Facebook
Twitter
LinkedIn
Μοιραστείτε

(Βλάσης Ντόκας): Να ξεκινήσουμε από τα ζητήματα της δημόσιας υγείας άλλωστε είναι γνωστό στους περισσότερους ότι υπήρξατε διοικητής στο νοσοκομείο Χατζηκώστα μέχρι πριν από σχεδόν έναν χρόνο. Θα ήθελα ένα σχόλιό σας για αυτά που συμβαίνουν τώρα στην υγεία.

 (Λάμπρος Γεωργόπουλος): Αν θυμάστε, πριν δυο μήνες είχε έρθει εδώ ο υπουργός υγείας ο κύριος Ξάνθος ο οποίος είχε εξαγγείλει κάποια πράγματα. Είχα τοποθετηθεί, είχα απαντήσει. Πέρασαν 2 μήνες και δεν άλλαξε τίποτα. Δυο χρόνια που είναι ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, ο χώρος της δημόσιας υγείας έχει μείνει στάσιμος και έχει κάνει βήματα προς τα πίσω. Θα σας πω κάτι χαρακτηριστικό που μου μετέφεραν απ το Πανεπιστημιακό νοσοκομείο ότι στα δυο χρόνια διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ έχουν γίνει μόλις 3 μόνιμες προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού. Νομίζω αυτό τα λέει όλα.

(ΒΝ): Γίνονται προσπάθειες όμως να αποκτηθεί σύγχρονος εξοπλισμός…

(ΛΓ): Και μακάρι να ευοδώσου αυτές οι προσπάθειες, δεν το συζητώ και μάλιστα στην τελευταία μου τοποθέτηση είχα πει, μακάρι να προσληφθούν αυτοί οι 5.000 άνθρωποι που έχουν εξαγγείλει 3 διαφορετικοί υπουργοί υγείας του ΣΥΡΙΖΑ και ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Έχουν εξαγγείλει 5.000 θέσεις εργασίας στην υγεία. Έχουν εξαγγελθεί 10 φορές και δεν έχει προχωρήσει. Μάλιστα την τελευταία φορά –και το είχε πει ο κύριος Πολάκης, ο υπουργός υγείας- ήταν να πληρωθούν αυτοί οι άνθρωποι από τις τηλεοπτικές άδειες. Ναυάγησε το σκηνικό των τηλεοπτικών αδειών και πιθανότατα μένουν πάλι πίσω αυτές οι προσλήψεις.

(ΒΝ): Πως είδατε κύριε Γεωργόπουλε, τη χθεσινή συμφωνία; Από τον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει μια πολύ συγκρατημένη αισιοδοξία μετά τις βραχυπρόθεσμες ελαφρύνσεις που επετεύχθησαν. Τι λέτε εσείς;

 (ΛΓ): Δεν θα μπω στις λεπτομέρειες αυτής της συμφωνίας γιατί πρώτα απ όλα θα περιμένουμε να ανακοινωθεί, να καθαρογραφεί από το eurogroup, ωστόσο αυτό που ακούγεται για κούρεμα σε βάθος χρόνου 40 δισεκατομμυρίων σε 40 χρόνια, 1 δις τον χρόνο, όμως εγώ πρέπει να πω ότι αυτή η κυβέρνηση το πρώτο εννιάμηνο έκανε μια ζημιά 100 δις. Οπότε τώρα είναι μια μικρή κάλυψη της ζημιάς που έχει γίνει. Πέρα απ αυτό, το ζήτημα είναι στην πραγματική οικονομία. Αυτό το κούρεμα χρέους θα είναι και κούρεμα στις προσαυξήσεις που χρεώνει αυτή τη στιγμή η εφορία στους πολίτες; Θα μειωθούν τα κατασχετήρια που στέλνουν στον κόσμο; Θα το νιώσει ο κάθε πολίτης αυτό το κούρεμα ή θα είναι πάλι ένα λογιστικό τέχνασμα; Μια δημιουργική λογιστική όπως έλεγε ο κύριος Βαρουφάκης και ο κόσμος θα συνεχίσει να πληρώνει αυτά τα δυσβάσταχτα μέτρα και την υπερφορολόγηση;

(ΒΝ): Θα παρθούν κι άλλα μέτρα κύριε Γεωργόπουλε;

 (ΛΓ): Οπωσδήποτε! Και αυτή η συμφωνία προϋποθέτει έναν ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 3.5% το οποίο δεν επιτυγχάνεται χωρίς σκληρά μέτρα και θα σας πω και ένα χαρακτηριστικό στοιχείο που περνάει στα ψιλά γράμματα. Ο ΟΟΣΑ στην έκθεσή του ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει κάνει ρεκόρ υπερφορολόγησης 50ετίας! Δεν θα αντέξει η αγορά.

(ΒΝ): Την υπερφορολόγηση την είχε ξεκινήσει η ΝΔ έτσι;

 (ΛΓ): Η τελευταία κυβέρνηση ΝΔ, η κυβέρνηση Σαμαρά, αν θυμάστε είχε ρίξει το ΦΠΑ, είχε ρίξει τα ποσοστά φορολόγησης και πηγαίναμε προς ακόμα χαμηλότερους ρυθμούς. Τα τελευταία δυο χρόνια ήταν καταστροφικά. Το ξέρω, ακούγομαι λίγο δογματικός αλλά κάναμε τεράστιο βήμα πίσω. Το 2014, ξαναλέω, βγαίναμε απ το τούνελ όμως τώρα, μετά από δυο χρόνια γυρίσαμε στην αρχή της κρίσης μετά από θυσίες πενταετίας.

(ΒΝ): Το ακούω αυτό, αξιολογείται. Δεν θα μάθουμε ποτέ τι θα κάναμε μετά το 2015 αν συνεχιζόταν η κυβέρνηση Σαμαρά, ακούω τη δική σας εκτίμηση.

 (ΛΓ): Βλέπω όμως ότι αυτή τη στιγμή τα πράγματα είναι πάρα, πάρα πολύ δύσκολα κύριε Ντόκα. Ο κόσμος που είναι στην αγορά, αν ρωτήσετε κάποιο λογιστή κάποιες απλές ερωτήσεις όπως «τι ποσοστό των πολιτών έχει καταφέρει να μείνει στις 100 δόσεις;». Θα σας πει ότι πιθανώς να είναι μονοψήφιο.

(ΒΝ): Εκτιμάτε ότι μέσα απ αυτό το περιβάλλον, το οποίο είναι σκληρό πράγματι και από τα νέα μέτρα που ζητούν οι δανειστές, ο Τσίπρας και η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ θα αποφασίσουν να πάμε σε εκλογές με τη λογική να διατηρήσει όσο πολιτικό κεφάλαιο του έχει μείνει, εκεί στο 20-25% στην καλύτερη περίπτωση;

 (ΛΓ): Προσωπικά το τοποθετώ χαμηλότερα κύριε Ντόκα. Συνεχίστε…

(ΒΝ): Εκτιμάτε λοιπόν ότι θα πάει με αυτή τη λογική, να κρατήσει όσο κεφάλαιο του έμεινε, να δημιουργήσει ένα άλλο λέγοντας «εγώ δεν τα περνάω αυτά τα μέτρα και πάμε σε εκλογές να ψηφίσει ο ελληνικός λαός» κάνοντας μια έξοδο από την εξουσία, προσπαθώντας να διατηρηθεί στο παιχνίδι και μετά τις εκλογές σαν δεύτερος; Εκτιμάτε ότι μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο;

 (ΛΓ): Είναι δύσκολο να το εκτιμήσω. Ζούμε σε ένα πάρα πολύ αβέβαιο καθεστώς. Η μια λογική λέει ότι θα προσπαθήσουν να παραμείνουν στην εξουσία όσο το δυνατόν περισσότερο, ότι θα προσπαθήσουν να εξαντλήσουν τον χρόνο τους. Από την άλλη, όλο το περιβάλλον είναι εξαιρετικά δύσκολο. Έχουν χάσει τους συμμάχους τους και στην Ευρώπη. Ήδη χθες με το δημοψήφισμα στην Ιταλία, ο Ρέντσι παραιτείται, η Γαλλία και η Γερμανία, ο πυρήνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχουν εκλογές αυτό τον χρόνο και δείχνουν αυτή τη στιγμή να πηγαίνουν προς την κεντροδεξιά. Στην Αμερική, μη ξεχνάτε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στήριζε ανοιχτά Κλίντον η οποία ηττήθηκε στις εκλογές συνεπώς δεν έχουν εξωτερικούς συμμάχους αυτή τη στιγμή, γεγονός το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε εξελίξεις όπως σε εξελίξεις μπορεί να οδηγήσουν και τα οικονομικά. Δεν βγαίνουν τα νούμερα, είναι τόσο απλά τα πράγματα. Και φοβάμαι ότι όσο παρατείνεται αυτό, όσο καθυστερούμε να πάμε σε εκλογές, τόσο χειρότερα θα είναι και τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος του ατυχήματος, ο κίνδυνος της απότομης προσγείωσης.

(ΒΝ): Θεωρείτε ότι όπως έρχονται τα πράγματα το επόμενο διάστημα, η Ευρωπαϊκή Ένωση αποσυντίθεται;  Η Ευρωζώνη αποσυντίθεται ή θα περάσει σε μια χαλάρωση των πλαισίων για να μπορέσει να επιβιώνει; Τι πολιτική εκτίμηση μπορείτε να κάνετε από εδώ που βρισκόμαστε; Είναι βέβαια πολύ πολύ ρευστά τα πράγματα σε όλα τα επίπεδα το 2017 στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

 (ΛΓ): Σίγουρα, και θυμάμαι την τελευταία κουβέντα που είχαμε κάνει για την Ευρώπη αναφορικά με το Brexit τον Μάιο ή τον Ιούνιο. Η Ευρώπη έχει δομικά προβλήματα αυτή τη στιγμή. Μια Ευρώπη των 25, των 27. Μέσα σε τέσσερα χρόνια 27 κράτη εκλογές, πάντα κάτι θα υπάρχει σε εξέλιξη. Βλέπετε ότι τώρα, αυτή τη χρονιά, έχουμε δυο εκλογικές αναμετρήσεις σε Γαλλία και Γερμανία. Το πρότζεκτ της Ευρώπης, είναι πολύ δύσκολο να πετύχει αν δεν γίνουν σαρωτικές αλλαγές. Δεν μπορώ να εκτιμήσω προς τα πού θα πάει αλλά αυτή τη στιγμή είναι ένας πύργος οικοδομημένος πάνω σε γυάλινα πόδια και αν δεν γίνουν κάποιες σημαντικές «δομικές» αλλαγές… Να πούμε ότι πάμε στο μοντέλο των Ηνωμένων Πολιτειών, πάμε για έναν υπουργό εξωτερικών, για ένα διαφορετικό μοντέλο. Αυτή τη στιγμή, η πολυφωνία οδηγεί σε δυσκινησία.

εγγραφή στο Newsletter