Facebook
Twitter
LinkedIn
Μοιραστείτε

(Βίλιαν Στασινού): Καλώς ήρθατε κύριε Γεωργόπουλε και συγχαρητήρια για την επιλογή σας εντός των 15 πρώτων στελεχών από το μητρώο της Νέας Δημοκρατίας. Είναι σημαντικό μέσα από μία διαδικασία αξιολόγησης να κοσμεί ένας συμπατριώτης μας στην αξιολόγηση αυτή.

(Λάμπρος Γεωργόπουλος): Σίγουρα είναι τιμητικό γιατί έρχεται μέσα από μια αξιοκρατική διαδικασία και μέσα από 1.500 άτομα οπότε το να είσαι στους 15 πρώτους σημαίνει κάτι ωστόσο θέλω να πω ότι θα ακολουθήσουν και άλλα ονόματα. Πρέπει οπωσδήποτε να τονίσω ότι το μητρώο είναι ανοιχτό τουλάχιστον μέχρι τα τέλη του Ιανουαρίου, σε οποιονδήποτε θέλει να συμπορευτεί σε αυτή την προσπάθεια της Νέας Δημοκρατίας.

(ΒΣ): Να κάνω μια διευκρινιστική ερώτηση. Πρόκειται για το μητρώο στελεχών για το οποίο μίλησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την πρώτη στιγμή. Για μια πλατφόρμα στην ουσία στην οποία μπορεί ο οποιοσδήποτε ενδιαφερόμενος να υποβάλει αίτηση.

(ΛΓ): Ακριβώς.

(ΒΣ): Υπήρχαν πολλά ονόματα από τα Γιάννενα; Οι πληροφορίες μου μιλούσαν για 50-60 ονόματα.

 (ΛΓ): Δε το γνωρίζω αυτό, διότι δεν είχα πρόσβαση όπως γίνεται αντιληπτό καθώς βρισκόμουν από την άλλη πλευρά, αυτή του ενδιαφερόμενου.

(ΒΣ): Θα ήθελα να σας ρωτήσω αν την αίτηση την υποβάλλατε αμέσως, αν δηλαδή ήταν μία ειλημμένη απόφαση. Σκεφτήκατε ότι από τη στιγμή που ανοίγει με αυτό τον τρόπο την διαδικασία ο Κυριάκος Μητσοτάκης στα νέα στελέχη, ότι θα πρέπει να υποβάλετε την αίτησή σας ή σας πήρε χρόνο να το αποφασίσετε; Βεβαίως ήσασταν ένα στέλεχος το οποίο μέσα από τα καθήκοντά σας στο νοσοκομείο Χατζηκώστα είχατε την ευκαιρία να κάνετε νέες γνωριμίες και βεβαίως να επαναπροσδιορίσετε τη θέση σας και τη στάση σας.

(ΛΓ): Οπωσδήποτε ανταποκρίθηκα αμέσως στο κάλεσμα του Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος υλοποιεί τα όσα λέει και δεν μένει στα λόγια. Μίλησε για το μητρώο στελεχών και το υλοποιεί. Μίλησε για μεταρρυθμίσεις και νέα πρόσωπα και σιγά σιγά, όπως βλέπετε και εσείς, το κάνει πράξη. Είπε ότι θα βάλει τάξη στο κόμμα, όπως και το κάνει αλλά και στα οικονομικά της Νέας Δημοκρατίας, μετακομίζοντας σε έναν άλλο χώρο αλλά και με την κάρτα μέλους. Το ίδιο λοιπόν πιστεύω πως θα πράξει και αύριο για τη χώρα, οπότε και η Νέα Δημοκρατία θα είναι κυβέρνηση. Θα βάλει τάξη. Για να απαντήσω στο ερώτημά σας, ναι, πιστεύω πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο καταλληλότερος αυτή τη στιγμή να διαχειριστεί την πολύ δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα και γι αυτό και εγώ άμεσα συμπορεύτηκα, θέτοντας εαυτόν στη διάθεσή του.

(Δημήτρης Λάμπρης): Τι σημαίνει για εσάς κύριε Γεωργόπουλε αυτό το «χρίσμα», αυτή η διάκριση που λάβατε από το κόμμα; Προφανώς καταθέσατε την υποψηφιότητά σας, την αίτησής σας, με κάποιο σκεπτικό. Ποιο θα ήταν το πολιτικό σας όραμα για το προσεχές διάστημα;

(ΛΓ): Κοιτάξτε κύριε Λάμπρη… Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι αυτή η ανακοίνωση των 15 πρώτων στελεχών, δεν σημαίνει και χρίσμα βουλευτικής υποψηφιότητας. Αυτό είναι κάτι το οποίο όταν έρθει η ώρα –και εύχομαι να έρθει σύντομα, όχι για τη Νέα Δημοκρατία αλλά για τη χώρα- θα καθιστά το κόμμα έτοιμο για την επόμενη μέρα.

(ΔΛ): Θα ήθελα να μπω λίγο στα βαθιά. Στο πίσω μέρος του μυαλού σας, υπάρχει το σενάριο, υπάρχει η προοπτική του να είστε υποψήφιος βουλευτής με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας;

(ΛΓ): Θεωρώ ότι αυτή η ανακοίνωση μου δίνει το πράσινο φως να είμαι παρών στις εξελίξεις, όταν αυτές προκύψουν.  Ξαναλέω ότι δεν είναι χρίσμα. Όταν θα έρθει αυτή η ώρα, τότε θα συζητήσουμε. Νομίζω ότι δεν είναι αυτή η κατάλληλη ώρα για να συζητήσουμε περί υποψηφιότητας. Άλλωστε ο ίδιος ο πρόεδρος του κόμματος ανακοίνωσε ότι θα υπάρξουν συγκεκριμένες διαδικασίες για την επιλογή και τη στελέχωση των ψηφοδελτίων.

(ΒΣ): Κύριε Γεωργόπουλε, εσείς σωστά το χειρίζεστε λέγοντας πως δεν είναι ακόμα η ώρα, από την άλλη η Νέα Δημοκρατία ζητάει εκλογές γιατί είναι έτοιμη.  Κάποιοι λένε ότι δεν είναι έτοιμη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης λέει «εμείς ζητάμε εκλογές γιατί είμαστε έτοιμοι», άρα θα πρέπει όλα τα στελέχη να είστε έτοιμοι ανά πάσα ώρα και στιγμή. Εσείς θεωρείτε ότι αν γίνουν εκλογές, πρώτον, η Νέα Δημοκρατία θα καταγράψει τα ποσοστά που θέλει να καταγράψει; Ποσοστά μεγαλύτερα από τον προηγούμενο εαυτό της; Δεύτερον, εσείς θεωρείτε ότι αν γίνουν εκλογές αύριο, θα αλλάξει κάτι επί της ουσίας στα πράγματα;

(ΛΓ): Ξεκινώ από το δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας. Αν η Νέα Δημοκρατία είναι η κυβέρνηση, οπωσδήποτε θα αλλάξουν τα πράγματα προς το καλύτερο. Αυτή τη στιγμή έχουμε μια κυβέρνηση η οποία δείχνει τεράστια διαχειριστική ανεπάρκεια η οποία επιδρά αρνητικά στην καθημερινότητα του κάθε πολίτη. Νομίζω ότι αν ζητήσουμε από τους τηλεθεατές να συγκρίνουν τη ζωή τους το 2014, σε σχέση με 3 μήνες πριν, με δυο μήνες πριν, με δέκα μέρες πριν και με το σήμερα, θα μας απαντήσουν «κάθε χθες, ήταν και καλύτερα». Η Νέα Δημοκρατία μέσα από τα λεγόμενα του προέδρου της αλλά και από ένα κοστολογημένο πρόγραμμα, σίγουρα θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής του κάθε πολίτη. Μέσα από την μείωση των φόρων, από την αξιολόγηση στο δημόσιο, από την καλύτερη διαχείριση αυτής της χώρας και των δημόσιων αλλά και ιδιωτικών πόρων της.

(ΒΣ): Τον κακό της εαυτό, θα καταφέρει να τον νικήσει κύριε Γεωργόπουλε;

 (ΛΓ) Ένα κόμμα εξουσίας πρέπει να υπερκεράσει και τα εσωτερικά του προβλήματα νομίζω όμως ότι ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας βαδίζει προς τη σωστή κατεύθυνση.

(ΔΛ): Η Νέα Δημοκρατία δίνει σε πολλούς την εντύπωση πως περιμένει η εξουσία να πέσει στα χέρια της σαν ώριμο φρούτο. Περιμένει δηλαδή από τα λάθη του ΣΥΡΙΖΑ, και καταγράφονται πολλά είναι η αλήθεια, περιμένει να έρθει η ώρα να πάρει το πηδάλιο της χώρας στα χέρια της. Καθώς είστε ένας άνθρωπος  που βρίσκεται κοντά στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας και φαίνεται από πάρα πολλά σημεία, θέλω να σας ρωτήσω εάν η Νέα Δημοκρατία έχει αλλάξει σε σύγκριση με εκείνο το κόμμα το οποίο ηττήθηκε και αποδοκιμάστηκε στις προηγούμενες εκλογές από το σώμα των Ελλήνων ψηφοφόρων; Έχει αλλάξει αντιλήψεις; Έχει αλλάξει κουλτούρα; Έχει αλλάξει προτεραιότητες; Δηλαδή αν πραγματοποιηθεί αυτό που άκουσα προηγουμένως ότι είπατε, «εκλογές γρήγορα και σύντομα για το καλό της χώρας», αν η Νέα Δημοκρατία πάρει τη νίκη στις εκλογές, θα είναι διαφορετική από τη Νέα Δημοκρατία που ηττήθηκε στις τελευταίες εκλογές;

(ΛΓ): Νομίζω ότι η Νέα Δημοκρατία έχει κρατήσει τις δυνάμεις της αυτό το διάστημα. Θα διαφωνήσω με τη λογική του ώριμου φρούτου καθώς νομίζω ότι γίνονται καθημερινά αντιπολιτευτικές κινήσεις, ωστόσο δεν είναι στο χέρι της Νέας Δημοκρατίας το να πέσει αυτή η κυβέρνηση. Είναι μια κυβέρνηση έχει 152-153 βουλευτές και δείχνει μια συσπείρωση. Τώρα τους λόγους για τους οποίους υπάρχει αυτή η συσπείρωση μπορούμε να τους αναλύσουμε ξεχωριστά. Αναφέρατε τη λέξη «αποδοκιμάστηκε». Εγώ θα πω ότι ο κόσμος το 2015 πίστεψε ένα κόμμα το οποίο υποσχόταν τα πάντα στους πάντες. Δεν ήταν σαφής ήττα της Νέας Δημοκρατίας. Η συγκυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας – ΠΑΣΟΚ εκείνη τη στιγμή –και αποδεικνύεται 2 χρόνια μετά- έβγαζε τη χώρα από το τούνελ. Όμως ο κόσμος επέλεξε να πιστέψει την εύκολη λύση. Μια εύκολη λύση που δεν ήρθε ποτέ. Βλέπετε πως ότι είχε πει προεκλογικά τότε ο κύριος Τσίπρας, δεν υλοποιήθηκε. Νομίζω πως θα ήταν εντιμότερο από τη μεριά του, να πει στον κόσμο «αυτά που σας έλεγα δεν είναι αλήθεια» και πάμε να εφαρμόσουμε κάτι διαφορετικό. Ο κόσμος βιώνει αυτή τη στιγμή όλα τα ψεύδη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝ.ΕΛ. Είτε με τη βενζίνη που εκτοξεύεται είτε με την υπερφορολόγηση, είτε με τη φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών, είτε με την κατάσταση που βρίσκεται η υγεία. Τα παραδείγματα είναι πάρα πολλά. Ας πάρουμε τις 5.000 προσλήψεις στην υγεία που δεν έγιναν ποτέ. Είχαν συμφωνηθεί το 2014 και μόλις τώρα κατάφεραν να «τρέξουν» διαγωνισμούς, μάλιστα με χαμηλότερα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Η Νέα Δημοκρταία αυτά τα δυο χρόνια που μεσολάβησαν έκανε την αυτοκριτική της, έγινε μια εσωτερική εκλογική διαδικασία έναν χρόνο πριν, στην οποία να υπενθυμίσω πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκίνησε ως αουτσάιντερ και την κέρδισε. Παράλληλα, ο νυν πρόεδρος της ΝΔ κατάφερε να φέρει ένα κόμμα που είχε ηττηθεί και βρισκόταν 8 μονάδες πίσω, σήμερα να είναι 15 μονάδες μπροστά. Τουλάχιστον δημοσκοπικά αλλά όλοι μας εισπράττουμε από τον κόσμο μια απογοήτευση για τον ΣΥΡΙΖΑ με τον κόσμο ενδεχομένως να μετανιώνει κιόλας που έριξε εκείνη την κυβέρνηση. Θεωρώ πως ο κόσμος βλέπει την ελπίδα, όπως και εγώ προσωπικά, να έρχεται μέσω μιας διακυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας.

(ΔΛ): Αυτή τη στιγμή ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι φαβορί για τις εκλογές οπότε μπορεί να έδειξε ότι τον ρόλο του αουτσάιντερ μπορεί να τον διαχειρίζεται άριστα, καθώς  αυτός ήταν ο νικητής των εκλογών της Νέας Δημοκρατίας, μένει να δούμε αν θα του ασκήσει πίεση ο ρόλος του φαβορί, γιατί πραγματικά το προβάδισμα που έχει δημοσκοπικά του δίνει αυτό τον τίτλο.

(ΛΓ): Νομίζω πως όλες οι κινήσεις που γίνονται δείχνουν πως το φαβορί πράγματι θα επικρατήσει. Επιστρέφουμε σε μια ορθολογιστική προσέγγιση των πραγμάτων. Το γεγονός ότι βάζει τάξη στα του οίκου μας, με κάνει να πιστεύω πως θα βάλει τάξη και στη χώρα, όταν έρθει η ώρα. Η χώρα έχει τεράστια δυναμική, τρομερή δυναμική η οποία αυτή τη στιγμή, με αυτή την κυβέρνηση, δυστυχώς όχι μόνο δεν μετουσιώνεται σε αξία αλλά μένει παγωμένη και γίνονται και βήματα προς τα πίσω. Δεν μπορούμε να ανταγωνιστούμε άλλες χώρες υπό αυτές τις συνθήκες.  Με μια ιδεοληπτική κυβέρνηση, με μία κυβέρνηση που δαιμονοποιεί την επιχειρηματικότητα, με μια κυβέρνηση η οποία δεν έχει κάνει τίποτα μέσα σε αυτά τα δυο χρόνια ώστε να καλυτερεύσει η καθημερινότητά μας.

(ΒΣ): Υπάρχουν δυο θέματα πολύ ψηλά στην επικαιρότητα. Το πρώτο αφορά σε προσλήψεις συμβασιούχων στα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων αλλά για αλλού προσλήφθηκαν κι αλλού βρίσκονται, ενώ ένα ακόμη θέμα από την σημερινή επικαιρότητα, είναι το πισωγύρισμα του ΣΥΡΙΖΑ για τα δάνεια των κομμάτων, με το πόρισμα του ΣΥΡΙΖΑ ούτε λίγο ούτε πολύ να λέει ότι κανείς δεν έχει την ευθύνη.

(ΛΓ): Ο ΣΥΡΙΖΑ μας έχει συνηθίσει στα γυρίσματα και στην αλλαγή των θέσεων και των απόψεών του. Είναι μία πάγια τακτική του ΣΥΡΙΖΑ. Να σταθώ περισσότερο στο πρώτο θέμα, στις προσλήψεις. Θα μιλήσω με νούμερα. Το 2014, επί συγκυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας- ΠΑΣΟΚ, η χώρα είχε 50.000 – 80.000 χιλιάδες πρόσφυγες. Δεν θυμάμαι ακριβώς το νούμερο, αλλά εν πάση περιπτώσει, αυτός ήταν ο αριθμός που είχε περάσει στη χώρα. Με την πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, είχαμε ένα εκατομμύριο πρόσφυγες, αριθμός 10 φορές μεγαλύτερος.  Σίγουρα ήρθαν κάποια λεφτά από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος για το οποίο ευθύς εξαρχής ευθύνεται αυτή η κυβέρνηση. Απ όσο γνωρίζω μέσα από το ίδιο το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, λένε πως προσέλαβαν πάρα πολύ κόσμο οι οποίοι  δεν πατάνε καν στην εργασία τους. Είναι πολύ λυπηρά αυτά τα φαινόμενα. Εγώ θα σταθώ ακόμη στο ότι δεν είδα πουθενά ενδεδειγμένες διαδικασίες. Απ ότι διαβάζω μάλιστα, οι προσλήψεις έγιναν με κάποιες διαδικασίες μη κυβερνητικών οργανώσεων, σε συνδυασμό με την τοπική αυτοδιοίκηση. Με διαδικασίες που ξεπέρασαν τα όρια του ΑΣΕΠ και τα στενά αξιοκρατικά πλαίσια.

(ΒΣ): Υπονοείτε λοιπόν ότι θα μπορούσε ένας αντιδήμαρχος να πει «πάρτε 5-10 από εμένα να κάνω και την σπεκουλίτσα μου». Σωστά;

 (ΛΓ): Αν και δεν μπορώ να μιλάω χωρίς τεκμήρια, ναι, θα μπορούσε. Δυστυχώς, έχω αντιληφθεί ότι υπάρχουν φαινόμενα. Δε νομίζω ότι έγινε σωστή διαχείριση της στελέχωσης ανθρώπινου δυναμικού αυτών των οργανώσεων. Δε συζητάω τώρα για το πώς κάποια πρόσωπα βρέθηκαν να είναι «αρχηγοί» στα camps, με τι διαδικασίες  και με τι προσόντα, άνθρωποι που δεν ήξεραν καν αγγλικά να καλούνται να διαχειριστούν καταυλισμούς των 1.000 ανθρώπων… Ή το να αγοράζεται εξοπλισμός και έναν μήνα μετά να κλείνουν αυτοί οι χώροι. Ζούμε σε μικροκοινωνίες, όλοι γνωρίζουμε τι γίνεται. Η κρίση θα γίνει ευτυχώς ή δυστυχώς στις επόμενες διαδικασίες αλλά νομίζω γενικώς η όλη διαχείριση του προσφυγικού από αυτή την κυβέρνηση, όπως και σε άλλες δομές της υγείας, των νοσοκομείων ήταν κακή. Μπήκαν άλλες προτεραιότητες από τις αναγκαίες προτεραιότητες.

(ΔΛ): Κύριε Γεωργόπουλε, μιας και συζητάμε για το προσφυγικό, θα ήθελα να σας ζητήσω να μας κάνετε ένα σχόλιο αναφορικά με τις πρόσφατες δηλώσεις του κυρίου Μουζάλα, σε τηλεοπτική εκπομπή του ΣΚΑΪ. Οι συνάδελφοι δημοσιογράφοι του έδειχναν κάποιες συγκεκριμένες εικόνες παντελούς δυσλειτουργίας και αρρυθμίας των κέντρων προσφύγων με παγωμένα ρούχα, με μηδαμινές υποδομές και ο ίδιος έλεγε «εγώ δεν έχω καμία ευθύνη ούτε για τα παγωμένα ρούχα, ούτε για όλο αυτό που καταγράφετε, πουθενά δεν υπάρχουν  δομές 4 αστέρων και θα παραιτηθώ όταν ολοκληρώσω το έργο μου ή αν μου το ζητήσει ο πρωθυπουργός». Αυτό είναι το πρώτο σκέλος και θα ήθελα ένα ακόμη σχόλιο, επειδή είστε ένας άνθρωπος που υπηρέτησε με επιτυχία τον νευραλγικό χώρο της υγείας, ένα σχόλιο για τον υπουργό, τον κύριο Παύλο Πολάκη, μία προσωπικότητα που σηκώνει πολύ συζήτηση, αν ένα πρόσωπο με αυτά τα χαρακτηριστικά και με αυτή την συμπεριφορά, κουμπώνει, ταιριάζει, συνδυάζεται με τον ιδιαίτερο και άκρως νευραλγικό χώρο της υγείας.

(ΛΓ): Έχω ξαναπεί δημόσια ότι ο κύριος Πολάκης δεν θα έπρεπε να είναι αναπληρωτής υπουργός υγείας. Παράλληλα, η τάση στα ανεπτυγμένα συστήματα υγείας, είναι πως οι γιατροί δεν πρέπει να έχουν διοικητικές θέσεις εντός του συστήματος υγείας. Δυστυχώς, το ύφος, το ήθος, ο τρόπος προσέγγισης και επικοινωνίας του κυρίου Πολάκη, δε συνάδουν με τον ευαίσθητο χώρο της υγείας, δεν αρμόζει στους ανθρώπους που υπηρετούν την υγεία. Μιλάω με πάρα πολλούς γνωστούς μου γιατρούς και λέω πως γίνεται να έχετε ανώτερό σας τον κύριο Πολάκη, με τον οποίο βέβαια ως διοικητής νοσοκομείου, είχα αναπληρωτή Υπουργό υγείας για έναν χρόνο και είδα και εκ των έσω και τη φιλοσοφία του και τον τρόπο διαχείρισης των καταστάσεων. Δεν υπάρχει καμία σχέση με το πώς -κατά τη γνώμη μου- πρέπει να λειτουργεί ένας αναπληρωτής υπουργός υγείας. Σήμερα δε, βγήκε και ένα άλλο θέμα, ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν  130 κλειστές μονάδες εντατικής θεραπείας. Γενικά ξεχνάμε εύκολα και δεν θα έπρεπε. Ξεχνάμε το τι συνέβη με το ΚΕΕΛΠΝΟ, ξεχνάμε την περίοδο Βαρουφάκη, τους 9 μήνες απόλυτου παραλογισμού. Ένα 9μηνο που κόστισε 100 δισεκατομμύρια ευρώ στη χώρα, σύμφωνα πάντα με τους ευρωπαίους αξιωματούχους. Και αυτό συνέβη γιατί ο κύριος Τσίπρας τον τοποθέτησε στη θέση του υπουργού οικονομικών. Μήπως ξεχάσαμε τις δηλώσεις της κυρίας Αναγνωστοπούλου ότι οι πρόσφυγες λιάζονται; Μήπως τώρα κάνουν σκι στη Μυτιλήνη που χιονίζει; Έχουμε ζήσει τον απόλυτο παραλογισμό με αυτή την κυβέρνηση. Και οι δηλώσεις του κυρίου Μουζάλα αποδεικνύουν αυτό ακριβώς, ότι δεν υπάρχει λογική. Πρόκειται για ένα κόμμα που εκμεταλλεύτηκε το γεγονός της προεδρικής εκλογής, που θεωρητικά, θα εξαντλήσει την θητεία της έως το 2019 αλλά ταυτόχρονα είναι μια κυβέρνηση των 153 βουλευτών και κατά τη γνώμη μου δεν θα αντέξει.

(ΒΣ): Ποια είναι κατά την άποψή σας κύριε Γεωργόπουλε η σταγόνα που θα ξεχείλιζε το ποτήρι ώστε να μην αντέξει το σύστημα και να οδηγηθούμε σε εξελίξεις;

(ΛΓ): Εύχομαι να μην έχουμε το ατύχημα της αδυναμίας πληρωμής μισθών και συντάξεων. Μπορεί να ακούγεται λίγο βαρύ και να νομίζει κανείς πως κινδυνολογώ αλλά αυτή τη στιγμή ακούμε για μία αξιολόγηση που είναι συνυφασμένη με εισροή χρημάτων από το εξωτερικό από τους θεσμούς, η οποία θα έκλεινε τον Σεπτέμβριο.

(ΒΣ): Η οποία δεν βλέπω να κλείνει ούτε τον Μάρτη κύριε Γεωργόπουλε!

 (ΛΓ): Απ τον Σεπτέμβριο το πήγαν για τον Οκτώβριο, για το 2ο 15ημερο του Νοεμβρίου… Δεν τα λέω εγώ, οι κυβερνώντες τα λέγανε. Συγκεκριμένα τα κυβερνητικά στελέχη δηλώνανε «αν δεν κλείσει η αξιολόγηση τον Νοέμβριο θα έχουμε πρόβλημα». Έχουμε φτάσει 15- 20 Ιανουαρίου!  Εννοείται πως εύχομαι να μην υπάρξει ατύχημα αλλά ένα προφανές ατύχημα που βλέπω, είναι η έλλειψη ρευστότητας. Ήδη η αγορά έχει αυτή την έλλειψη ρευστότητας αλλά δυστυχώς ζούμε στην οικονομία της σύνταξης και του δημοσίου υπαλλήλου. Όσο κινείται η αγορά, κινείται από τα λεφτά αυτών των συμπολιτών μας. Αν λοιπόν, αυτή η κυβέρνηση, φτάσει στο σημείο να μην μπορεί να πληρώσει μισθούς και συντάξεις, πιθανότατα θα οδηγηθεί σε μία ηρωική έξοδο. Έχει μία τρομερή ικανότητα να φτιάχνει εχθρούς. Οπότε υπάρχει η πιθανότητα να δούμε ένα σενάριο με το κακό ΔΝΤ, την κακιά αντιπολίτευση, τον κακό κύριο Σόιμπλε και κάπως έτσι ενδεχομένως να βρεθεί σε μια μη ηθελημένη έξοδο. Και αυτό γιατί η κυβέρνηση θέλει οπωσδήποτε να εξαντλήσει την θητεία της γιατί ξέρει ότι δεν θα έχει ξανά την ευκαιρία.

(ΒΣ): Κύριε Γεωργόπουλε, σας προβληματίζει η άνοδος της ακροδεξιάς, όπως είδαμε να συμβαίνει και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες; Οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν άνοδο της ακροδεξιάς και στην Ελλάδα ενώ από την άλλη φαίνεται ότι το ΠΑΣΟΚ «είναι εδώ, ενωμένο, δυνατό»! Θα ήθελα το σχόλιό σας.

(ΛΓ): Τίποτα δεν είναι τυχαίο. Η άνοδος της ακροδεξιάς στην Ευρώπη, είναι απόλυτα συνδεδεμένη με το προσφυγικό ζήτημα. Όπως βλέπουμε, αυξημένα ποσοστά καταγράφονται και στη Γαλλία, αλλά και στη Γερμανία ενώ στην Αυστρία παραλίγο να υπάρξει κυβέρνηση ακροδεξιάς. Δεν ξέρω να σχολιάσω τα του ΠΑΣΟΚ ή άλλων χώρων. Εγώ ανήκω στη Νέα Δημοκρατία, σε ένα κόμμα που προτιμούμε να κοιτάμε τον εαυτό μας και δε νομίζω ότι επηρεαζόμαστε ιδιαίτερα από τις κινήσεις που γίνονται σε άλλους χώρους, όπως το ΠΑΣΟΚ.  Σίγουρα δεν είναι θετική εξέλιξη η άνοδος της ακροδεξιάς. Ζούμε και σε μια περίεργη κατάσταση καθώς περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει από τις 20 Ιανουαρίου που αναλαμβάνει την ηγεσία της Ηνωμένων Πολιτειών,  ο νέος πρόεδρος, ο κύριος Τράμπ ώστε να δούμε τυχόν επιπτώσεις του γεγονότος αυτού σε παγκόσμιο επίπεδο υπό τη μορφή ενός domino effect το οποίο ενδεχομένως να επηρεάσει και εμάς.

(ΔΛ): Μιας και ο λόγος περί ακροδεξιάς, δεν ξέρω αν σας προβληματίζει το φαινόμενο ανάδειξης μιας νέας ακροδεξιάς, εκείνης που έχει να κάνει με τον Αρτέμη Σώρρα, ενός νέου ακροδεξιού σχήματος, με αφορμή ένα δυσάρεστο περιστατικό και την απώλεια μιας ανθρώπινης ζωής, ήρθαν στο φως της δημοσιότητας πάρα πολλά ζητήματα τα οποία δείχνουν κάποιες κοινές αντιλήψεις με την Χρυσή Αυγή και με την ακροδεξιά την οποία έχουμε ως τώρα στο μυαλό μας. Θεωρείτε ότι θα μπορούσε αυτός ο πόλος να ενισχύσει την παρουσία της ακροδεξιάς στη χώρα;

(ΛΓ): Κύριε Λάμπρη δεν θα ήθελα να μπω σε σχολιασμό του κυρίου Σώρρα. Το ότι ασχολούμαστε με τον κύριο Σώρρα, δείχνει ότι το κράτος δεν κάνει καλά τη δουλειά του. Δεν μπορεί να βγαίνει ο καθένας και να λέει ότι θέλει χωρίς να υπάρχουν κρατικοί μηχανισμοί. Δεν νομίζω ότι μπορώ να σχολιάσω. Μάλιστα έλειψα για λίγο στο εξωτερικό και παρακολουθούσα τα νέα από εκεί. Μου φαινόταν τόσο αστείο το να ασχολούνται όλα τα ελληνικά ΜΜΕ με τον κύριο Σώρρα ώστε νομίζω πως του δίνουμε παραπάνω αξία ασχολούμενοι μαζί του. Θα πρέπει αυτό το κομμάτι να κλείσει και να επιστρέψουμε στη λογική.

(ΒΣ): Κύριε Γεωργόπουλε, όταν γίνουν εκλογές, τι θα θέλατε να δείτε για το κόμμα σας; Θα θέλατε να δείτε ανανεωμένα ψηφοδέλτια; Θα θέλετε να δείτε καινούργια πρόσωπα; Θα θέλατε να δείτε τα κακώς κείμενα του παρελθόντος να εκλείπουν αυτή τη φορά; Θα καταφέρει ο Κυριάκος  Μητσοτάκης να απαλλαγεί από τα όποια βαρίδια;

(ΛΓ): Έχω εμπιστοσύνη στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας. Νομίζω ότι θα διαχειριστεί καλά την κατάσταση. Θέλω να τονίσω πως οι εκλογές δεν είναι καλές για τη Νέα Δημοκρατία. Οι εκλογές είναι ωφέλιμες για τη χώρα. Και αυτό γιατί η Νέα Δημοκρατία είναι το καταλληλότερο κόμμα, αυτή τη στιγμή, να διαχειριστεί μια πολύ, πολύ δύσκολη κατάσταση, στην οποία έχουμε οδηγηθεί μετά από 5 χρόνια κρίσης. Όπως αποδεικνύεται, το μείγμα πολιτικής το οποίο εφαρμόστηκε στην έναρξη αυτής της κρίσης δεν ήταν το καταλληλότερο ενώ όταν εν τέλει άρχισε να εφαρμόζεται ένα σωστό μείγμα πολιτικής, βιώσαμε ένα ατύχημα. Το ατύχημα αυτό, μετρά 2 χρόνια κατά τα οποία η χώρα έχει κάνει βήματα προς τα πίσω και ελπίζω να μη συνεχιστεί αυτή η οπισθοχώρηση για πολύ καιρό ακόμα.

(ΔΛ): Το ρεπορτάζ της Νέας Δημοκρατίας κάνει λόγο για πιθανή συνεργασία με λαμπερά ονόματα από τον χώρο της showbiz και από τον χώρο του αθλητισμού. Ο Αντώνης Ρέμος, ο Δημήτρης Διαμαντίδης και ο Σάκης Ρουβάς είναι μόλις τρία από τα ονόματα που ακούγονται ως πιθανοί υποψήφιοι με τη Νέα Δημοκρατία στις επόμενες εκλογές, όποτε και αν σημειωθούν αυτές. Θεωρείτε ότι το μοντέλο αυτό, το οποίο φαίνεται ότι πάει να προχωρήσει, ένα πετυχημένο μοντέλο ή αν θεωρείτε πως τα ονόματα αυτά θα μπορούσαν ενδεχομένως να κάνουν κακό στη Νέα Δημοκρατία και να φέρουνε την όλη εποικοδομητική διαδικασία που έχει μπει η Νέα Δημοκρατία πίσω. Διότι όταν μιλάμε για κάποιους καλλιτέχνες και κάποιους αθλητές με πολύ υψηλές τραπεζικές καταθέσεις, μπορεί ο μέσος πολίτης που σήμερα αντιμετωπίζει την φτώχεια και την ανεργία, να μην αισθανθεί ότι ταυτίζεται με τα πρόσωπα αυτά.

(ΛΓ): Πρώτα πρώτα, θα ξαναπώ ότι εμπιστεύομαι τον κύριο Μητσοτάκη και θεωρώ πως θα κάνει τις καταλληλότερες επιλογές για την αυριανή μέρα. Από εκεί και πέρα, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε από τον καθένα τη δυνατότητα να θέλει να είναι υποψήφιος σε ένα χώρο και κατά το παρελθόν σε όλες τις χώρες του κόσμου, υπάρχουν υποψήφιοι από όλες τις κοινωνικές τάξεις. Αλίμονο εάν είχαμε ένα κόμμα αρίστων. Θα δείτε ότι ακόμα και στα 15 ονόματα που ανακοινώθηκαν χθες για το μητρώο στελεχών, υπάρχει διαφοροποίηση μεταξύ. Υπάρχουν εκπρόσωποι από όλα τα κοινωνικά στρώματα, τις κοινωνικές τάξεις ή γεωγραφικά διαμερίσματα. Νομίζω ότι είναι προφανές ότι αυτή θα είναι και η επιλογή της Νέας Δημοκρατίας. Δεν μπορώ να μιλήσω με ονόματα, ούτε είμαι αυτός που θα κρίνει την πιθανότητα να ισχύσει κάτι τέτοιο.

(ΔΛ): Ο λόγος που θέτω αυτό το ερώτημα έχει να κάνει κυρίως με το ότι πάρα πολλοί συνέδεσαν την ήττα της Χίλαρι Κλίντον στις εκλογές των Ηνωμένων Πολιτειών, με το γεγονός ότι η κυρία Κλίντον είχε τη στήριξη όλου του λαμπερού κόσμου των Ηνωμένων Πολιτειών και ειπώθηκε πως είναι πιθανό αυτός ο κόσμος να άσκησε εν τέλει μία αρνητική επικοινωνιακή επίδραση, με αποτέλεσμα να κερδίσει τις εκλογές ο κύριος Τράμπ. Σε μια τέτοια λογική θέτω και το ερώτημα αυτό για τη Νέα Δημοκρατία.

(ΛΓ): Οι εκλογές στην Αμερική είναι τελείως διαφορετικές από τις εκλογές σε οποιοδήποτε άλλο μέρος του κόσμου. Είναι προσωποκεντρικές. Σίγουρα η κυρία Κλίντον είχε την υποστήριξη και την χορηγία πολλών διασημοτήτων. Δεν μπορώ να ξέρω αν αυτό ήταν το καθοριστικό ή όχι και δεν μπορώ να το συγκρίνω μετά με τα ελληνικά δεδομένα. Πρόκειται για ένα τελείως διαφορετικό σύστημα, τελείως διαφορετική είναι και  η εκλογική διαδικασία και δυστυχώς δεν μπορώ να απαντήσω σε αυτό το ερώτημα. Το καταγράφω, συμφωνώ με τις παρατηρήσεις σας αλλά νομίζω ότι είναι ασύγκριτα τα μεγέθη.

(ΒΣ): Κύριε Γεωργόπουλε, θεωρείτε ότι θα έχουμε μια δύσκολη χρονιά;

 (ΛΓ): Πολύ δύσκολη.

(ΒΣ): Γιατί να μην είμαστε όλοι μαζί; Οι καλύτεροι από όλους, μαζί σε μια κυβέρνηση πραγματικής εθνικής σωτηρίας, για να ξεμπλοκάρουμε λιγάκι, να πάρουμε μία ανάσα και μετά επιστρέφουμε στις δημοκρατικές διαδικασίες.

(ΛΓ): Η Νέα Δημοκρατία κυρία Στασινού, και να κερδίσει την αυτοδυναμία στις εκλογές -και μεταφέρω λόγια του προέδρου, όχι δικά μου- θα επιδιώξει τη συνεργασία με κόμματα του ευρύτερου ευρωπαϊκού τόξου. Με κόμματα όμως που μπορεί να συνεννοηθεί. Δε λέμε όχι σε συνεργασίες. Προέχει η χώρα. Δε νομίζω όμως ότι θα επιχειρηθεί συνεργασία με εξτρεμιστικές φωνές. Γιατί είναι εξτρεμιστική προσέγγιση η επιστροφή στη δραχμή ή το «έξω από το ευρώ». Νομίζω ότι η Νέα Δημοκρατία έχει σαφή και οριοθετημένη θέση πάνω σε αυτά τα θέματα.

εγγραφή στο Newsletter