Facebook
Twitter
LinkedIn
Μοιραστείτε

δημόσια ζωντανή συζήτηση στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ITV απαντώντας σε ερωτήσεις του κ. Βλάσση Ντόκα αναφορικά με:

– το σχέδιο για την “απορρόφηση” ΤΕΙ Ηπείρου από Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
– το τι θα συμβεί μετά τον Αύγουστο, τα οικονομικά δεδομένα και τα πιθανά πολιτικά ενδεχόμενα
– το σχέδιο “Κλεισθένης”, την τοπική αυτοδιοίκηση, την απλή αναλογική και τις δικές μου προθέσεις

(Βλάσης Ντόκας) Πριν πάμε στην ευρύτερη πολιτική σκηνή, θα ήθελα ένα σχόλιο από εσάς για το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων για την ενοποίηση ΤΕΙ Ηπείρου – πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Ήταν εδώ σήμερα ο Υπουργός της παιδείας το είδαμε και στα δύο προηγούμενα ρεπορτάζ. Τι λέτε εσείς;

(Λάμπρος Γεωργόπουλος) Πρώτα από όλα να πούμε ότι είναι απορρόφηση, όχι ενοποίηση.  Επίσης πριν καν την υλοποίηση αυτού του σχεδίου, το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων αποτελεί τον μεγαλύτερο οργανισμό στην Ήπειρο, τόσο σε εργαζόμενους όσο και σε αυτό που παράγει στην περιοχή, είτε άμεσα είτε έμμεσα. Ακόμη και οικονομικά με τα χρήματα που συνεισφέρει στην περιοχή. Σίγουρα, μετά από 50 και πλέον χρόνια λειτουργίας του πανεπιστημίου, θα πρέπει να προσαρμοστεί στις συνθήκες και όλη η εκπαίδευση, η τριτοβάθμια εκπαίδευση θα πρέπει να μπει σε νέες βάσεις. θεωρώ ότι είναι προς την καλή  κατεύθυνση εξαρχής. Απλά αυτά τα πράγματα δεν γίνονται από τη μία μέρα στην άλλη. Θέλουν έναν πολύ σωστό σχεδιασμό, έναν σωστό προγραμματισμό. Αυτό δεν γίνεται μέσα σε ένα μήνα ή σε ένα σχέδιο διαβούλευσης μόλις 10 ημερών, δύο εβδομάδων. Με εμπλοκή πάρα πολλών διαφορετικών μερών.  Ακόμη και της τοπικής αυτοδιοίκησης, φορέων της περιοχής, γιατί είναι πάρα πάρα πολλοί οι εμπλεκόμενοι. Με τη συμμετοχή επιστημονικών φορέων, των ίδιων των καθηγητών, τον σύλλογο σπουδαστών, των συλλόγων αποφοίτων. Ανθρώπων που έχουν αποφοιτήσει από αυτά τα ιδρύματα γιατί είναι πάρα πολύ σημαντικό, κάτι που δεν έχει δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην Ελλάδα, είναι το λεγόμενο στο εξωτερικό, «Lumi», οι σύλλογοι αποφοίτων. Με την επιρροή που έχουν οι απόφοιτοι αυτού του τεράστιου οργανισμού που είναι διάσπαρτες ανά τον κόσμο στην στιγμή.

(ΒΝ) Με πετυχημένες επαγγελματικές καριέρες…

(ΛΓ) Σε πάρα, πάρα πολλές περιπτώσεις. Πριν δυο εβδομάδες, έκαναν reunion οι απόφοιτοι της Ιατρικής σχολής Ιωαννίνων του ‘78 , οι πρώτοι που μπήκαν και μετά από 30 χρόνια σταδιοδρομίας έχουν φτάσει πολύ ψηλά είτε στην ιατρική ιεραρχία είτε στην κοινωνική. Εδώ θέλω να θίξω ένα θέμα που το συζητάγαμε πριν και εκτός κάμερας. Θεωρώ πάρα, πάρα πολύ σημαντικό να διατηρηθεί το όνομα.

(ΒΝ)  Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και όχι πανεπιστήμιο Ηπείρου; Είναι μία συζήτηση που γίνεται. Λέτε να μείνει το όνομα «πανεπιστήμιο Ιωαννίνων».

(ΛΓ) Θα πρέπει οπωσδήποτε κατά την γνώμη μου. Δεν έπρεπε καν να τεθεί αυτό το θέμα. Και αυτό γιατί υπάρχει ένα brand, ένα όνομα, μία ιστορία 50 ετών, πάρα πάρα πολύ δυνατό που έχει διεισδύσει σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της υφηλίου είτε από έρευνες, είτε από καταχώρησης βιβλιογραφίας… Δεν είναι τόσο απλή υπόθεση, μην το πάρουν οι εμπλεκόμενοι ως ένα απλό θέμα. Θα πρέπει να δοθεί πάρα πολύ προσοχή στο branding του πανεπιστημίου, στη φήμη του και στο όνομά του.

(ΒΝ) Το έχετε ξαναπεί αυτό και έχετε δίκιο. Είναι και η δική μου άποψη αυτή…

 (ΛΓ) Από εκεί και πέρα, το σχέδιο διαβούλευσης το μελετώ και εγώ να δω τι ακριβώς γράφει. Γενικότερα δεν έχω τεράστια εμπιστοσύνη στις ενέργειες αυτές της κυβέρνησης και θεωρώ ότι δεν προσεγγίζουν τα θέματα με τον καταλληλότερο τρόπο, με τον επιστημονικό τρόπο.

(ΒΝ) Εσείς στη Νέα Δημοκρατία κύριε Γεωργόπουλε, πάντα όταν συζητάμε για την παιδεία, βάζετε την παράμετρο των ιδιωτικών Πανεπιστημίων.

(ΛΓ) Οπωσδήποτε. Και της αξιολόγησης.

(ΒΝ) Πόσο σημαντικό μπορεί να είναι αυτό και πως μέσα από αυτό δεν θα υποβαθμιστεί η δημόσια παιδεία γιατί δεν πρέπει να υποβαθμιστεί η δημόσια εκπαίδευση, έτσι;

(ΛΓ) Εννοείται πως δεν πρέπει να υποβαθμιστεί η δημόσια εκπαίδευση, ωστόσο πρέπει να καταλάβουμε ότι στην Ελλάδα υπάρχει οικονομικός αναλφαβητισμός. Το λέω μετά λύπης αυτό. Υπάρχει μια τεχνοφοβία σε οτιδήποτε καινούργιο, σε οτιδήποτε τεχνοκρατικό και η αντίληψη του κόσμου είναι ότι αν γίνει κάποιο ιδιωτικό πανεπιστήμιο κατευθείαν θα απαξιωθεί το δημόσιο πανεπιστήμιο. Δεν συνέβη το ίδιο στην υγεία, για παράδειγμα, όταν έγιναν ιδιωτικά νοσοκομεία. Λειτουργούν και τα δημόσια νοσοκομεία. Τα παραδείγματα του εξωτερικού δείχνουν πως το ένα, ανεβάζει και το άλλο. Υπάρχει ένας υγιής ανταγωνισμός με δεδομένο ότι υπάρχει αξιολόγηση και εφαρμογή ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων λειτουργίας και στον δημόσιο τομέα. Δηλαδή, δεν υπάρχει μονιμότητα χωρίς αξιολόγηση, συνεχώς κάποιος αξιολογείται, υπάρχει μια λογική συνεχούς βελτίωσης των πραγμάτων και έτσι συντηρούμε και τις δημόσιες δομές. Και μη ξεχνάμε πως αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, με εξαίρεση το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων που –αν δεν κάνω λάθος- είναι το μοναδικό που προσφέρει μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών χωρίς δίδακτρα, υπάρχουν πάρα πολλές δημόσιες δομές που χρεώνουν. Είναι ιδιωτική ή δημόσια λοιπόν;

(ΒΝ) Έτσι είναι και σε κάποια απ αυτά τα μεταπτυχιακά προγράμματα γίνεται και ένα μικρό «πάρτυ»… Πρέπει να μπει ένα πλαίσιο…

 (ΛΓ) Είναι αναγκαίο να καταλάβουμε ότι κάθε οργανισμός, είτε αυτός λέγεται πανεπιστήμιο, είτε νοσοκομείο, πρέπει να φροντίζει για τη βιωσιμότητα του.  Πρέπει να βρίσκει τους πόρους του και το ιδανικότερο είναι να είναι αυτοτελές. Να μπορεί μόνο του, πέρα από την κρατική ενίσχυση, να επιβιώνει, να αναπτύσσεται και να εξελίσσεται με δικούς του με ίδιους πόρους.

(ΝΒ) Ακούω τις απόψεις σας, αξιολογούνται από τον κόσμο. Για πάμε να δούμε τώρα τι γίνεται με το οικονομικό πρόβλημα της χώρας. Τον Αύγουστο βγαίνουμε από τα μνημόνια. Και έτσι είναι, αυτό είναι έτσι. Τελειώνουν τα μνημόνια όμως από κει και πέρα εσείς λέτε ότι θα έχουμε μία αυστηρότερη επιτροπεία και όχι μόνο η Νέα Δημοκρατία το λένε και άλλοι αυτό. Από τον ΣΥΡΙΖΑ λένε ότι θα χαλαρώσουν τα πράγματα, θα έχουμε μία εποπτεία οπωσδήποτε, αλλά δεν θα είναι ιδιαίτερα αυστηροί και θα μπορούμε να εφαρμόσουμε την δική μας η οικονομική πολιτική. Τι λέτε κύριε  Γεωργόπουλε;

(ΛΓ) Θα διαφωνήσω κύριε Ντόκα. Δεν βγαίνουμε από τα μνημόνια. Βγαίνουμε απ τη δανειακή σύμβαση. Δηλαδή σταματάμε να παίρνουμε χρήματα από τους εταίρους μας και βγαίνουμε στις αγορές. Για να καταλάβει ο κόσμος ακριβώς τι συμβαίνει, θα αναγκαστούμε  να πάρουμε χρήματα από τις αγορές. Οι οποίες αγορές, μη  νομίζετε ότι δεν είναι εξίσου αυστηρές ή δεν αντιλαμβάνονται την κατάσταση και βλέπουν αν μία χώρα πηγαίνει καλά ή δεν βαδίζει προς το σωστό δρόμο με αποτέλεσμα να επηρεάζεται μετά  το κόστος δανεισμού.

(ΒΝ) Έτσι είναι οι αγορές θέλουν να κερδοσκοπήσουν και κερδοσκοπούν ακριβώς πάνω σε αυτό που λέτε.

 (ΛΓ) Όχι δεν είναι κερδοσκοπία κύριε Ντόκα… Μπαίνουμε σε πιο εξειδικευμένα χωράφια τώρα αλλά μη βάζουμε ταμπέλες ότι οι αγορές κερδοσκοπούν. Οι αγορές έχουν πάρα πολλές ιδιαιτερότητες.

(ΒΝ) Κοιτάζουν όμως, για να προχωρήσουμε τη συζήτηση, κοιτάζουν πραγματικά να δουν πως είναι οι προοπτικές της κάθε χώρας και πάνω σε αυτά, ακόμα και σε ενδείξεις προοπτικών μπορούν να κάνουν παιχνίδια. Έτσι είναι οι αγορές, έτσι είναι το παγκόσμιο σύστημα.

 (ΛΓ) Που σημαίνει κύριε Ντόκα, πως σε μια Ελλάδα με κυβέρνηση τον ΣΥΡΙΖΑ, μη νομίζετε πως οι αγορές θα δανείσουν φθηνά ή θα δανείσουν με καλύτερους όρους απ αυτούς που έχουμε αυτή τη στιγμή. Τι σημαίνει αυτό; Ακριβότερο χρήμα, δυσκολότερη κατάσταση και –μη ξεχνάμε- δε σταματάνε οι μνημονιακές υποχρεώσεις.

(ΒΝ) Θα είμαστε όμως μια κανονική, χρεωμένη χώρα, να το πω σχηματικά…

 (ΛΓ) Έχουμε υποχρεώσεις. Υπάρχουν οφειλές της χώρας. Αυτή η κυβέρνηση που προσπαθεί να επικοινωνήσει ότι βγαίνουμε απ τα μνημόνια. Σε καμία περίπτωση δεν βγαίνουμε απ τα μνημόνια.

(ΒΝ)Με την ορολογία, τελειώνουν τα μνημόνια.

 (ΛΓ) Δεν τελειώνουν τα μνημόνια. Είναι ένα μεγάλο ψέμα. Γιατί; Γιατί αυτή η κυβέρνηση 1/1/19 μειώνει τις συντάξεις. Δεν έχει πει στους συνταξιούχους πόσο θα μειώσει τις κύριες, πόσο τις επικουρικές, πόσο ανάλογα με το ταμείο απ το οποίο έχει συνταξιοδοτηθεί ο καθένας. Είναι μια κυβέρνηση που τα αφήνει όλα στον αέρα.

(ΒΝ) Αυτό εσείς στη ΝΔ το λέτε «μνημόνιο plus»

 (ΛΓ) Τα έχουν προαποφασισμένα κύριε Ντόκα. Τα έχουν υπογράψει. Πρέπει να καταλάβει ο κόσμος πως αυτή η μείωση των συντάξεων δεν θα συνέβαινε αν δεν είχε έρθει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Είναι το αποτέλεσμα μιας κάκιστης διαπραγμάτευσης το 2015, είναι το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ., του 9μηνου που η αρχική εκτίμηση ήταν πως κόστισε 100 δις ευρώ και έφτασε τα 200 δις και αναγκαζόμαστε τώρα και παίρνουμε νέα μέτρα.

(ΒΝ) Αποκλείετε το να μην ισχύσουν τελικά αυτές οι περικοπές συντάξεων στις αρχές του 2019 ή η μείωση του αφορολόγητου; Είτε να μην ισχύσουν είτε να μετατεθούν στο μέλλον; Το αποκλείετε αυτό το ενδεχόμενο;

 (ΛΓ) Όχι, δεν το αποκλείω. Θα γίνουν τεράστιες προσπάθειες από αυτή την κυβέρνηση να το μετακυλήσουν στην επόμενη. Επειδή αντιλαμβάνεται την κρισιμότητα αυτών των μέτρων και ειδικά σε προεκλογική περίοδο αφού το αργότερο σ έναν χρόνο από τώρα θα έχουμε εκλογές. Κάθε μέτρο πλέον, δεν θα είναι όπως τα μέτρα του ’15, του ’16, του ’17, θα έχει τεράστιο κόστος, ειδικά σε μια κοινωνία η οποία έχει υποστεί όλα αυτά τα μέτρα του ΣΥΡΙΖΑ, από έναν ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος έλεγε τα ακριβώς αντίθετα. Άρα δεν έχει την υπομονή να αντέξει. Θα οδηγηθεί σε τεράστια εκλογική ήττα και νομίζω ότι αν φτάσει μέχρι τον Γενάρη, θα προσπαθήσει να το μετακυλήσει και να το πάει ως τον Μάιο, που εκτιμώ πως είναι το ταβάνι των εκλογών. Και αυτό γιατί δεν θέλει σε καμία περίπτωση, καθώς η ιστορία έχει αποδείξει ότι όποιο κόμμα χάνει σε Ευρωεκλογές και σε σύντομο χρονικό διάστημα ακολουθούν εθνικές εκλογές, έχει υποστεί συντριπτική ήττα.

(ΒΝ) Άρα ο πιο πιθανός χρόνος εκλογών για εσάς είναι ο Μάιος του 2019. Εσείς ζητάτε εκλογές. Σήμερα ο κύριος Μητσοτάκης είπε «να φύγει αυτή η κυβέρνηση, η χειρότερη κυβέρνηση των τελευταίων χρόνων». Εσείς λέτε «εκλογές άμεσα»…

 (ΛΓ) Αύριο το πρωί! Αύριο το πρωί κύριε Ντόκα θα έπρεπε να κάνει εκλογές.

(ΒΝ)Αυτή είναι γραμμή Γεννηματά…

 (ΛΓ) Θα πρέπει να φύγει το συντομότερο δυνατόν αυτή η κυβέρνηση. Μια ιδεοληπτική κυβέρνηση, η οποία χρέωσε τη χώρα. Τη βρήκε σε μια κατάσταση που έβγαινε από την κρίση, την γύρισε πίσω, την χρέωσε και το κόστος το πληρώνουμε καθημερινά όλοι μας.

(ΒΝ) Εντάξει, οι πολίτες ψήφισαν να είναι αυτή η κυβέρνηση…

 (ΛΓ) Την ψήφισαν με άλλα δεδομένα. Την ψήφισαν με άλλο προγραμματικό λόγο. Με πρόγραμμα Θεσσαλονίκης, με τελείως διαφορετικά μέτρα και την ψήφισαν μετά από πέντε χρόνια ύφεσης, νομίζοντας ότι…

(ΒΝ) Η πολιτική σας πρόγνωση για τον χρόνο των εκλογών είναι η άνοιξη του ’19 ή το φθινόπωρο του ΄18; Ποιος είναι ο πιο πιθανός χρόνος;

 (ΛΓ) Η προσωπική εκτίμηση, είναι το 2019. Βέβαια θα προσπαθήσουν να σώσουν ότι σώζεται. Χαριτολογώντας να πω ότι νομίζω πως αυτή τη στιγμή ο πρωθυπουργός διαβάζει το «Τι έγινε το 85». Θα προσπαθήσει να κάνει κάτι αντίστοιχο αλλά αυτό που δεν ταιριάζει στο τότε, είναι πως του δόθηκε η 2η ευκαιρία τον Σεπτέμβρη του 2015 και ο πολιτικός χρόνος της δεκαετίας του ’80 με τη δεκαετία του 2010 έχει τεράστια διαφορά. Είναι τόσος ο όγκος της πληροφορίας που 5 χρόνια του ’80 είναι σαν 6 μήνες του 2010.

(ΒΝ) Πάμε να δούμε λίγο τις αυτοδιοικητικές εκλογές που θα γίνουν οπωσδήποτε, το γνωρίζουμε, στις 13 Οκτωβρίου του 2019, εάν δεν έχουν προηγηθεί εθνικές εκλογές και δεν έχετε κερδίσει γιατί έχει δεσμευτεί ο κύριος Μητσοτάκης ότι αν η ΝΔ κερδίσει τις εκλογές δεν θα ισχύσει ποτέ η απλή αναλογική και μπορεί να υπάρξει και μετάθεση του χρόνου των εκλογών. Θέλω να ακούσω την άποψή σας για την απλή αναλογική. Βρίσκετε ένα πλεονέκτημα;    

(ΛΓ) Θα διαφωνήσω επί της αρχής. Οι αυτοδιοικητικές εκλογές είναι προγραμματισμένες για του χρόνου τον Μάιο. Δεν έχει ψηφιστεί κανένας νόμος, βρίσκεται ακόμα σε διαβούλευση άρα καταρρίπτω αυτό που λέτε –μου το έχετε πει κι άλλες φορές- ότι οι εκλογές είναι τον Οκτώβριο του 2019.

(ΒΝ) Εντάξει, αυτό έχει πει ο Σκουρλέτης, αυτό έχει πει ο πρωθυπουργός…

 (ΛΓ) Και το γυρνάνε μια βδομάδα μετά. Είναι μια κυβέρνηση η οποία φάσκει και αντιφάσκει.

(ΒΝ) Δεν πιστεύετε τίποτα δηλαδή, ούτε το «καλημέρα» που σας λένε οι συριζαίοι!

 (ΛΓ) Ως άνθρωπος, πιστεύω τα δεδομένα. Έχω μάθει να μιλώ με δεδομένα. Το δεδομένο αυτή τη στιγμή, βάσει νομοθεσία είναι πως οι εκλογές θα γίνουν τον Μάιο.

(ΒΝ) Η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να γίνουν 13 Οκτωβρίου του 2019.

 (ΛΓ) Αν αύριο πέσει η κυβέρνηση, εκλογές θα έχουμε τον Μάιο.

(ΒΝ) Βλέπετε πιθανό να πέσει αύριο η κυβέρνηση;

 (ΛΓ) Αν προηγηθούν οι εθνικές εκλογές, πράγματι ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας που όπως δείχνουν τα πράγματα θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός της χώρας, θα αλλάξει αυτό το νόμο.

(ΒΝ) Αν προλάβει και δεν γίνουν μαζί οι εθνικές και οι αυτοδιοικητικές εκλογές στις 13 Οκτωβρίου!

 (ΛΓ) Είναι απίθανο σενάριο αυτό κατά τη γνώμη μου.

(ΒΝ) Η ζωή μερικές φορές επιλέγει και δύσκολα και τα απίθανα σενάρια, γι αυτό είναι όμορφη. Για πείτε μου για την απλή αναλογική. Βρίσκετε κάτι θετικό σε αυτή; Είναι γνωστό πως είστε εναντίον της.

 (ΛΓ) Επί της αρχής, δεν το συζητώ, εννοείται ότι απλή αναλογική σημαίνει περισσότερη δικαιοσύνη και ισοτιμία ψήφων. Απ την άλλη όμως, δεν διασφαλίζει την κυβερνησιμότητα. Και θα σας πω την ειδοποιό διαφορά. Στην απλή αναλογική σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, υπάρχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, καλεί τα κόμματα, ξαναγίνονται εκλογές κάτι που δεν έχει προβλεφθεί για την τοπική αυτοδιοίκηση. Να λοιπόν που μιλάμε για άλλη μια προχειρότητα αυτής της κυβέρνησης που φέρνει ένα τέτοιο νομοσχέδιο. Είμαι κάθετα αρνητικός στην απλή αναλογική στην τοπική αυτοδιοίκηση γιατί δεν έχουμε φτιάξει τους επόμενους θεσμούς. Θα οδηγήσει δήμους σε ακυβερνησία, σε δυσκολία διοίκησής τους. Θα οδηγήσει σε περίεργες συναλλαγές και δεν παύει αυτό να είναι μέρος του πλάνου του ΣΥΡΙΖΑ να ανακατέψει την κατάσταση και να σώσει ότι σώζεται.

(ΒΝ) Επειδή δεν έχει δυνάμεις στην αυτοδιοίκηση.

 (ΛΓ) Ξέρετε ποιες είναι οι δυνάμεις του στην αυτοδιοίκηση; Οι 22 απ τους 320 δήμους. Αυτούς έχει ο ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη στιγμή.

(ΒΝ) Εντάξει, τώρα θα αλλάξει στρατηγική ο ΣΥΡΙΖΑ, θα στηρίξει ευρύτερες υποψηφιότητες.

 (ΛΓ) Μιλάμε για 7% εκλεγμένους δημάρχους. Απλά «παίζει» με τους υπόλοιπους της τοπικής αυτοδιοίκησης. Χαριεντίζεται με την τοπική αυτοδιοίκηση και είναι ένα «μαξιλαράκι» του για να έχει την κοινή αποδοχή.

(ΒΝ) Πέρα απ την ισοτιμία της ψήφου, με την απλή αναλογική, δεν θα υπάρξει και είσοδος νέων ανθρώπων  στην τοπική αυτοδιοίκηση που τώρα βλέπουν τις παρατάξεις που είναι δυσκολοκίνητες, που είναι παγιωμένες και διστάζουν να μπουν μέσα; Δεν θα υπάρξει μία είσοδος, μια ενδιαφέρουσα είσοδος νέων ανθρώπων στην πολιτική; Στην αυτοδιοίκηση;

(ΛΓ) Σίγουρα είναι πάρα, πάρα πολύ σημαντικό αυτό που λέτε κύριε Ντόκα. Οπωσδήποτε το ενισχύει. Αλλά νομίζω ότι θα αναγνωρίσω ένα πράγμα σε αυτό το νομοσχέδιο και αυτό είναι  ότι μειώνει τον αριθμό των συμβούλων που απαιτείται για να κάνει κάποιος ένα συνδυασμό. Δηλαδή θα δώσω παράδειγμα τον δήμο ιΙωαννιτών. Μπορούσε κάποιος να κατεβάσει 350 δημοτικούς συμβούλους, ενώ τώρα θα μπορεί με 50 δημοτικούς συμβούλους. Σίγουρα και τα δύο αυτά ενισχύουν το νέο κόσμο να μπει γιατί, πράγματι, υπήρχε μία φοβία, υπήρχε ένα κατεστημένο, υπήρχε μία τεράστια δυσκολία σε νέους ανθρώπους να «πολεμήσουν», να αντιπαρέλθουν. Αριθμητικά το λέω, τεχνικά. Ναι αυτό δεν λέω πως είναι αρνητικό, όμως ξαναλέω ότι η απλή αναλογική δεν μπορεί να εφαρμοστεί έτσι, από τη μία μέρα στην άλλη, χωρίς να υπάρχει σχεδιασμός. Θα καταλήξουμε να κρεμόμαστε σε σχήματα όπως είναι ο κύριος Καμμένος επίπεδο κοινοβουλευτικό, θα έχουμε τους αντίστοιχους τοπικούς Καμμένους και να κάνουν άνω κάτω τον δήμο, να μην παίρνουν τις σωστές αποφάσεις, να εκβιάζονται άνθρωποι… Αυτή είναι η πρόβλεψή μου. Μακάρι να πέσω έξω αλλά θεωρώ ότι είναι λάθος η απλή αναλογική.

(ΒΝ) Στις επόμενες εθνικές εκλογές, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις αυτή τη στιγμή, δε φαίνεται να καταγράφεται αυτοδυναμία. Αυτό βέβαια αλλάζει όταν πλησιάζουν οι εκλογές, είτε θετικά είτε αρνητικά. Αν δεν είστε αυτοδύναμοι, θα επιδιώξετε συμμαχίες; Μπορεί να βρείτε συμμαχίες, στο ΚΙΝ.ΑΛ. για παράδειγμα που ταλανίζεται αυτό το διάστημα για μια ακόμη φορά από εσωτερικές αντιπαραθέσεις. Τι λέτε για το ΚΙΝ.ΑΛ.; Πως θα το βλέπατε σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας ως κυβερνητικό έτερο; Έχει ξανασυμβεί αυτό.

 (ΛΓ) Και η προηγούμενη συγκυβέρνηση ήταν ΝΔ- ΠΑΣΟΚ και νομίζω πως ήταν απ τις πιο επιτυχημένες κυβερνήσεις που γνώρισε ο τόπος τις τελευταίες δεκαετίες εν μέσω πολύ, πολύ δύσκολων συνθηκών και ήταν τιμή μου που συμμετείχα σε αυτό το κυβερνητικό σχήμα, βάζοντας ένα λιθαράκι στο να καταφέρουμε να κάνουμε πράγματα. Ο ίδιος ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έχει δηλώσει ότι και αυτοδυναμία να έχει θα επιδιώξει την ευρύτερη δυνατή συναίνεση. Θα προτείνει συνεργασία δηλαδή σε οποιονδήποτε βρίσκεται εντός ευρωπαϊκού τόξου και στα πλαίσια της λογικής, μη μιλώντας φυσικά για τα άκρα, το Κ.Κ.Ε., τη Χρυσή Αυγή. Τώρα, αυτά που γίνονται αυτή τη στιγμή στο Κίνημα Αλλαγής, θεωρώ πως δεν είναι ευχάριστο να βλέπουμε ένα κόμμα να ταλανίζεται, να διασπάται, να γίνονται διασπαστικές κινήσεις ενώ πριν λίγο διάστημα είχαν γίνει εκλογικές διαδικασίες. Εύχομαι να βρει τον δρόμο του γιατί θεωρώ πως έχει ανάγκη ο τόπος αυτό τον χώρο παρότι πιστεύω πως δεν υπάρχει σοβαρό ιδεολογικό υπόβαθρο, γι αυτό και ταλανίζεται είτε προς την κεντροδεξιά είτε προς την κεντροαριστερά.

(ΒΝ) Περισσότερο φαίνεται πως είναι οι προσωπικές φιλοδοξίες κάποιων στελεχών…

 (ΛΓ) Πιθανότατα. Εσείς ξέρετε καλύτερα ως δημοσιογράφος. Είναι ένας χώρος με τον οποίο εγώ δεν ασχολούμαι προσωπικά.

(ΒΝ) Είναι και ένας χώρος που ταλανίζεται και από σκάνδαλα. Ο Τάσος Μαντέλης σήμερα μόλις που γλίτωσε τη φυλακή, όμως αυτή είναι μια μεγαλύτερη συζήτηση. Εγώ αυτό που θα ήθελα να ρωτήσω, κλείνοντας, επειδή ακούω το όνομά σας συχνά έξω στην πόλη, θα σας ενδιέφερε το ενδεχόμενο που συζητιέται, το να είστε δηλαδή υποψήφιος βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία;

 (ΛΓ) Είναι δεδομένη, κύριε Ντόκα, η ενασχόλησή μου με τα κοινά στο άμεσο μέλλον. Θα σας πω –χαριτολογώντας- πως δεν έχω διεκδικήσει ποτέ ψήφο απ την ΣΤ’ δημοτικού και έπειτα. Είναι δεδομένο πως είμαι εδώ, δηλώνω «παρών», ζω στον τόπο, θέλω να βοηθήσω, μπορώ να προσφέρω στην πρώτη γραμμή.

εγγραφή στο Newsletter