Facebook
Twitter
LinkedIn
Μοιραστείτε

(Παναγιώτης Μπούρχας): Να ξεκινήσουμε σχολιάζοντας την επικαιρότητα όπως αυτή διαμορφώνεται μετά την ψήφιση των μέτρων με 153 «ναι», αυτές οι «ουρές» των προαπαιτούμενων που είχαν μείνει για να πάμε στο επόμενο Eurogroup στο οποίο θα πάρουμε μόνο τη δόση πιθανότατα. Ο Μητσοτάκης σήμερα στη Βουλή ξαναζήτησε εκλογές, το Μαξίμου του απάντησε «ασχολήσου με κάτι άλλο, εκλογές θα γίνουν σε 2 χρόνια» και κάπως έτσι κυλάει ο χρόνος.

(Λάμπρος Γεωργόπουλος): Με fast track διαδικασίες η ψήφιση των μέτρων και οι τροπολογίες. Αυτά που κατηγορούσαν απ τον ΣΥΡΙΖΑ τα προηγούμενα χρόνια. Πλέον έχουν περάσει πολλαπλάσια σε σχέση με την προηγούμενη συγκυβέρνηση. Μάλιστα σήμερα, όλα τα προαπαιτούμενα «περάστηκαν» σε μία τροπολογία για τα ψάρια. Τα οποία βέβαια θα έπρεπε να έχουν συμφωνηθεί και να έχουν υλοποιηθεί νωρίτερα. Χάθηκε διαπραγματευτικός χρόνος, διαπραγματευτική ισχύς αυτό το διάστημα. Αναγκαζόμαστε ένα χρόνο τώρα να περιμένουμε να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση ενώ έπρεπε αυτή τη στιγμή να έχουμε προχωρήσει πάρα πολύ μπροστά, να έχουμε μπει σε ποσοτική χαλάρωση. Να θυμίσω ότι το 2014 με το mail Χαρδούβελη πώς ήταν τα μέτρα; Πόσο πιο εύκολα, σε σχέση με το τώρα; Να πω για τον κόσμο που δεν ξέρει, ότι είχε συμφωνηθεί να πάρουμε την ποσοτική χαλάρωση στις αρχές του ’15. Αυτό, πριν έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία. Η άποψή μου είναι ότι δυόμισι χρόνια τώρα, έχουμε μπει στον γύψο. Δεν έχει προχωρήσει τίποτα, είμαστε σε μια στάσιμη κατάσταση, κάτι που αποτυπώνεται στην καθημερινότητα πλέον του καθενός από εμάς. Μέσα από την υπερφορολόγηση, από το ότι δεν βελτιώνεται η κατάσταση στην οικονομία. Αν βγούμε έξω, στην πόλη, θα το δούμε σε πάρα πολλές εκφάνσεις της ζωής αυτού του τόπου. Είτε στο κομμάτι της υγείας, είτε στο κομμάτι της οικονομίας. Πάρα πολλά μαγαζιά είναι προβληματικά ή μένουν ξενοίκιαστα. Μία βόλτα στους δρόμους αρκεί για να καταλάβει ο καθένας ότι η ύφεση είναι εδώ.

(ΠΜ): Εκεί που είχε φύγει για λίγο, επέστρεψε δριμύτερη. Αν και ήρθε η ανάπτυξη την περασμένη Παρασκευή.

(ΛΓ): Κάποια πράγματα είναι ανάξια αναφοράς.

(ΠΜ): Είναι στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. όμως και η Νέα Δημοκρατία δεν σχολίασε με διάθεση να τα απαξιώσει και να πει ότι δεν ισχύουν.

 (ΛΓ): Μιλάω για τις δηλώσεις του κυρίου Καμμένου που συγκυβερνεί με τον ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος το περασμένο Πάσχα είχε δηλώσει «βγαίνουμε από τα μνημόνια, έρχεται η ανάπτυξη». Αν την είδατε εσείς… Ο βουλευτής του, ο Παπαχριστόπουλος είχε πει «το επόμενο Σάββατο έρχεται η ανάπτυξη».

(ΠΜ): Έχετε δίκιο αλλά δεν αναφέρομαι σε αυτές τις δηλώσεις οι οποίες όπως ορθά είπατε, γέλιο προκαλούν. Αναφέρομαι στα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ που είναι επίσημα στοιχεία, είναι αναθεώρηση εκτιμήσεων για το πρώτο 3μηνο του 2017. Η κυβέρνηση την προηγούμενη Παρασκευή είπε «η ανάπτυξη είναι πια εδώ»!

 (ΛΓ): Αυτά τα νούμερα που καταγράφηκαν, πιάστηκαν μέσα από μια υπερφορολόγηση και μέσα από ένα μία περικοπή στο πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων 1,3 δις ευρώ. Η λογιστική μπορεί να ερμηνευτεί ποικιλοτρόπως. Το θέμα είναι ότι πραγματική ανάπτυξη -και το βιώνουμε καθημερινά- δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή. Το πως θα παρουσιάσουμε τα νούμερα και πως θα δείξουμε έξω ότι θα πιάσουμε αυτά τα νούμερα, υπάρχουν τρόποι. Με περικοπή δαπανών για παράδειγμα. Μην ξεχνάμε στην υγεία που τυχαίνει να την γνωρίζω, άσχετα με αυτά που ισχυρίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχει περικοπή των δαπανών τουλάχιστον στα δημόσια νοσοκομεία, κατά 200 εκατομμύρια το χρόνο απ όταν ανέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ. Πριν απ αυτό, είχε συμφωνηθεί ότι θα ήταν σταθερή η νοσοκομειακή δαπάνη και σιγά σιγά θα αυξανόταν. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι, πράγματι, φαίνεται να υπάρχει μία ανάπτυξη όμως είναι μία φαινομενική ανάπτυξη. Είναι δημιουργική λογιστική.

(ΠΜ): Η Νέα Δημοκρατία από την άλλη, για να υιοθετήσω και το σημερινό non paper του Μαξίμου, το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να ζητά εκλογές; Ή θα μπορούσε να βάλει πλάτη και σε ορισμένα ζητήματα και να βοηθήσει; Γιατί δημιουργείται το τελευταίο διάστημα ένα κλίμα συναινετικό, είτε από κύκλους είτε από επιχειρηματίες. Για παράδειγμα, σε αυτό το πλαίσιο έκανε δηλώσεις ο Βαρδής Βαρδινογιάννης και είπε ότι θα μπορούσαμε όλοι μαζί να πάμε. Μήπως είναι λάθος αυτή η αντίληψη;

(ΛΓ): Να θυμίσω κύριε Μπούρχα ότι η Νέα Δημοκρατία έχει βάλει πλάτη, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αντίθετος σε καθετί έφερνε προς ψήφιση η Νέα Δημοκρατία. Η Νέα Δημοκρατία λοιπόν, έχει υπερψηφίσει κάποια μέτρα του ΣΥΡΙΖΑ, έχει δείξει κάποια συναίνεση. Αλλά οπωσδήποτε θεωρώ πως δεν θα δείξει καμία συναίνεση σε αυτό το μείγμα πολιτικής που εφαρμόζει ο ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη στιγμή. Να το πω με απλά λόγια. Ο ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη στιγμή πιάνει κάποια νούμερα με πολύ, πολύ λάθος τρόπο δημοσιονομικά. Δηλαδή ναι μεν δείχνει προς τα έξω ότι πιάνει τα νούμερα αλλά δεν είναι αυτός ο τρόπος. Υπερφορολογώντας τους πάντες; Μη κάνοντας μεταρρυθμίσεις στο δημόσιου που είναι αναγκαίες; Η Νέα Δημοκρατία έχει μια φιλελεύθερη προσέγγιση στα δημοσιονομικά και στην οικονομία επομένως δε νομίζω πως υπάρχει πιθανότητα συναίνεσης με τον ΣΥΡΙΖΑ.

(ΠΜ): Δηλαδή λέτε ότι μια συναίνεση δεν θα μπορούσε να αλλάξει κάτι γιατί είναι η κατεύθυνση; Η λογική; Η διαχείριση που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ;

 (ΛΓ): Δε νομίζω ότι μπορεί εύκολα να συνεννοηθεί κανείς με αυτούς τους ανθρώπους. Έχει αποδειχθεί τα τελευταία 2.5 χρόνια, αναφερόμενοι και στις δηλώσεις που κάνουν κατά καιρούς και είναι ανάξιες σχολιασμού. Σκεφτείτε δε, τι θα γινόταν από την άλλη μεριά. Αν δηλαδή αυτά τα μέτρα παίρνονταν από μια κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας ή ΠΑΣΟΚ ή συγκυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας – ΠΑΣΟΚ. Εδώ ζούμε σουρεάλ καταστάσεις αυτή τη στιγμή.

(ΠΜ): Είναι προφανές ότι είναι μια λογική «Μάχαιρα έλαβες, μάχαιρα θα λάβεις», δηλαδή «έκανες τέτοια αντιπολίτευση, εγώ γιατί να συναινέσω; Μάλιστα σου έδωσα συναίνεση και ψήφισα το μνημόνιο που χωρίς τη βοήθειά μου δεν θα περνούσε». Έτσι δεν είναι;

(ΛΓ): Φυσικά, τον περασμένο Αύγουστο, επί της αρχής. Εδώ όμως είναι το λάθος και ο ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίζεται ότι και η Νέα Δημοκρατία ψήφισε τα μέτρα. Αναγκαστικά τότε η Νέα Δημοκρατία έβαλε πλάτη αλλά τώρα, όχι, δεν πρόκειται να βάλει πλάτη κατά τη γνώμη μου.  Παράλληλα, νομίζω είναι δικαιολογημένο το να ζητάει εκλογές ο κύριος Μητσοτάκης καθώς είναι ο μόνος δρόμος αυτή τη στιγμή.  Πρέπει να εκφραστεί η κοινωνική βούληση, φαίνεται από τα γκάλοπ, φαίνεται στην κοινωνία.

(ΠΜ): Αυτό δεν το δέχομαι σαν επιχείρημα. Εκλογές γίνονται κάθε τέσσερα χρόνια.

(ΛΓ): Αυτή η κυβέρνηση δεν έχει νομιμοποίηση αυτή τη στιγμή που μιλάμε να περάσει αυτά τα μέτρα. Δεν ακολούθησε το προεκλογικό της πρόγραμμα. Έχει κοροϊδέψει τον κόσμο. Δεν υλοποίησε ούτε πρόγραμμα Θεσσαλονίκης ούτε τίποτα απ αυτά που ισχυριζόταν. Ψηφίστηκε για να υλοποιήσει διαφορετικά πράγματα από αυτά που υλοποιεί αυτή τη στιγμή. Γι αυτό υπάρχει και αντίδραση. Είναι μια κυβέρνηση η οποία έχει 90% αντίδραση. Για σκεφτείτε να ήταν ανάποδα τα πράγματα τι θα έλεγε ο κύριος Τσίπρας τη στιγμή που το 2014 με πολύ μικρές διαφορές φώναζε «δεν έχετε τη νομιμοποίηση», όχι τώρα που μιλάμε για double score στις δημοσκοπήσεις. Μιλάμε για διαφορές της τάξεως 35%- 15% μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ.

(ΠΜ): Ίσως το βαρύτερο είναι ότι δεσμεύονται με αποφάσεις επόμενες κυβερνήσεις. Και το λέω αυτό γιατί μία από τις τροπολογίες που πέρασε σήμερα λέει ότι παγώνουν οι  συντάξεις μέχρι το 2023.

(ΛΓ): Δεν χρειάζεται να πάτε σε τέτοια μέτρα κύριε Μπούρχα. Πάμε σε κάτι άλλο. Δέσμευσαν τη χώρα για 99 χρόνια! Ζούμε σε αυτή την πόλη και όλοι θυμόμαστε τον κύριο Μαντά να διαδηλώνει στους Αμπελόκηπους Ιωαννίνων το καλοκαίρι του ’14, με βερμούδα, να έχουν στήσει τραπεζάκι και να ξεσηκώνουν τον κόσμο για τρία οικόπεδα στην περιοχή που επρόκειτο να περάσουν στο ΤΑΙΠΕΔ μαζί με κάποιες άλλες εκτάσεις πανελλαδικά. Και ήρθε στην εξουσία ο κύριος Μαντάς και μαζί με τους άλλους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ψήφισαν να περάσει όλη η δημόσια περιουσία της χώρας στο υπερταμείο για 99 χρόνια! Συζητάμε για το 2022; Οι άνθρωποι δέσμευσαν τη χώρα για 99 χρόνια χωρίς να έχουν τη νομιμοποίηση να πράξουν κάτι τέτοιο.

(ΠΜ): Για πολλούς λόγους. Ένας βουλευτής σήμερα είπε «Το 2017 δεν είναι ‘14» ως απάντηση στο «μη φωνάζετε για εκλογές, πρέπει να μας αφήσετε να ολοκληρώσουμε το έργο μας, πρέπει να μας αφήσετε να βγούμε στην ανάπτυξη, να καταφέρουμε αυτά που κάνουμε σε μία δύσκολη συγκυρία». Αυτό που δεν επέτρεψε δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ το ‘15 ως αντιπολίτευση, ζητά να το πράξει η ΝΔ γιατί είναι ‘17  λέει. Γιατί είναι άλλοι οι όροι; Δεν ξέρω…

(ΛΓ): Δεν είδαμε κύριε Μπούρχα να κάνει κάτι αυτή η κυβέρνηση. Μακάρι! Θα ψηφίζαμε όλοι ΣΥΡΙΖΑ! Μακάρι να ήταν εκπληκτική! Μακάρι να ήταν φανταστική! Δεν είδαμε να κάνουν κάτι διαφορετικό.  Είδαμε να έρχονται και εκεί που είχε σταθεροποιηθεί μετά από 5 χρόνια κρίσης η κατάσταση και να υπάρχει κάποιο φως στο τούνελ,  είδαμε ένα τεράστιο πισωγύρισμα. Πήγαν χαμένες θυσίες 5 ετών. Πήγε πίσω μια τεράστια προσπάθεια. Δεν είναι ίδιες οι συνθήκες και μάλιστα ο ΣΥΡΙΖΑ εκείνη την εποχή εκμεταλλεύτηκε την Προεδρική εκλογή για να ρίξει την κυβέρνηση και –ξαναλέω- δε νομίζω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη στιγμή νομιμοποιείται να βρίσκεται στην εξουσία ως το 2019. Σίγουρα θα το προσπαθήσει, γιατί καταλαβαίνει ότι έχει μία δημοσκοπική κατάρρευση.  Νομίζω ότι το εισπράττουν  τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ από την κοινωνία. Είναι προφανέστατο, όλοι βγαίνουμε έξω, συζητάμε και βλέπουμε την απογοήτευση στον κόσμο. Αν οι άνθρωποι ήταν εξαιρετικοί  θα ήμασταν μαζί τους. Τότε ναι, θα βάζαμε όλοι πλάτη. Αλλά πείτε μου, τι έχει κάνει, τι έχει βελτιώσει ο ΣΥΡΙΖΑ αυτά τα δυόμισι χρόνια; Την κατάσταση στην οικονομία;  Αύξησε το αφορολόγητο; Έχω να σας πω εκατοντάδες πράγματα. Το ξέρετε ότι έχουν παραλύσει τα πάντα; Το ξέρετε ότι μετά από τεράστιες πιέσεις ψήφισαν τον αναπτυξιακό νόμο πέρυσι το Μάρτιο, έχει περάσει πάνω από χρόνος και δεν έχει περάσει μια πρόταση.

(ΠΜ): Το είδαμε στο προηγούμενο ρεπορτάζ, δεν υπάρχουν αξιολογητές.

 (ΛΓ): Υπάρχει κόσμος αυτή τη στιγμή που είναι αποκλεισμένος στον παλιό αναπτυξιακό. Χρωστάνε 4 δις ευρώ. Έτσι ξέρει ο καθένας να βγάζει πλεονάσματα. Που είναι τα 4 δις του κόσμου που έχουνε μπει στις προτάσεις, που έχουν δώσει λεφτά, έχουν ξεκινήσει επενδύσεις και περιμένουν τους αξιολογητές να τους δώσει την έγκριση; Απλά πράγματα!

(ΠΜ): Ακούσαμε πριν στο ρεπορτάζ δηλώσεις του Ανδρέα του Δημητρίου της «Πίνδος» να  λέει ότι πραγματικά πριν ένα χρόνο με τυμπανοκρουσίες ψηφίστηκε ο νέος αναπτυξιακός νόμος,  διαφημίστηκε ως ο δρόμος προς την ανάπτυξη που θα φέρει επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας και έναν χρόνο μετά δεν υπάρχουν αξιολογητές.

(ΛΓ): Αυτή η παράλυση υπάρχει σε όλες τις δομές του κράτους. Τουλάχιστον όσο μπορώ να αντιληφθώ και όσο μπορώ να παρακολουθώ. Στην υγεία ας πούμε, υπάρχει μια απογοήτευση, μια στασιμότητα.

(ΠΜ): Σε τι στην υγεία; Γιατί δεν βλέπω τα πράγματα να έχουν γίνει χειρότερα. Έχουν μείνει εκεί, το ίδιο άσχημα και επιβαρύνονται από το γεγονός ότι δεν γίνονται οι πολλές προσλήψεις που υποσχέθηκαν και ταυτόχρονα μέρα με τη μέρα φεύγει κόσμος στο εξωτερικό. Άρα η κατάσταση επιβαρύνεται. Αυτό, ναι.

 (ΛΓ): Είχαν υποσχεθεί δέκα φορές μετρημένες, 5.000 προσλήψεις και κατέληξαν να κάνουν κάποιες προσλήψεις χρησιμοποιώντας το ΕΣΠΑ για να προσλάβουν επικουρικούς γιατρούς. Παρουσίασαν τις μόνιμες προσλήψεις επικουρικών γιατρών ως δικές τους επιτυχίες, ενώ πήραν και κόσμο μέσω του ΟΑΕΔ. Δηλαδή δεν προσέλαβαν το εξειδικευμένο προσωπικό που χρειαζόταν αλλά βοηθητικό προσωπικό μέσα από κάποια προγράμματα εθελοντικής εργασίας, μακροχρόνια ανέργων κ.α. Εννοείται πρέπει να πάρουμε και αυτούς τους ανθρώπους αλλά δεν ήταν εκεί που πονούσε το σύστημα. Κατά τη γνώμη μου, λοιπόν, στο κομμάτι της υγείας, επίσης υπάρχει μία στασιμότητα και ένα πισωγύρισμα.

(ΠΜ): Είναι ημίμετρα, είναι ασπιρίνες. Αλλά δεν μπορώ να δεχτώ ότι η κατάσταση στην υγεία  χειροτερεύει. Δηλαδή αυτό το πλέον απαξιωτικό και μηδενιστικό επιχείρημα που ακούω και από συνδικαλιστές ότι τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα. Να δεχτώ ότι τα πράγματα παραμένουν χάλια και δεν γίνεται κάτι και λένε ψέματα υποσχόμενοι προσλήψεις.

(ΛΓ): Θα μπορούσα να σας πω πάρα πολλά παραδείγματα κύριε Μπούρχα. Είπα πριν ότι κάθε χρόνο ο προϋπολογισμός είναι μειωμένος κατά 200 εκατομμύρια ευρώ. Δεν θέλω να κουράσω τον κόσμο με εξειδικευμένες πληροφορίες τώρα όπως είναι η φαρμακευτική δαπάνη ή όπως πάρα πολλά άλλα πράγματα αλλά επειδή τυγχάνει να παρακολουθώ τον τομέα της υγείας πάρα πολύ στενά, νομίζω ότι το τι συμβαίνει φαίνεται και από την κορυφή, από την διακυβέρνηση Ξάνθου- Πολάκη. Αυτό το πράγμα ποτίζει μέσα στο σύστημα και νομίζω ότι δεν υπάρχει μία ορθολογική προσέγγιση, μια ορθολογική διαχείριση στο υπουργείο υγείας, γεγονός επιζήμιο στην παροχή υπηρεσιών υγείας.

(ΠΜ): Είδαμε το αμίμητο, μια σπείρα να κλέβει ιατρικά μηχανήματα  ώστε να τα πουλήσει στην Κολομβία για να κάνει εμπόριο ναρκωτικών.

 (ΛΓ): Είναι αναμενόμενο να έχουμε τέτοια κρούσματα.

(ΠΜ): Που οφείλεται αυτό;

 (ΛΓ): Οι άνθρωποι αυτοί ήρθαν και είπαν, για παράδειγμα, «εμείς δεν θέλουμε τις εταιρίες φύλαξης, δεν θέλουμε τις εταιρίες καθαρισμού» και πήγαν να εφαρμόσουν ατομικές συμβάσεις. Σε αυτή την περίπτωση, η υπευθυνότητα κατανέμεται σε πάρα πολλούς, υπάρχει διασπορά ενώ πρώτα υπήρχε μία εταιρεία σεκιούριτι η οποία θα αναλάμβανε την ευθύνη σε περίπτωση κλοπής. Τα έχουν θαλασσώσει σε αρκετούς τομείς, μεταξύ αυτών και στην υγεία.

(ΠΜ): Ο Τσακαλώτος σήμερα, λίγο πριν την ψήφιση των προαπαιτούμενων από τους 153 βουλευτές της κυβέρνησης, είπε μεταξύ των άλλων, φτιάχνοντας το μεταμνημονιακό αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ, ότι «τουλάχιστον εμείς θα κρατήσουμε δημόσια νοσοκομεία, θα κρατήσουμε δημόσια τα σχολεία», αντιπαραβάλλοντας έτσι μια ανησυχία ότι ο Μητσοτάκης, η Νέα Δημοκρατία, θα έρθει και θα πουλήσει τα πάντα.  

(ΛΓ): Εδώ υπάρχει ένας μύθος κύριε Μπούρχα. Δεν είναι δωρεάν ούτε η υγεία, ούτε η παιδεία. Θα σας πω ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Έκοψαν το πεντάευρο από τα νοσοκομεία, ένα -κατά τη γνώμη μου- εξαιρετικά σωστό μέτρο γιατί επιβαρυνόταν ο χρήστης του συστήματος. Και τι κάνανε αφού κατήργησαν το πεντάευρο; Το πέρασαν στις συντάξεις ως έκτακτη εισφορά από το 3% στο 6% .  Επικοινωνιακά δηλαδή, λένε «καταργήσαμε το 5ευρο» αλλά από την άλλη μεριά επιβαρύνανε περισσότερο τον κόσμο και χρεώνουν όχι αυτούς που χρησιμοποιούν το σύστημα υγείας, αλλά τους συνταξιούχους των οποίων οι συντάξεις έχουν περικοπεί πάρα πολλές φορές. Νομίζω ότι αυτή η κυβέρνηση είναι πάρα πολύ καλή στο να προπαγανδίζει, στο να παρουσιάζει διαφορετικά τα πράγματα, επί της ουσίας όμως, όχι, δεν έχει καταφέρει κάτι. Όχι, δεν μας έχει πάει ένα βήμα παραπέρα, ίσα-ίσα μας έχει πάει σε μεθόδους και πρακτικές 30 χρόνια πίσω. Ακόμη και στην διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού, στο πως συμπεριφέρεται στους ανθρώπους μέσα στα νοσοκομεία.

(ΠΜ): Κατά περίπτωση μιλάτε; Για τις πρόσφατες ανακοινώσεις για το Πανεπιστημιακό για τη διαχείριση των ασθενών και τις διάφορες κινήσεις ή όχι;

(ΛΓ): Μιλάω για όλους τους οργανισμούς υγείας. Και στο πανεπιστημιακό. Είναι μια κυβέρνηση που ευαγγελίζονταν τη διαφάνεια στις προσλήψεις των διοικητών και είδαμε κάποιες τοποθετήσεις διοικητών που είναι το ακριβώς αντίθετο από αυτό που ευαγγελίζονταν.

(ΠΜ): Γίναν λέτε με κομματικά κριτήρια;

 (ΛΓ): Απόλυτα.

(ΠΜ): Το Πανεπιστημιακό δεν το ξέρετε ως οργανισμό αλλά πως ακούσατε τις ανακοινώσεις αυτές που έγιναν για τη διαχείριση της τάξης, της λειτουργίας των ασθενών, των επισκεπτών, και των εργαζομένων;

(ΛΓ): Με το Πανεπιστημιακό είχαμε μια συνεργασία όταν ήμουν διοικητής στο Χατζηκώστα οπότε έχω μια γνώση της λειτουργίας του νοσοκομείου. Σίγουρα μετά από αυτά τα φαινόμενα κλοπών μηχανημάτων έπρεπε να παρθούν μέτρα αλλά αυτά είναι δυσκολοεφαρμόσιμα και δεν εφαρμόζονται από τη μία μέρα στην άλλη.

(ΠΜ): Λόγω έλλειψης προσωπικού όπως λένε οι συνδικαλιστές;

 (ΛΓ): Σίγουρα υπάρχει έλλειψη προσωπικού, υπήρχε έλλειψη προσωπικού γίνεται μεγαλύτερη τώρα. Το ΕΣΥ είναι μια ανάποδη πυραμίδα. Είναι γερασμένο το προσωπικό, το σύστημα δημιουργήθηκε στα μέσα της δεκαετίας του ’80 και η στελέχωση των περισσοτέρων δομών έγινε τότε. Το 2ο ζήτημα είναι η ιδιομορφία του κτιρίου. Είναι ένα κτήριο με πάρα πολλές εισόδους. Δεν θέλω όμως να σχολιάζω πράγματα για τα οποία δεν έχω γνώση αλλά καταλαβαίνω ότι υπάρχει πρόβλημα στην εφαρμογή και στην υλοποίηση.

(ΠΜ): Στην κατηγορία ότι η ΝΔ θα ιδιωτικοποιήσει ή ότι θα κάνει η ακριβότερη την υγεία ή ότι θα κάνει ακριβότερη την παιδεία;

(ΛΓ): Είναι μύθος κύριε Μπούρχα, σας το είπα και πριν. Δεν είναι δωρεάν ούτε η υγεία, ούτε η παιδεία. Κοστίζει πάρα πολύ στον Έλληνα φορολογούμενο και η Νέα Δημοκρατία είναι σε καλύτερη θέση να διαχειριστεί τα χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου. Είναι ικανότερη να διαχειριστεί το σύστημα υγείας, το σύστημα Παιδείας και τη διακυβέρνηση της χώρας. Πιο αποτελεσματικά, χωρίς φοβίες, χωρίς τον μύθο των απολύσεων. Ναι είμαστε υπέρ της αξιολόγησης. Και στην αξιολόγηση δεν νομίζω να είναι κανείς κατά. Μάλιστα απ τις αξιολογήσεις θα ευνοηθούν οι πάντες. Υπάρχει πιθανότητα να υπάρξει κινητικότητα σε περίπτωση διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας αλλά κάποια στιγμή πρέπει να μπει και τάξη. Αυτή είναι η προσωπική μου άποψη και με την εμπειρία που έχω στην δημόσια διοίκηση αλλά και με το ακαδημαϊκό υπόβαθρο που διαθέτω επ’ αυτού, η λύση για τη χώρα θα ήταν η εφαρμογή ιδιωτικό- οικονομικών κριτηρίων λειτουργίας στον δημόσιο τομέα. Δηλαδή να υπάρξει και αξιολόγηση και στοχοθέτηση και βιωσιμότητα κάθε οργανισμού. Να έχουμε την ικανότητα να κρίνουμε το καθετί ως βιώσιμο ή μη βιώσιμο, ασφαλώς με ένα κοινωνικό πρόσημο, με μια κοινωνική προσέγγιση. Μπορεί να είναι ένας οργανισμός που να μην είναι κερδοφόρος αλλά να χρειάζεται να υπάρχει. Έτσι λειτουργούν τα σύγχρονα κράτη, έτσι λειτουργεί η σύγχρονη διοίκηση, το σύγχρονο management.  Εδώ όμως, αυτή τη στιγμή δυστυχώς έχουμε μια κυβέρνηση με ιδεοληψίες, με αριστερές προσεγγίσεις που έχουν αποτύχει.

εγγραφή στο Newsletter