν υπάρχει συνοχή.

(ΝΒ) Εκτιμάτε ότι θα υπάρξει απώλεια δεδηλωμένης μετά και την ανεξαρτητοποίηση του Λαζαρίδη; Και το ρωτώ αυτό γιατί καταρχάς για την απώλεια της δεδηλωμένης χρειάζεται να υπάρχουν κάποιες διαδικασίες που δε μπορούν να γίνουν άμεσα. Πολιτικά όμως μπορεί να υπάρξει και άλλη ανεξαρτητοποίηση όπως του Κατσίκη ή του Κόκκαλη σύμφωνα με κάποιες άλλες φήμες, με κάποιες πληροφορίες και ξαφνικά η κυβέρνηση να βρεθεί με 150 βουλευτές; Είναι πολύ πιθανό κάτι τέτοιο λέτε;

 (ΛΓ) Ότι και να γίνει είναι μια κυβέρνηση σε αποδρομή. Σε ένα χρόνο το αργότερο θα υπάρχουν εκλογές. Αντιλαμβάνονται το κλίμα κύριε Ντόκα, βλέπουν τις δημοσκοπήσεις. Μιλάμε για τεράστιες δημοσκοπικές διαφορές. Αν βγείτε έξω, ο κόσμος είναι αγανακτισμένος. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες δεν μπορούν να πληρώσουν τους φόρους τους, έχουν μπλοκαρισμένους λογαριασμούς. Είναι μια κυβέρνηση που δε βοήθησε πουθενά αυτά τα τέσσερα χρόνια που κυβερνά τη χώρα. Ο κόσμος αυτό το εισέπραξε. Είναι μια κυβέρνηση που είπε πολύ μεγάλα λόγια, που εξαπάτησε τον κόσμο, βγήκε με τελείως διαφορετικό πρόγραμμα, κάνει συνεχή λάθη είτε στο Μακεδονικό, είτε στα οικονομικά. Έρχεται να παρουσιάσει μια συμφωνία ως επιτυχία που είναι αποτέλεσμα της δικής της διαχειριστικής ανικανότητας και της δικής της κακής διοίκησης του τόπου τα τελευταία τρία χρόνια και ο κόσμος –πιστέψτε με- είναι πολύ καλός κριτής στα κεντρικά. Το γνωρίζουμε και το γνωρίζουν και οι ίδιοι οι βουλευτές και νομίζω ότι πολύ σύντομα θα αρχίσουν να πηδάν απ το καράβι. Οπότε θα υπάρξει πρόβλημα.

(ΒΝ) Υπάρχει ζήτημα απώλειας της δεδηλωμένης;

 (ΘΟ)Όχι, όχι. Θα φτάσω σε αυτό και θα απαντήσω και για το ΚΙΝ.ΑΛ. μετά αλλά θα συνεχίσω να μιλάω αξιακά, με αυτά που πιστεύω. Δε νομίζω ότι είχε πολλά περιθώρια η χώρα. Είχε κάποια διαχειριστικά αλλά πολύ μικρά, όλο αυτό το διάστημα που βρισκόμαστε εν μέσω κρίσης και εν μέσω μνημονίων και υπογραφών που έχουν δεσμευτεί για πράγματα που θα συνεχίσουν μέχρι το 2021 και το 2023 έντονα και για πολύ περισσότερα χρόνια έχουν δεσμευτεί αποφάσεις υπογεγραμμένες και ψηφισμένες ανεξάρτητα απ το ποιος κυβερνάει. Πόσο μάλλον που ήμασταν στην καρδιά των μνημονίων και υπογράφτηκε ένα 3ο μνημόνιο το 2015. Άρα λοιπόν το να πούμε ελαφρά τη καρδία «αυτά έκανε αυτή η κυβέρνηση γιατί ήταν ανίκανη», σηκώνει πολύ νερό. Βεβαίως ήταν πολύ δύσκολα τα πράγματα…

 (ΒΝ) Συνεχίζουν να είναι δύσκολα τα πράγματα…

 (ΘΟ) Βεβαίως συνεχίζουν και θα συνεχίζουν να είναι δύσκολα τα πράγματα και μετά τον Αύγουστο που θα βγούμε απ τα μνημόνια. Γιατί είναι συντάξεις οι οποίες περικόπτονται, είναι καταναλωτική δύναμη, είναι χρέος το οποίο παρόλο που πήρε μια δεκαετή παράταση το πρώτο δάνειο…

 (ΒΝ) Είναι καλή συμφωνία κύριε Οικονόμου αυτή;

 (ΘΟ) Είναι καλό το ότι δόθηκε παράταση, οποιαδήποτε παράταση είναι καλή, δεν σημαίνει όμως ότι παύει, ότι δεν πρέπει να πληρώνουμε τόκους και τοκοχρεολύσια, έχουμε ένα ιδιωτικό χρέος το οποίο είναι μάστιγα και των τραπεζών μας και της τσέπης του καθενός γιατί έχουμε τεράστια χρέη, ατομικά πλέον, νοικοκυριών χρέη τα οποία θα πάψουν πλέον να τα προστατεύουν οι τράπεζες, θα έχουμε πλειστηριασμούς, έχουμε πτώση του αφορολογήτου, έχουμε μια κατάσταση που όποιος κι αν κυβερνάει…

 (ΛΓ) Διαφωνώ κάθετα…

(ΘΟ) Σας το ξαναλέω, θα τη βρει μπροστά της η επόμενη κυβέρνηση αυτή την οικονομική δυσπραγία και δεν θα ναι γιατί θα ναι καλή ή κακή. Είναι οι υποχρεώσεις που πρέπει να ανταπεξέλθουμε. Και πως θα ανταπεξέλθουμε; Αυξάνοντας την παραγωγικότητα και δημιουργώντας ανάπτυξη. Θα γίνει με έναν μαγικό τρόπο πτώση του 2% του φόρου που λέει ο Μητσοτάκης; Όχι. Χρειάζεται μια συναίνεση και μια συμφωνία κοινωνική ότι πρέπει να αλλάξουμε το μοντέλο που ζούμε, το μοντέλο που παράγουμε, το μοντέλο που δημιουργούμε…

 (ΒΝ) Μέχρι τότε όμως, τώρα, θα υπάρξει κυβερνητική κρίση; Με τους ΑΝ.ΕΛ που φυλλορροούν; Εδώ να εστιάσουμε…

 (ΘΟ) Άμεσα δεν μπορεί να υπάρξει. Ξέρετε, απ όταν βγήκε ο Μητσοτάκης, ονειρεύεται. Εκλογές, κρίσεις και αυτός και οι διάφοροι γύρω του. Ομάδες συμφερόντων, οικονομικών παραγόντων και δεν ξέρω τι. Υπάρχουν συγκεκριμένα διαπλεκόμενα μέσα ενημέρωσης που είναι πολύ πλούσιων ανθρώπων, βαρόνων του χρήματος και πολλών άλλων οι οποίοι επιδιώκουν και ταυτίζουν μια πολιτική κατάσταση με τα συμφέροντά τους. Είναι κρίμα που η αξιωματική αντιπολίτευση ή και η κυβέρνηση που βρίσκει άλλους αντίστοιχους να ταυτίζονται αυτά τα οικονομικά συμφέροντα. Δεν είναι η χώρα μας η Κολομβία. Είτε απ την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ είτε απ την πλευρά της ΝΔ. Ας αφήσουν πίσω τα συμφέροντα και του τσιγαρά και αυτού με τα πλοία και να μιλήσουν με τις αξίες και με τα προτάγματα που έχουν να αντιστοιχίζεται ο κόσμος.

 (ΛΓ) Ο κύριος Τσίπρας έδωσε άδειες τηλεοπτικές και στον κύριο Σαββίδη και στον κύριο Μαρινάκη κύριε Οικονόμου! Τι συζητάμε τώρα;

(ΘΟ) Δεν είναι ευτυχές να σερνόμαστε απ τις επιδιώξεις των οικονομικών συμφερόντων. Είναι η κατάντια της χώρας.

 (ΛΓ) Συμφωνώ!

(ΒΝ) Κύριε Οικονόμου, επαναλαμβάνω. Αυτή τη στιγμή, κυβερνητική κρίση μπορεί να επέλθει επειδή φυλλορροούν οι ΑΝ.ΕΛ.; Μια εκτίμηση. Μια πρόβλεψη πολιτική…

 (ΘΟ) Αυτή τη στιγμή είναι 152, υπάρχει κυβερνητική πλειοψηφία. Έχει πάρει ψήφο εμπιστοσύνης εμμέσως, πριν από μια εβδομάδα. Ο ίδιος ο Λαζαρίδης δε ήταν εισηγητής και στο επόμενο νομοσχέδιο και πανηγύριζε και στο Ζάππειο σε αυτό με τις γραβάτες το σόου του Τσίπρα. Είναι ακατανόητοι οι άνθρωποι των ΑΝ.ΕΛ., πάντα ήταν ακατανόητοι, που να ξέρω εγώ τι γίνεται μέσα στο κεφάλι του καθένα;

 (ΛΓ) Κύριε Οικονόμου θα συμφωνήσω μαζί σας.

(ΘΟ) Αλλά το ότι απ τη μια στιγμή να γυρίζεις στην άλλη άποψη δεν είναι μόνο ακατανόητο και τρελό…

 (ΛΓ) Συμφωνώ με τον κύριο Οικονόμου. Ακατανόητοι άνθρωποι μας κυβερνούν!

(ΒΝ) Δηλαδή εδώ έχουμε αποστασία υποκινούμενη από οικονομικά συμφέροντα; Και απ τη Νέα Δημοκρατία; Αυτό λέει ο ΣΥΡΙΖΑ.

 (ΘΟ) Δε νομίζω ότι η ΝΔ εμπλέκεται σε αυτά τα πράγματα. Ταυτίζεται όμως. Ταυτίζει τις φιλοδοξίες και τις επιδιώξεις με οικονομικά συμφέροντα τα οποία προφανώς έχουν τους δικούς τους λόγους. Ο ένας είναι υπόδικος, ο άλλος είναι έπρεπε να λογοδοτήσει. Και νομίζουν τώρα ότι θα βγει κυβέρνηση την οποία κάθε κυβέρνηση προσπαθεί να την αγκαλιάσει. Το προσπάθησε και με τη νυν και νομίζουν ότι έτσι θα αποφύγουν τη δικαιοσύνη. Δεν θα την αποφύγει, το καθυστερεί. Πετάει τη μπάλα πιο κάτω, περνάει ο χρόνος, περνάει και η ζωή μας. Θα ξεχάσουμε τα πάντα σε λίγο. Είναι άλλο ίδιον του λαού μας αυτό.

(ΒΝ) Κύριε Γεωργόπουλε, να σας ακούσουμε…

 (ΛΓ) Θα συμφωνήσω απόλυτα με τον κύριο Οικονόμου στο θέμα των συμφερόντων. Ο κύριος Τσίπρας ήταν αυτός που με τους ανθρώπους που περιέγραψε ο κύριος Οικονόμου, και με τον κύριο Μαρινάκη και με τον κύριο Σαββίδη πήγε να τους δώσει τηλεοπτικές άδειες…

(ΘΟ) Ε δυστυχώς είναι ίδιοι και οι δυο

 (ΛΓ) Πως είναι ίδιοι και οι δύο; Δεν κυβερνάει ο κύριος Μητσοτάκης, κύριε Οικονόμου. Αυτό πρέπει να το καταλάβει ο κόσμος. Δεν μπορεί για το Μακεδονικό να ευθύνεται αυτή τη στιγμή ο κύριος Μητσοτάκης που είναι στην αντιπολίτευση, για την οικονομική κατάσταση. Εσείς είστε ικανοποιημένος –ρητορική είναι η ερώτηση- απ τα τρία χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ; Μόλις πριν από λίγο χαρακτηρίσατε τους ΑΝ.ΕΛ. που μας κυβερνούν –δε θυμάμαι τη λέξη- ως παρανοϊκούς. Αυτή τη στιγμή, εσείς αποδέχεστε ως πολίτης αυτής της χώρας, ως πρώην βουλευτής του ελληνικού κράτους, να μας κυβερνούν παρανοϊκοί άνθρωποι; Αυτό είπατε πριν από λίγο.

(ΘΟ) Αυτό είναι το εκλογικό μας σύστημα. Σας λέω, δεν το αποδέχομαι, του κάνω πάντα έντονη κριτική αλλά αυτό δε σημαίνει ότι είναι καλύτερο να έρθουν οι «Αδώνηδες», είναι επίσης παρανοϊκό.

 (ΛΓ) Ο κύριος Γεωργιάδης ήταν εξαιρετικός υπουργός υγείας σας πληροφορώ! Με τεράστιο έργο στο υπουργείο υγείας. Να πω που διαφωνώ. Ο κύριος Οικονόμου έχει πολύ μεγαλύτερη εμπειρία από εμένα, ξέρει πάρα πάρα πολύ καλά ότι μπορούμε να πετύχουμε πολύ καλύτερα αποτελέσματα με διαφορετικό μείγμα πολιτικής.

(ΒΝ) Κύριε Οικονόμου, να συνεχίσουμε λίγο την προηγούμενη συζήτηση της προοπτικής της απώλειας της δεδηλωμένης  αν αυτό είναι εφικτό. Αν χάσει πολιτικά τη δεδηλωμένη, γιατί επαναλαμβάνω οι διαδικασίες για να συμβεί αυτό είναι πολύπλοκες και χρονοβόρες, μετά την πρόταση μομφής που έγινε πρόσφατα. Εάν χαθεί όμως πολιτικά η δεδηλωμένη, αν φύγουν ένας Κατσίκης –νατος πάλι μπροστά μας ένας Κατσίκης με απώλεια δεδηλωμένης-…

 (ΘΟ) Συνδέεται πάντα με τον Μητσοτάκη ένας Κατσίκης…

 (ΒΝ) Ναι, ναι… Ή ο Κόκκαλης και έχει 150 βουλευτές η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ., εκτιμάτε ότι ο Τσίπρας θα αναζητήσει στήριξη από κάποιους βουλευτές όπως τον Σπύρο Δανέλη, ο οποίος μάλιστα ενεπλάκη και σε μια διαδικασία, είπε «να βάλουμε πλάτη στην κυβέρνηση αν οι ΑΝ.ΕΛ. αποχωρήσουν», ή απ τον κύριο Θεοχάρη… Θα αναζητήσει στηρίξεις από άλλους βουλευτές απ την υπάρχουσα Βουλή ή θα πει «τώρα με ρίχνουν, έχω πρόβλημα, πάμε σε εκλογές», καθαρή λύση; Τι εκτίμηση μπορείτε να κάνετε για μια τέτοια προοπτική;

 (ΘΟ) Αρχικά δεν εκτιμώ ότι θα υπάρχει τέτοιο ζήτημα αλλά αν υπάρξει δεν θεωρώ ότι θα υπάρχουν καλοθελητές απ το ΚΙΝ.ΑΛ.

 (ΒΝ) Δεν θα υπάρξουν απ το ΚΙΝ.ΑΛ. και απ το Ποτάμι;

 (ΘΟ) Όχι, όχι. Δεν θα υπάρξουν. Δηλαδή εκτός του Δανέλη που έκανε μια δήλωση…

 (ΒΝ) Ο οποίος είπε επίσης ότι θα παραδώσει την έδρα αν κινηθεί αλλού…

 (ΘΟ) Αυτά είναι λίγο φημολογίες οι οποίες σπέρνονται δημοσιογραφικά ή δεν ξέρω πως… Δε νομίζω ότι υπάρχει στο ΚΙΝ.ΑΛ. τέτοιο ενδεχόμενο. Το ΚΙΝ.ΑΛ. μαστίζεται από άλλα πράγματα…

 (ΒΝ) Από ποια πράγματα;

 (ΘΟ) Από την διχογνωμία να την πω; Από την υπαρξιακή επιλογή να την πω; Πρέπει να αποφασίσει τι θα κάνει. Στην παρούσα Βουλή δεν μπορεί να κάνει κάτι άλλο. Θα σπρώξει τα πράγματα προς τις εκλογές για να μετρήσει τις δυνάμεις του.

 (ΒΝ) Άρα δεν θα μπουν σε στήριξη του Τσίπρα ούτε ο Τσίπρας θα αναζητήσει στήριξη, πιο πιθανό είναι να πάει σε καθαρή λύση.

 (ΘΟ) Η εκτίμησή μου είναι αυτή. Θα πάει σε καθαρή λύση, θα πάει με όρους που μάλλον τον ευνοούν…

 (ΒΝ) Το Ποτάμι μιας και το θίξαμε, κινείται ανεξάρτητα απ το ΚΙΝ.ΑΛ.; Θα μάθουμε την 1η Ιουλίου βέβαια αλλά…Έχει κλείσει; Έχει τελειώσει το Ποτάμι με το ΚΙΝ.ΑΛ;

 (ΘΟ) Προφανώς. Πρώτα πρώτα είναι με το ένα πόδι ήδη έξω ο κύριος Θεοδωράκης και μάλιστα έχει εγκλωβίσει και την κυρία Γεννηματά γιατί επί έναν χρόνο τον παρακαλούσε να μπουν σε μια κοινή διαδικασία η οποία ευτελίστηκε και στο τέλος μάλλον θα φύγει κιόλας. Δεν είναι καλά τα πράγματα για το ΚΙΝ.ΑΛ. Αν δεν βρει την ταυτότητα αυτή που θα μπορούσε να το χαρακτηρίσει ως ένα σύγχρονο σοσιαλιστικό κόμμα όπου έχει έναν λόγο αυτόνομο και αντιστοιχεί όχι μόνο στην ιστορία του αλλά και στις σημερινές απαιτήσεις και ανάγκες δεν έχει λόγο ύπαρξης. Ο δικομματισμός έχει ιστορικές ρίζες στην πολιτική ιστορία της χώρας και θα συμπιεστεί πάρα πολύ έντονα απ την ξεκάθαρη ταυτότητα που αφενός εμφανίζει η ΝΔ και αφετέρου φροντίζει να την κάνει όλο και πιο ξεκάθαρη και με τα εθνικά θέματα όπως το Μακεδονικό και με την έξοδο απ τα μνημόνια που θα τους δώσει και έναν χαρακτήρα α ή β επικοινωνιακό ο κύριος Τσίπρας και αυτό θα ξεκαθαρίσει τα πράγματα. Άρα το να μην έχεις ήδη σήμερα μια ξεκάθαρη ταυτότητα, θα συμπιεστεί.

 (ΒΝ) Καλά δεν είναι και εύκολο αυτό, η κυρία Γεννηματά έχει ουσιαστικά προβλήματα όπως είπατε και εσείς. Κύριε Γεωργόπουλε, μέσα απ όλα αυτά δεν ξέρω αν θέλετε να εκφράσετε μια πολιτική εκτίμηση αν το Ποτάμι θα συνεχίσει στο ΚΙΝ.ΑΛ αλλά μέσα απ όλα αυτά, ποιος είναι ο πιθανότερος εκλογικός χρόνος έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα, σύμφωνα με τη δική σας οπτική;

 (ΛΓ) Θα ξεκινήσω λίγο διαφορετικά. Είναι μια κυβέρνηση η οποία εκ των πραγμάτων είναι στους 152. Είναι  μακροβιότερη μνημονιακή κυβέρνηση. Είναι τώρα στο 4ο έτος διακυβέρνησης, είναι αναμενόμενο να χάνει κάποιους βουλευτές, όπως και έχασε. Νομίζω ότι όσο πλησιάζουμε, όσο περνάει ο καιρός και όσο θα βλέπουν κάποιες διεξόδους και οι ίδιοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝ.ΕΛ. φυσικά, διότι ξέρουν ότι δεν θα είναι σε μια κυβέρνηση την επόμενη φορά, θα είναι εκτός κυβέρνησης, θα στρίβουν είτε προς την τοπική αυτοδιοίκηση είτε προς άλλες θέσεις, προς άλλα πόστα. Είναι δεδομένο ότι η κυβέρνηση είναι στα κάγκελα, είναι στριμωγμένη στη γωνία. Και για αυτό δεν κάνει κανέναν ανασχηματισμό, γι αυτό επιτρέπει στους υπουργούς να διοικούν τα υπουργεία όπως θέλουν. Να σας πω ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Ο κύριος Πολάκης χθες, ο αναπληρωτής υπουργός υγείας, ουσιαστικά υπουργός υγείας είναι μαζί με τον κύριο Ξάνθο, καταδικάστηκε για συκοφαντική δυσφήμιση. Πείτε μου, σε ποια χώρα της Ευρώπης, των ανεπτυγμένων κοινωνιών, υπουργός θα καταδικάζονταν για συκοφαντική δυσφήμιση σε υφιστάμενό του και δεν θα παραιτούνταν την επόμενη μέρα; Το λέω αυτό, πρώτον για να δει ο κόσμος πως λειτουργούν αυτοί οι άνθρωποι και δεύτερον να καταλάβουν όλοι ότι ο κύριος Τσίπρας είναι πάρα, πάρα πολύ στριμωγμένος και δεν μπορεί να διοικήσει σωστά. Είναι αναγκαιότητα οι εκλογές. Μακάρι να γίνουν το συντομότερο δυνατόν. Η εκτίμησή μου είναι ότι θα προσπαθήσουν να μείνουν όσο το δυνατόν περισσότερο στην εξουσία, να το πάνε ει δυνατόν μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2019, εννοείται γιατί βλέπουν ότι θα χάσουν. Και θα χάσουν, κύριε Ντόκα.  Ο κόσμος έχει εκνευρισμό, θέλει να τους τιμωρήσει. Το αποτέλεσμα είναι πως ξέρουν ότι δεν θα είναι την επόμενη μέρα. Και εδώ θα διαφωνήσω με τον κύριο Οικονόμου που μίλησε για έξοδο από τα μνημόνια από τον Αύγουστο. Δεν υπάρχει καμία έξοδος απ τα μνημόνια. Ο κόσμος δεν πρόκειται να δει ευρώ μετά την 21η Αυγούστου. Όλες αυτές οι αποφάσεις και η συμφωνία στου Eurogroup, να ξέρετε ότι από τα λεφτά που πάρθηκαν, απ τα 15 δις, 12-13 δις πηγαίνουν για «μαξιλαράκι», για να υπάρχει ρευστότητα και τα υπόλοιπα πηγαίνουν για αποπληρωμή δανείων. Κανένα δεν πέφτει στην πραγματική οικονομία. Δεν θα δούμε καμία βελτίωση. Το μόνο που θα δούμε, είναι μια στενή επιτήρηση χωρίς να παίρνουμε τίποτα, κόψιμο συντάξεων, χειρότερη κατάσταση στην αγορά, δυσκολότερες μέρες όσο αυτή η κυβέρνηση παραμένει πάνω. Είναι επιτακτική η ανάγκη η αλλαγή της, είναι αναγκαιότητα να γίνουν εκλογές το συντομότερο και εδώ θα διαφωνήσω οριζόντια και κάθετα με τον κύριο Οικονόμου. Υπάρχει διαφορετικό μείγμα πολιτικής, είναι αυτό της φιλελεύθερης προσέγγισης της Νέας Δημοκρατίας, που μπορεί να ξαναφέρει τη χώρα στον σωστό δρόμο όπως είχε κάνει και η κυβέρνηση Σαμαρά η οποία το 2014 είχε φέρει σταθερότητα, είχε κάνει τεράστιες επιτυχίες και –δυστυχώς- βρέθηκε ο κύριος Τσίπρας με τον κύριο Καμμένο, έριξαν εκείνη την κυβέρνηση και ξαναξεκινήσαμε απ την αρχή.

(ΒΝ) Μια φράση κύριε Οικονόμου και να κλείσουμε…

 (ΘΟ) Με τον Ντινόπουλο και τον Γιακουμάτο; Δε νομίζω

 (ΛΓ) Τι σημασία έχουν τα ονόματα κύριε Οικονόμου; Μιλάμε με δεδομένα!

(ΘΟ) Όχι, θέλω να πω ότι έπεσε μόνος του ο Σαμαράς. Δεν χρειαζόταν καν τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά εν πάση περιπτώσει, είναι αλήθεια ότι οι δυσκολίες, αυτές που περιέγραψε ο κύριος Γεωργόπουλος, όλες οι δυσκολίες και οι επιτηρήσεις θα υπάρχουνε. Αλλά κύριε Γεωργόπουλε, πρέπει να καταλάβετε ότι αυτά δεν διαλύονται με τις εκλογές. Οι κοινωνίες δεν πεθαίνουν, ούτε ανασταίνονται. Συνεχίζουν. Και θα έρθετε ως η πιθανότερη κυβέρνηση να επιλύσετε όλα αυτά τα οποία έχουν υπογραφεί και θα συνεχίσει το κράτος να υπάρχει με όλες αυτές τις δυσκολίες που περιγράψατε. Δεν θα λυθούνε από ένα διαφορετικό μείγμα. Ίσως αγριέψουνε κιόλας για κάποιους ανθρώπους που σήμερα νιώθουν ότι έχουν μια κάποια λάσκα, που μπορεί να υπεκφεύγουν κάποιων υποχρεώσεων.

 (ΛΓ) Επιτρέψτε μου να διατηρώ την αισιοδοξία μου ότι είναι μια αντιστρέψιμη κατάσταση.

(ΘΟ) Δεν θα αλλάξει η κατάσταση. Δεν είναι αντιστρέψιμη η κατάσταση. Θα αρχίσει να γίνεται αυτό –και κρατήστε το- όταν αρχίσει η κοινωνία να συναινέσει και να αποδεχτεί ότι πρέπει να αλλάξουμε τόσο το μοντέλο προσέγγισης των προβλημάτων όσο και αυτό της επίλυσής τους. Να βρούμε δηλαδή 80, 100, 70 σημεία που πρέπει να είναι η εθνική μας συναίνεση, η αναγέννησή μας και πάνω σε αυτά, οποιοσδήποτε κυβερνάει, είτε είναι ο Μητσοτάκης, είτε είναι ο Τσίπρας, είτε είναι ένα τρίτο πρόσωπο, θα πρέπει να επιλύονται με έναν τρόπο, να βάζει πλάτη η κοινωνία. Όσο η κοινωνία είναι απέναντι και λέτε τη λέξη «τιμωρεί», τι τιμωρεί;

 (ΛΓ) Η κοινωνία εννοείται ότι συνεχίζει και ότι πάντα θα υπάρχει συνέχεια στην κοινωνία όμως οι εκλογές φέρνουν άμεσο, πραγματικό αποτέλεσμα.

(ΘΟ) Ναι αλλά όλα τα μεγάλα θέματα κύριε Γεωργόπουλε, και θα με θυμηθείτε, είτε γίνουν την άνοιξη, είτε το φθινόπωρο οι εκλογές…

 (ΒΝ) Για εσάς πότε είναι το επικρατέστερο να γίνουν οι εκλογές;

 (ΘΟ) Την άνοιξη του 2019. Έως τότε.

 (ΒΝ) Και ο κύριος Γεωργόπουλος νομίζω σε παλαιότερες συνεντεύξεις έχει δηλώσει πως πιστεύει το ίδιο…

 (ΘΟ) Έως τότε. Μπορεί να γίνουν και νωρίτερα απ τις Ευρωεκλογές, αλλά ξέρετε, και το κόψιμο των συντάξεων και το Μακεδονικό και το αφορολόγητο και το ιδιωτικό χρέος η επόμενη κυβέρνηση θα κληθεί να τα ψηφίσει. Η επόμενη κυβέρνηση θα τα εφαρμόσει. Γι αυτό μη σκάβετε τον λάκκο του επόμενου πρωθυπουργού που θα είναι και ο αρχηγός σας. Τα ζήσαμε και με τον Γιώργο Παπανδρέου αυτά. Τον έχουν εγκλωβισμένο τον Μητσοτάκη, καταλάβατε; Αυτοεγκλωβίζεται μάλλον. Ρίχνει λάδι στη φωτιά και καίει τον εαυτό του.

 (ΛΓ) Εννοείται. Θα συμφωνήσω με τον κύριο Οικονόμου σε ένα μεγάλο κομμάτι αυτού που λέει. Η συγκεκριμένη κυβέρνηση ναρκοθετεί την επόμενη μέρα. Επειδή ξέρει ότι δεν θα είναι κυβέρνηση την επόμενη μέρα, ότι θα είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία, προσπαθεί να ναρκοθετήσει. Όμως θα υπάρξουν λύσεις…

(ΘΟ) Ναι, μαγικά!

 (ΛΓ) Όχι μαγικά κύριε Οικονόμου…

(ΘΟ) Ή με προσευχές!

 (ΛΓ) Με ικανούς ανθρώπους, με φιλελεύθερη προσέγγιση υπάρχει λύση, η χώρα είναι πάμπλουτη με τρομερή προοπτική.

(ΘΟ) Μόνο με συναίνεση και ομόνοια. Με κανέναν άλλο τρόπο δεν μπορεί η χώρα. Μόνο με αλλαγή του μοντέλου.

εγγραφή στο Newsletter