(Βλάσης Ντόκας) Κύριε Γεωργόπουλε, σας ευχαριστώ που είστε εδώ. Πάμε να δούμε τώρα τις σκέψεις σας. Θα ήθελα το σχόλιό σας για την πολιτική επικαιρότητα, όπως αυτή εξελίσσεται. Είμαστε βεβαίως στην καρδιά του καλοκαιριού.
(Λάμπρος Γεωργόπουλος) Καλοκαιρινή ραστώνη κύριε Ντόκα!
(ΒΝ) Υπάρχει κάποια επικαιρότητα παρόλα αυτά. Πώς βλέπετε να εξελίσσεται η διακυβέρνηση της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ κύριε Γεωργόπουλε; Αν κάνατε ένα γενικό σχόλιο, τι θα λέγατε;
(ΛΓ) Για να το πω μεταφορικά, σαν ένα αυτοκίνητο που τρέχει με την πρώτη ταχύτητα. Έτρεχε με την όπισθεν, έβαλε «νεκρά» και τώρα είναι με την πρώτη. Δεν αναπτύσσει ταχύτητα η χώρα με την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ. Απλά τσουλάνε τα πράγματα. Πήραν μία δόση μετά από 15 Eurogroup, κλείνοντας μια συμφωνία από την οποία δεν κέρδισαν κάτι. Από όλη αυτή τη διαπραγμάτευση πήραν μία δόση οποία ήταν ίσα ίσα για να πληρωθούν οι δόσεις του δημόσιου χρέους προς το εξωτερικό και απλά τσουλάνε τα πράγματα να το πω έτσι. Είναι ικανοποιημένοι οι άνθρωποι του ΣΥΡΙΖΑ γιατί παραμένουν στις θέσεις τους, στις καρέκλες τους. Από κει και πέρα δεν νομίζω ότι ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για να υπάρξει αναπτυξιακή προοπτική στη χώρα. Ο αναπτυξιακός δεν τρέχει, τα προγράμματα είναι πίσω, η οικονομία είναι στάσιμη. Μιλάμε για λιμνάζοντα ύδατα δηλαδή, σε όλες τις εκφάνσεις της λειτουργίας του κράτους.
(ΒΝ)Ακούω αυτά που λέτε, αξιολογούνται από τους τηλεθεατές. Πώς βλέπετε την κόντρα που εξελίσσεται αυτό το διάστημα μεταξύ κυβερνητικών στελεχών με δικαστές.
(ΛΓ)Συνταγματικά υπάρχουν διακριτές εξουσίες. Ευτυχώς, οι δικαστές βάζουν τάξη σε πάρα πολλές ανομίες που έχει επιχειρήσει αυτή η κυβέρνηση. Μια περίπτωση είναι το Συμβούλιο της Επικρατείας που απέρριψε το νόμο Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες.
(ΒΝ)Είναι επτά πλέον οι άδειες πανελλαδικής εμβέλειας, όχι τέσσερις, είναι γνωστό αυτό.
(ΛΓ) Αυτή η κυβέρνηση, στα δυόμισι χρόνια παρουσίας της, έχει δεχτεί αρκετές σφαλιάρες από τους δικαστές και είναι αναμενόμενο να υπάρχει κόντρα. Η δική μου προτροπή, ιδίως προς κάποιους υπουργούς όπως ο κύριος Πολάκης, είναι να ασχολούνται με το έργο τους στα υπουργεία τους και όχι με τις αναρτήσεις τους στα Social media στις οποίες σχολιάζουν τις αποφάσεις της δικαιοσύνης. Η δικαιοσύνη έχει ένα ξεχωριστό ρόλο συνταγματικά, ο οποίος –ευτυχώς- δεν επιτρέπει την κατάλυση του Κράτους. Και είναι πολλές οι περιπτώσεις. Η περίπτωση των διοικητών των νοσοκομείων, η περίπτωση των…
(ΒΝ) Εδώ θα πάμε λίγο. Βλέπετε να έχουν τελματώσει τα πάντα στην υγεία; Δηλαδή να μην προχωράει τίποτα; Δεν αναγνωρίζετε ότι γίνεται οτιδήποτε στην δημόσια υγεία; Σας ρωτώ επειδή έχετε υπάρξει διοικητής του νοσοκομείου Χατζηκώστα.
(ΛΓ)Εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Θεωρώ ότι τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι εξαιρετικά καλύτερα. Υπάρχουν πάρα πολλά προβλήματα. Αυτή η κυβέρνηση έχει μία «ικανότητα» να κουκουλώνει τις καταστάσεις. Να ξεπερνά τα προβλήματα, επικοινωνιακά. Να αποπροσανατολίζει και να μην φαίνονται όλα αυτά τα προβλήματα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στη δημόσια υγεία. Θα σας δώσω ένα παράδειγμα για μία «σημαία» αυτής της κυβέρνησης, την Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Μια μεταρρύθμιση που ήταν έτοιμη από την προηγούμενη συγκυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας- ΠΑΣΟΚ. Και αυτό που έκαναν ήταν απλά να την παγώσουν για δύο χρόνια και να ανακοινώσουν κάτι που είναι ελαφρώς τροποποιημένο από το προηγούμενο σχέδιο για την Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Το λέω ενδεικτικά, για να αντιληφθούμε ότι δεν γίνονται οι συγκλονιστικές μεταρρυθμίσεις, δεν αλλάζουν τα πράγματα σημαντικά προς τα μπροστά.
(ΒΝ)Ενώ θα μπορούσαν λέτε;
(ΛΓ)Ενώ θα μπορούσαν. Περάσαμε δύο χρόνια στον απόλυτο πάγο, να μην τρέχει κάτι –και στην υγεία συνέβη αυτό- και από κει και πέρα γίνονται τώρα κάποιες μικρές προσπάθειες οι οποίες δεν απέχουν πάρα πολύ από αυτά που γινόταν πριν. Δηλαδή σα να συμφωνεί ο ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη στιγμή, με το πρόγραμμα και την πολιτική που εφαρμοζόταν πριν.
(ΒΝ)Ενώ διαφωνούσε πριν 3 χρόνια…
(ΛΓ)Ήταν στα κάγκελα! Και θα σας αναφέρω χαρακτηριστικά ότι στα τελευταία προαπαιτούμενα της αξιολόγησης ήταν το κομμάτι τις απεργίες. Ο ΣΥΡΙΖΑ ενέκρινε ένα νομοσχέδιο που είχε συγγράψει ο κύριος Βρούτσης ως Υπουργός Εργασίας και το ψήφισε προχθές στα προαπαιτούμενα για να εκταμιευθεί η δόση.
(ΒΝ)Μάλιστα. Πως ακούτε, από την άλλη, αυτά που επαναλαμβάνει ο Βαρουφάκης εμπλουτίζοντάς τα; Και θα ήθελα να εστιάσουμε σε αυτό που είπε τελευταία ο πρώην υπουργός οικονομικών του Αλέξη Τσίπρα, ότι πριν το ‘15, το φθινόπωρο του ‘14 στο σπίτι του Τσίπρα, ο ίδιος είχε εκθέσει τις σκέψεις του και το σχέδιό του για παράλληλο νόμισμα στον Αλέξη Τσίπρα και στο στενό επιτελείο του και ότι αμέσως μετά από αυτό, του πρότεινε να γίνει Υπουργός Οικονομικών. Πως τα ακούτε εσείς όλα αυτά; Αρχικά, πιστεύετε τον Βαρουφάκη;
(ΛΓ) Εκπληκτικά πράγματα! Εγώ αν τον πιστεύω; Δεν τον διαψεύδει η κυβέρνηση. Ίσως να φοβούνται ότι τους έχει καταγράψει. Εδώ πήγαινε και κατέγραφε στο Eurogroup τις συνεδριάσεις. Ο ίδιος έχει πει «πηγαίνω και καταγράφω τις συνομιλίες στο Eurogroup με κρυφό μικρόφωνο». Λέω, εικασία κάνω. Εν πάση περιπτώσει, το θέμα δεν είναι αν εγώ πιστεύω τον κύριο Βαρουφάκη. Αποδεικνύεται, και θα αποδειχθεί και από την ιστορία, ότι η διακυβέρνηση επί θητείας του κοινού Βαρουφάκη στο Υπουργείο Οικονομικών, κόστισε στη χώρα 100 δισεκατομμύρια ευρώ. Και δεν το λέω εγώ, το λένε πολύ υψηλά ιστάμενοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι. Και ο κύριος Τσίπρας είναι υπεύθυνος γιατί αυτός όρισε τον κύριο Βαρουφάκη υπουργό οικονομικών. Ίσως σε μία τέτοια συγκέντρωση στο σπίτι του τον όρισε υπουργό οικονομικών αλλά έκανε τεράστια η ζημιά στη χώρα. Να θυμίσουμε ότι η χώρα τότε, έβγαινε στις αγορές. Έμπαινε στην ποσοτική χαλάρωση, οι οποίες είναι ζεστό χρήμα για την οικονομία, για την αγορά, για τους επιχειρηματίες, για τους πολίτες. Επειδή πιθανότατα ο κόσμος δεν μπορεί να αντιληφθεί τι σημαίνει ποσοτική χαλάρωση, θα το πω με απλά νούμερα. Η διακυβέρνηση Βαρουφάκη πρόσθεσε σε κάθε Έλληνα 10.000 ευρώ ευρώ. Στα 10 εκατομμύρια Έλληνες πολίτες αυτής της χώρας, τα 100 δις ευρώ αντιστοιχούν σε 10.000 ευρώ από την τσέπη του καθενός από εμάς.
(ΒΝ)Να εστιάσουμε στην έξοδο στις αγορές; Από το πρωί σήμερα διαρρέονταν από το Μαξίμου ότι σήμερα, ίσως και αύριο, θα υπάρξει έναρξη της διαδικασίας για πενταετή ελληνικά ομόλογα. Μία συγκρατημένη και συγκροτημένη έξοδο στις αγορές. Αργότερα το μεσημέρι, αυτές οι πληροφορίες διαψεύστηκαν και αυτό που λένε τώρα από το Μαξίμου είναι ότι θα προσπαθήσουν να ελαχιστοποιήσουν το ρίσκο για να μπορέσουν να βγουν έστω και έτσι στις αγορές. Πήχης για την κυβέρνηση είναι το 4,90 που είχαν πιάσει τα ομόλογα και τον Απρίλιο του 2014 επί Σαμαρά, όταν υπήρξε μία -και τότε περιορισμένη- έξοδος στις αγορές και σε προστατευτικό πλαίσιο. Αυτός είναι ο πήχης, λένε από την κυβέρνηση, όμως θέλουν να ελαχιστοποιήσουν το ρίσκο. Εκτιμάτε ότι αυτό θα γίνει άμεσα ή το φθινόπωρο; Ή ότι το ρίσκο παραμένει μεγάλο; Αν μπορείτε να κάνετε ένα τεχνικό σχόλιο.
(ΛΓ)Θα σας πω ότι θα ήταν ευχής έργο να επιστρέψει η χώρα στην κανονικότητα και να μπορεί να έχει μία διαπραγματευτική δύναμη, και να μπορεί να δανειστεί και να μπορεί να τρέξει η οικονομία της κανονικά. Εν πάση περιπτώσει, να μην είναι οικονομικά αποκλεισμένη, γιατί τα τελευταία χρόνια είμαστε οικονομικά αποκλεισμένοι από τέτοιου είδους χρηματοπιστωτικά εργαλεία. Από κει και πέρα, ευελπιστώ αυτό που «βαφτίζει» η κυβέρνηση «έξοδο στις αγορές», να μην είναι η αποπληρωμή του ομολόγου που είχε παρθεί τότε, επί κυβέρνησης Σαμαρά, που είχε καταφέρει τότε να βγει στις αγορές πετυχαίνοντας να πάρει ένα ομόλογο. Αν συμβαίνει αυτό, απλά μιλάμε μετά για μία παράταση αποπληρωμής ενός ομολόγου και δεν μιλάμε για ουσιαστική και πραγματικά έξοδο στις αγορές. Η δική μου τεχνική ανάλυση είναι ότι η χώρα είναι ακόμη σε υψηλή επιστασία. Οι Ευρωπαίοι, οι δανειστές, δεν την εμπιστεύονται την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και για αυτό είναι συνεχώς υπό επιτήρηση. Αν δεν δούνε συνταρακτικές αλλαγές, δεν πιστεύω τώρα μετά από δυόμισι χρόνια να ξεκινήσουν εμπιστεύονται αυτούς τους ανθρώπους. Έχουν δείξει πάρα πολλά αρνητικά δείγματα γραφής. Ως προς τις διαπραγματεύσεις, ως προς την αξιοπιστία, ως προς την υλοποίηση των συμφωνηθέντων. Οι ίδιοι οι υπουργοί κύριε Ντόκα, βγαίνουν να λένε «εντάξει δεν θα εφαρμόσουμε κιόλας αυτά που ψηφίζουμε». Νομίζετε ότι δεν τα ακούνε αυτά οι δανειστές; Νομίζετε ότι μόνο εμείς τα σχολιάζουμε αυτά; Λέτε να μην σχολιάζονται σε κύκλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Δεν σχολιάζονται μεταξύ αυτών που λαμβάνουν τις αποφάσεις; Να είστε σίγουρος ότι ξέρουν εξαιρετικά καλά το τι γίνεται, το πώς λειτουργεί αυτή η κυβέρνηση, το ποια υπουργεία δουλεύουνε, το αν παράγεται νομοθετικό έργο και το αν το υλοιποιεί.
(ΒΝ)Ένας ανασχηματισμός, τεχνικά κύριε Γεωργόπουλε, και θέλω την τεχνική σας κατάρτιση εδώ, θα βοηθούσε στην αποτελεσματικότητα αυτής της κυβέρνησης;
(ΛΓ)Εμένα μου φαίνεται πως ένας ανασχηματισμός, μία αλλαγή σε κάθε κυβέρνηση, αν γίνει με σωστή αξιολόγηση, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Ωστόσο, στην προκειμένη περίπτωση, επειδή μιλάμε για τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝ.ΕΛ., θα χρησιμοποιήσω μια παροιμία που λέει ο θυμόσοφος λαός μας. «Άλλαξε ο Μανωλιός και έβαλε τα ρούχα του αλλιώς».Θέλω να πω πως δε νομίζω ότι θα φέρει κάποια σημαντική αλλαγή ένας ανασχηματισμός. Αυτό που θα φέρει σημαντική αλλαγή για τη χώρα, είναι η αλλαγή κυβέρνησης. Το ιδανικότερο θα ήταν να προσφεύγαμε το συντομότερο σε εκλογές και να υπήρχε μία κυβέρνηση πιο φιλική στην ελεύθερη οικονομία, μια κυβέρνηση που να μπορεί να αντιληφθεί το παγκόσμιο περιβάλλον, το ευρωπαϊκό περιβάλλον, που θα μπορεί να λειτουργήσει καλύτερα. Ένα διαφορετικό μείγμα πολιτικής, χωρίς αυτή την τρομερή φορολόγηση που υπάρχει αυτή τη στιγμή. Δεν υπάρχει η φοροδοτική ικανότητα πλέον. Μια άλλη κυβέρνηση, αυτή της Νέας Δημοκρατίας, που θα κάνει πραγματικές αλλαγές, πραγματικές μεταρρυθμίσεις τις οποίες χρειάζεται ο δημόσιος τομέας.
(ΒΝ)Θα ήθελα ένα σχόλιό σας μόνον για ένα τοπικό ή όχι τόσο τοπικό ζήτημα. Για τα διόδια που μπαίνουν στην Εγνατία οδό. Έρχονται και τα διόδια στην Ιονία. Τι λέτε κύριε Γεωργόπουλε;
(ΛΓ)Καταρχήν είναι σημαντικό για την περιοχή που ολοκληρώνονται αυτά τα έργα. Ολοκληρώνεται και η Ιόνια Οδός, ένα πάρα, πάρα πολύ σημαντικό έργο. Με την ευκαιρία, να θυμίσω ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν ψήφισαν πότε υπέρ του να προχωρήσουν αυτά τα έργα γιατί ισχυρίζονταν ότι γίνονται με συμπράξεις δημόσιου – ιδιωτικού τομέα και ήταν κατά αυτών των συμπράξεων. Ενδεικτικό της διαχειριστικής ανικανότητας αυτής της κυβέρνησης είναι ότι δεν μπορούν να υλοποιήσουν κάτι που εφαρμόζεται σε παγκόσμιο επίπεδο. Και αυτό δεν είναι άλλο από την αναλογική χρέωση των χρηστών των αυτοκινητοδρόμων. Δηλαδή θα έπρεπε ο κύριος Σπίρτζης που είναι αυτή τη στιγμή στο υπουργείο υποδομών, να μη λέει «θα βάλουμε αναλογικά διόδια από το τέλος του 2018».Τι πάει να πει, τέλος του ’18; Επειδή τότε δεν θα είναι κυβέρνηση, πετάνε την καυτή πατάτα ή το μπαλάκι στους επόμενους; Είναι ένα σύστημα που θεωρώ πως χρειάζεται τρεις μήνες το πολύ για να υλοποιηθεί. Γιατί να μην γίνει η αναλογική χρέωση από τώρα; Να χρεώνεται ο κάθε πολίτης με το χιλιόμετρο, ανάλογα πόσο χρησιμοποιεί τον αυτοκινητόδρομο. Σίγουρα είναι τεράστιο έργο, πάρα πολύ σημαντικό έργο. Μειώνει τις αποστάσεις, αλλάζει τον χάρτη, όχι μόνο τον οδικό αλλά και τον χάρτη της υγείας της περιοχής. Έχει πάρα πολλά συνεπακόλουθα το γεγονός ότι γίνεται ολοκληρώνεται ένα τέτοιο έργο αλλά για τα διόδια, σας λέω ξανά ότι θα έπρεπε να το δουν, είναι πάρα πολλά. Προχθές επέστρεψα οδικώς από Αθήνα και σταμάτησα τουλάχιστον δέκα φορές για να πληρώσω διόδια, χωρίς ακόμα να έχουν ολοκληρωθεί όλα τα κομμάτια.